Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

«Μια φορά και έναν καιρό…»Γιατί τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού;

mother-reading-with-baby-800
της Μαρίκας Μπαντανά ,επιστημονικός συνεργάτης στο babyradio,
«Εάν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα να τους διαβάζετε παραμύθια. Εάν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα, να τους διαβάζετε περισσότερα παραμύθια.»
–          Άλμπερτ Αϊνστάιν
Κάνει τόσο λάθος ο Αϊνστάιν λοιπόν; Μάλλον όχι. Ας δούμε γιατί τα παραμύθια, είναι πολύτιμη πνευματική τροφή για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακόμη και τα πιο τρομακτικά.
  1. Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να λύνουν τα προβλήματά τους. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν από τους πρωταγωνιστές μίας ιστορίας. Όπως συμβαίνει με μία διδακτική θεατρική παράσταση ή ένα καλό βιβλίο, έτσι ακριβώς τα παιδιά διδάσκονται από ένα κλασικό παραμύθι. Αυτές οι ιστορίες που συμβαίνουν «μια φορά κι έναν καιρό» βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να δουν ότι με τη φαντασία, το θάρρος και την υπομονή λύνονται τα προβλήματα.
  2. Τα παιδιά νικούν το φόβο: «Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να ηττηθούν», είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας G.K. Chesterton. Ο διάσημος συγγραφέας και παιδοψυχολόγος Bruno Bettelheim πίστευε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών, επειδή οι βασικοί χαρακτήρες – που είναι και οι ίδιοι παιδιά πολλές φορές– επιδεικνύουν θάρρος και νικούν σε έναν κόσμο γιγάντων και εχθρικών ενηλίκων.
  3. Δίνουν ευκαιρία για διάλογο: Τέτοιες ιστορίες «ελεγχόμενου φόβου» δίνουν μία θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους τις πιο βαθιές τους ανησυχίες και ανασφάλειες από τον πραγματικό κόσμο. Οι φανταστικοί χαρακτήρες συνεισφέρουν θετικά στο διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με μία ταινία, ούτε καν με το θέατρο.
  4. Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά τα βασικά στοιχεία ενός διηγήματος, μίας ιστορίας. Τους διδάσκουν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα. Ότι οι ιστορίες μπορεί να εξελίσσονται σε άλλο περιβάλλον, σε άλλη χώρα και σε άλλο χρόνο. Ότι οι πρωταγωνιστές έχουν διαφορετικά γνωρίσματα και διαφορετικούς χαρακτήρες. Εάν το παιδί κατανοήσει αυτές τις διαφορές από πολύ μικρή ηλικία, τότε ενισχύεται η ικανότητά του να κατανοεί τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος και να προβλέπει το επόμενο βήμα.
  5. Τα παραμύθια αναπτύσσουν την παιδική φαντασία. «Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τον τρόπο σκέψης μου, έρχομαι στο συμπέρασμα ότι το χάρισμα της φαντασίας σημαίνει περισσότερα για εμένα από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη, θετική σκέψη. Το να ονειρεύεσαι για όλα τα σπουδαία πράγματα που μπορείς να καταφέρεις, είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη με θετικότητα. Άφησε την φαντασία σου να καλπάσει ελεύθερη και δημιούργησε ένα κόσμο στον οποίο θα ήθελες να είσαι μέσα», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
  6. Ηθικά διδάγματα: Τα παραμύθια θέτουν το ηθικό πρόβλημα της συνύπαρξης του καλού και του κακού (που συμβολίζουν συνήθως οι δράκοι, οι γίγαντες και οι μάγισσες). Συνήθως το καλό υπερισχύει και ο κακός χάνει. Μέσω της ταύτισης με τον ήρωα, το παιδί παίρνει το ηθικό δίδαγμα.
Μπαντανά Μαρίκα – Λογοθεραπεύτρια
Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας Τ. 2130-367239

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών! Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!

31596_couple
Ο Δρ Μαρκ Γκούλστον είναι ψυχίατρος, διεθνής ομιλητής και συγγραφέας μερικών διάσημων best sellers όπως «Discover the Secret to getting Through to Absolutely Anyone», «The 6 Secrets of a Lasting Relationship: How to Fall in Love Again…and Stay There», «REAL INFLUENCE: Persuade Without Pushing and Gain Without Giving In», «Get Out of Your Own Way and Get Out of Your Own Way at Work».
Με το άρθρο του με τίτλο «10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών», ο Δρ Γκούλστον προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση σας.
«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι η πραγματική σχέση ξεκινά όταν τελειώνει ο μήνας του μέλιτος. Ξέρουν ότι αν δεν διατηρήσετε τον κήπο της αγάπης, η ομορφιά του θα μαραθεί και θα πεθάνει.

1. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι πάντα την ίδια στιγμή.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Θυμάστε όταν στην αρχή της σχέσης σας, δεν μπορούσατε να περιμένετε να βρεθείτε στο κρεβάτι με τον σύντροφό σας; Τα ευτυχισμένα ζευγάρια βρίσκουν τον τρόπο και πάνε στο κρεβάτι το βράδι, πάντα μαζί. Πηγαίνουν μαζί την ίδια στιγμή, ακόμη και αν ο ένας από τους δυο θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίτερα για να φύγει για τη δουλειά.

2. Καλλιεργήστε κοινά ενδιαφέροντα.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Όταν ηρεμήσει το πάθος, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πολύ λίγα κοινά ενδιαφέροντα με τον σύντροφό σας. Αλλά μην αλλάξετε τα ενδιαφέροντα σας για χάρη του/της. Φροντίστε να συμπεριλάβετε το ταίρι σας στα ενδιαφέροντα σας και έτσι θα τα απολαύσετε μαζί. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, φροντίστε να δημιουργήσετε από την αρχή κοινά ενδιαφέροντα που θα αρέσουν και στους δυο. Αυτό θα σας βοηθήσει να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον και θα σας αποτρέψει από το να εμφανίζεστε υπερβολικά εξαρτημένος/η.

3. Περπατήστε κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ή πλάι-πλάι.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Αντί ο ένας να προηγείται και να μην περιμένει τον σύντροφο του, τα ευτυχισμένα ζευγάρια βαδίζουν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ή ο ένας στο πλάι του άλλου. Γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρίσκονται με τον σύντροφό τους παρά να φτάσουν στον προορισμό τους μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα.

4. Κάντε την εμπιστοσύνη και τη συγχώρεση τρόπο ζωής.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Όταν υπάρχει μια διαφωνία ή μια λογομαχία που οδηγεί σε καυγά, τα ευτυχισμένα ζευγάρια φροντίζουν πάντα να υποχωρούν. Δείχνουν εμπιστοσύνη και συγχωρούν τον άνθρωπό τους αντί να αφήνουν την διαφωνία να διαρκεί μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας.

