Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ποιες 5 σημαντικές αξίες πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας μέχρι την ηλικία των πέντε!

littlemanandme
Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να διδάξουν σημαντικές αξίες στα μικρά παιδιά ή στα νήπια. Όμως κάνουν λάθος. Υπάρχουν 5 σημαντικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια:
Αξία πρώτη: Η ειλικρίνεια
Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να λένε την αλήθεια είναι να είστε και εσείς απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους. Τα παιδιά όπως όλοι γνωρίζουμε μας μιμούνται. Αν εσείς οι ίδιοι του λέτε για παράδειγμα » Δεν πειράζει για αυτό που έκανες αλλά μην το πεις στον μπαμπά ή στην μαμά» Με αυτό τον τρόπο το οδηγείτε στο ψέμα χωρίς να το καταλάβει. Ένας άλλος τρόπος για να προωθησετε την ειλικρίνεια είναι να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας σας λέει ψέματα. Πείτε του ήρεμα πως δεν θα του φωνάξετε αν σας πει την αλήθεια. Πρέπει να του δείξετε οτι εκτιμάτε την ειλικρίνεια και να το κάνετε να αισθάνεται άνετα για να σας πει την αλήθεια.
Αξία δεύτερη:Η δικαιοσύνη
Αν το παιδί σας κάνει κάτι άσχημο σε ένα άλλο παιδάκι όπως το να μην μοιράζεται τα παιχνίδια του ή να μαλώνει με ενα άλλο παιδάκι χωρίς λόγο πρέπει να του διδάξετε να λέει συγνώμη στους άλλους και να καταλάβει το λάθος του. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό.
Πρέπει να μάθει να είναι δίκαιο απέναντι στους αλλους. Και να συμπεριφέρεται δίκαια και με ευγένεια μόλις κάνει κάτι λάθος. Ακόμη πρέπει να του μάθετε να κανει ευγενικές χειρονομίες όπως το να δίνει τα παιχνίδια του ή να χαρίσει και ότι ειναι απαραίτητο να συμπεριφέρεται σωστά και δίκαια σε όλους.
Αξία τρίτη:Η Αποφασιστικότητα
Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποφασίζει μόνο του χωρίς την βοήθειά σας. Για να το επιτύχετε αυτό πρέπει να του λέτε να δοκιμάζει κάτι αλλά να το κάνει με όλη του την δύναμη. Ένας ακόμη τρόπος να ενθαρρύνετε την αποφασιστικότητα είναι να του βάζετε να κάνει κάποια πράγματα που έχουν ενα βαθμό δυσκολίας. Έτσι του δίνετε ενα κίνητρο να αποφασίζει τι θα κάνει και έπειτα να το επιβραβεύετε για αυτό που κατάφερε.
Αξία τέταρτη: Η Ενσυναίσθηση
Καλό θα ήταν να διδάξετε στα παιδιά σας να σκέφτονται τα συναισθήματα των άλλων. Θέστε στο παιδί σας κάποια υποτιθέμενα προβλήματα που χρειάζονται λύση και αν το παιδί σας κανει κάτι αρνητικό δείξτε την δυσαρέσκεια σας μέσω συναισθημάτων. Δείξετε του οτι στεναχωηθηκατε με αυτό που έκανε. Έτσι αργότερα θα σκέφτεται τα συναισθήματα των άλλων πριν κάνει κάτι.
Αξία πέμπτη: Η αγάπη
Μπορεί να νομίζετε οτι τα παιδιά αισθάνονται την αγάπη σας μέσα από τις πράξεις σας. Αυτό είναι εν μέρει σωστό αλλά τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να ακούσουν την λέξη :     »Σ” αγαπώ». Αγκαλιάστε τα και φιλήστε τα όταν είναι και άλλα παιδιά γύρω σας και αφήστε το να εκφράσει την αγάπη του σε εσάς. Ακόμη μιλήστε του για το πόσο πρεπει να αγαπάνε και να εκτιμούν τους παππούδες, τους συγγενείς και τα αδέρφια τους. Όσες περισσότερες φορές λέτε στο παιδί σας οτι το αγαπάτε τόσες φορές θα σας λέει και εκείνο ότι σας αγαπά.
babyradio.gr-Γκαλιτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...