Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

7 Βιβλία που πρέπει να διαβάσετε με τα παιδιά σας πριν μεγαλώσουν!

o-MOTHER-READING-TO-CHILD-facebook
Δεν θα μιλήσουμε για τα οφέλη των βιβλίων και του διαβάσματος καθώς είναι πολύ γνωστά.
Υπάρχουν όμως κάποια βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε στα παιδιά σας πριν μεγαλώσουν.Κάποια από αυτά μου τα διάβαζε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή και κάποια που τα διάβασα αργότερα. Θα σας αναφέρω αυτά που πραγματικά μου έμειναν αξέχαστα.
to-dendro-pou-edine
«Το δέντρο που έδινε.»
Είναι μια υπέροχη ιστορία την ανοδιοτελούς αγάπης. Αναφέρεται στις αλλαγές των σχέσεων ανάλογα με τα στάδια της ηλικίας και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να ενθαρρύνετε την συζήτηση σχετικά με την γενναιοδωρία και την ευγνωμοσύνη.
prig1-thumb-large
«Ο μικρός πρίγκηπας.»
Είναι  γνωστή ιστορία ενός πιλότου που ξύπνησε μια μέρα στην έρημο και είδε έναν μικρό πρίγκηπα να στέκεται μπροστά του. Ο μικροσκοπικός αυτός πρίγκηπας του διδάσκει ποιο είναι το μυστικό της ζωής και τι αξίζει πραγματικά.Αυτό το βιβλίο πραγματικά θα μιλήσει στην καρδιά των παιδιών σας.
164
«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας.»
Είναι μια κλασσική ιστορία με τον ήρωα Τσάρλι που μαζί με άλλα 4 παιδιά κερδίζει μια ξενάγηση στο περίφημο εργοστάσιο του Γουίλι Γουόνκα. Το βιβλίο έιναι γεμάτο περιπέτεια, σοκολάτα και διδάσκει έμεσσα την ευγνωμοσύνη. Απλά διασκεδαστικό!
phpThumb_generated_thumbnail
«Πήτερ Παν»
Δεν χρειάζεται να πω τίποτα για αυτό το βιβλίο!Είναι απλά μαγικό. Ο Πήτερ Παν είναι ένα αγόρι που μπορεί να πετάξει και πηγαίνει στην υπέροχη Χώρα του Ποτέ και η περιπέτεια με νεράιδες, γοργόνες και πειρατές ξεκινάει!
MYTHOI TOY AISOPOY
«Οι μύθοι του Αισώπου.»
Επιβάλλεται να διαβάσετε τις διάσημες ιστορίες που περιέχουν αλήθειες και διδάγματα. Κάθε μύθος κρύβει ένα διδακτικό μήνυμα αρκεί να το ανακαλύψετε!
-9093_245_282
«Το χρονικό της Ναρνια.»
Μπορεί να υπάρχουν και σε ταινία αλλά το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο και σε περιγραφές και σε φαντασία. Η ιστορία αναφέρεται σε 4 αδερφάκια: Τον Πήτερ, την Σούζαν, τον Έντμουντ και την Λούσυ που μέσα από μια ντουλάπα πηγαίνουν στην χώρα της Νάρνια. Η Νάρνια είναι πάντα παγωμένη και έχει πάντα χειμώνα.Όταν εμφανίζεται η Λευκή Μάγισσα όλα αλλάζουν στην χώρα της Νάρνια!
22086
«Ο Χάρι Πότερ»
Όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία.Όμως αξίζει να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον μαθητευόμενο μάγο που πηγαίνει να παρακολουθήσει μια σχολή μαγείας.Μάθετε παρέα με τα παιδιά σας τα μαγικά κόλπα και τα μυστικά μαγείας και μετά δείτε τις ταινίες.Αξίζει πραγματικά!
Ξεκινήστε να διαβάζετε μαζί με τα παιδιά σας σε καθημερινή βάση και θα τους μείνει αξέχαστο…
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Μία κρυφή δωρεάν τεχνική μάρκετινγκ

