Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

vaginal-hair-removal
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τις γυναίκες να μην ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τη χρήση προϊόντων περιποίησης για την ευαίσθητη περιοχή. Η καθημερινή και σωστή ατομική υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, συντελεί στη διατήρηση της υγείας της.
Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα, δε γίνεται μόνο για λόγους υγιεινής (π.χ. δυσοσμία) αλλά και για να προφυλάξουμε τη χλωρίδα και την επιδερμίδα της περιοχής – που αποτελούν ασπίδα προστασίας του βλεννογόνου κόλπου- από το να καταστραφεί. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η άμυνα της περιγεννητικής περιοχής και προστατεύει από τυχόν ερεθισμούς, ευαισθησίες ή μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κ. ά).
Είναι βασικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε κάποιους «κανόνες» και το σωστό τρόπο με τον οποίο όλες οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε την ευαίσθητη περιοχή.
Συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα ευαίσθητης περιοχής
1. Καθαριότητα: Το πιο βασικό, όπως ξέρουμε, για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι άλλο από τη σωστή καθαριότητα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, αρχικά πρέπει να επιλέξεις -κυρίως αφού συμβουλευτείς γυναικολόγο ή και δερματολόγο-, το κατάλληλο για τις ανάγκες σου προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό θα ληφθεί υπόψη τόσο η ηλικία σου όσο και η φάση στην οποία βρίσκεσαι (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κ.λ.π.). Τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα σώματος είναι καλό να αποφεύγονται.
Από κει και πέρα, καλό είναι να ακολουθείς έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά αλλά χωρίς υπερβολές (μία φορά την ημέρα είναι αρκετή). Αν ο καθαρισμός της περιοχής καθημερινά γίνει υπερβολικά τακτικός θα οδηγηθούμε σε καταστροφή της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων.
Τελειώνοντας με το θέμα του καθαρισμού, να πούμε ότι καλύτερο είναι να προτιμάς το όρθιο μπάνιο (ντους) και να αποφεύγεις το αφρόλουτρο μουλιάζοντας μες στη μπανιέρα, γιατί υπάρχει πιθανότητα διάφοροι ρύποι και βακτήρια από το σώμα να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή και να εισχωρήσουν στον κόλπο.
2. Αποφυγή υγρασίας: Κάθε φορά που καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή, είναι βασικό μετά τον καθαρισμό να σκουπίζεις πολύ καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, γιατί αν παραμένει υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα δεν πρέπει να μένουμε με βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω μας αλλά είναι βασικό να αλλάζουμε με κάτι στεγνό και να σκουπίζουμε την υγρασία.
3. Εσώρουχα-ρούχα: Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο αλλά και τα ρούχα που φοράμε. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να αποφεύγεις τα άλλα υφάσματα. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.
4. Περίοδος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καλό να αλλάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σου (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείς να κάνεις μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.
5. Θάλασσα: Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν επισκέπτεσαι τις παραλίες πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική και να μην έρχεσαι σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα. Είναι βασικό να χρησιμοποιείς πετσέτα όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας όπως αναφέραμε και παραπάνω αλλά και για να κάθεσαι πάνω σε αυτή, εφόσον είναι καθαρή και στεγνή, και να μην κάθεσαι απευθείας στην άμμο ή σε άλλα σημεία που μπορεί να σε γεμίσουν μικρόβια και να προκαλέσουν μολύνσεις, κ.ά.
6. Ερωτική επαφή: Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φρόντισε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.
7. Ιατρικός έλεγχος-πρόληψη: Τέλος, για να είσαι σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, φρόντισε να επισκέπτεσαι τακτικά το γυναικολόγο σου όχι μόνο αν έχεις κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα αλλά προληπτικά και για έναν γενικό έλεγχο. Μην αμελείς τις επισκέψεις σου και μην τις αναβάλλεις επειδή τρέχεις με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθεις άβολα!
Πηγή:govastileto.gr

Η γέννηση του παιδιού και η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι

800parents88
Της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου
Η γέννηση ενός παιδιού αλλάζει σημαντικά τη σχέση του ζευγαριού.
Ο ερχομός ενός νέου μέλους συνήθως επηρεάζει τους νέους γονείς, γι” αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνεί το ζευγάρι τα συναισθήματα και τους φόβους που προκύπτουν. Η σχέση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης και υποστήριξης για τα άτομα.
Το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, της γέννας, την ανατροφή του παιδιού, καθώς και την αλλαγή της καθημερινότητας και της σχέσης με τον/την σύντροφο.
Πέρα από τις αλλαγές εντός της οικογένειας, προκύπτουν και άλλες σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις με τους υπόλοιπους συγγενείς (κυρίως παππούδες-γιαγιάδες), των οποίων η βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτιμη, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η υπερεμπλοκή τους δημιουργεί τελικά άλλου είδους θέματα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με φίλους και γνωστούς αλλάζουν λόγω των απαιτήσεων της φροντίδας του μωρού, και των νέων προτεραιοτήτων. Το σίγουρο είναι πως όλα τα είδη των σκέψεων και των συναισθημάτων θα προκύψουν τόσο για τη μητέρα όσο και τον πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού. Είναι σημαντικό να έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να μιλήσουν γι “αυτό, καθώς είναι μέρος του σχηματισμού των πρώτων οικογενειακών δεσμών.
Ο καθένας βιώνει διααφορετικά την εμπειρία αυτή κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Για κάποιους, η μετάβαση στην ιδιότητα του γονέα είναι εύκολη και ενισχύει τη σχέση με τον/τη σύντροφο. Για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι ένα διάστημα  κούρασης και στρες που τους απομακρύνει και ορισμένες φορές τους οδηγεί και σε απόσυρση τόσο από τα γονε’ι’κά καθήκοντα όσο και από τα συζυγικά. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αλλαγή στη ζωή τους, να δεχτούν πως εκ των πραγμάτων θα υπάρχει λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους ίδιους και για τους άλλους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε τα όποια συναισθήματά προκύπτουν.
Συχνά αλλάζει και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και ορισμένοι το βιώνουν σαν απώλειας της αποκλειστικής σχέσης που είχαν με τον/την σύντροφο. Πιθανόν να θεωρούν ότι οι νέες απαιτήσεις επηρεάζουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, κάτι που πιθανόν να ισχύει το πρώτο διάστημα, μιας και η δομή της οικογένειας άλλαξε και προστέθηκε ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη την πλήρη φροντίδα και αφοσίωσής μας.
Το σίγουρο είναι πως αν η σχέση του ζευγαριού είναι ειλικρινής και τα άτομα ανοιχτά σε συζήτηση, το πρώτο διάστημα της προσαρμογής θα μπορέσει να ξεπεραστεί ανώδυνα και με μεγαλύτερη ευκολία έως ότου τα πράγματα μπορέσουν να μπουν και πάλι στους κανονικούς τους ρυθμούς.
Μαρία Κωνσταντινοπούλου-Ψυχοπαιδαγωγός-Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Ψυχολογία (BA), Ειδική αγωγή (BTEC), Παιδοψυχολογία (MSc)
6971935747- 2114014768
babyradio.gr

Πώς να αφαιρέσετε τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας με 2 μόνο υλικά!

Επειδή είναι ενοχλητικά και αντιαισθητικά, ψάξαμε και βρήκαμε τον καλύτερο τρόπο να αφαιρέσετε τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας, με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας.
Αυτό που στην ουσία θα κάνετε είναι να απλώσετε λεμόνι και αλάτι, αλλά ας δούμε και τις λεπτομέρειες.
Το κιτρικό οξύ θα καθαρίσει και θα δώσει λάμψη στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα σκοτώνει τα μικρόβια που ζουν στους ανοιχτούς πόρους. Το αλάτι έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες και αποφράσει τους πόρους.
Υλικά:
1 κουταλιά θαλασσινό αλάτι 1/2 κουταλάκι λεμόνι 1 κουταλιά νερό
Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα όπου έχετε πρόβλημα με μαύρα στίγματα. Κάντε κυκλικό μασάζ για 2-4 λεπτά και ξεπλύνετε καλά το πρόσωπό σας.
Προσοχή: μην επαναλαμβάνετε τη διαδικασία περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα και αποφύγετε τις ακτίνες του ηλίου μετά την εφαρμογή.
Πηγή

Τινάζεστε στον ύπνο σας; Δείτε γιατί

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα επειδή το χέρι ή το πόδι σας τινάχτηκε ξαφνικά...
Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν πού οφείλονται αυτοί οι ακούσιοι νυχτερινοί σπασμοί που μας χαλάνε τον ύπνο.
Ο ύπνος χαρακτηρίζεται από διάφορα στάδια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα μας αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο. Στην αρχή ο ύπνος είναι ελαφρύς, μετά γίνεται πιο βαθύς και μετά, περίπου 45-60 λεπτά αφού αποκοιμηθούμε, περνάμε σε αυτό που ονομάζεται ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών (ύπνος REM).
Κατά το στάδιο REM βλέπουμε τα όνειρα και οι μύες του σώματος βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης, ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας. Ωστόσο, το στρες, η υπερβολική κούραση ή το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου διαταράσσουν την ομαλή διαδοχή των σταδίων και πέφτουμε σε ύπνο REM ενώ το σώμα μας δεν είναι ακόμη έτοιμο.
Βλέπουμε επομένως όνειρα, όμως οι μύες δεν έχουν χαλαρώσει εντελώς και αντιδρούν. Αυτές οι νυχτερινές ακούσιες συσπάσεις έχουν πάρει την ονομασία υπνική μυοκλονία.
Η υπνική μυοκλονία είναι παντελώς ακίνδυνη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού προγράμματος ύπνου.