5. Εστιάστε περισσότερο σε ότι κάνει σωστά ο σύντροφος σας παρά σε ότι κάνει λάθος.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Αν ψάχνετε πάντα για αυτά που ο σύντροφος σας κάνει λάθος, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρίσκετε πάντα αρκετά. Αν ψάχνετε για αυτά που ο σύντροφος σας κάνει σωστά, είναι βέβαιο ότι και πάλι θα βρείτε κάτι. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να αναζητήσετε. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αναδεικνύουν πάντα την θετική πλευρά του συντρόφου τους.

6. Να αγκαλιάζετε τον σύντροφο σας όσο περισσότερο μπορείτε.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Το δέρμα μας έχει μνήμη της «καλής επαφής» (αγάπη), «κακής επαφής» (βία) και «καθόλου επαφής» (παραμέληση). Τα ζευγάρια που λένε «γεια σου» αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, γεμίζουν το δέρμα τους με την «καλή επαφή», η οποία τα βοηθά να ξεχωρίζουν μέσα στην ανωνυμία του κόσμου.

7. Να λέτε «Σ” αγαπώ» και «Καλημέρα» κάθε πρωί.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δυσκολίες που θα συναντήσετε στον δρόμο και στη δουλειά. Θα σας οπλίσει με υπομονή και ανοχή για να αντέξετε το δύστροπο αφεντικό σας, τον περίεργο πελάτη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

8. Να λέτε «Καληνύχτα» κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Αυτό ενημερώνει τον σύντροφό σας ότι, ανεξάρτητα από το πόσο αναστατωμένος είστε, εξακολουθείτε να θέλετε να είστε μαζί του. Ότι εξακολουθείτε να τον βλέπετε ως σύντροφό σας. Ότι θέλετε να διατηρήσετε την σχέση σας. Ότι για σας, η σχέση σας είναι πάνω από οποιαδήποτε διαφωνία και καυγά.

9. Μιλήστε του στο τηλέφωνο μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Τηλεφωνήστε στο σύντροφό σας στο σπίτι ή στη δουλειά για να τον ρωτήσετε πως πηγαίνει η μέρα του. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε κοντά με τον σύντροφό σας, ακόμη και όταν πρέπει ο ένας από τους δυο, ή και οι δύο, να φύγουν για τη δουλειά. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας έχει μια απαίσια μέρα, με ένα τηλέφωνο θα το γνωρίζετε και έτσι θα φροντίσετε να τον βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα.

10. Να νιώθετε περήφανοι για τον σύντροφό σας όταν κυκλοφορείτε μαζί του.

10 συνήθειες ευτυχισμένων ζευγαριών. Η πέμπτη είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που ακούσατε ποτέ!
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια νιώθουν όμορφα όταν περπατούν μαζί στο δρόμο, όταν βγαίνουν βόλτα το βράδυ ή όταν κάθονται για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Θα τους δείτε συχνά να έχουν κάποιου είδος στοργική επαφή. Θα κρατήσει σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, θα ανταλλάξουν κάποιο τρυφερό φιλί ή μια αγκαλιά. Δεν πρόκειται για επίδειξη. Απλά δηλώνουν με τον τρόπο τους ότι ο ένας ανήκει στον άλλον.
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν πολύ διαφορετικές συνήθειες από τα δυστυχισμένα ζευγάρια. Μια συνήθεια είναι μία διακριτή συμπεριφορά που την κάνετε αυτόματα και χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 21 ημερών καθημερινής επανάληψης για να εξελιχθεί μια καινούργια συμπεριφορά σε συνήθεια.
Έτσι, επιλέξτε μία από τις συμπεριφορές της παραπάνω λίστας, εφαρμόστε την για 21 συνεχόμενες ημέρες και.. αυτό ήταν! Θα σας γίνει συνήθεια! Θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια ευτυχισμένη σχέση με τον σύντροφό σας.
Αν υπήρχε ένα κλειδί για την ευτυχία στην αγάπη και στη ζωή και, ενδεχομένως, στην επαγγελματική επιτυχία, θα ήταν να πηγαίνετε σε κάθε συνομιλία έχοντας στο μυαλό σας πάντα μια εντολή: «Απλά άκουσε».
Το πιο σημαντικό: Να δείχνεις περισσότερο ενδιαφέρον για αυτό που ακούς από τον σύντροφό σου από το να θέλεις να γίνεις εσύ ο ενδιαφέρον. Να είσαι περισσότερο συνεπαρμένος από το να θέλεις να είσαι εσύ ο συναρπαστικός και να δείχνεις περισσότερη λατρεία για τον άλλον από το να είσαι εσύ ο λατρεμένος.»
Αν το άρθρο του Δρ Μαρκ Γκούλστον σας φάνηκε ενδιαφέρον, μοιραστείτε το με τους φίλους και την οικογένειά σας.

20 πράγματα που οι γιαγιάδες (και οι παππούδες) κάνουν καλύτερα από τους γονείς

20 πράγματα που οι γιαγιάδες (και οι παππούδες) κάνουν καλύτερα από τους γονείς

 
1. Έχουν τεράστια υπομονή και μηδενική γκρίνια 
Δεν θα ακούσετε ποτέ την γιαγιά ή τον παππού να παραπονιούνται ότι το εγγόνι τους κούρασε, ότι δεν έφαγε ή ότι δεν έκανε ό,τι του είπαν. Οι στιγμές μαζί του είναι για εκείνους πραγματική γιορτή!

2. Δεν έχουν Internet 
Παραδεχτείτε το, ανακουφίζεστε πάρα πολύ που το παιδί δεν θα χρειαστεί να περάσει ακόμα περισσότερες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή βλέποντας παιδικά. Αυτό σημαίνει ότι η γιαγιά και ο παππούς πρέπει να εφεύρουν άλλους τρόπους για να απασχολήσουν το παιδί. Και όλοι αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν παιχνίδι

3. Έχουν πάντα φρεσκομαγειρεμένο και λαχταριστό φαγητό 
Και πάντα το φαγητό αυτό (τυχαίνει να) ταιριάζει στα γούστα του παιδιού! Τι θέλει το εγγονάκι τους; γαλακτομπούρεκο, παστίτσιο ή μήπως να δοκίμαζε λίγο τραχανά; Τα παιδιά στην γιαγιά και τον παππού απολαμβάνουν ζεστό, σπιτικό φαγάκι, με γεύσεις και μυρουδιές που θα τους μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μέχρι τα δικά τους γεράματα. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, είστε σίγουροι ότι στην γιαγιά και τον παππού το παιδί θα φάει καλά (και με το παραπάνω!).

4. Λένε τις καλύτερες ιστορίες 
Και οι ιστορίες τους είναι οι καλύτερες όχι μόνο για την γλαφυρότητα της αφήγησης, αλλά και για το περιεχόμενο. Και βέβαια οι ιστορίες αυτές συμπεριλαμβάνουν και «εσάς» όταν ήσασταν παιδιά! Τι κάνατε όπως εκείνα και τι όχι, οι σκανδαλιές και τα ταλέντα σας αποτελούν απολαυστικά ντοκουμέντα για τα παιδιά και μία πτυχή της ζωής σας που δεν πρόκειται να γνωρίσουν ποτέ.

5. Παραδίδουν (δωρεάν) τα καλύτερα μαθήματα οικονομίας
Οι παππούδες μαθαίνουν στο παιδί ότι όταν σκιστεί ένα ρούχο, το ράβεις δεν το πετάς. Όταν σπάσει μια κορνίζα, την κολλάς. Όταν χαλάσει μια συσκευή, την πας στον μάστορα –αλλά ρίχνεις και μια ματιά στο πρόβλημα, μήπως μπορέσεις να το διορθώσεις και εσύ. Γενικά οι παππούδες μαθαίνουν στο παιδί την πραγματική αξία των υλικών αγαθών (και των χρημάτων που ξόδεψες για αυτά), την οικονομία αλλά και την έννοια του μαστορέματος..

6. Έχουν ταυτόχρονα άπλετο και περιορισμένο χρόνο για το εγγόνι τους 
Η γιαγιά και ο παππούς ξέρουν (κι ας μην το ομολογούν ποτέ), πως τόσο ο χρόνος τους με το παιδί όσο και ο χρόνος τους στην ενεργή ζωή είναι περιορισμένος. Ξέρουν πως τα παιδικά χρόνια περνούν σαν το νερό. Ξέρουν πως είναι δώρο για εκείνους να απολαμβάνουν έστω και λίγες ώρες με το εγγόνι τους.

7. Είναι πάντα έτοιμοι για μια περιπέτεια! Εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, πικ νικ! 
Οι παππούδες μας λατρεύουν να βγαίνουν έξω τόσο όσο και τα παιδιά!

8. Ασχολούνται με τον κήπο 

Μποστάνια με λαχανικά, φυτά και λουλούδια! Ο  κήπος είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών και μόνο οι γιαγιάδες έχουν την όρεξη και τον χρόνο για να το κάνουν!

9. Ξέρουν τα πάντα! 
Κάθε παιδί πιστεύει ότι ο παππούς είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, ενώ αν κάτι δεν το γνωρίζει, τότε σίγουρα θα αφιερώσει χρόνο για να το βρει και να απαντήσει σε όποια ερώτηση του γίνει.

10. Γίνονται παιδιά 
Ό,τι κι αν ζητήσει ένα παιδί από τη γιαγιά και τον παππού, όσο παιδικό ή ανόητο κι αν είναι, εκείνοι θα το κάνουν. Να τους καβαλήσουν, να τους φορέσουν αστεία καπέλα, να τους βάψουν το πρόσωπο με μπογιές. Οι παππούδες ξέρουν πώς είναι να είσαι παιδί και δεν το αλλάζουν με τίποτα!

11. Δεν βιάζονται
Δεν βιάζονται να ετοιμαστούν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο ούτε να κάνουν τα μαθήματά τους. Έχουν πολύ χρόνο και τους τον δίνουν απλόχερα.

12. Είναι το καλύτερο «κοινό» 

Όταν το παιδί μαθαίνει ένα ποίημα, μια χορευτική κίνηση, το πρώτο του κομμάτι στο πιάνο, η γιαγιά και ο παππούς είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να ακούσουν.

13. Ξέρουν ν' ακούν 
Χαίρονται πάντα να ακούνε όσα έχουν να τους πουν τα παιδιά χωρίς μάλιστα να κρίνουν. Απλώς ακούνε και βοηθούν.

14. Έχουν παράξενα και πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα στο σπίτι 
Από γουδοχέρι μέχρι πορσελάνες, οι παππούδες έχουν κάθε λογής αντικείμενα που δεν βλέπουμε κάθε μέρα και τραβούν την περιέργεια των παιδιών. Αν, πάλι, χαλάσει κάτι δεν θα το κάνουν θέμα.

15. Κάνουν δώρα 
Έχουν δεν έχουν χρήματα, αγοράζουν δώρα στα παιδιά ή τους χαρίζουν αντικείμενα της ιδιοκτησίας τους.

16. Χαρτζιλικώνουν 
Και μάλιστα χωρίς ποτέ να βλέπουν η μαμά και ο μπαμπάς. Χωρίς δηλαδή να το κάνουν θέμα!

17. Πιστεύουν τα πάντα
 Ακόμα και τα πιο απίθανα. Αν το παιδί τους πει: Είδα ένα φάντασμα έξω από το σπίτι, εκείνοι θα απαντήσουν: Άντε! Πώς έμοιαζε;

18. Δεν μαλώνουν ποτέ τα παιδιά (τουλάχιστον στα σοβαρά) 
Συνήθως οι παππούδες δεν περνούν όλη τη μέρα με τα παιδιά και έτσι όταν κάτι πάει στραβά, απλώς το προσπερνούν χωρίς να τους κάνουν παρατήρηση.

19. Πάντα σκέφτονται τα παιδιά 
Ακόμα κι αν βρίσκονται πολύ μακριά, πάντα θα πάρουν τηλέφωνο να δουν τι κάνουν και θα τους δείξουν ότι τα  νοιάζονται και τα  σκέφτονται.

20. Των παιδιών μου τα παιδιά... 

Αν μη τι άλλο, αξίζουν την αγάπη των παιδιών γιατί τα λατρεύουν χωρίς όρους, χωρίς να περιμένουν κάτι από αυτά. Ακόμα κι όταν αυτά περνούν την εφηβεία και τους ξεχνούν, η γιαγιά και ο παππούς δεν παραπονιούνται ποτέ. 

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν!

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν!

