Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Νύχτα... ευχών η αποψινή

Κάνε μια ευχή (και όχι μόνο)
Εκατό αστέρια την ώρα θα πέφτουν απόψε δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που θα είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό κυρίως σε σκοτεινές περιοχές με βορειοανατολική κατεύθυνση μεταξύ των ωρών 9μμ - 5 πμ (της Πέμπτης).
Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, αυτή η χρονιά θα είναι μια από τις καλύτερες εδώ και χρόνια για παρατήρηση του φαινομένου των Περσείδων καθώς φέτος η βροχή διαττόντων αστέρων δεν θα επηρεάζεται από το φως της Σελήνης.
Ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Περσείδες “θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, δηλαδή όπως να διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο”.
Το φαινόμενο των Περσείδων άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2015.
Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2,000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε  133 χρόνια. Ο κομήτης αυτός θεωρείται τόσο μεγάλος, όσο και εκείνος που προσέκρουσε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια στη Γη και, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, ήταν υπεύθυνος για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη ηλικίας πέραν των 1,000 ετών. Αυτά τα σωματίδια  που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, ``καίγονται`` στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.
Ονομάζονται ``πεφταστέρια`` γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...