Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αδύνατη μετά τον τοκετό!

Αδύνατη μετά τον τοκετό!

Όπως οι περισσότερες νέες μαμάδες, ανυπομονείτε να χωρέσετε και πάλι στο τζιν που φορούσατε πριν από την εγκυμοσύνη; Με λίγη υπομονή και μια υγιεινή διατροφή, που σας προτείνουμε, μπορείτε να το επιτύχετε.

Σε γενικές γραμμές, για να «επανέλθει» πλήρως μια γυναίκα μετά τον τοκετό στην αρχική σωματική και φυσική της κατάσταση, πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον αριθμό των κιλών που πήρε κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και από τη γενετική της προδιάθεση. Για εννέα μήνες, η ισορροπία των ορμονών μεταβάλλεται, το σώμα αλλάζει και το σωματικό βάρος αυξάνεται. Επίσης, η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών, που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής της ορμόνης αλδοστερόνης, η οποία έχει σκοπό να καλύψει την αμνιακή κοιλότητα και να αποτελέσει το μέσο για τις «ανταλλαγές» που πραγματοποιούνται ανάμεσα στη μητέρα και στο έμβρυο. Αμέσως μετά τον τοκετό, η παραγωγή αλδοστερόνης μειώνεται σημαντικά και τα νεφρά αρχίζουν να υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα τη γρήγορη απομάκρυνση των περιττών υγρών. Αν, λοιπόν, δεν πήρατε πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα τα χάσετε εύκολα ακολουθώντας μια προσεκτική διατροφή. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (ειδικά αν θηλάζετε), φτωχή σε λιπαρά και υπερεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, αν θηλάζετε, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το γεύμα σας να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, μέτριες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε κορεσμένα λίπη. Η απότομη στέρηση των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο. Αμέσως μετά τη διακοπή του θηλασμού και εφόσον το βάρος δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, αλλά ενισχυμένο με συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

Επανεξετάστε τη διατροφή σας
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες, για τη στήριξη της ανάπτυξης του μωρού σας. Μετά από την εγκυμοσύνη, η σωστή διατροφή είναι ακόμα πιο σημαντική - ειδικά αν θηλάζετε. Κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές εξασφαλίζετε τον πιο σημαντικό παράγοντα για την υγιή απώλεια βάρους.

Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτη. Άλλες επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με λίγα λιπαρά. Τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, το άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.

Αποφύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα. Προμηθευτείτε για το σπίτι μόνο υγιεινά τρόφιμα. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο πρόχειρο φαγητό, στα πατατάκια και στα γλυκά, είναι προτιμότερο να τα απομακρύνετε από το σπίτι σας.

Προτιμήστε τις μικρότερες μερίδες. Θα ήταν καλύτερα να αντικαταστήσετε τα μεγάλα παραδοσιακά γεύματα με μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Μην παραλείπετε γεύματα και μη μειώνετε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών από τη διατροφή σας.

Τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Εάν είστε ανήσυχοι ή νευρικοί ή αν απλά σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό, κάντε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή: Πάρτε το μωρό για έναν περίπατο, καλέστε μια φίλη ή χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Ενσωματώστε μια ήπια άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούσατε να εξασκηθείτε χωρίς πρόβλημα και παράλληλα είχατε έναν τοκετό χωρίς προβλήματα, μπορείτε να ξεκινήσετε γυμναστική από τον πρώτο κιόλας μήνα της λοχείας. Αν ο γιατρός σας συμφωνήσει ως προς την άσκηση, μην ξεχνάτε να:
-Ταΐζετε το μωρό σας πριν αρχίσετε τη γυμναστική.
-Φοράτε ένα υποστηρικτικό σουτιέν και άνετα ρούχα.
-Ξεκινάτε αργά, με ελαφριά αεροβική δραστηριότητα, όπως περπάτημα ή κολύμβηση. Όταν η αντοχή σας βελτιωθεί, αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση των ασκήσεών σας.
-Προσπαθείτε να γυμνάζεστε με παρέα. Προσκαλέστε άλλες νέες μητέρες για μια καθημερινή βόλτα ή ενταχθείτε σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης μετά τον τοκετό.
-Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε προπόνηση. Σταματήστε την άσκηση αμέσως αν αισθανθείτε πόνο, ζάλη, δύσπνοια ή ξαφνική κολπική αιμορραγία. Πρόκειται για συμπτώματα που δηλώνουν οτι ενδεχομένως το παρακάνατε.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια βάρους
Οι πιο πολλές γυναίκες χάνουν περισσότερα από 4-5 κιλά κατά τη διάρκεια του τοκετού, γιατί αποβάλλεται το βάρος τόσο του μωρού όσο και του πλακούντα αλλά και του αμνιακού υγρού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τον τοκετό, θα χάσετε επιπλέον κιλά από την αποβολή των υγρών, αλλά το λίπος που αποθηκεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα εξαφανιστεί από μόνο του. Μέσω της διατροφής και της άσκησης, είναι λογικό να χάνετε μέχρι και 0,5 κιλό την εβδομάδα.