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό το οποίο ζουν… Γιατί τα παιδιά απλώς μας μιμούνται - αυτή είναι η πικρή αλήθεια! 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην επίκριση, μαθαίνουν να επικρίνουν. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην εχθρότητα, μαθαίνουν να φιλονικούν. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στο φόβο, μαθαίνουν να είναι φοβισμένα. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στον οίκτο, μαθαίνουν να λυπούνται τον εαυτό τους. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στο χλευασμό, μαθαίνουν να ντρέπονται. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στη ζήλια, μαθαίνουν τι θα πει φθόνος. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ντροπή, μαθαίνουν να αισθάνονται ενοχή. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ανεκτικότητα, μαθαίνουν να έχουνυπομονή. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ενθάρρυνση, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στον έπαινο, μαθαίνουν να εκτιμούν. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην επιδοκιμασία, μαθαίνουν ν’ αγαπούν τον εαυτό τους. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην αποδοχή, μαθαίνουν να βρίσκουν αγάπηστον κόσμο. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην αναγνώριση, μαθαίνουν να έχουν στόχους. 
Όταν τα παιδιά ζουν εκεί που μοιράζονται τα πάντα, μαθαίνουν να είναιγενναιόδωρα. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ειλικρίνεια και το δίκαιο, μαθαίνουν τι είναι η αλήθεια κι η δικαιοσύνη. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και σ’ αυτούς που υπάρχουν γύρω τους. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στη φιλία, μαθαίνουν ότι αυτός ο κόσμος είναι ωραίο μέρος για να ζήσει κανείς. 
Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στη γαλήνη, μαθαίνουν να έχουν ψυχική ηρεμία. 
Με τι απ’ όλα αυτά ζουν τα δικά σας παιδιά; 

(Από το ομώνυμο ποίημα της Dorothy Law Nolte, «Children Learn What They Live», 1954.)

10 σημάδια ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο

Λένε ότι δεν μπορείς να κακομάθεις ένα μωρό δίνοντάς του πολλές αγκαλιές και χάδια ή κάνοντάς του τα χατίρια. Όταν, όμως, αυτό το μωρό μεγαλώσει και φτάσει στη νηπιακή ηλικία, το… παραχάιδεμα (όπως το λέμε σε απλή γλώσσα) μπορεί να το κάνει πολύ κακομαθημένο. Κι ενώ είναι εύκολο να κατακρίνεις ως τέτοιο το παιδί κάποιου άλλου στην παιδική χαρά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να στρέψεις την κριτική σε σένα και να κάνεις το ίδιο για το δικό σου πιτσιρίκι. Να, λοιπόν, 10 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί κι εσείς να μεγαλώνετε ένα κακομαθημένοπαιδί…

1.κανει συχνα ξεσπασματα. το πιο χαρακτηριστικο σημαδι του κακομαθημενου παιδιου ειναι να εχει πολυ συχνα ξεσπασματα θυμου τοσο στο σπιτι οσο και σε δημοσιουσ χωρους.

2.δεν ικανοποιειται ποτε. τα κακομαθημενα παιδια δεν ειναι μετιποτα ευχαριστημενα. καθε φορα που βλεπουν κατι σε καποιον το θελουν και εκεινα.

3. δεν ειναι καθολου βοηθητικο. σε κανενα παιδι δεν αρεσει να κανει δουλειεσ στο σπιτι, καθωσ μεγαλωνει θα πρεπει  τουλαχιστον να ειναι προθυμο να μαζευει τα παιχνιδια του και να τακτοποιει το δωματιο του.

4. προσπαθει να σας επιβαλλεται. τα κακομαθημενα παιδια αντιμετωπιζουν τουσ ενηλικεσ οπως και τουσ συνομιληκους τουσ. το μονο που θελουνε ειναι να επιβαλλονται σε ολους.

5. σας ντροπιαζει συχνα μπροστα σε κοσμο. το να προσπαθει να σας φερει σε αμηχανια σε δημοσιο χωρο για να τραβηξει την προσοχη σας ειναι σημαδι κακης συμπεριφορας..

6. δεν θελει να μοιραζεται. ειναι δυσκολο για ενα παιδι να το μαθει αλλα απο την ηλικια των 4  και μετα να ειναι δεκτικο στο να μοιραζεται λιχουδιεσ, παιχνιδια,κτλ με γνωστους, φιλους και τα αδελφια του.

7. δεν πρεπει να τοπαρακαλατε. ο γονιος ειναι μια φιγουρα την οποια πρεπει να σεβεται το παιδί και να υπακουει. δεν θα επρεπε να  το παρακαλατε για να κανει αυτο που του ζητατατε.

8. σας αγνοει. σε κανενα παιδι δεν του αρεσει να του λενε οχι αλλα δεν θ επρεπε να σας αγνοει οταν του μιλατε.

9. δεν θελει να παιζει μονο του. στην ηλικια των 4, ενα παιδι θα πρεπει να ειναι προθυμο και ικανο να παιζει καποια ωρα μονο του. το να απιτει να παιζει ο γονιος η καποιος αλλοσ μαζι του δειχνει οτι επιζητα προσοχη και χαρακτηρα  κακομαθημενου παιδιου που ολοι και ολα γυριζουν γυρω του.

10.αναγκαζεστε να  το δωροδοκησετε. κανενας γονιος δεν πρεπει να εξαγοραζει το παιδι του με παιχνιδια δωρα χρηματα συμπεριφορες και αλλα παρομοια προκεμενου να το πεισει να κανει καποια πραγματα.  

AdTech Ad

Κακομαθημένο παιδί: 4 απλοί τρόποι να το αλλάξετε!

Κακομαθημένο παιδί: 4 απλοί τρόποι να το αλλάξετε!

Ενώ κανείς μας δεν θέλει να μεγαλώνει ένα κακομαθημένο παιδί, από την άλλη όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα. Κι αυτό μπορεί να μας κάνει να πέσουμε εύκολα σε μερικές παγίδες!
Είναι οι 4 πιο συνηθισμένες «παγίδες» που κάθε γονιός «πέφτει», προκειμένου να ευχαριστήσει τα παιδιά του. Η μήπως να τα κακομάθει;

1. Η παγίδα της ενοχής 
Πολλοί γονείς προσπαθούν να «ξορκίσουν» τις ενοχές τους απέναντι στα παιδιά -κυρίως εάν εργάζονται πολλές ώρες ή έχουν χωρίσει- με το να τους προσφέρουν περισσότερα παιχνίδια ή ρούχα και λιγότερη τιμωρία. Ή επειδή είναι πολύ απασχολημένοι και κουρασμένοι, προτιμούν να περάσουν τις λίγες ώρες που μένουν στο σπίτι με το παιδί ευχάριστα, χωρίς καβγάδες και εντάσεις, κι έτσι του επιτρέπουν να δει ένα-δύο παιδικά ακόμα στην τηλεόραση. Έτσι, αποφεύγουμε τις προστριβές της στιγμής, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Πώς θα ξεφύγετε: Δεν μπορεί να πιστεύετε ότι ένα αυτοκινητάκι ή ένα σακουλάκι με καραμέλες είναι δυνατόν να αναπληρώσουν την παρουσία σας, έτσι δεν είναι; Κι όμως, οι πράξεις μας δείχνουν ακριβώς αυτό. Κι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται εύκολα τα παιδιά, που έχουν μάθει να αποκρυπτογραφούν τις αντιδράσεις μας, αλλά και να εκφράζονται κυρίως μέσω της συμπεριφοράς και λιγότερο μέσω του λόγου. Αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να πάρετε αυτό το μπουκάλι με τις σαπουνόφουσκες, και προσπαθήστε να «ξορκίσετε» τις ενοχές σας εξασφαλίζοντας κάθε μέρα λίγο χρόνο -ακόμα και λίγα λεπτά- που θα αφιερώσετε αναπόσπαστοι στο παιδί σας. Μην περιμένετε, βέβαια, ότι το παιδί δεν θα αντιδράσει στην αλλαγή. Όμως, είναι σημαντικό να βάλετε σαφή και σταθερά όρια. Έτσι, όταν ζητήσει είτε ένα ακόμα παιχνίδι ή ένα κουλουράκι είτε να παίξει για μισή ώρα ακόμα πριν πέσει στο κρεβάτι, σκεφτείτε: «Τι θέλω να αποκομίσει από αυτή την εμπειρία;». Σίγουρα όχι τη βεβαιότητα ότι μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει, αρκεί να το διεκδικήσει αρκετά έντονα ή αρκετά επίμονα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πάντα αυτό που ζητούν, αλλά επιμένοντας να το έχουν δοκιμάζουν τα όρια που τους έχετε θέσει. Είναι κι αυτό μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας που θα τους επιτρέψει να μεγαλώσουν και να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά τους.

