Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Μεγαλώνοντας ένα ευτυχισμένο αγόρι

boy
17 συμβουλές για να δημιουργήσουμε σωστούς άντρες στο μέλλον.
Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και τρυφερά αγόρια, που θα γίνουν ανεξάρτητοι, δυνατοί και ευγενικοί άντρες;
1. Μάθετε στον γιο σας να εκφράζει ανοιχτά αυτά που νιώθει. Μπορεί να νιώθει ότι θέλει να κλάψει επειδή νιώθει απελπισμένος ή επειδή φοβάται. Πρέπει να του εξηγήσουμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι σημάδια που του λένε τι να κάνει. Μπορούμε να συζητήσουμε τα δικά μας συναισθήματα μαζί του. Όταν μεγαλώσει, θα ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στο θυμό και την αναστάτωση, στην απογοήτευση και τη στεναχώρια. Επίσης, θα μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να τα εκφράσει με τον κατάλληλο τρόπο. 
2. Μάθετέ του να καθαρίζει, να μαγειρεύει, να πλένει τα ρούχα του και να σιδερώνει τα μπλουζάκια του. Ό,τι και αν γίνει, κάποια στιγμή στο μέλλον θα μας ευγνωμονεί που του μάθαμε να είναι αυτάρκης από μικρός.
3. Διαβάστε του και διαβάστε μαζί του. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία όταν κάθονται ακόμη στα γόνατα των γονιών τους. Το παιδί βλέπει ότι διαβάζουμε. Μπορούμε να του μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας βιβλία και τους αγαπημένους μας ήρωες και να του εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα. Μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία μαζί με το γιο μας και μετά να τα συζητήσουμε, να αναλύσουμε την πλοκή τους ή να ζωγραφίσουμε τα αγαπημένα του κομμάτια της ιστορίας.
4. Ενθαρρύνετέ τον να χορέψει! Η μουσική, ο ρυθμός και ο χορός είναι μια παγκόσμια γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να ελέγχει τέλεια το σώμα του.
5. Εξηγήστε του ότι πριν από αυτόν υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που κατόρθωσαν σπουδαία πράγματα – έξυπνοι, γενναίοι, δυνατοί, ταλαντούχοι, έντιμοι άνθρωποι. Μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί για τις ζωές σπουδαίων συγγραφέων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, για το πώς έζησαν και πώς κατάφεραν όσα κατάφεραν. Μπορούμε επίσης να του εξηγήσουμε ότι η ομορφιά της ψυχής ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο σημαντική από την εξωτερική του εμφάνιση.
6. Γίνετε παράδειγμα για το παιδί. Εννοείται πώς για το παιδί είμαστε υπερήρωες. Θα πρέπει όμως να δείχνουμε καθημερινά στο μικρό μας αγοράκι πόσο όμορφες, έξυπνες και ειλικρινείς είμαστε. Είμαστε το ιδανικό ανθρώπινο ον, το πρότυπο με το οποίο θα συγκρίνει όλους τους άλλους ανθρώπους που θα περάσουν από τη ζωή του.
7. Μάθετέ του καλούς τρόπους. Θα πρέπει να του μάθουμε να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», να βοηθάει τους ανθρώπους και να είναι ευγενικός. Έτσι, θα βοηθήσει να γίνει ο κόσμος καλύτερος.
8. Δώστε του μια ιδέα να πιστεύει. Σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του, θα νιώσει φόβο, ανησυχία, πόνο και θυμό. Και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν πολλές στιγμές στη ζωή του που θα μας χρειάζεται δίπλα του. Γι” αυτό, μπορούμε να του δώσουμε κάτι στο οποίο θα πιστεύει έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει όταν το ηθικό του είναι πεσμένο και να ξέρει ότι δεν είναι ποτέ μόνος.
9. Εξηγήστε του ότι κάποιες φορές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός: με τα μικρά παιδάκια, με τα ζώα, με τα λουλούδια και με τα αισθήματα των άλλων.
10. Αφήστε τον να χαλάσει πράγματα που θα τα χαλάσει ούτως ή άλλως. Αν είμαστε έτοιμες να νευριάσουμε κάθε φορά που το παιδί μπαίνει στο σπίτι με λασπωμένα ή σκισμένα ρούχα, το αποτέλεσμα θα είναι να τσακωνόμαστε διαρκώς μαζί του. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνουμε ενέργεια για να νευριάσουμε για κάτι αναπόφευκτο. Τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο τρέχοντας συνεχώς έξω και αυτό περιλαμβάνει και πολλά πεσίματα και πολλή λάσπη. Αυτό είναι δεδομένο.
11. Δείξτε ενδιαφέρον για τα χόμπι του. Μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες για την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα ή να μάθουμε τα τραγούδια του αγαπημένου του συγκροτήματος. Θα πρέπει να έχουμε ενεργή παρουσία στη ζωή του και να μην είμαστε απλοί παρατηρητές.
12. Βγείτε μαζί από το σπίτι. Αντί να ασχολούμαστε συνεχώς με τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούμε να βγούμε έξω με το παιδί και να πάμε όπου θέλει αυτό, να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις του και να του κάνουμε ερωτήσεις.
13. Μην προσπαθείτε να τον προστατέψετε από τις αποτυχίες. Αν και το ευχόμαστε, ξέρουμε ότι το παιδί δεν μπορεί πάντα να κερδίζει. Και αυτό είναι καλό, γιατί όταν πέσει, θα μάθει και να σηκώνεται. Είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αν ξανασυμβεί στο μέλλον και θα του μάθει να μην τα παρατάει ποτέ.
14. Δώστε του την ευκαιρία να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Είναι άλλο να του δώσουμε την ευκαιρία να βοηθήσει και άλλο να τον αναγκάσουμε να βοηθήσει. Αν κάνουμε το πρώτο, θα του μάθουμε από μικρή ηλικία την έννοια της γενναιοδωρίας και της αξιοπρέπειας. Και όταν μεγαλώσει, θα τις χρησιμοποιήσει για να αλλάξει τον κόσμο.
15. Εξηγήστε του ότι η εξάσκηση θα τον κάνει καλύτερο. Αυτό δεν ισχύει μόνο στα αθλήματα, αλλά και στη μουσική και στη ζωή γενικότερα. Θα πρέπει να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν ως ενήλικα να αντιμετωπίζει οτιδήποτε έρθει στη ζωή του.
16. Όταν ρωτάει γιατί, απαντήστε του. Ή αν δεν ξέρετε την απάντηση, βρείτε μία μαζί. Θα πρέπει να καθοδηγήσουμε το παιδί ώστε να βρει μόνο του την απάντηση. Εναλλακτικά, μπορούμε να απαντήσουμε εμείς στην ερώτηση του παιδιού έτσι ώστε μετά να το σκεφτεί περισσότερο. Έτσι, αν κάποια στιγμή ντραπεί να μας ρωτήσει για κάποιο θέμα, θα ξέρει ότι μπορεί να βρει και αλλού την απάντηση.
17. Φιλήστε τον και αγκαλιάστε τον. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να είμαστε τρυφερές μαζί του. Τα αγόρια χρειάζονται την ίδια αγάπη με τα κορίτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...