Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Iδανικό «μενού» για ένα παιδί… από το πρωί έως το βράδυ!

freeimage-640
Η διάσημη στη χώρα της Αυστραλή διατροφολόγος Susie Burrell προτείνει το ιδανικό μενού για τα παιδιά σχολικής ηλικίας που μπορούμε να ακολουθούμε με μικρές παραλλαγές κάθε μέρα:
Πρωινό
Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν για το σχολείο με άδειο στομάχι! Ωστόσο, το πρωινό τους δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο ούτε να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες τροφών. Άλλωστε, κυρίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα παιδιά ενθαρρύνονται από τους εκπαιδευτικούς να φάνε κάτι (που συνήθως έχουν πάρει μαζί από το σπίτι) στο πρώτο διάλειμμα, δηλαδή 1,5 με 2 ώρες από τη στιγμή που το παιδί φεύγει από το σπίτι. Μερικές καλές επιλογές για το πρωινό του είναι ένα αυγό με μια φέτα ψωμί, ένα τοστ με τυρί, αλλά ακόμα κι ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι με μερικές κουταλιές δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια χαρά. Στη χειρότερη περίπτωση, εάν δεν έχετε καθόλου χρόνο, δώστε του δυο κράκερς και ένα μπαστουνάκι τυρί να το φάει στο δρόμο για το σχολείο -είναι αρκετά για να το κρατήσουν χορτάτο μέχρι την ώρα του δεκατιανού. Αντίθετα, αποφύγετε να του δώσετε κάτι πολύ πλούσιο σε ζάχαρη (όπως σοκολατούχο γάλα ή δημητριακά πρωινού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη). Εάν τέτοιου είδους τροφές δεν υπάρχουν στο σπίτι, είναι πιο εύκολο να αποκτήσει το παιδί καλές διατροφικές συνήθειες.
Δεκατιανό
Τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε να τρώνε συχνά μικρά σνακ για να έχουν την ενέργεια που χρειάζονται όλη μέρα. Για το δεκατιανό, προτιμήστε κάποια τροφή πλούσια σε ασβέστιο, όπως τυρί ή γιαούρτι. Συνδυάστε το με ένα μικρό κομμάτι ψωμί ή φρυγανιά ολικής άλεσης και μερικά μπαστουνάκια λαχανικών ή ένα φρούτο. Και μην ξεχνάτε: όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο μικρότερες και οι ποσότητες!
Γεύμα
Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά τα παιδιά χρειάζονται περίπου τη μισή ποσότητα τροφής από αυτή που νομίζουν οι περισσότεροι γονείς! Ένα μικρό κομμάτι κρέας της τάξης των 70-100 γραμμαρίων και 3-4 κουταλιές της σούπας λαχανικά είναι αρκετά! Μπορείτε να σερβίρετε τα λαχανικά με όποιο τρόπο θέλετε, αρκεί να τα φάνε! Δοκιμάστε να τα κάνετε σούπα, σαλάτα, λαδερά ή να τα μαγειρέψετε μαζί με το κρέας. Σε ό,τι αφορά τα ζυμαρικά ή το ρύζι, καλό είναι να αποτελούν συνοδευτικά και όχι τη μεγαλύτερη ποσότητα στο πιάτο. Και μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά αρέσουν περισσότερο οι απλές γεύσεις, γι” αυτό μην σερβίρετε ιδιαίτερα πολύπλοκες συνταγές. Τέλος, καλό θα ήταν το γεύμα τους να μη συνοδεύεται από χυμό, γάλα, αναψυκτικό ή άλλο ποτό γιατί μπορεί το παιδί να χορτάσει πίνοντάς το και να μη φάει το φαγητό του. Ακόμα, πάντως, κι αν δεν θέλει να φάει, μην το πιέζετε και μην απογοητεύεστε. Προφανώς, απλώς δεν πεινάει!
Απογευματινό
Το απογευματινό σνακ θα πρέπει να είναι σχετικά ελαφρύ και χαμηλό σε θερμίδες. Ένα μικρό σπιτικό παγωτό, ένα γιαούρτι ή ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο είναι καλές επιλογές και δεν έχουν πολύ περισσότερες από 100 θερμίδες. Εάν το παιδί εξακολουθεί να πεινάει, μπορεί να φάει μερικά στικς ωμών λαχανικών (π.χ. καρότο, αγγούρι).
Δείπνο
Εάν το παιδί δεν πεινάει ιδιαίτερα το βράδυ -κάτι που είναι λογικό να συμβαίνει, αν σκεφτούμε ότι έχει φάει ήδη τέσσερα γεύματα – μπορείτε να του δώσετε ένα απλό σάντουιτς που να περιέχει πρωτεΐνη (γαλοπούλα, κοτόπουλο ή τυρί). Ή μια μικρή ποσότητα από το μεσημεριανό με λίγο τυρί και ψωμί.
Γλυκό
Το γλυκό δεν είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση για κανέναν, μικρό ή μεγάλο και μπορείτε να το περιορίσετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Ωστόσο, πολλές οικογένειες συνηθίζουν να σερβίρουν κάτι γλυκό μετά το κυρίως γεύμα της ημέρας (ανεξάρτητα εάν το τρώνε το μεσημέρι ή το βράδυ). Σ” αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να τρώτε κάποιο γλυκό πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά μόνο λίγες φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να προτιμάτε φρούτα ή ένα απλό γλυκό, όπως ζελέ ή smoothie που θα φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ γάλα ή γιαούρτι και φρούτα εποχής.
Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για ένα παιδί 8 ετών
Πρωινό
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ένα κουταλάκι μέλι και 1/2 ποτήρι γάλα
Δεκατιανό
2-3 κράκερ με μια φέτα τυρί του τοστ, 1/2 καρότο σε στικς και 2 φράουλες
Γεύμα
1 μπιφτέκι με σαλάτα ντομάτα-μαρούλι, λίγο τυρί και μια φέτα ψωμί
Απογευματινό
Ένα μπολ ποπ κορν και ένα φρούτο
Δείπνο
1 τοστ με ζαμπόν-τυρί-μαρούλι και ένα ποτήρι γάλα
Επιδόρπιο
1 μικρή μπάλα παγωτό γαρνιρισμένο με ρόδι
Πηγή: mamamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...