2. Η παγίδα της μίμησης 
«Η Μαργαρίτα έχει περισσότερες Barbie», «Όλα τα παιδιά στην πλατεία έχουν πατίνια», «Όλοι στην τάξη μου έχουν i-Phone»… Η λίστα είναι ατελείωτη, και πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το παιδί τους δεν θα μειονεκτεί έναντι των συνομηλίκων του ή ότι δεν θα μείνει έξω από την «τάση» της εποχής. Ένα ολόκληρο σύστημα προώθησης προϊόντων βασίζεται στην επιθυμία των παιδιών να αποκτήσουν κάτι μόνο και μόνο επειδή το έχουν οι άλλοι.
Πώς θα ξεφύγετε: Τα παιδιά θέλουν να είναι «όπως οι άλλοι», όμως είναι χρήσιμο να βρείτε μια ισορροπία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί το παιδί σας να έχει κάποια από τα πράγματα που έχουν οι συμμαθητές ή οι φίλοι του, αλλά όχι όλα. Πριν αποφασίσετε εάν θα ενδώσετε σε μια απαίτησή του ή όχι, αναρωτηθείτε: «Αυτό το πράγμα είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται; Τι θα γίνει εάν αρνηθώ;». Να θυμάστε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και δεν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τις ίδιες αξίες. Μια καλή αντιπρόταση είναι να εξηγήσετε στο παιδί πως μπορεί να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί διαθέτοντας το δικό του χαρτζιλίκι. Το πιθανότερο είναι ότι θα το ξανασκεφτεί, εάν πρόκειται να το πληρώσει από τη δική του τσέπη.

3. Η παγίδα της προσκόλλησης 
Ο μεγάλος μου γιος είναι 6,5 χρόνων, αλλά συνήθως εγώ κουμπώνω τα πουκάμισά του, δένω τα παπούτσια του και κόβω σε μικρές μπουκιές το φαγητό του. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του, αλλά έτσι ξεμπερδεύω πιο γρήγορα - άσε που μου αρέσει να φροντίζω το «μωρό» μου. Κι εκείνος, όμως, θεωρεί δεδομένο ότι εγώ έχω αναλάβει να μην ξεχάσει κάποια εργασία για το σχολείο ή ότι εγώ θα τρέξω να του φέρω ένα ποτήρι όταν φωνάξει: «Νερό». Το πρόβλημα που προκύπτει, όταν προσφέρουμε συνέχεια βοήθεια στα παιδιά μας, είναι ότι τους μαθαίνουμε να εξαρτώνται από κάποιον τη στιγμή που έχουν την ικανότητα να είναι ανεξάρτητα.
Πώς να ξεφύγετε: Προσπαθήστε να αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να σπεύσετε και να κάνετε κάτι για λογαριασμό του παιδιού, όταν η ηλικία και οι ικανότητές του του επιτρέπουν να το κάνει μόνο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κουβαλήσετε ποτέ ξανά εσείς τη σάκα του ή ότι θα πρέπει να φτιάχνει πάντα μόνο του το πρωινό του - μπορείτε να συνεχίζετε να φροντίζετε κάθε τόσο τα παιδιά σας, όταν για παράδειγμα είναι πολύ κουρασμένα ή αδιάθετα, άλλωστε αυτό είναι που κάνει μια μαμά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, προτιμήστε να τα ενθαρρύνετε να ανακαλύπτουν μόνα τους τι είναι αυτό που χρειάζονται και πώς θα το καταφέρουν, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, που τους είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τον κόσμο.

4. Η παγίδα του «καλύτερου φίλου» 
«Είσαι η χειρότερη μαμά στον κόσμο», φωνάζει η μικρή Λίνα όταν η μητέρα της αρνείται να της πάρει το παγωτό που τόσο επίμονα ζητάει. Η μαμά της, στο άκουσμα της… ετυμηγορίας, σπεύδει να ψάξει στην τσάντα για το πορτοφόλι της. Καμιά δεν θέλει να είναι «η χειρότερη μαμά του κόσμου»! Πολλοί γονείς ανησυχούν πως, εάν είναι πολύ αυστηροί ή λένε συχνά «όχι» στα παιδιά τους, τότε εκείνα μπορεί να σταματήσουν να τους αγαπούν, ή να τους αγαπούν λιγότερο από όσο θα μπορούσαν. Ή μπορεί να έχουν μεγαλώσει κι εκείνοι ως «καλά παιδιά» που δεν έχουν μάθει να λένε εύκολα «όχι».
Πώς να ξεφύγετε: Επαναλάβετε δέκα φορές: «Έχω κάθε δικαίωμα να πω ''όχι'' στο παιδί μου». Κι εκείνο έχει ασφαλώς το δικαίωμα να θυμώσει, όταν θα το ακούσει. Όμως, η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι διαγωνισμός για το ποιος είναι πιο αξιαγάπητος. Ο ρόλος σας δεν είναι να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δεν θα στεναχωρηθεί ποτέ, ούτε να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι του. Αντίθετα, η δουλειά σας είναι συχνά «δυσάρεστη», αφού πρέπει να θέσετε όρια, να επιβλέπετε την τήρησή τους και να επιβάλλετε τις συνέπειες. Επιτρέψτε, λοιπόν, στον εαυτό σας να γίνει μερικές φορές δυσάρεστος. Όταν το παιδί σάς λέει: «Σε σιχαίνομαι», πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεπεράστε το. Απλώς εκφράζει τη δυσαρέσκεια της στιγμής, δεν σημαίνει ότι πραγματικά σιχαίνεται τους γονείς του. Εξηγήστε του ότι, ακόμα κι έτσι, εσείς εξακολουθείτε να το αγαπάτε πολύ, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να ενδώσετε σε παράλογες απαιτήσεις ή να αθετήσετε κάποιους κανόνες τους οποίους κι εκείνο γνωρίζει. Είναι πιο πολύτιμο και χρήσιμο για το παιδί, από το να παίρνετε συνέχεια τα εύσημα ως «η καλύτερη μαμά του κόσμου».

