Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

4 ιδέες για χειμωνιάτικα πρωινά με γιαούρτι

4 ιδέες για χειμωνιάτικα πρωινά με γιαούρτι
Με τη θρεπτικότητα και τις βιταμίνες των ξηρών φρούτων και καρπών, των δημητριακών, του μελιού και των εσπεριδοειδών.
Το γιαούρτι θεωρείται τροφή-φάρμακο για το γαλακτικό οξύ που περιέχει (ενισχύοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο), για τα βακτήρια που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορες παθογόνες καταστάσεις και για τις βιταμίνες του (Α, Β1, Β2, Β6, C). Αν προσθέσουμε το ασβέστιο, το φώσφορο και το γεγονός ότι είναι μια από τις καλύτερες ποιοτικά ζωικές πρωτεΐνες της φύσης, δε θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο πρέπει να σκαρφιστούμε τρόπους να εντάξουμε το γιαούρτι και στο χειμωνιάτικο πρωινό μας.
Οι ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια κ.λπ. είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που βοηθούν στη μάχη του οργανισμού κατά των ελευθέθων ριζών.
Οι νιφάδες βρώμης είναι κορυφαία επιλογή -και το μούσλι επίσης-για να ενισχύσουμε το πρωινό σε φυτικές ίνες και τον οργανισμό σε ενέργεια, για να αντεπεξέρθει στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και του κρύου. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απορροφώνται αργά απ' το σώμα και είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Το μέλι, δώρο της φύσης, είναι το μόνο γλυκαντικό που συνεισφέρει ευρύτερα με πολύτιμα μέταλλα και στοιχεία στην ομαλή λειτουργεία του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα τονώνει και χαρίζει άμεση ενέργεια.
Τα ξηρά φρούτα, σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, δαμάσκηνα κ.λπ. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, αλλά και επιπλέον αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Επίσης είναι καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. 
Πάρτε ιδέες για αναμείξεις, οι ποσότητες είναι σχετικές, αυτοσχεδιάστε με βάση τις δικές ανάγκες και τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις, αλλά μην προσπερνάτε ένα υγιεινό πρωινό. Καταλήξτε σε ένα δυο συνδυασμούς που σας αρέσουν και σας βολεύουν και εντάξτε τους στην καθημερινότητά σας. Θέμα συνήθειας είναι.
Γιαούρτι με μέλι, καρύδια και σταφίδες
Υλικά: 1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα, 1/2 κουταλιά της σούπας σταφίδες, 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση: Ρίχνετε το γιαούρτι στο μπολ, προσθέτετε τα κυρίδια, τις σταφίδες και το μέλι και ανακατεύετε.
Γιαούρτι με μέλι, χουρμάδες, σύκα και καρύδια
Υλικά: 1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 μπανάνα σε ροδέλες, 2 σύκα ψιλοκομμένα (φρέσκα, κομπόστα ή ξηρά), 1/2 κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα χονδροκομμένη, 2-3 χουρμάδες ψιλοκομμένους, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση: Ρίχνετε το γιαούρτι και τα 2/3 των υλικών στο μπολ σερβιρίσματος και ανακατεύετε. Προσθέτε τα υπόλοιπα τα υλικά από πάνω και σερβίρετε.
Γιαούρτι με μήλα και μούσλι
Υλικά: 1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, 1 μήλο σε κομματάκια, 1 κουταλιά μούσλι με καρπούς, 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση: Ρίχνετε το γιαούρτι στο μπολ, προσθέτετε τα μήλα, το μούσλι και το μέλι και ανακατεύετε.
Όλα στο μπλέντερ Δημιουργούμε τις δικές μας συνθέσεις για υγιεινό, θρεπτικό και πολυβιταμινούχο πρωινο, «φυλακίζοντας» όλη τη δύναμη και την ενέργεια της φύσης σε ένα ποτήρι. Χρησιμοποιούμε ως βάση το γιαούρτι και ως συνεκτικό υλικό την μπανάνα και το μήλο. Προσθέτουμε ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις ακτινίδιο ή χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού για αντιοξειδωτικά, νιφάδες βρόμης για ενέργεια και ίνες, μέλι για σούπερ φυσικό γλυκαντικό ή ταχίνι για θρέψη. Φτιάχνουμε υγιεινά γιαουρτοποτά για τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...