Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Τι λένε οι μαμάδες VS Τι ακούνε οι μπαμπάδες

Τι λένε οι μαμάδες VS Τι ακούνε οι μπαμπάδες


Ένας ξεκαρδιστικός «διάλογος» ανάμεσα στις υπέροχες μαμάδες και τους μοναδικούς μπαμπάδες!

Τι λένε οι μαμάδες: «Ώρα για ύπνο παιδιά»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Ελάτε να παλέψουμε μέχρι να σας βγει το φαΐ απ’ τη μύτη! Ή να τα κάνετε πάνω σας! Ό,τι έρθει πρώτο»
Τι λένε οι μαμάδες: «Είμαι πτώμα, πάω στο κρεβάτι»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Τέλεια! Ώρα για σεξ!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Νιώθω ότι δεν ήμουν καλή μητέρα σήμερα»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Χρειάζεται κάποιον να καταγράψει καθετί που έκανε σήμερα με τα παιδιά και να της δώσει λεπτομερείς οδηγίες σωστής διαχείρισης της κάθε κατάστασης χωριστά, ώστε να μη νιώθει ξανά έτσι αύριο»
Τι λένε οι μαμάδες: «Η αδερφή μου γέννησε κοριτσάκι! Το όνομά της είναι Μαριάννα και ζυγίζει 2,5 κιλά. Είναι Σκορπιός και είναι πανέμορφη! Κοίτα!!!»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Ένα μωρό γεννήθηκε από κάποιον στην οικογένειά μας»
Τι λένε οι μαμάδες: «Αν πάρεις μαζί σου τα παιδιά στα μαγαζιά, μην τους αγοράσεις ό,τι βρεις μπροστά σου!»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Λατρεύω τα γλειφιτζούρια και τις καραμέλες. Το ίδιο και τα παιδιά. Είμαι τόσο υπέροχος μπαμπάς!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Μ’ έχουν τρελάνει τα παιδιά! Σε παρακαλώ, έλα σπίτι όσο πιο νωρίς μπορείς!»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Πώς… κάνει διακοπές το τηλέφωνο… δεν σ’ ακούω… καθόλου…»
Τι λένε οι μαμάδες: «Μπορείς να προσέχεις τα παιδιά μέχρι να πάω στο μπάνιο;»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Εννοείται ότι μπορώ! Οχ, πού πήγαν τα σκασμένα;»
Τι λένε οι μαμάδες: «Έδωσα 30 ευρώ για τα παπούτσια του παιδιού»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Πεταμένα λεφτά…»
Τι λένε οι μαμάδες: «Έδωσα 30 ευρώ γι’ αυτά τα εσώρουχα»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Ουάου, τέλεια!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Θα μπω για ένα ντουζάκι»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Μμμ, ώρα για σεξ!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Μπορείς να σκουπίσεις το παιδί στην τουαλέτα; Μαγειρεύω»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «………..»
Τι λένε οι μαμάδες: «Να βάψω τα μαλλιά μου;»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Μα, δεν είναι ήδη βαμμένα;»
Τι λένε οι μαμάδες: «Είναι πολύ ωραίο αυτό το παντελόνι πάνω σου!»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Το ξέρω. Μου πάει απίστευτα!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Δεν είναι καθόλου ωραίο αυτό το παντελόνι πάνω σου!»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Αποκλείεται. Το παντελόνι είναι τέλειο και μου πάει απίστευτα!»
Τι λένε οι μαμάδες: «Δεν άκουγες χθες το μικρό; Έβηχε όλη νύχτα! Ξύπνησα τουλάχιστον 5 φορές…»
Τι ακούνε οι μπαμπάδες: «Επιχείρηση ‘έκανα ότι κοιμάμαι’ εξετελέσθη!»

(Από τη συγγραφέα, μαμά και μπλόγκερ 
Joelle Wisler)

Οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία!

Οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν καλό στην υγεία!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι αγκαλιές και τα φιλιά μας χαρίζουν μια μεγάλη ευχαρίστηση. Τώρα οι επιστήμονες μας λένε ότι αγκαλιές και φιλιά αποτελούν όχι μόνο πηγή χαράς αλλά το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας.


Σύμφωνα λοιπόν με το Medical University της Βιέννης, οι αγκαλιές μας βοηθούν να μειώσουμε το άγχος και την πίεση και να τονώσουμε τη μνήμη μας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όλα προέρχονται από την οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, η οποία εκκρίνεται από τον οργανισμό μας όταν αγκαλιαζόμαστε και βελτιώνει τους κοινωνικούς δεσμούς μας. Η έκκριση της οξυτοκίνης ηρεμεί τις γυναίκες περισσότερο απ’ ό, τι τους άνδρες.

Ακόμη και μια χαλαρή συζήτηση με τον αγαπημένο μας, αρκεί για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

Όσο για το φιλί έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα οξυτοκίνης και κορτιζόλης, αλλά και μειώνει το στρες.

Επίσης κατά τη διάρκεια του φιλιού παράγεται περισσότερο σάλιο, με αποτέλεσμα να καθαρίζονται τα δόντια από τα βακτήρια και την πλάκα. Το σάλιο από μόνο του είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, άρα η αυξημένη παραγωγή του κατά τη διάρκεια ενός φιλιού κρατά μακριά βακτήρια και ιούς.

Τέλος, ένα φιλί απομακρύνει τα συμπτώματα αλλεργιών. Μια ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι τα ζευγάρια που φιλιούνται για 30’ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως το φτέρνισμα ή το συνάχι.

7 τρόποι που ο γάμος μας μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των παιδιών μας

7 τρόποι που ο γάμος μας μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των παιδιών μας

Είναι αλήθεια ότι η σχέση μας με τον εαυτό μας έχει αντίκτυπο όχι μόνο σ’ εμάς τους ίδιους, αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Το ίδιο ακριβώς προκύπτει και από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Επηρεάζουν και όλους τους άλλους, εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Αν τώρα αυτό το μεταφέρουμε στο επίπεδο της οικογένειας, θα διαπιστώσουμε ότιη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι έχει άμεσο αντίκτυπο στα πιο αδύναμα μέλη της, που δεν είναι άλλα από τα παιδιά. Είναι εκείνα που βλέπουν και ακούνε σχεδόν τα πάντα που συμβαίνουν στο σπίτι τους ανάμεσα στους γονείς τους, και όλα αυτά μαζί είναι που διαμορφώνουν τη στάση τους και τησυμπεριφορά τους απέναντι στις δικές τους σχέσεις αργότερα στη ζωή. Ας δούμε, λοιπόν, 7 τρόπους που ο γάμος μας μπορεί να βλάψει τις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών μας…
1. Κρύβοντας τα προβλήματά μας
Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πότε ο μπαμπάς και η μαμά έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή λίγο μιλάμε γι’ αυτά. Ενδεχομένως να πιστεύουμε το αντίθετο επειδή δεν τους το λέμε ή επειδή δεν μαλώνουμε μπροστά τους ή επειδή υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αισθάνονται. Όταν δεν παραδεχόμαστε τα ενδεχόμενα προβλήματα στην οικογένειά μας, τότε τα παιδιά μας δεν θα μάθουν ποτέ πώς να τα αντιμετωπίζουν. Οπότε, τα αφήνουμε να ανακαλύψουν μόνα τους πώς θα το κάνουν, όταν πλέον θα μεγαλώσουν και θα έχουν τα δικά τους πλέον προβλήματα.
2. Φωνάζοντας ο ένας στον άλλον
Τα παιδιά έχουν κρίσεις θυμού… το ίδιο, όμως, και οι γονείς. Ενίοτε φωνάζουν, τσιρίζουν, άλλοτε πετούν πράγματα ή σπρώχνουν ο ένας τον άλλον. Το ακριβώς αντίθετο του να αποκρύπτετε τα προβλήματά σας είναι να επιδίδεστε σε διαμάχες και τσακωμούς μπροστά στα παιδιά σας. Ή -ακόμα χειρότερα- να προχωράτε και σε χειρονομίες ή σωματική βία. Κάτι τέτοιο έχει δύο ενδεχόμενα: είτε τα παιδιά σας να κάνουν ακριβώς το ίδιο είτε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να γίνουν παθητικά χωρίς να εκφράζουν ποτέ όσα αισθάνονται.    
3. Βάζοντας το σύντροφό μας σε δεύτερη μοίρα
Αυτό είναι ένα θέμα για τους περισσότερους γονείς, μιας και συνήθως όλη τους η ύπαρξη περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά τους. Τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικά για εμάς κι εννοείται ότι οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς έτσι, αλλά, όταν τα παιδιά «μπαίνουν» πριν από το γάμο μας, τότε ενδέχεται να μην το σέβονται όσο πρέπει. Όμως, αν βάλετε σε προτεραιότητα το σύντροφό σας, τα παιδιά σας θα το αναγνωρίσουν και θα καταλάβουν ποια είναι τα όριά τους. Δεν πρόκειται να νιώσουν παραμελημένα ή στερημένα από αγάπη, γιατί, όταν η σχέση σας είναι αρμονική και «γεμάτη», τότε μπορείτε και οι δύο να δώσετε περισσότερα στα παιδιά σας.
4. Αποφεύγοντας να μιλάμε για χρήματα
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τα οικονομικά σας μπορεί σαφώς να επηρεάσει το μέλλον των παιδιών σας. Πρώτον, αν σκορπάτε τα χρήματά σας, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορείτε να τους παρέχετε όσα θα θέλατε. Το ίδιο, όμως, μπορεί να πετύχετε ακόμα κι αν δεν συζητάτε μαζί τους για τα χρήματα. Στους περισσότερους από εμάς, που δεν τα καταφέρνουμε να διαχειριστούμε σωστά τα έσοδά μας, έστω κι αν είναι ικανοποιητικά, συμβαίνει απλά και μόνο επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε. Οπότε, ακόμα κι αν έχουμε πολλά να μάθουμε, το να ανοίξουμε μια κουβέντα θα επιτρέψει στα παιδιά μας να αποκτήσουν μια άνεση στην επικοινωνία και τη συζήτηση. Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να μάθουν πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη ζωή τους.
5. Με το να μη σεβόμαστε ο ένας τον άλλον
Κάθε γονιός είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός δάσκαλος των παιδιών του. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα περισσότερα πράγματα από εκείνον είναι απλά βλέποντάς τον. Επομένως, αν βλέπουν τη μαμά τους και τον μπαμπά τους να μη σέβονται ο ένας τον άλλον, το πιο πιθανό είναι να πιστέψουν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μεταξύ τους. Κι αυτό, όχι μόνο θα αποδειχθεί καταστροφικό για το γάμο τους στο μέλλον, αλλά και για όλες τις σχέσεις τους στη ζωή, ερωτικές και φιλικές.
6. Με το να μη μοιραζόμαστε τις ευθύνες
Μήπως στο δικό σας γάμο τα πάντα γίνονται από έναν, ενώ ο άλλος κάθεται επαναπαυμένος χωρίς να κάνει και πολλά; Αν έχετε επιλέξει μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση των ρόλων στη σχέση σας, τα παιδιά σας ίσως να μην είναι σε θέση να το δουν από αυτή την οπτική. Όταν μιλάμε για σχέσεις, αναφερόμαστε στην ανιδιοτέλεια και το σεβασμό των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεών μας. Ακόμα κι αν εσείς και ο σύντροφός σας ακολουθείτε το παραδοσιακό μοτίβο οικογένειας, προσπαθήστε να εξηγήσετε στα παιδιά σας το λόγο για τον οποίο το έχετε επιλέξει, διευκρινίζοντάς τους ότι δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
7. Δείχνοντας υπερβολική ή ελάχιστη τρυφερότητα ο ένας στον άλλον
Πολλοί γονείς αποφεύγουν να είναι διαχυτικοί μπροστά στα παιδιά τους… άλλοι πάλι δεν διστάζουν να φιληθούν, να αγκαλιαστούν και να εκφράσουν την αγάπη τους ο ένας στον άλλον. Και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να το δουν αυτό, γιατί έτσι μαθαίνουν τι είναι ευπρεπές και αποδεκτό και τι όχι. Μέχρι εκεί, όμως. Δεν χρειάζεται να δουν κάτι παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισορροπία στη ζωή μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους δώσουμε!

Από τον Jackie Bledsoe, μπλόγκερ, μπαμπά και συγγραφέα του βιβλίου «The Family Leader's Manifesto».

Να γιατί δεν πρέπει να «κρατάμε μούτρα» στον άντρα μας!

Να γιατί δεν πρέπει να «κρατάμε μούτρα» στον άντρα μας!

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Emotion», ενδεχομένως να έχει ανακαλύψει το «κλειδί» της συζυγικής ευτυχίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ικανότητα των γυναικών να επανακτούν την ηρεμία τους μετά από ένα συζυγικό καβγά είναι πολύ σημαντική για τη σχέση του ζευγαριού και το γάμο τους.
Η επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο «Pacific Graduate School of Psychology» της Καλιφόρνια,δρ. Λίαν Μπλοκ, ανέλυσε τα στοιχεία από 80 ζευγάρια, παρατηρώντας τις βιντεοσκοπημένες αντιδράσεις τους μετά από μια διαφωνία. Αυτό που ανακάλυψαν εκείνη και η ομάδα της είναι ότι ο χρόνος επαναφοράς των γυναικών σε κατάσταση ηρεμίας μετά τον καβγά είχε τεράστια επίδραση στη σχέση, συγκριτικά με τους άντρες τους, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.
«Όσον αφορά τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, ο ρόλος των γυναικών είναι σπουδαίος», τονίζει η δρ. Μπλοκ και συνεχίζει: «Συναισθήματα όπως ο θυμός και η περιφρόνηση φαντάζουν πολύ απειλητικά στα ζευγάρια. Σύμφωνα, όμως, με τα ευρήματά μας, αν οι γυναίκεςσύζυγοι είναι ικανές να κατευνάζουν τα πνεύματα, ξεκινώντας από τον εαυτό τους και συνεχίζοντας με τον άντρα τους, τότε ο γάμος τους μπορεί να εξακολουθήσει να ευημερεί».
Στη μελέτη, οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους τη γλώσσα του σώματος στα ζευγάρια, τις εκφράσεις του προσώπου τους, τον τόνο της φωνής τους και τα θέματα συζήτησης που αποτελούσαν τα σημεία της διαφωνίας τους.
Αυτό που συμπέραναν είναι ότι η σπουδαιότητα του ρόλου των γυναικών στους συζυγικούς καβγάδες οφείλεται στο γεγονός ότιεκείνες έχουν την ικανότητα να συζητούν σε βάθος και να προσφέρουν λύσεις σε πιθανά προβλήματα, πράγμα που δεν ισχύει καθόλου για το αντρικό φύλο.
«Βέβαια, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μη λειτουργεί τόσο καλά στους συζύγους των οποίων οι γυναίκες πολύ συχνά τους επικρίνουν κατηγορώντας τους ότι μεταπηδούν πολύ γρήγορα στη λύση του προβλήματος χωρίς καν να το συζητήσουν», εξηγεί η ειδικός.
Οπότε, αγαπητές κυρίες, την επόμενη φορά που θα τσακωθείτε με το σύζυγό σας, καλό είναι να θυμάστε ότι μια ψύχραιμη συμπεριφορά μπορεί να εξασφαλίσει και έναν ευτυχέστερο γάμο

Κάνε παρέα με την πεθερά σου, να δεις καλό!

Κάνε παρέα με την πεθερά σου, να δεις καλό!

Είστε από τις νύφες που έχουν καλές σχέσεις με τη μαμά του άντρα τους ή ανήκετε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που διατηρούν όσο το δυνατόν πιο τυπικές σχέσεις, γιατί το κλίμα συνήθως δεν είναι και το πιο ιδανικό μεταξύ τους; Τώρα, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία υποστηρίζει ότι το να περνάμε χρόνο με την πεθερά μας μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Όσο για εκείνους που έχουν συχνή επαφή και με τη μαμά τους και με την πεθερά τους ωφελούνται ακόμη περισσότερο, αφού προσλαμβάνουν τη μητρική στήριξη εις διπλούν.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 2.000 εθελοντές Αυστραλούς. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκείνοι που είχαν επαφή με μαμά και πεθερά σε εβδομαδιαία βάση άγγιζαν το 78,8 της ευημερίας, με άριστα το 100, με το μέσο όρο να κυμαίνεται μεταξύ 73,7 - 76,7.  Από την άλλη, όσοι έβλεπαν μόνο τη μαμά τους έφταναν στο 74, ενώ όσοι έβλεπαν μόνο την πεθερά τους άγγιζαν μόλις το 73,1. Τέλος, εκείνοι που συναντούσαν αραιά τόσο τη μαμά τους όσο και την πεθερά τους, δεν ξεπερνούσαν το 71,6 στο σκορ της ευημερίας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ισορροπημένη οικογενειακή ζωή έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι, συγκριτικά με εκείνους που έχουν καλύτερες σχέσεις με την πατρική οικογένεια του ενός από τους δύο συζύγους», εξηγεί η δρ. Μελίσσα Γουέινμπεργκ και προσθέτει: «Αν μια σχέση στηρίζεται από μία μόνο μητρική φιγούρα, τότε επέρχεται ανισορροπία στην οικογένεια, προφανώς με συνέπειες όπως η απογοήτευση -ακόμα και το αίσθημα προσβολής- από την πλευρά που δεν συνδέεται συναισθηματικά».

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις 645 διακομιστών, οδηγών στα ΕΛΤΑ

Σε... τροχιά προκηρύξεων μπαίνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΑΕ για την κάλυψη θέσεων εποχικού προσωπικού στις ειδικότητες Οδηγών και Διαμετακομιστών με οκτάμηνες συμβάσεις.
Το ήδη υπάρχον αίτημα του φορέα για 645 θέσεις με τετράμηνη και οκτάμηνη απασχόληση βρισκόταν από πέρυσι μπλοκαρισμένο στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι δύο προκηρύξεις -για 65 συνολικά θέσεις- που εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες, προμηνύουν την εκκίνηση των διαδικασιών για την κάλυψη των θέσεων. Οι προκηρύξεις αφορούν τα ΕΛΤΑ Αττικής και, συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαλογής Αττικής, το Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου και τις υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς. Οι νέοι διαγωνισμοί έχουν ως εξής:
Το νέο προσωπικό θα υπογράψει τετράμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις
ΣΟΧ 1/2015
Θα προσληφθούν 33 εργαζόμενοι στην ειδικότητα ΥΕ Διαμετακομιστών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το Κέντρο Διαλογής Αττικής στο Κρυονέρι και το Κέντρο Αεροπορικού Ταχυδρομείου στα Σπάτα.
Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, ενώ για τη συμμετοχή τους απαιτείται απολυτήριος τίτλος τριταξίου γυμνασίου ή δημοτικού σχολείου, ή ισοδύναμος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής ή Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Αιτήσεις έως τις 13 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες: 210 8006705.
ΣΟΧ 2/2015
Τριάντα δύο Οδηγοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προσληφθούν για την κάλυψη εποχικών αναγκών των ΕΛΤΑ Αθηνών - Πειραιώς. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ στις ειδικότητες: Τεχνικού Αυτοκινήτων Οχημάτων, ή Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων,
Πτυχίο α' ή β' κύκλου σπουδών ΤΕΕ στην ειδικότητα Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, ή απολυτήριο τίτλο ΕΠΑΛ στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοκινήτων ή ΤΕΣ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην ειδικότητα Μηχανών Αυτοκινήτου ή Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Μηχανοτεχνίτη Αυτοκινήτου, ή άλλο ισότιμο τίτλο σχολικής μονάδας εσωτερικού ή εξωτερικού.
Επίσης, ζητούνται επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ' κατηγορίας, πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) και κάρτα ψηφιακού ταχογράφου οδηγού. Αιτήσεις έως τις 16 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες: 210 3353859 και 210 3353698.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ


Read more: http://www.proson.gr/arthro/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-645-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B1#ixzz3RKex4CK9

Hyundai Tucson: Πρεμιέρα στη ΓενεύηΗ Hyundai Motor παρουσίασε τα πρώτα σχεδιαστικά δείγματα του επερχόμενου ολοκαίνουργιου νέου compact SUV Tucson, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, στις 3 Μαρτίου 2015.
Σχολιάζοντας το νέο Tucson, ο Peter Schreyer, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού της Hyundai Motor Group, δήλωσε: «Το νέο compact SUV μας θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την μάρκα Hyundai παγκοσμίως.
Το νέο Tucson έχει μια τολμηρή και αθλητική παρουσία και μια υπερήφανη στάση. Ο σχεδιασμός του χαρακτηρίζεται από χυτές επιφάνειες, τολμηρές αναλογίες, ευκρινείς γραμμές και - το πιο σημαντικό – την εξαγωνική μάσκα που υπογράφει σχεδιαστικά τη μάρκα μας". Η ισχυρή, σπορ εμφάνιση του SUV ενισχύεται από την ευθεία σιλουέτα και την κομψή χαρακτηριστική γραμμή της. Στο μπροστινό μέρος, διακριτικό χρώμιο πλαισώνει την εξαγωνική μάσκα της Hyundai Motor, η οποία συνδέεται με τις συστάδες των προβολέων δημιουργώντας μια επιβλητική εντύπωση. 
Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο πωλήσεις SUV στην Ευρώπη, μετά την εισαγωγή του πρώτου Santa Fe στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Hyundai Motor έχει εδραιώσει την αξιοπιστία της στην κατηγορία των SUV. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο video τρέιλερ, που δείχνει τη δημιουργία της πρώτης σχεδιαστικής αποτύπωσης του νέου Tucson, μέσα από το βλέμμα του Peter Schreyer.

Οι γάτες ίσως είναι το κλειδί για τη μελέτη διαβήτη και AIDSΟι γάτες υποφέρουν από ασθένειες κοινές με αυτές των ανθρώπων, όπως είναι ο διαβήτης και μια μορφή AIDS.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες για τη σχέση των κατοικίδιων με τον άνθρωπο είχαν εστιάσει σε ζώα όπως σκύλοι, γάτες και κουνέλια. Μάλιστα σύμφωνα με το γενετιστή Stephen O’Brien από το κέντρο Theodosius Dobzhansky Centre της Αγίας Πετρούπολης, οι ερευνητές έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στη σχέση των σκύλων με τον άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μια ευρεία αλληλουχία του γονιδιώματος των σκύλων δείχνει να ταιριάζει με αυτό των ανθρώπων, δεδομένου ότι οι σκύλοι είναι ευάλωτοι σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Οι γάτες όμως δεν είχαν ερευνηθεί τόσο διεξοδικά και αυτό είναι λάθος κατά τους επιστήμονες, διότι κι αυτές υποφέρουν από ασθένειες κοινές με αυτές των ανθρώπων, όπως είναι ο διαβήτης και μια μορφή AIDS.
Τώρα οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στα δεδομένα αυτά με στόχο να αποκαλύψουν από το DNA των γατιών πληροφορίες για τις ασθένειες τους, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για τους ανθρώπους. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, το γονιδίωμα της γάτας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα. Ευελπιστούν δε, ότι με μια χαρτογράφηση 20.000 γονιδίων από διαφορετικές ράτσες θα τους βοηθήσει να μάθουν τα πλήρη γενετικά χαρακτηριστικά των ζώων αυτών.

Ένα ξενοδοχείο επανδρωμένο με ρομπότΤα ρομπότ θα μπορούν να  συζητούν με τους ανθρώπους- επισκέπτες και το προσωπικό θα συμπληρώνεται από άλλα ρομπότ, με καθήκοντα όπως ο καθαρισμός, η εξυπηρέτηση πελατών κ.α.
Η εικόνα ενός ξενοδοχείου του οποίου του προσωπικό αποτελείται από ρομπότ ακόμα και σήμερα φαντάζει πολύ μακριά- ωστόσο, μάλλον δεν είναι, αν κρίνει κανείς από το εγχείρημα του πάρκου Huis Ten Bosch στην Ιαπωνία, που ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής του Henn-na Hotel («Παράξενο Ξενοδοχείο») ενός ξενοδοχείου όπου θα εργάζονται ρομπότ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, το πρώτο τμήμα του ξενοδοχείου θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου και θα έχει 72 δωμάτια. Το δεύτερο θα έχει ολοκληρωθεί το 2016, με επιπλέον 72. Με βασικό «μότο» το «αφοσίωση στην εξέλιξη», το ξενοδοχείο θα διαθέτει τρία «actroids» (ανθρωπόμορφα ρομπότ) που θα εργάζονται ως ρεσεψιονίστ.
Τα ρομπότ θα μπορούν να  συζητούν με τους ανθρώπους- επισκέπτες και το προσωπικό θα συμπληρώνεται από άλλα ρομπότ, με καθήκοντα όπως ο καθαρισμός, η εξυπηρέτηση πελατών κ.α.
Ο πρόεδρος του Huis Ten Bosch, Χιντέο Σαουάντα, ισχυρίζεται ότι θα πρόκειται για το πιο «αποδοτικό» ξενοδοχείο στον κόσμο, και ότι τα ρομπότ κάποια στιγμή θα φτάσουν στο σημείο να διαχειρίζονται το 90% των υπηρεσιών.
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με το ιαπωνικό Nikkei News, είναι η δημιουργία 1.000 τέτοιων ξενοδοχείων ανά τον κόσμο – ένα σχέδιο για ένα δίκτυο φουτουριστικών ξενοδοχείων χαμηλού κόστους, η πρόσβαση στα δωμάτια των οποίων θα γίνεται μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Ο φιλοξενούμενος θα μπορεί να παραγγέλλει αντικείμενα μέσω ενός tablet, ενώ θα χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και άλλα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης πόρων για περαιτέρω οικονομία.  
Όσον αφορά στο κόστος, θα είναι 60 δολάρια για δωμάτιο ενός ατόμου, και οι κρατήσεις είναι ήδη  δυνατές μέσω της ιστοσελίδας του ξενοδοχείου.

10 μαθήματα ευτυχίας που μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες


10 μαθήματα ευτυχίας που μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες10 μαθήματα ευτυχίας που μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες
Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο  άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή. Εδώ σας δίνουμε 10 μικρά αλλά πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αρχαίοι πρόγονοι μας!


1. Κάνε τα πάντα με αγάπη!
Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.
Αριστοτέλης

Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων
Αριστοτέλης 

2. Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές 
Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.

«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων».
Δημοσθένης 

3. Πίστεψε στον εαυτό σου, άκουσε τον και μην παίρνεις πολύ σοβαρά αυτά που σου λένε οι άλλοι
Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα τον ίδιο. Και κανείς τα παιδιά σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που δεν θα μοιραστούν τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα με εσένα, όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Θα υπάρξουν πολλοί που θα σου δώσουν δωρεάν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να είναι η ζωή σου ως μητέρα ή πατέρας. Άκουσε τους χωρίς να τους κρίνεις και ακολούθησε αυτό που σου λέει η καρδιά σου

«Εκείνος που ξέρει να ακούει επωφελείται ακόμη κι από εκείνους που μιλούν άσχημα».
Πλούταρχος 

«Μάθε να είσαι σιωπηλός, άφησε το μυαλό ήσυχο να ακούσει και ν’ απορροφήσει»
Πυθαγόρας 

4. Ονειρέψου αυτά που θέλεις, και όχι αυτά που δεν θέλεις
Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να μην σταματήσουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Αλλά πάντα να ελπίζουμε στα καλύτερα

«Μην ξοδεύεις αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα, είναι κάτι απ’ όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκες να αποκτήσεις»
Επίκουρος 

5. Ποτέ μην τα παρατάς και ποτέ μη χάνεις την πίστη σου 
Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα.Η ταπεινοφροσύνη, ή αγάπη και η πίστη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή.

«Δεν υπάρχει τίποτα «μεγάλο» που δημιουργείται ξαφνικά…Ένα τσαμπί σταφύλια χρειάζεται χρόνο να ανθίσει, να καρποφορήσει και να…ωριμάσει»!
Επίκτητος 

6. Πάντα να σκέφτεσαι και να «νιώθεις» θετικάΗ θετική σκέψη είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων. Εστιάστε πάντα στο παρόν και στους λόγους για τους οποίους χαίρεστε! Απομακρύνετε από τη ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους και φροντίστε πάντα να περιβάλλεστε από ανθρώπους με θετική ενέργεια. Και όπως λένε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι:

«Η ιατρική είναι συνυφασμένη με την ουσία του νου»
Ιπποκράτης  

«Η ευτυχία εξαρτάται από τον εαυτό μας»
Αριστοτέλης 

7. Ψάξε μέσα σου τις απαντήσεις 
Πάντα η σκέψη και η ενδοσκόπηση μας βοηθάει να βρούμε τη σωστή λύση, όταν νιώθουμε μπερδεμένοι

«Αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε εσωτερικά θα αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα.» Πλούταρχος 

8. Οι δύσκολες καταστάσεις είναι που μας κάνουν πιο θαρραλέους  
«Το θάρρος μας δε φαίνεται στις καθημερινές μας χαρούμενες σχέσεις, αλλά στις προκλήσεις της ζωής και τις αντιξοότητες»
Επίκουρος  

9. Μην αντιστέκεσαι στο πεπρωμένο σου
«Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του»
Πλάτων 

«Στον  καθένα υπάρχουν τρεις αρετές: Η σύνεση, η δύναμη και η καλή τύχη»
Ίων ο Χίος 

10. Δες τα λάθη σου θετικά και σαν εμπειρίες που θα κινούνται προς την κατεύθυνση των ονείρων σου.
«Αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει τα περισσότερα λάθη»
Ευριπίδης

Άγχος Αποχωρισμού: Πώς να το ξεπεράσετε εσείς ΚΑΙ το μωρό σας!

Άγχος Αποχωρισμού: Πώς να το ξεπεράσετε εσείς ΚΑΙ το μωρό σας!


Το άγχος του αποχωρισμού είναι μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση για τα παιδιά αλλά και μια ένδειξη ότι μεγαλώνουν. Είναι η ξαφνική επίγνωση του παιδιού ότι εκεί έξω υπάρχει ένας κόσμος από άγνωστα άτομα, πέρα από τους γονείς του. Παρά την ενοχή που μπορεί να νιώσει η κάθε μαμά με την αντίδραση του παιδιού της, το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα ουσιώδες μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης κάθε μωρού. Το πώς το χειριζόμαστε παίζει σημαντικό ρόλο στο αν αυτή η μετάβαση στη ζωή του παιδιού θα γίνει ομαλά ή πιο δύσκολα.

Πότε εμφανίζεται; 
Γύρω στην ηλικία των 10 μηνών μπορεί να προσέξετε πως το παιδί σας γίνεται πιο ανήσυχο όταν βρίσκεται μακριά σας. Κάθε φορά που απομακρύνεστε και εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο ή αναθέτετε σε κάποιο άλλο πρόσωπο να το προσέχει, έστω και αν βρίσκεστε στο διπλανό δωμάτιο, αναστατώνεται και κλαίει. Όταν το βάζετε για ύπνο αρνείται να σας αφήσει να φύγετε από κοντά του και μπορεί να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας και να σας ψάχνει. Αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι γνωστό ως Άγχος Αποχωρισμού. Το παιδί σας δεν έχει μάθει ακόμα πως οι γονείς συνεχίζουν να υπάρχουν και θα επιστρέψουν, έστω κι αν βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο. Το στάδιο αυτό φτάνει στο αποκορύφωμα του μεταξύ των 10 με 18 μηνών και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τα 2 με 4 χρόνια. Το άγχος του αποχωρισμού παρουσιάζεται στα μωρά που αρχίζουν να αναπτύσσουν μια καλύτερη αίσθηση του κόσμου. «Κάποια μωρά αρχίζουν από αρκετά νωρίς να κατανοούν τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων,»  δηλώνει ο Richard Gallagher, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι πως το άγχος αυτό είναι φυσιολογικό. Οι γονείς μπορούν να παρέχουν κάποια υποστήριξη αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν τον αποχωρισμό πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μέχρι πότε κρατάει;  Ο αποχωρισμός συνήθως παγιώνεται κατά το τελευταίο μισό του δεύτερου έτους του μωρού. Μέχρι τότε μπορεί να υπάρχει ένα ανεβοκατέβασμα συναισθημάτων των γονέων που κυμαίνονται από την ενοχή για την αναστάτωση που μπορεί να φέρει ο αποχωρισμός στο μωρό, μέχρι σε ανησυχίες σχετικά με το δέσιμο που μπορεί να έχει το παιδί σε αυτούς. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιήσετε το στρες από αυτές τις καταστάσεις ενώ καθησυχάζετε το παιδί σας ότι το αγαπάτε.

Πώς να κάνετε πιο εύκολους τους αποχωρισμούς 
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας) σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Δοκιμάστε μικρούς αποχωρισμούς 
Το μωρό σας μπορεί να αντιμετωπίσει άγχος και αγωνία αποχωρισμού  ακόμα και για ένα λεπτό που μπορεί να μην σας βλέπει.  Όταν βρεθεί σε  διαφορετικό χώρο από εσάς, περιμένετε ένα δυο λεπτά πριν πάτε να το πιάσετε. Αν αλλάξετε δωμάτιο, ενημερώστε το ότι θα γυρίσετε πίσω. Αν το μωρό σας κλάψει, μιλήστε του ενώ είστε ακόμα στο άλλο δωμάτιο και μην τρέξετε βιαστικά κοντά του.

Βοηθήστε το μωρό σας να κοινωνικοποιηθεί 
Τα παιδιά είναι απαραίτητο να συναναστρέφονται με διάφορα πρόσωπα καθώς μεγαλώνουν, λέει ο καθηγητής Richard Gallagher. Αν το μωρό δείξει δυσφορία για κάποιο πρόσωπο (τη γιαγιά του ή μια baby sitter) μην βιαστείτε να δραματοποιήσετε την κατάσταση και μην βιαστείτε να το πάρετε πάλι πίσω στην δική αγκαλιά σας.

Προετοιμαστείτε για τον βραδινό ύπνο 
Η ανησυχία του μωρού είναι συχνή σε αυτόν τον κοινό αποχωρισμό, γι’ αυτό να είστε πολύ τρυφεροί όταν βάζετε το μωρό σας για ύπνο. Απομακρυνθείτε αφού έχει πάρει έναν υπνάκο και το έχετε ταΐσει. Τα μωρά είναι πιθανότερο να αντιδράσουν περισσότερο όταν είναι κουρασμένα, πεινάνε ή είναι άρρωστα. Αν είναι δυνατό, προσπαθήστε να αποφύγετε περιόδους αποχωρισμού, όταν αυτά δεν αισθάνονται καλά.

Προσέξτε τον τρόπο που αντιδράτε 
Αν  πανικοβάλλεστε κάθε φορά που ετοιμάζεστε να το αφήσετε, το μωρό θα πανικοβάλλεται επίσης.

Δώστε του λίγο επιπλέον χρόνο 
Πριν αποχωριστείτε το παιδί σας και το αφήσετε στον παιδικό σταθμό ή στη baby sitter, δαπανήσετε λίγο χρόνο και παίξτε μαζί του. Στη συνέχεια διαβεβαιώστε το ότι θα επιστρέψετε σύντομα. Να είστε ήρεμοι και συνεπείς. Δημιουργείστε ένα «τελετουργικό» για να αποχαιρετίσετε το παιδί σας, στο οποίο να λέτε ένα ευχάριστο, τρυφερό και σταθερό αντίο. Παραμείνετε ήρεμοι και δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας. Καθησυχάστε το λέγοντας πως θα επιστρέψετε να το πάρετε. Εξηγείστε του σε πόσο χρόνο θα έρθετε να το πάρετε χρησιμοποιώντας έννοιες που θα καταλάβει (όπως μετά το γεύμα ή μετά που θα ξυπνήσει).

Δώστε του ένα αγαπημένο αντικείμενο

Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέξει ένα αγαπημένο αντικείμενο. Αυτό το αντικείμενο (μεταβατικό, όπως λέγεται στην ψυχολογία) μπορεί να είναι μια μικρή κουβερτούλα, ένα σεντονάκι ή κάποιο αρκουδάκι. Αυτός είναι ένας υγιής τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του αποχωρισμού, αφού η επαφή μαζί του θα καθησυχάζει το παιδί.

Παρηγορείστε τον εαυτό σας με τη σκέψη ότι τα δάκρυα του παιδιού είναι μόνο για να τα δείτε εσείς και θα σταματήσουν σύντομα αφού εσείς έχετε φύγει. Όσο γοερά και να κλαίει, αποχωρήστε γρήγορα και να είστε σίγουροι πως πολύ σύντομα το παιδί σας θα ηρεμήσει.

Τέλος το σημαντικότερο είναι να κατανοήσετε ότι ο αποχωρισμός είναι  ένα φυσιολογικό στάδιο, που βοηθάει το παιδί να ωριμάσει και να ανεξαρτητοποιηθεί, και ότι παίζει σημαντικό ρόλο η εμπιστοσύνη που θα του δείξετε, αλλά και η αναγνώριση και διαχείριση των δικών σας συναισθημάτων. Ισχύει άλλωστε ότι, «πίσω από ένα παιδί με άγχος αποχωρισμού κρύβεται ένας γονιός με άγχος αποχωρισμού», ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του συναισθήματα, που εγείρονται στη φάση αυτή, τα οποία πιθανόν να συνδέονται με δικές του οικογενειακές εμπειρίες.

Οι μαμάδες άνω των 40 ετών γεννούν πιο υγιή, πιο έξυπνα και πιο ευτυχισμένα παιδιά

Οι μαμάδες άνω των 40 ετών γεννούν πιο υγιή, πιο έξυπνα και πιο ευτυχισμένα παιδιάΑυτό τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας. Συμπέρασμα που επιτέλους απενοχοποιεί μια ολόκληρη γενιά γυναικών που τρέχει να προλάβει το τρένο της αναπαραγωγής διερωτώμενη αν κάνει το σωστό, αν το μωρό θα είναι υγιές και αν η κοινωνία θα την κατακρίνειι!

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν λιγότερα ατυχήματα, εμβολιάζονται πιο σωστά και έχουν συνολικά λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, αναπτύσσουν καλύτερο και εκτενέστερο λεξιλόγιο από μικρή ηλικία και έχουν υψηλότερα αποτελέσματα στα τεστ νοημοσύνης, από παιδιά μικρότερων γυναικών.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας της ίδιας χώρας λένε πως οι μεγαλύτερες γυναίκες γίνονται καλύτερες μητέρες. «Οι μεγαλύτερες γυναίκες φαίνεται πώς έχουν περισσότερα προσόντα» λέει ο δρ. Άλαστερ Σάτκλιφ που συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι λιγότερο παρορμητικές, πιο ήρεμες και έχουν περισσότερη πείρα ζωής, ένα απαραίτητο εφόδιο για το ρόλο τους. Ίσως να μην έχουν την αντοχή να τρέχουν διαρκώς πίσω από τα νήπια τους, αλλά έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν αμέσως τους πιθανούς κινδύνους ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους. Ναι, οι μεγαλύτερες μητέρες ανατρέφουν πιο ήρεμα παιδιά και αυτό είναι μία σημαντική εξέλιξη στον πολιτισμό μας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες, έχοντας ζήσει τη ζωή τους, έχοντας βρει τον ιδανικό σύντροφο και έχοντας φτάσει στο επίπεδο της καριέρας που ήθελαν, μπορούν να αφιερωθούν πλέον στο νέο τους ρόλο: αυτόν της μαμάς. Μία δεύτερη έρευνα που επικαλείται το άρθρο της Daily Mail, έδειξε ότι οι γυναίκες μετά τα 40, που αποκτούν μωρά με φυσιολογικό τρόπο, τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια. Μία λογική εξήγηση είναι πως τα οιστρογόνα που κατακλύζουν τον οργανισμό έχουν επίδραση που βοηθάει στη μακροζωία αφού προστατεύουν την καρδιά, την υγεία των οστών και τη λειτουργία πολλών ακόμη οργάνων.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν το στο συνέδριο Παιδιατρικής στη Γλασκόβη και αποτελούν μερικές από τις ελάχιστες σχετικές έρευνες που επικεντρώνουν στα θετικά αποτελέσματα της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Το δείγμα της έρευνας ήταν τεράστιο, χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στη Βρετανία. Η μελέτη εκπονήθηκε από τρία ιατρικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας: το Institute of Child Health,  το University College London και το Birkbeck College London. Αξιοσημείωτη μάλιστα είναι και η επισήμανση των ερευνητών, ότι στη Βρετανία οι γεννήσεις παιδιών από γυναίκες άνω των 40 ετών αυξήθηκαν από 15.000 το 2000 σε 27.000 το 2010!

Πηγή: The Royal College of Paediatrics and Child Health Conference

Γιατί οι «καλές» μαμάδες είναι «κακές» σύζυγοι;

Γιατί οι «καλές» μαμάδες είναι «κακές» σύζυγοι;

Η αλήθεια είναι ότι ζείτε και αναπνέετε για τη μητρότητα, αλλά από  τότε που αποκτήσατε παιδιά, η σχέση σας με το σύντροφό σας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο! Σας έχει συμβεί και αν ναι, γιατί άραγε;

Κάθε σχολική τάξη έχει μια τέτοια μαμά, μπορεί ακόμη να είστε κι εσείς. Είναι η μαμά που ζει και αναπνέει για τη μητρότητα, που ξοδεύει κάθε απόθεμα ενέργειας για να προσφέρει στα μικρά της, την απόλυτη εμπειρία της παιδικής τους ηλικίας. Ψήνει κέικ απ’ το τίποτα, σερβίρει το δείπνο καθημερινά στις 19:00μ.μ. ακριβώς και μπορεί να φτιάξει τα κοστούμια ολόκληρης της τάξης για το θεατρικό σκετς της χρονιάς, ώσπου να πεις «κύμινο».

Σίγουρα, οι περισσότερες από εμάς παλεύουμε μεταξύ του καθημερινού διαβάσματος και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων,  όχι όμως αυτή. Καταφέρνει να τα έχει όλα στην εντέλεια και παράλληλα να διοργανώσει το τοπικό καρναβάλι και το επόμενο πάρτι της τάξης. Θέλω να ουρλιάξω: «Έλεος, κοπέλα μου, δεν κοιμάσαι ποτέ;» Όμως σκέφτομαι ότι αν εμφανιζόσασταν στο σπίτι της μέσα στη νύχτα, θα τη βλέπατε απενεργοποιημένη πάνω στο ράφι με τα υπόλοιπα ρομπότ.

Όμως για κάθε γυναίκα που πιστεύει ότι είναι τέλεια, βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά για εμάς τις υπόλοιπες που ούτε καν μπορούμε να τον πλησιάσουμε, υπάρχει κάποιος που είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιασμένος: Ο άντρας της. Επειδή όσο εκείνη ξενυχτά διακοσμώντας κεκάκια, εκείνος αισθάνεται παραμελημένος και πηγαίνει για ύπνο μόνος του. Γεγονός που μου προκάλεσε την απορία

Γιατί οι καλές μαμάδες είναι κακές σύζυγοι;

Αυτή η ερώτηση δεν είναι άγνωστη στην Τζέσικα. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχαμε , μου αποκάλυψε ότι πιστεύει πως αυτή η αφοσίωσή της στα παιδιά ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες στην πρόσφατη κατάρρευση του γάμου της, προκαλώντας συναισθήματα δυσαρέσκειας, ανταγωνισμού και παραμέλησης από τη πλευρά του συζύγου της. «Μισούσε το γεγονός ότι προσφερόμουν να βοηθήσω εθελοντικά, γιατί αυτό μείωνε τον χρόνο που θα αφιέρωνα στον ίδιο.» Ήταν όμως κι εκείνος  εν μέρει υπεύθυνος, που εκείνη έπεσε με τα μούτρα στη μητρότητα εξ αρχής;  Η Τζέσικα παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια του γάμου της αισθανόταν συχνά ότι δεν την εκτιμούσαν και δεν την υποστήριζαν ψυχολογικά, αφήνοντας τις ανάγκες της ανεκπλήρωτες. Ο χρόνος που αφιέρωνε στα παιδιά για να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες, έκανε καλό σε αυτά αλλά και σε εκείνη. «Επειδή χρειαζόμουν την επιβεβαίωση και τη συναισθηματική ικανοποίηση που εκείνος δεν μου προσέφερε, το να αναλάβω οτιδήποτε αφορούσε τα παιδιά δεν ήταν δύσκολο. Γιατί άκουγα πάντα ένα ευχαριστώ. Ο εθελοντισμός μου έδινε κύρος. Με επιβράβευε και με γέμιζε.»

 Πάντως σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγιούς Γάμου (ή αλλιώς National Healthy Marriage Resource Center), το να περνάτε χρόνο μαζί με το σύντροφό σας, να σέβεστε ο ένας τον άλλον και το να ανακαλύπτετε κοινά ενδιαφέρονται είναι απλά μερικές συμβουλές για να έχετε έναν υγιή γάμο. Δεν είμαι σύμβουλος ψυχικής υγείας, αλλά έχω για εσάς, τις εξής προτάσεις:

Να απευθύνεστε ο ένας στον άλλον με το όνομά του 
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ακούς ένα ζευγάρι να αποκαλεί ο ένας τον άλλον «μαμάκα» και «μπαμπάκα» όταν δεν υπάρχουν παιδιά σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Το να απευθύνεστε ο ένας στον άλλον με το όνομά του, είναι ένας μικρός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να θυμηθείτε τον άνθρωπο που ερωτευτήκατε πριν αποκτήσετε παιδιά.

Απλά πείτε «Όχι» 
Πείτε: «Δεν μπορώ να οργανώσω εθελοντικά το Χριστουγεννιάτικο bazaar, αυτή τη φορά». Πείτε το, κατακτήστε το, ζήστε το. Σας υπόσχομαι ότι δεν θα πεθάνετε αν ψελλίσετε αυτές τις λέξεις.

Αλλά στον άντρα σας, πείτε απλά «Ναι» 
Φήμες λένε ότι οι άντρες παύουν να απολαμβάνουν την μοναξιά μετά από κάποια ηλικία. Απορρίψτε τον μερικές φορές και σας εγγυώμαι ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς γρηγορότερα!

Θέστε προτεραιότητες  
Κοιτάξτε, δεν λέω ότι δεν πρέπει να συμμετέχετε στις δραστηριότητες των παιδιών. Η ενασχόληση μαζί τους σας βοηθούν να δεθείτε. Πιστεύετε όμως στα αλήθεια ότι χρειάζεται τόση εμμονή με την τελειότητα;

Αφήστε απ’ έξω όλους τους άλλους
Μια από τις υποσχέσεις που δώσατε όταν παντρευτήκατε, ήταν να αφήσετε απ’ έξω όλους τους υπόλοιπους. Δεν λέω να παραμελήσετε τα παιδιά σας, αλλά δεν θα πάθουν και τίποτα αν δουν τους γονείς τους να βάζουν στην κορυφή της λίστας τους, ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, θα τους δώσετε το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις.

