Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Μάθετε στα παιδιά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων

από Μάρα Κρητικού | 26 Νοε 2012
Αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν ως ταμπού το να διαχειρίζονται χρήματα τα παιδιά.  Ωστόσο τα οικονομικά δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους –μικρούς και μεγάλους- να είναι πιο υπεύθυνοι. Το να μάθεις στα παιδιά να αποταμιεύουν θα τα βοηθήσει να μάθουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο σωστά εφ' όρου ζωής. Δείτε 15 απλούς τρόπους για να μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποταμιεύουν.
Μάθετε στα παιδιά τη σωστή διαχείριση των χρημάτων
Μόλις τα παιδιά μάθουν να μετράνε, γνωρίστε τους την έννοια των χρημάτων. Αναλάβετε ενεργό ρόλο στο να τους παράσχετε πληροφορίες, αφήστε να παρατηρούν και να σας αντιγράφουν.
Καθώς μεγαλώνουν, επικοινωνήστε μαζί τους και εξηγήστε τους την αξία των χρημάτων καθώς και πώς να αποταμιεύουν, με ποιους τρόπους μπορούν να τα αυξήσουν και κυρίως πώς να τα διαχειρίζονται με σύνεση.
Βοηθήστε τα παιδιά να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ αναγκών και επιθυμιών. Αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν πώς να τα ξοδεύουν στο μέλλον.
Ο καθορισμός στόχων είναι θεμελιώδους σημασίας για την εκμάθηση της αξίας του χρήματος και της αποταμίευσης. Νέοι ή ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι σπάνια επιτυγχάνουν στόχους που δεν έχουν θέσει. Σχεδόν κάθε παιχνίδι, το οποίο ζητούν τα παιδιά από τους γονείς τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τέτοιου είδους συζήτηση. Το να θέσουν στόχους θα τα βοηθήσει επίσης να γίνουν πιο υπεύθυνα.
Γνωστοποιήστε στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης έναντι της δαπάνης. Εξηγήστε τους με έμπρακτο τρόπο ότι θα έχουν κέρδος από την αποταμίευσης. Μπορείτε για παράδειγμα να καταβάλετε έναν συμβολικό τόκο για τα χρήματα που αποταμιεύουν τα παιδιά στο σπίτι. Τα παιδιά, θα υπολογίσουν το κέρδος τους και στη συνέχεια θα συνειδητοποιήσουν την αξία των τακτικών, επιτυχημένων αποταμιεύσεων.
Όταν δίνετε στα παιδιά χαρτζιλίκι, δώστε έτσι ώστε να ενθαρρύνετε την αποταμίευση. Για παράδειγμα δώστε του ένα 5ευρω και ένα κέρμα του ευρώ, έτσι ώστε να το φυλάξει.
Πάρτε τα παιδιά μαζί και πηγαίνετε σε μια τράπεζα ώστε να ανοίξετε έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Προσοχή: Μην τα αποτρέψετε από το να «σηκώσουν» κάποιο ποσό για μια προσωπική αγορά, καθώς αυτό ενδεχομένως θα τα αποθαρρύνει.
Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να κρατούν αρχείο. Βοηθήστε τα, δίνοντάς τους 12 φακέλους, έναν για κάθε μήνα και ζητήστε τους να τους χρησιμοποιήσουν, βάζοντας αποδείξεις από τις αγορές τους και κρατώντας σημειώσεις από τα έξοδα και τα έσοδά τους.
Δείτε τα ψώνια ως ευκαιρίες για να εξηγήσετε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος. Το σουπερμάρκετ και το μανάβικο είναι μια καλή περίπτωση, καθώς εκεί δαπανάται περίπου το 1/3 του οικογενειακού κουμπαρά. Στα ψώνια σας, κάντε έξυπνες αγορές, χρησιμοποιήστε κουπόνια και επιλέξτε εκπτωτικά προϊόντα. Στο τέλος, εξηγήστε τους πόσα χρήματα γλιτώσατε επιλέγοντας σωστά. Όταν πηγαίνετε σε άλλα καταστήματα, δώστε τους να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και πώς να ελέγχουν τη σχέση ποιότητας τιμής. Τέλος, καλό θα είναι να επισημάνετε ότι τα απρογραμμάτιστα ψώνια καταλήγουν στο 20%-30%των περιπτώσεων σε κακές αγορές.
Αφήστε τα να πάρουν αποφάσεις. Είτε είναι σωστές, είτε λάθος, αφήστε τα παιδιά να πάρουν μαθήματα από τις επιλογές τους. Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετέ τα να σκέφτονται λογικά πριν κάποια αγορά.
Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν την κριτική τους ικανότητα όσον αφορά στις διαφημίσεις. Ρωτήστε τα αν πιστεύουν ότι πράγματι το τάδε προϊόν θα ήταν τόσο χρήσιμο όσο παρουσιάζεται στη διαφήμιση, αν η τιμή του ανταποκρίνεται στην αξία του και αν υπάρχουν άλλα προϊόντα πιο φθηνά που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
Προειδοποιήστε τα για τους κινδύνους που ενέχει ο δανεισμός και η καταβολή τόκων. Δείξτε πόσα περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν αν λάβουν ένα δάνειο και εξηγήστε τους την ευθύνη του να δανείζονται χρήματα – κυρίως όταν δεν είναι ανάγκη.
Διδάξτε στα παιδιά την έννοια των πιστωτικών καρτών, τους κινδύνους που ενέχουν, πώς να προστατεύονται από απάτες.
Μάθετε στα παιδιά να είναι επιφυλακτικά όταν τα προσεγγίζουν, ζητώντας τους να βγάλουν μια πιστωτική κάρτα, ακόμα και όταν είναι φοιτητές.
Καθιερώστε τακτικά τις συζητήσεις για τα οικονομικά. Μάθετε, έτσι, στα παιδιά να σας συμβουλεύονται για τα οικονομικά τους ακόμα κι όταν θα έχουν μεγαλώσει. Ακόμα κι αν δεν είστε οι καλύτεροι στα οικονομικά, μια δεύτερη γνώμη μπορεί να «σώσει» το παιδί σας από το να λάβει μια λάθος απόφαση.
Πηγή: life.familyeducation.com

Συμβουλές και software για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

από Μάρα Κρητικού | 6 Ιουν 2013
Οι κίνδυνοι να καταστεί ένα παιδί θύμα cyber bulling είναι άμεσοι επιτακτικοί και αυξανόμενοι. Μαζί αυξάνονται και οι ευθύνες των γονιών να ενημερώσουν τα παιδιά και να τα προφυλάξουν. Δείτε πώς να προφυλάξετε το παιδί στο διαδίκτυο και ποια προγράμματα θα σας βοηθήσουν.
Συμβουλές και software για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο περισσότερες από 40 ώρες το μήνα στο διαδίκτυο. Τα φαινόμενα παιδιών που βιώνουν άσχημες καταστάσεις στο διαδίκτυο, βάζουν σε κίνδυνο την ψυχολογική και σωματική τους ακεραιότητα, μετανιώνουν για ενέργειές τους όταν πια είναι αργά και έρχονται σε επαφή με ακατάλληλο υλικό είναι πάρα πολλά.
Είναι σημαντικό για εσάς τους γονείς να γνωρίζετε πώς περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στο διαδίκτυο, ώστε να τους προσφέρετε το ίδιο επίπεδο γονικού ελέγχου που τους εξασφαλίζετε στους άλλους τομείς της ζωής τους. Το έργο σας θα βοηθήσει η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος ή λογισμικού ειδικού για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Αν έχετε ηθικούς ενδοιασμούς στο να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό φίλτρο στον υπολογιστή σας, που θα προστατεύει το παιδί από τους κινδύνους, σκεφτείτε ότι το να τους επιτρέπετε να «σερφάρουν» μόνα τους ισοδυναμεί με το να τα αφήνετε να τριγυρνούν ολομόναχα τη νύχτα σε μια πόλη. Θα το κάνατε;

Γενικές συμβουλές προς τους γονείς

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε χώρους στους οποίους η οθόνη μπορεί να είναι ορατή, ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί.
Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να το δουν σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms. Εξηγήστε τους ότι όπως δεν θα μιλούσαν στο δρόμο με αγνώστους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο διαδίκτυο και μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα site με βλαβερό περιεχόμενο.
Μάθετέ τους να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό τους, η διεύθυνση κατοικίας τους, ο αριθμός τηλεφώνου, το εισόδημα των γονιών τους ή ακόμα και το πρόγραμμά τους.
Διδάξτε στα παιδιά να αρνούνται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο Διαδίκτυο.
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
(Πληροφορίες από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)

