Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τι χρώμα ματιών θα έχει το παιδί μου;

Τι χρώμα ματιών θα έχει το παιδί μου;

Σε ποιον μοιάζει; Πήρε από το σόι της μαμάς ή από το σόι του μπαμπά; Μακάρι να πάρει τα γαλάζια μάτια του μπαμπά…
Δεν είναι καθόλου εύκολο να μαντέψετε το «αληθινό» χρώμα των ματιών του δικού σας. Κι αυτό γιατί όταν γεννιέται ένα μωρό…ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματός του! Τους πρώτους έξι μήνες το χρώμα των τριών αυτών στοιχείων μπορεί να αλλάξει ριζικά, ειδικά εκείνο των ματιών.

Καστανά μάτια ή γαλανά 
Σύμφωνα με την παράδοση, το χρώμα των ματιών του παιδιού αλλάζει όταν σταματά να θηλάζει. Αυτή η λαϊκή αντίληψη ισχύει κατά κάποιο τρόπο, αλλά το γάλα της μητέρας δεν έχει την παραμικρή σχέση. Είναι αλήθεια ότι το χρώμα των ματιών των παιδιών δεν είναι ποτέ το οριστικό κατά τους πρώτους έξι μήνες. Από το δεύτερο εξάμηνο και μετά συνήθως εμφανίζεται το χρώμα που θα έχει και ως ενήλικας. Η αλλαγή του χρώματος συνδέθηκε με την αλλαγή της διατροφής γιατί, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στο μάτι. Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, κατά τους πρώτους έξι μήνες είναι συνήθως γκρίζα, γαλάζια ή μπλε. Μόνο όσοι έχουν πράσινα μάτια δεν αποκτούν ποτέ σταθερό χρώμα, χωρίς, όμως, να παίζει ρόλο η ηλικία. Συμβαίνει γιατί η χρωστική αυτή είναι τόσο αραιή, που τα μάτια δεν έχουν δικό τους χρώμα, αλλά αντικατοπτρίζουν το χρώμα του περιβάλλοντος. Γίνονται θαλασσιά όταν εκτίθενται στο δυνατό φως ή καστανά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Τα μάτια πέρα από το χρώμα      
-  Τους πρώτους μήνες της ζωής, τα μάτια υφίστανται αλλαγές και στις «μη χρωματισμένες» περιοχές. Το λευκό μέρος, σε σύγκριση με των μεγαλύτερων παιδιών, παρουσιάζει μια γαλαζωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται στο ότι οι εξωτερικοί ιστοί του ματιού είναι τόσο λεπτοί που αφήνουν να διαφανεί το χρώμα του αίματος που ρέει από κάτω. Και αυτή η γαλαζωπή απόχρωση θα εξαφανιστεί μετά τους πρώτους μήνες.
-  Προσπαθώντας να δείτε το χρώμα των ματιών του, ίσως παρατηρήσετε ότι το παιδί «αλληθωρίζει». Δεν υπάρχει πρόβλημα, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι τον 5ο – 6ο  μήνα και αυτό συμβαίνει γιατί σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα εστίασης & προσαρμογής του βλέμματος και γι’ αυτό μας φαίνεται σαν να αλληθωρίζουν.

Μάτια γαλανά ή καστανά;
μητέρα με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
μητέρα με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
μητέρα με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
πατέρας με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
παιδί κατά 98% με μάτια καστανά
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
πατέρας με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 75% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
πατέρας με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
παιδί κατά 99% με μάτια γαλανά

Με την συνεργασία του κ. Σωτήρη Δέδε (χειρούργος οφθαλμίατρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...