Με τη συνεργασία της Ζέτας Κωνσταντινίδου (ψυχολόγος, ειδικευμένη στη σχολική ψυχολογία).

Το γιορτινά πάθη της εργένισσας

Το γιορτινά πάθη της εργένισσας

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, και συνοδεία στις καμπάνες που ηχούν πένθιμα κρατά η  φωνή της γιαγιάς που επαναλαμβάνει μονότονα πως στο στόμα εκτός από λάδι, απαγορεύεται να μπουν κακές λέξεις.
Καλές οι παραδόσεις καλές και οι νουθεσίες. Ειδικά όταν προέρχονται από εκείνες τις γλυκές μορφές που μας μεγάλωσαν και ενημερώνουν προς πάσα κατεύθυνση πως ως παιδιά των παιδιών τους είμαστε δυο φορές παιδιά τους.
Όμως, τη γιαγιά στο χωριό και την αγαπημένη της εγγονή στην πόλη δε χωρίζουν μονάχα χιλιόμετρα αλλά κόσμοι ολόκληροι. 
Κι αν η τελευταία δεν ανήκει απλώς στην γενιά των 400 ευρώ, αλλά στην ανύπαντρη εκδοχή της, τότε η γιαγιά μπορεί να ελπίζει μόνο στην αποχή από το λάδι καθώς από το στόμα της εγγονής θα βγουν (και δικαίως) από κακίες έως κατάρες.
Αποδέκτες; Εκείνες που ωρυόμενες «εγώ έχω οικογένεια και προηγούμαι» βασανίζουν ετσιθελικά τις εργένισσες συναδέλφους τους αφήνοντάς τις για ένα ακόμη Πάσχα, ένα ακόμη τριήμερο, έναν ακόμη Δεκαπενταύγουστο κι ένα ακόμη Σαββατοκύριακο να τραβούν το κουπί, ενώ εκείνες αλλού αρμενίζουν. 
Μύθος και μάλιστα ανώτερος από εκείνους του Αισώπου πως ο ρατσισμός δεν ανθεί στην ελληνική κοινωνία. Για τις άλλες δεν ξέρω να σου πω, αλλά για ετούτη είμαι βέβαιη. Ζει και βασιλεύει.
Και μία από τις λιγότερο καταγεγραμμένες αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένες εκφάνσεις του είναι αυτή που επιβάλλεται σε κάθε ανύπαντρη από τις νοικοκυραίες του χώρου εργασίας της. Κι αν το πρόβλημα περιοριζόταν στην πασχαλιάτικη άδεια, άντε και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δε θα άξιζε τον κόπο να αμαρτήσει κανείς μεγαλοπαρασκευάτικα. 
Όμως, μόνο η δυστυχής που ξεκινά τη μέρα της αχάραγα φτιάχνοντας καφέ για όλους στο γραφείο ενώ η οικογενειάρχισσα δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, μόνο η εργένισσα που κινδυνεύει να παρεξηγηθεί με τις κολλητές της αφού αρνείται διαδοχικές εξόδους για να καλύψει τις οικογενειακές υποχρεώσεις της διπλανής, μόνο η ανύπαντρη που δέκα χρόνια στη σειρά κλείνει τις καλοκαιρινές της διακοπές τον Σεπτέμβρη μπορεί να σου πει την αλήθεια.
Κι αυτή είναι μία. 
Πως και οι καλύτερες από εμάς, ακόμα κι εκείνες που ξεκινούν με τις αγαθότερες προθέσεις, καταλήγουν να ασκούν όχι απλά στον τυχαίο συνάνθρωπο αλλά στον οικείο συνάδελφο που έκανε διαφορετικές επιλογές, έναν ιδιότυπο ρατσισμό, πάντα στο όνομα της οικογένειας. Λες κι την ανύπαντρη του διπλανού γραφείου δεν τη γέννησε μάνα, ούτε την περιμένουν θείοι, γιαγιάδες ή και μόνιμες σχέσεις, αλλά φύτρωσε στον κόσμο τούτο για να κάνει θυσίες για να μεγαλώσει τα παιδιά αυτής που έριξε η μοίρα στο διπλανό γραφείο. Εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν. Άλλωστε εκείνες είναι που επιβεβαιώνουν κάθε κανόνα. 
Όμως, ο συγκεκριμένος ρατσισμός ανθεί σε κάθε εργασιακό χώρο και είναι ελάχιστες οι μόνιμα χωμένες για χάρη άλλων που με την αδικία να τις πνίγει και την κούραση από τη διπλή και τρίδιπλη δουλειά να τις καταβάλλει, θα φωνάξουν «αν ήθελα να μεγαλώσω παιδιά θα έκανα δικά μου». 
Γιατί ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση. Γυναίκες που κάποτε στο δίλημμα «μητρότητα ή καριέρα» επέλεγαν χωρίς δεύτερη σκέψη το δεύτερο έγιναν μάνες. Κι αφού συνειδητοποίησαν πως δύσκολα ισορροπούν δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, έριξαν το ένα ανερυθρίαστα στο γραφείο της διπλανής στερώντας της όχι μόνο το δικαιώμα στην επιλογή της, αλλά και το δικαίωμα στο να έχει κοινωνική ζωή. 
Και το χειρότερο; Πως οι περισσότερες από τις νοικοκύρισσες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα παιδιά γιατί οι ίδιες απλώς δεν αντέχουν να παίζουν και τους δύο ρόλους. Κι αν χρειαστεί να τις χαρακτηρίσεις την επόμενη φορά, πρόσεξε να μην χρησιμοποιήσεις τη λάθος λέξη. Δε θα τη βρεις στα λεξικά αλλά σε κάθε γραφείο και επιχείρηση της χώρας. 
«Πληνάδελφος» λέγεται εκείνη που σου στέρησε μία ακόμη γιορτή δίπλα στην οικογένειά σου με το έτσι θέλω και τον αμανέ ψηλά.
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και ο φόβος της αμαρτίας βαθιά ριζωμένος μέσα μας. Το ίδιο όμως και η διδαχή πως ο Θεός αγαπά τον κλέφτη αλλά και τον νοικοκύρη. 
Και τον τίτλο στον τελευταίο δεν τον δίνει ούτε το χαρτί του παπά ούτε το νυφικό που πλήρωσε πριν χρόνια η πεθερά, αλλά η παιδεία και η τσίπα. 
Κι αν τα Ευαγγέλια γράφονταν στις μέρες μας, στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα θα υπήρχε και η προσθήκη ενός όγδοου. Της γαϊδουριάς.

8 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα πνευματικό παιδί!

8 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα πνευματικό παιδί!

Παλιότερα οι ψυχολόγοι θεωρούσαν τη συναισθηματική νοημοσύνη ως το κλειδί της ευτυχίας. H σύγχρονη Ψυχολογία μας λέει πως η «πνευματικότητα» είναι αυτή που καθορίζει τα υγιή και ισορροπημένα παιδιά.
Όλοι οι γονείς έχουν μια κοινή επιθυμία: Να είναι τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Βέβαια, η έννοια της ευτυχίας, για κάποιους είναι ταυτισμένη με την οικονομική ευημερία, για άλλους με τη δόξα ή την επιτυχία. Φυσικά, τα παιδιά δεν μπορούν να ταυτιστούν με τέτοιες έννοιες. Όταν οι  γονείς τους λένε: «Φρόντισε να διαβάζεις, για να πετύχεις στη ζωή», τα παιδιά απορούν. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual Life of Children» (Η πνευματική ζωή των παιδιών), Ρόμπερτ Κόουλς, ανατρέπει όλα τα κλισέ, υποστηρίζοντας πως η ευτυχία για τα παιδιά είναι ταυτισμένη με άλλες λέξεις, όπως η ξενοιασιά, η πνευματική υγεία και η ασφάλεια. Πέρα, λοιπόν, από τις ακαδημαϊκές γνώσεις, οι σύγχρονοι γονείς οφείλουν να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και πνευματικότητα.
Τι σημαίνει πνευματικότητα;
Είναι η αίσθηση της σημασίας και του σκοπού, του νοήματος που έχουμε για τη ζωή, και συνδέεται άμεσα με τη βαθιά συνειδητοποίηση και τις αξίες μας. Τα παιδιά, σύμφωνα με το δρ. Κόουλς, δεν παρατηρούν απλά, νιώθουν το περιβάλλον και κυριολεκτικά το ζουν. Επιπλέον, εντοπίζουν, απορροφούν και αντιδρούν σε αυτό πολύ πιο έντονα από ό,τι οι ενήλικοι. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλά συντονισμένα με τη διαίσθησή τους, επειδή δεν έχουν ακόμα βυθιστεί μέσα στην «πραγματικότητα» και συχνά ακούν και βλέπουν πράγματα που εμάς μας διαφεύγουν. Μέχρι τα έξι τους χρόνια περίπου, είναι εναρμονισμένα με τον πνευματικό κόσμο και με πράγματα αθέατα. Μετά τα έξι, όταν πια πάνε σχολείο και «εκτεθούν» στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και στις λογικές διεργασίες, αυτός ο συντονισμός ελαττώνεται. Τι μπορούμε να κάνουμε, για να διατηρήσουν αυτή την πνευματικότητα, αλλά και να την αναπτύξουν, ώστε να γίνουν -αν όχι ευτυχισμένοι- τουλάχιστον ικανοποιημένοι ενήλικοι;
1. Μυήστε τα στη θετική σκέψη.Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τα σεβόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε θετικά σε όλες τις περιπτώσεις. Αντί να θυμώσετε με μια αφηρημάδα τους, μια αταξία ή ένα λάθος που θα κάνουν στο σχολείο, πείτε τους απλά: «Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα». Έτσι, θα μάθουν να βλέπουν τη θετική πλευρά σε δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις. Και την επόμενη φορά, όντως θα τα καταφέρουν καλύτερα.
2. Μάθετέ τα να ζουν τη στιγμή.Και, βέβαια, ζήστε αυτές τις στιγμές μαζί τους. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτά που σας λένε, αφήστε το να σας μιλήσει για τους φόβους, τα όνειρά του. Κάθε στιγμή της ζωής είναι πολύτιμη, και αυτό θα το μάθει μέσα από τη δική σας ικανότητα να το ακούτε.
3. Μάθετέ τα να σέβονται τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων.Εξηγήστε του πόσο καλό να μοιράζεται και να προσφέρει σε άλλους που είναι ίσως λιγότερο τυχεροί από εκείνο. Μάθετέ του να έχει αυτοέλεγχο-ώστε να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του-, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει και να σέβεται και τα δικά του συναισθήματα. Ο σεβασμός θα βοηθήσει στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων του, αλλά και στην ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.
4. Ρίξτε τους ρυθμούςΓια πολλά παιδιά της εποχής μας, ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αφήστε το να χαζέψει ένα πουλάκι, να μυρίσει ένα λουλούδι, να τελειώσει μια ζωγραφιά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που θα το βοηθήσουν να νιώσει αρμονικά με τη ζωή  και να κατανοήσει τις ομορφιές του κόσμου που μας περιβάλλει.
5. Μην τα επιβαρύνετε με υπερβολικές προσδοκίες.Συχνά, κάτω από ένα πιεστικό πρόγραμμα κρύβονται οι υπερβολικές γονεϊκές προσδοκίες. Σε πολύ μικρή ηλικία, περιμένουμε από τα παιδιά να αφήσουν τα παιχνίδια τους και να γίνουν σοβαρά και ανταγωνιστικά. Όλος αυτός ο αγώνας δρόμου προς τον ορθολογισμό μπλοκάρει δραματικά τη δημιουργικότητα, ενίοτε και τα συναισθήματά τους. Τι θα λέγατε αν απλά αφήναμε τα παιδιά να ανακαλύψουν ποια είναι, χωρίς να τους επιβάλλουμε να γίνουν αυτό που εμείς θέλουμε; Θα είναι ωραίο να κοιτούν «πίσω» και να θυμούνται μια χαρούμενη παιδική ηλικία.
6. Ενισχύστε τη δημιουργικότητά τους.Τα παιδιά έχουν μια βαθιά επιθυμία να καταλάβουν τη θέση τους στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ενθαρρύνετέ τα να διαβάζουν, να ακούνε μουσική, συνοδέψτε τα σε μια θεατρική παράσταση. Η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να αναζητήσει τις δικές του λύσεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματά.
7. Εμπιστευτείτε το ένστικτό τους.
Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διαίσθηση. Μπορούν να νιώσουν την κακή ενέργεια και τα συναισθήματα των άλλων. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες φορές αποφεύγουν κάποιον μόνο και μόνο γιατί νιώθουν τον κίνδυνο. Το ένστικτο ενός παιδιού είναι ένας αλάνθαστος κριτής.
8. Ανακαλύψτε τι κάνει εσάς ευτυχισμένους.Πριν αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πόσο ευτυχισμένα δείχνουν ή πρόκειται να γίνουν τα παιδιά μας, μήπως να αναρωτιόμασταν πρώτα για τη δική μας ευτυχία; Τα παιδιά μπορούν να δουν τα πάντα, καταλαβαίνουν τα ψεύτικα χαμόγελα, τα ψεύτικα γέλια. Μην υποκρίνεστε, λοιπόν, πως είστε οι τέλειοι γονείς. Προσπαθήστε απλώς να είστε ευτυχισμένοι.
Με τη συνεργασία της δρ Βίκυς Ντριβονίκου-Βένερη (Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Surrey, Επιστημονική Υπεύθυνη «www. psixo-logw.gr»).

Δείτε γιατί πρέπει να κάνετε κάθε μέρα σεξ με το σύζυγό σας !

kathimerino-sex-3Οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι επιρρεπείς στη ρουτίνα. Όσα κάποτε σας ενθουσίαζαν, με το πέρασμα του χρόνου θεωρούνται δεδομένα. Για τα νεαρά ζευγάρια το καθημερινό σεξ είναι αυτονόητο. Με τον ερχομό των παιδιών όμως, μαζί με την καθημερινότητα αλλάζουν και οι προτεραιότητες, κι έτσι το σεξ κατρακυλά στο τέλος της λίστας αυτών «που πρέπει να κάνω σήμερα». Η έντονη ερωτική ζωή είναι βασικό συστατικό της συνταγής του επιτυχημένου γάμου. Υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να (προσπαθείτε να) κάνετε σεξ καθημερινά. Ακούγεται άθλος, γι’ αυτό σας θυμίζουμε το κάπως  τραχύ ρητό: τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Θα τονωθεί η (καταπονημένη) θηλυκότητά σας

Κακά τα ψέματα. Τα παιδιά, είναι γροθιά στο πρόσωπο της θηλυκότητας. Η διαρκής προσπάθεια να καλύψετε τις ανάγκες τους υπερνικά σχεδόν κάθε δική σας και έτσι, η ενασχόληση με τον εαυτό σας, περνάει σε δεύτερη –τουλάχιστον- μοίρα. Η πιο τρανή επιβεβαίωση της θηλυκότητας είναι η ερωτική επαφή με το σύντροφό σας. Βρείτε διάθεση, για να (ξανά)βρείτε τη θηλυκότητά σας.
kathimerino-sex-2

Θα γίνετε κι οι δύο πιο ευδιάθετοι

Εδώ και χρόνια οι σχετικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι η έντονη σεξουαλική ζωή συνδέεται με την ευτυχία. Αλλά, σας παροτρύνουμε να ξεχάσετε τις μελέτες και να εξετάσετε το ζήτημα εμπειρικά. Αναλογιστείτε: μετά από μια σεξουαλική πράξη που έχει στεφθεί με επιτυχία, δε νιώθετε πιο κεφάτοι και ευδιάθετοι; Αν όλα πήγαν πραγματικά καλά, η απάντηση είναι θετική. Γι’ αυτό, καταπνίξτε την κούρασή σας και ενδώστε στις πιέσεις του -ή πιέστε τον μέχρι να ενδώσει. Θυμηθείτε πώς αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Θα ενισχύσετε τους μεταξύ σας δεσμούς

Μια οικογένεια πρέπει να είναι δεμένη, αγαπημένη και να περνάει χρόνο μαζί. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ σημαντικό για το ζευγάρι –και κατ’ επέκταση, για όλη την οικογένεια- να έχει το δικό του χώρο και χρόνο. Το σεξ θα σας θυμίσει όλους τους λόγους για τους οποίους παντρευτήκατε – μετά από κάθε ερωτική πράξη η τρυφερότητα πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα και το πάθος δίνει τη θέση του στις αγκαλιές.

Είναι αγχολυτικό

kathimerino-sex-1
Όταν έρχεστε σε οργασμό, απελευθερώνεται στον οργανισμό σας ωκυτοκίνη, μια ορμόνη με χαλαρωτικές ιδιότητες που καταπραΰνει το άγχος. Αλλά ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα: η σεξουαλική επαφή ανακουφίζει το στρες ανεξάρτητα από βιοχημικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια του σεξ το μυαλό αδειάζει από όσα το απασχολούν, αφού επικεντρώνεται στις συνεχείς ριπές απόλαυσης που το πυροβολούν.

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά μας το διαφορετικό μήκος στα δάκτυλα;

Γνωρίζατε ότι το μήκος των δακτύλων σας μπορεί να αποκαλύψει κάτι για την προσωπικότητά σας;
Συγκρίνετε το μήκος του δείκτη και του παράμεσου και δείτε αν ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά σας.
Η εικόνα δείχνει τρεις τύπους μήκη δαχτύλων, σημειώνονται Α, Β και C. Ελέγξτε τα δάχτυλά σας και και δείτε την ερμηνεία ανάλογα με τον δικό σας τύπο δακτύλων.
FINGERS
Α) Λένε ότι οι άνθρωποι που ο παράμεσος τους είναι μεγαλύτερος από το δείκτη, έχουν όμορφη εμφάνιση. Ακτινοβολούν με τη γοητεία τους και οι άλλοι τους βρίσκουν ακαταμάχητους. Επιπλέον, είναι πιο επιθετικοί και αποφασιστικοί και δεν είναι πρόβλημα για αυτούς να αναλάβουν τον κίνδυνο. Το επάγγελμα που έχουν συνήθως είναι: στρατιώτης, μηχανικός, σκακιστής. Επίσης έχουν επιτυχία στην επίλυση σταυρόλεξων. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα άτομα με μεγαλύτερο παράμεσο, κερδίζουν περισσότερα από ό, τι τα άτομα με μικρότερο παράμεσο.
Β) Τα άτομα με μικρότερο παράμεσο από το δάχτυλο του δείκτη, έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και ίσως να εμφανίσουν διάθεση αλαζονική. Απολαμβάνουν τη μοναξιά και δεν επιθυμούν να διαταραχθεί ο ελεύθερος χρόνος τους. Δεν είναι το είδος του ατόμου που θα κάνει το πρώτο βήμα όταν πρόκειται για σχέσεις, αλλά πάντα αποδέχονται και εκτιμούν την προσοχή που λαμβάνουν.
Γ) Τα πρόσωπα στα οποία το μήκος του παράμεσου και του δείκτη είναι η ίδια, η ειρήνη και η αγάπη είναι απαραίτητες. Αισθάνονται άβολα όταν βρίσκονται σε σύγκρουση. Είναι καλά οργανωμένοι και προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους. Χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι έχουν την τάση να είναι πιστοί σε μια σχέση, γεμάτοι με φροντίδα και τρυφερότητα προς τους συνεργάτες τους.
Πηγή: healthylifetricks.com