Τα λογισμικά φίλτρα

Τα λογισμικά φίλτρα αποτελούν ένα πακέτο, που αποκλείει την πρόσβαση σε ιστότοπους με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.
Τα φίλτρα αυτά αναγνωρίζουν λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένους τύπους αρχείων και κωδικούς προγραμμάτων που βρίσκονται σε ιστοσελίδες και επιτρέπουν ή διακόπτουν τη σύνδεση, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα κάνετε.
Συνήθως οι browsers διαθέτουν από μόνοι τους ρυθμίσεις που καθορίζουν κατά πόσο θα επιτρέπονται ακατάλληλο λεξιλόγιο και φωτογραφίες.
Μόλις προβείτε στην αγορά κάποιου προγράμματος σας συμβουλεύουμε, όπως ακριβώς θα καθόσασταν όλη η οικογένεια στο τραπέζι και θα συζητούσατε για τους κανόνες που πρέπει να οριστούν, έτσι ακριβώς να κάνετε αναφορικά και με τους κανόνες του διαδικτύου. Συζητήστε με τα παιδιά και πάρτε αποφάσεις σχετικά με το τι θα επιτρέπεται και τι όχι να βλέπουν.
Κάποια λογισμικά φίλτρα είναι:
K9 Web Protection

Το K9 Web Protection αποτελεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα προστασίας και διατίθεται εντελώς δωρεάν.
Δυνατότητες
 • Αποκλεισμός ιστοσελίδων σε περισσότερες από 70 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, τζόγο, ναρκωτικά, βία/μίσος/ρατσισμό και κακόβουλο λογισμικό.
 • Αναγκαστικό φιλτράρισμα σε όλες τις μηχανές αναζήτησης ώστε να αποκλείεται πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.
 • Θεσμοθέτηση χρονικών ορίων διάρκειας στο διαδίκτυο
 • Λίστες στις οποίες θα καθορίσετε εσείς τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται πάντα.
 • Αναφορές από τις οποίες θα εντοπίζετε και θα ελέγχετε τις δραστηριότητες των παιδιών στο διαδίκτυο.
Διατίθεται δωρεάν
Norton Family Premier

