Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΣ!


Έλα να με βρεις...

Μην μου πεις να 'ρθω εκεί
Και πόσο σου έλειψα...
 
Έλα βρες με, έλα να με ξαφνιάσεις
Έλα, όταν δεν θα σε περιμένω
Έλα μόνος σου, χωρίς παρέα, 
θυσίασε για μένα την διαδρομή...
Έλα χωρίς πολλές συζητήσεις
Όπως είσαι κι όπως σε θέλω, έλα
 
Έλα τρελαμένος και κτητικός 
και μες την κάβλα, 
να μου το επιβάλλεις να σ' ερωτευτώ
Έτσι έλα.
 
Τον έρωτα μου για σένα, 
μην τον περίμενεις να 'ρθει
Έλα να τον βρεις
Κι αν είσαι μάγκας... 
Ζήτα του και τον λογαριασμό που δεν φάνηκε νωρίτερα.

Εγκεφαλική συμβατότητα..

ΑΚΡΙΒΩΣ!!

.......

ΕΤΣΙ..

Να φεύγεις Κυρία...

ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΕΝΑ...

3 Στρατηγικές «σκληρής» αγάπης για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας!

For-Extroverts-15-Ways-You-Can-Be-an-Even-Better-Parent-to-Your-Introverted-Kid
Εννοείται πως όλοι οι γονείς λατρεύουν τα παιδιά τους και θέλουν το καλό τους.
Θέλουν να πετύχουν στην ζωή τους, να κάνουν σωστά τις ασκήσεις τους και  να είναι ευγενικά με τους άλλους ανθρώπους.
Όμως πολλές φορές η αγάπη πρέπει να είναι σκληρή για το δικό τους καλό και ειδικά όταν θέλετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ειδικές ικανότητες και να μάθουν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις.
«Ο αμελής και ξεχασιάρης.»
Αν το παιδί σας ξέχασε μερικές φορές κατά λάθος τις εργασίες του στο σπίτι μπορείτε να του τις φέρετε στο σχολείο. Αν όμως το κάνει συνεχώς  επειδή αμελεί τα καθήκοντά του τότε πρέπει να του εξηγήσετε πως την επόμενη φορά θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και προσέχει τα πράγματά του επειδή εσείς δεν θα μπορέσετε να του φέρετε. Τηρήστε τον λόγο σας και αφήστε το αντιμετωπίσει μόνο του μια κατάσταση.
«Ο ανυπάκουος.»
Αν το παιδί σας συνηθίζει να αγνοεί τους κανόνες σας τότε θα πρέπει να του απαγορεύσετε αυτό που αγαπάει πιο πολύ και θα του είναι δύσκολο να σπάσει έναν κανόνα.Αν του λέτε να παίζει πολλές ώρες video games  τότε θα πρέπει δυστυχώς να του πάρετε το video game. Το ίδιο ισχύει και για άλλα  πράγματα και κανόνες.
«Ο τεμπέλης.»
Όλοι οι γονείς θα έχουν τουλάχιστον ένα παιδί που βαριέται τις δουλειές του σπιτιού και κάθε άλλου είδους καθήκοντα. Για κάθε δουλειά λοιπόν που παρατάει ή παραβλέπει θα προσθέτετε άλλη μια στην λίστα σας. Αν οι δουλειές δεν γίνονται στην ώρα τους τότε θα χάσουν κάποια προνόμια όπως π.χ να παίξουν με το tablet κλπ. Εννοείται πως οι δουλειές που τους αναθέτετε πρέπει να είναι κατάλληλες για την κάθε ηλικία.
Τέλος να θυμάστε πως δεν πρέπει να είστε σκληροί απέναντί τους αλλά να ζητάτε κάτι ευγενικά έτσι ώστε να καταλαβαίνει το παιδί σας για ποιον λόγο γίνονται όλα αυτά.
babyradio.gr- Γεωργία Τ.

...

Βαρουφάκης και 17 οικονομολόγοι για το δημόσιο χρέος: "Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα η Ελλάδα, αύριο ίσως η Γαλλία..."


Να στηρίξουν στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Σεπτεμβρίου τις 9 θέσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, καλούν τα ευρωπαϊκά κράτη ο Γιάνης Βαρουφάκης και 17 ακόμη οικονομολόγοι που αντιδρούν στις "επιταγές των αγορών" και αμφισβητούν πως η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της έγινε με ορθολογικούς οικονομικά όρους.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και 17 ακόμη οικονομολόγοι και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian. Συγκεκριμένα οι οικονομολόγοι αναφέρονται στις εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα τεθούν προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της καλής πίστης, της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης, της ασυλίας του κυρίαρχου κράτους, της νομιμότητας, της βιωσιμότητας και της αναδιάρθρωσης.
«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρεται στην επιστολή.
Ακολούθως, σημειώνουν πως η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως ένα κράτος, από μόνο του, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο. Ακόμη και αν αυτά τα χρέη είναι συχνά μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα. «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση και εξετάσουμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε σε αντίφαση με τις συστάσεις του ΔΝΤ», εξηγεί η επιστολή.
Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής και τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι 17 οικονομολόγοι αναφέρουν πως αυτές είναι: η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δε, σημειώνοντας: «Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους της, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτου του ψηφίσματος».
Την επιστολή υπογράφουν οι:
Yanis Varoufakis Former Greek minister of finance
Thomas Piketty Paris School of Economics
James Galbraith University of Texas Austin
Heiner Flassbeck Former chief economist, Unctad
Martin Guzman Columbia University
Jacques Généreux Sciences Po
Steve Keen Kingston University
Gabriel Colletis Toulouse 1 University
Michel Husson IRES
Benjamin Lemoine Paris-Dauphine University
Mariana Mazzucato University of Sussex
Robert Salais IDHE, Marc Bloch
Bruno Théret Paris-Dauphine University
Xavier Timbeau Principal director, OFCE
Gennaro Zezza Levy Economics Institute
Giovanni Dosi Scuola Superiore Sant’Anna
Engelbert Stockhammer Kingston University
Ozlem Onaran University of Greenwich

Λαφαζάνης-Κωνσταντοπούλου: Ο λαός θα μας επιστευτεί γιατί δεν τον προδώσαμε

Με τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς κ. Μανώλη Γλέζου ξεκίνησε η διακαναλική συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στη ΔΕΘ. Ο κ. Γλέζος κάλεσε τον ελληνικό λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του, καθώς εκτίμησε ότι υπάρχουν καθοριστικές για την χώρα εξελίξεις που θα επηρεάσουν την τύχη του για πολλές δεκαετίας.
«Όλοι σας καλούν να ψηφίσετε άλλα νομίζω πως η ιστορία μας, τον κάθε ψηφοφόρο δεν τον καλεί να κρίνει, να διαλέξει, αλλά τον καλεί να αποφασίσει», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ο κ. Γλέζος τη χαρακτήρισε καθοριστική γιατί  δίνει « η δυνατότητα να σαρώσει ο λαός με τη βούληση τη δική του όλο το σάπιο καθεστώς της βίας και της διαφθοράς».
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επανέλαβε ότι  όλες οι εξουσίες ανήκουν και ασκούνται από τον ίδιο τον λαό  και ζήτησε από τους Έλληνες να αφουγκραστούν την ιστορία που μας χτυπά την πόρτα γιατί, «δεν μπορούν να υπάρχουν θεατές σε αυτό τον αγώνα».
«Πρέπει να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις», είπε και κάλεσε όλους τους παλιούς συναγωνιστές  να σταθούν, όπως και τότε, και πάλι  μπροστάρηδες στον αγώνα για τη λευτεριά.«Εμπρός για την Ελλάδα, για το δίκιο και τη λευτεριά», κατέληξε ο κ. Γλέζος.
Ο κ. επικεφαλής της ΛΑΕ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του, παρουσία της πρώην προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε στην υπηρεσιακή  κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να αποκλείσει την Λαϊκή Ενότητα από βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση λαού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι αδιανόητο να αποφασίζουν ότι η ΛΑΕ θα είναι η τελευταία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε τηλεοπτικό χρόνο.«Από πού βγαίνει; Από τις αυθαιρεσίες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που λειτουργεί ως εντολοδόχος της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι απέμεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιο δικαίωμα μας δίνει το λιγότερο χρόνο αν και είμαστε η τρίτη δύναμη που πήραμε και την Τρίτη διερευνητική;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η δεύτερη «αυθαιρεσία» είναι ότι αποκλείστηκε η ΛΑΕ πλήρως από κρατική χρηματοδότηση.
«Δίνουν σε κόμματα που χρωστούν εκατοντάδες ευρώ και δεν τα πληρώνουν. Αυτά τα καταγγέλλουμε. Αυθαιρετεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και δείχνουν το σχέδιο που έχουν οι τετρακομματικοί του μνημονίου. Δεν τα αποδεχόμαστε», τόνισε,
Ο κ. Λαφαζάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επέμεινε ότι «η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν, αλλά παραιτήθηκε ταπεινωτικά»
«Οι κυβερνήσεις πέφτουν με ψήφο δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης. Δεν τόλμησε αυτή η κυβέρνηση να πάει στην Βουλή και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της. Δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι από εμάς. Από τους άλλους. Υπήρχε το ενδεχόμενο να απέχει το Ποτάμι. Επίσης, ο βομβαρδισμός στην Βουλή θα ήταν τεράστιος με βουλευτές από βουλευτές που θα έπαιρναν το λόγο. Η κυβέρνηση ήθελε να πάει σε εκλογές αιφνιδιαστικά για να προλάβει το «όχι». Να μην συγκροτηθεί σε κόμμα. Επίσης για να μην καταλάβει ο λαός τι έφερε αυτή η κυβέρνηση», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας «στόχευε στην αυτοδυναμία, αλλά όπως φαίνεται, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», επανέλαβε ο κ. Λαφαζάνης.
Για τους εκλογικούς στόχους της ΛΑΕ ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι παραμένει ο στόχος της δημιουργίας ενός μεγάλου αντιμνημονιακού, πατριωτικού μετώπου και εκτίμησε ότι το κόμμα του θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. «Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ αποκάλυψε ότι αποφάσισε να χωρίσει  τους δρόμους του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως απόρροια έντονων αντιπαραθέσεων για μία σειρά πολιτικών επιλογών.
«Θέταμε με επιτακτικό τρόπο να υπάρξει εναλλακτική λύση απέναντι στον ωμό εκβιασμό στην περίπτωση που δεν ήταν κατορθωτός αυτό που αποκαλείται έντιμος συμβιβασμός. Έγινε γνωστή η κατηγορηματική μας αντίθεση στην πρώτη συμφωνία που ήταν το προοίμιο του νέου μνημονίου. Παρά την αντίθεσή μας δίναμε την μάχη γιατί πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα έδινε την μάχη σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και θα απέφευγε την μνημονιακή ταπείνωση, ανέφερε.
Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε τη λύπη του που το ΚΚΕ έχει αναδείξει τη ΛΑΕ σε βασικό του αντίπαλο.«Εσείς δεν μας ξεχωρίζετε από το ΚΚΕ αλλά η ηγεσία του το έχει κάνει και μας έχει αναδείξει σε βασικό του αντίπαλο. Είναι λυπηρό η ηγεσία του να επιλέγει ως βασικό του αντίπαλο την ΛΑΕ. Εκδώσαν φυλλάδιο σήμερα που έχει μια σελίδα εναντίον της ΛΑΕ και δύο γραμμές κατά της Χρυσής Αυγής», είπε, σημειώνοντας πως η ΛΑΕ δεν θεωρεί αντίπαλο το ΚΚΕ, αλλά τα μνημόνια και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, «που μας σπρώχνει στην καταστροφή».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ ζήτησε να σταματήσει η τρομολαγνεία-τρομοκρατία με το νόμισμα που, όπως είπε, δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Στην Ελλάδα υπάρχει μα παράδοση υποτέλειας, να αναζητά την στήριξη του ξένου παράγοντα. Το εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία προϋπόθεση και βιώσιμη λύση. Δεν λέω ότι έχουμε μαγική συνταγή και ανθόσπαρτο  δρόμο. Δεν κάνουμε δημαγωγία. Είμαστε Αριστερά και μεγάλη πατριωτική δύναμη. Γι αυτό και λέμε μόνο την αλήθεια στον λαό. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος έχει δυσκολίες ειδικά το πρώτο διάστημα αλλά όχι σαν αυτές του μνημονίου που οδηγεί σε ερήμωση εν καιρώ ειρήνης. Όμως το εθνικό νόμισμα  έχει προοπτικές να αυξήσει τις εξαγωγές, να παρέχει ρευστότητα στην οικονομία μας και να οδηγήσει σε ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση. Δεν βλέπω τις χώρες που είναι εντός της Ε.Ε. αλλά εκτός ευρωζώνης να καταστρέφονται. Κοιτάξτε Δανία, Σουηδία, Πολωνία κ.α», ανέφερε.
Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με τις Σκουριές και γιατί ο ίδιος δεν έλαβε κάποια απόφαση, υπογράμμισε πως ως υπουργός εκείνος άνοιξε πρώτος το θέμα, ανακαλώντας την οικοδομική άδεια και ανοίγοντας τον δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους.
«Αναστείλαμε την άδεια υλοτόμησης. Επέστρεψα την άδεια στην εταιρεία ζητώντας να επανακαταθέσει σχέδιο με νέο τεχνολογικό σύστημα. Ήμουν έτοιμος να προχωρήσω σε ενέργειες για αναστολή της άδειας και καταγγελία της σύμβασης. Πάνω στην δική μου πολιτική έγιναν οι επόμενες κινήσεις. Ελπίζω η κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή να ακολουθήσει δρόμο για προστασία του δημόσιου συμφέροντος στην Χαλκιδική», τόνισε.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Λαϊκή Ενότητα αντιπροσωπεύει την ελπίδα που κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν.
«Η ελπίδα θα αναζωπυρωθεί σύντομα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να την κρατήσουμε ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά που συνθλίβεται από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κυρία  Κωνσταντοπούλου, η ΛΑΕ ενοχλεί, όπως και όσοι συνεργάζονται μαζί της γιατί «αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή».
Όπως τόνισε, στους 25 βουλευτές που πήραν την πρωτοβουλία να μην υποταχθούν αλλά με εγρήγορση να συγκροτήσουν πυρήνα αντίστασης και στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την προσπάθεια τους, αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί -όπως υποστήριξε- έχουν αυτό που λείπει από τους υπόλοιπους: τη συνέπεια και την αξιοπιστία.
«Ο λαός θα εμπιστευτεί εκείνους και εκείνες που δεν τον προδώσαμε», υπογράμμισε η  Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει την τύχη των υπόλοιπων μνημονιακών πρωθυπουργών

Τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη τύχη των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σε άρθρο του στους New York Times ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει την άποψή του για την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόωρες εκλογές και ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει.
Παίρνει αποστάσεις από τη ΛΑΕ, σημειώνοντας πως είναι λάθος θέση η έξοδος από την ευρωζώνη, ενώ προχωρά σε μια σύντομη αποτίμηση των μηνών της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και παρουσιάζει την οπτική του για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση Τσίπρα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 
Γράφει ο Γ. Βαρουφάκης:
«Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, δύο πρωθυπουργοί εκδιώχθηκαν από το Μαξίμου αφού αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν ένα μη εφαρμόσιμο πακέτο μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από την τρόικα, όπως είναι γνωστοί οι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με θλίβει να βλέπω καταδικασμένο στην ίδια μοίρα και τον τρίτο πρωθυπουργό, τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα.
Η συνθηκολόγηση του κ Τσίπρα με την τρόικα, τον Ιούλιο, σήμανε το τέλος της κυβέρνησής του. Προκάλεσε επίσης διαίρεση στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε αυτούς που συμφώνησαν στην εφαρμογή του προγράμματος και σε εμάς τους υπόλοιπους (40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους 149), που δεν συμφωνήσαμε.
Οι εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη αποτελούν αποτέλεσμα αυτής της κρίσης.
Από την πλευρά μου, έχοντας παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών λόγω της αδίστακτης, εκβιαστικής στάσης της τρόικα, σκοπεύω να μη συμμετάσχω (στις εκλογές). Δεν θα προσφέρω με τη βουλευτική μου θέση σε θλιβερές εκλογές που θα αποδώσουν μία Βουλή ικανή να περάσει μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ελλάδα.
Ούτε μπορώ να υποστηρίξω την υιοθέτηση ενός προγράμματος της τρόικας που όλοι ξέρουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Γιατί υπήρχε σαφής ομοφωνία, που μοιράζοντας όχι μόνο ο κ Τσίπρας αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ότι το νέο πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.
Ωστόσο δε συντάσσομαι με αυτούς που θεωρούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου για την Ελλάδα.
Η αιτία για τα συνεχή προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι δομική κρίση της ευρωζώνης. Οι πρωτοπόροι του ενιαίου νομίσματος, του οποίου ο κ. Σόιμπλε αποτελεί το τελευταίο ενεργό μέλος, έμειναν αναποφάσιστοι κατά πόσο το ευρώ θα έπρεπε να διαμορφωθεί με βάση τον κανόνα του χρυσού της μεσοπολεμικής περιόδου ή σε σχέση με ένα διεθνές νόμισμα, όπως το δολάριο».
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, και κυρίως μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, συμπεραίνοντας πως η Ελλάδα συνθλίφτηκε επειδή βρέθηκε στη μέση αυτής της διένεξης.
Αναφέρεται παράλληλα στο εναλλακτικό σχέδιο που σχεδιάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για περίπτωση ανάγκης.
Βασικοί άξονες του σχεδίου, κατά τον Γ. Βαρουφάκη, ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διοχετευτούν κεφάλαια για επενδύσεις, καθώς και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και μίας «bad bank» που θα φορτωνόταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εμπορικών τραπεζών.
«Το σχέδιο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Παρ’ ότι το παρουσίασα σε ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών με βαρύνουσα θέση, όπως τον κ. Σόιμπλε, ως το επίσημο ελληνικό σχέδιο, η πρόταση αυτή δεν έτυχε ποτέ της αποδοχής του ίδιου μας του πρωθυπουργού», σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης. «Ο λόγος; Επειδή η τρόικα ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι κάθε τέτοιο πλάνο θα αναγνωριστεί από την τρόικα ως προσπάθεια αθέτησης των όρων του τρέχοντος προγράμματος».
«Αν η ‘’Άνοιξη της Αθήνας’’, όταν ο ελληνικός λαός απέρριψε τους καταστροφικούς όρους των δανειστών που διείπαν τα προηγούμενα προγράμματα, έχει κάτι να μας διδάξει, αυτό είναι ότι η Ελλάδα θα επανακάμψει μόνο όταν η ΕΕ πραγματοποιήσει την μετάβαση από τη λογική ‘’εμείς, τα κράτη’’ στο ‘’εμείς, οι Ευρωπαίοι’’.
»Απ΄ άκρη σε άκρη της Ηπείρου, οι πολίτες έχουν απηυδήσει με μια νομισματική ένωση που είναι αναποτελεσματική γιατί είναι εξόφθαλμα αντιδημοκρατική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε μάχη για την ακεραιότητα, την ψυχή, τη λογική και τη δημοκρατία της Ευρώπης», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, και καταλήγει:
«Σχεδιάζω να βοηθήσω στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος που να εμπνέεται από την Άνοιξη της Αθήνας, που θα εργαστεί προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.
»Υπό φυσιολογικές συνθήκες πρόκειται για μια κίνηση που θα πάρει χρόνια να αποδώσει καρπούς – διάρκεια που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει. Στο μεταξύ, θα συνεχίσω να προωθώ το πλάνο μας για την ανάκαμψη της Ελλάδας ως μια ρεαλιστική, βιώσιμη εναλλακτική λύση στα προγράμματα της τρόικα».

Σήμερα κάνε το βήμα που τόσο καιρό φοβάσαι... Η τύχη φοβάται τους τολμηρούς και υπακούει τα ρίσκα τους...