Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί να βλέπει τους γονείς γυμνούς;

Ενα απο τα πιο δύσκολα θέματα που έχει να διαχειριστεί ένα ζευγάρι με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια είναι αυτό του γυμνού σώματος. Μετά την ηλικία του ενός έτους ειδικά που τοπαιδί παρατηρεί έντονα, αρχίζει να ρωτάει και να περιεργάζεται τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.
Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν μια ξεκάθαρη απάτηση για το πότε πρέπει να εμφανιζόμαστε γυμνοί μπροστά στα παιδιά είτε αυτά είναι κορίτσια είτε αγόρια. Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να μην αναπτύξει καμία ενοχή για το γυμνό σώμα, να μην το θεωρήσει κακό και αρχίζει να νιώθει άσχημα για αυτό.
Σε κάθε περίπτωση μετά την ηλικία των 2 ετών οι γιατροί προτείνουν να είμαστε προσεκτικοί. Να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο μαζί με το παιδί ειδικά όταν πρόκειται για το αντίθετο φύλλο και μετά τα τρία, τέτοιες διαδικασίες θεωρούνται απαγορευμένες. Το παιδί από την ηλικία των τριών και μετά αρχίζει να βιώνει ανταγωνιστικά συναισθήματα για τους γονείς και μπορεί στη νιώσει μειωνεκτικά στη θέση του γυμνού του σώματος. Δεν μιλάμε βέβαια για απαγορεύσεις και πόρτες που κλειδώνουν. Η εικόνα του γυμνού σώματος της μαμάς όταν βγαίνει από το μπάνιο ή όταν αλλάζει ρούχα είναι μέσα στην καθημερινότητα αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές.
Σύμφωνα με τος ειδικούς μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει η εικόνα που έχει ο ίδιος ο γονιός για το σώμα του και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει. Αν έμεις νιώθουμε αμήχανα όταν βρισκόμαστε γυμνοί απέναντι στο παιδί καλύτερα να το αποφεύγουμε τελείως. Μια λάθος εικόνα μπορεί να βιωθέι τραυματικά από παιδί και να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/mathe-ki-ayto/item/20383-mexri-poia-ilikia-prepei-to-paidi-na-vlepei-tous-goneis-gymnoys#ixzz3dxyHpIQA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...