FamilyR

Το FimilyR αποτελεί μια νέα υπηρεσία που ανήκει στην ελληνική εταιρεία iTrack. Παρέχει στους γονείς σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του ανήλικου παιδιού τους στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν είτε από τους ίδιους τους γονείς είτε από ειδικούς προκειμένου να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.
Δυνατότητες:
 • Εποπτεία Διαδικτυακών Συζητήσεων (Chats): Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που καταγράφει η υπηρεσία είναι: Facebook, Skype, Yahoo! Messenger, Google Talk, IRC, MySpace.
 • Εποπτεία των e-mail: Η υπηρεσία καταγράφει και σας δίνει όλα τα e-mail που έστειλε και έλαβε το παιδί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η υπηρεσία σας παρέχει και τα επισυναπτόμενα αρχεία που ανταλλάχθηκαν μέσω των e-mail.
 • Δραστηριότητα στο Facebook: Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει πλήρη εικόνα για τo προφίλ των υφιστάμενων φίλων του παιδιού στο Facebook. Παράσχει ακόμα ενημέρωση για τις προσωπικές ή οικογενειακές φωτογραφίες, που μοιράζεται το παιδί αλλά και για τα τυχόν κακεντρεχή σχόλια των «φίλων» του.
 • Επικίνδυνες Ιστοσελίδες: Μπορείτε ενημερώνεστε γρήγορα και εύκολα για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, που επισκέπτεται το παιδί σε ημερήσια βάση. Για να έχετε μια άμεση και εποπτική εικόνα, η υπηρεσία σας δίνει τα sites ταξινομημένα με βάση το χρόνο επίσκεψης του παιδιού και δίνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας του site που επισκέφτηκε το παιδί.
 • Ύποπτες Αναζητήσεις: Καταγράφεται με λεπτομέρεια κάθε λέξη ή πρόταση την οποία αναζητά το παιδί. Μάλιστα ταξινομεί τις αναζητήσεις με βάση τη συχνότητά τους. Καλύπτονται όλες τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως είναι η Google, Yahoo, Bing και ASK.
 • Ανίχνευση Εθισμού στα Διαδικτυακά Παιχνίδια: Άμεση εικόνα για όλα τα προγράμματα που εκτελέστηκαν στον υπολογιστή σε ημερήσια βάση και τη διάρκεια χρήσης τους.
 • Η εγκατάσταση του λογισμικού γίνεται εξ αποστάσεως από τους τεχνικούς της iTrack, διαρκεί 15-30 λεπτά.
*Ετήσια Συνδρομή 1ου έτους - 24,90 ευρώ/μήνα και μετά το πρώτο έτος 12,90 ευρώ/μήνα.
To Norton Family σας επιτρέπει τόσο να απαγορεύετε πρόσβαση σε ιστοσελίδες όσο και να παρακολουθείτε τη διαδικτυακή πορεία των παιδιών σας. Οι ρυθμίσεις στις οποίες θα προβείτε, μπορούν να αλλάζουν ανά πάσα στιγμή όσο το παιδί μεγαλώνει. Η ελληνική έκδοση εντοπίζει περιεχόμενο και στα ελληνικά.
Δυνατότητες
 • Παρακολούθηση και αποκλεισμός τοποθεσιών: Καταγράφει τις online δραστηριότητες των παιδιών, δείχνει τις σελίδες που επισκέπτονται και σας επιτρέπει να μπλοκάρετε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
 • Παρακολούθηση βίντεο: Σας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα βίντεο που βλέπουν τα παιδιά σας στα YouTube.com, hulu.com, και video.google.com.
 • Χρονικοί περιορισμοί: Μπορείτε να θέσετε όρια στο χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά στον υπολογιστή.
 • Αναφορές χρόνου: Παράγει απλές αναφορές με τις οποίες βλέπετε πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά σας στον υπολογιστή.
 • Παρακολούθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Σας δείχνει ποιες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter) προτιμούν τα παιδιά σας και πώς συστήνονται (τι προσωπικά στοιχεία δίνουν).
 • Παρακολούθηση αναζητήσεων: Καταγράφει τις λέξεις, τους όρους και τις φράσεις για τις οποίες τα παιδιά σας κάνουν αναζήτηση στο Internet.
 • Προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις: Σας αποστέλλει αυτόματα ειδοποιήσεις μέσω e-mail όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι που δεν θα έπρεπε.
 • Εφαρμογή Norton Family για κινητές συσκευές: Σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες των παιδιών και σε κινητές συσκευές Android.
 • Συγκεντρωτικές αναφορές: Συνοψίζουν όλες τις online δραστηριότητες των παιδιών σας καθώς και το χρόνο που ξόδεψαν στον υπολογιστή τις τελευταίες 90 ημέρες.
 • Εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές μέσω email: Μπορείτε να επιλέξετε να σας αποστέλλονται μέσω email αναλυτικές αναφορές για τις online δραστηριότητες των παιδιών.
*Τιμή: 30€ για ένα έτος
Panda Internet Security 2013
Το Panda Internet Security αποτελεί προστατεύει την ταυτότητά σας κατά το browsing καθώς και αποτελεί ασπίδα ενάντια στους ιούς και άλλες απειλές, όπως απάτες και spam. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και κάποιες υπηρεσίες για προστασία των ανηλίκων.
Δυνατότητες:
 • Η λειτουργία γονικού ελέγχου σας επιτρέπει να επιλέξετε σε ποιες ιστοσελίδες θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας.
 • Μπορείτε επίσης να ελέγχετε ποιες έχουν ήδη επισκεφτεί ή προσπάθησαν να επισκεφτούν.
*Το πακέτο κοστίζει 24€
*Όλες οι τιμές αφορούν σε έρευνα αγοράς που έγινε την περίοδο που διανύουμε.

Παιδί και υπολογιστής: Παν μέτρον άριστον

από Έλενα Μπούλια | 19 Σεπ 2012
Έχετε σίγουρα παρατηρήσει την ευκολία με την οποία παιδιά ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών χειρίζονται τους υπολογιστές και σας έχει σίγουρα ενοχλήσει το γεγονός ότι όσα αυτά μεγαλώνουν τόσο περισσότερο εθίζονται σε video games (αρχικά) και social networks (στη συνέχεια), σε βαθμό που να μην ξεκολλούν από την οθόνη. Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι κίνδυνοι του υπολογιστή

Σε γενικές γραμμές η πολύωρη έκθεση των παιδιών στην οθόνη του υπολογιστή συνδέεται από τους επιστήμονες με ως επί το πλείστο αρνητικά ευρήματα: Η παιδική παχυσαρκία, η απομόνωση από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η επιβάρυνση της νοητικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής ανάπτυξης μέσω της παρακολούθησης βίαιων ή ακατάλληλων σκηνών, είναι κάποιες μόνο επιπτώσεις που παιδίατροι και παιδοψυχολόγοι επισημαίνουν.
Από την άλλη, όμως, είναι δυνατόν να αποκλείσεις τον υπολογιστή από το παιδί;

Τα οφέλη του υπολογιστή

Ο γενικός κανόνας, λένε οι ειδικοί, τον οποίον οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσον αφορά την χρήση του οικογενειακού υπολογιστή από τα παιδιά, είναι ότι ο χρόνος ενασχόλησης θα πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογος από την ηλικία του παιδιού. Τα βρέφη δεν χρειάζεται καν να έρχονται σε επαφή με τον υπολογιστή, ενώ μέχρι τα 2 τους έτη μόνο αποσπασματικές εικόνες μπορούν να αντιληφθούν.
Η πρώτη σοβαρή επαφή μπορεί να γίνει από τα 3 έτη και μετά και πάντα συνοδεία του γονιού. Από αυτή την ηλικία και μετά το νήπιο μπορεί για μερικά λεπτά να παρακολουθήσει κάποια video, κατάλληλα για την ηλικία του, με απλή πλοκή και ευχάριστο τέλος. Για παράδειγμα, τα παλιά κλασικά καρτούν, οι ιστορίες με ζώα κ.λ.π. τα οποία μπορείτε να βρείτε στο You Tube μπορούν να τα διασκεδάσουν για λίγο, εξοικειώνοντας τα ταυτόχρονα με τον υπολογιστή ως μηχάνημα πολύτιμο για την υπόλοιπη ζωή τους.
Για παιδιά Δημοτικού ακόμα περισσότερα οφέλη μπορεί να έχει ο υπολογιστής ως προς την χρήση του ίντερνετ, αφενός επειδή η χρήση του τα διδάσκει τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο και αφετέρου επειδή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την ενημέρωσή τους και ως πηγή απεριόριστων πληροφοριών που πιθανώς τους χρειαστούν για τα μαθήματα ή τις σχολικές εργασίες τους.
Όσο για τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία τα παιδιά λατρεύουν, όσο εθιστικά άλλο τόσο διασκεδαστικά και δημιουργικά μπορεί να είναι, εφόσον είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

Ορθολογική χρήση του υπολογιστή

Πώς μπορεί, όμως, ο γονιός να βάλει φρένο στην χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά και να τα προστατεύσει από τους κινδύνους του Διαδικτύου, όπως η επικοινωνία με αγνώστους, η «επίσκεψη» σε ακατάλληλες ιστοσελίδες και η επιρροή επίμονων διαφημιστικών;
Ο γονικός έλεγχος είναι η πρώτη λύση στην οποία θα πρέπει να καταφύγετε. Ο λόγος για ειδικά «εργαλεία» ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία συνήθως είναι ενσωματωμένα στα λειτουργικά συστήματα (π.χ. στα Windows) και σκοπό έχουν να φιλτράρουν των περιεχόμενο ιστοσελίδων, να εμποδίσουν ή να ελέγξουν την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να περιορίσουν τον χρόνο που έχουν τα παιδιά στην διάθεσή τους για την χρήση του υπολογιστή.
Στη διεύθυνση http://www.sipbench.eu/ διατίθεται βάση δεδομένων, όπου μπορείτε να αναζητήσετε το πλέον κατάλληλο εργαλείο γονικού ελέγχου για τις ανάγκες σας.
Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στα παιδιά σας, ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες, κάποιες πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την χρήση του υπολογιστή και δη του διαδικτύου:
Ως προς τον ίδιο τον υπολογιστή, δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν αν δεν ξέρουν τον τρόπο αλλά ακόμα κι αν ξέρουν θα πρέπει να σας εκφράζουν οποιαδήποτε απορία πριν κάνουν οποιοδήποτε «κλικ» που τους φαίνεται ακατανόητο.
Ως προς το διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να επικοινωνούν με αγνώστους, ουδέποτε να δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε άλλα άτομα ή σε ιστοσελίδες, ουδέποτε να συναντήσουν άτομο που γνώρισαν μέσω διαδικτύου, ουδέποτε να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα και να συμπεριφέρονται με την ίδια ευγένεια και τρόπους, όπως στην κανονική τους ζωή.
Αν χρειάζονται κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να είναι αρκετά ώριμα για να την χειρίζονται και, κατά καιρούς, καλό είναι να παρακολουθούμε την δραστηριότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους για να εξερευνούν μαζί κάποιους ιστότοπους που τα ενδιαφέρουν αλλά και τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν για να μπορούν να τα ελέγχουν καλύτερα και να παρεμβαίνουν όποτε το κρίνουν σκόπιμο.

Εκπαιδευτικά sites για παιδιά: Μάθηση και διασκέδαση με ένα κλικ!


από Έλενα Μπούλια | 15 Ιαν 2014
Είναι αδύνατο να αποτρέψει σήμερα ο γονιός ένα παιδί από τη χρήση υπολογιστή και την πρόσβαση στο ίντερνετ –ποιοι γονείς κατάφεραν να «ξεκολλήσουν» τη δική μας γενιά από τα Game Boys; Είναι, όμως, δυνατό να του μάθει αφενός να χρησιμοποίει τα μέσα αυτά με ασφάλεια αλλά και να του συστήσει ιστοσελίδες που έχουν να προσφέρουν παραπάνω δυνατότητες από απλή ψυχαγωγία. Μπορεί τα ελληνικά εκπαιδευτικά sites να μην έχουν ακόμα φτάσει στα επίπεδα των ξενόγλωσσων (και δη των αμερικανικών), αλλά ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, ελεγμένα από εκπαιδευτικούς και με ενδιαφέρον περιεχόμενο που όχι μόνο ιντριγκάρει τη σκέψη, αλλά και διδάσκει και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του παιδιού.

Δείτε τα πιο αξιόλογα δωρεάν ελληνικά εκπαιδευτικά sites για παιδιά ηλικίας από 1 έτους:

Προσχολική ηλικία

Chicco.gr - Ελάτε να παίξουμε!

Στην ελληνική ιστοσελίδα της Chicco, πέρα από την περιγραφή των προϊόντων και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για τους γονείς και τα παιδιά θα βρείτε και την κατηγορία «Ελάτε να παίξουμε», στην οποία υπάρχουν έξυπνα παιχνίδια για 3 ηλικιακές ομάδες (12+, 24+ και 36+ μηνών). Τα 6 συνολικά παιχνίδια είναι βέβαιο πως θα ενθουσιάσουν τα παιδιά –το τελευταίο, μάλιστα, θα τους μάθει και ορισμένες λέξεις στα αγγλικά.

Fun two Three.com

Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο site εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς διαθέτει παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν ακόμα και οι πιο μικρές ηλικίες. Πολλά από τα παιχνίδια είναι δωρεάν, αλλά για να έχετε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα, θα χρειαστεί να γραφτείτε και να καταβάλλετε κάποιο ποσό συνδρομής. Πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες ιστοσελίδες για παιδιά, στην οποία οι γονείς θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα σημεία.

Paidika.gr

Απλοϊκό αλλά πολύ ευχάριστο, το site αυτό προσφέρει εκτυπώσιμες εικόνες για να χρωματίσουν τα παιδιά (με ήρωες της Disney, αλλά και με πολλούς ακόμα αγαπημένους ήρωες των παιδιών), μπόλικα παραμύθια για να τους διαβάσετε, ενώ δίνει και πολλές ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί τους.