«Πατήστε» τις κηρομπογιές 
Να ένας κανόνας που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα: Αν το μαγαζί που θα βγείτε ραντεβού έχει παιδότοπο, βρείτε κάποιο άλλο σημείο να καθίσετε. Τα μαγαζιά με παιδότοπο, είναι γεμάτα με αγχωμένους γονείς και πιτσιρίκια που ουρλιάζουν και δεν αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για ρομαντικές ή σημαντικές συζητήσεις.

Οι καλές μαμάδες μπορούν να είναι και καλές σύζυγοι.Τέλειες όμως δεν θα είναι ποτέ, γιατί κανείς δεν είναι. Αφιερώστε χρόνο στον γάμο σας έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σας και τους άλλους.

Και βέβαια θυμηθείτε: Δεν τίθεται θέμα να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο γάμο και σε ευτυχισμένα παιδιά, μια που το πρώτο εγγυάται και το δεύτερο!  Τους γάμους δεν τους καταστρέφουν τα παιδιά αλλά οι ενήλικες!

Από την συγγραφέα, παραγωγό, blogger και μαμά Jackie Morgan MacDougall

Η βραδινή έξοδος «πριν και... μετά» τα παιδιά!

Η βραδινή έξοδος «πριν και... μετά» τα παιδιά!

Πόσο διαφορετική είναι η βραδινή έξοδος για το ζευγάρι μετά τον ερχομό των παιδιών; Όπως όλες οι μαμάδεςγνωρίζουμε....πολύ....μα πολύ διαφορετική! 

Η προετοιμασία 

Πριν τα παιδιά: Οι προετοιμασίες αρχίζουν τουλάχιστον δυο ώρες πριν την έξοδο. Κάνετε ένα ντους και σκέφτεστε τι θα φορέσετε. Απλώνετε τα ρούχα «σεταρισμένα» στο κρεβάτι, φτιάχνετε τα μαλλιά σας, ενώ πίνετε ένα απεριτίφ και δοκιμάζετε την κατάλληλη απόχρωση μακιγιάζ. Την ίδια στιγμή, οαγαπημένος σας ξυρίζεται και φοράει την αγαπημένη σας κολόνια!
Μετά τα παιδιά: Η προετοιμασία αρχίζει... μέρες πριν, όταν προσπαθείτε να βρείτε στο ημερολόγιο ποιο βράδυ μπορείτε να βγείτε και οι δύο! Και βέβαια το βασικότερο: να βρείτε κάποιον να κρατήσει τα παιδιά. Όταν με το καλό βρίσκετε την ημέρα, αρχίζετε από νωρίς να προετοιμάζετε (τα παιδιά) ότι θα λείψετε και να εξηγείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν πριν πέσουν για ύπνο. Περίπου είκοσι λεπτά πριν βγείτε από την πόρτα, αρπάζετε ότι βρείτε μπροστά σας, συνήθως ένα τζην, και πιάνετε τα μαλλιά σας αλογοουρά. Λέτε γεια στα παιδιά (επί είκοσι περίπου λεπτά) και... μισή ώρα μετά (επιτέλους) φεύγετε!

Το δείπνο 
Πριν τα παιδιά: Επιλέγετε ένα εστιατόριο-μπαρ με κεφάτη ατμόσφαιρα. Παραγγέλνετε μερικά φτηνά ορεκτικά και πολλά πολύχρωμα κοκτέιλ σε τεράστια ποτήρια τα οποία μοιράζεστε. Μετά πίνετε πολλά σφηνάκια και στο τέλος καταλήγετε σε καντίνα για...«βρώμικο»!
Μετά τα παιδιά: Επιλέγετε ένα ήσυχο εστιατόριο με μεγάλη λίστα κρασιών. Το οποίο κρασί μόλις το πίνετε αρχίζετε να νυστάζετε! Χασμουριέστε και μέχρι να έρθει το επιδόρπιο έχετε πληρώσει βιαστικά!  

Η συζήτηση
Πριν τα παιδιά: Συζητάτε τα τελευταία κουτσομπολιά που ακούσατε για κάποιον επώνυμο, για κάποιο φίλο σας ή για κάτι που έγινε στη δουλειά. Κυρίως, κουβεντιάζετε πού θα πάτε μετά το φαγητό.
Μετά τα παιδιά: Ορκίζεστε ότι δεν θα αρχίσετε να μιλάτε για τα παιδιά και μετά αρχίζετε να μιλάτε για τα παιδιά. Υπάρχει και μια πιθανότητα να πείτε δυο κουβέντες για τη δουλειά, τις εκλογές ή τι να μαγειρέψετε την επόμενη εβδομάδα.  

Μετά το δείπνο
Πριν τα παιδιά: Πηγαίνετε σε ένα μπαρ με live μουσική ή στη βραδινή προβολή κάποιου κινηματογράφου. Συνεχίζετε για ένα ακόμα ποτό στο μπαράκι που έχουν πάει κάποιοι φίλοι σας. Μετά τα παιδιά: Σκέφτεστε να πάτε να δείτε μια ταινία, αλλά μιας και είναι ακόμα νωρίς προτιμάτε να περάσετε από το εμπορικό κέντρο για να πάρετε δώρο για το παιδικό πάρτι που έχετε να πάτε την επομένη ή από το σούπερ μάρκετ γιατί ξεμείνατε από πάνες.  

Η επιστροφή στο σπίτι 
Πριν τα παιδιά: Καταφτάνετε λίγο (ή πολύ) μετά τα μεσάνυχτα και πηγαίνετε στο μπάνιο για να φορέσετε ένα μικροσκοπικό σετ εσώρουχα. Σας παίρνει ο ύπνος μετά από αρκετή ώρα με τη σκέψη πού να πάτε στην επόμενη έξοδό σας, μετά από δυο μέρες.
Μετά τα παιδιά: Επιστρέφετε κατά τις δέκα. Διώχνετε τη baby sitter σκεπάζετε τα παιδιά και τους δίνετε ένα φιλί. Συζητάτε τι ωραία που περάσατε κι ότι θα πρέπει να το κάνετε πιο συχνά. Μετά, φοράτε τις πιτζάμες σας και πέφτετε για ύπνο με τη σκέψη ότι πρέπει πάλι να σηκωθείτε νωρίς.

Από τη blogger Lisa Witherspoon

Πώς, (πότε και πού) να γνωρίσω στα παιδιά το νέο μου σύντροφο

Πώς, (πότε και πού) να γνωρίσω στα παιδιά το νέο μου σύντροφο

Ο μπαμπάς έχει ήδη φύγει από το σπίτι, η επίπονη διαδικασία του διαζυγίου είναι ένας μακρινός εφιάλτης κι εσείς προσπαθείτε ξανά να κολλήσετε τα κομμάτια του παζλ της νέας σας ζωής με έναν καινούργιο σύντροφο. Ένα σύντροφο που, αφού νομιμοποιήθηκε στην καρδιά σας, πρέπει να «επικυρωθεί» και από τα παιδιά σας!

