Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το μητρικό γάλα μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των μωρών

Το μητρικό γάλα μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των μωρών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution, Medicine and Public Health, η σύσταση του μητρικού γάλακτος περιέχει σάκχαρα που έχουν σχεδιασθεί ειδικά για να τροφοδοτούν βακτήρια του εντέρου που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.  

Κι όμως οι μαμάδες μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση και την συμπεριφορά των βρεφών τους με το γάλα τους, μας λένε οι επιστήμονες.

Όπως υποστηρίζει η Katie Hinde, επίκουρος καθηγήτρια ανθρώπινης εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες ενδείξεις πως το μητρικό γάλα δεν επηρεάζει μόνο την σωματική ανάπτυξη ενός μωρού αλλά και ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου του που διαμορφώνουν τα αισθήματα, τα κίνητρά του και ως εκ τούτου την συμπεριφορά του.  

Για παράδειγμα, αν η τροφή είναι λιγοστή ή υπάρχουν αρπακτικά τριγύρω, είναι καλύτερο για μια μητέρα να έχει ένα μωρό ήρεμο και απορροφημένο να μεγαλώνει, παρά ένα υπερδραστήριο και παιχνιδιάρικο. Εκπληκτικά… αρχέγονο, έτσι; Αυτό, θεωρούν, επιτυγχάνεται μέσω του μητρικού γάλακτος και δη μέσω της σύστασής του, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο του παιδιού και την συμπεριφορά του. Τα επίπεδα δραστηριότητας του μωρού, εκτιμούν, δύναται να επηρεασθούν απλώς αλλάζοντας την σύσταση του γάλακτος το οποίο με την σειρά του επηρεάζει τα βακτήρια στο έντερό του.   

Το μητρικό γάλα περιέχει άφθονα σάκχαρα τα οποία το μωρό δεν μπορεί μεν να χωνέψει, αλλά αυτά τρέφουν τα βακτήρια του μικροβιώματός του. Τα συγκεκριμένα σάκχαρα όμως κάνουν πολύ περισσότερα από αυτό: όπως έδειξαν δοκιμές σε ποντίκια και αρουραίους, τα εν λόγω σάκχαρα απελευθερώνουν χημικά σήματα που φθάνουν στον εγκέφαλο διαμορφώνοντας τα νεύρα. Έτσι, τα σήματα που προέρχονται από τα βακτήρια στο έντερο παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση του… ταπεραμέντου του μωρού, δηλαδή πόσο κοινωνικό και ανήσυχο είναι. Τώρα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η μητέρα «παρεμβαίνει» στο γάλα της αλλάζοντας –και πώς– την σύστασή του…    

Πηγή: Iatropedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...