Η προτεινόμενη δίαιτα είναι χωρισμένη σε τρία γεύματα, χωρίς ενδιάμεσα τσιμπολογήματα, αλλά με... γρήγορα αποτελέσματα! Αν την ακολουθήσετε πιστά, αλλά χωρίς άγχος, θα δείτε γρήγορη αλλαγή στο νούμερό σας.

*Πρωινό:
1 ποτήρι γάλα 1,5% ή 1 γιαούρτι 2%, και 2 φρυγανιές. Kαφέ ή τσάι, χωρίς ζάχαρη.
Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2% ή 1 φρούτο ή 1 χυμός φρούτων ή 1 ποτήρι γάλα 1,5%. Kαφέ ή τσάι, χωρίς ζάχαρη.

Δευτέρα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ψάρι, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι.
Βραδινό: 1 μερίδα τυρί κίτρινο με χαμηλά λιπαρά, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φρυγανιά σικάλεως.

Τρίτη
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπιφτέκια, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής.
Βραδινό: 1 μερίδα τόνο, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φρυγανιά σικάλεως.

Τετάρτη
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακά, 1 φέτα ψωμί ολικής, 1 μερίδα τυρί.
Βραδινό: 1 αυγό βραστό, 1 μερίδα τυρί, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι.

Πέμπτη
Μεσημεριανό: 1 μπριζόλα, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής.
Βραδινό: Σαλάτα χωριάτικη με φέτα, ελιές και λίγο λάδι.

Παρασκευή
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής.
Βραδινό: 1 αυγό βραστό, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φρούτο.

Σάββατο
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας, 1 φέτα ψωμί ολικής, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι.
Βραδινό: Πατατοσαλάτα με λίγο λάδι, 1 μερίδα τυρί, 1 φρυγανιά σικάλεως.

Κυριακή
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο σουβλάκι, σαλάτα εποχής με λίγο λάδι, 1 φέτα ψωμί ολικής.
Βραδινό: 1 γιαούρτι με 2 κουταλιές δημητριακά, 1 φρούτο.

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).
- See more at: http://www.imommy.gr/mama/diatrofi/article/308/adynath-meta-ton-toketo/#sthash.H8Ah0vIA.dpuf

Contouring: Η Τέχνη του Μακιγιάζ

Το “contouring” είναι ένας όρος που ακούμε ολοένα και πιο συχνά, βλέποντας φωτογραφίες με φωτοσκιασμένα πρόσωπα, σκούρες και λευκές αποχρώσεις να αναμειγνύονται στο πρόσωπο και να συνθέτουν τελικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Τι είναι όμως το contouring και πώς εφαρμόζεται; Ποιος είναι ο σκοπός του και με ποια καλλυντικά μπορούμε να το πετύχουμε; Είναι κατάλληλο για το πρόσωπό μου και πώς θα το αναδείξω; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα απαντήσουμε με απλό και εύκολο τρόπο!
Καταρχάς, ο όρος “contouring” αναφέρεται στην τεχνική του μακιγιάζ που βασίζεται στη φιλοσοφία ότι φωτίζουμε τα σημεία του προσώπου που θέλουμε να αναδείξουμε και χρησιμοποιούμε πιο σκούρους τόνους στα σημεία που θέλουμε να καλύψουμε. Η συγκεκριμένη τεχνική μακιγιάζ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την Kim Kardashian και έκτοτε έχει αποκτήσει πολλές, πιστές και φανατικές ακόλουθους! Ταυτόχρονα, με το contouring επιτυγχάνουμε να δώσουμε διάσταση στο πρόσωπό μας, να το κάνουμε να δείχνει πιο αδύνατο και να τονίσουμε τα ζυγωματικά μας! Αυτό επιτυγχάνεται καθώς δημιουργούμε φωτοσκιάσεις στο πρόσωπο και “παίζουμε” με τον τρόπο που διαχέεται το φυσικό φως στο πρόσωπό μας!
Step 1: Εφαρμόζουμε το foundation που χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα μας, φροντίζοντας να είναι πολύ κοντά στο φυσικό τόνο μας.
Step 2: Για να φωτίσουμε χρησιμοποιούμε ανοικτόχρωμη απόχρωση (2-3 τόνους πιο ανοικτή από το foundation που φοράμε) είτε με κρεμώδεις υφές είτε σε powder, δηλ. πουδρένια υφή. Όποια υφή και να επιλέξουμε μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φωτίζουμε λοιπόν την περιοχή κάτω από τα μάτια, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο τρίγωνο. Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φωτιστεί πολύ καλά με ένα concealer, που θα κάνει τα μάτια μας να φαίνονται ξεκούραστα. Επίσης, φωτίζουμε την επιφάνεια της μύτης, την περιοχή πάνω από την “καρδούλα” των χειλιών και το πηγούνι.
Tip: Για να δώσουμε extra λάμψη σε σημεία όπως τη μύτη ή τα ζυγωματικά χρησιμοποιούμε Highlighter!
Step 3: Τώρα “χαράζουμε” το περίγραμμα του προσώπου και υπογραμμίζουμε τα ζυγωματικά από την περιοχή των αυτιών μέχρι το ύψος της μύτης και τις πλαΐνές πλευρές της μύτης. Έτσι, θα σχηματίσουμε έντονα ζυγωματικά, καλοσχηματισμένα “μήλα” και λεπτότερο πρόσωπο.

Step 4: Tώρα ήρθε η ώρα να τα αναμείξουμε! Χρησιμοποιώντας ένα υγρό blending σφουγγαράκι, πετυχαίνουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα!
Step 5: Πολύ βασικό βήμα για την ολοκλήρωση του μακιγιάζ είναι να “σφραγίσουμε” το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας μία διάφανη (Transluscent) πούδρα ή ένα fixer spray ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα θα παραμείνει σταθερό, αψεγάδιαστο και θα διαρκέσει πολλές ώρες!
Το contouring μας είναι έτοιμο και είναι κατάλληλο για όλες τις επιδερμίδες και αναδεικνύει όλα τα σχήματα και χαρακτηριστικά προσώπου. Δοκιμάστε κι επιλέξτε εσείς ποιο είναι το αξεσουάρ ή πινέλο που σας βοηθάει να το εφαρμόσετε καλύτερα! Make up wedges, λοξό πινέλο, πινέλο concealer.. η κάθε μία μας βρίσκει τον δικό της τρόπο και δημιουργεί το μακιγιάζ της!
Κρατήστε το υπόλοιπο look σε μίνιμαλ τόνους, δίνοντας απλώς ένταση στις βλεφαρίδες σας και είστε έτοιμες!!


από την Κάλλια Πολυδώρου
Hostess - Blogger @ BEAUTY INC.
- See more at: http://www.beautyinc.gr/index.php?route=journal2%2Fblog%2Fpost&journal_blog_post_id=22#sthash.h8w6PdLp.dpuf

Θάρρος δεν σημαίνει «απουσία φόβου» – θάρρος σημαίνει «αναλαμβάνω δράση παρόλο που φοβάμαι»...


«Η άνεση ξεκινά σαν υπηρέτης και γίνεται αφέντης» Χαλίλ Γκιμπράν

Surfing1 orizontia

Οι άνθρωποι γράφουν χαρούμενες μελωδίες που μιλούν για τραγούδια κάτω από τη βροχή – αλλά όταν βρέχονται στη πραγματική ζωή, γκρινιάζουν!
Οι άνθρωποι τρελαίνονται να βλέπουν τον Ιντιάνα Τζόουνς να σέρνεται μέσα σε σπηλιές, ανάμεσα σε αράχνες και φίδια – αλλά όταν το κλιματιστικό στο γραφείο τους χαλάει, τρελαίνονται από εκνευρισμό! Ίσως αν λαμβάναμε μικρότερες δόσεις περιπέτειας από τις οθόνες μας, να αναζητούσαμε μεγαλύτερες δόσεις περιπέτειας στην καθημερινή μας ζωή.
Η «άνεση» είναι υπερτιμημένη. Και δεν μιλάω για την «οικονομική άνεση» – μιλάω για τις «άνετες καταστάσεις». Το στρες που μας ταλαιπωρεί προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τον εθισμό μας στην άνεση… «Τα αεροπλάνα πρέπει να αναχωρούν πάντα στην ώρα τους, η δουλειά μας πρέπει να είναι πάντα εύκολη, το πιστωτικό όριο της κάρτας μας πρέπει να είναι ελαστικό…»
Η υπερβολική άνεση καταντά βαρετή. Καίει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα! Όσο λιγότερους κανόνες φτιάχνετε σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή και το πώς θα έπρεπε να νιώθετε, τόσο ευκολότερα θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε ότι σας συμβαίνει.
Αν ακολουθείτε το όνειρό σας – όποιο κι αν είναι αυτό – ορισμένες φορές θα πρέπει να θυσιάσετε την άνεσή σας… Μπορεί να σας απορρίψουν ή να σας κατακρίνουν, μπορεί να ξεμένετε συχνά από λεφτά, μπορεί να νιώσετε εξαντλημένος. Μάθετε να βλέπετε τις αναποδιές ως μέρος της όλης διαδικασίας. Φροντίστε να παρατηρείτε τις δυσκολίες που συναντάτε με ενδιαφέρον και περιέργεια. Διασκεδάστε με τα εμπόδια. Ανακαλύψτε πόση πλάκα έχει η αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Και κάτι ακόμα σχετικά με την άνεση. Θα διαπιστώσετε ότι πολύ συχνά, το θάρρος ανταμείβεται πιο γενναιόδωρα από την ευφυία – γεγονός που εξοργίζει ορισμένους ανθρώπους. Ο Αλέξανδρος λέει: «Είμαι εξαιρετικά ευφυής, έχω δύο διπλώματα – δεν μπορώ να πιστέψω ότι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι έχουν καλύτερες δουλειές και βγάζουν περισσότερα χρήματα!» Έτσι είναι τα πράγματα, Αλέξανδρε: Ανταμειβόμαστε όταν διακινδυνεύουμε να χάσουμε τη φήμη μας ή τα χρήματά μας – ή και τα δύο.
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Θάρρος δεν σημαίνει «απουσία φόβου» – θάρρος σημαίνει «αναλαμβάνω δράση παρόλο που φοβάμαι». Οι άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα στη ζωή τους φοβούνται τόσο όσο και οι άνθρωποι που παίρνουν τα μεγαλύτερα ρίσκα. Απλώς η πρώτη κατηγορία τρομοκρατείται ακόμα και από τα πιο ασήμαντα πράγματα. Γιατί να μη φοβόμαστε μόνο για τα σημαντικά πράγματα.
«Έχεις πάρει μαθήματα μόνο από αυτούς που σε θαύμαζαν και σου φέρονταν τρυφερά; – Δεν έχεις πάρει σπουδαία μαθήματα από αυτούς που σε απορρίπτουν και σε πολεμούν;» Ουόλτ Ουίτμαν
Αν ενδώσουμε στον πειρασμό, τότε σίγουρα θα συναναστρεφόμαστε μόνο τους φίλους και τους συναδέλφους που μας λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Έτσι, όταν τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, θα είμαστε περικυκλωμένοι από ανθρώπους που θα μας λένε: «Δεν φταις εσύ!». Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχουν στη ζωή μας άνθρωποι που μας θέτουν προκλήσεις – παρόλο που μπορεί να μας ξυπνούν από το λήθαργο της «άνεσης».
Http://Sxeseis-kai-sunaisthimata.com
Πηγή: Από το βιβλίο «άκου την ΚΑΡΔΙΑ σου» του ANDREW MATTHEWS – εκδ. διόπτρα

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αγάπη: Το μεγαλύτερο δώρο! Τι σημαίνει αγαπάω σωστά;

Αγάπη: Το μεγαλύτερο δώρο! Τι σημαίνει αγαπάω σωστά;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Τολστόι: “Αγάπη είναι η ανιδιοτελής αφοσίωση του ενός προς τον άλλον”.
 
Αγάπη είναι αυτό που νιώθεις για την μαμά σου, για τον μπαμπά σου, για τα αδέρφια σου, για τα παιδιά σου, για τους φίλους σου. Αυτό που νιώθεις για κάποιους ιδιαίτερους ανθρώπους στη ζωή σου κι αυτό που νιώθεις παντού τα Χριστούγεννα. Αγάπη είναι αυτό που νιώθεις για τον σύντροφό σου. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς προσωπικά συμφέροντα, χωρίς αρνητισμούς. Αυτό είναι αγάπη!
 
Αυτό που νιώθεις αβίαστα, που σε εξυψώνει, που σε κάνει ευτυχισμένη. Αυτό που γεμίζει την καρδιά σου, αυτό που σε καθοδηγεί...
 
Τι σημαίνει αγαπώ σωστά;
“Αγαπώ πραγματικά και σωστά σημαίνει ότι αγαπώ για σένα... Για να είσαι εσύ καλά, για να είσαι εσύ ευτυχισμένος, για να έχεις εσύ ό, τι θέλεις. Δεν αγαπώ για μένα, κτητικά και εγωκεντρικά δηλαδή” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
 
Στο απώγειος της καλοσύνης, στην τελειότητα του εαυτού μας, κάπου εκεί βρίσκεται ο ορισμός της αληθινής αγάπης, το πάνω από τον εαυτό μας, τη βολή μας, την πάρτι μας.
Δεν μιλάμε για έρωτα, μιλάμε για αγάπη. Για την ανιδιοτελή αγάπη της μάνας, για την αφοσίωση της συζύγου, για το συναίσθημα που μας εξυψώνει και μας υπενθυμίζει την ανώτερη φύση μας.
 
Το σωστό...
“Όταν αγαπώ, αγαπώ και το δείχνω. Αγαπώ και είμαι αυθεντικός, είμαι γνήσιος. Αγαπώ βαθιά, βάζω πάνω από όλα αυτόν που αγαπώ και αυτό που θέλει αυτός και όχι αυτό που θέλω εγώ. Δεν το κρατώ μέσα μου, αλλά του το προσφέρω, του το χαρίζω, το βλέπει” τονίζει η κ. Μαυράκη.
 
Το λάθος...
“Δεν αγαπώ συμφεροντολογικά, για να κερδίσω κάτι. Δεν αγαπώ για να μου ανήκει κάτι δηλαδή κτητικά, δεν αγαπώ επιφανειακά για να επιβεβαιώνομαι. Δεν αγαπώ από συνήθεια επειδή συνηθίζεται να έχω σχέση, αλλά επειδή το νιώθω βαθιά μέσα μου”.
 
Αγάπη, τι δύσκολο πράγμα!
Κάποια πράγματα μοιάζουν αυτονόητα και δεν του δίνουμε καθημερινά την πρέπουσα σημασία. Κάποια άλλα, ασήμαντα, τα μεγενθύνουμε και τους επιτρέπουμε να εξουσιάζουν τη ζωή μας. Συνεχώς ζητάμε, συνεχώς θέλουμε και πολύ συχνά γκρινιάζουμε. Τα “μάγεια” της δυσκολίας όμως δεν λύνονται με ξόρκια παρά μόνο με συναισθήματα. Το πραγματικό ελιξίριο της ευτυχίας βρίσκεται στην καρδιά μας και μόνο.
 
“Το να αγαπάει κανείς είναι ό, τι πιο σημαντικό μπορεί να νιώσει κάποιος. Είναι κάτι που μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να γινόμαστε πιο βαθύς, πιο σοφοί, πιο πλούσιοι και είναι πολύ μεγάλη τύχη το να μπορέσεις να αγαπήσεις” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Γιατί μπορείς να αγαπήσεις σημαίνει ότι ζεις, ότι νιώθεις, ότι υπάρχεις... και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.
 
“Πραγματκά σημασία έχει το να αγαπάς. Μέχρι τα 30 το σημαντικό είναι να σε αγαπούν, όταν ωριμάζεις από τα 30 στα 40 θεωρείς ότι είναι καταπληκτικό το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αλλά όταν πραγματικά εμβαθύνεις το νόημα της ζωής τότε ξέρεις ότι το σημαντικό είναι να αγαπάς.
Δηλαδή το να αγαπώ είναι πραγματικά πολύ μεγάλο δώρο. Το να μπορεί η καρδιά μου να δίνει και να προσφέρει, το να μπορεί να την αγγίξει ένα τόσο βαθύ συναίσθημα είναι καταπληκτικό” καταλήγει η κ. Μαυράκη.
 
Όλοι το νιώθουμε μέσα μας, όλοι ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε και όλοι το ίδιο προσδοκάμε από τη ζωή. Αγάπη. Κάπου όμως εκεί έξω, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, λόγω φιλοδοξίας, λόγω εγωισμού το ξεχνάμε και λοξοδρομούμε. Μέχρι να ξαναέρθουν τα Χριστούγεννα και να ξανανιώσουμε ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η αγάπη. Η αγάπη που δίνεις και η αγάπη που παίρνεις!
 
Ξένια Ιωάννου, Αγγελική Χριστοπούλου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Η απαγορευμένη λέξη

Η απαγορευμένη λέξη
Δεν ξέρω που είσαι. Ξέρω που ήσουνα όμως.
Δεν ξέρω τι λες. Θυμάμαι όμως πάντα αυτά που έλεγες.
Δεν ξέρω που κοιμάσαι. Νιώθω απλά ακόμα την ηρεμία όταν  ξεκουραζόσουν.
Δεν ξέρω αν γελάς. Ακούω όμως ακόμα  τον ήχο απ το γέλιο σου.
Δεν ξέρω που είμαι. Ίσως γιατί είμαι ακόμα εκεί που ήμουν κι ας είμαι χιλιόμετρα μακριά.
Δεν θέλω να γράψω τίποτα τετριμμένο. Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να το αποφύγω, από την άλλη όμως, οτιδήποτε άλλο γράψω δεν θα το καταλάβει κανείς.
Θα το καταλάβεις εσύ, εγώ, και ίσως εγώ κι εσύ.
Θα το καταλάβουν κάτι τοίχοι που άκουγαν, κάτι βρύσες που στάζανε, κάτι λουλούδια που άνθιζαν μέσα στο χειμώνα.
Θα το καταλάβουν κάτι πέτρες και κάτι θάλασσες.
Ούτε αυτές ξέρουν που είσαι, και πώς να σε βρουν μέσα σε τόσους ανθρώπους.
Ελπίζω μόνο να θυμούνται ότι ήμασταν η εξαίρεση μέσα σ ένα μεγάλο κανόνα.
Αυτός ο κανόνας που έκανε ένα μεγάλο κρακ και έσπασε αθόρυβα. Έσπασε σε χίλια κομμάτια κι ας τον ξανακόλλησες μετά.
Δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένας άθλια κολλημένος κανόνας προκειμένου ν αποφύγει να γίνει η απόλυτη εξαίρεση.
Δεν μπορώ να σου θυμώσω που έγινες πάλι κανόνας, είναι που θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν μπορώ να μην είμαι η εξαίρεση.
Ξέρεις ότι προσπαθώ πολύ να μην πω αυτά που λένε τα κοριτσόπουλα στα δεκαπέντε.
Δυσκολεύομαι όμως, γιατί ένιωθα για δεκαπέντε.
Λίγο ο φλεβίτης πίσω απ τα γόνατα που εξαφανίστηκε, λίγο οι ρυτίδες δίπλα απ το στόμα που φαίνονταν σαν προέκταση του χαμόγελου, λίγο οι άσπρες τρίχες που στον ήλιο δεν τις ξεχώριζες.
Είναι που η δύναμη της εξαίρεσης σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να πάρεις όλο τον κόσμο στις πλάτες σου.
Να τον σηκώσεις, να τον στριφογυρίσεις και να τον τοποθετήσεις πάλι στη σωστή του θέση.
Είναι που κάτι λέξεις δεν τις έχεις μάθει ακόμα. Δεν ξέρεις τι σημαίνει «πρέπει», δεν ξέρεις τι σημαίνει «δεν μπορώ».
Τις αγνοείς και προχωράς παρακάτω. Δεν θέλεις να τις μάθεις .
Κοιτάς μπροστά και δεν σε νοιάζει τι υπάρχει πίσω.
Και έχεις δρόμο. Δρόμους. Λεωφόρους.
Και δύναμη, ενέργεια, διάθεση, γνώση μέσα στην άγνοια, επιθυμία, λαχτάρα, Έρωτα.
Να, κοίτα τι κάνεις τώρα, μ έκανες και είπα την απαγορευμένη λέξη.
Αυτήν την τετριμμένη που υποσχέθηκα ότι δεν θα βγάλω απ το στόμα μου. Αυτή που κάποιοι τη μισούν και άλλοι τη σιχαίνονται. Οι μισοί γιατί δεν την ξέρουν και οι άλλοι μισοί γιατί κάποια στιγμή την γνώρισαν καλά.
Εγώ την γνώρισα να ξέρεις.
Όμως  σωστό πόρισμα δεν μπορώ να βγάλω. Δεν μπορώ να την περιγράψω, ούτε να την μεταφέρω αυτούσια.
Είναι σαν να μιλάς για κήπους σ ένα κόσμο από βράχους.
Όσοι είδαν τους κήπους δεν χρειάζονται επεξήγηση.  Όσοι ζουν στους βράχους δεν μπορείς να τους εξηγήσεις όσο κι αν προσπαθήσεις.
Θυμάσαι τι σου είπα στην αρχή; Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος.
Μόνο εγώ. Και εσύ.
Να ξέρεις πάντως ότι εγώ δεν τη μίσησα.
Ίσως γιατί η λέξη από μόνη της δεν έχει καμία αξία.
Ίσως γιατί και να μην υπήρχε, θα την είχαμε φτιάξει εμείς.
Ίσως γιατί σ΄ αγάπησα περισσότερο, απ’ όσο μίσησα την καταστροφή μου.

Facebook: Dimitra Kafromani

Τουρλίτης: O φάρος της Άνδρου αντέχει στα κύματα απο το 1887 (video)

Τουρλίτης: O φάρος της Άνδρου αντέχει στα κύματα απο το 1887 (video)
Ο φάρος Τουρλίτης κατασκευάστηκε το 1887 και είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.
Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στη Χώρα.
tourlitis faros 6
Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε’ τάξεως με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια.
tourlitis-faros-8
Είναι πύργος στρογγυλός και έχει ύψος 5 μέτρα. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου.
tourlitis-faros-1
Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης, αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού.
tourlitis-faros-5
Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.
tourlitis-faros-7
tourlitis-faros-4
 tourlitis-faros-9
tourlitis-faros-2
turlitis8
faros7
3tourlitis-faros3
faros turlitis2
faros turlitis1
faros-turlitis
turlitis2
turlitis6
turlitis17
turlitis5
turlitis10
turlitis3
turlitis16

365 σκίτσα αγάπης

365 σκίτσα αγάπης
Ζωγράφιζε κάθε μέρα που περνούσε με τη γυναίκα του για 1 χρόνο.. Ο φωτογράφος Curtis Wiklund ακολούθησε το παράδειγμα της γυναίκας του Jordin που έκανε παράλληλα το δικό της φωτογραφικό πρότζεκτ των 365 ημερών.
"Μέσα στη διάρκεια εκείνου του χρόνου, πολλοί ήταν εκείνοι που μας είπαν ότι αισθάνονται να μας έχουν γνωρίσει καλύτερα μέσα από τα σχέδια. Ήταν σαν να έβλεπαν την προσωπική μας ζωή", γράφει ο Curtis στο site του.
curtis and jordin wiklund2
Οι στιγμές που μοιράστηκε με όλο τον κόσμο μέσα από τα σχέδιά του αποτυπώνουν με τον πιο όμορφο τρόπο την αγάπη τους. Από το βούρτσισμα των δοντιών, τα τεστ εγκυμοσύνης και τις στιγμές που της εκφράζει με κάθε τρόπο πόσο πολύ την αγαπάει...
 skitsa agapis0
skitsa agapis25
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
 365-skitsa-agapis
 365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
365-skitsa-agapis
Πηγή: newsit
Κατηγορία Gallery

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...