Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

«Είσαι κακή, Μαμά! Δεν μου αρέσεις. Θέλω μια καινούρια μαμά.»

depressed 2
«Είσαι κακή, Μαμά! Δεν μου αρέσεις. Θέλω μια καινούρια μαμά.» Μου φώναξε το 3 χρονο παιδί μου την ώρα που οδηγούσα. Ένιωσα την καρδιά μου να σπάει αλλά εκείνη την στιγμή απλά συνέχιζα να οδηγώ.
Ενώ εκείνο συνέχιζε να φωνάζει αυτές τις άσχημες φράσεις δεν είχα σκεφτεί τι είχα να αντιμετωπίσω για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.
Όσο έτρεχαν τα δάκρυα στα μαγουλά μου σταμάτησα το αυτοκίνητο στην άκρη και κοίταξα το παιδί μου. Όσο μου έλεγε ότι είμαι κακιά εγώ του είπα πως είμαι κακιά γιατί αυτό μου φέρεται άσχημα. Εντελώς ανώριμο αυτό που είπα, το ξέρω.Ε;
Όλοι μας περνάμε αυτές τις μέρες. Αυτές τις μέρες που δεν είμαι και τόσο περήφανη. Μέρες τις οποίες ξέρω πως θα μπορούσα να τα κάνω όλα καλύτερα. Αυτές οι μέρες συμβαίνουν δυστυχώς αρκετές φορές .
Αυτή την συγκεκριμένη εβδομάδας ο άντρας μου έλειπε, ο καιρός ήταν χάλια και το παιδί μου δεν είχε σχολείο λόγω συνέλευσης των δασκάλων. Δεν ξέρω τι έφταιγε. Ίσως να έφταιγε το ότι είδαμε πολύ τηλεόραση ή το ότι φάγαμε πολλές κοτομπουκιές γιατί βαριομουν να μαγειρέψω.
Συμβαίνουν κι αυτά.
Όμως αυτά δεν με κάνουν κακή μαμά. Ναι το ξέρω πως υπάρχουν στιγμές που θα μπορούσα να τα κάνω όλα καλύτερα. Όμως υπάρχουν και στιγμές που ήμουν καλή μαμά. Απλά είμαι ένας άνθρωπος που περνά και δύσκολες στιγμές.
Το να λέω πως είμαι κακή μαμά θα ήταν σαν να τα παρατάω τόσο εύκολα και δεν προσπαθώ να βελτιώσω τις καταστάσεις.
Μπορεί να άκουσα πολλές φορές φίλες μου να λένε: » Ω, Θεέ μου είμαι τόσο κακή μαμά.«
Όμως ξέρω πως δεν είμαι κακή μητέρα αλλά πως δεν είναι η μέρα μου σήμερα. Απλά ξέρω πως υπάρχουν στιγμές που μπορούσα να τις αλλάξω, απλά επέλεξα να μην το κάνω.
Αύριο θα είναι μια καινούρια μέρα και όλα θα είναι καλύτερα. Και θα είναι.
babyradio.gr-Κατερίνα Π.

Mήπως παχύνατε χωρίς να καταλάβετε πώς;

Eχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα μπισκοτάκι, που τρώτε όμως συστηματικά, μπορεί να σας επιβαρύνει με ένα επιπλέον κιλό το χρόνο; Kι όμως, κάποιες ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες μπορεί εύκολα να χαλάσουν τη σιλουέτα σας. Tρώγοντας καθημερινά μόνο 20 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρειάζεστε, παίρνετε περίπου 1 κιλό το χρόνο. (1 κιλό ισοδυναμεί με περίπου 7.300 θερμίδες.) 

20 θερμίδες την ημέρα Χ 365 μέρες = 7.300 θερμίδες παραπάνω το χρόνο 

20 θερμίδες είναι δύο μπουκιές από ένα μπισκότο, μία στρώση βούτυρο στη φρυγανιά, δύο γουλιές μιλκσέικ κλπ. Mόνο ένα από αυτά καθημερινά μπορεί να σας επιβαρύνει με αυτό το έξτρα κιλό. Όπως αντιλαμβάνεστε, εύκολα οι θερμίδες αυτές μπορεί να γίνουν 40, διπλασιάζοντας και το επιπλέον βάρος που θα φορτωθείτε. 

Από πού παίρνουμε τα κιλά

H κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να χάσει βάρος, και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: O πρώτος είναι ότι τα λιπαρά δίνουν πολύ περισσότερες θερμίδες (1 γρ. λίπος = 9 θερμίδες, 1γρ. πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες = 4 θερμίδες) και ο δεύτερος και πιο ύπουλος έχει σχέση με τον τρόπο που το σώμα μας επεξεργάζεται το λίπος. Mία πρόσφατη μελέτη του Kέντρου Eρευνών για την Πρόληψη των Aσθενειών, του Πανεπιστημίου Stanford, αποδεικνύει ότι το λίπος μπορεί στην πραγματικότητα να δίνει τριπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με αυτές που δίνουν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από ό,τι χρειαζόμαστε, το 23% του συνόλου των θερμίδων που παίρνουμε χάνεται κατά τη μετατροπή τους σε λίπος, ενώ όταν τρώμε λίπος χάνεται μόνο το 3%. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Aμερικανούς επιστήμονες, το λίπος είναι τρεις φορές πιο παχυντικό από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

