Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

5 Στρατηγικές για να μεγαλώσετε «καλά παιδιά…»

Mother-And-Her-Children
Κανένα παιδί δεν γεννιέται  καλό ή κακό και για αυτό δεν πρέπει να το αφήνουμε στην μοίρα του. Εμείς οι  ενήλικες πρέπει να νοιαζόμαστε  για αυτά να τα σεβόμαστε  και να τα αντιμετωπίζουμε  με υπευθυνότητα.
Υπάρχουν 5 στρατηγικές για να μεγαλώσετε καλά παιδιά.
Να νοιάζονται για τους άλλους.
Γιατί ; Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν να εξισορροπούν τις ανάγκες τους με τις ανάγκες των άλλων. Πρέπει να το ακούσουν από εσάς ότι οι ανάγκες των άλλων είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και πως αν μας νοιάζουν μόνο οι εαυτοί μας θα είμαστε δυστυχισμένοι.
Δοκιμάστε αυτό:
  • Αντί να πείτε στο παιδί σας: «Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος- η.»  Πείτε του: «Το πιο  σημαντικό είναι να είσαι ευγενικός/η.»
  • Φροντίστε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό, ακόμη και αν είναι κουρασμένα ή θυμωμένα.
  • Φυσικά πρέπει να ρωτήσετε και τους δασκάλους του παιδιού σας αν συμπεριφέρονται σωστά στους άλλους.
Δώστε τους ευκαιρίες να φέρονται με φροντίδα και ευγνωμοσύνη.
Γιατί;Τα παιδιά χρειάζονται να συνηθίσουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη  απέναντι στους άλλους. Τα παιδιά που την  εκφράζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γενναιόδωρα,χαρούμενα και υγιή.
Δοκιμάστε αυτό:
  • Μην το επιβραβεύετε συνεχώς για κάθε του πράξη (όπως το στρώσιμο του τραπεζιού ή την καλή σχέση με τα αδέρφια του).Αλλά για ασυνήθιστες πράξεις ευγνωμοσύνης και φροντίδας.
  • Δείτε ταινίες ή νέα στην τηλεόραση που διδάσκουν πράξεις καλής συμπεριφοράς έτσι ώστε να γίνουν τα ίδια μάρτυρες της καλής συμπεριφοράς.
  • Εφαρμόστε την καλή συμπεριφορά καθημερινά: στο αμάξι, στο βραδινό φαγητό και λίγο πριν τον ύπνο. Εκφράστε την φροντίδα, την καλή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους και ευχαριστήστε τους με διάφορους τρόπους.
Κάντε τους να  νοιάζονται για κάποιον άλλον εκτός του κύκλου σας.
Γιατί; Σχεδόν όλα τα παιδιά νιώθουν να νοιάζονται για την οικογένειά τους ή τους φίλους τους. Όμως πρέπει να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για ανθρώπους που δεν είναι από τον οικογενειακό σας κύκλο για να γνωρίσουν διαφορετικές προσωπικότητες και συμπεριφορές.
Δοκιμάστε αυτό:
  • Σιγουρευτείτε πως συμπεριφέρονται σωστά στην καθημερινότητά τους με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται.
  • Ενθαρρύνετέ τους να νοιάζονται για αυτούς που είναι ευαίσθητοι όπως το να ενδιαφέρονται για έναν συμμαθητή που οι υπόλοιποι τον πειράζουν.
  • Χρησιμοποιήστε μια ιστορία από την τηλεόραση ή την εφημερίδα και ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί τις δυσκολίες που περνάνε τα  παιδιά σε άλλες χώρες.
Να είστε  ένα ισχυρό ηθικό πρότυπο.
Γιατί; Τα παιδιά μαθαίνουν τις ηθικές αξίες μέσα από τις πράξεις των ενηλίκων. Πρέπει να εφαρμόζουμε σαν συνήθεια την ειλικρίνεια, την δικαιοσύνη και την αγάπη στους άλλους και φυσικά να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα ελαττώματά μας.
Δοκιμάστε αυτό:
  • Γίνετε πρότυπο βοηθώντας τους άλλους δωρίζοντας τρόφιμα και ρούχα και κάντε το μαζί με τα παιδιά σας.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να σκεφτεί τους άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να σκεφτεί λύσεις για να τους βοηθήσει.
Καθοδηγήστε τα παιδιά σας προκειμένου να ελέγχουν τα καταστροφικά τους συναισθήματα.
Γιατί; Συχνά όταν νοιαζόμαστε για τους άλλους κατακλυζόμαστε από αλλά συναισθήματα θυμού, μίσους ή αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να τους μάθετε να τα αντιμετωπίζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα με παραγωγικούς τρόπους.
Δοκιμάστε αυτό:
  • Υπάρχει ένας τρόπος  να διδάξετε στα παιδιά σας να ηρεμήσουν: Πείτε στα παιδί σας να σταματήσει, να πάρει μια βαθιά ανάσα και να μετρήσει μέχρι το πέντε. Εφαρμόστε το κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να αναστατώνεται.
Έτσι μεγαλώνουμε «καλά παιδιά»….
babyradio.gr- Κατερίνα Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...