Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει την τύχη των υπόλοιπων μνημονιακών πρωθυπουργών

Τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη τύχη των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε άρθρο του στους New York Times ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει την άποψή του για την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόωρες εκλογές και ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει.
Παίρνει αποστάσεις από τη ΛΑΕ, σημειώνοντας πως είναι λάθος θέση η έξοδος από την ευρωζώνη, ενώ προχωρά σε μια σύντομη αποτίμηση των μηνών της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και παρουσιάζει την οπτική του για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση Τσίπρα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 
Γράφει ο Γ. Βαρουφάκης:
«Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, δύο πρωθυπουργοί εκδιώχθηκαν από το Μαξίμου αφού αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν ένα μη εφαρμόσιμο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από την τρόικα, όπως είναι γνωστοί οι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με θλίβει να βλέπω καταδικασμένο στην ίδια μοίρα και τον τρίτο πρωθυπουργό, τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα.
Η συνθηκολόγηση του κ Τσίπρα με την τρόικα, τον Ιούλιο, σήμανε το τέλος της κυβέρνησής του. Προκάλεσε επίσης διαίρεση στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε αυτούς που συμφώνησαν στην εφαρμογή του προγράμματος και σε εμάς τους υπόλοιπους (40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους 149), που δεν συμφωνήσαμε.
Οι εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη αποτελούν αποτέλεσμα αυτής της κρίσης.
Από την πλευρά μου, έχοντας παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών λόγω της αδίστακτης, εκβιαστικής στάσης της τρόικα, σκοπεύω να μη συμμετάσχω (στις εκλογές). Δεν θα προσφέρω με τη βουλευτική μου θέση σε θλιβερές εκλογές που θα αποδώσουν μία Βουλή ικανή να περάσει μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ελλάδα.
Ούτε μπορώ να υποστηρίξω την υιοθέτηση ενός προγράμματος της τρόικας που όλοι ξέρουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Γιατί υπήρχε σαφής ομοφωνία, που μοιράζοντας όχι μόνο ο κ Τσίπρας αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ότι το νέο πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.
Ωστόσο δε συντάσσομαι με αυτούς που θεωρούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου για την Ελλάδα.
Η αιτία για τα συνεχή προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι δομική κρίση της ευρωζώνης. Οι πρωτοπόροι του ενιαίου νομίσματος, του οποίου ο κ. Σόιμπλε αποτελεί το τελευταίο ενεργό μέλος, έμειναν αναποφάσιστοι κατά πόσο το ευρώ θα έπρεπε να διαμορφωθεί με βάση τον κανόνα του χρυσού της μεσοπολεμικής περιόδου ή σε σχέση με ένα διεθνές νόμισμα, όπως το δολάριο».
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, και κυρίως μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, συμπεραίνοντας πως η Ελλάδα συνθλίφτηκε επειδή βρέθηκε στη μέση αυτής της διένεξης.
Αναφέρεται παράλληλα στο εναλλακτικό σχέδιο που σχεδιάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για περίπτωση ανάγκης.
Βασικοί άξονες του σχεδίου, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διοχετευτούν κεφάλαια για επενδύσεις, καθώς και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και μίας «bad bank» που θα φορτωνόταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εμπορικών τραπεζών.
«Το σχέδιο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Παρ’ ότι το παρουσίασα σε ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών με βαρύνουσα θέση, όπως τον κ. Σόιμπλε, ως το επίσημο ελληνικό σχέδιο, η πρόταση αυτή δεν έτυχε ποτέ της αποδοχής του ίδιου μας του πρωθυπουργού», σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης. «Ο λόγος; Επειδή η τρόικα ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι κάθε τέτοιο πλάνο θα αναγνωριστεί από την τρόικα ως προσπάθεια αθέτησης των όρων του τρέχοντος προγράμματος».
«Αν η ‘’Άνοιξη της Αθήνας’’, όταν ο ελληνικός λαός απέρριψε τους καταστροφικούς όρους των δανειστών που διείπαν τα προηγούμενα προγράμματα, έχει κάτι να μας διδάξει, αυτό είναι ότι η Ελλάδα θα επανακάμψει μόνο όταν η ΕΕ πραγματοποιήσει την μετάβαση από τη λογική ‘’εμείς, τα κράτη’’ στο ‘’εμείς, οι Ευρωπαίοι’’.
»Απ΄ άκρη σε άκρη της Ηπείρου, οι πολίτες έχουν απηυδήσει με μια νομισματική ένωση που είναι αναποτελεσματική γιατί είναι εξόφθαλμα αντιδημοκρατική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε μάχη για την ακεραιότητα, την ψυχή, τη λογική και τη δημοκρατία της Ευρώπης», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, και καταλήγει:
«Σχεδιάζω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος που να εμπνέεται από την Άνοιξη της Αθήνας, που θα εργαστεί προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.
»Υπό φυσιολογικές συνθήκες πρόκειται για μια κίνηση που θα πάρει χρόνια να αποδώσει καρπούς – διάρκεια που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει. Στο μεταξύ, θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο μας για την ανάκαμψη της Ελλάδας ως μια ρεαλιστική, βιώσιμη εναλλακτική λύση στα προγράμματα της τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...