Μία κρυφή δωρεάν τεχνική μάρκετινγκ
Για να κάνει ένας επιχειρηματίας μάρκετινγκ στην επιχείρησή του απαιτείται κάποια επένδυση, όχι όμως και απαραίτητα μεγάλη. Η έννοια του no budget μάρκετινγκ δεν υπάρχει καθώς οι ενέργειες (κυρίως online) που θα προκύψουν δεν θα είναι ολοκληρωμένες και δεν θα είναι αποτελεσματικές.
Εκτός από τις γνωστές προωθητικές ενέργειες (above/below the line.) η βιβλιογραφία αλλά και η πράξη μιλούν για την δύναμη των γνωριμιών και των επαφών στο πλάνο μάρκετινγκ μιας επιχείρησης, δηλαδή για το networking. Η ικανότητά μας να έχουμε ένα πλήρες δίκτυο γνωριμιών στηρίζεται πολύ στη σωστή επαγγελματική εικόνα μας καθώς εκείνη είναι αυτή που θα αυξήσει την πιστότητα των πελατών μας και θα δημιουργήσει θετική προσέγγιση από πλευράς τους σε πιθανά μας λάθη.
Η έννοια του networking ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία και την αυξημένη χρήση του Linkedin, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης. Χιλιάδες Έλληνες χρήστες (και όχι μόνο) έχουν δημιουργήσει τα ηλεκτρονικά τους προφίλ, προωθώντας τους εαυτούς τους με σκοπό την ανεύρεση δουλειάς ή την ανεύρεση πελατών. Το Linkedin από μόνο του είναι μια ολόκληρη μέθοδος και έχει συγκεκριμένους κώδικες λειτουργίας (και επιτυχίας!). Σήμερα πλέον, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν βρει εργασία μέσω αυτής της πλατφόρμας ή και πελάτες ή έχουν δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες. Έτσι η έννοια της δικτύωσης έγινε ευρέως γνωστή και έγινε μέρος της online καθημερινότητάς μας.
Όμως το networking ξεπερνάει τον online κόσμο και έχει άμεση εφαρμογή στην offline καθημερινότητά μας. Η ικανότητα μας να έχουμε χτίσει ένα δίκτυο επαφών, τέτοιο ώστε να γίνουμε "πομποί" σωστής, έγκυρης και χρήσιμης πληροφόρησης γίνεται καθημερινά περισσότερο αναγκαία λόγω του κορεσμού των περισσοτέρων τεχνικών μάρκετινγκ. Έτσι η δικτύωση μας μπορεί να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για εμάς και την επιχείρησή μας. Τα βασικότερα οφέλη της offline δικτύωσης είναι: α) Έχετε πρόσβαση πρώτοι σε πληροφορίες που θα αργούσατε να έχετε ή δεν θα είχατε ποτέ. Αυτό είναι λογικό, καθώς εάν έχετε στο δίκτυο επαφών σας τους σωστούς ανθρώπους και έχετε χτίσει μαζί τους τη σωστή σχέση θα σας πληροφορούν για ό,τι καινούριο προκύπτει όπως νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, επενδύσεις κ.α. β) Ενισχύετε τις ικανότητές σας. Έχοντας γύρω σας ειδικούς από διάφορους κλάδους, θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε θετικά την γνώση τους και να βοηθηθείτε στη δική σας δουλειά γ) Αποκτάτε δύναμη γιατί ως brokers πληροφοριών μπορείτε να αντιδράτε πρώτη και άμεσα στις πληροφορίες και να ξεπερνάτε τον ανταγωνισμό σας ή τις εξελίξεις στον κλάδο σας.
Όπως είναι προφανές υπάρχουν δύο τύποι δικτύωσης: η επίσημη δικτύωση και η ανεπίσημη. Στην επίσημη δικτύωση είμαστε προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε πως θέλουμε να κινηθούμε. Έχουμε φτιάξει το πλάνο μας, έχουμε βρει ποιος άνθρωπος είναι σημαντικός και θέλουμε να «δικτυωθούμε» μαζί του. Έτσι τον προσεγγίζουμε με διάφορες τεχνικές για να γνωριστούμε. Από την άλλη, υπάρχει και η ανεπίσημη δικτύωση που εφαρμόζουμε συνήθως σε δημόσια events στα οποία συμμετέχουμε πχ συνέδρια, πάρτι, συγκεντρώσεις, σε κάθε κοινωνική μας επαφή. Σ' αυτή τη μορφή δικτύωσης δεν έχουμε πλάνο... και αυτό είναι το λάθος! Το μυστικό είναι να αντιμετωπίζουμε την ανεπίσημη δικτύωση σαν να ήταν επίσημη, να δρούμε με τεχνική και να μην αφήνουμε καμία γνωριμία και επαφή μας να περνάει ανεκμετάλλευτη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δικτύωση ως εργαλείο μάρκετινγκ στην επιχείρησή μας! Ο στόχοι μας σήμερα πρέπει να είναι: η δημιουργία ενός μοναδικού δικτύου επαφών, η γνωριμία νέο με κόσμο, η ανάπτυξη των σχέσεων με τους γύρους μας και η εξέλιξή τους ώστε να γίνουμε σημείο αναφοράς. Έτσι θα προσελκύουμε περισσότερους πελάτες και νέες συνεργασίες στην επιχείρησή μας. Η σημερινή επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από έξυπνα και πρωτότυπα εργαλεία μάρκετινγκ (και πάντα ηθικά)!
Εκπαιδευτείτε πάνω στις Τεχνικές Offline Επαγγελματικής Δικτύωσης εδώ.
Θέμης Σαρανταένας

Ο Θέμης Σαρανταένας είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Μικρών / Μεσαίων Επιχειρήσεων & Επιχειρηματιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.marketingconsultant.gr) και ασχολείται ενεργά στο χώρο τα τελευταία δέκα τέσσερα χρόνια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην L' Oreal Hellas σε θέσεις επικοινωνιακού (marketing) και εμπορικού μαρκετινγκ (Trade Marketing) στις μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις όπως: Biotherm (Homme), L' Oreal Professionnel, Lancome και τη νέα μάρκα για την Ελλάδα Kiehl's. Ακόμα με την πολυετή εμπειρία του στο εμπορικό μάρκετινγκ (δημιουργία μηχανισμών πώλησης στα καταστήματα), έχει εξειδικευτεί στην ψυχολογία του καταναλωτή και αναγνωρίζει τους μηχανισμούς για την εμπλοκή του στη διάδραση της πώλησης με μεγαλύτερη επιτυχία.
Σήμερα ειδικεύεται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ειδικά στην περίοδο της κρίσης με πλούσιο πελατολόγιο από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους. Ακόμα εκπαιδεύει στελέχη και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με Σεμινάρια Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων. Παράλληλα, είναι εκπαιδευμένος Business & Personal Coach, μέλος του HCA (Hellenic Coaching Association), του EMCC (European Mentoring & Coaching Council) & του ICF (International Coaching Federation). Τέλος, επιμελείται και παρουσιάζει την θεματική εκπομπή Marketing in Practice που προβάλλεται κάθε Πέμπτη 21.30 στο SBC, το μοναδικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας.

Οι πιο γκουρμέ και λαχταριστές φρουτόκρεμες

 Οι πιο γκουρμέ και λαχταριστές φρουτόκρεμες

Το μωρό σας έχει αρχίσει να τρώει φρουτόκρεμες αλλά βαριέται να τρώει συνέχεια τις ίδιες γεύσεις; Οι κρέμες που θα σας προτείνουμε είναι εύκολες, μεγάλης θρεπτικής αξίας, δοκιμασμένες και καθόλου βαρετές για το μωρό σας. Ωστόσο πριν δώσετε στο μωρό φρουτόκρεμα με περισσότερα από δύο φρούτα, θα πρέπει να έχετε εισάγει στο διαιτολόγιό του το κάθε φρούτο πολτοποιημένο χωριστά, ξεκινώντας με τα βασικά: μπανάνα, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι. Για οποιαδήποτε πάντως νέα εισαγωγή φρούτου, ρωτήστε το παιδίατρο σας.     

