Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Μελαγχολία του Σεπτέμβρη


Κι ενώ εσείς κάνετε ακόμη τα μπάνια σας, αφού στάζει ο ιδρώτας από τη ζέστη, σε λίγο θα αρχίσει να στάζει … κρύος ιδρώτας. Μαζί με τον Σεπτέμβρη έρχονται τα ΕΝΦΙΑ. Ο πιο άδικος φόρος της μνημονιακής εποχής είναι εδώ. Ένας στους δέκα θα δει αυτό το ραβασάκι αρκετά πιο "φουσκωμένο".
Πλέον τα διαδικαστικά σας είναι γνωστά: η πληρωμή της πρώτης δόσης είναι προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου. Εφέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσειςμε την τελευταία να είναι για τις 31 Ιανουαρίου.
Η λυπητερή προβλέπει πως σχεδόν 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.
Αφήστε που στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.
Είστε ιδιοκτήτης ακινήτου; Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ παραμονεύει. Μάλιστα, το επόμενο έτος σχεδιάζεται να υπαχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Πολλοί ιδιόκτητες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, καθώς η αξία των αγροτεμαχίων θα ανεβάσει πάνω από το αφορολόγητο όριο τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Δεν τελειώσαμε εδώ. Οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο του 2020 θα έρθουν αντιμέτωπιο με έναν ακόμη εφιάλτη. Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ και από τα 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά θα προσγειωθεί απότομα στα 5.682 ευρώ. Το κούρεμα στο αφορολόγητο όριο θα φέρει έξτρα φόρο έως 650 ευρώ σε νοικοκυριά με πενιχρά εισοδήματα, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500 ή 600 ευρώ τον μήνα.
Ύστερα είναι και το άλλο: το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί σχέδιο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν γενικευμένο «φόρο κατοχής περιουσίας», ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το σχέδιο, ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχετε στην ιδιοκτησία σας.
Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί μάλιστα από ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και την κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Μελαγχολήσατε; Είναι που έρχεται ο Σεπτέμβρης….
www.o-klooun.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...