15 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το γυναικείο στήθος

γυναικείο στήθος
Χθες λοιπόν που βρισκόμουν στο γυμναστήριο για να κάνω το βραδινό μου τρέξιμο, ήρθα αντιμέτωπη για πολλοστή φορά με τον εφιάλτη του αθλητικού σουτιέν, το οποίο δεν κρατάει και πολλά πράγματα, να πω την αλήθεια μου.
Γυρίζοντας στο σπίτι και scrollάροντας στο Newsfeed του Facebook, έπεσα πάνω σε ένα σχετικό post του Buzzfeed για το γυναικείο στήθος. Κάποια από αυτά που διάβασα τα ήξερα. Τα περισσότερα όμως είναι αλήθεια πως όχι!
Εσείς πόσα από αυτά ξέρετε;
1. Με τη διέγερση των θηλών ενισχύεται η επιθυμία της γυναίκας να δεθεί με τον ερωτικό της σύντροφο.
γυναικείο στήθος1
Τουλάχιστον αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που είχε διεξαχθή το 2012 από το Δρ. Λάρι Γιάνγκ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα. Σκοπός της έρευνας ήταν να βρεθεί ο λόγος που οι άντρες «κολλάνε» με το γυναικείο στήθος και η απάντηση που βρήκαν σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη του ανθρώπου.
Επιπλέον, λέει ο δρ Γιανγκ, όταν ένας ερωτικός σύντροφος αγγίζει ή χαϊδεύει το στήθος μιας γυναίκας, ο εγκέφαλός της παράγει οξυτοκίνη, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν την θηλάζει το μωρό της. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η οξυτοκίνη βοηθεί τη γυναίκα να εστιάσει στον ερωτικό της σύντροφο, ενισχύοντας την επιθυμία της να δεθεί μαζί του.
2. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο από τη διέγερση των θηλών τους.
γυναικείο στήθος2
Μια μελέτη του 2009 που διεξήχθη μεταξύ 213 γυναικών, έδειξε ότι το 29% αυτών είχε έρθει σε οργασμό μόνο με τη διέγερση των θηλών τους. Κι αυτό γιατί η αίσθηση φτάνει στον εγκέφαλο, ταξιδεύοντας μέσα από μερικά νεύρα που είναι τα ίδια, τόσο για τα γεννητικά όργανα όσο και για τις θηλές.
3. Στο Λονδίνο, υπάρχει ποτήρι σαμπάνιας, το οποίο σχεδιάστηκε με βάση το σχήμα του αριστερού στήθους της Kate Moss.
γυναικείο στήθος3
Η διάσημη γλύπτρια Jane McAdam Freud σχεδίασε αυτό το ποτήρι για το «34 Restaurant», ένα μοδάτο εστιατόριο του Λονδίνου, στο οποίο συχνάζουν διασημότητες, για τα 40ά γενέθλια της Kate Moss. Μάλιστα, το ποτήρι φέρει και την υπογραφή του μοντέλου.
4. Οι άντρες έχουν στήθος και ρώγες, καθώς αρχικά όλα τα ανθρώπινα έμβρυα είναι θηλυκά..
γυναικείο στήθος4
Όλα τα έμβρυα ξεκινούν ως θηλυκά, και στην πορεία “αρσενικοποιούνται” κρατώντας όμως πολλά χαρακτηριστικά της ίδιας ανατομίας. Οι ρώγες είναι το ίδιο πράγμα στους άντρες και τις γυναίκες, μόνο που χωρίς τα οιστρογόνα, επιτελούν απλά διακοσμητικό χαρακτήρα στα αρσενικά.
5. To μεγαλύτερο μέγεθος σουτιέν είναι το L, ενώ το μικρότερο το ΑΑΑ.
γυναικείο στήθος5
Το σουτιέν μεγέθους L έκανε την εμφάνιση του το 2011 από την εταιρία εσωρούχων «Bravissimo», με σκοπό να λύσει το… extra large πρόβλημα των προικισμένων γυναικών.
6. Καθημερινά παράγονται πάνω από 4.000.000 σουτιέν.
γυναικείο στήθος6
7. Το 2013 μια μελέτη έδειξε πως οι άντρες που προτιμούν τα μεγάλα στήθη χαρακτηρίζονται από οικονομική αστάθεια.
γυναικείο στήθος7
Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι όταν οι άντρες πεινάνε προτιμούν τα μεγάλα στήθη, καθώς επίσης και όταν θέλουν να κάνουν οικογένεια, μιας και τα μεγάλα στήθη τους θυμίζουν τη μητρότητα.
8. Η ίδια μελέτη έδειξε πως οι άντρες που έχουν οικονομική ευχέρεια προτιμούν τα μικρά στήθη.
γυναικείο στήθος8
Επίσης, δεν ενδιαφέρονται να κάνουν οικογένεια και είναι λιγότερο σeξιστές.
9. Όταν μια γυναίκα κοιμάται μπρούμυτα το σχήμα του στήθους της αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
γυναικείο στήθος9
Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να αλλάξει, όμως αν μια γυναίκα κοιμάται συχνά μπρούμυτα, υπάρχει περίπτωση να της συμβεί. Η καλύτερη θέση για ύπνο είναι να είναι ξαπλωμένη στο πλάι.
10. Υπάρχουν 8 διαφορετικά σχήματα θηλών.
γυναικείο στήθος0
Τι καλύτερο από το να υπάρχει ποικιλία;
11. Και σε περίπτωση που αναρρωτιέστε, η Annie Hawkins – Turner έχει το μεγαλύτερο φυσικό στήθος στον κόσμο, σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες.
γυναικείο στήθος11
12. Μελέτες έχουν δείξει πως ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τις μητέρες, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου.
γυναικείο στήθος12
13. Επιπλέον, ο θηλασμός επιφέρει κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο της μητέρας, ώστε να ανταποκρίνεται στο κλάμα του δικού της παιδιού.
γυναικείο στήθος13
14. Στην Αρχαία Ρώμη, καθώς τα σουτιέν δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, οι γυναίκες έδεναν το στήθος τους με επιδέσμους, όταν ήθελαν να εξασκηθούν σε διάφορα αθλήματα.
γυναικείο στήθος14
15. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι γυναίκες σταμάτησαν να φορούν κορσέδες, οι οποίοι φτιάχνονταν από μέταλλο, καθώς ο στρατός το είχε περισσότερο ανάγκη.

Φροντίδα του στήθους μετά το τέλος του θηλασμού

thilasmos34Το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνώρισε μεγάλες δόξες. Μετά το θηλασμό όμως, η κατάσταση του στήθους σας δεν είναι πια η ίδια και η εικόνα του είναι απογοητευτική.
Το πιο σύνηθες πρόβλημα που έχει το στήθος μίας γυναίκας που έχει γεννήσει και έχει θηλάσει είναι οι ραγάδες. Η έκταση της εμφάνισής τους εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος της κάθε γυναίκας. Οι ραγάδες βέβαια αντιμετωπίζονται είτε με κρέμες καλλυντικές του εμπορίου, είτε με σπιτικές συνταγές. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να είστε συνεπείς στην εφαρμογή τους και να έχετε λίγη υπομονή μέχρι να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.
  • Κάντε μασάζ στο ντους: Μια μικρή ιεροτελεστία στο καθημερινό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει την εικόνα του στήθους σας. Το ντους με κρύο νερό στο στήθος για λίγα λεπτά (όσο το αντέχετε) προκαλεί υπεραιμία, αυξάνει τη ροή του αίματος κι έτσι τροφοδοτεί το δέρμα με τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα.
  • Η σημασία της στάσης του σώματος: Για να μην καταπονείτε το δέρμα στο στήθος, πρέπει να στέκεστε με την πλάτη ίσια, τους ώμους ανοιγμένους και ελαφρά γερμένους προς τα πίσω και το κεφάλι να κοιτάει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Επιχειρήστε να έχετε σωστή στάση σώματος και το στήθος σας θα σταθεί και αυτό στο ύψος του.
  • Αλλάξτε θέση στον ύπνο σας: Προσοχή πρέπει να δείξετε και στη στάση που έχετε στον ύπνο σας. Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα γιατί έτσι «τσαλακώνετε» το δέρμα, ενισχύετε δηλαδή τις πιθανότητες χαλάρωσης και καταπιέζετε το στήθος σας.

Λίγο πριν πεθάνεις…

Ο παππούς μου ήταν φυσικός. Ήταν και 96 χρονών (όπως ο Μητσοτάκης). Όταν τον ρωτούσαν πόσων χρονών είναι απαντούσε «χοντρικά… λίγο πριν πεθάνω».
Το καλύτερο είναι ότι χαμογελούσε όταν το ‘λεγε. Γνήσια, όχι μ’ αυτό το χαμόγελο-μορφασμό-κάλυμμα τρόμου. Ο παππούς μου χώρισε από τη γιαγιά μου όταν ήταν 75 χρονών. Όχι γιατί βρήκε γκόμενα αυτός. Όχι επειδή βρήκε γκόμενο η γιαγιά.
Χώρισε γιατί δεν ήθελε να πηγαίνει εκδρομές σε μοναστήρια μαζί της. Σιχαινόταν επίσης τις φίλες της, που αφού γλεντοκόπησαν με συζύγους και εραστές στις Μυκόνους και τα Καζίνα της Ευρώπης, αποφάσισαν να κάνουν πλέον Πάσχα στον πανάγιο τάφο μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν ότι έχουν πάρει την άγουσα για τον δικό τους τον τάφο.
«Αυτές παιδί μου είναι συνηθισμένες να τα ρυθμίζουν όλα ζητώντας ρουσφέτια από τους βουλευτάδες τους», μου είπε τότε. «Ε, δεν μπορώ να τις βλέπω να μετατρέπουν και το θεό σε βουλευτή. Ανάβουν κεριά, κάνουν τάματα, φτιάχνουν φανουρόψωμα, φιλάνε οστά και κάρες αγίων, γιατί αυτή τη φορά είναι γιγάντιο το ρουσφέτι: ρετιρέ στον παράδεισο. Καλύτερα μόνος μου.»
Και πράγματι. Έζησε άλλα 20 χρόνια καλύτερα μόνος του. Ο θεός του έδωσε υγεία – ίσως επειδή δεν το ζήτησε φιλώντας στα ξεκούδουνα την κάρα του Αγίου Μηνά. Επισκεύασε και αποσύρθηκε στο σπίτι της μάνας του σ’ ένα χωριό με δέκα σπίτια κάπου στη νότια Πίνδο.
Το πρωί έκανε μια μεγάλη βόλτα στο βουνό και μετά διάβαζε, έφτιαχνε το φαγάκι του και έπαιρνε ένα υπνάκι. Το απόγευμα πήγαινε στο καφενείο-μπακάλικο-ταβέρνα-πρόχειρο ιατρείο και συναντούσε τους άλλους 16 κατοίκους του χωριού. Έπιναν το κρασάκι που έφερνε αυτός (είχε τρελές προμήθειες σαββατιανού που ήταν η αδυναμία του), έτρωγαν ομελέτα με αυγά απ’ το κοτέτσι της κυρά Μάγδας και μανιτάρια που μαζεύει ο ανιψιός του Θωμά. Μετά το τρίτο ποτηράκι παίζανε μπιρίμπα ή τάβλι.
Όταν ο παππούς ήταν στα μεγάλα κέφια του τους εξηγούσε τους νόμους που διέπουν τον κόσμο μετά παραδειγμάτων. Η αντοχή των υλικών λ.χ. εξηγήθηκε με το διαζύγιό του. «Μαλώνεις, μαλώνεις για χρόνια και νομίζεις ότι δεν πειράζει.
Τα βρίσκεις και συνεχίζεις. Όμως η σχέση έχει κουραστεί. Και όταν μια μέρα ξαφνικά χωρίζεις, απορείς αφού δεν έγινε τίποτα σπουδαίο. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνει ένα σπουδαίο. Η καταπόνηση για χρόνια κάποια στιγμή θα φέρει το σπάσιμο. Έτσι και το πανί που το βλέπει ο ήλιος καθημερινά κάποια στιγμή ξαφνικά θα διαλυθεί». Μετά γυρνούσε σπίτι του, διάβαζε λίγο ακόμα και πήγαινε για ύπνο. Ήταν ήρεμος κι ευτυχισμένος. Η μόνη με την οποία μιλούσε στην οικογένεια ήμουν εγώ.
Χτες με ειδοποίησε η κυρά Μάγδα ότι δεν είναι καλά. Πέταξα κι έφτασα δίπλα του σε μισή μέρα. Όταν μπήκα σπίτι του τον βρήκα στο κρεβάτι χάλια αλλά με καθαρές ριγέ μπυτζάμες, τριζάτα σεντόνια, μια κούπα χαμομήλι και ένα βιβλίο στο χέρι. Χαμογέλασε με όλο του το μούτρο όταν με είδε. Και μετά με μάλωσε που άφησα τις δουλειές μου και ήρθα.
-Τι κάνεις παππού; τον ρώτησα προσπαθώντας να κρύψω άτσαλα την αγωνία μου.
-Προσπαθώ να καταλάβω ποιες από τις 8 άγνωστες διαστάσεις του σύμπαντος είναι η πιο ωραία για να μετεγκατασταθώ, μου είπε και ανέμισε το βιβλίο. Το πήρα στα χέρια μου. Ήταν ένα βιβλίο που ανέλυε τη θεωρία των υπερχορδών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οποίας υπάρχουν, όπως μου εξήγησε, παράλληλα σύμπαντα αόρατα για μας που ζούμε στις τρεις διαστάσεις.
-Σοβαρά τώρα παππού, λες να αληθεύει αυτό; Λες να είμαστε κλεισμένοι σε μια γυάλα σαν ψάρια και να νομίζουμε ότι αυτό είναι όλο, ενώ έξω είναι το σπίτι, η πόλη, ο κόσμος, ο γαλαξίας; Λες να είμαστε κοντόφθαλμοι σαν χρυσόψαρα;
-Θα σου πω σε λίγο μετά λόγου γνώσεως, μου είπε και γέλασε περιπαικτικά. Με ξέρεις εμένα τι ψαχτήρι είμαι. Θα βρω τρόπο, θα βρω ταχυδρόμο με άδεια κυκλοφορίας μεταξύ συμπάντων και θα σε ειδοποιήσω. Υπόσχεση!
Σκάσαμε στα γέλια και αγκαλιαστήκαμε. Το βράδυ πέθανε ήσυχα στον ύπνο του. Και ξαφνικά κατάλαβα τι θα πει ακριβώς «θανάτω θάνατον πατήσας» και τον ζήλεψα.
Καλό ταξίδι παππού. Θα χω το νου μου για τον ταχυδρόμο σου…
το κορίτσι του διπλανού portal
protagon.gr

15 Υποσχέσεις που πρέπει να δίνουν όλα τα ζευγάρια!

4650762539_79315af873_b
Είναι το άλλο σας μισό αλλά αυτό δεν αρκεί σε μια σχέση.
Μια σχέση δεν χρειάζεται κενές υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις που θα κρατήσουν μια σχέση δυνατή και αναλλοίωτη στον χρόνο.Υπάρχουν 15 υποσχέσεις-δεσμεύσεις που πρέπει να δώσετε ο ένας στον άλλο αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε μαζί.
Υπόσχεθείτε λοιπόν στο άλλο σας μισό τα παρακάτω:
Υπόσχομαι πως θα σε ακούω.
Υπόσχομαι πως θα μαθαίνω από εσένα.
Υπόσχομαι πως θα σε αφήνω να είσαι ο εαυτός σου.
Υπόσχομαι πως θα σε αφήνω να ωριμάζεις και να ακολουθείς τα όνειρά σου.
Υπόσχομαι πως θα ζω για εμάς.
Υπόσχομαι πως θα βρίσκω χρόνο για εμάς.
Υπόσχομαι πως θα δουλεύουμε σαν ομάδα.
Υπόσχομαι πως θα κρατάω ότι είναι σημαντικό για εσένα και μόνο εσένα.
Υπόσχομαι πως θα νοιάζομαι για τα ενδιαφέροντά σου.
Υπόσχομαι πως θα σου κρατώ το χέρι δημόσια και θα σε συστήνω στον κόσμο σαν τον άντρα/ γυναίκα μου.
Υπόσχομαι πως θα σε κερδίζω συνεχώς και δεν θα σε θεωρώ δεδομένο/η.
Υπόσχομαι πως δεν μας πλήξει η ρουτίνα.
Υπόσχομαι πως πάντα θα σου τηλεφωνώ για να ακούσω την φωνή σου και όχι μόνο για να σου πω κάτι σημαντικό.
Υπόσχομαι πως θα αγαπώ την οικογένειά σου σαν δική μου.
Υπόσχομαι πως θα σε κρατήσω για πάντα κοντά μου.
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

"Το δέντρο που έδινε" - Ένα διαχρονικό παραμύθι

"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά η οποία αγαπούσε πολύ ένα αγοράκι.Και κάθε μέρα το αγόρι ερχόταν μάζευε τα φύλλα του, και έφτιαχνε στέμματα παριστάνοντας τον βασιλιά του δάσους.
 
Σκαρφάλωνε στον κορμό του και στα κλαδιά του, τρώγοντας τους καρπούς του. Και έπαιζαν κρυφτό.
Κι όταν κουραζόταν το αγόρι πλάγιαζε στη σκιά του δέντρου. Και το αγόρι αγαπούσε την μηλιά πάρα πολύ.
Και η μηλιά ήταν ευτυχισμένο. Μα ο χρόνος περνούσε.
Και το αγόρι μεγάλωσε. Και το δέντρο έμενε συχνά μόνο του. Τότε μια μέρα το αγόρι ήρθε στο δέντρο και το δέντρο είπε :
"Έλα, αγόρι, έλα και σκαρφάλωσε στον κορμό μου, κάνε κούνια στα κλαδιά μου και φάε τα μήλα μου και παίξε στον ίσκιο μου και γίνε ευτυχισμένο."
"Είμαι πολύ μεγάλο για να σκαρφαλώνω και να παίζω", απάντησε το αγόρι. "Θέλω να αγοράζω πράγματα και να περνάω καλά. Θα ήθελα κάποια χρήματα. Μπορείς να μου δώσεις μερικά;"
"Λυπάμαι", είπε το δέντρο, "αλλά δεν έχω χρήματα. Μόνο φύλλα και μήλα έχω. Πάρε τα μήλα μου, Αγόρι, και πούλησέ τα στην πόλη. Έτσι θα κερδίσεις χρήματα και θα είσαι ευτυχισμένο."
Και το αγόρι σκαρφάλωσε στο δέντρο και αφού μάζεψε τα μήλα του τα πήρε μαζί του. Και το δέντρο ήταν ευτυχισμένο.
Αλλά το αγόρι έμεινε μακριά από το δέντρο για πολύ καιρό...και το δέντρο ήταν δυστυχισμένο. Και τότε, μια μέρα, το αγόρι ήρθε πάλι πίσω και το δέντρο τραντάχτηκε από τη χαρά του και είπε:
"Έλα, Αγόρι, σκαρφάλωσε στον κορμό μου και τραμπαλίσου στα κλαδιά μου και γίνε ευτυχισμένο."
Έχω πολλές δουλειές για να σκαρφαλώνω σε δέντρα", είπε το αγόρι. "Θέλω ένα σπίτι για να με ζεσταίνει", είπε. "Θέλω μια γυναίκα και θέλω και παιδιά, γι' αυτό χρειάζομαι ένα σπίτι. Μπορείς εσύ να μου δώσεις ένα σπίτι;"
"Δεν έχω σπίτι να σου δώσω", απάντησε το δέντρο.
"Το δάσος είναι το σπίτι μου, αλλά μπορείς να κόψεις τα κλαδιά μου και να χτίσεις ένα σπίτι. Τότε θα είσαι ευτυχισμένος."
Και έτσι το αγόρι έκοψε τα κλαδιά του δέντρου και τα πήρε μαζί του για να χτίσει το σπίτι του. Και το δέντρο ήταν ευτυχισμένο.
Αλλά το αγόρι έλειψε για πολύ καιρό. Και όταν επέστρεψε, το δέντρο ήταν τόσο ευτυχισμένο που μόλις που μπορούσε να μιλήσει.
"Έλα, Αγόρι, έλα και παίξε."
"Είμαι πολύ γέρος και θλιμμένος για να παίξω", είπε το αγόρι.
"Θέλω μια βάρκα που να με πάει κάπου πολύ μακριά. Μπορείς να μου δώσεις μια βάρκα;"
"Κόψε τον κορμό μου και φτιάξε μια βάρκα" είπε το δέντρο. "Τότε θα μπορέσεις να ταξιδέψεις και να είσαι ευτυχισμένο."
Τότε το αγόρι έκοψε τον κορμό του δέντρου και έφτιαξε μια βάρκα και ταξίδεψε μακριά.
Και το δέντρο ήταν ευτυχισμένο....αλλά όχι αληθινά. Μετά από πολύ καιρό το αγόρι ξαναγύρισε.
"Λυπάμαι, αγόρι, αλλά δεν έχω πια τίποτα να σου δώσω. Τα μήλα μου τέλειωσαν."
"Τα δόντια μου είναι πολύ αδύναμα πια για μήλα", απάντησε το αγόρι.
...
Silverstein Shel
Το δέντρο που έδινε