Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο Kανόνας των εσωρούχων, καλό άγγιγμα - κακό άγγιγμα

Artist: Kat Hannah Artist: Kat Hannah

Η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.


Ο Κανόνας των εσωρούχων αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια.

Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων; Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.

Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων έχει πέντε σημαντικές πτυχές

1. Το σώμα σου σού ανήκει
Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους. Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν τα γεννητικά όργανα και άλλα σημεία του σώματός τους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν. Πρέπει να μάθουν να λένε «Όχι» με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής επαφής, όπως και τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα τον οποίον εμπιστεύονται. Έχει σημασία να τονισθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά.




Στο βιβλίο μας, το χέρι ζητά την άδεια της Κίκο για να την αγγίξει. Η Κίκο δέχεται, αλλά όταν το χέρι προσπαθεί να μπει μέσα στο εσώρουχο η Κίκο λέει «Όχι». Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αλληλουχία γεγονότων για να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι μπορεί να πει «Όχι» ανά πάσα στιγμή.

2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Πείτε τους ότι δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ούτε είναι σωστό να τους ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου. Ο Κανόνας των Εσωρούχων τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό και εύκολο να το θυμούνται όριο: τα εσώρουχα. Βοηθάει τους ενήλικες να ξεκινήσουν μια κουβέντα με τα παιδιά. Αν τυχόν τα παιδιά δεν είναι βέβαια κατά πόσον η συμπεριφορά ενός ενήλικα είναι αποδεκτή ή όχι, φροντίστε να ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν από κάποιον ενήλικο τον οποίον εμπιστεύονται να τα βοηθήσει.

Στο βιβλίο μας, η Κίκο δεν δέχεται να την αγγίξουν κάτω από το εσώρουχο. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι υπάρχουν κάποιοι ενήλικες (όπως οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι γιατροί) που μπορεί να χρειαστεί να το αγγίξουν, αλλά ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πουν «Όχι» ακόμη και σε αυτούς αν τυχόν αισθανθούν άβολα ή αμήχανα.

3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά
Η μυστικότητα είναι η τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών μυστικών και κακών μυστικών, αλλά και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιοδήποτε μυστικό τους προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και επομένως δεν θα πρέπει να το αποκρύπτουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό).

Στο βιβλίο μας, το χέρι ενθαρρύνει την Κίκο να μιλήσει ανοικτά, όταν κάποιος θέλει να την αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλληλουχία αυτή καταστάσεων για να συζητήσετε τη στη διαφορά μεταξύ καλού μυστικού (όπως λχ. ένα πάρτι γενεθλίων) και κακού μυστικού (οτιδήποτε προκαλεί στο παιδί στενοχώρια και άγχος). Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τους αποκαλύπτουν τα κακά μυστικά.

4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων
Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα αλλά και να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για να μιλήσουν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται. Το παιδιά δεν αποκλείεται να διαισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε οι μεγάλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών. Ίσως υπάρχει λόγος που ένα παιδί αρνείται την επαφή με κάποιον άλλο ενήλικα ή παιδί. Θα πρέπει να το σεβαστούν. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους.

Το χέρι στο βιβλίο είναι φίλος της Κίκο. Οι μεγαλύτεροι υπάρχουν για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Η πρόληψη της σεξουαλικής βίας αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ενηλίκων και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην φορτώνουμε ένα τέτοιο βάρος στους ώμους των παιδιών.

5. Άλλες χρήσιμες συμβουλές που συνοδεύουν τον Κανόνα των Εσωρούχων

Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων
Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά τους ενήλικες που μπορεί να βρίσκονται στον περίγυρο ασφάλειάς τους. Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επιλέξουν ενήλικες τους οποίους μπορούν να εμπιστευτούν, που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να τα ακούσουν και να βοηθήσουν. Μόνο ένα από τα μέλη του περίγυρου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί, τα υπόλοιπα δεν θα πρέπει να είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο. Το παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ζητήσουν βοήθεια σε ένα τέτοιο περίγυρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Γνωστοί δράστες
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει. Μην ξεχνάτε τη μέθοδο που ακολουθούν συνήθως οι θύτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Στο σπίτι επομένως θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει τους γονείς του σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα, του ζητάει να κρατήσει ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.

Άγνωστοι δράστες
Σε μερικές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι ένας άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιους απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.

Βοήθεια
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν να το βοηθήσουν (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ο συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία), αλλά και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια.

Δείτε ολόκληρη την εκστρατεία εδώ ενώ το σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ.


Εμείς το διαβάσαμε στο o-klooun.com, Πηγή singleparent.gr


Thessaloniki Arts and Culture  http://www.thessalonikiartsandculture.gr

Έτσι μας υπνωτίζουν μέσα από τα τρόφιμα-Γιατί οι Αρχαίοι ‘Ελληνες δεν έτρωγαν...

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά…

Καταναλώνετε ψωμί και μακαρόνια, καταναλώνετε δηλαδή σιτάρι;
Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.
«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά, άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο σήμερα κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»
Μορφολογικά η Ζέα (Triticum, Diccocum, Spelta, Aegilops,Τρίφυλλον, Δίκκοκον, Αιγαιακόν, Σπαρτό ) πώς είναι;
Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό. Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά.
Γιατί προσθέτουν γλουτένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα;
Η γλουτένη προστίθεται επίτηδες σε μερικά προϊόντα επειδή αυξάνει τα σήματα της πείνας για να μας κάνει να φάμε περισσότερο από το προϊόν, αυξάνοντας την ορμόνη ghrelin στην πεπτική οδό μεγαλώνει η αίσθηση της πείνας – κάνοντάς μας να ποθούμε περισσότερο από αυτό το προϊόν. Η γλουτένη επίσης παρεμβάλλεται με την ορμόνη λεπτίνη, η οποία λέει στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε και μας κάνει να σταματήσουμε. Η ορμόνη λεπτίνη επίσης ομαλοποιεί τις αισθήσεις πόνου στην σπονδυλική στήλη.
Τι μας προκαλεί η γλουτένη;
Ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί φλεγμονές που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος προξενώντας μια αυτό-άνοσο αντίδραση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα καταλήγει να επιτίθεται στο σώμα.
Σε αντίδραση στις φλεγμονές αυξάνονται οι αντιδρώσες πρωτεΐνες C (C-reactive), με συνέπεια την απογείωση της χοληστερόλης και τα αποθέματα ασβεστίου να σκληραίνουν τις αρτηρίες και να αυξάνουν την πίεση του αίματος
Η ζάχαρη από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα καρκινικά κύτταρα. Όμως έχει μελετηθεί και βρέθηκε ότι η γλουτένη και το αμινο-οξύ γλουταμίνης παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.
Η γλουτένη είναι μια επικίνδυνη νευροτοξίνη (excitotoxin), η οποία διαταράσσει και σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα, τα οποία όπως το αμινο-οξύ glutamate (πρόσθετο MSG-MonoSodium Glutamate), επιταχύνει, ενεργοποιεί, ερεθίζει και βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε μία μελέτη του 2006 πάρθηκαν 131 παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), τους αφαιρέθηκε η γλουτένη από την διατροφή τους και αναφέρθηκε ότι όλα τα παιδιά (131) είχαν σημαντικές βελτιώσεις.
Η γλουτένη μπορεί να αναλυθεί σε παράξενες πρωτεΐνες που μοιάζουν πολύ με ψυχεδελικά φάρμακα. Αυτές οι πρωτεΐνες-σαν-όπιο ονομάζονται γλουτεομορφίνες (Αυτισμός, Διαταραχή Μανιοκατάθλιψης).
Με την γλουτένη, οι υποδοχείς (receptors) του N Methyl D Aspartate προξενούν στα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού να γίνονται πολύ ευαίσθητα για να τα ακουμπήσεις. Η λεπτίνη στον νωτιαίο μυελό εξισορροπεί την αίσθηση του πόνου και η γλουτένη παρεμβαίνει σ’ αυτήν την διαδικασία (Ινομυαλγία).
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όταν επέβαλε σε κάποιο κόσμο «παλαιολιθική» δίαιτα, έπεσε η πίεσή τους μαζί με το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα τους. Η καλή χοληστερόλη ανέβηκε και η κακή κατέβηκε – σε μόλις 10 ημέρες!
Η ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί την απώλεια των βιταμινών που διαλύουν το λίπος μας, όπως η D και η K.
Η γλουτένη έχει συνδεθεί τώρα με τα προβλήματα της οστικής μάζας (Οστεοπόρωση).
Εκτός από τα άλευρα που αναφέρθηκαν παραπάνω (όπως επίσης και υπό μορφή προσθέτων αν υπάρχουν στα συσκευασμένα τρόφιμα), άλλες τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι:
Ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος με δημητριακά ή γιαούρτια με φρούτα ή δημητριακά.
Ορισμένα είδη αλλαντικών, π.χ. λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες κρέατος, μίγμα τα κρέατος, ορισμένα είδη τυριών (ροκφόρ, blue cheece, τυριά υπό μορφή κρέμας).
Μαγιονέζα εμπορίου, σάλτσες ντρέσινγκ για σαλάτες, κρέμες όχι φτιαγμένες από γάλα, μουστάρδες.
Φρούτα σε κονσέρβα.
Ορισμένα λαχανικά σε κονσέρβα π.χ. μανιτάρια με κρέμα, φασόλια με σάλτσα, λαχανικά με σάλτσα τυριού ή κατεψυγμένα με συντηρητικά.
Όσπρια σε κονσέρβα.
Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα προϊόντα τους, πχ ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια.
Κέϊκ, μπισκότα, γλυκά με φύλλο και όλα όσα περιέχουν αλεύρι.
Σούπες με ζυμαρικά ή αλεύρι, σούπες του εμπορίου.
Ορισμένοι χυμοί ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, μπύρα, βύνη και ποτά από βύνη.
Ξηροί καρποί σε κονσέρβα ή καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι.
Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και ορισμένα φάρμακα.

Οι δέκα τρόποι ευτυχίας που δίδασκαν οι Αρχαίοι Έλληνες -

Οι δέκα τρόποι ευτυχίας που δίδασκαν οι Αρχαίοι Έλληνες -
Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή. Εδώ σας δίνουμε 10 μικρά αλλά πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αρχαίοι πρόγονοι μας!
 
1. Κάνε τα πάντα με αγάπη!
 
Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.
Αριστοτέλης
 
Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων
Αριστοτέλης
 
2. Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές
 
Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.
 
«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων».
Δημοσθένης
 
3. Πίστεψε στον εαυτό σου, άκουσε τον και μην παίρνεις πολύ σοβαρά αυτά που σου λένε οι άλλοι.
 
Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σου καλύτερα από εσένα τον ίδιο. Και κανείς τα παιδιά σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που δεν θα μοιραστούν τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες απόψεις και το ίδιο όραμα με εσένα, όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Θα υπάρξουν πολλοί που θα σου δώσουν δωρεάν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να είναι η ζωή σου ως μητέρα ή πατέρας. Άκουσε τους χωρίς να τους κρίνεις και ακολούθησε αυτό που σου λέει η καρδιά σου
 
«Εκείνος που ξέρει να ακούει επωφελείται ακόμη κι από εκείνους που μιλούν άσχημα».
Πλούταρχος
 
«Μάθε να είσαι σιωπηλός, άφησε το μυαλό ήσυχο να ακούσει και ν’ απορροφήσει»
Πυθαγόρας
 
4. Ονειρέψου αυτά που θέλεις, και όχι αυτά που δεν θέλεις
 
Είναι σημαντικό να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να μην σταματήσουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Αλλά πάντα να ελπίζουμε στα καλύτερα
 
«Μην ξοδεύεις αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις. Θυμήσου ότι αυτό που έχεις τώρα, είναι κάτι απ’ όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκες να αποκτήσεις»
Επίκουρος
 
5. Ποτέ μην τα παρατάς και ποτέ μη χάνεις την πίστη σου
 
Αντικατέστησε τον φόβο με την ελπίδα.Η ταπεινοφροσύνη, ή αγάπη και η πίστη, μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όλα θα συμβούν την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη εποχή.
 