Ο φόβος του αν θα έπρεπε να γνωρίσουν και το πώς τα παιδιά σας τον καινούργιο σας σύντροφο είναι ο πιο συνηθισμένος για μια σύγχρονη διαζευγμένη μητέρα. Πώς θα δεχτούν τα παιδιά τον άνθρωπο αυτό; Ως πατέρα ή ως κάποιον που μπορεί να είναι φίλος της οικογένειας; Ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος; Είναι άραγε έτοιμα να συγκατοικήσουν μαζί του; Είναι αυτός έτοιμος να συγκατοικήσει με μια γυναίκα που έχει παιδιά κι έναν πρώην σύζυγο ο οποίος θα είναι μπλεγμένος στη ζωή της με το ρόλο του φυσικού πατέρα; Και πώς θα αντιμετωπίσετε την πιθανή ζήλια και την άρνηση του πρώην σας να μπει ένα νέο άτομο στη ζωή του παιδιού αλλά και στη δική σας; Οι περισσότερες διαζευγμένες γυναίκες διακατέχονται από τον ίδιο φόβο: πώς θα αξιολογήσουν τα παιδιά τους την ερωτική τους επιλογή. Η μητρότητα έτσι κι αλλιώς είναι μια κατάσταση που εμπεριέχει ευθύνη. Όμως μια μητέρα οφείλει, εκτός από υπεύθυνη, να νιώθει και ελεύθερη. Με το να αποζητάμε μονίμως την αποδοχή των παιδιών μας ή την έγκρισή τους σε οτιδήποτε κάνουμε ουσιαστικά είναι σαν να τους παραχωρούμε την εξουσία, γεγονός που τους προκαλεί από τη μια αγωνία, από την άλλη τεράστια ευθύνη την οποία και δεν μπορούν να αντέξουν οι μικροί τους ώμοι. Έτσι κι αλλιώς, ένα παιδί δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι καλό και τι κακό για τη μητέρα του. Δεν έχει ούτε την κρίση ούτε την εμπειρία για να γνωρίζει. Από την άλλη, είναι και η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ορίζουν τη ζωή της μητέρας τους… Αν η μητέρα παρουσιάσει το νέο της σύντροφο τρέμοντας, ή σαν κάποιο δύσκολο τεστ που πρέπει η ίδια να περάσει, τότε τοποθετεί αυτόματα τα παιδιά της στο ρόλο του δικαστή. Πάντως, οι θεραπευτές επιμένουν πως συνήθως οι αρνητικές αντιδράσεις είναι μέσο για να δείξουν πως έχουν θέση στην οικογένεια και πως δεν θα αφήσουν κανέναν να τους πάρει αυτό το ρόλο. Όταν νιώθουν ασφαλή, σίγουρα για την αγάπη σας και τους απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις, τότε κερδίζετε πίστα.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να τους μιλήσεις γι' αυτόν;
Η αναγγελία ενός καινούργιου προσώπου στη ζωή του παιδιού έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που θα τους προκαλέσει ταραχή. Για τους ενηλίκους η νέα γνωριμία σημαίνει μεταβατική περίοδο. Αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη λέξη μετάβαση, πολύ απλά γιατί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν (και να δεχτούν) το «μετά». Η καινούργια γνωριμία, λοιπόν, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ωστικό κύμα αλλαγών στη συμπεριφορά του παιδιού. Οι γονείς, έχοντας συνείδηση του ωστικού κύματος που συνεπάγεται μια τέτοια αλλαγή, αναρωτιούνται ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Το ιδανικό θα ήταν να αρχίσουμε λέγοντας πως έχουμε συναντήσει κάποιον πολύ σημαντικό για εμάς άνθρωπο, χωρίς όμως να προχωρήσουμε αμέσως σε πολλές λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει λόγος τα παιδιά να έχουν ανοιχτό παράθυρο στην ιδιωτική ζωή των γονιών τους. Τα βάζουμε μόνο σε εκείνο το κομμάτι που τα περιλαμβάνει και τα αφορά. Το σωστό τάιμινγκ είναι όταν υπάρχει ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί συναισθηματική άνεση και ασφάλεια. Όσον αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να το πούμε, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν οι εξής δύο: Ο πρώτος είναι ο επίσημος, ο οποίος είναι πιο αγωνιώδης και σχετικά δραματικός, και ο δεύτερος είναι ο πιο αυθόρμητος και αφελής, αλλά ενέχει το ρίσκο το παιδί να μην το πάρει στα σοβαρά και να μην αντιμετωπίσει το γεγονός με τον απαιτούμενο σεβασμό. Πάντως, επειδή τα παιδιά έχουν ένστικτο, αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι τα μικρά σας μπορούν να διακρίνουν την αγωνία και το άγχος σας ακόμη και όταν υπάρχει επιφανειακή ηρεμία στο πρόσωπό σας.

Οι κατάλληλες λέξεις για να το πεις
Η τάση για ωραιοποίηση των καταστάσεων είναι εμφανής σε όλους τους γονείς, μια που κανείς δεν θέλει να δείχνει την άσχημη πλευρά της ζωής στα παιδιά. Η Μαρίνα, μητέρα του 8χρονου Γιώργου, παραδέχτηκε κάποια στιγμή πως δεν έπρεπε να υπερβάλει για τα προσόντα του νέου συντρόφου. «Στην αρχή, ο Γιώργος με άκουσε με προσοχή και μετά έβαλε τα κλάματα. Δηλαδή, αν ο Φάνης είναι ευγενικός, αστείος και καλός, ο μπαμπάς είναι ένας άχρηστος;» Προσοχή, λοιπόν, στα πολύ κολακευτικά προφίλ, γιατί κάποιες φορές λειτουργούν δυσφημιστικά σε σχέση με τον άλλο γονιό, τον απόντα. Και το παιδί, για να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή, χρειάζεται να έχει σωστή εικόνα και για τους δυο γονείς του. Γι' αυτό και το καινούργιο πρόσωπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση και λεπτότητα. Όσα λιγότερα λέμε, τόσα περισσότερα κερδίζουμε. Κάθε χωρισμένος γονιός έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τη ζωή του και να αναζητήσει ένα νέο σύντροφο, χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των παιδιών του. Όταν ο ίδιος νιώσει έτοιμος για τα συναισθήματα αλλά και τις προθέσεις του νέου του συντρόφου, μπορεί να εξηγήσει στο παιδί πως έχει ανάγκη από κάποιο πρόσωπο στη ζωή του. Στην αρχή, εκείνο μπορεί να αντιδράσει, αφού πάντα τρέφει κάποια κρυφή ελπίδα επανασύνδεσης των γονιών του. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνει η μητέρα (ή ο πατέρας) είναι να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς να το πιέσει να δεχτεί το νέο σύντροφο αμέσως.

Τα καλύτερα μέρη για να γνωριστούν
Μια άλλη στρατηγική ερώτηση που πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους οι γονείς είναι το πού να γίνουν οι συστάσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς ποντάρουν πολύ στο σωστό μέρος, το οποίο πιστεύουν πως θα απαλύνει την αμηχανία της πρώτης συνάντησης. Ένα γεύμα σε εστιατόριο, μια βόλτα στο πάρκο, ένα σνακ στο οικογενειακό περιβάλλον, γιατί όχι; Όλα είναι δεκτά, αρκεί το παιδί να μπορεί να αισθάνεται καλά και πως δεν τον απορρίπτουν οι ενήλικοι. Και μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν κεραίες οι οποίες μπορούν να αντιληφθούν την ψεύτικη συμπεριφορά, την ψεύτικη χαρά και όλους του χειρισμούς που μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι.

Πρέπει να γνωρίσουμε τον νυν μας στον πρώην μας;
Η σχέση ανάμεσα στον πρώην και στον νυν πρέπει να είναι αν όχι καλή τουλάχιστον ισορροπημένη, αλλιώς ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια εμπόλεμη κατάσταση στην οποία ο πλέον ανίσχυρος αποδέκτης θα είναι το παιδί. Αν οι σχέσεις σας δεν είναι καλές, ίσως στο παιδί δημιουργηθούν αισθήματα αγωνίας, ενοχής και φόβου. Αν πάντως οι σχέσεις της μητέρας με τον πρώην είναι καλές, τότε η γνωριμία αυτή θα καθησυχάσει κατά πολύ τον πρώην σύντροφο, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα του παιδιού.  


Γιατί τα παιδιά αντιστέκονται;
Αρνούμενα να δουν και να αναγνωρίσουν το καινούργιο ή την καινούργια, τα παιδιά έχουν μια συμπεριφορά επιθετική ή καταθλιπτική. Πρέπει όμως να θυμάστε πως είναι απαραίτητο να καταστήσετε σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξετε γνώμη.  

Να περιμένω να μεγαλώσει;
Η ηλικία του παιδιού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα σχέση της μητέρας του. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά, αντίθετα με τους εφήβους, που μέσα από τη θέση της παντοδυναμίας τους νιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και αντιδρούν πολύ πιο απόλυτα και επιθετικά.

Με τη συνεργασία της Δήμητρας Σφήκα (ψυχολόγος, οικογενειακή θεραπεύτρια).