Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Οι ανάγκες του δέρματος μετά τα 25

Οι ανάγκες του δέρματος μετά τα 25

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά τα σημάδια του χρόνου αρχίζουν να γίνονται ορατά από τα μέσα κιόλας της 2ης δεκαετίας της ζωής μας. Μάθετε πώς μπορείτε να καθυστερήσετε τα σημάδια αυτά, ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες του δέρματός σας και φυσικά πώς να τις ικανοποιήσετε.

Στην ηλικία των 25 η επιδερμίδα ομαλοποιείται,γίνεται λεία και διάφανη. Ωστόσο, παρατηρούνται κάποιες διαφορές στην ηλικία αυτή, γιατί ουσιαστικά σταματάει η κυτταρική ανάπτυξη και τότε…ξεκινά και η φθορά.
Ποιες είναι οι ανάγκες του δέρματος
Τα συστατικά που προλαμβάνουν τη γήρανση στην ηλικία αυτή είναι ουσίες που ενυδατώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επιδερμίδα. Σ' αυτές περιλαμβάνονται, τα βασικά λιπαρά οξέα, το γαλακτικό αμμώνιο, οι δεσμευτές ελευθέρων ριζών όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα φλαβονοειδή και τα ιχνοστοιχεία. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιηλιακό για να προλάβετε τη φωτογήρανση.
Τι πρέπει να κάνετε καθημερινά
ΠΡΩΙ
-Πλένετε το πρόσωπό σας με νερό, κατά προτίμηση ιαματικό.
-Χρησιμοποιείτε κρέμα ενυδάτωσης με περιεκτικότητα 60% σε νερό.
-Περιποιείστε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών με ενυδατική κρέμα.
-Μην παραμελείτε την αντιηλιακή προστασία.
ΒΡΑΔΥ
-Καθαρίζετε το πρόσωπό σας με σαπούνι με ουδέτερο ρΗ.
-Αφαιρείτε το μακιγιάζ με ελαφρύ γαλάκτωμα καθαρισμού, το οποίο Θα απλώνετε με ήπιες κινήσεις. Ξεπλένετε το πρόσωπό σας με νερό ή ψεκάζετε το με ιαματικό νερό.
-Προσθέτετε μια τονωτική λοσιόν με φυτικά εκχυλίσματα (π.χ. χαμομήλι, τίλιο, μέντα, θυμάρι, αγγούρι).
-Χρησιμοποιείτε μια κρέμα νυκτός που περιέχει βιταμίνες και οξέα φρούτων.
Πρόσθετη φροντίδα
-Κάνετε μάσκα ενυδάτωσης μία φορά την εβδομάδα.
-Χρησιμοποιείτε ένα προϊόν για απαλή απολέπιση μία φορά την εβδομάδα.
-Απευθυνθείτε στο δερματολόγο και κάνετε peelίng με υψηλή συγκέντρωση ΑΗΑ μία φορά το δίμηνο, για βαθιά απολέπιση.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

Μυστικά ομορφιάς από την Ασία

Έχουν κατά κανόνα εξαιρετική επιδερμίδα, λεία, λαμπερά μαλλιά και τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στον κόσμο. Οι γυναίκες της Ασίας ακολουθούν ευλαβικά παραδοσιακούς κανόνες ομορφιάς, δοκιμασμένους διαμέσου των αιώνων, και χρησιμοποιούν τα ίδια συστατικά της φύσης που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες τους: από το ρύζι, που παρομοιαζόταν με πολύτιμο λίθο στην Κίνα, μέχρι την καρύδα, που εμφανίστηκε στη Γη πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, και από τη σόγια, που περιέχει ουσίες παρόμοιες με τα οιστρογόνα, μέχρι το ταπεινό μπαμπού, που έχει εξυγιαντικές ιδιότητες.

Καρύδα
Ή αλλιώς το δέντρο που εμφανίστηκε μετά την εποχή των δεινοσαύρων! Απολιθώματα καρύδας που βρέθηκαν στην Ινδία έχουν ηλικία 55 εκατομμυρίων ετών. Μία από τις παραδοσιακές συνταγές ομορφιάς των Ινδών είναι να κάνουν μασάζ στο κεφάλι με χλιαρό λάδι καρύδας και να κοιμούνται με αυτό. Έτσι χαρίζουν στα μαλλιά τους όγκο και λάμψη, ενώ παράλληλα εξυγιαίνουν το τριχωτό της κεφαλής και καταπολεμούν την πιτυρίδα. Ωστόσο, τα οφέλη της καρύδας δεν κάνουν καλό μόνο στα μαλλιά, αλλά και στο δέρμα, στον νου, ακόμα και στα δόντια. Πλούσια πηγή σε βιταμίνη Ε, ποτάσιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, το λάδι καρύδας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος. Και όλα αυτά αμέσως, μιας και χάρη στο χαμηλό μοριακό του βάρος απορροφάται πολύ γρήγορα από το ανθρώπινο δέρμα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιείται και στην αρωματοθεραπεία, για να μειώνει τα επίπεδα του στρες και να βελτιώνει τη διάθεση.

Ρύζι
Οι καλλυντικές ιδιότητες του ρυζιού ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο Μπαλί θεωρείται η ενσάρκωση της πανάρχαιης θεάς της ζωής και της γονιμότητας, της Ντέγουι Σρι. Στην Κίνα, αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν ότι το ρύζι τρωγόταν 7.000 χρόνια πριν. Στην Ευρώπη εισήχθη από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Ιαπωνία, οι γκέισες άλεθαν το ρύζι και χρησιμοποιούσαν τη σκόνη του ως πούδρα, προκειμένου να έχουν κατάλευκη όψη. Πολλά τα οφέλη του ρυζιού ως προς την περιποίηση, αλλά και το μακιγιάζ: Τα  ένζυμά του κάνουν ήπια απολέπιση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών της ακμής, ενώ το έλαιο από πίτουρο ρυζιού -είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, σε λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες- έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες για το δέρμα και τα μαλλιά. 

Τζίνσενγκ
Η ρίζα που μοιάζει με κακοφτιαγμένο ανθρωπάκι είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της κινεζικής ιατρικής. Η λίστα με τα οφέλη του είναι μακριά: Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την αντίσταση στις λοιμώξεις και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας των ηλικιωμένων και των αρρώστων με χρόνιες ασθένειες, ενισχύει τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, άνδρες που έπαιρναν δισκία τζίνσενγκ επί λίγες εβδομάδες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι. Όσον αφορά τις καλλυντικές του ιδιότητες: Βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην οξυγόνωση του δέρματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν σπυράκια, καταπολεμά το πρήξιμο των ματιών και τα σημάδια κούρασης, ενώ ταυτόχρονα δίνει ενέργεια και σύσφιγξη στην ώριμη επιδερμίδα.  

Σόγια
Είναι η μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει και τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η σόγια, που ξεκίνησε να καλλιεργείται στην Κίνα πριν από 5.000 χρόνια, θεωρείται ένα από τα κορυφαία συστατικά ομορφιάς. Να ποια είναι τα πολύτιμα στοιχεία που συγκεντρώνει: Ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες, τις οποίες βρίσκουμε σε αντιγηραντικές συνθέσεις για την ώριμη επιδερμίδα, είναι φυτοοιστρογόνα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία έχουν αντίκτυπο και στο δέρμα: μείωση του πάχους του δέρματος, χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, μείωση ελαστικότητας, πολύ έντονες ρυτίδες, αφυδάτωση, ξηρότητα. 

Μπαμπού
Ως σύμβολο του φενγκ σούι, προσελκύει την καλή τύχη, τον πλούτο και την ευτυχία. Ως καλλυντικό συστατικό, όμως, ευνοεί την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Το πυρίτιο, που προέρχεται από το μπαμπού, βοηθάει στην απορρόφηση άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το ποτάσιο, το μαγνήσιο, προάγει τον σχηματισμό κολλαγόνου και δυναμώνει τα νύχια και τα μαλλιά. Επίσης, υποστηρίζει τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών, οι οποίες χρειάζονται για τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τέλος, το εκχύλισμα και η πούδρα από μπαμπού απορροφούν την περιττή λιπαρότητα και καταπραΰνουν ήπιες περιπτώσεις εκζέματος ή ψωρίασης.  

Διπλός καθαρισμός: 
Η τελετουργία από την Ιαπωνία
Οι Γιαπωνέζες φημίζονται για την αλαβάστρινη, φωτεινή επιδερμίδα τους. Εκτός από τα γονίδια, υπάρχει ένας ακόμα λόγος: «Μία από τις πιο παραδοσιακές γιαπωνέζικες συνήθειες ομορφιάς είναι ο διπλός καθαρισμός του προσώπου. Η συνήθεια ξεκίνησε λόγω ανάγκης: Αιώνες πριν, οι γυναίκες στην Ιαπωνία έβαφαν το πρόσωπό τους κατάλευκο. Για να αφαιρούν, λοιπόν, αυτό το τόσο βαρύ μακιγιάζ, που έμοιαζε με μπογιά, δημιουργήθηκε το καθαριστικό λάδι, ένα προϊόν που λατρεύτηκε από τις Ασιάτισσες και έπειτα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο», εξηγεί η PR & Digital Manager της Shiseido στην Ελλάδα, κ. Κατερίνα Χανζάρα. Το ίδιο έγινε και με τις ΒΒ κρέμες. Άρα, το πρώτο στάδιο είναι ο καθαρισμός με ειδικό καθαριστικό μπαλμ ή λάδι, ώστε να αποκαλύπτεται η επιδερμίδα στη φυσική της κατάσταση. Στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιείται ένα κρεμώδες σαπούνι, το οποίο απομακρύνει τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα. 

