Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Άκου ανθρωπάκο / Βίλχελμ Ράιχ

Το ευρέως γνωστό Άκου ανθρωπάκο (εκδόσεις Μίνωας, 2014) του Βίλχελμ Ράιχ είναι ένας διάλογος που δημιουργεί ο συγγραφέας με τον μικρό «ανθρωπάκο» που κρύβουμε όλοι μέσα μας, ανατρέχοντας σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους που μπορεί να έχουμε συναντηθεί μαζί του.

Άκου ανθρωπάκο
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για αυτό το βιβλίο στα πηγαδάκια των φίλων, είναι ένα βιβλίο που είναι γραμμένο με γλώσσα απλή που μπορεί όμως να «ξυπνήσει» τον αναγνώστη από την πρώτη του σελίδα… γιατί ένα μόνο είναι σίγουρο: Αυτό τον ανθρωπάκο κάπου τον έχουμε συναντήσει.
Το Άκου ανθρωπάκο μπορεί να είναι η αφορμή να αναρωτηθούμε για τα λάθη της ζωής μας, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, καθώς είναι ικανό να μας αντικατοπτρίσει μια γκάμα προβολών μας που μπορεί να ακούν στις λέξεις μικροπρέπεια και δειλία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Είναι να ανακαλύψουμε τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι λέξεις…
Αυτός ο ανθρωπάκος μπορεί να πάψει να είναι μικρός; Πώς μπορεί να μεγαλώσει;
Ο συγγραφέας, στο πρώτο μέρος του βιβλίου, αναλύει και φέρνει στην επιφάνεια τον δειλό και κακό ανθρωπάκο που κρύβουμε σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μας μιλάει όμως και για την ευθύνη που έχουμε ως είδος απέναντι στην ανθρωπότητα: Μαθαίνουμε ή μάλλον θα έπρεπε να έχουμε ατομική ευθύνη στη ζωή μας, γιατί μόνον όταν έχουμε συναίσθηση είμαστε έτοιμοι για να βγούμε από τον μικρό ανθρωπάκο μας.
«Φωνάζεις επειδή φοβάσαι»
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίπτουμε ό,τι λειτουργεί εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η εκμετάλλευση και η βία σε κάθε έναν από τους συνανθρώπους μας, υποστηρίζοντας νόμους που προστατεύουν την ίδια τη ζωή, και πάνω απ΄όλα αντιλαμβάνοντας πως λειτουργεί η φύση… έχοντας με λίγα λόγια την ευθύνη του κόσμου που αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος. Μοιάζει εύκολο και αυτονόητο;
Άκου ανθρωπάκο
Ένα από τα πολλά θέματα που επίσης θίγει ο Ράιχ είναι το πώς η κοινωνία μάς κάνει να υποστηρίζουμε απόψεις, κόμματα, καταστάσεις, το ο,τιδήποτε κι ας μην το κατανοούμε, μόνο και μόνο από ντροπή (αχ αυτή η ντροπή!). Ο ανθρωπάκος όμως συνεχίζει απτόητος: διστάζει απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση και ενώ κατά βάθος αναζητά την ευτυχία, στην ουσία κυνηγάει την ασφάλεια, την ησυχία.
Ο συγγραφέας δε θα μπορούσε να αφήσει και ασχολίαστο το πιο σημαντικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την ελευθερία. Η πραγματική ουσία της προσωπικής ανάπτυξης του κάθε ανθρώπου είναι η ελευθερία. Όπως μας είχε πει και ο αγαπητός David Foster Wallace στο βιβλίο Αυτό εδώ είναι νερό (εκδόσεις Κριτική, 2015) η ελευθερία είναι η επιλογή, κι όταν δεν υπάρχει συναίσθηση δεν υπάρχει ούτε επιλογή ούτε ελευθερία.
Τι μας μαθαίνει αυτό το βιβλίο; Το ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι θάρρος και ταπεινότητα για να κοιτάξουμε το μαύρο και το σκοτεινό· να το κατανοήσουμε, να αναλάβουμε ευθύνη και να το αλλάξουμε. Το σκληρό μάθημα που μας δίνει ο Ράιχ βάζει στο μικροσκόπιο όλους μας, που στην προσπάθεια να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας, τη σκλαβώσαμε.
Είναι ένα βιβλίο που ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να το πιάσει, να το περιεργαστεί καθώς μας βγάζει από την comfort zone μας και μας οδηγεί να κατανοήσουμε πώς λειτουργούμε και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, έχοντας όμως υπολογίσει τη μεγάλη εικόνα, που είναι το σύνολο.
Πάνω απ΄όλα το Άκου ανθρωπάκο είναι ένα βιβλίο που μας κατευθύνει να λάβουμε την ευθύνη της δικής μας μοίρας.
Άρα είμαι μικρός;
«Είσαι σπουδαίος, Ανθρωπάκο, όταν δεν είσαι μικρός. Η σπουδαιότητά σου, Ανθρωπάκο, είναι η μοναδική ελπίδα που έχει απομείνει.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας στη σειρά Φάροι ιδεών σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ. Πολύ ενδιαφέρον και ο πρόλογος του Άρη Δημοκίδη. Σελίδες: 184 |  Τιμή: 10,90€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...