Προκηρύσσονται 94.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης

Tέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων νέων ανέργων που ανέμεναν την προκήρυξη θέσεων επιδοτούμενης απασχόλησης θα μπει από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναμένεται να προκηρυχθούν 52.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και άλλες 42.000 θέσεις εργασίας με «επιταγή εισόδου» (voucher) θα προκηρυχθούν εντός του προσεχούς Μαρτίου, παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου σχετικά με τα προγράμματα αυτά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προκηρύξεις για την κοινωφελή εργασία και τις επιταγές εισόδου στη αγορά εργασίας θα έλθουν ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συναντήσεων που είχε τις τελευταίες μέρες η αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Συγκεκριμένα η Ρ. Αντωνοπούλου συναντήθηκε με φορείς όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (σ.σ. ο οποίος παρουσίασε και την έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης για το 2007 -13), το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ τους εκπροσώπους των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αλλά ακόμα και με... πρωτοβουλίες εργαζομένων με voucher.
Ωστόσο, πριν ζητήσει η Ρ. Αντωνοπούλου να συναντήσει τους παραπάνω φορείς από την Ελλάδα, ήλθε «κλήση» από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τις εκείνες τις υπηρεσίες της Κομισιόν οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα προγράμματα απασχόλησης σε κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε με κοινοτικούς πόρους.
Συγκεκριμένα, από την τέταρτη κιόλας ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν από την Ρ. Αντωνοπούλου να ελέγξουν την πορεία των προγραμμάτων απασχόλησης.
Η αναπληρώτρια υπουργός ζήτησε χρόνο από τους κοινοτικούς για ενημερωθεί για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε και, έτσι, η πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» μεταξύ Ελλήνων και κοινοτικών έχει μετατεθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.
Μέχρι τότε, η Ρ. Αντωνοπούλου θα έχει διαμορφώσει το δικό της πρόγραμμα. Στενοί συνεργάτες της αναφέρουν πως αυτό έχει τέσσερα βασικά σημεία:
1. Οι περισσότερες θέσεις που προκηρύσσονται θα «κουμπώνουν» με τις δεξιότητες που ήδη έχει ο άνεργος και όχι αντίστροφα
2. Θα υπάρξει ένας πραγματικός μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της εργασίας ο οποίος θα ενώνει την πρόσφορα (σ.σ. τι υπηρεσίες μπορούν να παράσχουν οι άνεργοι βάσει των γνώσεων τους) και τη ζήτηση εργασίας (τι «είδους» ανέργους ζητάνε οι επιχειρήσεις)
3. Να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των δημόσιων φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης και όχι μόνο των ιδιωτικών ΚΕΚ
4. Να διπλασιαστεί ο χρόνος της κοινωφελούς εργασίας (από πέντε σε δέκα μήνες) σε δήμους, περιφερειες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. αν και αυτή η αλλαγή δεν θα αφορά το πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τέλος του τρέχοντος μηνός.
Στενοί συνεργάτες της Ρ. Αντωνοπούλου ανέφεραν στο Capital.gr πως είναι σε γνώση της υπουργού πως πάμε σε «σκληρή διαπραγμάτευση» και στο μέτωπο του ΕΣΠΑ κατά της ανεργίας, μιας και οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με εκείνες της Κομισιόν.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αναμένεται να «τρέξει» μεταξύ Μαρτίου – Ιουλίου του 2015 θα είναι το τελευταίο, ενώ θεωρεί αδιαπραγμάτευτα τα προγράμματα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας...
Διακύβευμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι τα 2,3 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ που αναλογούν στο Υπ. Εργασίας για την περίοδο 2014 -20. Τα 750 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν τα εμπροσθοβαρή προγράμματα που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του 2014 (τα τελευαταία εξ αυτών είναι τα προαναφερθέντα για την κοινωφελή εργασία και τα voucher), ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο από τα τέλη του 2015 έως το 2020
Πηγή: capital.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Βάλτε ένα παγάκι σε αυτό το σημείο του κεφαλιού σας και θα...!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Βάλτε ένα παγάκι σε αυτό το σημείο του κεφαλιού σας και θα...!
Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένα απλό παγάκι μπορεί να σας κάνει να δείχνετε νεότεροι και να… αυξήσετε την ενέργειά σας; Εκτός από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια για να ισορροπήσετε ορισμένες διαταραχές.
Ωστόσο, τα παγάκια δεν έχουν την ίδια ισχύ σε κάθε μέρος του σώματος. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να εντοπίσετε το ιδανικό σημείο πίεσης. Ψάξτε για το σημείο που βρίσκεται ακριβώς εκεί που συναντώνται το κεφάλι και ο λαιμός σας. Στον κινεζικό βελονισμό, το σημείο αυτό είναι γνωστό ως Φενγκ Fu.
Μέθοδος
Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες και απολαύστε τα οφέλη αυτής της θεραπείας:
Ξαπλώστε μπρούμυτα και τοποθετήστε ένα παγάκι άμεσα στο σημείο Feng Fu, ή την τρύπα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Η καθιστή στάση είναι επίσης μια χαρά. Κρατήστε τον κύβο πάγου στο σημείο για 20 λεπτά. Μπορείτε να το σταθεροποιήσετε χρησιμοποιώντας έναν επίδεσμο, κασκόλ ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε χρήσιμο.
Επαναλάβετε το ίδιο το πρωί, πριν να φάτε ή να πιείτε τίποτα και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Μην ανησυχείτε, δεν θα κρυώσετε. Θυμηθείτε, ότι θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα 2 ημερών μεταξύ των θεραπειών.
Η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει αυτή τη θεραπεία είναι ‘Καταπληκτική’. Στην αρχή μπορεί να αισθάνεστε κρύο, αλλά μέσα σε 30-40 δευτερόλεπτα, θα αισθανθείτε την θερμότητα να κατευθύνεται κατ ‘ευθείαν στο σημείο Feng Fu. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ευφορία που θα αντιμετωπίσετε κατά τις πρώτες ημέρες, χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών στο αίμα σας.
——-
Οφέλη:
- Καλύτερος ύπνος
- Καλή διάθεση και ζωτικότητα
- Σωστή πέψη
- Αντίο κρυολογήματα (χρησιμοποιείστε την ίδια θεραπεία για τη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος)
- Αρωγή σε περιπτώσεις πονοκέφαλου, πονόδοντου, πόνου στις αρθρώσεις
Πάντα να εφαρμόζετε την θεραπεία όταν παρουσιάζονται οι παρακάτω συνθήκες:
Νοσήματα του αναπνευστικού
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Νευρολογικές ασθένειες και εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη
Οξεία, γαστρεντερικά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Αρθρίτιδα, υπέρταση και υπόταση
Βρογχικό άσθμα
Προβλήματα με τον γαστρεντερικό σωλήνα, παχυσαρκίας και υποσιτισμού
Κυτταρίτιδα (ειδικά σε αρχικό στάδιο)
Ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και ενδοκρινικής υπογονιμότητας
Ψυχο-συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, αϋπνία
Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η θεραπεία δεν θεραπεύει καμία κατάσταση. Με τη θεραπεία το σημείο Feng Fu κρατάτε τη φυσιολογική ισορροπία, αναζωογονήτε το σώμα σας και ενισχύετε τον οργανισμό σας.
Μην εφαρμόζετε την θεραπεία εάν είστε έγκυος, έχετε βηματοδότη, επιληψία ή σχιζοφρένια.
Στην κινεζική ιατρική, το σώμα θεωρείται ως ενεργειακό σύστημα και ο βελονισμός και το μασάζ επηρεάζει τη ροή της ενέργειας και τη λειτουργία των οργάνων σας.

Ο χειμώνας καλά κρατεί γιαυτό μια αγκαλιά ένα φιλί είναι πάντοτε η λύση της ψυχής...
ένας ..Κλιμτ είναι πάντα θεραπευτικός!.. ειδικά το 'φιλί'..

Χαρακτήρας: Ο καθρέφτης της υγείας μας


Ο τρόπος που φροντίζουμε τον εαυτό μας, το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε προβλήματα υγείας, αλλά και το αν θα ζήσουμε πολλά χρόνια, επηρεάζονται και από την προσωπικότητά μας. Η φιλοσοφία μας για τη ζωή, η στάση μας απέναντι στα προβλήματα και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας αποτελούν στοιχεία τα οποία γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι επιδρούν στην υγεία και τη μακροζωία. Πρόκειται για μια παραδοχή που μπορεί να μην ξενίζει σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τις ανατολικές φιλοσοφίες, σίγουρα όμως είναι αρκετά ξένη προς τον ορθολογικό δυτικό τρόπο σκέψης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η σημασία της προσωπικότητας στην υγεία είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που της δινόταν μέχρι σήμερα. Βέβαια, είναι αναμενόμενο ότι τα στοιχεία της προσωπικότητας, που αναφέρονται στη συνέχεια, μπλέκονται μεταξύ τους και σίγουρα διαβάζοντάς τα θα αναγνωρίσουμε εικόνες του εαυτού μας σε περισσότερους από έναν τύπους. Ωστόσο, δίνουμε έμφαση στο στοιχείο που κυριαρχεί και δίνει τον τόνο στον δικό μας τύπο.

Ο επιθετικός τύπος 
Ανάβει με το παραμικρό
Ανυπόμονοι, θυμώνουν εύκολα, παίρνουν τα πράγματα προσωπικά και οι φωνές τους είναι γνώριμες στους πάντες, μιας και ακούγονται πολύ συχνά... Οι επιθετικοί και εχθρικοί τύποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο. Είναι ευέξαπτοι και τείνουν να θυμώνουν ακόμη και για τα πράγματα που δεν τους αφορούν, απαντώντας συχνά με οργή και επιθετικότητα. Επίσης, είναι πιο πιθανό να τρώνε απρόσεχτα και ανθυγιεινά, να καπνίζουν πολύ και να κάνουν καθιστική ζωή.
Αδύναμη καρδιά Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επιθετικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους άλλους τύπους προσωπικότητας. Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι το γεγονός ότι έχουν υψηλά επίπεδα στρες, που σημαίνει ότι έχουν και υψηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους, οι οποίες μακροχρόνια ταλαιπωρούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Φλεγμονές Επίσης, πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι επιθετικοί τύποι προσωπικότητας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονών στον οργανισμό τους, έναν ακόμη παράγοντα που συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αργή επούλωση Ο οργανισμός τους, και ιδιαίτερα το δέρμα τους, απαιτούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν από πληγές ή τραυματισμούς.
Κίνδυνος κατάθλιψης Είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Ωστόσο, στην περίπτωσή τους η κατάθλιψη μπορεί να μην εκδηλώνεται με τα κλασικά συμπτώματα (τάσεις απόσυρσης, ανηδονία κ.λπ.), αλλά να καμουφλάρεται κάτω από την ιδιαίτερα έντονη επιθετική συμπεριφορά.

Ο παρορμητικός
«Μμμ… ακούγεται ωραίο, ας το κάνουμε!»


Παρασύρονται από τον ανταγωνισμό, κυνηγούν την επιτυχία, κυριαρχούνται από την αίσθηση του επείγοντος και έχουν την τάση να δρουν χωρίς να σκέφτονται. Οι παρορμητικοί τύποι αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες και συχνά παρασύρονται από τις εξελίξεις. Κατά κανόνα δεν έχουν κάποιο βιολογικό υπόβαθρο που να συνιστά απειλή για την υγεία τους ή να δικαιολογεί κάποιο πρόβλημα υγείας.
Υγεία σε κίνδυνο Το αδύνατο σημείο σε άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Με άλλα λόγια, η απερισκεψία και ο παρορμητισμός τους μπορεί να τους οδηγήσει σε έναν τρόπο ζωής πιο ριψοκίνδυνο. Συνήθως, δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις για μια ιδέα που αποφασίζουν να κάνουν πράξη και επίσης παίρνουν πιο εύκολα ρίσκα, ακόμη και σε ό,τι αφορά την ίδια την υγεία τους. Εάν, λόγου χάρη, γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι λιγότερο πιθανό να το παρακολουθούν, να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις ή να παίρνουν την ενδεδειγμένη αγωγή.

Ο χαλαρός
Επιθυμία για ζωή


Το μεγάλο ατού των χαλαρών ανθρώπων είναι η έμφυτη ικανότητά τους να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες. Οι άνθρωποι με κύριο στοιχείο της προσωπικότητάς τους τη χαλαρότητα δεν «στρουθοκαμηλίζουν» προσποιούμενοι ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ ο κόσμος γύρω τους καταρρέει. Απλά, όταν αγχώνονται για κάτι που τους συμβαίνει -ακόμη και όταν πρόκειται για πρόβλημα υγείας-, είναι σε θέση να το διαχειριστούν καλύτερα και να μη καταρρεύσουν. Οι ψυχολόγοι παρατηρούν ότι ενδόμυχα οι άνθρωποι αυτοί διακατέχονται από μεγαλύτερη επιθυμία για ζωή.
Πιο γερή καρδιά Αυτή η προσέγγιση συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, υγιές πεπτικό σύστημα και πιο δυνατή άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έρευνα σε 243 ανθρώπους κοντά στα εκατό, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Aging», παρατηρήθηκε ότι στην πλειονότητά τους ήταν χαλαροί, φιλικοί και με όρεξη για ζωή. Επίσης, γελούσαν εύκολα, είχαν δραστήρια κοινωνική ζωή και έτειναν να εκφράζουν και όχι να «καταπίνουν» τα συναισθήματά τους.

Ο αγχώδης τύπος
Ευάλωτος και υπερβολικός

Σε αντιδιαστολή με τους χαλαρούς τύπους, οι αγχωτικοί τείνουν να μεγαλοποιούν τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, ακόμη και τα πιο μικρά προβλήματα. Δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά το άγχος και στρεσάρονται πιο εύκολα για πολύ περισσότερα πράγματα.
Ευάλωτη καρδιά Αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητας διογκώνουν την απειλή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κίνδυνος για την υγεία τους μάλιστα μεγαλώνει και άλλο από το γεγονός ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφεύγουν σε ουσίες όπως το αλκοόλ ή το παρηγορητικό φαγητό για να καταλαγιάσουν το άγχος τους, συνήθειες που μακροχρόνια συνδέονται με προβλήματα υγείας.
Απειλή κατάθλιψης Επίσης, είναι πιο ευάλωτοι σε αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε μειωμένη ποιότητα ζωής.

Αισιόδοξοι
Περιμένουν τα καλύτερα


Τα συμπεράσματα των ερευνών καθιστούν σαφές ότι ανάμεσα στους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους, οι πρώτοι είναι σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά την υγεία. «Η αισιοδοξία επηρεάζει τη σωματική και τη διανοητική υγεία», ήταν το συμπέρασμα έρευνας, όπου παρακολουθήθηκαν 545 άνδρες, 64-84 ετών, επί 15 χρόνια, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health». Στο πλαίσιο της έρευνας, φάνηκε ότι το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά ήταν 50% χαμηλότερο μεταξύ εκείνων που είχαν μια αισιόδοξη στάση ζωής και έτειναν να περιμένουν τα καλύτερα, συγκριτικά με όσους περίμεναν να συμβούν τα χειρότερα στο μέλλον.
Μακροζωία και ποιότητα ζωής Πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αισιόδοξοι έχουν μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρων θανάτων, καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη μεριά, η αντίστροφη εικόνα ισχύει για τους απαισιόδοξους.
Επικίνδυνη η υπεραισιοδοξία Στην ίδια μοίρα με τους απαισιόδοξους είναι και οι υπεραισιόδοξοι άνθρωποι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ψυχολόγων και τα στοιχεία των επιδημιολογικών ερευνών. Πρόκειται για εκείνους που έχουν ξεφύγει από τη ρεαλιστική αισιοδοξία και η στάση τους απέναντι στα προβλήματα είναι ανεδαφική. Η υπεραισιοδοξία και η απερίσκεπτη αντιμετώπιση των καταστάσεων μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαρκή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα αυτά να επιδεινωθούν.

Εξωστρεφείς
Το δίκτυο που σώζει


Ενδιαφέρονται πολύ για τις σχέσεις με τους άλλους και έχουν μικρότερη τάση να απομονώνονται ή να νιώθουν άνετα μόνοι τους. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι συνήθως διατηρούν ένα ζωντανό και λειτουργικό δίκτυο σχέσεων, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί και το «κλειδί» της υγείας τους.
Μακροζωία Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις και το δίκτυο υποστήριξης αποτελούν παράγοντες που αναδεικνύονται σε σταθερούς δείκτες καλής ζωής και μακροζωίας σε επιδημιολογικές έρευνες.

Λαμβάνουμε μέτρα!
Μειώνουμε τον θυμό: Ο επιθετικός τύπος προσωπικότητας μπορεί να συνιστά μεγάλη απειλή για την καρδιά, αλλά υπάρχουν τεχνικές και τρόποι για να μειωθεί η ένταση της επιθετικότητας. Σε αυτά ανήκουν προγράμματα εκπαίδευσης στη διαχείριση του θυμού και των αρνητικών σκέψεων, αλλά και χαλαρωτικές τεχνικές, όπως η γιόγκα ή ορισμένες πολεμικές τέχνες που συνδυάζουν τις τεχνικές χαλάρωσης με τον έλεγχο της αναπνοής.
Ελέγχουμε το στρες: Δεν είναι δυνατόν να μεταμορφωθεί ένας αγχώδης άνθρωπος σε έναν χαλαρό, αλλά μπορεί να μάθει σε σημαντικό βαθμό να διαχειρίζεται το άγχος του. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τεχνικές χαλάρωσης, ακόμη και ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες διαχείρισης του άγχους με τη βοήθεια ενός ειδικού.
Είμαστε ρεαλιστές: Ακόμη και μια θετική στάση ζωής, όταν δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, μπορεί να μας βλάψει. Επομένως, καλό είναι να αξιολογούμε με σοβαρότητα τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και να μην αφήνουμε τυχόν προβλήματα υγείας χωρίς αντιμετώπιση ή παρακολούθηση από τον εκάστοτε ειδικό.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΝΕΔΙΑΤΟΥ, ψυχολόγο, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, πρόεδρο του Δ.Σ. του «ΜΑΖΙ» (μη κερδοσκοπικό σωματείο για τις διαταραχές της διάθεσης).

Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι έρωτες, μωρό μου!» - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/197895/ntinos-christianopoulos-den-yparchoun-eftychismenoi-erotes-moro-mou#sthash.OmkCZvbg.dpuf

Ο σπουδαιότερος ποιητής της Θεσσαλονίκης και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελλάδας, εξηγεί στον «Φιλελεύθερο» με ποιο τρόπο η τέχνη είναι μεγαλύτερη από την ζωή, ακόμη και όταν την εμπεριέχει.
 