Σχολική ηλικία

Jele.gr

Το Jele είναι ένα αρκετά αξιόλογο διαδραστικό site εκπαιδευτικών / ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται στην ύλη του Δημοτικού. Έτσι, παιδιά ηλικίας από 5-6 ετών μπορούν να συμμετέχουν σε περιπετειώδεις δραστηριότητες με έξυπνους διαλόγους και σύντομες περιπετειούλες που τα καλούν να λύνουν προβλήματα, τα βοηθούν όταν κάνουν λάθος και τα επιβραβεύουν όταν βρίσκουν το σωστό αποτέλεσμα.

Ποιος θέλει να γίνει πτυχιούχος;

Με αυτό το site το σίγουρο είναι ότι θα «κολλήσετε», μικροί και μεγάλοι στην οικογένεια! Η σελίδα είναι δημιουργημένη από ανθρώπους της εκπαίδευσης, για την εκπαίδευση. Στηρίζεται στο σκεπτικό «μάθηση μέσα από το παιχνίδι» και διαθέτει εκπαιδευτικά παιχνίδια, στα οποία γίνεται χρήση σχολικής ύλης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και τα οποία είναι δημιουργημένα στη μορφή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος»!

SaferInternet.gr

Στην κατηγορία «Παιδιά» του SaferInternet.gr θα βρείτε ορισμένα ενδιαφέροντα παιχνίδια που σκοπό έχουν να μάθουν στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί σωστά όχι μόνο το ίντερνετ, αλλά και πολλά ακόμα μέσα επικοινωνίας.

Civilprotection.gr – Παίζω και μαθαίνω

Ο Ηρακλής καλωσορίζει τα παιδιά στη Μυρμηγκούπολη και τα καλεί να συμμετέχουν σε παιχνίδια και δραστηριότητες, αλλά και να διαβάζουν οδηγίες που τα μαθαίνουν να είναι σωστά προετοιμασμένα για να αποφεύγουν διάφορους κινδύνους που προέρχονται από φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα, καύσωνας κ.λ.π.) Ανάμεσα στα παιχνίδια τα παιδιά θα βρουν Σταυρόλεξο, Τετράγωνα Μνήμης, Παζλ, θα μπορούν να ζωγραφίσουν και να... βρουν το τέλος του Λαβύρινθου! Η ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μείωση του αφορολογήτου στα 5.685 ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Μείωση του αφορολογήτου στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά από 8.636 ευρώ σήμερα προβλέπουν τα κείμενα των Μνημονίων των θεσμών που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
       
Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ. Για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Στο ιδανικό σενάριο το μειωμένο αφορολόγητο, θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2020. Στο αρνητικό σενάριο κατά το οποίο το πακέτο δημοσιονομικής απόδοσης 3,6 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί συνολικά το 2019, θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις.
Βάσει των όσων αναφέρονται στα κείμενα των αναθεωρημένων Μνημονίων ο πρώτος συντελεστής φόρου θα διαμορφώνεται στο 22%. Αυτό μεταφράζεται σε φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογουμένους με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 500 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ελπίζουν σε μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ανθρώπινος είδος θα εξαφανιστεί το 2050

Ο αφανισμός του ανθρώπινου είδος ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ.


Μας απομένουν, μάλιστα, μόλις 33 χρόνια πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως υποστηρίζουν, πολύ σύντομα η νοημοσύνη του ανθρώπου θα είναι ξεπερασμένη.
Σύμφωνα με τον Τζεφ Νέσμπιτ, πρώην διευθυντή νομικών υποθέσεων και δημοσίων σχέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο λόγος που θα αφανιστεί το ανθρώπινο είδος.
Στην ουσία υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Η μία υποστηρίζει ότι μέχρι το 2050 το ανθρώπινο είδος θα σταματήσει να υπάρχει γιατί η δυνατότητα μάθησης από τα ρομπότ και τις μηχανές θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ανθρώπινη νοημοσύνη καθιστώντας τους ανθρώπους άχρηστους.
Η άλλη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει το ανθρώπινο είδος αθάνατο, χάρη στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα ανθρώπινα σώματα και τον ανθρώπινο νου, «ξεκλειδώνοντας» έτσι νέες ικανότητες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/788220/oi-epistimones-proeidopoioyn-to-anthropinos-eidos-tha-exafanistei-to-2050#ixzz4fS2nOdcu