«Δεν υπάρχει τίποτα «μεγάλο» που δημιουργείται ξαφνικά…Ένα τσαμπί σταφύλια χρειάζεται χρόνο να ανθίσει, να καρποφορήσει και να…ωριμάσει»!
Επίκτητος
 
6. Πάντα να σκέφτεσαι και να «νιώθεις» θετικά
 
Η θετική σκέψη είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων. Εστιάστε πάντα στο παρόν και στους λόγους για τους οποίους χαίρεστε! Απομακρύνετε από τη ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους και φροντίστε πάντα να περιβάλλεστε από ανθρώπους με θετική ενέργεια. Και όπως λένε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι:
 
«Η ιατρική είναι συνυφασμένη με την ουσία του νου»
Ιπποκράτης
 
«Η ευτυχία εξαρτάται από τον εαυτό μας»
Αριστοτέλης
 
7. Ψάξε μέσα σου τις απαντήσεις
 
Πάντα η σκέψη και η ενδοσκόπηση μας βοηθάει να βρούμε τη σωστή λύση, όταν νιώθουμε μπερδεμένοι
 
«Αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε εσωτερικά θα αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα.» Πλούταρχος
 
8. Οι δύσκολες καταστάσεις είναι που μας κάνουν πιο θαρραλέους
 
«Το θάρρος μας δε φαίνεται στις καθημερινές μας χαρούμενες σχέσεις, αλλά στις προκλήσεις της ζωής και τις αντιξοότητες»
Επίκουρος
 
9. Μην αντιστέκεσαι στο πεπρωμένο σου
 
«Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του»
Πλάτων
 
«Στον καθένα υπάρχουν τρεις αρετές: Η σύνεση, η δύναμη και η καλή τύχη»
Ίων ο Χίος
 
10. Δες τα λάθη σου θετικά και σαν εμπειρίες που θα κινούνται προς την κατεύθυνση των ονείρων σου.
 
«Αυτός που κάνει τα περισσότερα κάνει τα περισσότερα λάθη»
Ευριπίδης

Γυναίκα! Απλά…

Γυναίκα! Απλά…
Μία μέρα σαν όλες τις άλλες, καθημερινή, λίγο μουντή, λίγο γελαστή και λίγο στο τρέξιμο! Έτσι όπως κάθε άλλη ημέρα. Και μπαίνω σε σκέψεις· σε σκέψεις που με οδηγούν στο πόσα πράγματα κάνουμε οι γυναίκες, πόσο αποτελεσματικά, πόσους ρόλους κρατάμε στα χέρια σαν ζογκλέρ με μπαλάκια, και πως δεν αρκεί μόνο μία μέρα τον χρόνο (όπως είθισται την Ημέρα της Γυναίκας) για να τιμηθούμε. Σκέφτομαι πως είναι πολύ ωραίο να σκεφτόμαστε κάθε μέρα σαν να γιορτάζουμε και να τιμάμε τους εαυτούς μας, πρώτες εμείς για εμάς!
Αναλογίζομαι όλα αυτά που έχουν γυναικεία υπόσταση: η φύση, η γη, η γέννηση, η ζωή, η αγάπη, η τρυφερότητα, η δύναμη, η ενέργεια, η ελπίδα, η πίστη. Αναλογίζομαι ταυτόχρονα όλους τους ρόλους που αναλαμβάνει μία γυναίκα και πόσες προσδοκίες έχει ο καθένας : η κόρη, η αδερφή, η φίλη, η σύντροφος, η ερωμένη, η μάνα, η θεία, η γιαγιά.
Σκέφτομαι πως βομβαρδίζομαι συνεχώς με διαφημιστικά κι ανακοινώσεις για μακιγιάζ, αδυνάτισμα κι αισθητικές επεμβάσεις για να γίνει, λέει πιο όμορφη η γυναίκα της ζωής μου, δηλαδή εγώ.
Τί εννοούν πιο όμορφη;
Δηλαδή η ομορφιά μου και το είναι μου κρύβεται στα χρώματα και στα κιλά; όχι δεν νομίζω!
Η ομορφιά κάθε γυναίκας κρύβεται στο χαμόγελο, και στην ζεστασιά της αγκαλιάς της· κρύβεται στο τρυφερό χάδι και το ξυράφι μυαλό που λύνει προβλήματα καθημερινότητας· κρύβεται στο ζεστό φαγητό που ταϊζει την οικογένεια της· κρύβεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη αισθητική παρέμβαση που η ίδια θέλει να προσφέρει στον εαυτό της εκ των έσω! Και ναι, βέβαια, δεν λέω είναι σημαντική η εξωτερική εμφάνιση κι είναι όμορφο να φροντίζω τον εαυτό μου μέσα κι έξω, ακόμα όμως πιο όμορφο θεωρώ πως είναι το να επιτρέπω στο θηλυκό μου να εκφράζεται με την αρμονία που μου χαρίζει το "τα'χω βρει μ' εμένα"! Κι αυτό από μόνο του ομορφαίνει ακόμα περισσότερο κάθε μου χαμόγελο και κάθε μου βήμα!
Αποφασίζω λοιπόν να κάνω ένα δώρο σε κάθε σημαντική γυναίκα στην ζωή μου, την μάνα, την κόρη, την αδερφή, την φίλη και έτσι να γιορτάζω καθημερινά χαρίζοντας κάτι από εμένα!

Τα 5 μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Μικρό Πρίγκιπα (τα επιβεβαιώνει και η επιστήμη)

Ο Μικρός Πρίγκηπας δημοσιεύθηκε αρχικά στις 6 Απριλίου του 1943, παρουσιάζοντας στους αναγνώστες τον μικρό ήρωα του πιο διάσημου έργου του Antoine de Saint-Exupéry. Στο γνωστό βιβλίο, αφηγείται την ιστορία ενός πιλότου, ο οποίος μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του στη Σαχάρα, συναντά ένα μικρό αγόρι, τον Μικρό Πρίγκιπα. Το αγόρι μιλά στον πιλότο/αφηγητή για τον πλανήτη του, ένα αστεροειδή, και για τα ταξίδια του σε άλλους κόσμους του διαστήματος, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν ένα αναπάντεχο δέσιμο κατά τη διάρκεια των 8 ημερών που έμειναν αβοήθητοι στην έρημο.
Το βιβλίο έχει μαγέψει τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τα τελευταία 73 χρόνια, καθώς οι εικονογραφημένες σελίδες του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες και διαλέκτους. Με την ευκαιρία της επετείου από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, η HuffPost France θυμίζει τα 5 μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που πήραμε από τον Μικρό Πρίγκιπα.

