Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

6 φράσεις που πρέπει να λέμε καθημερινά στα παιδιά

phrases_main
Εκτός από το καθημερινό «Σ” αγαπώ», δείτε κάποιες φράσεις που είναι σημαντικό να ακούνε καθημερινά τα παιδιά.
Αν τα παιδιά ακούνε καθημερινά αυτές τις 6 φράσεις, θα τους γίνουν βίωμα και θα τα συντροφεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
1. «Πιστεύω σε σένα!»
Η φράση «πιστεύω σε σένα» έχει μια κινητήρια δύναμη που δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε. Πάντως είναι πολύ σημαντικό να τη λέμε στο παιδί την κατάλληλη στιγμή.
2. «Μην τα παρατάς!»
Αυτή η απλή φράση μπορεί να ενθαρρύνει κάθε παιδί. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση ή ένα πρόβλημα. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι ναι μεν είναι σημαντικό να μην τα παρατάει, αλλά και ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες.
3. «Διαρκώς μαθαίνουμε.»
Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να κάνει λάθη. Θα πρέπει να του μάθουμε να μη νευριάζει κάθε φορά που κάτι ασήμαντο πηγαίνει στραβά. Και είναι σημαντικό να του το υπενθυμίζουμε όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές αλλά και όταν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα ή όταν πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις.
4. «Κάποτε όλοι ήμασταν σαν εσένα.»
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε πού και πού στο παιδί ότι όλοι όσοι έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό στη ζωή τους ήταν κάποτε απλοί και κανονικοί άνθρωποι όπως το ίδιο και ότι τα κατάφεραν με σκληρή δουλειά. Θα πρέπει να το βοηθήσουμε να καταλάβει ότι τα λάθη, οι ήττες και οι μάχες που θα δίνει στη ζωή του θα είναι η γέφυρα που θα το οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του. Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι πιο σημαντικό να έχει υπομονή και επιμονή και να είναι εργατικό παρά να είναι τέλειο.
5. «Κάθε εμπειρία σού δίνει και ένα μάθημα»
Κάθε φορά που το παιδί κάνει ένα λάθος ή αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη κατάσταση, θα πρέπει να το ρωτήσουμε τι έμαθε από αυτό. Θα πρέπει να του εξηγήσουμε ότι παίρνουμε μαθήματα από οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας.
6. «Είσαι ασφαλής γιατί γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπάνε και σε φροντίζουν.»
Όλοι μας θα θυμόμαστε τις στιγμές που ήμασταν παιδιά και νιώθαμε την αγάπη και τη φροντίδα που μας περιέβαλλε. Τέτοιες στιγμές ηρεμίας, ζεστασιάς και αρμονίας θα πρέπει να περιβάλλουν όλα τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουμε το παιδί μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα και να βεβαιωθούμε ότι νιώθει ασφαλές. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί αποκτά περισσότερη αυτοεκτίμηση και γίνεται δυνατό και ανεξάρτητο. Κάθε φορά που βάζουμε το παιδί για ύπνο θα πρέπει να του λέμε ότι είναι ασφαλές γιατί υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που το αγαπάνε και το φροντίζουν. Θα πρέπει να του το λέμε ήρεμα και τρυφερά ώστε να αποτυπωθεί στο μυαλό του και να το συνοδεύει μέχρι να ενηλικιωθεί. Το παιδί θα το θυμάται σε κάθε δύσκολη στιγμή και θα μας ευγνωμονεί για αυτό. Υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν γονιό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...