Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Στάση πληρωμών» στον ιδιωτικό τομέα με απλήρωτους 1 εκατ. εργαζόμενους

Στάση πληρωμων στον ιδιωτικό τομέα  - Απλήρωτοι 1 εκατ. εργαζόμενοι Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι τουλάχιστον ένα μήνα, με το μέσο όρο της απλήρωτης απασχόλησης να φτάνει τους πέντε μήνες.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού που σημειώθηκε το 2012 δεν βοήθησε στον περιορισμό της ανεργίας. Αντίθετα, προκάλεσε εκτός των άλλων, έξαρση του φαινομένου της απλήρωτης απασχόλησης. Στον αντίποδα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα υπάρχει και η διαδικασία με την επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο φάσεις: Αρχικά, θα αυξηθεί στα 654 ευρώ τον Οκτώβριο και στα 751 ευρώ τον Ιούλιο του 2016. Αντίστοιχα θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα ανεργίας, που αρχικά θα ανέλθει στα 400 ευρώ και μετά τον Ιούλιο του 2016, θα φτάσει τα 461 ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι, μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, το Φεβρουάριο του 2012, έως σήμερα το 45% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές έως 751 ευρώ, ενώ το 2012 ήταν 12%. Αντίστοιχα εκτινάχθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που από το 5%, ανήλθαν στο 22% του συνόλου όσων αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές. Επίσης, από τις 1.400 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπάρχουν σήμερα (το 2012 ήταν 140), προέκυψε μείωση αποδοχών 10% - 40%.


www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...