Για χάρη της έρευνας στοιχεία από 4900 ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών ανέλυσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Stroke (εγκεφαλικό). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι είχαν πολύ χειρότερα – χαμηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ, κυρίως σε σχέση με τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους, αφού είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό.
Οι ειδικοί εξηγούν βέβαια ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα πόσα χρόνια αντιμετωπίζει κάποιος – πριν το εγκεφαλικό - σχετικούς παράγοντες κινδύνου (κυρίως την αρτηριοσκλήρυνση), ποια ήταν η μόρφωσή του και η πνευματική του καλλιέργεια πριν το επεισόδιο, καθώς και γενετικοί ή άλλοι βιολογικοί παράγοντες.
Ένα όμως είναι σίγουρο. Τα εγκεφαλικά βλάπτουν τις γνωστικές λειτουργίες και κατά μέσο όρο κλέβουν 8 χρόνια από τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε όλοι να ελέγχουμε τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για το εγκεφαλικό, όπως είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης και η έλλειψη άσκησης.