1. Πρέπει να συνδεθούμε ξανά με την παιδική μας δημιουργικότητα
the little prince susana vera reuters
Το βιβλίο ξεκινά με την ιστορία του αφηγητή για την πρώτη ζωγραφιά που έκανε ως παιδί, με έναν βόα να χωνεύει έναν ελέφαντα. Όσοι ενήλικες κοιτούσαν τη ζωγραφιά, αφηγείται, πάντα έβλεπαν το ίδιο πράγμα: ένα συνηθισμένο καπέλο. Ο αφηγητής λέει ότι εγκατέλειψε το πάθος του για τη ζωγραφική μέχρι που γνώρισε τον Μικρό Πρίγκιπα, που αμέσως αναγνώρισε τη ζωγραφιά για αυτό που ήταν: ένας ελέφαντας μέσα σε ένα βόα.
«Μα όποιος κι αν ήταν, άνδρας ή γυναίκα, πάντα μου απαντούσε: “Είναι ένα καπέλο”. Κι εγώ τότε δεν του μιλούσα ούτε για βόες, ούτε για παρθένα δάση, ούτε γι' αστέρια. Κατέβαινα στο επίπεδό του. Του μιλούσα για μπριτζ, για γκολφ, για πολιτική και για γραβάτες. Κι ο μεγάλος ήταν πολύ ευχαριστημένος που είχε γνωρίσει έναν λογικό άνθρωπο».
Μάθημα ζωής: Όσο μεγαλώνουμε, δεν πρέπει να χάνουμε αυτή τη μικρή δόση τρέλας και δημιουργικότητας. Οι ενήλικες προτιμούν τους αριθμούς και τα πρακτικά ζητήματα, αλλά ξεχνούν να δουν πέρα από την επιφάνεια, να αφεθούν και να είναι δημιουργικοί. Και όσο χάνουν την περιέργειά τους, γίνονται πιο παθητικοί.
Τι λέει η επιστήμη: Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Μια μελέτη του Psychology of Music έδειξε ότι όσοι ασχολούνται με το πιάνο είναι λιγότερο αγχώδεις όταν αυτοσχεδιάζουν στην σκηνή. Η μουσική μπορεί επίσης να ενισχύσει το φωνητικά εκφρασμένο συναίσθημα, όπως έδειξε άλλη μελέτη. Οι δημιουργικοί άνθρωποι μοιάζουν πολύ με τον Μικρό Πρίγκιπα: ονειροπολούν, αναζητούν νέες εμπειρίες και ρωτούν τις σωστές ερωτήσεις.
2. Για να εκτιμήσουμε τις απλές απολαύσεις της ζωής, πρέπει να είμαστε λιγότερο σοβαροί
the little prince don emmert getty images

Στα ταξίδια του σε διαφορετικούς πλανήτες, ο Μικρός Πρίγκιπας εξηγεί ότι γνώρισε έναν πολύ σοβαρό επιχειρηματία. Αυτός ο άνδρας μετρά συνεχώς όλα τα άστρα του γαλαξία, και ενώ λέει ότι είναι ευτυχισμένος επειδή του ανήκουν όλα, η ζωή του είναι μοναχική και μονότονη γιατί δεν έχει τίποτα άλλο. Δεν μπορεί καν να εκτιμήσει την ομορφιά των αστεριών.
«Τα διαχειρίζομαι» απάντησε ο επιχειρηματίας. «Τα μετρώ και τα ξαναμετρώ. Είναι δύσκολο. Αλλά εγώ είμαι άνθρωπος σοβαρός».
Μάθημα ζωής: Δεν πρέπει να ξεχνάτε την χαρά από τις μικρές απολαύσεις της ζωής.
Τι λέει η επιστήμη: Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το γέλιο για να σας φτιάξει την ψυχολογία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας. Το 2014, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια, συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που γελούν πιο συχνά έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και στρεσάρονται καλύτερα. Άλλες μελέτες, όπως αυτή που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έδειξαν ότι η αίσθηση του χιούμορ προστατεύει από καρδιακά προβλήματα.
3. Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας είναι το κλειδί της ευτυχίας
the little prince tarik tinazay getty images
Ο Μικρός Πρίγκηπας αφηγείται την συνάντηση με έναν ακόμη ενδιαφέροντα χαρακτήρα στον πέμπτο πλανήτη που επισκέφθηκε, όπου η κάθε μέρα διαρκεί μόνο ένα λεπτό. Ο φανοκόρος, όπως γίνεται γνωστός, πρέπει να σβήνει τη λάμπα του πλανήτη κάθε ένα λεπτό και μετά να την ανάβει ξανά ένα λεπτό αργότερα. Δεν είχε ποτέ χρόνο για να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί.
«Τώρα λοιπόν που γυρίζει μια φορά το λεπτό, δεν έχω πάνω από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκουραστώ. Το ανάβω και το σβήνω μια φορά κάθε λεπτό!»
Μάθημα ζωής: Πρέπει να εκτιμάς κάθε λεπτό που περνά. Να εκτιμάς τη ζωή.
Τι λέει η επιστήμη: Οι γιατροί δεν σταματάνε να το λένε. Η έλλειψη ύπνου είναι καταστροφική για την υγεία. Το να ζεις σαν τον φανοκόρο στον Μικρό Πρίγκηπα, οδηγεί σε αυξανόμενο κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά, κάποια είδη καρκίνου, προβλήματα μνήμης, διακυμάνσεις στη διάθεση και αυξημένη όρεξη για φαγητό. Οι αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι πολλές. Εκτός όμως από τον ύπνο, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να αφήνετε πίσω τη δουλειά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην εποχή μας οι φανοκόροι θα είχαν εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά.
4. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να εξερευνούμε
the little prince yoshikazu tsuno getty images
Στον έκτο πλανήτη που επισκέπτεται ο Μικρός Πρίγκηπας συναντά έναν γηραιό κύριο, που έγραφε σε κάτι τεράστια βιβλία. Παρόλο που στην αρχή ο Μικρός Πρίγκηπας νόμισε ότι ο συγγραφέας ήταν εξερευνητής, ανακαλύπτει ότι ήταν γεωγράφος που δεν είναι φύγει ποτέ από το γραφείο του.
«Δεν είναι ο γεωγράφος αυτός που βγαίνει έξω να μετρήσει τις πόλεις, τα ποτάμια, τα βουνά, τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις ερήμους. Ο γεωγράφος είναι πολύ σημαντικός για να ασχολείται με περιπάτους. Δεν αφήνει ποτέ το γραφείο του».
Μάθημα ζωής: Έχουμε την τάση να μένουμε εκεί που αισθανόμαστε άνετα (comfort zone) γιατί είναι πιο εύκολο από το να παίρνουμε ρίσκα. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε στη γη για να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα και εμπειρίες, να συναντήσουμε νέους ανθρώπους και να ταξιδέψουμε τον κόσμο.
Τι λέει η επιστήμη: Υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για να φύγετε από τα comfort zones σας. Πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζονται από την επιστήμη. Η ανησυχία που βιώνετε όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται πιο αποτελεσματικοί, σύμφωνα με ψυχολόγους. Και η προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις μας βοηθά να είμαστε πιο οξυδερκείς σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013.
5. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε με την καρδιά

via GIPHY
Η Μικρός Πρίγκιπας είναι ερωτευμένος με ένα τριαντάφυλλο από τον πλανήτη του, ένα που μοιάζει με όλα τα άλλα τριαντάφυλλα που έχει δει στη γη. Όμως το τριαντάφυλλό του είναι μοναδικό, γιατί το επέλεξε ο ίδιος. Είναι «μοναδικό στον κόσμο», λέει η αλεπού, γιατί ο πρίγκηπας αφιέρωσε χρόνο για να το φροντίζει.

«Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».
Μάθημα ζωής: Ο Μικρός Πρίγκηπας αντιπροσωπεύει τον αυθορμητισμό. Αντίθετα με οποιονδήποτε άλλον, σκέφτεται, ενστικτωδώς, με την καρδιά του. Και σύμφωνα με την αλεπού, είναι ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις τι πραγματικά αξίζει.
Τι λέει η επιστήμη: Σύμφωνα με μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Organizational Behavior and Human Decision Processes η λήψη αποφάσεων ενστικτωδώς, μπορεί να δώσει ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα από την αναλυτική προσέγγιση. Το ένστικτό μας βοηθά να εξισορροπήσουμε τις αποφάσεις μας – γεφυρώνει το κενό μεταξύ των ενστίκτων και της λογικής, σύμφωνα με τον Cholle Francis, συγγραφέα του The Intuitive Compass.
Προφανώς, ο Μικρός Πρίγκηπας περιέχει πολλά ανεκτίμητα μαθήματα ζωής. Αλλά για να μάθετε περισσότερα, ίσως θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Όταν επισκεφτείτε τον πλανήτη του, αποκλείεται να μην τον βρείτε: Θα απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα μαζί με το λουλούδι που αγαπά.
----
*Αυτό το ρεπορτάζ αρχικά δημοσιεύθηκε στη γαλλική έκδοση της The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά. Διαθέσιμο και στα αγγλικά.

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Εκμέκ με άρωμα μαστίχας

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φύλλο για καταΐφι
  • 1250 ml φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ
  • 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή εσάνς
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές της σούπας απόσταγμα μαστίχας (λικέρ)
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 360 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε μέσα στο μείγμα κατά μικρές ποσότητες το γάλα αφού πρώτα το έχετε ζεστάνει καλά.
  2. Αδειάζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και αφήνετε την κρέμα να βράσει και να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από μερικές βράσεις, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη μαστίχα και το μισό βούτυρο. Αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
  3. Στο μεταξύ ξαίνετε το κανταΐφι για να ανοίξει με τα δάχτυλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, το στρώνετε μέσα και το ψήνετε στους 160 °C για 10΄-20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και βράζετε για 7. Μόλις δέσει το σιρόπι το κατεβάζετε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστό σιροπιάζετε το ζεστό που μόλις έχετε βγάλει από το φούρνο. Αφήνετε το σιροπιασμένο κανταΐφι να κρυώσει.
  4. Στρώνετε την κρέμα πάνω στο καταΐφι και βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει. Κατόπιν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη να γίνει πολύ σφιχτή σαντιγί, προσθέτετε το απόσταγμα μαστίχας  και τη στρώνετε στο γλυκό πάνω από την κρέμα, κάνοντας αν θέλετε γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Κόβετε το εκμέκ σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρετε με τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα.

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν




Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν
4.2/5 κατάταξη (10 ψήφοι)

  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. μανιτάρια
  • 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη φρυγανιά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε 30 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα 2’-3’ ακόμη προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα τους.
  2. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι με το υπόλοιπο βούτυρο και απλώνετε το σοταρισμένο μείγμα. Σκορπίζετε την κεφαλογραβιέρα και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα αυγά και τη μουστάρδα και περιχύνετε το φαγητό. Πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Ψήνετε στο φούρνο στους 200° C 50’.




Τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα και αμύγδαλα

Υλικά συνταγής

  • Υλικά για 4 τσουρέκια
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 25 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα
  • λίγο αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 8 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι
  • 50 γρ. αμύγδαλα εφιλέ και λίγα επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σ’ ένα μπολ. Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα (κρατάτε 1 κουταλιά της σούπας γάλα στην άκρη) και την αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, τους 4 κρόκους των αυγών και το μισό λικέρ. Μεταφέρετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε όλα τα υλικά καλά. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος 40΄.
  2. Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ανακατεύετε τη σοκολάτα, το ολόκληρο αυγό και το υπόλοιπο λικέρ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
  3. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη καλά, τη χωρίζετε σε 12 μέρη και φτιάχνετε 12 κορδόνια. Τα ανοίγετε με τον πλάστη και βάζετε τη γέμιση στο κέντρο κάθε κορδονιού κατά μήκος. Αλείφετε τις άκρες των κορδονιών με το χτυπημένο αυγό και τα τυλίγετε σε σφιχτά ρολά. Παίρνετε 2 κορδόνια κάθε φορά και τα πλέκετε σε κοτσίδα. Κάνετε ο ίδιο και για τα υπόλοιπα και φτιάχνετε τα τσουρεκάκια.
  4. Ανακατεύετε το γάλα με τον κρόκο του αυγού που κρατήσατε. Μεταφέρετε τα τσουρεκάκια σε ατομικές μακρόστενες φορμίτσες, τα αλείφετε με το αυγό και τα αφήνετε να σταθούν 10΄. Πασπαλίζετε κατόπιν με τα αμύγδαλα εφιλέ. Ψήνετε τα τσουρεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, 25΄ περίπου, στη μεσαία σκάλα του φούρνου.

  5. Συμβουλή

    Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με γλάσο σοκολάτας, διαλύοντας σε μπεν μαρί σοκολάτα κουβερτούρα με λίγο βούτυρο για να γυαλίζει η σοκολάτα και περιχύνοντας τα τσουρεκάκια.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο μορφωμένος άνθρωπος

