Τι είναι η καφεΐνη;

Είναι μια υδρόφιλη ουσία που βρίσκεται στους κόκκους, στα φύλλα και στους καρπούς περισσότερων από 63 φυτών. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι ο καφές, το τσάι και τα φύλλα του, το κακάο και η γκουαράνα. Η καφεΐνη δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο, που παραλύει και σκοτώνει ορισμένα έντομα που τρέφονται από τα συγκεκριμένα φυτά. Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα διεγερτικά και είναι ήπιο διουρητικό, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές έρευνες για την παχυσαρκία.

Πώς συνδέεται με το αδυνάτισμα και ποια είναι ακριβώς η δράση της;
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο καφέ πίνουμε τόσο πιο εύκολα αδυνατίζουμε. Υπενθυμίζουμε ότι 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως προκαλούν διαύγεια, ευεξία και μας δίνουν ενέργεια, αλλά η υπερβολική ποσότητα καφέ προκαλεί στρες, πονοκέφαλο, τρέμουλο, αλλά και ναυτία. Ωστόσο, η καφεΐνη, όταν έρχεται απευθείας σε επαφή με τα λιποκύτταρα, έχει έντονη λιποδιαλυτική δράση. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να βοηθάει το λίπος που βρίσκεται παγιδευμένο μέσα στα λιποκύτταρα να γίνει πιο λεπτόρρευστο.
Έτσι, «δραπετεύει»
πιο εύκολα προς το συκώτι, το οποίο θα το μεταβολίσει. Συγχρόνως, απομακρύνει τα περιττά υγρά, αντιμετωπίζει το πρήξιμο και αποσυμφορεί τον λιπώδη ιστό. Αυτοί είναι οι λόγοι που τα περισσότερα αδυνατιστικά και αντικυτταριτιδικά καλλυντικά προϊόντα περιέχουν καφεΐνη στη σύνθεσή τους.

Με ποια κριτήρια να επιλέγουμε ένα αδυνατιστικό καλλυντικό προϊόν με καφεΐνη;
Η υφή του πρέπει να είναι ελαφριά και ημίρρευστη, όπως ένα ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος. Ακόμη, πρέπει να απορροφάται άμεσα, να στεγνώνει γρήγορα ώστε να μπορούμε να ντυθούμε αμέσως μετά την εφαρμογή του, να διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και φυσικά να είναι ευχάριστο στην εφαρμογή.

Όλα τα αδυνατιστικά προϊόντα με καφεΐνη είναι αποτελεσματικά;
Όχι, το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη. Ένα καλό ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 3-5%. Κάτι άλλο που έχει σημασία είναι το εξής: Η καφεΐνη έχει μικρό μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από την επιδερμίδα. Ωστόσο, ρόλο παίζουν και τα υπόλοιπα συστατικά της σύνθεσης και η ποσότητά τους. Π.χ, το οινόπνευμα συνδυάζεται ιδανικά με την καφεϊνη, ωστόσο σε υψηλά ποσοστά ενδέχεται να προκαλέσει αφυδάτωση και ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

Ποια συστατικά λειτουργούν συμπληρωματικά με την καφεΐνη και ενισχύουν τη δράση της; 
* Μαζί με το τζίντζερ, ενισχύει τη σύνθεση της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που καίει το λίπος και ενεργοποιεί την απομάκρυνσή του μέσω της λέμφου.
* Σε συνδυασμό με πολυφαινόλες, π.χ. από το πράσινο τσάι, εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους και προστατεύει το δέρμα από την οξείδωση, διατηρώντας το ελαστικό και σφιχτό.
* Μαζί με θαλάσσια φύκια ή κισσό, αποσυμφορεί και αποτοξινώνει τον λιπώδη ιστό, ενώ προλαμβάνει την επανεμφάνιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
* Με πιπέρι, διεγείρει τη λειτουργία της λέμφου και την αποβολή τοξινών, γι’ αυτό και προκαλεί μια αίσθηση καύσου και πιθανόν κοκκινίλας στο δέρμα.
* Με εκχύλισμα μήλου, δρα κατά της χαλάρωσης, αφού έχει την ιδιότητα να προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου τύπου Ι και ελαστίνης και να διεγείρει τη σύνθεση νέων.  
*Μαζί με την κεκρόπια, διώχνει όλα τα είδη λιπών, ακόμα και των πιο ανθεκτικών (τριγλυκερίδια, διγλυκερίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα).

Ποια είναι η σωστή εφαρμογή ενός αδυνατιστικού/αντικυτταριτιδικού προϊόντος;

Όσο καλό και αν είναι το προϊόν που χρησιμοποιούμε, δεν φτάνει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του με μια απλή επάλειψη. Για τέλεια εφαρμογή, κάνoυμε τα εξής: Πρωί και βράδυ, απλώνουμε το προϊόν σε στεγνή επιδερμίδα και κάνουμε δυνατές μαλάξεις, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, σύμφωνα δηλαδή με τη φορά της λέμφου, και τσιμπώντας το δέρμα με τα δάχτυλα. Έτσι, αφενός απορροφάται σωστά το προϊόν και αφετέρου διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών. Για ιδανικό αποτέλεσμα, πριν απλώσουμε το προϊόν, κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται και επιτρέπεται η καλύτερη διείσδυση των συστατικών.

Πότε κορυφώνεται η δράση της λιπόλυσης;
Ως τώρα, είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ένα αντικυτταριτιδικό ή αδυνατιστικό προϊόν το πρωί. Και όμως, το διάστημα κατά το οποίο κορυφώνεται η δράση του είναι το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τότε επιταχύνεται η φυσική λιποδιάλυση. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς ή έχουμε κακή ποιότητα ύπνου, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να παχύνουμε, διότι διαταράσσεται η λειτουργία της αδιπονεκτίνης, της ορμόνης που καίει τα λίπη, αλλά και η σύνθεση του κολλαγόνου.