Συνέντευξη-Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηγεωργίου
 
«Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας/κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά/έναν ώμο ν’ ακουμπάτε την πίκρα σας/ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας/κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας, έστω και μια φορά; είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή/για τους απεγνωσμένους;».
Η οδός Σκεπαστού, στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, είναι η συνέχεια της οδού Καβάφη-όχι του ποιητή, που έχει εικονοστάσι επάνω απ’ το κεφάλι του, στο γραφείο όπου κάθεται, με πλάτη στον έξω δρόμο, δίπλα από τον άλλον «μάρτυρα», τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο κύριος Ντίνος-, αλλά ενός εμπόρου, με καταγωγή από τις Σαράντα Εκκλησιές, που πλούτισε στην Αμερική. «Ας είναι», που θα έλεγε και ο ίδιος-όπως, άλλωστε, μου απάντησε και στην επιμονή μου για μία συνέντευξη μαζί του, παρόλο που δεν θέλει πια να εκτίθεται δημόσια. 5:30 το απόγευμα του τελευταίου Σαββάτου του Απρίλη, και κάθομαι απέναντί του, μέσα στο μικρό δωματιάκι του γραφείου του, στο ισόγειο διαμέρισμα όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Με κερνάει λεμονάδα φρέσκια. «Να την πιεις όλη!», με παρακινεί.  

Τι καινούργιο κάνετε τελευταία; 
Είμαι έγκλειστος και υπό παρακολούθηση, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας. 

Δεν βαριέστε όλη τη μέρα κλεισμένος στο σπίτι; 
Πως δεν βαριέμαι; Αλλά η αντοχή μου και η υπομονή μου να το αντέχω, είναι προς το καλό μου. Και αυτό το ξέρω. Δεν αρνιέμαι αυτό που για άλλους θα ήταν μια καταδίκη. Αλλά, ξέρεις, τραγουδάω!

Εσείς; 
Γιατί σου φαίνεται παράξενο; Τραγουδάω και με φανατικές μάλιστα θαυμάστριες. Συμπτωματικά. Από ‘δω κι από ‘κει. Τις προάλλες, λόγου χάρη, τραγούδησα στον «Ιανό», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και έγινε χαμός. Δεν μπορείς να φανταστείς! Ήρθαν για να με ακούσουν από διάφορα μέρη, ακόμη και από το Λουξεμβούργο. Το φαντάζεσαι;

Υποθέτω πως ήδη θα σας προσκάλεσαν οι θαυμαστές σας που ζουν εκεί, για να τους επισκεφθείτε… 
Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ. Και δεν θέλω να ταξιδέψω! Είμαι εχθρός των ταξιδιών.
Λένε πως ανοίγει το μυαλό με τα ταξίδια… Ούτε ανοίγει, ούτε κλείνει. Τα έχω ξεπεράσει προ πολλού όλα αυτά τα πράγματα. Δεν περιμένω από πουθενά, παρά μόνο από την αντοχή μου. 

Η οποία κρατάει μια χαρά… 
Κρατάει… Αυτό είναι το μυστικό.

Ούτε όταν ήσασταν νέος επιθυμούσατε να ταξιδέψετε; 
Ούτε.

Η μόνη σας αναφορά ήταν η Θεσσαλονίκη; 
Μάλιστα. Παλαιότερα υπήρχε και ένας σοβαρός λόγος, γιατί ήμουνα πάρα πολύ φτωχός. Αλλά και τώρα, που είμαι λίγο καλύτερα, δεν θέλω ούτε να ακούσω για ταξίδια. Τις προάλλες με κάλεσε ο διοικητής του Καναδά, να πάω εκεί και να με φιλοξενήσουν για μία εβδομάδα. Αρνήθηκα.

Για ποιο λόγο; 
Διότι μεσολαβεί η θάλασσα. 

Φοβάστε τη θάλασσα; 
Πάρα πολύ! Μόνο μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει αυτό που παθαίνω με την θάλασσα: την κλάνω. Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει έτσι όπως σου το λέω, αυτό συμβαίνει στην κυριολεξία. Αλλά, δεν είναι μόνο η θάλασσα, είναι και το αεροπλάνο.

Δεν μπήκατε ποτέ σε αεροπλάνο; 
Ποτέ. Και ούτε θα μπω βέβαια. Και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Ούτε την περιέργεια έχω.

Γιατί ταυτίσατε σε ένα ποίημά σας την θάλασσα με τον έρωτα; «Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις…/Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει...»… 
Ποιητική αδεία, αλλά και στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η απόσταση είναι πάρα πολύ λίγη. Και ο έρωτας και η θάλασσα είναι δύο ίδια πράγματα: πολύ γοητευτικά, αλλά και πολύ επικίνδυνα. Και δεν έχω πέσει έξω σε ό,τι έγραψα σχετικά μ’ αυτά τα πράγματα.

Το ξέρετε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι σας «χρησιμοποιούν», επικαλούνται ποιήματά σας, για να κάνουν άλλους να τους ερωτευτούν;
Είμαι το εντελώς αντίθετο: έμενα θα με χρησιμοποιήσουν για να χαλάσουν έναν έρωτα. Γιατί ο έρωτας έχει και τα επικίνδυνά του. Αυτά τα επικίνδυνα, εγώ τα έχω επισημάνει. Και αν ένας είναι έξυπνος μπορεί, διαβάζοντας τα ποιήματά μου, να μπει σε υποψίες μήπως έχει δίκιο αυτός ο τύπος, μήπως είναι έτσι, «να προσέχω, να φυλάγομαι». Αν έχω συμβάλει στο να χαλάσουν κάποιοι έρωτες αυτό συνέβη όχι άδικα, γιατί αργότερα θα χαλούσαν από μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι έρωτες; 
Βεβαίως και δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι έρωτες, μωρό μου. Και μάλιστα είμαι σίγουρος και για τη διάρκειά τους. Ένας έρωτας βαστάει το πολύ πολύ δύο χρόνια. Στα δυόμιση δεν αντέχει, δεν πάει ποτέ. 

Και πως βλέπουμε τότε τόσα ζευγάρια να είναι αρκετά χρόνια μαζί; 
Υπάρχουν οι εξαιρέσεις, είναι κάποιοι που περνούν μια χαρά. Ο κανόνας όμως είναι να χωρίζουν οι άνθρωποι στο τσάκα τσάκα. Και αν είναι μαζί, πάλι σαν χωρισμένοι να ζουν.

Επομένως είναι συμβιβασμός οι γάμοι που διαρκούν αρκετό καιρό; 
Να κόψουν το κεφάλι τους! Πάντως, όσοι επηρεάζονται από τα ποιήματά μου, επηρεάζονται προς το καλύτερο: στο να είναι δύσπιστοι στα γλυκόλογα.

Εσείς δύσκολα λέγατε «σ’ αγαπώ»; 
Το θεωρώ γελοίο. Δεν δέχτηκα να το πω. Ποτέ δεν έχω πει τέτοιο πράγμα. Η επίδειξη αγάπης είναι και λίγο ενοχλητική.  

Δεν ερωτευτήκατε ποτέ τόσο δυνατά; 
Επειδή από τα ποιήματα δίνω την εντύπωση ότι ερωτεύτηκα πολύ, ε τότε ας σας διαψεύσω και μια φορά!

Και πολύ ερωτευτήκατε και βασανισμένα… Αυτό καταλαβαίνουν οι θαυμαστές των ποιημάτων σας. 
Μα με το δικαίωμα αυτό, λέω μερικά λογάκια παραπανίσια. 

Ερωτευτήκατε πολλές φορές στη ζωή σας, λοιπόν; 
Το να ερωτεύτηκα είναι πολύ φυσικό. Το θέμα είναι τι είδους έρωτα έκανα. Ήταν σοβαρά πράγματα; Ήταν αστεία πράγματα; Εκεί, το πράγμα παίζει. Άλλωστε, καθετί που αφορά τον έρωτα είναι και θετικό και αρνητικό την ίδια στιγμή.

Οι μεγαλύτεροι έρωτες είναι οι ανεκπλήρωτοι; 
Φοβούμαι ότι μάλλον ναι.

