Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

H EΛΛΑΔΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε το μήνυμα του ηγέτη της Βενεζουέλας: "Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες" [video] - See more at: http://newsone.gr/paraxena/63749-h-ellada-enonei-ton-planete-deite-to-menyma-toy-egete-tes-benezoyelas-me-phobaste-llenes-kai-ellenides-video#sthash.TkfsAZ5p.dpuf

H EΛΛΑΔΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε το μήνυμα του ηγέτη της Βενεζουέλας:

Το τηλεοπτικό μήνυμα του προέδρου της Βενεζουέλας έχει ως εξής...


«Θα Νικήσουμε!
Θα ήθελα επισήμως να εκφράσω στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό όλη την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, όλη την υποστήριξη και την αγκαλιά μας. Την αγκαλιά μας προς τους πολίτες της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό.

Αν κάτι είναι γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2000, αυτό είναι η λέξη "δημοκρατία". Και ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με δημοκρατία. Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε μαζί με τους Comunicalle (μουσικό συγκρότημα) και να τους πούμε πως εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί όλα, πως είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις και η δημόσια εκπαίδευση, πως η εκπαίδευση ιδιωτικοποιήθηκε. Όλα, όλα, τα πάντα είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης πώς ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές.
Και πώς σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος, ο δρόμος...

Θαυμάζουμε αυτό που κάνει ο λαός της Ελλάδας! Ένας αγώνας δύσκολος, σύνθετος ενώ οι εκβιασμοί υψώνονται εναντίον του λαού της Ελλάδας, οι οικονομικοί εκβιασμοί. Είναι επίσης ένας πόλεμος με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να μην κάνει ούτε ένα βήμα προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία και η Ευρώπη γενικότερα να μην ξυπνήσει ποτέ από αυτό το λήθαργο, αυτή την κυριαρχία των "Θεσμών" αυτών».
- See more at: http://newsone.gr/paraxena/63749-h-ellada-enonei-ton-planete-deite-to-menyma-toy-egete-tes-benezoyelas-me-phobaste-llenes-kai-ellenides-video#sthash.TkfsAZ5p.dpuf

Δημοψήφισμα 2015: 1,3 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε ο Βρετανός υπέρ της Ελλάδας

Η συγκινητική προσπάθεια του Τομ Φίνεϊ, ο οποίος είναι ο δημιουργός της καμπάνιας χρηματοδότησης για τη διάσωση της Ελλάδας στη διεθνή πλατφόρμα Indiegogo, κάνει το γύρο του κόσμου.
Ο νεαρός Βρετανός εξηγεί στην Guardian γιατί θέλει να σώσει την Ελλάδα.
Ο 29χρονος μέσα σε πέντε ημέρες κατάφερε να συγκεντρώσει 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του είναι να φτάσει στα 1,600,000,000 ευρώ μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.
Στόχος δύσκολος, ωστόσο η πρόθεσή του συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Ο Βρετανός εξηγεί στην Guardian τους λόγους πίσω από την κίνησή του.
Όπως λέει ο ίδιος, θα πρέπει κάθε Ευρωπαίος να δώσει 3,19 ευρώ για να καταφέρει να συγκεντρώσει το συνολικό ποσό που ζητάει.
Όπως γράφει, η καμπάνια του δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, όταν όμως άρχισε να κοινοποιείται από τα διεθνή ΜΜΕ, τα ποσά αυξήθηκαν κατακόρυφα.
«Το θέμα δεν είναι απλά η συγκέντρωση των χρημάτων. Δίνοντας τα συγκεκριμένα δώρα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία μέσω του εμπορίου, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και απασχολώντας Έλληνες εργαζόμενους», εξηγεί ενώ τονίζει: 
«Ο τρόπος για να βοηθήσεις μία οικονομία που πάσχει είναι με επενδύσεις, όχι λιτότητα και περικοπές. Η καμπάνια μου είναι η αντίδραση στον εκφοβισμό των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά είναι και για τους Βρετανούς πολιτικούς, που εκφοβίζουν τους ανθρώπους στη βόρεια Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Θέλω οι άνθρωποι στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη λιτότητα».
Δημοψήφισμα 2015: 1,3 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε ο Βρετανός υπέρ της Ελλάδας
«Έχω λάβει χιλιάδες θετικά μηνύματα. Πολλοί Έλληνες μου γράφουν για να μου πουν πόσο χαίρονται που ακούνε ότι πραγματικοί άνθρωποι στην Ευρώπη νοιάζονται για εκείνους. Πρέπει να είναι δύσκολο όταν πιστεύεις ότι η υπόλοιπη ήπειρος είναι εναντίον σου».
Ο ίδιος λέει ακόμα: «Ελπίζω ειλικρινά ότι τις επόμενες εβδομάδες εγώ και εκατοντάδες Έλληνες θα δουλεύουμε τυλίγοντας μπουκάλια με ούζο και στέλνοντας καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα στους ανθρώπους που έκαναν τις δωρεές.
Τελικά, είμαι πολύ υπερήφανος για τους ανθρώπους, όχι μόνο από τη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο, που έχουν εμπλακεί σε αυτή την καμπάνια. Πραγματικά είναι από το λαό για το λαό».

Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/602490/dimopsifisma-2015-1-3-ekat-eyro-sygkentrose-o-vretanos-yper-tis-elladas#ixzz3eiyAb6gl

Βαρουφάκης: Οι έξι λόγοι που οι Έλληνες πρέπει να πουν ΟΧΙΟ Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει τους έξι λόγους για τους οποίους οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής
Πρώτον
Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Δεύτερον
Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Τρίτον
To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.
Τέταρτον
Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.
Πέμπτον
Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη
Έκτον
Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

Το θέμα είναι να μην σου πάρουν την Ιθάκη

Αμέτρητοι οι εχθροί. Ορθώθηκαν.Ύψωσαν μακρύ τηλεοπτικό τείχος. Αδιαπέραστο. Όταν επικρατήσει ο πανικός σταματάει ο λαός να μιλάει την γλώσσα που μίλαγε. Βγάζει άναρθρες κραυγές και αναγνωρίζει μόνο την φωνή αυτού που τον φοβίζει.

Μοιάζει ξαφνικά σαν να σβήσαν τα φώτα κι αχρηστεύτηκαν τα μάτια μας.

Μπορούμε να ακούμε μόνο φωνές στο σκοτάδι.
Απο δωωω. Όχι απο δω!

Η σύγκρουση είναι ιδεολογική. Η Ελλάδα πάλεψε και παλεύει για μια Ευρώπη δημοκρατική, προσπαθώντας να ζήσει ο λαός μας έξω από μνημόνια και βάρβαρη λιτότητα.

Έριξε όλες τις κυβερνήσεις που του υπογράψανε τις συμφωνίες των δανειστών.
Αυτή ήταν η έμμεση απάντηση του λαού ότι δεν θέλει αυτή την πολιτική. Αυτοί διορίζαν άλλο πρωθυπουργό και συνεχίζανε.

Και ο Τσίπρας αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον λαό ώστε να μην έχουν καμμία αμφιβολία για την απάντηση οι δανειστές μας.

Μια τέτοια απάντηση δεν θα επέτρεπε νέους διορισμένους πρωθυπουργούς.

Αλλά οι ευρωπαίοι, που κινούνται σε απόλυτα νεοφιλελεύθερη γραμμή είχαν κι αυτοί μπροστά τους μια μοναδική ιστορική ευκαιρία.
Να εμποδίσουν την Ευρώπη να στρίψει αριστερά.
Η τιμωρία της Ελλάδας έπρεπε να είναι παραδειγματική. Οδήγησαν τη χώρα, με μεθοδικότητα και μακιαβελικό σχεδιασμό, στην ασφυξία.
Πρώτος αναφέρθηκα στην εκπομπή μου για την ανατροπή του Ιουνίου.

Επί τόσους συνεχείς μήνες τελειώναν οι διαπραγματεύσεις κάθε φορά και ουδέποτε οι θεσμοί παρέδωσαν ένα κείμενο, ότι αυτές είναι τελικά οι προτάσεις τους.
Με σύστημα άδειασαν τις τράπεζες και παρέδωσαν τις τελικές προτάσεις τους, το μόνο κείμενο που παρέδωσαν το παρέδωσαν στις 25 Ιουνίου, οπότε όποια κίνηση είχε να κάνει ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να την κάνει πλέον με κλειστές τράπεζες.
Όλο αυτό τον καιρό ο Σόιμπλε εκβίαζε, η Μέρκελ ηρεμούσε, ο Ομπάμα στήριζε με λόγια, η Ρωσία προσπαθούσε να παίξει ένα ρόλο, αλλά ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να είναι μόνο συνδρομητικός ή επικουρικός. Όχι καθοριστικός.
Η Ελλάδα ανήκει στην Δύση είχε πει ο γέρο- Καραμανλής.

Έξω απ” την ΕΟΚ, έξω απο το ΝΑΤΟ διαλαλούσε προεκλογικά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και στο ΝΑΤΟ παρέμεινε και όλα τα κονδύλια της ΕΟΚ ξεκοκκάλισαν οι δικοί του.

Άπειρες φορές υποτιμήθηκε η δραχμή για να σταθούμε όρθιοι και, ανέτοιμοι όντες, μπήκαμε στο ευρώ.

Από τότε παραπατάμε. Τέσσερα μόνο χρόνια μετά την είσοδο μας στο ευρώ είδαμε την δραχμή να συνθλίβεται στην ισοτιμία της με το ευρώ κι αμέσως μετά να ξεκινάει ο σχεδιασμένος από τον Σημίτη δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Στην πολιτική οι σχεδιασμοί είναι μακρόπνοοι.

Πως άλλωστε να εξηγηθεί ότι μέσα σε εφτά χρόνια από την είσοδό μας είμασταν έτοιμοι να οδηγηθούμε στην έξοδο; Και έξι χρόνια τώρα προσπαθούμε να μην χρεωκοπήσουμε.

Αν αυτό δεν είναι στημένο τότε ποιό είναι στημένο;
Στα χρόνια αυτά παραδώσαμε σχεδόν όλα μας τα όπλα. Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες σωθήκανε, μας πετάξαν τα χαλασμένα ομόλογα στα ταμεία μας, διαλύσαμε τα πάντα, καταστρέψαμε την ρευστότητα κι όλες μας τις αποθήκες ενώ μετατραπήκαμε σε μία χώρα αντιπαραγωγική που μας δίναν ένα πουρμπουάρ οι ξένοι για να περνάει η μέρα μας και να πάμε στην επόμενη.

Ζούσαμε με πλασματική ρευστότητα. Η ρευστότητα που είχαν οι τράπεζες ήταν για να μπορούν να ξανανοίξουν την επόμενη μέρα. Όχι για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το μεγάλο καράβι στο οποίο μεταφερθήκαμε όταν αφήσαμε την δραχμή, άρχισε να βουλιάζει. Υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο κι αφού πετάξαμε πολλούς στην θάλασσα, πολλούς στην ανεργία, πολλούς στην φτώχεια, μπήκαμε σε ένα μικρότερο καράβι.

Κι ύστερα, με το δεύτερο μνημόνιο, πετάξαμε κι άλλους. Και στο τρίτο μνημόνιο θα μπούμε σε ακόμα μικρότερη βάρκα.

1.500.000 άνεργοι, 3.000.000 στην απόλυτη φτώχεια, πλέουν στα παγωμένα νερά και οι υπόλοιποι, εμείς οι διασωθέντες, παλεύουμε με τα κύματα για να φτάσουμε ασφαλείς στο λιμάνι του Σόιμπλε.
Αυτό κι αν είναι τραγωδία.

Στις φουρτούνες ένα πράγμα δεν μπορείς να κάνεις. Να κολυμπήσεις ήρεμα. Ή πνίγεσαι ή διασώζεσαι με σωσίβια λέμβο.

Γι΄αυτό γελούσαν οι εχθροί. Γι΄αυτό χαιρέκακα ουρλιάζαν στις τηλεοράσεις περιμένετε να έρθει ο Ιούνιος. Γιατί γνωρίζαν το σχέδιο.
Δύο οι αράχνες που υφάναν τον ιστό.

Έρχεται ο πρωθυπουργός λοιπόν , όταν επιτέλους παραλαμβάνει το τελικό κείμενο των προτάσεων, και το θέτει στην κρίση του λαού.

Ναι ή Όχι σε ένα τρίτο μνημόνιο; Αλλά οι τηλεοράσεις είναι οι μεταφραστές.
Όταν δεν μιλάς μια γλώσσα κι αναλαμβάνει ο μεταφραστής να μεταφέρει στον άλλον τα λόγια σου, αν θέλει μεταφέρει άλλα λόγια.

Σ΄αυτές τις συγκυρίες, εφ΄όσον οι εχθροί μεταφέρουν τα λόγια σου, μην ελπίζεις να τα μεταφέρουν ορθά. Και μάλιστα με κλειστές τράπεζες και με την Μέρκελ να λέει τώρα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το δημοψήφισμα.

Γιατί απλούστατα μέχρι το δημοψήφισμα θέλουν να πράξουν και όλα τα υπόλοιπα ώστε την Κυριακή ο λαός σχεδόν να παρακαλάει για ένα μνημόνιο.
Γιατί τον έλεγχο τώρα της πραγματικότητας, τον έχει ο πανικός. Αυτός πρωθυπουργεύει.

Την μία μέρα στο Σύνταγμα φωνάζαν ΌΧΙ στα νέα μέτρα, ΌΧΙ στο μνημόνιο, την άλλη μέρα φωνάζαν ΝΑΙ στην ευρώπη.

Στο τέλος τι καταλαβαίνεις; Ότι οι μισοί θέλουν Ευρώπη και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν. Το δίλλημα μνημόνιο ή όχι μνημόνιο θα φύγει, θα έρθει το δίλλημα Ευρώπη ή όχι Ευρώπη. Ευρώ ή όχι ευρώ.

Πάνω σ΄αυτό το νέο δίλλημα θα στηθεί το ευρωπαικό λαικό μέτωπο με συνύπαρξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού και νέου κόμματος δημαρχιακής υφής , που ράβεται τώρα.

Ο νέος διχασμός ήρθε.
Δεν έχουν κανένα πρόβλημα την Κυριακή του δημοψηφίσματος να φτάσουν στα άκρα. Και τα άκρα σ΄αυτές τις καταστάσεις τα βάφουν πάντα με κόκκινο χρώμα. Οι προβοκάτορες και οι εντεταλμένοι. Αυτό είναι το πραγματικό δίλλημα; Οχι!
Το δίλημμα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα μέτρα. Ποιός θα το θυμάται αυτό ως την Κυριακή; Όταν οι εφημερίδες σήμερα μιλάνε για κούρεμα καταθέσεων;

Ένας ήταν ο Οδυσσέας που δεν άκουσε τις σειρήνες. Οι άλλοι κατεβήκαν και γίναν γουρούνια.

Όταν θα βομβαρδίζεται η χώρα απο δηλώσεις ευρωπαίων, απο σχολιαστές τι ελπίζεις;

Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι αυτός που ψηφίζει ΟΧΙ στα μέτρα θέλει αυτό να συμβεί εντός Ευρώπης. Κι αυτοί που πάνε την μία μέρα στο Σύνταγμα και οι άλλοι που πάνε την επόμενη έχουν μια ίδια βάση. Δεν υπάρχει σχέδιο δραχμής στο νου τους.
Κακώς μπήκαμε στο ευρώ, πολύ κακώς αν βγούμε. Είναι αδύνατον .

Πως λοιπόν θα φτάσει αυτός ο λαός στο δημοψήφισμα; Με ποια νηφαλιότητα; Με ποια ψυχραιμία θα προσέλθει ο λαός; Ποιός μπορεί να εγγυηθεί μ” αυτό το μίσος που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τώρα μάλιστα που το σύστημα κρατάει το παιχνίδι στο ένα του χέρι;

Αυτή η ώρα είναι δύσκολη για όλους. Κι ο ψύχραιμος άνθρωπος κρατάει και ζυγίζει τις φωνές όλων. Εχθρών και φίλων. Γιατί διχασμός δεν σημαίνει ότι ο ένας έχει δίκιο κι άλλος άδικο. Σημαίνει ότι και οι δύο έχουν δίκιο και άδικο μαζί, αλλά δεν υπάρχει ψυχραιμία και η δημοκρατία για να ζυγιστεί και να αποτιμηθεί το δίκιο ή το άδικο του καθενός.

Έτσι ο καθένας βαφτίζει το δικό του σαν δίκαιο απόλυτο και βρίσκεται στην μία άκρη του σκοινιού τραβώντας.

Παρ” ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή. Λύση εντός ευρώ. Εντός Ευρώπης.
Εκτός από το ΚΚΕ που μιλάει για έξοδο απο την Ευρώπη και επιστροφή στην δραχμή, σε όλους τους άλλους υπάρχει αυτή η ίδια γραμμή απόφασης.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τώρα η χώρα. Άσχετα αν τα κανάλια υποδαυλίζουν την κατάσταση οι εικόνες είναι υπαρκτές.

Υπάρχει σχέδιο ανωμαλίας και έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν.
Θα τις παρακολουθήσει ως το τέλος ή θα βάλει ένα τέλος;

Η ιστορία είναι ανυπόμονο και αδηφάγο ζώο. Ο χρόνος τελειώνει.
Ανάγκη πρώτη να έρθει η ηρεμία στον τόπο.
Ο εθνικός διχασμός πρέπει να σταματήσει τώρα. Άλλο πολιτικές διαφορές, άλλο έντονες περίοδοι κι άλλο ο διχασμός.
Απομονώνεις τις ακραίες φωνές και κρατάς τις ήρεμες.

Η χώρα που έχει περάσει απο εμφύλιους προσέχει. Έχουμε κληρονομικότητα στην πάθηση αυτή.

Κάποια στιγμή οι άνθρωποι αγριεύουν και εκτρέπονται και τότε τα σχέδια των εχθρών μοιάζουν σαν φυσικές εκδηλώσεις.
Πρέπει να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα.
Ο Σόιμπλε κατάφερε να φτάσει την χώρα μας εδώ. Δεν το ξεχνούμε. Όποιος πατάει επάνω σε παλιές πληγές δεν τον ξεχνούμε.
Αλλά και σ΄αυτούς η κληρονομικότητα είναι υπαρκτή.
Τα λόγια τελειώνουν σήμερα. Μάλλον χτες!
Ο Οδυσσέας ήταν πολυμήχανος. Υπάρχει πάντοτε κι ένας άλλος δρόμος για να φτάσεις στη Ιθάκη. Το θέμα είναι να μην σου πάρουν την Ιθάκη.

Το επίπεδο της επιχειρηματολογίας ΝΑΙ κι ΟΧΙ

ΟΧΙ!!!!!!


Αλ. Τσίπρας: Χρωστάμε το ΟΧΙ στα παιδιά μας, στην Ιστορία μας

Δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου: Σας καλώ να πείτε ΟΧΙ, να υπάρξει ισχυρή πίεση από το λαό, για την διαπραγματευτική διαδιακασία. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Το χρωστάμε στην Ιστορία.


Όλο το μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
 
Ελληνίδες, Έλληνες 
 
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου.
 
Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη.
 
Αυτή είναι δεδομένη και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει.
 
Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία ή θα διεκδικήσουμε άμεσα, και με δεδομένη τη λαϊκή ετυμηγορία, μια βιώσιμη λύση. 
 
Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής.
 
Ήδη μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του, από αυτές που είχαμε μέχρι τη Παρασκευή.
 
Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.
 
Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά τo δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά.
 
Γιατί πάντοτε η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης. 
Και θέλω να επαναλάβω ότι η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων.
Σε πολύ σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις.
 
Αυτό συνέβη στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία όπου το δημοψήφισμα ακύρωσε προσωρινά τη Συνθήκη της Λισαβώνας και οδήγησε σε επαναδιαπραγμάτευση, όπου η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους.
Δυστυχώς, στη περίπτωση της Ελλάδας είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά.
 
Προσωπικά δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του.
Η επικράτηση ακραίων συντηρητικών κύκλων είχε ως συνέπεια την απόφαση να οδηγηθούν οι τράπεζες της χώρας σε ασφυξία. Με προφανή στόχο να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.
 
Είναι πράγματι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής.
Να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό.
Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους.
Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση.
Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες.
Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας  σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα.
Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων.
Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε.
Και γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται.
Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο για την εφαρμογή ακριβώς της ίδιας συνταγής και όλων των εκκρεμοτήτων του μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν. 
Και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση. 
Το τελεσίγραφο δεν έγινε αποδεκτό. 
Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στο λαό γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.
Και αυτό πράττουμε. 
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν.
Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση. 
Να πείτε κι εσείς όπως έλεγαν εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, που έχουμε αφήσει πίσω μας, ΝΑΙ σε όλα. 
Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. 
Συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων. 
Από την άλλη μεριά το ΌΧΙ δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα. 
Το ΟΧΙ είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί  αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. 
Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα.
ΌΧΙ δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών.
ΌΧΙ σημαίνει:  ισχυρή πίεση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους ‘’έχοντες’’ και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 
Μια συμφωνία που θα οδηγεί δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να τερματισθεί η εποπτεία και η επιτροπεία. 
Μια συμφωνία που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα τιμωρήσουν, μια για πάντα, τους θύλακες της διαπλοκής που τροφοδότησαν όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα. 
Και θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανθρωπιστική κρίση, θα δημιουργεί δηλαδή ένα  συνολικό δίχτυ ασφαλείας για όσους βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο εξαιτίας ακριβώς αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τόσο χρόνια στην πατρίδα μας.
 
Ελληνίδες, Έλληνες, 
 
Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. 
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές.
Επιμένουν κάποιοι να συνδέουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 
Λένε, μάλιστα, ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το OXI, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ. 
Λένε εν γνώση τους ψέμματα. 
Όσοι τα λένε, είναι οι ίδιοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. 
Όσοι τα λένε προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία και στο λαό και στην Ευρώπη. 
Άλλωστε γνωρίζετε, ήμουν εγώ ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές. 
Ενώπιον των Ευρωπαίων και τότε διατύπωσα τη θέση ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν, ότι τα μνημόνια δεν είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση. 
Ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. 
Ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά. 
Λίγους μήνες μετά τον Γενάρη του 2015, ο λαός μας επισφράγισε αυτή την εκτίμηση.
Δυστυχώς ορισμένοι στην Ευρώπη επιμένουν να αρνούνται να το κατανοήσουν, να αρνούνται να παραδεχτούν.
 
Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία, όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη. 
Είναι άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι.
Κοντά σε αυτούς, από δίπλα, το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, τώρα σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη σε εμάς που προσπαθούμε να σταματήσουμε την πορεία της καταστροφής.
Και, μάλιστα, ονειρεύονται και την ολική τους επαναφορά.
Τη σχεδίαζαν και τη σχεδιάζουν, είτε αποδεχόμασταν το τελεσίγραφο, αφού ζητούσαν δημόσια δοτό πρωθυπουργό για να την εφαρμόσει, είτε τώρα που δίνουμε το λόγο στο λαό.
Μιλούν για πραξικόπημα. Η δημοκρατία όμως δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα.
 
Ελληνίδες, Έλληνες, 
Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδικνύετε κάθε ώρα αυτής της δύσκολης εβδομάδας. 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ.
Θα είναι πρόσκαιρη.
Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν. 
Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών.  
Εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία. 
Ταυτόχρονα όμως, σας καλώ να ενισχύσετε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια, σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη.
Σας καλώ να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.
Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας. 
Και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία.
Είναι η ευθύνη μας προς τους γονείς μας, προς τα παιδιά μας, προς τους εαυτούς μας.  
Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.
 
Σας ευχαριστώ
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Απαράδεκτη η στάση των Ευρωπαίων - Έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στο λαό
 • Μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα, έπεσαν νέες προτάσεις στο τραπέζι, και καταθέσαμε αντιπροτάσεις.  Αν υπάρχει θετική
  κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα. Η σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία με βιώσιμους όρους
 • Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στην διαπραγμάτευση και θα είναι και την Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
 • Απαράδεκτο σε αυτήν την Ευρώπη να έχουμε εικόνες ντροπής με κλειστές τράπεζες. Δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει την ευκαιρία σε ένα λαό να εκφράσει το κυριαρχικό του δικαίωμα. Δυστυχώς επικράτησαν οι ακραίοι κύκλοι.
 • Οι προτάσεις που μας έδωσαν ήθελαν τη μείωση των συντάξεων. Μας εκδικούνται με την ασφυξία. Ήταν αυτονόητη διέξοδος να απευθυνθούμε στο λαό.
 • Ξέρουμε ότι αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής μας εκβιάζουν. Αυτές τις μέρες σας εκβιάζουν και ζητούν να ψηφίσετε ναι σε όλα τα μέτρα και να γίνετε συνένοχοι.
 • Το ΟΧΙ είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Το ΟΧΙ δεν αποτελεί ρήξη. ΟΧΙ σημαίνει πίεση ισχυρή για μία συμφωνία που θα οδηγεί τη χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές, θα επιφέρει μεταρρυθμίσεις, θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση
 • Γνωρίζω τις δυσκολίες και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου να είναι προσωρινές
 • Λένε ψέμματα ότι θα βγει η χώρα από την Ευρώπη, ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου από το ευρώ ή την ευρωζώνη. Το ΌΧΙ δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη για μια βιώσιμη συμφωνία.
 • Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, και κολλημένη στο ΔΝΤ, είναι άτολμοι οραματιστές, δεν σκέφτονται ως Ευρωπαίοι. Σχεδιάζουν την ολική τους επαναφορά. Μιλούν για πραξικόπημα, αλλά η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Οι δοτές κυβερνήσεις είναι.
 • Η κατάσταση αυτή που ζούμε είναι προσωρινή. Δεν θα χαθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. 
 • Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Τη Δευτέρα θα είμαι εδώ. Εγγυώμαι προσωπικά για τη χώρα.
   
 • Σας καλώ να ενισχύσετε αυτή την διαπραγματευτική προσπάθεια, και να πείτε ΟΧΙ. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Το χρωστάμε στην Ιστορία μας.

Δεκάδες καλλιτέχνες λένε «ΟΧΙ»

Δεκάδες καλλιτέχνες υπογράφουν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5ης Ιουλίου - Διαβάστε τις σχετικές δηλώσεις τους

Οι νεότερες δηλώσεις βρίσκονται στο επάνω μέρος:
OTAN ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ  ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ!
ΥΡΩ ΜΑΝΕ - ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
 
Όποιος φοβάται ν’ απολέσει την ζωή του,
θα ζήσει την απώλειά του.
Κι όποιος δείχνει
στον τύραννο τα στήθη του άλλου,
με την ανάσα του μολύνει τον αέρα
που θα τον φαρμακώσει.
Πιστέψτε με, έχουν γνώση
οι λέξεις: τρέφονται με Ιστορία –
με Ιστορία, Έλληνες·
πάλι και πάλι απ’ την αρχή
μέσα στην γλώσσα:
ΟΧΙ, ΟΧΙ στην σιωπή της Ιστορίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ – ΠΟΙΗΤΗΣ
----------------------------------------------------
Όχι εδώ και 5 χρόνια! Όχι εδώ και τώρα!...
Μανώλης Γιούργος,  εκπαιδευτικός/ηθοποιός
---------------------------------------------------
Ουρανέ, όχι δε θα πω το ναι!
Μάρθα Φριντζήλα
----------------------------------------------------------------
Λέμε ΟΧΙ, για να μπορούμε και στο μέλλον να λέμε ναι ή όχι. Λέμε ΟΧΙ, για να μπορούμε και στο μέλλον να έχουμε την επιλογή εμείς.         
Επίκ. καθ. Γεώργιος Παπαϊωάννου
Μουσειολογία - Σύνθεση και Αξιοποίηση Μουσειακών Χώρων με χρήση Ψηφιακής Τεχνολογίας
Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
-------------------------------------------------------------------------
Λέω ΟΧΙ σε μια εχθρική Ευρώπη,
Λέω ΝΑΙ στην Αλληλεγγύη των λαών.
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ
---------------------------------------------------------------------------------------
Εμείς αγαπάμε την Ευρώπη, τη Δημοκρατία, την Ισότητα, τον Πολιτισμό.
Λέμε ΟΧΙ στους βρικόλακες των αγορών, στους σωσίες των ανθρώπων και στους υποταγμένους.
Λέμε ΝΑΙ στην Ελπίδα, ΝΑΙ στην αξιοπρέπεια κι αποδεικνύουμε ότι την αξίζουμε.
Γι' αυτό ψηφίζουμε ΟΧΙ!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ – ΣΥΝΘΕΤΗΣ
----------------------------------------------------------------------
Στη μια και μοναδική ζωή μου δεν είχα και δεν βλέπω να έχω  χρήματα,  αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου,  δεν μάχομαι για αυτό, μάχομαι όμως για να συνεχίσω να έχω το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης , την ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών μου, την ελευθερία της βούλησης .
ΟΧΙ λοιπόν στη δουλοπρέπεια και την υποτέλεια. 
Ναι στην αξιοπρέπεια.
Ναι στην Ευρώπη των ίσων.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ- ΗΘΟΠΟΙΟΣ
---------------------------------------------------------------------------
Με ευλάβεια,  ΟΧΙ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΠΑΧ – Συνθέτης, Στιχουργός, Μουσικός παραγωγός
-------------------------------------------------------------------------------------
Την Κυριακή παίρνουμε τη ζωή μας πίσω. Τους λέμε ΟΧΙ!!!!!!!!!!!
Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Τραγουδιστής
---------------------------------------------------------------------------------------
Ψηφίζουμε ΟΧΙ, ενωμένοι για τη χώρα. Με καθαρό μυαλό και καθαρή συνείδηση.
Σοφία Παπάζογλου – Τραγουδίστρια
-------------------------------------------------------------------
Την Κυριακή ψηφίζουμε
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
-----------------------------------------------------------------
Λένα Πλάτωνος – Μουσικός
--------------------------------------------------------------------
Tα ΝΑΙ είναι αποδοχή, συγκατάβαση, αλλά (κυρίως) υποταγή. 
Το ΟΧΙ της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015 είναι για άλλη μια 
 φορά η πολιτική και κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς.
 Είναι η άρνηση γονυκλισίας στις προσταγές της ολιγαρχίας,
 είναι η στήριξη της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη.
 Το ΟΧΙ της Κυριακής είναι η περηφάνια του λαού μας και ο αγώνας
 για ένα φιλότιμο.
Δημήτρης Αρβανίτης - Γραφίστας
----------------------------------------------------------------------------
Ψηφίζω «Όχι» στο όνομα της Ευρώπης της Γαλλικής Επανάστασης, του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας: Επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ιδεώδες που να μην είναι δημοκρατικό ιδεώδες. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι της  ολιγαρχίας. Επειδή ο Γιούνγκερ και ο Σουλτς, με ύφος Πιουριφόι, προσέβαλαν βαναύσως τη συνταγματική αυτονομία της  χώρας υποδεικνύοντας τι να ψηφίσουμε. Επειδή θέλω να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μη μπορούν εργοδότες να νοικιάζουν εργαζόμενους, δηλαδή άνθρωποι να νοικιάζουν ανθρώπους. Επειδή η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, αλλά η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Επειδή είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου και τον Πρωθυπουργό της. Ψηφίζω « Όχι», για να μείνουν αλώβητα τα πρωτεία της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ψηφίζω «Όχι», επειδή κυρίαρχος λαός είναι μόνον ο αξιοπρεπής λαός.
Στέφανος Δημητρίου - Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας - Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-----------------------------------------------------------------------
Σήμερα είναι Τρίτη 30 Ιουνίου του 2015. 
Από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου έχουν διακινηθεί οι πρωτόγνωρες πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες ενός δημοψηφίσματος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί όσο είμαι ζωντανός. 
Διατηρούσα και εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση ότι ο διάλογος έχει την δυνατότητα να επιλύει εκείνο που μπορεί να φαίνεται άλυτο, να κατορθώνει εκείνο που μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο. 
Η περιστολή του διαλόγου, που πέντε ολόκληρα χρόνια επικράτησε ως πρακτική και υπηρετήθηκε από διάφορους ανθρώπους και σε διάφορες συνθήκες, ευτυχώς έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. 
Ο κοινωνικός διάλογος που προκαλεί το δημοψήφισμα φέρνει τον καθέναν από εμάς αντιμέτωπο με την σκέψη του και με την σκέψη του διπλανού του. 
Και διαμορφώνει τους δεσμούς ανάμεσα στους συνομιλητές.
Γιατί, κατά την άποψή μου, το βαθύ ζήτημα των τελευταίων χρόνων είναι η ίδια η Δημοκρατία, τόσο ως έννοια όσο και ως πρακτική. 
Η Δημοκρατία, που στέκεται μακριά από δομές που λαμβάνουν αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την οικονομική ισχύ, που επιθυμεί και διεκδικεί την συναντίληψη και την συνδιαμόρφωση, που επιλέγει να μοιράζεται και να επερωτά, που τοποθετεί στον διάλογο όλες τις πτυχές και δεν φοβάται να ακούσει. 
Δεν γνωρίζω ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών. 
Γνωρίζω όμως πως το κεκτημένο της Δημοκρατίας είναι, ακριβώς, κεκτημένο και όχι δεδομένο. Και εύκολα περιορίζεται και καταπατείται όπως αποδείχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Και πως ο αγώνας για την υπεράσπιση αυτού του κεκτημένου αξίζει πάντοτε τον κόπο και δεν τελειώνει ποτέ.
( Χρειάζεται άραγε να πω πως η απάντηση μου στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι όχι ; Φαντάζομαι ...όχι. 
Άλλωστε δεν θέλω να φοβάμαι πλέον το ότι κάποτε θα πεθάνω ή ότι μπορεί να πεθάνω ανά πάσα ώρα και στιγμή. 
Αλλά φοβάμαι το να περάσει η ζωή και εγώ να μην έχω κατορθώσει να υπάρξω ζωντανός. ) 
ΟΜΗΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ
--------------------------------------------------------------------------------------
   Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας, την ελπίδα, την υπερηφάνειά μας, την αξιοπρέπεια!!
Ένα βροντερό ΟΧΙ 
    ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ.
    ΤΟ ΟΧΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
 ΚΑΛΛΙΟΠΗ  ΒΕΤΤΑ   ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ.
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
----------------------------------------------------------------------------------
Είναι καθηκον καθε δημοκρατη να δωσει τη μαχη για δημοκρατια και ανεξαρτησια μεσα στην Ευρωπαϊκη Ενωση ψηφίζοντας ΟΧΙ.
Οχι στην Ευρώπη των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.
Ελευθερια Δημοκρατια Πολιτισμος
Βαγγ. Χατζησιμος
Λυρικος Καλλιτεχνης
-----------------------------------------------------------------
Βρισκόμαστε μέσα σε μια λάσπη από υποχρεώσεις. Μοιάζει σαν να πρέπει για τα επόμενα χρόνια της ζωής μας μόνο να δίνουμε. Σε ποιους; Για ποιο πράγμα ακριβώς;   Κανείς δεν κατάφερε να μας πείσει  τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων πως υπάρχει κάποια λογική σ αυτή τη σκυταλοδρομία χρεών! Τώρα με την κυβέρνηση της αριστεράς των 5 τελευταίων μηνών αποκαλύφθηκε περίτρανα πως το πρόβλημα δεν είναι εσωτερικό είναι  πανευρωπαικό Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη συμπαιγνία που ζητά να  στερήσει από τους λαούς  όλες τις κοινωνικές παροχές  για να  προστατέψει τα υπερκέρδη των τραπεζών! Ο αγώνας αποκαλύπτεται πως είναι ταξικός και αφορά όλα τα κράτη της Ευρώπης! Ότι σε μας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω εκεί τώρα ξεκινά!  Την Κυριακή είναι η στιγμή να πούμε το Ο Χ Ι που θα δείξει την αντίδραση του λαού μας  πάνω  σ αυτό που απειλεί να καταστρέψει για πάντα , ο τι θεωρήθηκε κατάκτηση του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας  στην γηραιά ήπειρο  τους τελευταίους αιώνες!  Η θελα να πώ  στην αρχή ότι το ΟΧΙ είναι ένα χρέος απέναντι  στον  εαυτό μας αλλά καλύτερα θα πώ:
  Το ΟΧΙ δεν είναι χρέος! Χρέη έχουμε αρκετά!
Το ΟΧΙ της Κυριακής είναι  δικαίωμα !
Είναι ηδονή να βλέπεις τους δανειστές να έχουν μπελάδες!
Και  η ηδονή είναι το καλύτερο αντίδοτο στο φόβο!
  ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ
---------------------------------------------------------------------------------
Το ΟΧΙ είναι ο ανηφορικός μονόδρομος της εθνικής αξιοπρέπειας. Που όμως χρειάζεται κατεπειγόντως οραματικό στρατηγικό ορίζοντα και διαχείριση με όρους ιστορικής ευθύνης.
Λαοκράτης Βάσσης φιλόλογος-συγγραφέας,
--------------------------------------------------------------------------------------
Όστις ετέρους δέδοικε, δούλος ων λέληθεν εαυτόν!  (Αντισθένης)
Μαρία Ιω. Σίδερη
-----------------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ στην Ευρώπη των λίγων = ναι στην Ευρώπη των λαών
ΟΧΙ στην Ευρώπη της "λιτότητας"​ = ναι στην Ευρώπη της Δημοκρατίας
ΟΧΙ στον φαύλο κύκλο των μνημονίων = ναι στην ανάπτυξη της χώρας
ΟΧΙ στη βαραβαρότητα = ναι στον πολιτισμό
Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκης Βουτέρης, Θέατρο Εξαρχείων
-------------------------------------------------------------------------
Ψηφίζω ΟΧΙ με 2 χέρια !!!
Βούρος Γιώργος, ηθοποιός-σκηνοθέτης
--------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ στην αλητεια των εκβιαστων και στα τελεσιγραφα τους
ΝΑΙ στα ονειρα μας, στην αξιοπρεπεια μας
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ- ηθοποιος
-------------------------------------------------------------------
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη.
Τα νέα γερμανικά Πάντζερ είναι τα ΑΤΜ των τραπεζών
Εως τώρα το γνωρίζαμε θεωρητικά. Σήμερα που η επίθεση κλιμακώνεται, το ζούμε στην πραγματικότητα.
Τώρα οι μάσκες έπεσαν.
Αυτό είναι το περίφημο "ευρώ" τους.
Το μήνυμα είναι σαφές:
Θα το διαθέτουν οι Τράπεζες, μόνο αν παραιτηθείτε από κάθε δημοκρατικό σας δικαίωμα.
Κάντε όσες εκλογές και δημοψηφίσματα θέλετε. Εάν εμείς όμως δεν εγκρίνουμε την Κυβέρνησή σας ή το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, τα κλειδιά του "θησαυροφυλακίου" τα κρατάμε εμείς.
Αυτό που "παίζεται" λοιπόν την επόμενη Κυριακή, ξεπερνάει κατά πολύ το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο υποτιθέμενα γενναιόδωρο πακέτο Γιουνκέρ. Ξεπερνάει ακόμα και το "ποια πολιτική" επιθυμούν οι πολίτες να ασκηθεί στη χώρα. Ξεπερνά ακόμα και το ζωτικό "λιτότητα ή όχι"
Αυτό που κρίνεται παίρνει ασύλληπτα ιστορική διάσταση.
Είναι η προάσπιση και εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος.
Είναι το νέο 114
Θα το υπερασπιστούμε λοιπόν ή όχι;
"Επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων"
Ναι λοιπόν στην υπεράσπιση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
ΨΗΦΙΖΩ ΟΧΙ
ΟΛΓΑ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
-------------------------------------------------------------------------------
Συνυπογράφω και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Για Δημοκρατία - Λαϊκή Κυριαρχία - Εθνική Ανεξαρτησία. Θυμάμαι κάτι απλό από τον Σοφοκλή: μικρού δ' αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος.
ΔΕΔΕΣ ΛΙΩΝΗΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
---------------------------------------------------------------
"Το άγριο, σκληρό  θέατρο που παίχτηκε αυτούς τους πέντε μήνες, με ρόλους μοιρασμένους ανάμεσα στους "κακούς"(θεσμοί) και στους "καλούς" (πολιτικοί),  με στόχο τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και την οικονομική εξόντωση  του ελληνικού λαού, έφτασε στο τέλος του: Οι μάσκες έπεσαν και ο ελληνικός λαός καλείται  να πάρει την πραγματικότητα στα χέρια του, να συνεχίσει να γράψει τη δική του  Ιστορία: ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ  στη μαφία των χρηματαγορών,  των ολιγαρχών. και των παρατρεχάμενών τους πολιτικών. Οι αγώνες καθορίζουν το μέλλον των λαών.
Τζίνα Πολίτη - Πανεπιστημιακός
Θα ψηφίσω ΟΧΙ. Γιατί η Αξιοπρέπεια, εδώ έχει λόγους και με αφορούν. Θέλω η φωνή μου ν΄ακούγεται όχι σαν του τραυλίζοντος επαίτη, αλλά καθαρά και ισότημα, όπως επιτάσσει η Ιστορία και οι αγώνες ενός λαού που υπάρχει ακόμα και ορθώνει το ανάστημά του στις δικτατορίες των αγορών. Ζώ απο παιδί την δίνη των πολιτικών -έξωθεν- παρεμβάσεων και προσπαθειών υποδούλωσης αυτού του λαού. Βλέπω λοιπόν, ποιός μου έδωσε την ''χαμένη μου ελπίδα'' πίσω και πώς με αντιπροσωπεύει, για μιά Ευρώπη των Λαών, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Είμαι μαζί τους.  
ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ
-------------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
---------------------------------------------------------------------
      ΌΧΙ
Όχι στον περαιτέρω εξευτελισμό.
Οχι στη μιζέρια.
Οχι στο κάθε αιμοδιψές ανθρωπόμορφο παρτάκι.
Οχι στην αγένεια.
Οχι στο ο,τι του φανεί του λωλοστεφανή.
Όχι στην προπαγάνδα των ξεπουλημένων απο καιρό.
Οχι στην κατάντια των δρόμων που ναι γεμάτοι με τρελλαμένους παραμιλούντες ανθρώπους,σαν τα αδεσποτα που καιρο τριγυρνάνε και κανεις δεν δίνει σημασία..
Γιατι γίναμε ολοι αδέσποτοι στη βία των καιρών..
Σημασία εχει να παραμείνουμε άνθρωποι..
´Ανθρωπος:παράγωγο
Του άνω θρώσκω:κοιτάω ψηλά.
"Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω."
Διαβάστε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη "Άν θελεις να λέγεσαι άνθρωπος" και 
Subcomandante Marcos, IV Το λιοντάρι σκοτώνει κοιτάζοντας, από το βιβλίο Ιστορίες του Γερο-Αντόνιο.
Με το κεφάλι ψηλά..
ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
----------------------------------------------------------------------------
ΛΕΩ ΟΧΙ!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΑΝΙΩΤΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ        
-----------------------------------------------------------------------------
Το ΟΧΙ ειναι η απαντηση της αξιοπρεπειας και της ευθυνης!
Οχι στην Νεοφιλελευθερη αποικιοκρατια!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΣ - ΛΥΡΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
------------------------------------------------------------
Υπερασπίζομαι το   Ο Χ Ι   για  :
την "χαμένη αξιοπρέπεια" που σημαίνει:
 1.500.000    άνεργοι
    500.000    κλειστές επιχειρήσεις
        8.000    που  αυτοκτόνησαν
    200.000     νέους επιστήμονες που μετανάστευσαν
     και  άλλα πολλά ....!!
ΜΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ – ΠΡ. ΣΩΜ. ΕΡΓΑΖ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
-------------------------------------------------------------------------------
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφέστατο.
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις προτάσεις των θεσμών. 
α) Θέλουμε να καταργηθεί το ΕΚΑΣ από τις συντάξεις των μικροσυνταξιούχων; Σας πληροφορώ, πως έχω φίλο, που η 86χρονη μητέρα του παίρνει σύνταξη χηρείας 650 ευρώ. Από αυτά, τα 500 ευρώ, είναι ΕΚΑΣ. Αν θέλουμε, να μείνει αυτή η γυναίκα με μηνιαία σύνταξη 150 ευρώ, ψηφίζουμε ΝΑΙ, αν δεν θέλουμε, ψηφίζουμε ΟΧΙ.
β) Θέλουμε να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του ταμείων υγείας;
Πρακτικά σημαίνει πως η πιο πάνω γυναίκα θα πληρώνει 6% από τα 150 ευρώ που θα παίρνει, για ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Αν θέλουμε να της μειωθεί η πετσοκομμένη πλέον σύνταξη των 150 ευρώ, κατά 6%, ψηφίζουμε ΝΑΙ. Αν δεν θέλουμε, ψηφίζουμε, ΟΧΙ.
γ) Θέλουμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, στα συσκευασμένα τρόφιμα, και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στο 23%. Αυτό σημαίνει πως, τα μειωμένα 150 ευρώ της παραπάνω γυναίκας, μειώνονται ακόμη. Αν, λοιπόν, θέλουμε να εξαφανισθεί και το υπόλοιπο της σύνταξης αυτής της γυναίκας, ψηφίζουμε ΝΑΙ, αν δεν θέλουμε, ψηφίζουμε ΟΧΙ.
δ) Οι θεσμοί δεν θέλουν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ετήσια κέρδη (ΚΕΡΔΗ όχι ΤΖΙΡΟ) πάνω από 500.000 ευρώ, αλλά το βάρος αυτό να επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους (περικοπές). Αν θέλουμε το βάρος αυτό να πέσει στους ώμους των μισθωτών και συνταξιούχων, ψηφίζουμε ΝΑΙ, αν θέλουμε να το πληρώσουν οι μεγάλες κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις (οι περισσότερες Γερμανικές), ψηφίζουμε ΟΧΙ.
ε) Οι Θεσμοί δεν δέχονται να επιβληθεί φόρος στον τζόγο (φρουτάκια). Αλλά τα έσοδα αυτά να εξευρεθούν με τον τρόπο της προηγούμενης παραγράφου. Αν θέλουμε αυτά να τα πληρώσει ο Λαός, ψηφίζουμε ΝΑΙ, αν θέλουμε να τα πληρώσουν οι εταιρίες του τζόγου (πολυεθνικές-Γερμανικές), ψηφίζουμε ΟΧΙ στ) Αςθυμηθούμε και κάτι ακόμη. Ποιοι κυβερνούσαν αυτή την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια; Ποιοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας μας; Γίνεται άλλοι να κυβερνούν και άλλοι να ευθύνονται; Θυμηθείτε τους χαρακτηρισμούς του ενός για τον άλλον; Βλέπετε τώρα πως ενώνονται μπροστά στον κίνδυνο; Βλέπετε που ζητάνε με ομοψυχία να ψηφίσουμε ΝΑΙ; 
Το σημαντικό είναι ότι ενώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο, αλλά το τραγικό είναι ότι ενώθηκαν μπροστά στον ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ κίνδυνο, και όχι στον κίνδυνο της χώρας. Κάνουν αυτά που έκαναν επί 40 χρόνια, που είχαν καταντήσει την ΕΛΛΑΔΑ, προτεκτοράτο της Γερμανίας. 
Τέλος
ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, ΟΤΙ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΟΙΜΠΛΕ,, ΛΑΓΚΑΡΝΤ κλπ, αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να την σώσουν, τότε ψηφίζουμε ΝΑΙ.
ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ
-----------------------------------------------------------------
Το ΌΧΙ είναι Επανάσταση που Φέρνει την Ανάσταση! 
Για Τίποτα μη Φοβηθείτε!
Ο Έλληνας έχει Φωνή που είχε Χρόνια να Ακουστεί!
Και Τώρα ήρθε η στιγμή να Οραματιστείτε σε τι κόσμο θέλετε να ζείτε ! 
Κάντε ένα Διαλογισμό και μέσα εκεί θα βρείτε όλα αυτά που θέλετε να δείτε ! Χαμογελάστε ...Γελάστε... Βάλτε το Χέρι στην Καρδιά... και μέσα εκεί στο Παραβάν... τραγουδήστε "Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο, Αλλάζουνε Εντός μου, τα Σύνορα του Κόσμου"
Από Καρδιάς με Συνειδητότητα
ΒΕΤΑ ΜΠΕΤΙΝΗ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ - ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ
---------------------------------------------------------------------------
Στηριζω την Ελληνικη κυβερνηση,και προσωπικα τον πρωτο Ελληνα πρωθυπουργο που μιλαει " τη δικη μας φωνη". στον αγωνα για την αξιοπρεπεια και την Δημοκρατια.Σε κεινους που αναρωτιουνται "μετα το ΟΧΙ τι;" απανταμε;Γνωρισαμε τα τελευταια  χρονια τι σημαινει το ΝΑΙ σε Ολα. Η Ιθακη βρισκεται σε αχαρτογραφητα νερα,ΟΧΙ στις σειρηνες του νεοφιλελευθερισμου,ουτε βημα πισω!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------
Είμαι ο Γιώργος Χρανιώτης και ψηφίζω ΟΧΙ!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΑΝΙΩΤΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ
-------------------------------------------------------------------------------
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ για ένα και μόνο λόγο: Θέλω πίσω την ΖΩΗ μου.
Βαγγέλης Παπαδόπουλος
Τρία χρόνια άνεργος Σκηνοθέτης μετά από 30 χρόνια δουλειάς.
--------------------------------------------------------------------------
Για να να μην συνεχισουν να πληρωνουν μονο οι φτωχοι, για να τελειωσει επιτελους η χουντα ολων των ιδιωτικων καναλιων, που προσπαθουν  να μας εμποδισουν να ψηφισουμε, για να μην επανελθουν οι βρυκολακες που μας κυβερνουσαν εδω και μισο αιωνα εγκαθιστωντας μεθοδικα το πελατειακο και διαπλεκομενο κρατος που μας πτωχευσε, για να στειλουμε ενα μηνυμα σε ολοκληρο τον κοσμο, οτι η δημοκρατια σε αυτην την ηπειρο δεν πεθανε ακομα, αλλα κυριως για μπορω να συνεχισω να κοιταζω την κορη μου στα ματια, ψηφιζω   οχι!
Κλεων γρηγοριαδης ηθοποιος.
---------------------------------------------------------------------------
Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να
 ξαναφτιάξουμε μια Ευρώπη της δημοκρατίας και όχι των τραπεζών και για μια Ελλάδα της ευθύνης και της αξιοπρέπειας και όχι της υποταγής. 
Μανώλης Μαυροματάκης - Ηθοποιός
------------------------------------------------------------------------
Από τότε που γεννήθηκα άκουγα πως οι Έλληνες αν και μια χούφτα λαός ξέρουν να αντιστέκονται, ξέρουν να παλεύουν, ξέρουν να αγωνίζονται. Κι ας μου παρερμήνευσαν στα σχολεία μας την ιστορία. Εγώ έμαθα μετά πως το ΟΧΙ του '40 το είπε ο λαός κι όχι ο Μεταξάς. Είμαστε μια χούφτα λαός. Από τότε που γεννήθηκα άκουγα για πείνα στην Κατοχή, για διχασμό στον εμφύλιο, για ξερονήσια, εξορίες και χούντα αλλά για αντίσταση του λαού . Από τότε που γεννήθηκα άκουγα για αίμα που χύθηκε στο Πολυτεχνείο γιατί κάποια παιδιά αντισταθήκανε και μαζί τους κι ο λαός. Μετά είδα σε φωτογραφία τον Καραμανλή να κατεβαίνει από τη σκάλα του αεροπλάνου και όλοι να ζούνε με την ελπίδα της ελεύθερης Ελλάδας. Είδα με τα μάτια μου στη μεταπολίτευση έναν λαό να προσπαθεί να διώξει την φτώχεια από πάνω του. Είδα να με ταΐζουν γάλα με τον φόβο της φτώχιας, να με ταΐζουν σιωπές με τον φόβο του μη, μην μπλέξεις, μην μιλήσεις, μην ανακατευτείς, μην φωνάξεις, μην αντιδράσεις, δεν ξέρεις τι γίνεται, δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είδα να μου λένε να κοιτάζω μόνο τη δουλειά μου. Έμαθα τι σημαίνει ΕΟΚ και γιατί "πρέπει" να είμαστε εκεί. Και λίγο αργότερα είδα έναν ολόκληρο λαό να φωτίζεται στο πνεύμα της αλλαγής του Αντρέα. Κι εμένα να με ταΐζουν όνειρα, υποσχέσεις, μια θέση στο δημόσιο, αντιπαροχές, μεγαλύτερα σπίτια. Είδα να μπαίνουμε στην ΕΕ, είδα τον Σημίτη να παίζει τις τύχες μας στο χρηματιστήριο, είδα να μου λένε πως το χρήμα & η επιτυχία είναι το παν και πως όποιος δεν τα έχει όλα αυτά είναι ανίκανος, άχρηστος. Και μετά είδα την πείνα να γίνεται δίψα για να γίνω όλα αυτά, να αποκτήσω λεφτά, ευημερία, καλή διάθεση, να ακούσω μπράβο τα κατάφερες. Είδα λαμόγια βουτηγμένα στις ξαπλώστρες της Μυκόνου σε θέσεις κλειδιά, είδα ανθρώπους να ζηλεύουν την τύχη τους, είδα διαπλοκές. Είδα όνειρα Σαββατοκύριακου με πιστωτικές κάρτες και Τειρεσία να τις μαυρίζει, είδα καινούρια σπίτια, μεζονέτες, με δάνεια και είδα και πλειστηριασμούς, είδα στο Καστελόριζο τις βαρκούλες που αρμένιζαν πίσω από τον Γιωργάκη που έλεγε πως ότι έκανα μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν λάθος. Ευημερία, κάρτες, δάνεια, αδιαφορία, παρτακισμός, όλα λάθος. Ότι μου μάθανε ήταν λάθος. Και είδα να μου ρίχνουν την ευθύνη. Είδα να μην ζητάνε μια συγνώμη. Είδα τρόμο, είδα πάλι τον φόβο που με ταίσανε. Έμαθα τι είναι μνημόνιο. Είδα την ΕΕ, τους "εταίρους" να μας γονατίζουν και την κυβέρνηση να τους εξυπηρετεί με πολύ καλό σέρβις μαζί με την τρομοκρατία των μίντια, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Είδα τον Πρετεντέρη, την Τρέμη και τα άλλα παιδιά να αναψοκοκκινίζουν για να με πείσουν πως το μνημόνιο είναι για το καλό μου. Είδα μεγάλες συγκεντρώσεις, είδα αγανάκτηση, ξύλο, κρατική καταστολή, είδα φασίστες να δέρνουν, να σκοτώνουν, μια χώρα να βουλιάζει στο κενό και η κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι της ΕΕ ταΐζοντας μου και πάλι σιωπή. Σωπάστε θα σας σώσω, μονάχα σωπάστε. Κι ας έβλεπα ανεργία και ουρές στον ΟΑΕΔ κι ας έβλεπα φίλους να φεύγουν έξω εγκαταλείποντας κάθε ελπίδα κι ας έβλεπα πείνα και συσσίτια κι ας έβλεπα βλέμματα σκοτεινιασμένα, απόγνωση, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, συνταξιούχους να ζητάνε στον δρόμο ένα ευρώ, φίλους να χάνονται στην κατάθλιψη, ζαναξ να πουλιούνται στη μαύρη αγορά, γνωστούς να μας αφήνουν, να αυτοκτονούν. Κι ας έβλεπα μια χώρα ενοικιάζεται και πωλείται. Την αξιοπρέπεια να λυγίζει. Τα κεφάλια να σκύβουν, την ελπίδα να στρίβει. Και ο σωτήρας με καινούριο μνημόνιο να μου τάζει, να μου τάζει, να μου τάζει "ανάπτυξη", "καλύτερη ζωή". Είδα αυτή η χούφτα λαός να του γυρνάει την πλάτη. Να βγάζει φωνή, δειλά- δειλά στην αρχή, πιο θαρραλέα αργότερα. Και μετά είδα χαμόγελα και ελπίδα. Πρώτη φορά αριστερά; Για μένα Αριστερά. Αλλά όπως και να το πεις, είδα κάποιους να αγωνίζονται για μένα, να ξενυχτάνε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μένα. Είδα να μην πετυχαίνει η διαπραγμάτευση, είδα αδιέξοδο, είδα το πραγματικό πρόσωπο των "εταίρων" μας, της "ισότιμης Ευρώπης", είδα συμφωνία με μέτρα αδίστακτα. Που λυγίζουν και πλατάνια, όχι ανθρώπους. Είδα αυτούς που αγωνίζονται για μένα για πρώτη φορά να βάζουν πλάτη, να αντιστέκονται, να μου ζητάνε να αντισταθώ κι εγώ μαζί με αυτούς για το καλό όλων μας για την εθνική μας κυριαρχία. Είδα ότι η ιστορία δεν είναι το βιβλίο που διαβάζαμε στα σχολεία, αλλά αυτό που ζούμε τώρα. Η ιστορία που γράφεται αυτές τις μέρες και είμαστε και μείς κομμάτι της. Είδα ανθρώπους να φοβούνται και να τρέχουν στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, δικοί μας άνθρωποι, δικοί μας φόβοι. Είδα το ΟΧΙ και το ΝΑΙ να διχάζεται στα στόματα όλων. Είδα να φοβόμαστε μπροστά στην έννοια της δημοκρατίας που για πρώτη φορά καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Η δύναμη του λαού. Αυτό είμαστε εμείς. Αυτό είναι το δημοψήφισμα. Και για πρώτη φορά θα αποφασίσουμε εμείς. Ήρθε η ώρα της ενηλικίωσης. Δεν θα πάρει πια κανείς την ευθύνη για μας και τη ζωή μας. Αλλά μόνο εμείς. Μετά δεν θα έχουμε να κατηγορούμε κανέναν για το ποιός έσπασε το πιάτο. Εμείς το κάναμε! Είδα και πάλι τα παιδιά των μίντια να αναψοκοκκινίζουν, να στηρίζουν το ΝΑΙ με πάθος και θα το στηρίζουν όλες αυτές τις μέρες με λύσσα. Αλλά αυτοί δεν ταΐστηκαν με τον ίδιο φόβο που ταΐστηκα εγώ. Και που τον νίκησα. Αυτοί έχουν συμφέροντα που εγώ μήτε τα φαντάζομαι και δεν θέλουν να τα χάσουν. Αυτοί που λένε ΝΑΙ στην πρόταση της ΕΕ, λένε ναι στην ταπείνωση, ναι στο καινούριο μνημόνιο, ναι στην εξαθλίωση, ναι στην υποταγή. Ξεπουλάνε και προδίδουν μια χώρα. Εγώ δεν έχω θέση ανάμεσα τους. Θα πω ΟΧΙ σ΄ όλα αυτά, ΟΧΙ σε μια συμφωνία που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, ΟΧΙ στην οικονομική ασφυξία, όχι στον στραγγαλισμό και στην εξαθλίωση του λαού μας, όχι στην ταπείνωση. Και θα το πω με μεγάλη χαρά και περηφάνια, ένα συναίσθημα που χρόνια είχα να το νοιώσω. Ήρθε η ώρα να γράψουμε τη δική μας ιστορία γα μας, τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Ας πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας για την εθνική μας κυριαρχία. Μια χούφτα λαός!
ΣΑΡΑ ΓΑΝΩΤΗ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ
--------------------------------------------------------------------
Λέω όχι στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις των θεσμών, γιατί το παρελθόν εδειξε ότι η ζωή των πολιτων της Ελλαδας λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας  χειροτερεψαν.Χρειάζονται ένα νέο προγραμμα οι συνθήκες ζωής των πολιτών.
Αδαμ Μπουσδουκος. Ηθοποιος απο Γερμανια
--------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ. Με λογισμό και με όνειρο.
Έλενα Χριστούλη, Σκηνογράφος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Χαλανδρίου
--------------------------------------------------------------------
 
Παράδοξο! Η μεγάλη κατάφαση είναι φορές που  γράφεται ΟΧΙ.
  Νίκος Κορνήλιος, σκηνοθέτης
- See more at: https://left.gr/news/dekades-kallitehnes-lene-ohi#sthash.CsYCkf4X.dpuf