Ο μορφωμένος άνθρωπος
Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον άνθρωπο, που, ενώ είναι κορυφή στο επάγγελμά του, σε μία συνηθισμένη συζήτηση ξεστομίζει ανοησίες; Που δεν μπορεί να κατανοήσει απλά, καθημερινά ζητήματα και η προσωπική του ζωή είναι ακατάστατη και θλιβερή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ένας μορφωμένος άνθρωπος με υψηλή νοημοσύνη, που διαπρέπει σε δύσκολα επιστημονικά πεδία, στα μικρά, καθημερινά τα κάνει μαντάρα;
Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καινούργια. Ήδη από την αρχαιότητα οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το παράδοξο και μία πολύ ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Ισοκράτης, ο σπουδαίος δάσκαλος του 4ου αι. π.κ.χ. Μία εξήγηση τόσο απλή, που αναρωτιέται κανείς γιατί δεν της δώσαμε τη σημασία που της αξίζει.
Ο Παναθηναϊκός λόγος
Τον λόγο αυτό τον έγραψε ο Ισοκράτης σε ηλικία 94 ετών, με στόχο να κάνει έναν απολογισμό του έργου του και να απαντήσει στους επικριτές του, που τον κατηγορούσαν για δογματισμό και αδιαλλαξία, καθώς ο Ισοκράτης ήταν απόλυτος στις απόψεις του. Στον πρόλογο αυτού του έργου, παρουσιάζει την άποψή του για τον πραγματικά μορφωμένο άνθρωπο, μία άποψη που, ούτε τότε ούτε σήμερα μπορεί κανείς εύκολα να δεχτεί εύκολα.
Η σκέψη πάνω στην οποία βασίζει τα συμπεράσματά του ο Ισοκράτης είναι η εξής: πολλοί άνθρωποι που έχουν φτάσει σε ώριμη ηλικία και έχουν τελειοποιηθεί στη Γεωμετρία ή κάποια άλλη επιστήμη,  ή κάποιο άλλο εξειδικευμένο πεδίο και μάλιστα διδάσκουν και άλλους, στα καθημερινά ζητήματα της ζωής αποδεικνύονται πιο ανόητοι από τους μαθητές τους. Για να μπορούν, λοιπόν, να θεωρηθούν στ’ αλήθεια μορφωμένοι θα πρέπει πια σε αυτή την ηλικία:
  1. να έχουν την οξυδέρκεια να ερμηνεύουν σωστά τις περιστάσεις και να επωφελούνται από αυτές.
  2. να είναι αξιοπρεπείς, δίκαιοι και ανεκτικοί με τους ενοχλητικούς ανθρώπους. Να φέρονται με καλοσύνη και πραότητα στους φίλους τους.
  3. να συγκρατούν τις παρορμήσεις τους και να διαχειρίζονται γενναία τις συμφορές.
  4. να μην αφήνουν τις ευτυχείς συγκυρίες να τους διαφθείρουν. Να μην χαίρονται περισσότερο με όσα κέρδισαν κατά τύχη απ’ όσο χαίρονται με όσα κέρδισαν με τον κόπο και την ορθή τους σκέψη.
Αυτόν που συνδυάζει όλα τα παραπάνω θεωρεί ο Ισοκράτης μορφωμένο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που σκέφτεται συνετά και μετρημένα, ώστε να αναγνωρίζει το συμφέρον του και το επιδιώκει, χωρίς να περιφρονεί τους άλλους γύρω του.
Πώς γίνεται
Για να αποκτήσουμε την πρακτική σοφία που περιγράφει ο Ισοκράτης, ο μόνος τρόπος είναι η διδασκαλία της ρητορικής. Η ρητορική τέχνη διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε τον λόγο με τέτοιον τρόπο, ώστε να κάνουμε τις θέσεις μας κατανοητές και να πείθουμε τους ακροατές μας για την ορθότητά τους. Ο Ισοκράτης ισχυρίζεται πως, όποιος κατακτήσει αυτό το ταλέντο, αποκτά εκείνες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον μορφωμένο άνθρωπο, εκείνον που μπορεί να επιτύχει στη ζωή του περισσότερα από κάθε άλλον.

Περισσότερα, στο site μουgrethexis.com

http://www.o-klooun.com/philosophy/o-morfomenos-anthropos

Να επενδύεις μόνο σε εκείνους που αγαπούν την αληθινή πλευρά σου

Να επενδύεις μόνο σε εκείνους που αγαπούν την αληθινή πλευρά σου
Στην παιδική μας ηλικία μαθαίνουμε τις πρώτες λέξεις, τους αριθμούς και τα χρώματα. Ένα μάθημα ακόμα πιο σημαντικό νομίζω, θα ήταν να μας γράψουν στο μαυροπίνακα της τάξης μία αλήθεια που με πόνο θα συνειδητοποιήσουμε αργότερα στη ζωή μας.
Στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι που θα σε αγαπήσουν χωρίς μέτρο, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αναστολές. Άνθρωποι, που θα αγαπήσουν το «είναι» σου με τα ελαττώματά του και θα αποδεχτούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία σου.
Μόνο σε αυτούς αξίζει να επενδύσεις γιατί αυτοί, είναι άνθρωποι και όχι απλά άτομα. Και μπορεί να σε τρομάξει η αλήθεια τους όμως έρχεται μια στιγμή που η ζωή απαιτεί να ξεπεράσεις τις όποιες ανασφάλειές σου και να αποφασίσεις την αλλαγή κάνοντας το δικό σου απολογισμό.
Μία αλλαγή που θα την κάνεις μόνος, θα πολεμήσεις, θα πονέσεις, θα ρισκάρεις αλλά καταλαβαίνοντας τί πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο και θα σε ανταμείψει με τη μαγεία της αναγέννησης. Αναγέννηση από τις στάχτες του παρελθόντος γεμάτες αναμνήσεις και σκόρπια πρόσωπα.
Πόσοι άνθρωποι έχουν γύρω τους ανθρώπους που τους αγαπούν αλλά παρόλα αυτά νιώθουν μοναξιά; Μπορεί και εσύ ο ίδιος να το έχεις βιώσει ή να το βιώνεις αυτή τη στιγμή!
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί;
Μην φοβηθείς το χάος, την αβεβαιότητα, την ασυμμετρία συναισθημάτων που θα νιώσεις. Η ανθρώπινη ψυχή σε καλεί να αφεθείς, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί εσύ και μόνο εσύ το επιθυμείς! Ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στα συναισθήματα, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις υποσχέσεις και τη λογική!
Αυτή η αέναη μάχη ανάμεσα στην καρδιά και στο μυαλό! Δεν είναι εύκολο να αφήσεις στο παρελθόν κάτι που αγαπάς, όμως θυμήσου πως δεν είναι απώλεια καθετί που χάνεις!
Γιατί οι ζωές μας είναι κύκλοι με δαντελένιους φιόγκους να μας δένουν με ό,τι η ψυχή μας ποθεί. Πάρε μία βαθιά ανάσα και αφέσου. Αφέσου στο ένστικτο της στιγμής.
Στα μαθήματα που οι άνθρωποι που πέρασαν από δίπλα σου και σου δίδαξαν. Χάρισε ένα ζεστό χαμόγελο στο φιλμ των αναμνήσεων και ψαχούλεψε μέσα σου. Σίγουρα θα βρεις το θάρρος που κρύβεις, κάποιες φορές πολύ βαθιά και τότε ο δικός σου απολογισμός θα ξεκινήσει. Μην φοβηθείς τη νύχτα,το σκοτάδι της απώλειας. Ξέρεις, οι μεγαλύτερες αλλαγές γίνονται ύστερα από βαθιές νύχτες.
Δώσε χώρο, χρόνο και κομμάτια από την ψυχή σου σε αυτούς με τους οποίους μπορείς να εκφραστείς χωρίς να βάζεις τη μάσκα του “δυνατού” γινόμενος ευάλωτος και τρωτός.
Σε αυτούς με τους οποίους μπορείς να είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Να είσαι αληθινός. Μόνο τότε θα δεις και την αλήθεια των άλλων και τότε θα επιλέξεις και είμαι σίγουρη πως θα δεις ότι οι πληγές σου μία μία θα εξαφανίζονται, χωρίς να το καταλάβεις. Θα έχεις βρει τον εαυτό σου να αφήνεται σε αυτά που η ψυχή σου ποθεί.
Η σκόνη της αλήθειας κρύβεται στις χαραμάδες της μάσκας που επιλέγεις να φοράς για να προστατευτείς από αυτά που νομίζεις ότι θα σε ισοπεδώσουν στον σκληρό κόσμο που ζούμε.Πως ενδεχομένως σε κάνουν να χάσεις από δίπλα σου ανθρώπους. Πίστεψέ με όμως, . Και οι άνθρωποι που πραγματικά σε αγαπούν, θα μείνουν κοντά σου για αυτή ακριβώς την ευάλωτη μα τόσο αληθινή πλευρά σου!