Εσείς δεν επιθυμήσατε ποτέ να είστε μαζί με έναν άνθρωπο για πολύ καιρό; 
Πάρα πολλές φορές! Επιθύμησα. Αλλά δεν ήμουν. Και καλύτερα. Κι’ είμαι απολύτως σίγουρος ότι έχω κερδίσει το παιχνίδι με το να είμαι περισσότερο αρνητικός του δέοντος. Διότι, αργά ή γρήγορα, το πράγμα θα εκφυλιστεί από μόνο του. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Έρωτες διαρκείας, δεν υπάρχουν! 

Μήπως κατά βάθος φοβόμαστε μην πληγωθούμε; 
Ούτε που με νοιάζει! Με την πρώτη ευκαιρία οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν αγαπιούνται, ότι το πράγμα δεν πάει καλά και βάζουν παραίτηση.

Θα θυσιάζατε δέκα καλά σας ποιήματα για να ζούσατε έναν μεγάλο έρωτα, κύριε Χριστιανόπουλε; 
Όχι βέβαια! Ούτε ένα ποίημα! Ούτε γι’ αστείο να έκανα κάτι τέτοιο. Μα, έχω λίγα ποιήματα, τι νομίζεις;

350 περίπου δεν είναι; 
Ναι, αλλά ο Ρίτσος έχει 20 χιλιάδες! Εν πάση περιπτώσει, έχω 150 υποφερτά ποιήματα και 150 αποκηρυγμένα. Περίπου. Κι’ ό,τι είναι θα μείνει. Και θα μείνει, καλώς ή κακώς. 

Πότε γράψατε το τελευταίο σας ποίημα; 
Πριν από 8 χρόνια. Και έκτοτε δεν έγραψα τίποτε απολύτως. Ούτε γραμμή. Και έχω την ελπίδα πως μάλλον έληξε η ιστορία. Και μακάρι.

Γιατί το λέτε «ελπίδα»; Δεν είναι κατάρα για έναν ποιητή να μην μπορεί πια να γράψει; 
Δεν είναι. Ό,τι σοβαρό είχα να γράψω το έγραψα. Τώρα θα αρχίσω τις επαναλήψεις; Να βράσω, λοιπόν, τις επαναλήψεις. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, αυτά που σου λέω να τα παίρνεις τοις μετρητοίς. 

Μα, αυτό κάνω. Είστε ευτυχισμένος, κύριε Χριστιανόπουλε; 
Είμαι, πράγματι.

Αλήθεια; 
Βεβαίως!

Κι’ αυτοί που επικαλούνται την κατάθλιψη ή την μελαγχολία που κουβαλούν οι ποιητές; 
Αυτοί είναι εκείνοι που θέλουν πιο πολλά από όσα δίνουν. Άμα είναι έτσι, μπορώ να πω κι εγώ παχιά λόγια. Αλλά, δεν λέω.

Εσείς δίνατε πάντα περισσότερα; 
Εγώ δίνω και ταυτόχρονα σκίζω. Κι’ έτσι βγαίνει και μία ισορροπία στα ποιήματά μου. Σκίζω πολλά για το καλό μου. Κι’ είμαι ευχαριστημένος που ξεφορτώθηκα μέτρια ποιήματα. Άμα κάτι το κρατώ, δεν το δημοσιεύσω και έχω αμφιβολίες, χαίρομαι που έχω αυτές τις αμφιβολίες. Ένα ποίημα μισοτελειωμένο και μισοφτιαγμένο, έχει τις πιθανότητες κάποτε να βελτιωθεί και να γίνει ωραίο. Έχω τέτοιες περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα όμως, είμαι αδέκαστος να κρατώ αυτά τα ποιήματα-έστω κακογραμμένα, έστω πρόχειρα-και να λέω «δεν ξέρεις καμιά φορά, μπορεί να μου ανοίξει η διάθεση και να τα βελτιώσω». Αλλά, έχω και ακραίες περιπτώσεις: ένα ποίημα το έγραφα 28 χρόνια. 

Ενώ κάποιο άλλο μέσα σε 5 λεπτά; 
Ναι. Και μερικά σε 5 λεπτά. Οι ακραίες περιπτώσεις, συμβαίνουν μέσα μου. 

Πως διακρίνατε αν ένα ποίημα που γράψατε είναι καλό ή για τα σκουπίδια; 
Αυτό το πράγμα είναι κάτι που ούτε εγώ το γνωρίζω. 

Είναι χάρισμα; 
Είναι. Ξέρω πάντως ποιο είναι καλό και ποιο είναι κακό, από την αρχή. Δεν περιμένω να τελειώσει το πράγμα. Το τελειώνω βέβαια, καλό ή κακό το κρατάω σε μία μπάντα, δεν μου πολυγεμίζει το μάτι, αλλά έρχεται μια στιγμή που λέω «είναι λίγο καλύτερο από ό,τι φοβόμουνα κι’ έλεγα να το πετάξω. Στάσου, μήπως αξίζει τον κόπο να επιμείνω». Και επιμένοντας βγαίνει ένα πράγμα καλό.

Μήπως είναι λίγο ρετρό πια οι ποιητές σήμερα στον κόσμο μας, κύριε Χριστιανόπουλε; 
Αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα. Και εγώ, που δεν πρόκειται να σώσω την ποίηση, τα παραμελώ, τα παρακάμπτω. Και έτσι ζήσανε αυτοί καβλά κι’ εμείς καβλύτερα.

Κάνατε ανέκαθεν ένα παιχνίδι με τις λέξεις… 
Με πολλές λέξεις. Όλα αυτά, ξέρεις, βοηθάνε πολύ: και εις το να ζήσω και εις το να κάνω καλαμπούρι. Αλλά και στα ίδια τα ποιήματα που δεν έχουν τίποτε ύποπτο ή πρόστυχο ή ανήθικο, ακόμη και εκεί μέσα χώνω πολλά πράγματα. Έχω μερικά ποιήματα, στα οποία γράφω εναντίον των ποιημάτων. Και βγαίνουν καλά εν τέλει, ενώ τα είχα ξεκινήσει με κακές διαθέσεις. Αυτό το πράγμα το κάνω συστηματικά και για σοβαρότερα ζητήματα. Λόγου χάρη για την μητέρα μου. Έχω ποίημα εναντίον της μητέρας μου. Είχαμε διαφορές, πολλές και μεγάλες, και έφτασα σε μία στιγμή που αγανάκτησα και μου ‘ρθε αυθόρμητα να γράψω ένα ποίημα εναντίον της. Και αυτό το ποίημα, που είναι γραμμένο με κακή διάθεση, βγήκε τελικά σε καλό μου. Είναι ποίημα και ενδιαφέρον.

Μήπως κάνατε και ένα είδος ψυχοθεραπείας γράφοντάς το; 
Αυτές τις ψυχολογίες τις γράφω εκεί που ξέρεις. 

Διαβάσατε κανέναν ποιητή τελευταία που να σας άρεσαν τα ποιήματά του; 
Πως! Μερικοί είναι καλοί. Και μάλιστα δεν έχω καμία αντίρρηση να τους παραδεχτώ, όταν είναι αρκετά καλοί. Λόγου χάρη, θαυμάζω πολύ έναν Κύπριο ποιητή, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Πρόκειται για μεγάλο ποιητή! Από τους εδώ που ζουν στην Ελλάδα, δεν είμαι και πολύ ευχαριστημένος, αλλά δεν είναι και για τα σκουπίδια. Κάτι σώζεται κι’ από αυτουνούς. 

Γιατί αρνηθήκατε τόσες πολλές φορές τα βραβεία και τις διακρίσεις που σας δίνονταν; 
27 φορές αρνήθηκα βραβείο. Από ό,τι σκατά θέλεις. Θέλω να είμαι λίγο ανώτερος, λίγο υπεράνω.

Άρα δεν είναι θέμα σεμνότητας. 
Είναι κάτι άλλο.

Περηφάνια; 
Περηφάνια; Πες το έπαρσις. Δεν χάλασε κι’ ο κόσμος. 