Τα top 5 μυστικά ομορφιάς των γυναικών της Ασίας
Το βούρτσισμα του δέρματος Πριν από το ντους, βουρτσίζουμε το (στεγνό) σώμα μας με μία ξύλινη βούρτσα από φυσική τρίχα. Υπολογίζουμε ένα λεπτό για κάθε περιοχή (μηρούς, γάμπες, οπίσθια, πλάτη, χέρια, κοιλιά). Τα μικρά σπιθουράκια θα φύγουν και το δέρμα μας θα λάμψει.  
Το SPF Στην Ιαπωνία το λευκό δέρμα είναι ακόμα στη μόδα. Οι Γιαπωνέζες χρησιμοποιούν απαραιτήτως αντιηλιακό. Μερικές κυκλοφορούν και με ομπρέλα. Αντίο φωτογήρανση.
Το ενυδατικό mist Οι Ασιάτισσες συνηθίζουν να έχουν στην τσάντα τους ένα ενυδατικό αντιοξειδωτικό σπρέι, το οποίο χρησιμοποιούν κάθε στιγμή για την τόνωση του δέρματος, αλλά και για την ανανέωση του μακιγιάζ.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού  Το πράσινο τσάι είναι ένας πραγματικός θησαυρός με τη μορφή ροφήματος, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης.
Η αλλιώτικη εφαρμογή της κρέμας Σε αντίθεση με εμάς τις δυτικές, που τρίβουμε την κρέμα στο πρόσωπό μας, οι Κορεάτισσες την απλώνουν με ελαφριά χτυπηματάκια, ξεκινώντας από τον λαιμό και προχωρώντας προς τα πάνω. Έτσι, διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας του δέρματος. 

Μετά την απιστία, τι;


Οι περισσότεροι έχετε ακούσει μια τέτοια ιστορία και κάποιοι από εσάς την έχετε βιώσει στο πετσί σας. Αφήνει «σημάδια», που προσπαθείτε να διαχειριστείτε, σας βάζει στη διαδικασία να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, τον σύντροφο που έχετε απέναντί σας και τη μεταξύ σας σχέση και σας αναγκάζει να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Τελικά, μετά την απιστία, τι; Έξι ερωτήσεις βρίσκουν απαντήσεις!

Να το μοιραστώ με κάποιον;

Ως «θύμα», είναι φυσιολογικό να θέλετε να μιλήσετε για όσα σας συμβαίνουν στα κοντινά σας πρόσωπα, ζητώντας στήριξη και συμμάχους στο πρόσωπο των φίλων και της οικογένειάς σας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο καλό είναι να μη γίνεται παρορμητικά, αλλά να είναι απόρροια της πραγματικής σας ανάγκης για επικοινωνία και βαθύτερη ενδοσκόπηση. Διαφορετικά, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να μη λύσει το πρόβλημα και να μη βοηθήσει τη σχέση σας, αλλά να περιπλέξει τα πράγματα. Πάντως, καλό είναι για αρχή, αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, να μιλήσετε σε κάποιον ουδέτερο παρατηρητή (έναν ειδικό), που θα μπορέσει να δει τα πράγματα πιο αντικειμενικά και θα σας βοηθήσει να δείτε πού φταίξατε εσείς και πού ο σύντροφός σας. Ο ειδικός θα σας βοηθήσει να μείνετε στον στόχο σας, δηλαδή στο τι φταίει για τη λάθος τροπή στη σχέση σας, και δεν θα κάνει τη συζήτηση προσωποκεντρική.

Να φύγω;
Μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται εν βρασμώ ψυχής, αλλά μόνο έπειτα από σκέψη και συζήτηση με τον σύντροφό σας. Πρέπει να αξιολογήσετε τον δικό σας ρόλο και τη δική σας ευθύνη στην κατάσταση που έχει προκύψει και αφού συνεκτιμήσετε όλα τα δεδομένα να καταλήξετε στο ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε ή δεν υπάρχει πια λόγος να συνεχίσετε να βρίσκεστε στη σχέση αυτή.

Και με τα παιδιά τι θα γίνει;
Τα παιδιά -ιδιαίτερα τα μικρά- δεν πρέπει να εμπλέκονται στη σχέση του ζευγαριού. Δεν αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους των γονιών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους απομυθοποιήσουν, ούτε να στραφούν εναντίον κάποιου. Φροντίστε να κρατάτε στο μυαλό σας ότι μέσα από τη σχέση των γονιών τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους πρότυπα για τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Και αν τελικά μείνω;
Στην περίπτωση που η σχέση συνεχιστεί, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
* Η θετική εξέλιξη είναι η απιστία να αποτελέσει την αφετηρία για μια καλύτερη σχέση, όπου τυχόν προβλήματα θα έχουν εντοπιστεί και θα έχουν επιλυθεί. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, η σχέση μπορεί να βγει πιο δυνατή και τελικά να γνωρίσετε τον σύντροφό σας καλύτερα και να κατανοήσετε περισσότερο τις ανάγκες του. Βέβαια, προϋπόθεση για να συμβούν αυτά είναι η καλή επικοινωνία του ζευγαριού και η ειλικρίνεια. Οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να συζητήσουν τους λόγους που οδήγησαν στο σημείο αυτό, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την κοινή ζωή τους με ισότιμους όρους, χωρίς πισωγυρίσματα.
* Η αρνητική εξέλιξη είναι η τήρηση της σιωπής ή η άρνηση για ό,τι συνέβη, τακτικές που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση θυμού και απωθημένων και στην εκδήλωση εκδικητικότητας, φόβου, ανασφάλειας και δυσπιστίας από την πλευρά του «θύματος».

Τι θα πει επικοινωνώ σωστά;
Θα πει ότι είστε ανοιχτοί στο να δείτε πού μπορεί να βρίσκεται η δική σας ευθύνη και ότι είστε διατεθειμένοι να τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες. Με άλλα λόγια, όταν απευθύνεστε στον σύντροφό σας, δεν πρέπει να μιλάτε επιθετικά χρησιμοποιώντας κάθε τόσο τη λέξη «εσύ», ούτε να εξαπολύετε συνέχεια κατηγορίες, γιατί έτσι τον βάζετε σε θέση άμυνας. Μιλήστε για όσα νιώθετε εσείς και για όσα νιώθει ο σύντροφός σας, ώστε να εξοικειωθείτε ο ένας με τον άλλον. Μην προκαθορίζετε την απάντηση του συνομιλητή σας και όταν ο απέναντί σας δεν καταλαβαίνει τι θέλετε, απλώς εξηγήστε του. Στις σχέσεις δεν υπάρχουν δεδομένα. Καλό είναι, επίσης, να μην ξεκινήσετε τον διάλογο όταν είστε θυμωμένοι, γιατί τότε δεν ακούτε, και να επιλέξετε κάποιον ουδέτερο χώρο για τη συζήτηση.

Να ρωτήσω για το άλλο πρόσωπο;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνετε αυτό. Το άλλο πρόσωπο δεν εμπλέκεται στη σχέση σας, είναι έξω από αυτήν. Σημασία έχει πώς η σχέση οδηγήθηκε στο αποτέλεσμα αυτό, τι κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας για να τη διατηρήσετε και όχι τι ρόλο παίζει το τρίτο πρόσωπο.

Μάθημα διαχείρισης
Το πώς θα διαχειριστεί κάποιος την απιστία δεν ακολουθεί κάποια συνταγή, αλλά εξαρτάται από παράγοντες όπως το παρελθόν και οι προοπτικές της σχέσης του, οι αξίες, τα στερεότυπα, οι αντιλήψεις και τα βιώματά του. Η συναξιολόγηση όλων αυτών μπορεί να γίνει η βάση μιας νέας αρχής στη σχέση ή η αφορμή για την ολοκλήρωση του κύκλου της.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΝΤΟΡΑ ΜΙΝΟΥ, ψυχολόγο–οικογενειακή σύμβουλο (www.minou.gr).

Ασκήσεις για καλύτερο σεξ!



Γυμναστική με βάρη

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να είναι αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε δραστήρια τη σεξουαλική σας ζωή. Ο λόγος; Αυτού του είδους η προπόνηση «προκαλεί» τον οργανισμό να παράγει τεστοστερόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανδρική, αλλά και τη γυναικεία, σεξουαλική ορμή. Πάρτε, λοιπόν, τα βάρη ή την μπάρα και κάντε μερικές επαναλήψεις προκειμένου να ξεσκουριάσουν οι μύες σας. Οι παράμετροι που οδηγούν σε υψηλή συγκέντρωση της ορμόνης είναι οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. καθίσματα, άρσεις θανάτου), τα πολλά βάρη, ο μέτριος ως υψηλός προπονητικός όγκος (αρκετά σετ και ασκήσεις) και τα μικρά διαλείμματα μεταξύ των σετ (30-60΄΄).

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και την τόνωση των ηβοκοκκυγικών μυών, αυτών δηλαδή που επιτρέπουν να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Η άσκηση είναι απλή: Συστέλλετε τους μυς και κρατάτε τη θέση για 5΄΄. Εισπνέετε σε κάθε πίεση και εκπνέετε όταν χαλαρώνετε. Προσπαθήστε να κάνετε 100-200 πιέσεις την ημέρα. Εφαρμόστε την άσκηση καθημερινά για ένα μήνα περίπου. Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες δυναμώνουν τους μυς του κόλπου, αποκτούν τον έλεγχό τους και φτάνουν ευκολότερα σε οργασμό. Από την άλλη, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό. Για να νιώσετε πιο έντονα πώς δουλεύουν οι μύες, μπορείτε να καθίσετε επάνω σε μια μικρή μπάλα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο πιλάτες, και να εκτελέσετε εκεί τις ασκήσεις.

Κολύμβηση
Με δεδομένο ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια πράξη αντοχής, η κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να κάνει τις... μπαταρίες σας να κρατήσουν περισσότερο. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να αποκτήσετε ωραίο, γυμνασμένο σώμα, που θα σας κάνει πιο ελκυστικούς στο άλλο φύλο.

Γιόγκα

Θέλετε να εμπλουτίσετε τη σεξουαλική ζωή σας με νέες στάσεις; Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να τις ανακαλύψετε. Επίσης, θα βελτιώσει την ευλυγισία και την αντοχή σας και θα δυναμώσει τους μυς της πυέλου με τις κατάλληλες ασκήσεις. Για παράδειγμα, με τη συστηματική εξάσκηση της Hatha yoga θα αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση του σώματος, άρα και των μυών της λεκάνης και του κορμού. Δύο ασάνες που τονώνουν τη σεξουαλικότητα είναι οι «Bound Angle Pose» (Baddha Konasana) και «Wide Angle Seated Forward» (Upavistha Konasana). Μάλιστα, στους άνδρες η γιόγκα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου μεταξύ ερωτικής διέγερσης και εκσπερμάτισης.

Αεροβική άσκηση
Οι αεροβικές δραστηριότητες βοηθούν τη σεξουαλική ζωή με τον ίδιο τρόπο που προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Κρατούν τα αιμοφόρα αγγεία καθαρά και βελτιώνουν την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στα όργανα, όπως τα γεννητικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ισχυρότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια στύσεις. Μελέτη του Χάρβαρντ, μάλιστα, συνέδεσε την τακτική άσκηση με μείωση κατά 41% του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ κλινική μελέτη ανέφερε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεξουαλικής απόδοσης σε παχύσαρκους, μεσήλικους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Μέθοδος Feldenkrais
Η διέγερση της σεξουαλικής επιθυμίας προϋποθέτει ήρεμο σώμα και πνεύμα και σε αυτό βοηθάει η μέθοδος Feldenkrais, που προάγει την αυτοβελτίωση του ατόμου μέσω της συνειδητοποίησης του σώματος και της αλληλεπίδρασης με το μυαλό. Οι ασκήσεις της μεθόδου απελευθερώνουν τη μυϊκή ένταση από διάφορες περιοχές (π.χ. κοιλιακό τοίχωμα, πόδια) και αυξάνουν την αίσθηση του σώματος. Οι κινήσεις έχουν τη μορφή κύματος και μπορούν να παρομοιαστούν με τις φυσικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ. Η αυξημένη, λοιπόν, κιναισθησία και το αίσθημα συντονισμού βοηθούν να «χρησιμοποιήσετε» το σώμα σας πιο αρμονικά.

Διατάσεις

Είναι το μέρος του προγράμματος που συχνά παραλείπουμε. Ωστόσο, η ευλυγισία παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σεξουαλική απόλαυση και την ποικιλία στην ερωτική επαφή. Φροντίστε, λοιπόν, να επανεντάξετε τις διατάσεις τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του προπονητικού σας προγράμματος. Εναλλακτικά, επιλέξτε κάποιο είδος άσκησης που τις περιλαμβάνει.

Παν μέτρο…
Το να ασκήστε πάνω από τα όριά σας, δυστυχώς, δεν θα σας μεταμορφώσει σε «θεούς», αλλά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερ-προπόνηση μειώνει την τεστοστερόνη, την ορμόνη του σεξ και της ερωτικής επιθυμίας, γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει περίοδος ξεκούρασης μετά την προπόνηση.​


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΖΑΜΤΖΗ, πτυχιούχο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, MSc Exercise & Nutrition Science.

Καφεΐνη: Η βασίλισσα της λιποδιάλυσης



Τι είναι η καφεΐνη;

Είναι μια υδρόφιλη ουσία που βρίσκεται στους κόκκους, στα φύλλα και στους καρπούς περισσότερων από 63 φυτών. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι ο καφές, το τσάι και τα φύλλα του, το κακάο και η γκουαράνα. Η καφεΐνη δρα ως φυσικό φυτοφάρμακο, που παραλύει και σκοτώνει ορισμένα έντομα που τρέφονται από τα συγκεκριμένα φυτά. Στον ανθρώπινο οργανισμό δρα διεγερτικά και είναι ήπιο διουρητικό, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές έρευνες για την παχυσαρκία.

Πώς συνδέεται με το αδυνάτισμα και ποια είναι ακριβώς η δράση της;
Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο καφέ πίνουμε τόσο πιο εύκολα αδυνατίζουμε. Υπενθυμίζουμε ότι 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως προκαλούν διαύγεια, ευεξία και μας δίνουν ενέργεια, αλλά η υπερβολική ποσότητα καφέ προκαλεί στρες, πονοκέφαλο, τρέμουλο, αλλά και ναυτία. Ωστόσο, η καφεΐνη, όταν έρχεται απευθείας σε επαφή με τα λιποκύτταρα, έχει έντονη λιποδιαλυτική δράση. Δηλαδή, έχει την ικανότητα να βοηθάει το λίπος που βρίσκεται παγιδευμένο μέσα στα λιποκύτταρα να γίνει πιο λεπτόρρευστο.
Έτσι, «δραπετεύει»
πιο εύκολα προς το συκώτι, το οποίο θα το μεταβολίσει. Συγχρόνως, απομακρύνει τα περιττά υγρά, αντιμετωπίζει το πρήξιμο και αποσυμφορεί τον λιπώδη ιστό. Αυτοί είναι οι λόγοι που τα περισσότερα αδυνατιστικά και αντικυτταριτιδικά καλλυντικά προϊόντα περιέχουν καφεΐνη στη σύνθεσή τους.

Με ποια κριτήρια να επιλέγουμε ένα αδυνατιστικό καλλυντικό προϊόν με καφεΐνη;
Η υφή του πρέπει να είναι ελαφριά και ημίρρευστη, όπως ένα ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος. Ακόμη, πρέπει να απορροφάται άμεσα, να στεγνώνει γρήγορα ώστε να μπορούμε να ντυθούμε αμέσως μετά την εφαρμογή του, να διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και φυσικά να είναι ευχάριστο στην εφαρμογή.

Όλα τα αδυνατιστικά προϊόντα με καφεΐνη είναι αποτελεσματικά;
Όχι, το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη. Ένα καλό ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 3-5%. Κάτι άλλο που έχει σημασία είναι το εξής: Η καφεΐνη έχει μικρό μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από την επιδερμίδα. Ωστόσο, ρόλο παίζουν και τα υπόλοιπα συστατικά της σύνθεσης και η ποσότητά τους. Π.χ, το οινόπνευμα συνδυάζεται ιδανικά με την καφεϊνη, ωστόσο σε υψηλά ποσοστά ενδέχεται να προκαλέσει αφυδάτωση και ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

Ποια συστατικά λειτουργούν συμπληρωματικά με την καφεΐνη και ενισχύουν τη δράση της; 
* Μαζί με το τζίντζερ, ενισχύει τη σύνθεση της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που καίει το λίπος και ενεργοποιεί την απομάκρυνσή του μέσω της λέμφου.
* Σε συνδυασμό με πολυφαινόλες, π.χ. από το πράσινο τσάι, εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους και προστατεύει το δέρμα από την οξείδωση, διατηρώντας το ελαστικό και σφιχτό.
* Μαζί με θαλάσσια φύκια ή κισσό, αποσυμφορεί και αποτοξινώνει τον λιπώδη ιστό, ενώ προλαμβάνει την επανεμφάνιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
* Με πιπέρι, διεγείρει τη λειτουργία της λέμφου και την αποβολή τοξινών, γι’ αυτό και προκαλεί μια αίσθηση καύσου και πιθανόν κοκκινίλας στο δέρμα.
* Με εκχύλισμα μήλου, δρα κατά της χαλάρωσης, αφού έχει την ιδιότητα να προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου τύπου Ι και ελαστίνης και να διεγείρει τη σύνθεση νέων.  
*Μαζί με την κεκρόπια, διώχνει όλα τα είδη λιπών, ακόμα και των πιο ανθεκτικών (τριγλυκερίδια, διγλυκερίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα).

Ποια είναι η σωστή εφαρμογή ενός αδυνατιστικού/αντικυτταριτιδικού προϊόντος;

Όσο καλό και αν είναι το προϊόν που χρησιμοποιούμε, δεν φτάνει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του με μια απλή επάλειψη. Για τέλεια εφαρμογή, κάνoυμε τα εξής: Πρωί και βράδυ, απλώνουμε το προϊόν σε στεγνή επιδερμίδα και κάνουμε δυνατές μαλάξεις, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, σύμφωνα δηλαδή με τη φορά της λέμφου, και τσιμπώντας το δέρμα με τα δάχτυλα. Έτσι, αφενός απορροφάται σωστά το προϊόν και αφετέρου διευκολύνεται η αποβολή των τοξινών. Για ιδανικό αποτέλεσμα, πριν απλώσουμε το προϊόν, κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι του δέρματος διαστέλλονται και επιτρέπεται η καλύτερη διείσδυση των συστατικών.

Πότε κορυφώνεται η δράση της λιπόλυσης;
Ως τώρα, είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ένα αντικυτταριτιδικό ή αδυνατιστικό προϊόν το πρωί. Και όμως, το διάστημα κατά το οποίο κορυφώνεται η δράση του είναι το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τότε επιταχύνεται η φυσική λιποδιάλυση. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς ή έχουμε κακή ποιότητα ύπνου, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να παχύνουμε, διότι διαταράσσεται η λειτουργία της αδιπονεκτίνης, της ορμόνης που καίει τα λίπη, αλλά και η σύνθεση του κολλαγόνου.

Η αξία ενός φιλιού

Η αξία ενός φιλιού

Ένδειξη έρωτα, αγάπης, τρυφερότητας και εμπιστοσύνης, τα φιλιά έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, φωτογράφους, ποιητές, ενώ πρόσφατα μπήκαν και στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Μάλιστα, αμερικανοί επιστήμονες έδωσαν μια ελάχιστα ρομαντική διάσταση στο φιλί, διαπιστώνοντας ότι σε ένα παθιασμένο φιλί 10 δευτερολέπτων οι δύο σύντροφοι ανταλλάσσουν 80 εκατομμύρια βακτήρια! Αλλά μην πτοείστε. Οι επιστήμονες θεωρούν μια χειραψία πιο επικίνδυνη για την υγεία από ένα γαλλικό φιλί. Η ανατομία ενός φιλιού δεν εξαντλείται ωστόσο ούτε στον ρομαντισμό ούτε στην ανταλλαγή των μικροβίων, που σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές μάς ωφελούν, επειδή ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι «λέμε», αλλά και τι προκαλείται με ένα φιλί.

Νευρική επανάσταση 

Τα χείλη αποτελούν την πιο εκτεθειμένη ερωτογόνο ζώνη του σώματός μας. Τα πέντε από τα δώδεκα ζεύγη νεύρων που διατρέχουν το κεφάλι μας (κρανιακά νεύρα) ενεργοποιούνται όταν δύο άνθρωποι αγγίζουν τα χείλη τους. 

Ορμονική έκρηξη 
Τα φιλιά έχουν την ιδιότητα είτε να μειώνουν είτε να αυξάνουν τα επίπεδα πολλών ορμονών του οργανισμού. Συγκεκριμένα:
* Η κορτιζόλη -η ορμόνη του στρες- μειώνεται με το φιλί. Πρόκειται για μείωση αντίστοιχη με εκείνη που παρατηρείται στα ζευγάρια που κρατιούνται από το χέρι. Μάλιστα, για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις η μείωση της κορτιζόλης είναι ακόμη πιο μεγάλη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ερευνητικής ομάδας της Wendy L. Hill, καθηγήτριας Νευροεπιστημών στο Lafayette College. 
* Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και εκείνη που ενδυναμώνει το «δέσιμο» του ζευγαριού αλλά και της μητέρας με το μωρό της, αυξάνεται. 
* Πρώτος χορευτής ωστόσο στο χημικό μπαλέτο των ορμονών που ξεσηκώνονται με ένα παθιασμένο φιλί είναι η ντοπαμίνη, η ορμόνη της ανταμοιβής, η οποία ενισχύει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Παρόμοια αύξηση της ντοπαμίνης παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Γενετικό «δείγμα»
Ένα παθιασμένο φιλί επιτρέπει στους συντρόφους να έρθουν πολύ κοντά, να ακουμπήσουν και να μυρίσουν ο ένας τον άλλον και, σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες της εξελικτικής βιολογίας, να πάρουν ένα αξιόλογο «δείγμα» μυρωδιάς, γεύσης, πιθανώς και φερομονών, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες για το DNA του συντρόφου. Η ασυνείδητη αξιολόγηση αυτού του «δείγματος» βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν πρόκειται για τον καταλληλότερο γενετικά σύντροφο για τη δημιουργία οικογένειας και τη γέννηση υγιών παιδιών με γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως μάλιστα αποδείχθηκε σε σουηδική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση  «Proceedings of the Royal Society of London», οι γυναίκες τείνουν να ελκύονται από τη μυρωδιά ανδρών που έχουν διαφορετικό γενετικό κώδικα από τον δικό τους.

Αλλαγές στο σώμα
Ένα έντονο φιλί προκαλεί διαστολή στις κόρες των ματιών και ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που κλείνουμε τα μάτια μας. Παράλληλα, προκαλεί διαστολή των αγγείων, έντονη αιμάτωση στα μάγουλα και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.

Το πρώτο πιάτο!
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στα γαλλικά φιλιά απ’ ό,τι οι γυναίκες. Η ερμηνεία των εξελικτικών βιολόγων είναι ότι 
για τους άνδρες το φιλί είναι το μέσο για έναν σκοπό - το πρώτο πιάτο για το κυρίως γεύμα του σεξ. Με άλλα λόγια, μέσω της ανταλλαγής σάλιου, ενισχύουν την τεστοστερόνη της γυναίκας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αφροδισιακά και να οδηγήσει στα… περαιτέρω.  
Πάντως, ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχει μια διαφορά όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται το φιλί και τη λειτουργία του. Οι άνδρες φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο το φιλί ως ένα σημάδι ότι θα επακολουθήσει ερωτική επαφή και λιγότερο ως ένα μέσο παροχής πληροφοριών για τη σύντροφό τους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι το ενδιαφέρον τους για το ίδιο το φιλί μειώνεται στη διάρκεια του χρόνου, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης. 
Αντίθετα, οι γυναίκες αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία και νόημα στο φιλί και το βλέπουν ως ένα μέσο αξιολόγησης του συντρόφου τους και του κατά πόσο θέλουν να προχωρήσουν σε μια σχέση μαζί του. Το βλέπουν λιγότερο ως ερωτική πράξη και περισσότερο ως μια πράξη οικειότητας, ενώ έχουν περισσότερο την τάση να προσέχουν τη γεύση και τη μυρωδιά του συντρόφου τους όταν τον φιλούν. 

Συναισθηματικό δόσιμο
Με ένα φιλί ουσιαστικά αφήνουμε τον άλλο να έρθει 
πολύ κοντά μας και να αφεθούμε. Το φιλί απαιτεί ένα συναισθηματικό δόσιμο. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας σχέσης αλλά και για την ανάπτυξη μεγαλύτερης οικειότητας. Γι’ αυτό και μας αποκαλύπτει πολλά για τον άνθρωπο που μας φιλάει, τα 
οποία καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο, και την κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΝΕΔΙΑΤΟΥ, ψυχολόγο, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, πρόεδρο του Δ.Σ. του μη κερδοσκοπικού σωματείου για τις διαταραχές της διάθεσης «ΜΑΖΙ».

Ξαναβρείτε τη φόρμα σας μετά τις διακοπές


Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι ετοιμάζεστε να βάλετε τη ζωή σας ξανά σε πρόγραμμα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τη διατροφή σας, ειδικά αν πήρατε επιπλέον κιλά την καλοκαιρινή περίοδο. Ακολουθήστε την ολιγοθερμιδική δίαιτα που σας προτείνουμε, η οποία περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες σας για όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα σας εκπαιδεύει στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής. Πριν ξεκινήσετε όμως, πρέπει να θυμηθείτε ότι τα κιλά που πήρατε δεν τα πήρατε σε μία εβδομάδα, οπότε δεν πρέπει να έχετε την απαίτηση να τα χάσετε σε ένα ανάλογο χρονικό διάστημα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ήδη ότι το βάρος που χάνεται γρήγορα επανακτάται επίσης πολύ γρήγορα. 


Φτιάχνοντας το δικό σας πλάνο
Οι δίαιτες που σας προτείνουμε είναι 1.200 και 1.400 θερμίδων αντίστοιχα, αλλά μπορείτε να τις τροποποιήσετε ανάλογα -είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας τη θερμιδική πρόσληψη- σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του οργανισμού σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι βασικός παράγοντας για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής είναι αυτό να ανταποκρίνεται στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες. Οι παράγοντες βάσει των οποίων εξατομικεύεται ένα διαιτολόγιο είναι το φύλο (συνήθως οι άνδρες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από τις γυναίκες), το ύψος, καθώς και το τρέχον βάρος (μια μεγαλόσωμη γυναίκα λόγου χάρη έχει μεγαλύτερες θερμιδικές ανάγκες από μια πιο μικροκαμωμένη). Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας είναι η άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα κατά κανόνα ξεχνιέται τις εορταστικές περιόδους, επειδή βγαίνουμε εκτός προγράμματος. Επομένως, καλό είναι να εντάξουμε ένα μισάωρο ζωηρό περπάτημα καθημερινά στο πρόγραμμά μας, έστω σπασμένο και σε τρία δεκάλεπτα.     

Διαιτολόγιο 1.200 θερμίδων 
Για καθεμία ημέρα της εβδομάδας μπορείτε να επιλέγετε ένα από τα παρακάτω πρωινά γεύματα και ένα από τα παρακάτω φαγητά, τα οποία πρέπει να είναι μαγειρεμένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο - όπου χρειάζεται φυσικά. Επίσης, κάθε μεσημεριανό γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από 1 μερίδα νωπά ή βραστά λαχανικά για σαλάτα με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. 

Πρωινό
* 1 φλιτζάνι γάλα (1,5% λιπαρά), 1 φέτα ψωμί και 1 κουταλάκι μέλι
* 1 φλιτζάνι γάλα (1,5% λιπαρά) και 1/2 φλιτζάνι δημητριακά
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι (1% λιπαρά) και 1/2 μήλο ή αχλάδι
* 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, 1 φέτα ψωμί και 30 γρ. γραβιέρα 

Μεσημεριανό
* 1 μερίδα λαδερά (φασολάκια ή μελιτζάνες ή σπανακόρυζο ή αρακά), 1 φέτα ψωμί και 30 γρ. τυρί 
* 1 μερίδα όσπρια (φακές ή ρεβίθια ή φασολάδα) και 1 φέτα ψωμί
* 120 γρ. ψάρι ψητό (συναγρίδα ή σφυρίδα ή τσιπούρα ή πέρκα 
ή πέστροφα), 1 φέτα ψωμί και 1 μικρό φρούτο
* 1 μερίδα μακαρόνια (βρασμένα) και 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα
* 1 μερίδα κρέας ψητό (χοιρινό ψαρονέφρι ή μοσχαρίσιο φιλέτο ή στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλα ή κουνέλι) και 1 φέτα ψωμί
* 1 μερίδα μελιτζάνες παπουτσάκια (ή γεμιστά κολοκύθια με κιμά και ρύζι ή  ντολμαδάκια με κιμά και ρύζι), 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί
* 1 μερίδα μπριάμ (ή ιμάμ μπαϊλντί) και 1 φέτα ψωμί

Βραδινό
* 1 σαλάτα χωριάτικη (αγγούρι, ντομάτα,  πιπεριά, κρεμμύδι) και 1 φρούτο
* Κολοκυθάκια (ή χόρτα) βραστά, 1 πατάτα (ή 1 φέτα ψωμί) και 30 γρ. κίτρινο τυρί (ή ανθότυρο)
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι (1,5% λιπαρά) με 1 κουταλάκι μέλι ή 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά)
* 1 μερίδα ψιλοκομμένο λάχανο, 1 φέτα ψωμί και 30 γρ. κίτρινο τυρί
* 1 γαριδοσαλάτα (100 γρ. γαρίδες βραστές ή καραβίδες ή άλλο θαλασσινό με μαρούλι, αγγούρι και 1 μέτρια ντομάτα) ή χταπόδι ξιδάτο, 1 φέτα ψωμί και 1 μικρό φρούτο
* 1 σάντουιτς (με 1 φέτα γαλοπούλα, 4 φύλλα μαρουλιού και μουστάρδα) και 1 μικρό φρούτο
* 1 αυγό βραστό (ή 1 μικρή μερίδα ομελέτα με λαχανικά) και 1 φέτα ψωμί

Ενδιάμεσα
Τρώτε ένα μικρό φρούτο (ή πίνετε 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό) πριν το μεσημεριανό και πριν το βραδινό. 
 
Διαιτολόγιο 1.400 θερμίδων 
Όπως και στο προηγούμενο διαιτολόγιο, επιλέγετε καθεμία ημέρα της εβδομάδας μία από τις διαθέσιμες επιλογές. Επίσης, κάθε μεσημεριανό φαγητό συνοδεύεται από 1 μερίδα σαλάτα νωπών ή βραστών λαχανικών.

Πρωινό
* 1 φλιτζάνι γάλα (1,5% λιπαρά) με  δημητριακά πρωινού και 1 κουταλάκι μέλι
* Κρέμα βανίλια από γάλα (1,5% λιπαρά) και 1 φέτα ψωμί
* 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 1 φέτα ψωμί και 1 κουταλάκι μέλι
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά), 1 φρυγανιά, 1 κουταλάκι μέλι

Σνακ
* 1 φέτα ψωμί και 45 γρ. ανθότυρο
* 1 φρούτο
* 1 σουσαμένιο κουλούρι
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 φέτα ψωμί και 30 γρ. τυρί
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κουταλάκι μέλι και 3-4 καρύδια (ή 1 κουταλιά τριμμένα καρύδια)
* 1 ποτήρι φρέσκο χυμό 

Μεσημεριανό
* 3 φλιτζάνια μακαρόνια (ή ριζότο με λαχανικά) και 2 κουταλιές τριμμένο τυρί
* Χοιρινό φρικασέ (ή μοσχάρι) με σέλινο και 1 φέτα ψωμί
* Στήθος γαλοπούλας (ή κοτόπουλου) ψητό, 1 φέτα ψωμί και 1 μέτριο φρούτο
* 1 μέτριο κομμάτι κολοκυθόπιτα (ή σπανακόπιτα) και 1 φρούτο
* 1 μερίδα κοτόπουλο λεμονάτο με 1/2 φλιτζάνι ρύζι βρασμένο ή γαλοπούλα γεμιστή με κίτρινο τυρί και 2 μικρές πατάτες
* 1 μέτριο μοσχαρίσιο μπιφτέκι ψητό (χωρίς αυγό και ψωμί) ή 1 μπριζόλα ή 1 μοσχαρίσιο φιλέτο
* Ψάρι πλακί και 1 φέτα ψωμί

Απογευματινό
* 1 ζελέ με κομμάτια φρούτων ή φρουτοσαλάτα
* 1 κρέμα καραμελέ
* 1 κεσεδάκι ρυζόγαλο 
* 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
* 1 μικρό φρούτο

Βραδινό
* Μεγάλη σαλάτα από χόρτα βραστά (ραδίκια ή αντίδια ή παντζαρόφυλλα ή κολοκυθάκια ή φασολάκια), 45 γρ. τυρί φέτα, 1 φέτα ψωμί και 1 μικρό μήλο ή αχλάδι
* Ντάκο (1 κρητικό παξιμάδι, 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη, 45 γρ. τυρί και 1 κουταλιά λαδο-ρίγανη) ή 1 τοστ (τυρί, ντομάτα, γαλοπούλα) και 1 μικρό φρούτο
* Τονοσαλάτα (τόνο σε νερό, 1 αγγούρι, 1/2 μαρούλι και 1 κουταλιά μαγιονέζα). Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τόνο με 120 γρ. καπνιστό σολομό ή με 120-160 γρ. καπνιστή πέστροφα
* Ομελέτα με τυρί (1 αυγό, 45 γρ. άπαχο τυρί) ή ομελέτα με λαχανικά και 1 φέτα ψωμί
* Γαύρο (ή άλλο ψάρι) στη λαδόκολλα με φρέσκο πιπέρι και δεντρολίβανο και 1 μέτρια πατάτα ψητή

Για να μην έχετε απορίες για τη δίαιτα
Μπορώ να αλλάξω τη σειρά των γευμάτων;Η μετακίνηση του μεσημεριανού το βράδυ και αντίστροφα επιτρέπεται. Αρκεί να μη γίνεται συνέχεια, γιατί συνήθως το βραδινό γεύμα είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό και είναι σαφώς προτιμότερο να τρώτε περισσότερο το μεσημέρι, γιατί θα έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας να κάψετε την ενέργεια που θα πάρετε.

Μπορώ να τρώω το ίδιο φαγητό δυο τρεις φορές την εβδομάδα;
Όχι, δεν μπορείτε γιατί για να είναι ισορροπημένη η διατροφή σας, αλλά και για να είναι αποτελεσματική η δίαιτα πρέπει να τρώτε ένα διαφορετικό φαγητό την ημέρα. Δεν μπορείτε για παράδειγμα, να τρώτε τρεις μέρες την εβδομάδα. μελιτζάνες παπουτσάκια.

Αν παραλείψω ένα γεύμα, θα χάσω πιο πολλά κιλά και πιο γρήγορα;
Μην παραλείπετε κανένα γεύμα, ακόμη και αν δεν πεινάτε, γιατί στο επόμενο θα φάτε περισσότερο. Επιπλέον, μια δίαιτα δεν κρίνεται μόνο από την ενέργεια που σας παρέχει, αλλά και από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σας εξασφαλίζει. Ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του έχει κάποιες ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες, κ.λπ.). Αυτές τις ανάγκες λοιπόν πρέπει να τις καλύπτετε καθημερινά, είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι.

Πόσο λάδι να βάζω στα φαγητά και τη σαλάτα;
Κάθε μέρα πρέπει να παίρνετε δύο κουταλιές λάδι, μία στη σαλάτα και μία στο φαγητό σας. Αν όμως κάποια μέρα μαγειρέψετε για όλη την οικογένεια και βάλετε στο φαγητό περισσότερο λάδι, τότε φροντίστε να σερβίρετε τη δική σας μερίδα εντελώς στραγγιστή. Σε περίπτωση που δεν βάλετε καθόλου λάδι στο φαγητό σας, προσθέστε δύο κουταλιές στη σαλάτα σας.

Χρήσιμες συμβουλές
* Για τα γεμιστά κολοκύθια  ή τα παπουτσάκια προμηθευτείτε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά από μπούτι, κιλότο ή νουά.
* Για την παρασκευή της μπεσαμέλ παραλείψτε το βούτυρο και το πλήρες γάλα και χρησιμοποιήστε γάλα 1,5% λιπαρά.
* Για να νοστιμίσετε τα φαγητά, χωρίς να τους προσθέσετε θερμίδες, βάλτε τους άνηθο, δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο κ.λπ.
* Στο σάντουιτς μπορείτε να αντικαταστήσετε την καπνιστή γαλοπούλα με τόνο ή μπούτι καπνιστό χοιρινό ή κοτόπουλο καπνιστό ή προσούτο ή σολομό. Μπορείτε επίσης αντί για μαρούλι να βάλετε ντομάτα.
* Οι μερίδες σας θα πρέπει να είναι σαν κι αυτές του εστιατορίου και όχι σαν τις σπιτικές που είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερες. Όπου λοιπόν δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ποσότητα σε γραμμάρια, στο μυαλό σας θα έχετε μια μερίδα εστιατορίου.
* Ο καφές επιτρέπεται, αρκεί να μην βάλετε ζάχαρη και γάλα. Αν σας είναι αδύνατο να τον πιείτε σκέτο, τότε προσθέστε ένα κουταλάκι ή πιείτε τον όπως ακριβώς τον πίνετε π.χ. γλυκό με γάλα, αλλά περιοριστείτε μόνο σε έναν.
* Όπου αναφέρονται νωπά λαχανικά για σαλάτα, μπορείτε να φτιάχνετε ό,τι σύνθεση σας αρέσει. Αν είστε στη δουλειά μπορείτε να προμηθευτείτε τη σαλάτα σας από το σάλατ μπαρ κάποιου κοντινού φαστ φουντ, χωρίς όμως να προσθέσετε οποιαδήποτε σος.

Τα "πρέπει" του σεξ που (κακώς) κανείς δεν σου είπε

Τα "πρέπει" του σεξ που (κακώς) κανείς δεν σου είπε

Τελικά, εκεί που στερεύουν οι συζητήσεις για τον μελισσάκο και την μελουσσούλα και τα λουλουδάκια, τι θα ευχόσουν να σου είχε πει κάποιος για το σεξ που να είναι αλήθεια και να μην απαιτούνταν τόσος κόπος για να το μάθεις;
Πόσα και πόσα σουαρέ έχεις κάνει με τις φίλες από τα 15 σου- μην πω και νωρίτερα, πόσα και πόσα άρθρα έχεις διαβάσει, πόσες και πόσες ταινίες έχεις δει και αφού έχουμε έλλειψη σε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, πόσα και πόσα πράγματα έχεις μάθει λάθος για το σεξ.
Η ιστοσελίδα Reddit συγκέντρωσε μάλιστα από τους επισκέπτες της απαντήσεις πάνω στο ερώτημα τούτο το κρίσιμο: '' ποιό είναι αυτό το κάτι που αφορά το σεξ και θα ευχόσουν να σε είχε ενημερώσει κάποιος επ' αυτού!
Οι απαντήσεις αφορούσαν τα πάντα όλα κι εμείς μαζέψαμε μερικές ακόμα αλήθειες που θα θέλαμε να ξέρουμε για το σεξ, πριν τις πάθουμε στην πραγματική μας ζωή!
Το να αλλάζεις στάσεις κάθε 30 δευτερόλεπτα στο σεξ, δεν εγγυάται τον οργασμό σας- τουναντίον!
* Το σεξ στη θάλασσα ή στην παραλία δεν είναι εξίσου καλό στην πραγματική ζωή όσο στις ταινίες. Η άμμος και οι μύκητες θα σου κάνουν παρέα για ένα μήνα μετά.
*Δεν υπάρχει διακριτικός τρόπος να καθαριστείς μετά το σεξ. Απλά ΠΡΕΠΕΙ να πλυθείς. Η πιο εύκολη στρατηγική είναι μωρομάντηλο πρώτα και νερό με σαπούνι κατόπιν.
*Όχι, εκείνος δεν έχει όρεξη για σεξ όλη την ώρα- αλλά δεν θα στο αρνηθεί και ποτέ.
*Ναι, το σεξ είναι πολύ γ@@@@το όταν το κάνεις με κάποιον που θες πολύ.
*Ναι, κάθε γυναίκα μπορεί να διασκεδάσει όσο θέλει στο σεξ, όπως κάνουν όλα τα αρσενικά- άσε τις ντροπές.
*Όχι, το σεξ δεν είναι αυτό που βλέπεις στις ταινίες και στις ερωτικές ταινίες.
Αν δεν μάθεις τι σε φτιάχνει, κι αν δεν το ζητήσεις, ποτέ δεν θα το απολαύσεις. Ο παρτενέρ σου δεν θα γίνει ποτέ μάντης του μυαλού σου, ούτε θα το καταλάβει δια της πλαγίου οδού.
*Μπορείς να λες όχι όταν δεν θέλεις να το κάνεις χωρίς φόβο, χωρίς πάθος. Ακόμη κι αν του είχες δώσει την εντύπωση ότι ήθελες και μετά άλλαξες γνώμη.
*Πολλές γυναίκες δεν ολοκληρώνουν μόνο με τη διείσδυση. Για το 50-75% των γυναικών απαιτείται και κλειτοριδική διέγερση.
*Σταμάτα να ανησυχείς τόσο μην μείνεις έγκυος- κάνοντας εικασίες για το πόσο περπάτησαν τα σπερματοζωάριά του από το στήθος σου όπου και ολοκλήρωσε μέχρι τον κόλπο σου. Ν σε νοιάζει να παίρνεις προφυλάξεις κόντρα σε ΣΜΝ που μπορούν να σε ταλαιπωρούν μια ζωή.
*Το καλό σεξ δεν ισούται με μια καλή σχέση αλλά σίγουρα μια καλή σχέση περιλαμβάνει το καλό σεξ.
*Το να έχεις άγχη και φόβους πάνω στο σεξ είναι φυσιολογικό.
*Όπως συμβαίνει με όλα και με το ποδήλατο, το καλό σεξ θέλει εξάσκηση, δεν γεννήθηκες για να το κάνεις τέλεια.
*Ναι, υπάρχουν αμήχανες και άβολες στιγμές πάνω στο σεξ.
*Όχι, το σεξουαλικό σου πικ δεν είναι στα 20 σου!
*Πειραματίσου - γιατί μπορεί και να σ' αρέσει! Ή αν κάτι δεν σου άρεσε κάποτε μπορεί τώρα να σ'αρέσει, άρα πειραματίσου ξανά!
* Το τι θα κάνεις με τους "χυμούς του" είναι δικό σου θέμα! Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει εις την κατάποση.
* Η στύση του είναι απαραίτητη στο σεξ - το "δεν πειράζει" πειράζει, ειλικρινά!
* Ένα σέξι στριγκάκι μπορεί να φέρει την όρεξη για σεξ.
* Το να διαβάσεις 100 φορές το Κάμα Σούτρα, δεν εγγυάται πως θα μπορείς να κάνεις πράξη και τις στάσεις του βιβλίου.
Πηγή womenonly.gr

Ανδρικοί μύθοι... Καταρρίψτε τους!


Είναι γνωστό ότι οι άνδρες συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους -ή τουλάχιστον λόγω άμυνας προσπαθούν να αγνοήσουν τυχόν προβλήματα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο- μέχρις ότου το σύμπτωμα να γίνει τόσο ενοχλητικό που να μην μπορούν πια να το παραβλέψουν ή μέχρι η σύντροφός τους να τους αναγκάσει να επισκεφτούν κάποιον ειδικό. Αποτέλεσμα της στάσης τους αυτής; Η διαιώνιση διαφόρων μύθων γύρω από την υγεία τους, που εμείς θα καταρρίψουμε!

«Το καπέλο προκαλεί καράφλα»
Είναι σίγουρα ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους. Ωστόσο, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι ούτε το κράνος ούτε το καπέλο προκαλούν την εφιαλτική φαλάκρα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών, όταν φοριούνται σφιχτά. Όσον αφορά την αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού (ανδρογενή αλωπεκία), ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός. Με άλλα λόγια, ο πατέρας και οι πρόγονοι του άνδρα έχουν ήδη δείξει τον δρόμο, κυρίως όσον αφορά την ηλικία που αυτή θα εμφανιστεί και την ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί.

«Το ξύρισμα κάνει τα γένια πιο πυκνά»
Όχι, το μέγεθος και το σχήμα του θύλακα της τρίχας είναι αυτό που καθορίζει το πόσο πυκνά θα είναι τα γένια σας, καθώς και την υφή τους, εάν δηλαδή η τρίχα θα είναι χοντρή ή λεπτή. Το ξύρισμα δεν πρόκειται να αλλάξει τον θύλακα όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν.

«Οι άνδρες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού»
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό (κατά περίπου 100 φορές) να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους άνδρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σχετικά με τον καρκίνο του μαστού στον ανδρικό πληθυσμό των Η.Π.Α. για το έτος 2015 έδειξαν ότι περίπου 2.350 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα διαγνωστούν σε άνδρες και περίπου 400 άνδρες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ακόμα, περίπου ένας στους 1.000 άνδρες θα πάθει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής του. Όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες, η πιο κοινή ένδειξη της νόσου είναι ένα εξόγκωμα ή η πάχυνση των ιστών του μαστού. Αν και ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως αφορά άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω.

«Η τεστοστερόνη αυξάνεται μέχρι τα 30»
Στους άνδρες τα πιο υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σημειώνονται στην ηλικία των 18 ετών. Από τα 18 μέχρι τα 40 χρόνια τα επίπεδα της ορμόνης μένουν περίπου σταθερά υψηλά, ενώ μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζουν να μειώνονται αργά και σταδιακά. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης δεν σημαίνουν απαραίτητα και υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επίδοσης.

«Οι άνδρες δεν παθαίνουν οστεοπόρωση»
Μπορεί η οστεοπόρωση να είναι πιο συχνή στις γυναίκες -κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, που προκαλεί απότομες ορμονικές αλλαγές και απώλεια οστικής μάζας-, ωστόσο εμφανίζεται και στους άνδρες. Η πιθανότητα για ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο ανδρικό φύλο αυξάνεται καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τους. Επιπλέον, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται, εκτός από την ηλικία, και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (για παράδειγμα σε άνδρες που ακολουθούν αγωγή με ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη), η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. σύνδρομα δυσαπορρόφησης), η χρήση στεροειδών φαρμάκων και η ακινησία.

«Περισσότερη πρωτεΐνη σημαίνει περισσότερους μυς» 
Οι πρωτεΐνες είναι το απαραίτητο δομικό υλικό που χτίζει ιστούς, όπως οι μύες, ή αναπληρώνει τις φθορές τους. Επομένως, προκειμένου το σώμα σας να δημιουργήσει μυς, χρειάζεται πρωτεΐνη. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως αν λαμβάνετε καθημερινά τις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

«Το πέος δεν μπορεί να υποστεί κάταγμα»
Το γεγονός ότι το πέος δεν έχει οστά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποστεί κάποιο κάταγμα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πέος μπορεί να υποστεί κάταγμα στους κυλινδρικούς άξονες, οι οποίοι διοχετεύουν με αίμα την περιοχή κατά τη στύση. Αν και ένας τέτοιος τραυματισμός δεν συμβαίνει συχνά, σε περίπτωση που συμβεί εκδηλώνεται με οξύ πόνο και απαιτεί να επισκεφτείτε αμέσως ένα νοσοκομείο.

«Η μπίρα κάνει κοιλιά»
Αν και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπίρας (ή οποιασδήποτε μορφής αλκοόλ) μπορεί να οδηγήσει σε σπλαχνική παχυσαρκία, ωστόσο το να πίνετε καθημερινά πολλά κουτάκια ζύθου δεν είναι η μοναδική αιτία εμφάνισης της λεγόμενης «μπιροκοιλιάς». Ακόμα και άνδρες που δεν πίνουν μπορεί να έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της μέσης, καθώς το γεγονός αυτό σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα την κακή διατροφή και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι ζήτημα κρεβατοκάμαρας» 
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική καρδιακή νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι νεότεροι άνδρες με στυτική δυσ-λειτουργία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, μεταξύ εκείνων με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, η στυτική δυσλειτουργία φάνηκε να αποτελεί έναν επιπρόσθετο δείκτη βλάβης του ενδοθηλίου των αγγείων. Τέλος, σύμφωνα με άλλη μελέτη, άτομα με καρδιακή νόσο και στυτική δυσλειτουργία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα από ό,τι εκείνοι που δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή τόσο η καρδιακή νόσος όσο και η στυτική δυσλειτουργία σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αν και την αθηροσκληρωτική διαδικασία τη συνδέουμε συνήθως με τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, η πραγματικότητα είναι ότι συμβαίνει και στο αγγειακό δίκτυο του πέους. Μάλιστα, επειδή οι αρτηρίες του πέους είναι μικρότερες, τα προβλήματα συχνά εμφανίζονται πρώτα εκεί.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΛΔΑΤΟ, ειδικό παθολόγο.

Τα χαρακτηριστικά του καλού μπαμπά

Είναι ο σύντροφός σας ο ιδανικός μπαμπάς; Η μεταξύ σας σχέση μπορεί να δώσει την απάντηση. Διαβάστε τα 9 χαρακτηριστικά του καλού μπαμπά και εξακριβώστε αν ο πατέρας των παιδιών σας είναι αυτός που πρέπει.

Είναι στοργικός και αφοσιωμένος

Ο καλός μπαμπάς δίνει όλη του την προσοχή όταν τη χρειάζεστε απελπισμένα. Οι γονείς πρέπει να είναι διαρκώς σε επιφυλακή για τις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους (ακόμη κι αν πρόκειται να βγουν εντελώς εκτός προγράμματος). Αν ο σύντροφός σας είναι ο τύπος του τρυφερού άνδρα που πάντοτε νοιάζεται για την οικογένειά του -αφήνοντας στην άκρη τους εγωισμούς- τότε είστε πολύ τυχερή. Έχει ένα από τα χαρακτηριστικά του καλού μπαμπά.

Δεν φοβάται να γίνει συναισθηματικός

Οι άνδρες σπάνια εκφράζουν την αγάπη και την στοργή τους. Καλός πατέρας είναι ο άνδρας που δε φοβάται να σας φιλήσει σε δημόσιο χώρο, που λατρεύει τα σκυλιά και δεν φοβάται τις αγκαλιές. Ο σύζυγος που είναι ικανός να χτίσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί σας, είναι αυτός που δίνεται ολοκληρωτικά και στα παιδιά.

Διαχειρίζεται το άγχος

Ένας πατέρας πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις. Τα παιδιά αφομοιώνουν το άγχος των γονιών τους, γι' αυτό ο καλός μπαμπάς ξέρει πώς να διώξει τα άγχη μιας κακής μέρας και να τα αντικαταστήσει με θετική κι αισιόδοξη διάθεση.

Μοιράζεται το φαγητό του

Να ένας εύκολος τρόπος για να εξακριβώσετε αν ο πατέρας του παιδιού σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος... στην κατάλληλη θέση. Οι άνθρωποι που παραχωρούν πρόθυμα μια μπουκιά απ' το φαγητό τους μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ως γενναιόδωροι. Ένας μπαμπάς πρέπει να μπορεί να μοιράζεται και να τοποθετεί τις ανάγκες των ανθρώπων που αγαπά πάνω από τις δικές του (ναι, ακόμη κι όταν πρόκειται για γλυκά!).

Είναι αυθόρμητος

Ο καλός μπαμπάς μπορεί με ευκολία να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του στους δικούς του ανθρώπους. Ένας ανοιχτός συναισθηματικά άνθρωπος, είναι ένας πάντα διαθέσιμος και αφοσιωμένος γονιός.

Βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού

Αν ο άνδρας σας σάς βοηθάει στο καθάρισμα ή το μαγείρεμα, τότε προφανώς είναι διαθέσιμος να αλλάξει πάνες και να διαβάσει παραμύθια.

Είναι διατεθειμένος να κάνει θυσίες

Τα παιδιά χρειάζονται έναν δοτικό, φιλότιμο πατέρα. Ο σύντροφος που διατίθεται με αυταπάρνηση να θυσιάσει μια βραδιά με πίτσες και μπίρες, γιατί κάποιος στην οικογένεια αρρώστησε και θέλει να τον φροντίσει, είναι ο πατέρας που αξίζει στα παιδιά σας.

Μπορείτε να βασιστείτε πάνω του

Ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Τα λόγια του δεν είναι κενά και δεν σκορπάει υποσχέσεις. Ο σωστός πατέρας είναι ένας άνθρωπος εμπιστεύσιμος - κρατάει το λόγο του με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Υπάρχει αγάπη μεταξύ σας

Ο σεβασμός, η στοργή, το πάθος και η καλή επικοινωνία στη σχέση σας, είναι κριτήρια της ποιότητάς του ως πατέρα. Αν η σχέση σας βασίζεται σε θεμέλια αγάπης και κατανόησης, τότε η οικογένειά σας είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια που μπορεί να ξεπεράσει όλες τις αντιξοότητες.
- See more at: http://www.mama365.gr/19905/ta-harakthristika-toy-kaloy-mpampa.html#sthash.lwNiH1ac.dpuf

Όσα «είναι» και «δεν είναι» ο γάμος σας

Πρόσφατα η σύμβουλος γάμου Margaret Rutherford και ο άνδρας της γιόρτασαν το 24ο έτος συμβίωσής τους. Θέλοντας να μοιραστεί με κάθε παντρεμένο ζευγάρι το μυστικό της επιτυχίας τους, η Rutherford απαριθμεί σε ένα υπέροχο κείμενο όσα είναι και όσα δεν είναι ο γάμος, όπως τα έμαθε ως γυναίκα, σύζυγος και επαγγελματίας.

10 πράγματα που δεν είναι ο γάμος

1. Ο γάμος δεν είναι για δειλούς και φυγόπονους. Απαιτεί πολύ σκληρή προσπάθεια.
2. Ο γάμος δεν είναι δικτατορικό καθεστώς: Δεν παίρνεις ό,τι θέλεις, όποτε το θέλεις. Δεν σημαίνει ότι κερδίζεις πάντα, γιατί αυτό συνεπάγεται με το ότι το ταίρι σου βγαίνει πάντοτε χαμένο. Εσύ μπορεί να ωφελείσαι αν γίνεται πάντα το δικό σου, αλλά ο γάμος σου καθόλου.
3. Ο γάμος δεν είναι πυρηνική φυσική. Οι αρχές στις οποίες βασίζεται είναι πραγματικά πολύ απλές: Ευγένεια, σεβασμός, αγάπη. Ξεκάθαρα πράγματα.
4. Ο γάμος δεν αναζωογονείται μόνος του. Οι μακροχρόνιες σχέσεις, θέλουν κέφι και όρεξη. Χρειάζεται προσπάθεια και απ' τις δύο πλευρές για να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα.
5. Ο γάμος δεν είναι συλλογή όμορφων αντικειμένων. Οι χαρές του γάμου δεν είναι απτές και αναλώσιμες – είναι συναισθηματικές.
6. Ο γάμος δεν είναι για τους ανυπόμονους. Τα ομορφότερα πράγματα που θα σου προσφέρει, απαιτούν χρόνο. Μείνε και περίμενε – μην είσαι βιαστική.
7. Ο γάμος δεν «σηκώνει» κακομεταχείριση, κριτική, φωνές και βία. Όλα αυτά, πνίγουν την ελπίδα για ευτυχισμένη ζωή, καταστρέφουν τις όμορφες στιγμές και διαλύουν την εμπιστοσύνη και την αγάπη.
8. Ο γάμος δεν είναι αυτοσυντηρούμενος. Δεν τρέφεται από τον εαυτό του -χρειάζεται την φροντίδα σου. Αν όλη σου η ενέργεια δίνεται στα παιδιά, κάνεις λάθος.
9. Ο γάμος δεν είναι βαρετός. Ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από εσένα, ζει μαζί σου – έχει πλάκα να τον παρατηρείς!
10. Ο γάμος δεν είναι πάντα ήρεμος κι ειρηνικός. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Πρέπει να ξέρεις πώς να διαφωνείς και πώς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου, για να μην αποβούν μοιραίες για τον γάμο σου.

10 πράγματα που είναι ο γάμος

1. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει οικειότητα – βαθιά και ουσιαστική. Ο σύζυγός σου, είναι ο άνθρωπός σου.
2. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει ότι έχεις κάποιον να σε προσέχει πάντα. Σημαίνει αλληλεξάρτηση και αλληλοβοήθεια.
3. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει ότι κάποιος σε έχει δει στις χειρότερές σου στιγμές και, παρ' όλ' αυτά, ακόμα σ' αγαπάει.
4. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να γελάς με αστεία που μόνο οι δυο σας καταλαβαίνετε. Να λες ξανά και ξανά την ίδια ιστορία και να ξεκαρδίζεσαι κάθε φορά.
5. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να μην μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς τον άλλον.
6. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να εκνευρίζεσαι συνέχεια με τις ίδιες αφορμές. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα χωνέψεις.
7. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να ανυπομονείς να επιστρέψεις σπίτι, για να μοιραστείς μαζί του κάτι μικρό κι ασήμαντο.
8. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να εύχεσαι να ήσουν εσύ αυτός που αρρώστησε.
9. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να τσακώνεσαι. Προσπάθησε να μάθεις να είσαι δίκαιος, να ακούς, να μαθαίνεις.
10. Να είσαι παντρεμένος σημαίνει να υπόσχεσαι. Να ορκίζεσαι ότι θα βάλεις τα δυνατά σου, ότι θα δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Και να το κάνεις.
- See more at: http://www.mama365.gr/20316/osa-einai-kai-den-einai-o-gamos-sas.html#sthash.znoY29Df.dpuf

Πώς καταστρέφετε τον γάμο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Όταν παντρεύεται κανείς υποσυνείδητα αποκτά μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στον σύντροφό του. Νιώθει ότι πρέπει πάντα να τον αγαπά και να τον φροντίζει, να νοιάζεται για να είναι καλά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ζουν ευτυχισμένοι. Στην πορεία, όμως, τα πράγματα συχνά... αλλάζουν. Μικρές καθημερινές δυσκολίες, επιρροές, ρουτίνα, οδηγούν στην ψυχική και συναισθηματική απομάκρυνση του ζευγαριού. Γιατί; Πού γίνεται το λάθος; Η σύμβουλος γάμου Katelyn Carmen εξηγεί πέντε συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες.

Δεν έχετε συναίσθηση των χρημάτων

Το να ξοδεύετε περισσότερα από αυτά που βγάζετε, ειδικά αν μόνο ο σύζυγος εργάζεται, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον γάμο. Δείξτε εκτίμηση και σεβασμό στον άνδρα σας τηρώντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ξοδεύοντας με σκέψη και σοφία.
Μην παραπονιέστε διαρκώς επειδή δεν έχετε τα χρήματα για να εκπληρώσετε όλες σας τις επιθυμίες και σε καμία περίπτωση μην υπερ-φορτώνετε την πιστωτική σας κάρτα. Είναι ο χειρότερος τρόπος για να πείτε «ευχαριστώ» στον σύντροφό σας, ο οποίος δουλεύει σκληρά για να προσφέρει στην οικογένεια το καλύτερο που μπορεί. Ο άνδρας σας θα εκτιμήσει τρομερά το γεγονός ότι δεν αγοράζετε π.χ. αυτή τη φανταστική τσάντα που είδατε, επειδή καταλαβαίνετε ότι θα επιβαρύνει τα οικονομικά σας. Και θα καταλάβει, έτσι, ότι σέβεστε τις προσπάθειές του.

Διαρκής αρνητισμός

Μισείτε τα μαλλιά σας, δεν αντέχετε την ακαταστασία στο σπίτι, τσακώνεστε με την γειτόνισσα, την απαράδεκτη συνάδελφό σας, εκνευρίζεστε με το παλιό πλυντήριο ρούχων και από την ώρα που επιστρέφει ο άνδρας σας στο σπίτι του γκρινιάζετε για το κάθε τι, μιλώντας αδιάκοπα για όσα σας χάλασαν τη μέρα.
Εσείς θα αντέχατε να ζείτε με έναν άνθρωπο που γκρινιάζει μονίμως; Ο αρνητισμός καταστρέφει τον γάμο. Στους άνδρες αρέσει να «φτιάχνουν» τα πράγματα. Φορτώνοντας τον άνδρα σας με διαρκή παράπονα του το κάνετε εξαιρετικά δύσκολο να λύνει προβλήματα.
Ο καλός σύζυγος θέλει η γυναίκα του να είναι χαρούμενη. Αν δεν μπορεί να το πετύχει αυτό, νιώθει δυστυχισμένος. Δεν πειράζει να έχετε μία κακή μέρα, μία στο τόσο, αλλά προσπαθήστε να μην έχετε μία κακή ζωή.

Δίνετε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα

Όταν βάζετε πάντα τα παιδιά, τη μητέρα σας, την κολλητή σας, την δουλειά σας ή το χόμπι σας μπροστά από τον άνδρα σας, του στέλνετε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι σημαντικός για εσάς. Φανταστείτε να έκανε εκείνος το ίδιο; Πώς θα νιώθατε;
Ο άνδρας σας πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα ή στρέφεται ενάντια του χαρακτήρα σας, σε μερικά χρόνια θα δείτε ότι αυτό είναι το μυστικό του ευτυχισμένου γάμου. Τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα χωρίζουν επειδή αμελούν να φροντίσουν, να αγαπήσουν και να δώσουν προτεραιότητα στους συντρόφους τους.

Συγκρατήστε στις σωματικές σας επαφές

Ο άνδρας λαχταρά όσο τίποτε άλλο το άγγιγμα και τα χάδια της γυναίκας του. Όταν διαρκώς απορρίπτετε το ερωτικό του κάλεσμα τον καταστρέφετε. Το σεξ δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για να ελέγχετε τον άνδρα σας, αλλά μία ιερή στιγμή για να έρθετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον.
Είναι ευλογία να σας ποθεί ο άνδρας σας, να έχει ανάγκη την αγάπη σας, να θέλει να μοιραστεί τον έρωτα μαζί σας –και μόνο μαζί σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε πάντα την διάθεση, αξίζει να ενδίδετε όταν σας δίνεται η ευκαιρία και να έρχεστε ακόμα πιο κοντά.

Δεν μιλάτε την «γλώσσα» του

Στις γυναίκες αρέσει να αφήνουν υπονοούμενα (είναι στο DNA τους). Οι άνδρες, όμως, δεν τα «πιάνουν» πάντα (είναι στο δικό τους DNA). Μη χάνετε τον χρόνο σας περιμένοντας να καταλάβει όσα δεν του λέτε. Μιλήστε του απλά και καθαρά.
Να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας και μην τα «μαζεύετε» μέσα σας, περιμένοντας να γίνει η έκρηξη. Όταν σας ρωτά «τι έχεις;», μην απαντάτε «τίποτα» και στη συνέχεια περιμένετε να διαβάσει το μυαλό σας για να καταλάβει πώς νιώθετε. Πείτε το καθαρά!
Πηγή: FamilyShare
- See more at: http://www.mama365.gr/20953/pos-katastrefete-ton-gamo-sas-horis-na-to-katala.html#sthash.yO7aEyzW.dpuf

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...