Facebook: Zoe Argiri

http://www.o-klooun.com/philosophy/aksizei-na-ependyeis-mono-se-ekeinous-pou-agapoyn-tin-evaloti-ma-toso-alithini-plevra-sou

Τα 5 κλειδιά της συναισθηματικής νοημοσύνης

Τα 5 κλειδιά της συναισθηματικής νοημοσύνης
Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα κατανόησης, διαχείρισης και αποτελεσματικής έκφρασης των συναισθημάτων, καθώς και η ικανότητα αλληλεπίδρασης με τα συναισθήματα των άλλων.
Σύμφωνα με το Talent Smart, το 90% των υπαλλήλων με υψηλές επιδόσεις στον χώρο εργασίας έχουν υψηλό EQ, ενώ το 80% των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις έχουν χαμηλό EQ.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη για τον σχηματισμό, την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την ενίσχυση των στενών προσωπικών σχέσεων.
Σε αντίθεση με το IQ, το οποίο δεν μεταβάλλεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ζωής, το EQ μας μπορεί να εξελιχθεί και να αυξηθεί με την επιθυμία μας να μάθουμε και να αναπτυχθούμε.
Ποια είναι, λοιπόν, τα πέντε κλειδιά για να αυξήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη;
1. Η ικανότητα μείωσης των αρνητικών συναισθημάτων
Ίσως καμία πτυχή του EQ δεν είναι πιο σημαντική από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα δικά μας αρνητικά συναισθήματα, έτσι ώστε να μην μας συντρίψουν και να μην επηρεάσουν την κρίση μας.
Για να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε για μια κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Μείωση του φόβου απόρριψης. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε τον φόβο της απόρριψης είναι να παράσχετε στον εαυτό σας πολλαπλές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις σε σημαντικές καταστάσεις, έτσι ώστε να μην έχει σημασία τι θα συμβεί. Αποφεύγετε να βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι (συναισθηματικά), εντοπίζοντας ένα βιώσιμο σχέδιο Β, καθώς επίσης και ένα Σχέδιο Γ. Για παράδειγμα:
Αυξημένος φόβος απόρριψης: «Έστειλα βιογραφικό για τη δουλειά των ονείρων μου. Αν δεν με προσλάβουν, θα καταστραφώ».
Μείωση φόβου απόρριψης: «Έστειλα αιτήσεις για τρεις συναρπαστικές θέσεις. Αν κάποιος με απορρίψει, υπάρχουν δύο ακόμη.»
2. Η ικανότητα διαχείρισης στρες
Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουν ένα ορισμένο επίπεδο στρες στη ζωή. Ο τρόπος διαχείρισης αγχωτικών καταστάσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να είσαι θετικός και όχι αντιδραστικός.
Κάτω από συνθήκες πίεσης, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μείνετε ψύχραιμοι. Πιο ειδικά, εάν είστε νευρικοί και ανήσυχοι, βάλτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας και πάρτε λίγο καθαρό αέρα. Η δροσερή θερμοκρασία μπορεί να μειώσει το επίπεδο του άγχους. Παράλληλα, αποφύγετε τα καφεϊνούχα ποτά, τα οποία μπορεί να τονώσουν τη νευρικότητά σας.
3. Η ικανότητα διεκδικητικότητας και έκφρασης συναισθημάτων
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή όλων μας που είναι σημαντικό να καθοριστούν τα όρια μας κατάλληλα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την άσκηση του δικαιώματός μας να διαφωνούμε (χωρίς να είναι δυσάρεστο), λέγοντας "όχι" χωρίς ενοχές, θέτοντας τις δικές μας προτεραιότητες, να παίρνουμε ό, τι αξίζουμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την απειλή και το κακό.
Μια μέθοδος για να εξετάσουμε, όταν χρειάζεται να εκφράσουμε δύσκολα συναισθήματα είναι η τεχνική XYZ. Αισθάνομαι Χ, όταν κάνεις το Υ, σε κατάσταση Ζ. Για παράδειγμα:
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να λάβω αναγνώριση από την εταιρεία με βάση τη συνεισφορά μου.»
«Νιώθω άβολα που περιμένετε από μένα να σας βοηθήσω ξεπερνώντας τις δικές μου προτεραιότητες.»
«Νιώθω απογοητευμένος όταν δεν πραγματοποιείτε τις υποσχέσεις σας.»
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις που αρχίζουν με το "εσείς" και ακολουθούνται με καταγγελία. Λόγος που ακολουθείται από τέτοιες οδηγίες θέτει τον ακροατή σε αμυντική θέση και καθιστά λιγότερο πιθανό να είναι ανοικτός σε ό,τι έχετε να πείτε.
4. Η ικανότητα να ξεπεράσετε τις αντιξοότητες
«Έχω χάσει περισσότερο από 9000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια... Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω πετύχει.» (Μάικλ Τζόρνταν)
Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Όλοι το γνωρίζουμε. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε σε σχέση με τις προκλήσεις της ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, την αισιοδοξία και την απογοήτευση τη νίκη και την ήττα.
Με κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, οφείλουμε να θέσουμε τις εξής ερωτήσεις όπως: «Ποιο είναι το δίδαγμα εδώ;», «Πώς μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία;», «Τι είναι πιο σημαντικό τώρα;». Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των ερωτήσεων, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των απαντήσεων που λαμβάνουμε. Θέστε εποικοδομητικά ερωτήματα που βασίζονται στη μάθηση και τις προτεραιότητες και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την κατάσταση.
«Ο Αβραάμ Λίνκολν έχασε οκτώ εκλογές, απέτυχε δύο φορές σε επιχειρήσεις και υπέστη νευρικό κλονισμό πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.»
5. Η ικανότητα έκφρασης μύχιων συναισθημάτων στις σχέσεις
Η ικανότητα για την αποτελεσματική έκφραση αγάπης και συναισθημάτων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση στενών προσωπικών σχέσεων.
Σε αυτή την περίπτωση «αποτελεσματική» σημαίνει να μοιράζεσαι μύχια συναισθήματα με κάποιον σε μια κατάλληλη σχέση, με έναν τρόπο εποικοδομητικό και να είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε θετικά όταν το άλλο πρόσωπο κάνει το ίδιο.