Αφού δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ, πως φαντάζεστε ότι είναι η Κύπρος;
Πάντως την αποφεύγω. Φοβάμαι ότι άμα δω την Κύπρο θα πεθάνω!

Γιατί το λέτε αυτό; 
Διότι οι Τούρκοι έχουν μία σημαία τεράστια στον Πενταδάχτυλο και εγώ είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος για πατριωτικά θέματα. Ενδέχεται, μόλις δω τη σημαία τους στον Πενταδάχτυλο, να κλατάρω και να πεθάνω εκείνη τη στιγμή. Και το λέω σοβαρότατα. Δεν το λέω σε κανέναν βέβαια αυτό, απλούστατα επικαλούμαι μία πιο εύκολη δικαιολογία, ότι δεν μπορώ να ταξιδέψω με αέρα και με θάλασσα. 

Γιατί σας πληγώνει αυτό το θέμα; 
Αστειεύεσαι; Το ίδιο έκανα και με την μάνα μου. Είχα μία μάνα, η οποία ήταν απ’ την Κωνσταντινούπολη-μετά ήρθαν με τον μπαμπά μου εδώ, ως πρόσφυγες. Η μάνα μου, λίγο πριν πεθάνει, όταν διαισθάνθηκε ότι τελείωσαν οι μέρες της, με παρακάλεσε και μου είπε: «παιδί μου, σε παρακαλώ πολύ, πάνε με στην Κωνσταντινούπολη, να την δω τελευταία φορά». Και της είπα: «μάνα, ζήτησέ μου ό,τι θέλεις, εκτός από αυτό. Δεν μπορώ. Γιατί, άμα δω την ημισέληνο, επάνω στην Αγιά Σοφιά, φοβούμαι ότι θα πεθάνω εκείνη τη στιγμή». Και η μάνα μου, η οποία καταλάβαινε πολύ καλά τις ευαισθησίες μου, το παραδέχτηκε και δεν δέχτηκε να πάμε. Και τελικά πέθανε, χωρίς να δούμε την Κωνσταντινούπολη.

Αισθάνεστε τύψεις γι’ αυτό; 
Εν μέρει λίγο αισθανόμουνα. Τώρα, λίγο το ξεπέρασα. Καλώς ή κακώς έχω κάποιες υπερευαισθησίες, που οι περισσότεροι κατά κανόνα δεν τις έχουν και δεν μπορούν καν να καταλάβουν γιατί τις έχω. Έτσι που λες. Είτε για την Κύπρο, είτε για την Κωνσταντινούπολη, η αιτία είναι η ίδια. Η μάνα μου μου έλεγε: «ξέρεις τι όμορφη που είναι η Κωνσταντινούπολη;». Και επειδή είναι όμορφη η Κωνσταντινούπολη, πρέπει εγώ να χεστώ;

Όλο μου αναφέρετε τη μητέρα σας. Με τον μπαμπά σας πως ήταν η σχέση σας; 
Με τον μπαμπά μου είχα μία πολύ μεγάλη διαφορά, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο μπαμπάς μου ήταν μπεκρής. Πολύ. Πάρα πολύ. Και εγώ το εντελώς αντίθετο. Ίσως γιατί είχα το κακό παράδειγμα.

Γινόταν και βίαιος κάποιες φορές; 
Αθώο αγγελούδι ήταν. Αλλά, ό,τι και να πεις, ήταν πολύ βαριά η περίπτωση. Πέθανε δε στο τέλος από 5-6 αρρώστιες. Όλα τα συστήματα του οργανισμού του είχαν εκφυλιστεί. Στο τέλος δεν έβλεπε, δεν άκουγε, πήγαινε στην ταβέρνα και γυρνούσε μεσάνυχτα και τον κουβαλούσαν τέσσερις. Φοβερό πράγμα!

Αυτά είναι τραύματα για ένα παιδί. 
Είναι. Μου έλεγαν οι γειτόνισσες: «Ντίνο, βγες έξω, φέραν τον μπαμπά σου!». Και τον φέρναν ένα πτώμα.

Ντρεπόσασταν για εκείνον; 
Ντρεπόμουν. Και όχι μόνο. Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ας είναι. Τέλοσπάντων. Μου φαίνεται ότι σου είπα πολλά, πιο πολλά από ό,τι ήλπιζα ότι θα σου πω. Ας τελειώσουμε μ’ αυτή την ιστορία. 

Πάντως, επειδή έχω παρακολουθήσει συνεντεύξεις σας, φοβόμουν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μου κάνατε επίθεση. Προς το παρόν, είμαι τυχερός μου φαίνεται... 
Δε βαριέσαι! Ίσως να φταίει το γεγονός ότι εκοινώνησα πριν από 10 μέρες. Τι σου έλεγα; Α, ναι… Πάντως η μάνα μου ήταν σκληρή γυναίκα. 

Δεν είναι λογικό με αυτά που έζησε με τον μπαμπά σας; 
Είναι.

Εσείς πως τα εισπράττατε όλα αυτά όταν ήσασταν παιδί; 
Τα εισπράττω ακόμη και τώρα, στα 84 μου. Διότι από τους γονείς δεν είδα τίποτε καλό. Δηλαδή, δεν μου άφησαν τίποτε σπουδαίο-είτε οικονομικά είτε μη οικονομικά. Τίποτε. Και επομένως, θα έπρεπε να είχα στεναχωρηθεί και να πω: «δες τι άνθρωποι με γέννησαν!». Δεν το είπα, όμως, ποτέ αυτό το πράγμα! Διότι, κακά τα ψέματα, και ο μπαμπάς μου και η μαμά μου, ήταν πολύ καλοί άνθρωποι. Ο μπαμπάς μου έβλαπτε τον εαυτό του, αλλά δεν έβλαπτε τους άλλους… Αυτά δεν τα ‘χω ξαναπεί, αλλά αφού με ρώτησες…

Μήπως γι’ αυτό γίνατε τελικά ποιητής; 
…Αυτό είναι πράγμα μυστήριο.

Πότε γράψατε το πρώτο σας ποίημα; 
Εννέα χρονών. 

Το κρατήσατε; 
Μου φαίνεται το πέταξα. Δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο. Τότε ήταν γελοία πράγματα. Και μάλιστα το πρώτο αυτό ποίημα ήταν για τον ελληνοιταλικό πόλεμο. 

Το είχατε διαβάσει στους γονείς σας; 
Σε κανέναν. Ήταν μάλιστα επηρεασμένο από τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Αυτή ήταν η πρώτη που με επηρέασε. 

Ακούτε τραγούδια σήμερα στο σπίτι σας; 
Βαριέμαι. Έχω ένα ραδιοφωνάκι και όταν έρχονται φίλοι μπορεί να το ανοίξουν και να ακούσουμε κανένα τραγουδάκι. Τηλεόραση πάντως δεν έχει εδώ μέσα. 

Ρεμπέτικα είναι τα τραγούδια που ακούτε; 
Ρεμπέτικα φυσικά! Με το ρεμπέτικο ασχολούμαι ήδη από 7 ετών. Η μάνα μου ούτε που να τα ακούσει δεν ήθελε-ήταν «πρόστυχα», ήταν «βρόμικα», ήταν «χασικλίδικα», δεν ξέρω κι εγώ τι. Όσο κι’ αν σου φαίνεται αστείο αυτή η πρωιμότητα με ωφέλησε, διότι εγώ όταν λέω «ρεμπέτικο» το λέω σαν να ακούω ρεμπέτικα του 1940 ή και λίγο νωρίτερα. Μετά κάνανε κάτι αηδίες. 

Πότε καταλάβατε ότι είστε υπερευαίσθητος, κύριε Χριστιανόπουλε; 
…Αυτόματα και από πολύ νωρίς. 

Η μοναξιά σας, σας είναι απαραίτητη; 
Η μοναξιά μου είναι δύναμη! Το φαντάζεσαι; Τέλοσπάντων. Ο καημός μου δεν είναι τόσο η ζωή, όσο η τέχνη. Αστείο μεν, αλλά γεγονός. 

Γελάτε εύκολα; 
Δεν ξέρω. Μήπως δεν γελώ ποτέ; Μάλλον γελώ.

