Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Πόσες και ποιες λέξεις πρέπει να ξέρει ένα παιδί 2 ετών;

toddlers-talking-1
Για τις νέες μαμάδες που έχουν απορίες σχετικά με την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
Από 1 – 2 ετών το λεξιλόγιο του παιδιού περιλαβάνει από 50 -100 ή και περισσότερες λέξεις.  Κυρίως ουσιαστικά (μωρό, μπάλα, μπάνιο, γεια, γάτα, μπαμπάς, μαμά, γάλα, ναι, όχι,αυτοκίνητο, μήλο, αντίο),τα ενεργητικά ρήματα (“πηγαίνω”, “μεταφέρω”, “τρώω”, πηδάω) είναι το επόμενο δημοφιλέστερο τμήμα της ομιλίας του και ακολουθούν οι προθέσεις (“επάνω”, “κάτω”, “έξω”). Επίσης σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν και αντωνυμίες (εγώ, εσύ, μου).
Από την ηλικία των 2 ετών το παιδί αρχίζει να μαθαίνει πάνω από μια λέξη την ημέρα. Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών μαθαίνουν περίπου 50 λέξεις το μήνα.  Σε αυτή την ηλικία το παιδί δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις λέξεις και όχι μόνο σε φθόγγους, ρωτάει «τι είναι αυτό», «τι είναι εκείνο», «που είναι το …», σχηματίζει προτάσεις 2 – 3 λέξεων, λέει το όνομα του, χρησιμοποιεί δύο λέξεις μαζί, καταλαβαίνει απλές και πιο σύνθετες οδηγίες, δείχνει μέρη του σώματος του καθώς και εικόνες διαφόρων αντικειμένων όταν του ζητηθεί, ακούει ευχάριστα παραμύθια και τραγούδια, συνδυάζει χειρονομίες και λόγο, ζητάει φαγητό, νερό, χρησιμοποιεί αρνητικές φράσεις δυο λέξεων όπως ‘δεν πάω’, ‘όχι σωστό’, ‘δεν θέλω’,
χρησιμοποιεί λέξεις στον πληθυντικό αριθμό π.χ. παιδιά-βιβλία.
Κάθε παιδί βέβαια αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά την ίδια στιγμή το λόγο και την ομιλία. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να κατανοήσουν περισσότερες λέξεις από όσες μπορούν να πουν.
Αν το παιδί δεν λέει κάποιες από αυτές τις λέξεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Κάποια παιδάκια καθυστερούν να μιλήσουν και αρχίζουν να μαθαίνουν πιο γρήγορα στην ηλικία των 4 ή 5 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...