Σάννα Νάνου
Πηγή: flowmagazine.gr

Κρισναμούρτι: «Όλη η ζωή είναι επιλογές»

Κρισναμούρτι: «Όλη η ζωή είναι επιλογές»
Όλη η ζωή είναι επιλογές, μόνο στη μοναχικότητα δεν υπάρχει επιλογή.
Επιλογή, οποιουδήποτε είδους, σημαίνει σύγκρουση. Στην επιλογή υπάρχουν αναπόφευκτα αντιθέσεις.
Αυτές οι αντιθέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, γεννάνε σύγχυση και δυστυχία. Για να ξεφύγει κανείς από αυτή τη δυστυχία, κάνει να μοιάζουν οι θεοί, τα πιστεύω, ο εθνικισμός και η αφοσίωση σε διάφορα μοντέλα δραστηριότητας, σαν πραγματικές ανάγκες.
Ξεφεύγοντας με αυτές τις κάνεις να αποκτήσουν πολύ μεγάλη σημασία, αλλά η φυγή είναι ο δρόμος της ψευδαίσθησης και τότε εμφανίζονται ο φόβος κι η ανησυχία.
Ο δρόμος της επιλογής είναι ο δρόμος της θλίψης όπου ο πόνος δεν έχει τέλος.
Η επιλογή, η εκλογή, θα υπάρχει πάντα όσο υπάρχει εκείνος που επιλέγει -που είναι η συσσωρευμένη μνήμη πόνου και ευχαρίστησης- και κάθε εμπειρία επιλογής, το μόνο που κάνει είναι να δυναμώνει τη μνήμη, που η αντίδρασή της γίνεται σκέψη και συναίσθημα.
Η μνήμη έχει μόνο μερική σημασία, καθώς είναι φτιαγμένη για να αντιδρά μηχανικά κι αυτή η αντίδραση είναι η επιλογή.
Δεν υπάρχει ελευθερία στην επιλογή.
Διαλέγεις σύμφωνα με τον τρόπο που έχεις ανατραφεί, σύμφωνα με την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική διαμόρφωσή σου.
Η επιλογή δυναμώνει, χωρίς εξαίρεση, αυτή τη διαμόρφωση.
Δεν υπάρχει φυγή από αυτή τη διαμόρφωση που μόνο γεννάει όλο και περισσότερα βάσανα.
Η επιλογή γεννάει πάντα δυστυχία.
Παρακολούθησέ την και θα δεις να καραδοκεί, να απαιτεί, να επιμένει, να εκλιπαρεί και πριν το καταλάβεις, θα βρίσκεσαι πιασμένος στο δίχτυ των αναπόφευκτων υποχρεώσεων, ευθυνών και απογνώσεων που φέρνει.
Παρακολούθησέ την και θα έχεις επίγνωση αυτού που πραγματικά συμβαίνει.
Έχε επίγνωση αυτού που συμβαίνει, δε μπορείς να αλλάξεις αυτό που συμβαίνει, μπορείς να το κουκουλώσεις, να το βάλλεις στα πόδια, αλλά δε μπορείς να το αλλάξεις.
Είναι εκεί.
Αν το αφήσεις ήσυχο χωρίς να παρεμβαίνεις με τις απόψεις σου και τις ελπίδες σου, τους φόβους σου και τις απελπισίες σου, με τις υστερόβουλες και πανούργες κρίσεις σου, θα ανθίσει και θα φανερώσει όλη τη δαιδαλώδη μορφή του, όλες τις λεπτές κινήσεις του -και υπάρχουν πολλές- τη φαινομενική σημασία και ηθική του, τα κρυμμένα του κίνητρα και τις κρυμμένες φαντασιώσεις του.
Αν αφήσεις εκείνο που πραγματικά συμβαίνει ήσυχο, θα σου δείξει όλα αυτά και περισσότερα.
Αλλά πρέπει να έχεις μια χωρίς επιλογές επίγνωσή του, περπατώντας ήσυχα.
Τότε θα δεις ότι η επιλογή, έχοντας ανθίσει, πεθαίνει και μένει η ελευθερία, όχι ότι είσαι ελεύθερος, αλλά υπάρχει ελευθερία.
Εσύ είσαι εκείνος που κάνει τις επιλογές, εσύ είσαι εκείνος που σταμάτησε να τις κάνει.
Δεν υπάρχει τίποτα να επιλέξεις.
Μέσα από αυτήν την χωρίς επιλογές κατάσταση ανθίζει η μοναχικότητα.
Ο θάνατος της επιλογής δεν είναι ποτέ το τέλος της.
Πάντοτε ανθίζει και πάντοτε είναι καινούρια.
Το να πεθαίνεις για το γνωστό σημαίνει να είσαι μόνος.
Κάθε επιλογή βρίσκεται στο πεδίο του γνωστού.
Η δράση σε αυτό το πεδίο φέρνει πάντα θλίψη.
Τέλος της θλίψης υπάρχει στη μοναχικότητα.

Τζίντου Κρισναμούρτι - «Σημειώσεις»
CoverPhoto: @Nicholas Scarpinato

http://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/krisnamoyrti-oli-i-zoi-einai-epiloges

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...