Κλαίτε το ίδιο εύκολα; 
Είτε γελώ είτε κλαίω, είναι το ίδιο πράγμα. 

Αν σας έλεγα να θυμηθείτε ένα ποίημά σας, ποιο θα σας ερχόταν τώρα στο μυαλό; 
Σε βεβαιώνω, τα έχω ξεχάσει. Και μην σου φαίνεται καθόλου παράξενο. Δεν είμαι καλός στο να θυμάμαι ποιήματά μου. Αντίθετα, άμα τα δω τυπωμένα ή γραμμένα, αμέσως τα θυμάμαι. 

Αν τελείωνε η ζωή σας ξαφνικά, θα λέγατε ότι φύγατε πλήρης, κύριε Χριστιανόπουλε; 
Αν είναι πεθάνω, θα πεθάνω ευχαριστημένος. Διότι, εκείνο που ήταν να γράψω, το ‘γραψα. 

Κι’ η ζωή σας; 
Η ζωή μου πήγε θυσία στην ποίηση…

…Σας κούρασα; 
Όχι. Να είσαι ευχαριστημένος που με πέτυχες στις καλές μου και κάναμε μία καλή κουβέντα… Και ζήσανε αυτοί καβλά κι εμείς καβλύτερα.

Η κάβλα είναι σημαντική, λοιπόν; 
Γιατί όχι; Και με το παραπάνω. Κάτι χειρότερο: την εκτιμώ. 

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί; 
Στις οκτώ. Γιατί; Ενδιαφέρεσαι για το ακανόνιστο;

Και τι ώρα κοιμάστε; 
Στις οκτώ. Οκτώ κοιμάμαι, οκτώ ξυπνώ.

Βλέπετε όνειρα τα βράδια; 
Καθόλου. 

Κάποιοι εμπνέονται απ’ αυτά. 
Αυτοί είναι γελοίοι. Εγώ ό,τι έγραψα, το έγραψα με πλήρη συνείδηση, μωρό μου.  
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/197895/ntinos-christianopoulos-den-yparchoun-eftychismenoi-erotes-moro-mou#sthash.OmkCZvbg.dpuf

Γάλα. Πλήρης τροφή και για το δέρμα

Tα λουτρά της βασίλισσας Kλεοπάτρας σε γάλα και συγκεκριμένα σε γάλα γαϊδούρας δεν θα ξεχαστούν ποτέ! Θεωρούνται μια από τις πιο διάσημες και διαχρονικές φροντίδες ομορφιάς σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι οι καλλυντικές πρώτες ύλες εξελίσσονται διαρκώς, το γάλα, χάρη στις ενυδατικές, καθαριστικές και θρεπτικές ιδιότητές του, είναι και σήμερα ιδιαίτερα αγαπητό λόγω της πλούσιας σύνθεσής του και της εξαιρετικής συμβατότητάς του με την επιδερμίδα.


Oι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. H ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν νερό. Aυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν τη δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος (NMF). Oι πρωτεΐνες γάλακτος έχουν, επίσης, ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων για το δέρμα. Aυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.


Oι πρωτεΐνες γάλακτος απαντώνται σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας. Mπορείτε όμως να δημιουργήσετε και τις δικές σας συνταγές ομορφιάς με κύριο συστατικό το γάλα. Σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

 • 4 κουταλιές μέλι • 8 κουταλιές γάλα σε σκόνη • 1 κουταλάκι λάδι αβοκάντο • 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
 Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το μέλι με το γάλα (ελαφρά χλιαρό) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε το λάδι αβοκάντο και μετά μία κούπα καυτό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μη σβoλιάσει. Pίξτε το μείγμα στην μπανιέρα τη στιγμή που τη γεμίζετε.• 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος • 1 φλιτζάνι αφέψημα χαμομήλι • 1 κουταλιά ουδέτερο ή παιδικό σαμπουάν
 Aναμείξτε όλα τα υλικά πολύ καλά, λουστείτε ως συνήθως και ξεβγάλτε επιμελώς.• 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα • 1 κουταλάκι κονιάκ • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Pίχνετε τα υλικά στο κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε. Περιμένετε να κρυώσουν και βρέχετε με το μείγμα γάζες ή ροδέλες από βαμβάκι, που θα εφαρμόσετε στο πρόσωπο σαν κομπρέσες για 10-15 λεπτά.

3+1 βασικά tips για νεανικά χέρια


#1
Χρησιμοποιούμε ήπιο σαπούνι

Ιδίως αν έχουμε την τάση να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Τι να προτιμάμε; Καθαριστικά με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες αλλά και περιποιητικούς, όπως χαμομήλι, που δεν επηρεάζουν το λιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας. Καλό είναι επίσης να πλένουμε τα πιάτα ή να κάνουμε δουλειές φορώντας γάντια. Έτσι προστατεύουμε τα χέρια από το σκάσιμο και τα νύχια από το σπάσιμο.

#2
Έχουμε πάντα μαζί μας μια ενυδατική

Όπου κι αν είμαστε. Σας φαίνεται υπερβολικό; Και όμως είναι σωτήριο. Μια καλή ιδέα είναι να έχουμε μια ενυδατική κρέμα (ιδανικά με αντλία) δίπλα στον νεροχύτη, ούτως ώστε να την απλώνουμε μετά το πλύσιμο των πιάτων. Επίσης, έχουμε μία ενυδατική μέσα στην τσάντα μας, ιδανικά σε σωληνάριο travel size για να μην πιάνει χώρο, αλλά και στο τραπεζάκι του καναπέ, για να βάζουμε κρέμα όποτε βλέπουμε τηλεόραση.
Bonus Tip: Βάζουμε ενυδατική κρέμα ΠΡΙΝ από το πλύσιμο των πιάτων, γιατί δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στην επιδερμίδα που εμποδίζει την απώλεια υγρασίας.
#3
Απλώνουμε πάντα αντηλιακό

Η επιδερμίδα των χεριών είναι πολύ πιο ανθεκτική από εκείνη του προσώπου, γι’ αυτό και δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο. Έτσι πριν βγούμε έξω από το σπίτι απλώνουμε αντηλιακό με υψηλό SPF στο πάνω μέρος των χεριών και καλό είναι να το ανανεώνουμε συχνά.

«Στην μαμά που δεν θήλασε…»

1021jordynborkowski-h-hdal-015

Μπορεί να μην θήλασες γιατί…

Το παιδί σου μπορεί μην ήθελε,

Μπορεί να πονούσες τόσο πολύ και να μην άντεχες τον πόνο,

Ίσως να σου έδωσε κακές συμβουλές ο παιδίατρός σου, η μαμά σου, οι φίλοι σου, η πεθερά σου ή οι νοσοκόμες.

Ίσως να μην ήθελες να θηλάσεις.

Ίσως να μην είχες πολύ γάλα και να μην ξέρεις γιατί.

Μπορεί όλα τα προϊόντα που βοηθάνε στον θηλασμό να μην είχαν το αποτέλεσμα που περίμενες.

Μπορεί να χρειαζόταν να πάρεις κάποια φάρμακα με τα οποία απαγορεύεται να θηλάσεις.

Μπορεί το παιδί σου να είναι υιοθετημένο. 

Ίσως να  μην σου άρεσε να θηλάζεις.

Όμως δεν χρειάζεται να εξηγήσεις γιατί δεν θήλασες. Δεν χρειάζεται να πεις σε κανέναν τι συνέβη.

Μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι θα είχε συμβεί διαφορετικά αν είχες πάρει και  μια δεύτερη γνώμη, ή αν είχες μια πιο εύκολη εγκυμοσύνη,  ή αν δεν είχες περάσει επιλόχειο κατάθλιψη ή…ή…

Όμως θα σε ακούσω αν θες να μιλήσεις σε κάποιον.

Όμως πρέπει να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη σου σ’αυτό.  Ακόμη δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις που δεν θήλασες. Γιατί δεν είσαι η μόνη. Ο θηλασμός μπορεί να είναι ότι πιο θρεπτικό για το παιδί αλλά και για εσένα.

Το ξέρω πως θα κάνεις τα πάντα για να θρέψεις το παιδί σου και  πρέπει όλοι να σταματήσουν να σε κρίνουν. Το ότι δεν θήλασες δεν σημαίνει πως δεν θα δώσεις αγάπη σε αυτό το παιδί ή δεν θα δώσεις και την ψυχή σου αν χρειάζεται.

Για αυτό ζήτα βοήθεια από όποιον χρειαστείς, σήκωσε το κεφάλι ψηλά και προχώρα…

babyradio.gr-Κατερίνα Π.

Τι σκοτώνει τον έρωτα στην κρεβατοκάμαρα;

Τι σκοτώνει τον έρωτα στην κρεβατοκάμαρα;


Η τηλεόραση
Η μία μετά την άλλη οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα ζευγάρια που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο δεν κάνουν σεξ με την ίδια συχνότητα που κάνουν τα ζευγάρια που δεν έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο. Ο λόγος; Εξαιτίας της τα ζευγάρια δεν μιλούν, χάνουν ώρες ύπνου, ενώ δεν τους επιτρέπει να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.
Το iphone
Εάν τώρα πήρατε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα και την αντικαταστήσατε με μια άλλη συσκευή όπως το iphone, μην περιμένετε να βελτιωθεί το ρομαντικό σκηνικό. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα όταν ο ένας σύντροφος χρησιμοποιεί συχνότερα την τεχνολογία, τότε το έτερο ήμισυ αισθάνεται παραμελημένο και ανασφαλές – δεν είναι και το καλύτερο συναισθηματικό έδαφος για σεξ.
Το κρεβάτι!
Εννοείται ότι κρεβατοκάμαρα χωρίς κρεβάτι δεν γίνεται, αλλά τι κρεβάτι; Με καλό στρώμα που δεν βουλιάζει και χωρίς επικίνδυνες γωνίες στις άκρες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Επίσης είναι απαραίτητα και τα πολλά μαξιλάρια ώστε να διευκολύνεται το ζευγάρι στις διάφορες στάσεις.
 Οι πιζάμες
Οι χνουδωτές πιζάμες με κάθε λογής ζωάκι, γουρουνάκι και αγελαδίτσα πάνω τους μπορεί να χαρίζουν αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης, σίγουρα όμως δεν τονώνουν την λίμπιντο. Δοκιμάστε κάτι λίγο πιο εφαρμοστό και κολακευτικό για το σώμα σας.

Φυσικό botox στο πρόσωπο... με γιαούρτι!

Οι περισσότερες από εμάς στη σκέψη- πόσο μάλλον στη θέα- της πρώτης ρυτίδας πανικοβαλόμαστε! Και επειδή, εκείνη την ώρα πολλές σκέψεις και ιδέες κυριεύουν το νου, με πρώτη, συνήθως, εκείνη της επίσκεψης στον πλαστικό χειρουργό, θα πρέπει σε πρώτη φάση να χαλαρώσουμε και να δούμε τα πράγματα από μια πιο φυσική... πλευρά!
Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε την επιδερμίδα σας πιο λαμπερή και σφριγηλή από ποτέ, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την τέλεια συνταγή για φυσικό botox με κύριο συστατικό το γιαούρτι.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
Μισή μπανάνα
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Η προετοιμασία θα σας πάρει λιγότερο από 2 λεπτά. Λιώστε τη μισή μaπανάνα με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ (αν η μπανάνα είναι ώριμη, τόσο το καλύτερο). Αναμίξτε το 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ανακατέψτε καλά σε ένα μπολ, έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί.
Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και αφήστε τη για 15 περίπου, λεπτά. Στο τέλος, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας πολύ καλά και στεγνώστε ταμποναριστά με μια βαμβακερή πετσετούλα. Το γαλακτικό οξύ, που περιέχεται στο γιαούρτι βοηθά στην απολέπιση του δέρματος σας ενώ το μέλι ενυδατώνει σε βάθος.
Φυσικά μη ξεχνάτε πως το να πίνετε πολύ νερό σε καθημερινή βάση, το να φοράτε αντηλιακό ακόμη και το χειμώνα και να αποφεύγετε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και τη μη ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσουν στο να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας νεανική για μεγάλο χρονικό διάστημα!


Πηγή: http://www.queen.gr/OMORFIA/diy/item/107456-fysiko-botox-sto-prosopo-me-giaoyrti#ixzz3SjkIgmUm

5+1 ερωτήσεις για το σουτιέν

5+1 ερωτήσεις για το σουτιέν

5+1 ερωτήσεις για το σουτιέν

1. Έχω μικρό στήθος. Είναι απαραίτητο να φοράω σουτιέν; 
Το αν φοράει μια γυναίκα σουτιέν ή όχι σχετίζεται με την προσωπική της επιλογή. Βέβαια, κυρίως όταν το στήθος είναι μεγάλο, το σουτιέν παρέχει υποστήριξη, διατηρώντας τους μυς του θώρακα και της ράχης σε καλή κατάσταση και προλαμβάνοντας προβλήματα στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη.

2. Συνδέεται η χρήση του σουτιέν με καρκίνο του μαστού; 
Παλαιότερα, η χρήση σουτιέν -και ιδιαίτερα με μπανέλα- είχε κατηγορηθεί ακόμα και για συμβολή στη ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι ερευνητές πλέον μας καθησυχάζουν ότι όλα τα είδη στηθόδεσμου, αλλά και το χρονικό διάστημα χρήσης τους, δεν αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

3. Είναι επικίνδυνη η μπανέλα;
Ο μόνος κίνδυνος που ενδεχομένως να προκληθεί από την μπανέλα είναι κάποιος τραυματισμός στο σημείο του στήθους που πιθανώς πιέζει. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με το να επιλέγουμε σουτιέν στο σωστό νούμερο, ώστε να μην είναι στενό και μας πιέζει.

4. Να φοράω σουτιέν στον ύπνο μου; 
Δεν είναι απαραίτητο, αφού στην ύπτια θέση το στήθος δεν χρειάζεται υποστήριξη.

5. Είναι απαραίτητο το αθλητικό σουτιέν στην άσκηση; 
Γυναίκες που κάνουν κυρίως αεροβική άσκηση είναι σημαντικό να φοράνε ένα σουτιέν που να στηρίζει τους μυς του στήθους, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί στην περιοχή λόγω κραδασμών. Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν το στήθος δεν είναι ελαστικοί και είναι πιθανό κατά τη διάρκεια αναπηδήσεων ή έντονης άσκησης να τραυματιστούν. Ένα αθλητικό σουτιέν με φαρδιές τιράντες και κατά προτίμηση σε σχήμα «Χ» στο πίσω μέρος είναι μια ιδανική επιλογή, κυρίως για γυναίκες με μεγάλο στήθος, ώστε να μην αισθάνονται τους κραδασμούς και να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος.

6.Το σουτιέν βοηθάει να παραμένει το στήθος στητό; 

Γαλλική μελέτη ήρθε να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας ότι το σουτιέν όχι μόνο δεν βοηθάει το στήθος να παραμείνει σφιχτό, αλλά μπορεί η ίδια η χρήση του να προκαλέσει αυξημένη χαλάρωση με τα χρόνια. Ο καθηγητής Jean-Denis Rouillon μελέτησε μέσα σε διάστημα 15 ετών 130 γυναίκες με διαφορετικό μέγεθος στήθους. Στόχος, να δει αν η απουσία σουτιέν επιβαρύνει ή βελτιώνει το στήθος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, οι γυναίκες που δεν φοράνε σουτιέν έχουν πιο στητό και σφριγηλό στήθος. Ωστόσο, ο καθηγητής Rouillon δεν συστήνει στις γυναίκες να πετάξουν τα σουτιέν τους, αφού -όπως τονίζει- απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να διαπιστωθεί αν πράγματι η χρήση τους έχει βλαβερές συνέπειες.

Top tip: Κατά την κύηση και τον θηλασμό δεν ενδείκνυται η χρήση σουτιέν με μπανέλα για την αποφυγή τραυματισμού του θωρακικού τοιχώματος από την αυξημένη πίεση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π. ΒΑΝΤΖΟΥ, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο.