Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Το παιχνίδι μεγαλώνει έξυπνα και ανεξάρτητα παιδιά

GAME-GROWS-SMART-KIDS
Τα οφέλη του παιχνιδιού για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει καθηλώσει τα παιδιά σε μια καρέκλα και όλα γίνονται μέσα από τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, είναι σημαντικό να θυμηθούμε τη σπουδαιότητα που έχει το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού.
Το παιχνίδι είναι το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης για ένα παιδί και μια δραστηριότητα που του δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει πολλές γνώσεις, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό σε κάθε ευκαιρία που έχουμε και στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε να προτρέπουμε το παιδί να παίζει, είτε πηγαίνοντάς το σε κάποιο πάρκο ή παιδική χαρά είτε καλώντας γείτονες και συμμαθητές του στο σπίτι.
Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών:
Αυξάνεται η κοινωνικότητά τους
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κάνουν φιλίες, συνεργάζονται, μαθαίνουν να μοιράζονται, αναπτύσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, δρουν ελεύθερα, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει είμαι μέλος μιας κοινωνικής ομάδας. Επίσης, υποδύονται διάφορους ρόλους, γίνονται μάγοι, πειρατές, μαχητές, πρίγκιπες ή πριγκίπισσες, ακολουθούν άλλοτε τους καλούς και άλλοτε τους κακούς και όλη αυτή η διαδικασία τα βοηθά να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα των ανθρώπων γύρω τους.
Αποκτούν έντονη κινητικότητα
Το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα, τα πηδηματάκια βοηθούν στην ανάπτυξη του μυικού συστήματος και κάνουν ένα παιδί περισσότερο ευλύγιστο. Ακόμα και τα πιο στατικά παιχνίδια που μπορεί να χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς βοηθούν το παιδί να βελτιώσει τη λεπτή του κινητικότητα και ταυτόχρονα την αίσθηση του χώρου.
GAME-GROWS-SMART-KIDS-1Αναπτύσσονται συναισθηματικά
Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τις επιθυμίες αλλά και τα συναισθημάτα του. Ωριμάζει και γίνεται πιο υπεύθυνο. Συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από το παιχνίδι όπως χαρά, ευχαρίστηση, έκπληξη, αγωνία, θυμός, λύπη, βοηθούν στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη.
Διευρύνονται οι γνώσεις τους
Το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και γενικότερα της επικοινωνίας. Οξύνει τη φαντασία, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα, την αφαιρετική σκέψη, και βάζει το παιδί στη διαδικασία να σκεφτεί και να αναζητήσει νέους και διαφορετικούς τρόπους έκβασης μιας κατάστασης, εξελίσσοντας τη νοημοσύνη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...