Φρουτόκρεμα με αβοκάντο και ακτινίδιο
Υλικά 
Μισό ώριμο αβοκάντο
2 ακτινίδια (καθαρισμένα χωρίς τα σπόρια)
μισό αγγουράκι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε απλώς καλά όλα τα υλικά στο multi.  

Φρουτόκρεμα με γλυκοπατάτα Υλικά 
1 γλυκοπατάτα χωρίς φλούδα
1 μήλο καθαρισμένο

Εκτέλεση 
Κόβουμε το μήλο και τη γλυκοπατάτα σε μικρά όμοια κομμάτια και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μαλακά. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.  

Πουρές με μπανάνα και αποξηραμένα δαμάσκηνα
Υλικά 

1 μπανάνα
3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα
μισό μήλο

Εκτέλεση 
Σιγοβράζουμε τα δαμάσκηνα μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με τη μπανάνα και το μήλο.    

Σας δίνουμε τη μαγική συνταγη: Εξαφανίστε την κυτταρίτιδα !

..και φορέστε με αυτοπεποίθηση το μαγιό σας !

Κυτταρίτιδα! Ο αιώνιος εχθρός της γυναικείας σιλουέτας. Για να καταφέρουμε να την νικήσουμε θα πρέπει πρώτα από όλα να «οπλιστούμε» με άφθονη υπομονή και επιμονή. Σωστή διατροφή, νερό, περιποίηση και φυσικά γυμναστική είναι τα κλειδιά που οδηγούν στην... επιτυχία!

Αν, λοιπόν, δε θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε κρέμες και scrub του εμπορίου, σας έχουμε τη λύση. Βρήκαμε για εσάς δύο σπιτικές συνταγές που κάνουν θαύματα. Πάμε να τις δούμε:

Magic Scrub
Σε ένα μπολ ρίχνετε και ανακατεύετε μισό φλιτζάνι καφέ, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, μία κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη, μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και μισό φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το απλώνετε στα προβληματικά σημεία. Με κυκλικές κινήσεις τρίβετε καλά, επιμένοντας εκεί που χρειάζεται. Ξεπλύνετε το σώμα σας και ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα.

Anti-cellulite cream
Σε ένα μπολάκι ρίχνετε 100ml γαλακτώματος σώματος (ουδέτερης βάσης) και προσθέτετε τις εξής σταγόνες αιθέριων ελαίων: 10 σταγόνες γκρέιπφρουτ, 10 σταγόνες δεντρολίβανου και 5 σταγόνες γερανιού. Ανακατεύετε πολύ καλά και την εφαρμόζετε σε καθαρό δέρμα. Χρησιμοποιείτε άφθονη ποσότητα κρέμας και κάνετε με αυτήν μασάζ στα προβληματικά σημεία με κυκλικές κινήσεις. Εφαρμόστε την το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
Πηγή queen.gr

Βaby Οil: 5+2 beauty χρήσεις του που δεν πάει ο νους σας! Θα σας λύσει τα χέρια…

Jenna
Είναι ένα από τα προϊόντα που οι περισσότερες έχουμε κάπου καταχωνιασμένο σε ένα ντουλάπι του μπάνιου μας και θυμόμαστε να το χρησιμοποιήσουμε όποτε το βλέπουμε!
Το baby oil εκτός από την κλασική ενυδατική του χρήση, μπορεί να χαρακτηριστεί ως το προϊόν με τις πραγματικά εκατοντάδες χρήσεις . Πάμε να δούμε, όμως, 7 beauty χρήσεις του, που οι περισσότερες έως τώρα δε γνωρίζατε.
Ντεμακιγιαζ ματιών σε περίπτωση που ξεμείνατε από ξεβαφτικά προιόντα. Απλά εμποτίστε ένα μικρό pad και περάστε αργά κατά μήκος του βλεφάρου και των βλεφαρίδων σας.
Γύρω από τα νύχια, στα πετσάκια-παρωνυχίδες, για να τα μαλακώσετε και να τα κάνετε πιο λαμπερά .
Για να μη λερωθείτε με το βερνίκι, όταν βάφετε τα νύχια σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμποτίσετε μια μπατονέτα σε baby oil και να την περάσετε γύρω από τα νύχια σας. Έτσι, τυχόν λεκέδες από το βερνίκι στο δέρμα σας θα φύγουν στο πι και φι.
Χρησιμοποιήστε το ως έλαιο μασάζ που παράλληλα θα ενυδατώσει την επιδερμίδα σας.
Μετά το ξύρισμα ή το ντους για σούπερ ενυδατωμένα πόδια. Μη σκουπίσετε τα πόδια σας αλλά εφαρμόστε το όταν ακόμη είναι βρεγμένα. Αφήνει το δέρμα των ποδιών ενυδατωμένο αλλά και πολύ λείο.
Χρησιμοποιήστε το ως serum για τα μαλλιά. Ρίξε ελάχιστες σταγόνες baby oil στα χέρια σου και πέρασε απαλά τις άκρες των μαλλιών σου. Με αυτό τον τρόπο, τα μαλλιά σου αποκτούν μια διακριτική λάμψη!
Για extra λάμψη της επιδερμίδας. Αναμείξτε μια σταγόνα baby oil με τη λοσιόν σας για λαμπερή επιδερμίδα και μεγαλύτερης διάρκειας ενυδάτωση. Δεν ενδείκνυται για λιπαρές επιδερμίδες.
Προσοχή βέβαια σε κάθε περίπτωση να μην το παρακάνετε, καθώς μη ξεχνάτε οτι το baby oil έχει λιπαρή συνθεσή !
Πηγή:queen.gr

Ποια είναι τα κατάλληλα εσώρουχα για την εγκυμοσύνη;

 Ποια είναι τα κατάλληλα εσώρουχα για την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος που όμως επιβάλλει λόγω των σωματικών μας αλλαγών, κάποιες «θυσίες» όσον αφορά την εμφάνισή μας. Είναι δηλαδή ίσως η μόνη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που η κομψότητα μπορεί να ακολουθεί την άνεση. Και όχι το αντίθετο! Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα ρούχα, αλλά και για τα εσώρουχα!

Τα εσώρουχα αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Και αυτό γιατί τώρα θέλετε να νιώθετε άνετα, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε εσώρουχα που να βοηθούν το δέρμα να αναπνέει! Εμείς σας δίνουμε κάποια tips για να επιλέξετε τα σωστά εσώρουχα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστείτε νέα σουτιέν αλλά και νέα σλιπ, καθώς τα παλιά θα σας στενεύουν αρκετά. Φροντίστε λοιπόν, ώστε τα εσώρουχα που θα αγοράσετε να είναι άνετα αλλά και κομψά, χωρίς φαρδιές τιράντες και έντονες ραφές.

Μέχρι τον 9ο μήνα το στήθος σας θα έχει μεγαλώσει περίπου δυο νούμερα και η αύξηση θα εντοπίζεται όχι μόνο στους μαστούς, αλλά και στην περιφέρεια του θώρακα που μεγαλώνει, λόγω της μετατόπισης των ζωτικών οργάνων, για να υποδεχθούν το μεγάλωμα του μωρού. Η επιλογή σωστού σουτιέν κατά τη διάρκεια της κύησης εξασφαλίζει και τη διαφύλαξη της καλύτερης κατάστασης του στήθους (αποφυγή τραυματισμού των γαλακτοφόρων αδένων) και την αποφυγή πτώσης του και δημιουργίας ραγάδων. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το στήθος δεν έχει μυς, για να στηριχτεί από μόνο του.

Αποφύγετε τα στρινγκ και προτιμήστε κανονικά βρακάκια, βαμβακερά και χωρίς ραφές. Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, μπορείτε να αγοράσετε από τώρα σουτιέν θηλασμού, τα οποία θα σας χρησιμεύσουν και μετά τον ερχομό του μωρού σας.

Κάθε άλλο ύφασμα που έρχεται σε επαφή με τα γυναικεία γεννητικά όργανα, πέρα από το βαμβάκι, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη μυκητών στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συνθετικά υφάσματα σε συνυδασμό με την υγρασία που ούτως ή άλλως επικρατεί στην περιοχή και τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω τριβής από την κίνηση και την καθημερινότητα, ευνοούν την εμφάνιση μυκητιάσεων που μπορεί να ταλαιπωρήσουν πολύ μια γυναίκα.

Αποφεύγετε τα σουτιέν με μπανέλες και ενίσχυση

Ιδανικά και ασφαλή σουτιέν είναι εκείνα που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα μητρότητας, καθώς και τα λεγόμενα αθλητικά σουτιέν, που μπορείτε να βρείτε σε πολυκαταστήματα και σε καταστήματα με αθλητικά είδη.

Για τη σωστή υγιεινή, καλό θα ήταν να έχετε αρκετά σλιπάκια, ώστε να τα αλλάζετε συχνά.

Τέλος, μην αργήσετε να προμηθευτείτε σουτιέν θηλασμού. Φροντίστε να οργανωθείτε και να τα αγοράσετε στο 2ο ή έστω στις αρχές του 3ου τριμήνου. Τέτοιου είδους σουτιέν είναι πάρα πολύ βολικά στη χρήση τους, ειδικά σε δημόσιους χώρους. 

Oκτώ μεγάλη λάθη των γονιών που βλάπτουν ψυχολογικά το παιδί

Physical-Punishment2
Όλοι οι γονείς συμφωνούν πως τα παιδιά είναι πηγή ευτυχίας. Και όλοι παραδέχονται πως το μόνο που εύχονται και επιδιώκουν για τα παιδιά τους είναι επιτυχία, αγάπη και χαρά. Ωστόσο, κάποιες φορές οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, γιατί τα παιδιά δεν εισπράττουν, κατά την ανατροφή τους, θεμελιώδη στοιχεία που θα τα κάνουν πειθαρχημένους, ώριμους και ενεργούς ενήλικες.
Αμερικανίδα ψυχολόγος Sherrie Campbell αναφέρει, παρακάτω, οκτώ μεγάλη λάθη των γονιών που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν ένα παιδί στην κατάθλιψη, το στρες, τον θυμό, τις τεταμένες οικογενειακές σχέσεις, σε προβλήματα με φίλους, χαμηλή αυτοπεποίθηση και χρόνια συναισθηματικά προβλήματα σε βάθος χρόνου:
Αγνοείτε ή υποτιμάτε τα συναισθήματα του παιδιού σας
Αν το παιδί εκφράζει λύπη, θυμό ή φόβο και εσείς το κοροϊδεύετε, το γελοιοποιείτε, το αγνοείτε ή το πειράζετε, τότε μειώνετε αυτό που νιώθει. Του λέτε, ουσιαστικά, ότι αυτό που νιώθει είναι λάθος. Όταν οι γονείς το κάνουν αυτό είναι σα να αναχαιτίζουν την αγάπη τους προς το παιδί και χάνουν την ευκαιρία να δεθούν μαζί του και να του δείξουν ότι το στηρίζουν άνευ όρων.
Ασυνεπείς κανόνες (ή έλλειψη κανόνων)
Αν δεν εκφράζετε τις προσδοκίες σας από το παιδί, μην περιμένετε να ξέρει από μόνο του πώς να συμπεριφερθεί. Τα παιδιά κάνουν αυτό που περιμένετε από αυτά. Οι κανόνες είναι που τους δίνουν τις οδηγίες και τα όρια και τα βοηθούν να προσδιορίσουν ποια είναι, με τα καλά και τα κακά τους. Αν αφήνετε το παιδί να μαντεύει πώς πρέπει να φέρεται σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής, θα προσπαθήσει να βρει τα όρια από μόνο του, με τρόπους συχνά μη επιθυμητούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και προβλήματα συμπεριφοράς.
Κάνετε το παιδί φίλο σας
Ποτέ δεν πρέπει να μοιράζεστε όλα τα άγχη, τις ανησυχίες σας και τα προβλήματα της σχέσης σας με το παιδί σας, ούτε να ζητάτε τη συμβουλή του. Αν στο παιδί σας δείχνετε αβοήθητοι ή ηττημένοι, δεν θα μάθει ποτέ να σας σέβεται και θα σας φέρεται ως ίσους ή και κατώτερους, επειδή το χρησιμοποιήσατε για την «ψυχοθεραπεία» σας. Πρέπει να δείχνετε στα παιδιά σας ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα προβλήματα και τις προκλήσεις σας, να διαχειριστείτε τη ζωή σας, με όλο το στρες που περιλαμβάνει, και τελικά να τα καταφέρετε. Να είστε αληθινοί, να έχετε τα δικά σας αισθήματα, αλλά να μην τα φορτώνετε στα παιδιά σας.
Μειώνετε τον άλλο γονιό του παιδιού
Αν δεν δείχνετε ποτέ τρυφερότητα και αγάπη στον σύντροφο / σύζυγό σας μπροστά στο παιδί, εκείνο δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα βαρόμετρο του τι σημαίνει αγάπη και πώς εκδηλώνεται. Αν μονίμως μειώνετε και ακυρώνετε τον σύντροφό σας, απειλώντας τον ότι θα τον χωρίσετε, δημιουργείτε μία χρόνια κατάσταση άγχους στο παιδί σας. Αν έχετε ήδη χωρίσει και παραμένετε ψυχροί, απόμακροι, γεμάτοι μνησικακία για εκείνον, κατηγορώντας τον και μιλώντας άσχημα για αυτόν, τότε μεταφέρετε, έστω υποσυνείδητα, στο παιδί το μήνυμα ότι ο πρώην σύζυγός σας φταίει που χωρίσατε, άρα εσείς είστε ο «καλός» γονιός. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, αποξενώνετε το παιδί από τον άλλον γονιό.
Τιμωρείτε την ανεξαρτησία και τον αποχωρισμό
Όταν τιμωρεί ο γονιός το παιδί που μεγαλώνει, το κάνει να νιώθει ένοχο επειδή έχει φυσιολογικές, αναπτυξιακές ανάγκες και επιθυμίες. Αυτό συχνά του προκαλεί βαθιά ανασφάλεια, τάση για ανταρσία, δηκτικότητα και άλλες συμπεριφορές που δείχνουν ότι το παιδί δεν είναι ικανό να «ανθίσει» και να είναι ο εαυτός του, ως ανεξάρτητο άτομο.
Συμπεριφέρεστε στο παιδί σαν επέκταση του εαυτού σας
Αν, ως γονείς, συνδέετε την δική σας εικόνα και αυτο-αξία με την εμφάνιση του παιδιού σας, τη συμπεριφορά του, τις σχολικές του επιδόσεις και το πόσους φίλους έχει, το κάνετε να πιστεύει πως οι άνθρωποι το αγαπούν όχι γι’αυτό που είναι αλλά για το πόσο καλά αποδίδει και το πόσο καλούς σας κάνει να δείχνετε. Αυτό κάνει τα παιδιά να γίνονται άτομα που θέλουν μονίμως να ευχαριστούν τους άλλους, αντί για δυναμικούς και αυτόνομους χαρακτήρες, ενώ τους δημιουργεί μονίμως το άγχος να είναι καλοί σε όλα.
Ανακατεύεστε στις σχέσεις των παιδιών σας
Το να καθοδηγείτε κάθε κίνηση του παιδιού στις διαπροσωπικές του σχέσεις -από τους φίλους του έως τους δασκάλους του- παρεμποδίζει την ωριμότητά του. Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει προβλήματα στο σχολείο και εσείς αμέσως στρέφεστε στον δάσκαλό του για να λύσει το πρόβλημα, ή αν διαρκώς λέτε στο παιδί πώς να είναι φίλος με κάποιον, αυτό μεγαλώνοντας δεν θα μάθει ποτέ να χειρίζεται τις πιο δύσκολες πλευρές που κάθε σχέση μπορεί να έχει.
Υπερ-προστασία
Όταν προστατεύετε το παιδί από κάθε πρόβλημα και συναίσθημα, του δημιουργείτε την αίσθηση ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ή να λέει ό,τι θέλει, ενώ διογκώνετε την αυτοπεποίθησή του στα όρια του ναρκισσισμού. Το παιδί αυτό θα περιμένει ότι η ζωή είναι πιο εύκολη από όσο πραγματικά είναι. Θα θέλει τα πάντα να γίνονται για εκείνο, ανεξάρτητα με τη δική του συμπεριφορά. Στη συνέχεια, όμως, όταν δεν θα μπορεί να πάρει αυτά που πιστεύει πως δικαιούται, θα νιώθει σύγχυση και θλίψη.

Tα χαρακτηριστικά μιας πραγματικά έξυπνης γυναίκας

Δεν είναι ο πολλαπλασιασμός του 9 και τα πολλά πτυχία που σε κάνουν έξυπνη ή τουλάχιστον δεν αρκούν μόνο αυτά.

Δεν ξέρω αν τα μάθατε. Δεν ξέρω αν κάτι έχετε καταλάβει. Δε θέλω και να σας στενοχωρήσω αλλά πρέπει να σας μιλήσω ειλικρινά. Ζούμε σε μία εποχή που η βλακεία είναι μεταδοτική και η σκέψη της Mae West, πως το μυαλό είναι μεγάλο προσόν μόνο αν το κρύβεις, φαντάζει τρομακτικά επίκαιρη. Σαν ένα τεράστιο σύννεφο βλακείας να έχει καθίσει πάνω από τα κεφάλια μας και να ρίχνει μικρές μπόρες.
Η εξυπνάδα δεν είναι (μόνο) θέμα μόρφωσης. Δεν είσαι έξυπνη μόνο και μόνο επειδή μπορείς να λύσεις μία εξίσωση τρίτου βαθμού, να πεις χωρίς να κομπιάσεις τον πολλαπλασιασμό του 9 και να μπορείς να αναγνωρίσεις το χημικό σύμβολο του κοβάλτιου.
Με λίγα λόγια δεν είσαι έξυπνη επειδή στο σχολείο έπαιρνες άριστα, στο πανεπιστήμιο ήσουν η καλύτερη και στο μεταπτυχιακό σε θαύμαζαν συμφοιτητές και καθηγητές. Μην παρεξηγηθούμε. Προφανώς και δεν πιστεύω πως όσες από εσάς έχετε τα παραπάνω χαρακτηριστικά στερείστε ευφυίας αλλά η πραγματική εξυπνάδα δεν εξετάζει απολυτήριο Λυκείου.
''Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο''. Το έχει πει ξεκάθαρα ο Albert Einstein. Μίλησε κανείς για τους δείκτες νοημοσύνης; Άκουσα κάτι;
Ας ξεχάσουμε τις ιδιάζουσες περιπτώσεις των ανδρών. Αν θέλει κάποιος ψυχολόγος, παιδοδοντίατρος ή πυροσβέστης να τοποθετηθεί επί του θέματος παρακαλείσθε να στείλετε μήνυμα. Τα αγόρια θα τα αφήσουμε στην άκρη. Ας μιλήσουμε για τις γυναίκες που νιώθουν και δε φοβούνται να δείξουν πως είναι έξυπνες.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει πίστη στις δυνάμεις της. Είναι συνειδητοποιημένη, συγκροτημένη και δεν ετεροκαθορίζεται. Οι στιγμές αδυναμίας θα έρθουν όμως δεν είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του κοινού καταχρηστικά. Ξέρει ποια είναι, ξέρει από πού ξεκίνησε και πού πάει. Πιστεύει σε εκείνη πριν οι υπόλοιποι πιστέψουν σε εκείνη.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που κάνει ένα βήμα πίσω. Προς Θεού να μην θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας αλλά απεριόριστης δύναμης. Είναι η γυναίκα που δεν έχει πρόβλημα να δώσει τον πρώτο λόγο στον άνδρα της γιατί πολύ απλά ξέρει πως δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα. Είναι σίγουρη και δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει και τον δευτεραγωνιστικό ρόλο σε κάθε μορφή διαπροσωπικής σχέσης.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που επιλέγει άνδρα που θαυμάζει. Μόνο οι αδύναμοι άνθρωποι θέλουν να περιστοιχίζονται από κατώτερους ανθρώπους για να φαντάζουν αυτοί καλύτεροι. Ποτέ μια πραγματικά έξυπνη γυναίκα δε θα επιλέξει έναν ηλίθιο άνδρα.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει χιούμορ. Έχει ατάκα, ξέρει να απαντήσει, ξέρει πότε να το κάνει, ξέρει σε ποιον να το κάνει και τέλος ξέρει να το δέχεται χωρίς γκρίνιες και υστερίες. Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας κι εσύ που μπορείς να λειτουργήσεις εντός ενός τέτοιου ''σχηματισμού'' είσαι προικισμένη.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που δεν είναι καιροσκόπος. Δεν περιμένει τις ευκαιρίες αλλά δημιουργεί μόνη της τις ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει προσωπικά και επαγγελματικά. Δεν είναι τυχοδιώκτης, δεν πατάει επί πτωμάτων αλλά έχει φιλοδοξίες.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που είναι πολύπλευρη. Είναι εκείνη που διαβάζει τα κουτσομπολίστικα περιοδικά αλλά και το ''Δεύτερο φύλο'' της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Είναι η γυναίκα που έχει άποψη εμπεριστατωμένη και επιχειρήματα για τα απλά, τα βαριά,  τα σημαντικά και τα ασήμαντα.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που θαυμάζει τις ωραίες γυναίκες. Βλέπεις τη Δούκισσα Νομικού και λες ''πού πάει η κακομοίρα; Υπερεκτιμημένη;'' Αν είσαι σε θέση να θαυμάσεις το όμορφο και να παραδεχθείς την ανωτερότητα κάποιου άλλου, είσαι πραγματικά έξυπνη.
Έξυπνη είναι η γυναίκα που μπορεί να διακρίνει τις περιστάσεις. Να είσαι ''χαμαιλέοντας'', αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες. Να ξέρεις να σταθείς και να κινηθείς ανάλογα με το τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Να αλλάζεις, να μετατρέπεσαι. Μόνο μία γυναίκα που ξέρει ποια είναι μπορεί να πάρει ''άλλη μορφή'' μη φοβούμενη την ολοκληρωτική ή μερική απώλεια της προσωπικότητά της. Ευφυΐα είναι η ικανότητα να αφομοιώνεις νέα δεδομένα, όπως σοφά είχε πει ο Bill Gates.
Μια έξυπνη γυναίκα, δεν είναι αλάνθαστη, ούτε τέλεια, αλλά ξέρει ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις να αναζητεί το καλύτερο και να μην τα παρατά ποτέ. Γιατί η έξυπνη γυναίκα, έχει εμπιστοσύνη πρώτα απ' όλα στον εαυτό της και γι' αυτό εμπνέει και τους ανθρώπους που επιλέγει να έχει δίπλα της.
Πηγή ladylike.gr

Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνη είναι;


Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα, καθώς αιτία της είναι οι μεγάλες ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στον οργανισμό και κυρίως η αύξηση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η ουλίτιδα της κύησης μπορεί να αρχίσει το δεύτερο μήνα και να ενταθεί έως τον όγδοο μήνα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Periodontology, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του μωρού.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ουλίτιδα για τη μέλλουσα μαμά; 
«Τα μαλακά, κόκκινα ή πρησμένα ούλα είναι μερικά από τα σημάδια της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη, που μπορεί να καταλήξει και σε περιοδοντίτιδα, λέει η  Dr. Nancy L. Newhouse, DDS, MS, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας. «Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα ή την κατανάλωση τροφής, υποχώρηση των ούλων, κακοσμία και χαλαρά δόντια. Αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και απαιτούν θεραπεία από έναν ειδικό επαγγελματία».

Πολλές μέλλουσες μητέρες δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων τόσο για την προσωπική τους υγεία, όσο και για την υγεία του μωρού. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα όχι μόνο δεν πρέπει να παραβλέπονται, αλλά πρέπει να αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας, αφού βοηθούν να διατηρείται το στόμα καθαρό και φροντίζουν η εγκυμοσύνη να παραμένει υγιής. Με λίγα λόγια, η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη και η περιοδοντική νόσος μπορούν να προληφθούν με συστηματική φροντίδα των δοντιών και με επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του Pregnancy Risk Assessment Monitoring System,  το 56% των εγκύων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ το 35% είπε ότι δεν είχαν κάνει κανένα οδοντιατρικό έλεγχο την προηγούμενη χρονιά.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη για την υγεία του εμβρύου; 
Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Obstetricsand Gynaecology οποιαδήποτε ρήξη στο αμνιακό υγρό, το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο – γεγονός που καθιστά τη λοίμωξη από την ουλίτιδα πραγματικό κίνδυνο.   Κανόνες πρόληψης για την ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη

Τι συνιστούν οι οδοντίατροι στις μέλλουσες μαμάδες 
Να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα καθημερινά. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν το πρώτο, αλλά παραλείπουν συνήθως το δεύτερο, παρότι αντίθετα από την οδοντόβουρτσα το νήμα φροντίζει τα μεσοδόντια σημεία κι απομακρύνει την πλάκα που προκαλεί προβλήματα στα ούλα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτιμήστε το νερό από τα ανθρακούχα ροφήματα, αφού καθαρίζει το στόμα από τα υπολείμματα των τροφών.

Αποφύγετε τα πολλά σνακ και τις ζαχαρώδεις τροφές ανάμεσα στα γεύματα.

Μετά από κάθε γεύμα, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη που περιέχει ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη βοηθάει στη μείωση των όξινων επιπέδων του στόματος.

Εγκυμοσύνη: Οι πρωινές ναυτίες αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού

Εγκυμοσύνη: Οι πρωινές ναυτίες αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού

Έχετε πρωινές ναυτίες; Τότε το πιθανότερο είναι να κυοφορείτε κορίτσι. Αυτό μας λέει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η οποία όπως συμπληρώνει αφορά κυρίως τις μέλλουσες μαμάδες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. 
Για τη συγκεκριμένη έρευνα οι  επιστήμονες συνέκριναν 2.110 εγκύους οι οποίες είχαν νοσηλευθεί με πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο με 9.783 εγκύους οι οποίες δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Διαπίστωσαν ότι οι έγκυοι της πρώτης ομάδας (που  είχαν και τα σοβαρότερα συμπτώματα), είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν κορίτσια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για τη συσχέτιση ευθύνονται ορισμένες ορμόνες που παράγονται από τα θηλυκά έμβρυα.

Τα «παράξενα» της εγκυμοσύνης

Τα «παράξενα» της εγκυμοσύνης

Γιατί η εγκυμοσύνη συνοδεύεται συχνά από πρωινή ναυτία; Και γιατί ο τοκετός ξεκινά συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες; Ένα νέα βιβλίο επιχειρεί να ρίξει φως στην πιο μυστηριώδη περίοδο της ζωής μας.

Μπορούμε βλέποντας μια έγκυο να καταλάβουμε αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι; Η πρωινή ναυτία είναι μια απλή ενόχληση ή απαραίτητα για την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης; Γιατί τα αγόρια συνήθως μοιάζουν στη μαμά τους; Η δημοσιογράφος Τζένα Πίνκοτ κατά τη διάρκεια της δικής της εγκυμοσύνης συγκέντρωσε τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις εγκύους και τα μωρά τους σε ένα βιβλίο με τίτλο Do Chocolate Lovers Have Sweeter Babies? Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάζει είναι τα εξής:

Το μέγεθος του στήθους μπορεί να αποκαλύψει το φύλο του μωρού Ένας παλιός αστικός μύθος θέλει τις γυναίκες που η κοιλιά τους είναι μικρή και στέκεται ψηλά να κυοφορούν αγόρι και όσες έχουν κοιλιά που ανοίγει χαμηλά και προς το πλάι, κορίτσι. Όμως οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι εάν θέλετε να κάνετε μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη, καλύτερα να κοιτάξετε πιο πάνω από την κοιλιά. Φαίνεται λοιπόν πως οι γυναίκες που κυοφορούν κορίτσι βλέπουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους το στήθος τους να μεγαλώνει κατά 8 εκατοστά –σε σχέση με εκείνες που περιμένουν αγόρι και διαπιστώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 6,3 εκατοστά. Ο λόγος είναι ότι τα αρσενικά έμβρυα απορροφούν μεγαλύτερη ενέργεια από τη μητέρα τους (αφού γεννιούνται μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα κορίτσια) –γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη του μαστού.

Η πρωινή ναυτία είναι καλό πράγμα Είναι ο τρόπος που έχει βρει η φύση να προστατέψει το αγέννητο ακόμα παιδί σας από μικρόβια, ιούς και βακτήρια που μπορεί να απειλήσουν τον οργανισμό του μέσω τον τροφών που καταναλώνετε. Ένας άνθρωπος με ώριμο και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να ανεχτεί μικρές ποσότητες από τοξικά στοιχεία που ενδεχομένως υπάρχουν στις τροφές. Όμως, τα έμβρυα δεν διαθέτουν ακόμα ανοσοποιητικό και χρειάζεται να προστατευτούν διαφορετικά. Αυτό το ρόλο έχει η πρωινή ναυτία, η τάση για εμετό και η αποστροφή για πολλές γεύσεις και οσμές που νιώθουν οι έγκυες σε ποσοστό 75%. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί, για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ναυτίας στην εγκυμοσύνη παρατηρούνται στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή είναι πλούσια σε θαλασσινά, μια ομάδα τροφών που συχνά περιέχει πολλές τοξίνες.

Οι άντρες που έχουν αδερφούς είναι πιθανότερο να αποκτήσουν γιους
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι άντρες που προέρχονται από οικογένειες με πολλά αγόρια τείνουν να αποκτούν κι οι ίδιοι κυρίως αγόρια. Τυχαίο: Μπορεί και όχι! Φαίνεται πως σε μερικούς άντρες υπάρχει ένα γονίδιο που καθορίζει το φύλο των παιδιών που θα αποκτήσουν, Σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle μελετήθηκαν στοιχεία του γενεαλογικού δέντρου περισσότερων από 500.000 ατόμων που ανήκαν σε 927 οικογένειες, ξεκινώντας από τη σημερινή εποχή και φτάνοντας μέχρι το 16ο αιώνα. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι άντρες που είχαν περισσότερους αδερφούς ήταν πιθανότερο να αποκτήσουν γιους, ενώ όσοι είχαν περισσότερες αδερφές ήταν πιο πιθανό να κάνουν κόρες. Το μοτίβο αυτό εμφανίζεται στο γενεαλογικό δέντρο των αντρών αλλά όχι των γυναικών.

Ο τοκετός ξεκινά συνήθως τα ξημερώματα Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι συσπάσεις του τοκετού τις περισσότερες φορές ξεκινούν κάποια στιγμή ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις 4 το πρωί. Ο λόγος πιθανολογείται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται η έκκριση ορμονών όπως ηοιστριόλη και η ωκυτοκίνη, που προκαλούν τη σύσπαση της μήτρας και τη διαστολή του κόλπου. Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, αυτό συμβαίνει επειδή τη νύχτα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία, λιγότεροι περισπασμοί και κατά συνέπεια, είναι πιο ασφαλές για μια μητέρα να αφοσιωθεί στη γέννηση του μωρού της. Αυτό πιθανότατα ξεκινάει από τους προγόνους μας, όταν ήταν καλύτερο για μια γυναίκα να ξεκινήσει τον τοκετό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν όλα τα μέλη της φυλής ήταν κοντά για να μπορούν να βοηθήσουν, αντί να βρίσκονται μακριά για να κυνηγήσουν.

Οι γυναίκες που αγαπούν τη σοκολάτα κάνουν πιο «γλυκά» μωρά
Όχι ότι χρειαζόσασταν δικαιολογία για να φάτε μια σοκολάτα, αλλά είναι ωραίο να ξέρετε ότι θα κάνει καλό και στο μωρό σας. Έρευνα που έγινε στη Φινλανδία έδειξε ότι η σοκολάτα δεν είναι μόνο απόλαυση για τη μαμά αλλά έχει και θετικές επιπτώσεις στο έμβρυο! Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 300 νέες μητέρες και διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν μία σοκολάτα την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έκαναν μωρά πιο κοινωνικά, λιγότερο αγχωμένα και γενικά πιο «εύκολα» σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν σοκολάτα μια φορά την εβδομάδα, λιγότερο συχνά ή καθόλου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η σοκολάτα προκαλεί έκκριση ενδορφινών περιορίζει την παραγωγή των ορμονών του στρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ταμπεραμέντο του εμβρύου.

Τα αγόρια είναι πράγματι «παιδιά της μαμάς» Έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα αγόρια μοιάζουν κυρίως στη μητέρα τους; Η επιστήμη εξηγεί το λόγο: Ένα κορίτσι έχει δύο χρωμοσώματα Χ και κληρονομεί το ένα από τη μητέρα και το άλλο από τον πατέρα της. Τα αγόρια από την άλλη έχουν ένα χρωμόσωμα Χ που παίρνουν από τη μητέρα και ένα Υ από τον πατέρα. Το χρωμόσωμα Χ είναι πολύ μεγαλύτερο από το Υ και περιέχει πολλαπλάσιο αριθμό γονιδίων. Έτσι, ενώ το κορίτσι παίρνει σχεδόν μοιρασμένα τα γονίδιά της από τους δύο γονείς, το αγόρι είναι ελαφρώς περισσότερο γενετικά συνδεδεμένο με τη μητέρα του.

Όλες οι μαμάδες πιστεύουν ότι το μωρό τους είναι «τέλειο» Σίγουρα, δεν έχετε δει τίποτα πιο όμορφο από το χαμόγελό του! Βέβαια, όλα τα μωρά χαμογελούν υπέροχα, όμως για κάθε μαμά το δικό της είναι το καλύτερο από όλα! Για τις ανάγκες έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics, νευροεπιστήμονες χρησιμοποιήσαν ειδικούς αισθητήρες για να καταγράψουν δεδομένα από τον εγκέφαλο νέων μητέρων όταν κοιτούσαν φωτογραφίες μωρών. Από τα μωρά αυτά κάποια ήταν άγνωστα σε αυτές, άλλα ήταν παιδιά φίλων τους και ένα ήταν το δικό τους. Διαπίστωσαν ότι η γλυκιά φατσούλα όλων των μωρών προκαλούσε κάποιου είδους δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους, όμως μόνο η εικόνα του δικού τους μωρού κινητοποιούσε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσήλωση. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μητέρες τείνουν να παραβλέπουν τα ελαττώματα του παιδιού τους, καθώς όταν κοιτούν το πρόσωπό του απομονώνονται περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση, τα αρνητικά συναισθήματα και τις επικριτικές σκέψεις. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί το 73% των μαμάδων (και το 66% των μπαμπάδων) χαρακτηρίζουν το μωρό τους κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του «άψογο», ακόμα κι όταν κλαίει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.