Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Διαθέσιμα για δωρεάν ''κατέβασμα'' όλα τα πρωτότυπα γραπτά των Μαρξ - Ένγκελς

Από αυτή την εβδομάδα ο καθένας έχει δωρεάν στη διάθεσή του μέσω του διαδικτύου όλα τα πρωτότυπα γραπτά του Κάρολου Μαρξ και του συντρόφου του Φρίντριχ Ένγκελς, χάρη στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH) στο 'Αμστερνταμ.
Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να «περιηγηθούν» στα ψηφιοποιημένα κείμενα, να τα «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους σε μορφή αρχείου pdf και να τα εκτυπώσουν (δείτε ΕΔΩ). Τα έργα των Μαρξ και Ένγκελς έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ιστορία, εμπνέοντας πολλούς κοινωνικούς αγώνες και καθοδηγώντας διάφορα καθεστώτα που χαρακτηρίσθηκαν μαρξιστικά. Από επιστημονική άποψη, τα γραπτά των δύο στοχαστών συνεχίζουν να επηρεάζουν πολλούς ερευνητές (οικονομολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους κ.α.), όσον αφορά την ανάλυση του καπιταλισμού, των οικονομικών κρίσεων, των εργασιακών σχέσεων, των επαναστάσεων κ.α.
Είναι η πρώτη φορά που ο καθένας θα έχει στη διάθεσή του online και στην ολότητά τους τα πρωτογενή κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς. Θα πρέπει πάντως όποιος θέλει πράγματι να τα διαβάσει, να δοκιμάσει την αντοχή του, καθώς ο γραφικός χαρακτήρας ιδίως του Μαρξ είναι σχεδόν ακατάληπτος.
Το αρχείο Μαρξ-Ένγκελς φυλάσσεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH) από το 1938. Ανάμεσα στα βιβλία, άρθρα, προσωπικά γράμματα και άλλα έγγραφα, το -ψηφιοποιημένο πλέον - αρχείο περιέχει την μοναδική στον κόσμο χειρόγραφη σελίδα από το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (1848), ένα έργο που έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη.
Επίσης, περιέχει την πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου» (1867), με χειρόγραφες σημειώσεις στο περιθώριο των σελίδων από τον ίδιο τον Μαρξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου