Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Πώς να πιάσεις ένα αστέρι, του Όλιβερ Τζέφερς

Τίτλος: Πώς να πιάσεις ένα αστέρι
Συγραφέας: Oliver Jeffers
Εικονογράφηση: Oliver Jeffers
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Ίκαρος, 2016
ISBN: 978-960-9527-84-2
Αγόρασέ το
Ο μικρός μας ήρωας λατρεύει τα αστέρια. Θέλει να αποκτήσει ένα δικό του. Είναι αποφασισμένος να πιάσει ένα αστέρι. Έχει θέσει υψηλούς στόχους. Είναι το όνειρό του. Όμως, ύστερα απο πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, όπου πηδάει όσο πιο ψηλά μπορεί, περιμένει υπομονετικά, τεντώνεται αλλά τίποτα, σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο και άλλα πολλά το αστέρι παραμένει άπιαστο.
Παρά το γεγονός οτι το όνειρό του παραμένει άπιαστο, το βιβλίο κλείνει με ένα ευχάριστο τέλος. Κατά την άποψη μου προσπαθείς, δεν απογοητεύεσαι, αλλά προσαρμόζεσαι, «συμβιβάζεσαι» με το καλύτερο που σου δίνει η ζωή κάθε χρονική περίοδο της ζωής σου. Και σ΄αυτή τη χρονική περίοδο, το παιδί, μιάς και δεν κατάφερε να πιάσει το ουράνιο αστέρι ούτε με διαστημόπλοιο, βαδίζει χέρι χέρι στην τελευταία εικόνα, όχι με ένα αστέρι αλλά με έναν αστερία!
 Το μαρτύρησα, δεν άντεξα, συγνώμη... ήταν πολύ όμορφο για να το κρατήσω μυστικό. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς μ' αυτό που έχεις, μ' αυτό που σου προσφέρεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μ' αυτό το μήνυμα φεύγω εγώ, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να το αναλύσω ιδιαίτερα στα παιδιά που το διαβάζω. Κάποια πράγματα δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Ευελπιστώ ότι ίσως μια μέρα, όταν το δικό μας παιδί ή το δικό σας θελήσει να πιάσει ένα αστέρι και δεν μπορέσει, τότε μπορεί να κοιτάξει χαμηλά αντί για ψηλά, να κοιτάξει προς άλλη κατεύθυνση, να βρει μια λύση διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα και σπουδαία και να φύγει και αυτό ευχαριστημένο, χέρι χέρι με έναν αστερία.
Κάποιες φορές πρέπει να προσεγγίσουμε και να κοιτάξουμε τους στόχους μας με διαφορετικό τρόπο. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να κρύβονται τα αστέρια και τα όνειρά σου.
Το βιβλίο «πώς να πιάσεις ένα αστέρι» είναι απο αυτά που διαβάζονται ξανά και ξανά. Και μέσα από την επανάληψη βλέπεις νέα νοήματα και μηνύματα. Η εικονογράφηση, τα χρώματα και ο ήρωας μοιάζει πάρα πολύ με το βιβλίο του Oliver Jeffers «Πετάνε οι πιγκουίνοι» που κυκλοφορεί επίσης απο τις εκδόσεις Ίκαρος. Η εικονογράφηση είναι απλή αλλά πολύ ατμοσφαιρική και πρωτότυπη με μεγάλα σχέδια και λίγες λεπτομέριες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε το 2004 απο τις εκδόσεις HarperCollins Children’s Books,
To Telegraph το χαρακτηρίζει το καλύτερο παιδικό βιβλίο των τελευταίων ετών. Θα προσυπογράψουμε πως είναι ένα από τα καλύτερα picture book των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου