Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία περισσότερο από την οικογένειαΠιστεύετε ότι το αίμα νερό δεν γίνεται; Ότι οι οικογενειακές σας σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τις φιλικές σας; Λοιπόν, ξανασκεφτείτε το. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δείχνει ότι οι φίλοι μπορεί να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιέστερους σε σχέση με τους συγγενείς μας.
Όπως λέει ο William Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας της μελέτης: «Οι φίλοι είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να είναι σοβαρές, αρνητικές και μονότονες».
Η μελέτη περιελάμβανε δύο έρευνες. Η μία έγινε σε περίπου 300.000 άτομα, ηλικίας 15 έως 99 ετών, σε περισσότερες από 90 χώρες. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι όσοι έδιναν μεγάλη σημασία στις φιλίες τους ήταν πολύ πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι (σύμφωνα με τις δικές τους αναφορές), ειδικά καθώς γερνούσαν. Η δεύτερη έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 7.481 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ. Τα ερωτήματά της αφορούσαν την ποιότητα των φιλικών τους σχέσεων – πόσο τους καταλάβαιναν οι φίλοι τους και πόσο τους απογοήτευαν. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο έντονα συμφωνούσαν με τη δήλωση, «Η ζωή μου είναι κοντά στο ιδανικό». Τα επόμενα έξι χρόνια παρακολουθήθηκαν και ρωτήθηκαν αν είχαν παθήσεις, όπως διαβήτη, καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.
Όπου οι φιλίες κρίνονταν ως αγχωτικές, οι άνθρωποι ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά παθήσεων. Όταν οι φίλοι χαρακτηρίζονταν υποστηρικτικοί, οι άνθρωποι ήταν πιο υγιείς. Οι περισσότερες φιλίες αναφέρθηκαν ως υποστηρικτικές. Ωστόσο, η οικογένεια βρέθηκε να επηρεάζει ελάχιστα την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου. Οι σύζυγοι και τα παιδιά είχαν κάποια επίδραση, αλλά όχι τόσο όσο οι φίλοι.
Ο Chopik λέει ότι δεν προτείνει να αγνοήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά να γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μάς κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. «Με τους φίλους σας είναι πιο πιθανό να κάνετε δραστηριότητες – προσφέρουν μια διέξοδο. Μπορείτε να πείτε διάφορα πράγματα σε αυτούς και να είναι λιγότερο επικριτικοί. Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσά σας που παρέχει ένα επίπεδο ειλικρίνειας».
Η επιστημονική έρευνα δείχνει σταθερά οφέλη από τις φιλίες – μια ανασκόπηση 148 μελετών σε περισσότερους από 308.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσής τους κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης κατά 50%. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση αυτή είναι συγκρίσιμη με τα οφέλη για την υγεία από την εγκατάλειψη του καπνίσματος. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γενικά λένε ότι περνούν καλύτερα με φίλους παρά με συγγενείς αργότερα στη ζωή τους.
Ωστόσο, οι φιλίες συχνά ατονούν, όταν οι άνθρωποι συγκατοικούν, παντρεύονται ή αποκτούν παιδιά. Ο Chopik λέει ότι οι στενές φιλικές σχέσεις μπορεί να μειωθούν από πέντε ή έξι σε δύο ή τρεις και ότι η διατήρηση φιλικών σχέσεων υψηλής ποιότητας σε όλη μας τη ζωή είναι ευεργετική, καθώς αυξάνει την αυτοεκτίμηση και μειώνει το στρες.
Πηγή: iatrikanews

Ο δρόμος για την ευτυχία περνάει από το σεξ και το αλκοόλ;Νέα έρευνα υποστηρίζει πως τα παραπάνω συστατικά εγγυώνται την ευτυχία περισσότερο από ό,τι κάνουν τα παιδιά και η θρησκεία.
Λένε πως τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά, σύμφωνα με μια έρευνα, η ευτυχία φαίνεται ότι μπορεί να αποκτηθεί μέσω του σεξ και του αλκοόλ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καντέρμπερι στη Νέα Ζηλανδία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πάρτι και το σεξ σημείωναν υψηλότερες επιδόσεις στην «κλίμακα ευχαρίστησης», σε σχέση με τον εθελοντισμό, την θρησκεία και τα παιδιά.
Η έρευνα βασίστηκε σε έναν «χάρτη ευχαρίστησης», ο οποίος δημιουργήθηκε από τα μηνύματα που έστελναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αξιολογώντας συγκεκριμένες δημοφιλείς δραστηριότητες ως προς το επίπεδο ευχαρίστησης, νοήματος και ενδιαφέροντος που προκαλούν. Χωρίς να προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη στους ερευνητές, το σεξ βρέθηκε στην κορυφή και των τριών κατηγοριών. Τα πάρτι, από την άλλη, μπορεί να είχαν υψηλές βαθμολογίες στην κατηγορία της ευχαρίστησης, αλλά δεν τα πήγαν καλά στην νοηματοδότηση της ζωής. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν πως η χρήση του Facebook είχε σχετικά χαμηλές επιδόσεις στην κατηγορία της ευχαρίστησης.
Σύμφωνα με τον κεντρικό ερευνητή Carsen Grimm, όλοι όσοι έχουν υψηλές βαθμολογίες και στις τρεις πτυχές της ευτυχίας, όχι μόνο χαίρονται περισσότερο την ζωή τους, αλλά τείνουν να έχουν πιο πλούσιες εμπειρίες χαράς, νοήματος και ευτυχίας στην καθημερινότητά τους. Κατ’ επέκταση, σημειώνει ο Grimm, το κυνήγι της ευτυχίας με διάφορους τρόπους μπορεί να εμπλουτίσει την καθημερινότητα και την γενικότερη ευημερία του ατόμου.

Προτού όμως αποφασίσετε να τα παρατήσετε όλα για να ιδρύσετε κάποιο κοινόβιο, πρέπει να λάβετε υπόψη πως αρκετά στοιχεία της έρευνας – όπως το πώς επιλέχθηκαν οι δραστηριότητες της έρευνας, καθώς και δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων – παραμένουν ασαφή, οπότε η εγκυρότητα της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Εφόσον πάντως γίνουν κατανοητές οι παράμετροι της ευχαρίστησης, ενδέχεται τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από τους μελετητές εκείνους που ασχολούνται με ακόμα το πρόβλημα της κατάθλιψης και την αντιμετώπισή της.

https://www.clickatlife.gr

Η θεραπεία της κατάθλιψης ίσως κρύβεται σε ένα μανιτάριΈνα παραισθησιογόνο που βρίσκεται σε «μαγικά» μανιτάρια μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλο ανθρώπων με κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία, διατείνεται μια έρευνα.
Η μικρή μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 19 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν μία εφάπαξ δόση της ψυχεδελικής ουσίας, ψιλοκυβίνη. Οι μισοί από τους ασθενείς έπαψαν να παρουσιάζουν κατάθλιψη και παρατηρήθηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα, που διήρκεσαν για περίπου πέντε εβδομάδες.
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου, τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν οποιαδήποτε ουσία μόνοι τους, χωρίς συνταγογράφηση και παρακολούθηση από γιατρό.
Υπήρξε μια σειρά από μικρές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στην κατάθλιψη, λειτουργώντας ως «λιπαντικό για το μυαλό» που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τον κύκλο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αλλά η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχει στην εγκεφαλική δραστηριότητα δεν είναι γνωστή.
Η ομάδα του Imperial College πραγματοποίησε Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων πριν από τη χορήγηση ψιλοκυβίνης, και την επόμενη ημέρα, όταν οι ασθενείς ήταν νηφάλιοι και πάλι.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη επηρέασε δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου:
– Η αμυγδαλή – η οποία εμπλέκεται έντονα στο πώς επεξεργαζόμαστε συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος – έγινε λιγότερο ενεργη. Όσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση στα αναφερόμενα συμπτώματα.
– Επίσης, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, μια συνεργασία διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, έγινε πιο σταθερό μετά τη λήψη της παραισθησιογόνου ουσίας.
Ο Δρ Robin Carhart-Harris, επικεφαλής της έρευνας στο Imperial, δήλωσε ότι η η ψυχεδελική εμπειρία από την ψιλοκυβίνη προκαλεί «επαναφορά» του εγκεφάλου: «Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν από μόνοι τους αυτήν την ορολογία, έλεγαν, “Έχω κάνει reboot” και ένας ασθενής είπε ότι ο εγκέφαλός του είχε ανασυγκροτηθεί και καθαριστεί».
Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες προτού μια παραισθησιογόνος ουσία, όπως η ψιλοκυβίνη γίνει αποδεκτή ως θεραπεία για την κατάθλιψη.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Πηγή: iatrikanews

Σεξ και εξουσία: τα πιο «άπιστα» επαγγέλματαΝέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Πες μου με τι ασχολείσαι, να σου πω αν είσαι πιστός… Νέα ευρήματα από αναδρομική μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, με στοιχεία από 30.000 περιστατικά από το 1987 έως και το 2017, «ξεγύμνωσαν» τους Έλληνες επαγγελματίες και αποκάλυψαν ότι κάποιοι από τους πιο αξιοσέβαστους έχουν κάνει το «κέρατο» δεύτερη δουλειά…
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εξηγεί τη μεθοδολογία της έρευνας:
«Μελετήσαμε  τη συχνότητα της απιστίας με βάση το επάγγελμα και αναλογικά με τον ίδιο αριθμό ανδρών, 300 άτομα ανά επάγγελμα. Για λογούς καθαρά κατανόησης της στατιστικής μεθόδου επιλέξαμε τους πιο συχνά άπιστους, με βάση την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Και ως μεγάλη συχνότητα απιστίας θεωρήσαμε αυθαίρετα αλλά κοινωνικά αποδεκτή φόρμουλα το δέκα διαφορετικούς συντρόφους στη διάρκεια πέντε ετών. Ως ελάχιστη την μία ή την καμία φορά».
Τα «επτά χρόνια φαγούρα» είναι καθοριστικά, διότι, σε όλα τα επαγγέλματα, η απιστία τουλάχιστον άπαξ στη διάρκεια ερωτικής σχέσης εφτά ετών ήταν σχεδόν ο κανόνας. Βέβαια το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο πόσες φορές απίστησε κάποιος.
Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο, συνεργάτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Χρήστο Φλιάτουρα, κάποια επαγγέλματα φαίνεται να κουβαλούν γονιδιακά και κοινωνικά μια μεγαλύτερη τάση για…αμαρτίες.
«Στην έρευνα για λόγους κατανόησης συγκρίναμε τρία επαγγέλματα που μας φάνηκαν πιο άπιστα σε σχέση με τα άλλα. Πολιτικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Βέβαια ξεχωρίσαμε τους πολιτικούς σαν πολιτικούς και μόνο και όχι σαν δικηγόρους-πολιτικούς, αφού είναι γνωστό πως στη Βουλή η Νομική είναι το alter ego της πολιτικής.
Με βάση το 10, οι πολιτικοί είχαν βαθμό απιστίας 8, τον πιο ψηλό βαθμό. Μετά ακολουθούσαν οι γιατροί, κυρίως χειρουργοί, με  βαθμό 7 και μετά οι δικηγόροι με 6».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιστήμη έχει, ήδη, αποδείξει πως το ανθρώπινο είδος κουβαλά υποδοχείς ντοπαμίνης και ανταμοιβής σε διαφορετική συχνότητα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Πιο άπιστο γονιδιακά είναι το είδος που έχει τους 7R υποδοχείς σε μεγαλύτερη πυκνότητα και πιο πιστό οι ομάδες με 4R.
«Οι φορείς του 7 θεωρείται ότι είναι οι ανθρωπίδες, που, όταν πέρασαν από την Αφρική στην Ευρώπη, δεν σταμάτησαν στην Αλάσκα, αλλά πέρασαν τον Βερίγγειο Κόλπο όσο ακόμα ήταν πάγος και εξερεύνησαν την Αμερική… Οι φορείς των εφτά υποδοχέων φαίνεται πως είναι πιο ευρηματικοί και ανήσυχοι  κοινωνικά, αλλά και επαγγελματικά. Παίρνουν περισσότερα ρίσκα και διακινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους για να ικανοποιήσουν τις ηδονές που κρύβουν τα γονίδια και οι εντολές τους», μας λέει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η περιέργεια και η αμφισβήτηση, η έρευνα και η συνεχής αναζήτηση κρύβονται σχεδόν πάντα πίσω από τους γονιδιακά εφτά υποδοχείς της ντοπαμίνης.
«Σε απλά ελληνικά κανένας με τέσσερις υποδοχείς δε θα ανέβαινε το Έβερεστ, ούτε θα γινόταν Κολόμβος. Επειδή σήμερα η πίστη στα στερεότυπα θολώνει τη σκέψη, πρέπει να πούμε πως οι άπιστοι επαγγελματίες θέλουν ηδονές σε μεγαλύτερη ένταση από τους σχετικά ήσυχους πιστούς. Και δεν γίνονται μοναχοί στον Αγίου Όρους, αλλά, αντίθετα, θέλουν εξουσία, δύναμη και τόλμη, που λειτουργούν σαν ναρκωτικά του εγκεφάλου, όπως περίπου και η κοκαΐνη. Ο εγκέφαλός μας είναι γενετικά άπιστος και ας μη γνωρίζουμε ακριβώς γιατί», προσθέτει πρόεδρος του International Andrology.
Τρία «καθώς πρέπει» επαγγέλματα
Η πολιτική, η ιατρική και η δικηγορία είναι τρία επαγγέλματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της έρευνας, έχουν έναν κοινό χαρακτήρα. Είναι επιθετικά και σε βαθμό επιβίωσης δαρβινικά τα πιο δύσκολα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι μεν πολιτικοί έχουν εχθρούς μέσα στα κόμματά τους και αντιπάλους απέναντι από το κόμμα τους, άρα η μάχη για επιβίωση είναι αμείλικτα εξουθενωτική. Αν προσθέσεις και το μικρόβιο της εξουσίας, που λειτουργεί άκρως αφροδισιακά, το μίγμα είναι εκρηκτικό και για τον περίγυρο γοητευτικό.
Οι χειρουργοί με τη σειρά τους νοιώθουν σαν μικροί θεοί, όταν επεμβαίνουν για να σώσουν ζωές ή όταν ο απλός άνθρωπος απέναντι τους βλέπει σαν θεούς και τους πιστεύει περισσότερο και από τη μάνα του. Αυτό το είδος ερωτικής σχέσης, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο, που κρατά τη ζωή σου στα χέρια του, μπορεί και να μεταφραστεί σαν τον έρωτα, ως αντίδοτο του θανάτου. Η λατρεία και ο θαυμασμός από την μοιχεία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Οι δικηγόροι, τέλος, έχουν ένα πλεονέκτημα. Είναι ψυχίατροι, ψυχαναλυτές, αλλά πληρώνονται όταν είναι καλοί στο πολλαπλάσιο από μια απλή συνεδρία στο ντιβάνι. Οι περισσότεροι, δε, είναι καλοί ρήτορες και μαγεύουν με το πολύπλοκο λεξιλόγιό τους τους πελάτες, όπως το φίδι μαγεύει το πουλί πριν το καταπιεί… Οι δικηγόροι είναι εξομολογητές  και κοινωνιολόγοι ξέρουν τόσα για την ανθρώπινη ψυχή, αφού οι πελάτες τους είναι αμαρτωλοί συνήθως, θεμιτά ή αθέμιτα.
Ο θρίαμβος της κοινής λογικής με Δημοσθένεια ρητορεία είναι ακαταμάχητος σε μια ερωτική σχέση. Οι δικηγόροι και να θέλουν ν’ αγιάσουν είναι δύσκολο, όταν έχουν μια γοητευτική πελάτισσα που θέλει να χωρίσει.
Λίγα λόγια για τους υποδοχείς ντοπαμίνης
Οι τέσσερις και εφτά υποδοχείς της ντοπαμίνης 4R and 7R εμφανίστηκαν όταν οι πρώτοι ανθρωπίδες έφυγαν από την Αφρική 60.000 έως 130.000 χρόνια πριν.
Η μεγάλη πυκνότητά τους συνδυάζεται με εφευρετικότητα και φαντασία  και συσχετίζεται με την περίοδο της μεγαλύτερης μετανάστευσης πληθυσμών στην ανθρώπινη ιστορία.
Η μεγαλύτερη πυκνότητά τους εμφανίστηκε σε πληθυσμούς κοντά στον Αμαζόνιο (70%) και οι ανθρωπολόγοι υποψιάζονται ότι είναι απόγονοι των ανθρωπίδων, που δεν σταμάτησαν στον Βερίγγειο Κόλπο, αλλά προχώρησαν ακόμη 8.000 μίλια, φτάνοντας τόσο χαμηλά και ρισκάροντας τη ζωή τους – ανήσυχοι και τολμηροί.
Σε κολλεβιστικές κοινωνίες οι υποδοχείς αυτοί έχουν ελάχιστη πυκνότητα, ενώ σε ανταγωνιστικές και σε ατομιστικές κοινωνίες έχουν την μέγιστη πυκνότητα.
Δηλαδή οι ήσυχες κοινωνίες είναι εναντίον των εφτά υποδοχέων και οι ατομικιστικές υπέρ.
«Αν μεταφράσουμε την ανθρώπινη ιστορία νευροβιολογικά  και γονιδιακά, μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση, γιατί όλοι δεν γινόμαστε πολιτικοί, γιατροί και δικηγόροι, αλλά οι πλέον ανταγωνιστικοί και ηγετικοί ίσως να επιλέγονται και από τη μαμά φύση και όχι μόνο από τη μαμά τους στο κρεβάτι του έρωτα.
Σε μια κοινωνία όπως η δική μας, που το σπίτι του γείτονα θα γκρεμιστεί, αφού γκρεμίστηκε και το δικό μου, όλα είναι πιθανά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και το Ομάν είναι οι δυο χώρες που οι πολίτες τους θα ξόδευαν λεφτά για να καταγγείλουν έναν πετυχημένο πολίτη» καταλήγει ο κ. Φλιάτουρας.

Μια ορμόνη είναι που θα φέρει τον ρομαντισμόΜια ένεση της ορμόνης που εκκινεί την εφηβεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχολογικών σεξουαλικών προβλημάτων, υποστηρίζει μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, με επικεφαλής και έναν έλληνα επιστήμονα.
Η φυσική ορμόνη που ονομάζεται κισπεπτίνη έχει συνδεθεί με τα ρομαντικά συναισθήματα που είναι απαραίτητα για το αναπαραγωγικό σύστημα του σώματος.
Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου χορήγησαν σε 29 υγιείς νεαρούς άνδρες ενέσεις κισπεπτίνης και ανακάλυψαν ότι η ορμόνη αύξησε την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε εικόνες ζευγαριών σε σεξουαλικές ή ρομαντικές καταστάσεις.
Η μαγνητική τομογραφία έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη σεξουαλική διέγερση και τον ρομαντισμό. Το αποτέλεσμα δεν αναπαράχθηκε όταν οι εθελοντές έβλεπαν μη ερωτικές εικόνες.
Ο καθηγητής Waljit Dhillo, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συναισθηματικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. Ο εγκέφαλος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά αυτός ο ρόλος είναι μόνο εν μέρει κατανοητός, όπως δήλωσε.
«Οι αρχικές διαπιστώσεις μας είναι καινούριες και συναρπαστικές, καθώς δείχνουν ότι η κισπεπτίνη παίζει ρόλο στην τόνωση μερικών από τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που οδηγούν στο σεξ και την αναπαραγωγή», είπε ο καθηγητής Dhillo. «Σε τελική ανάλυση, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κατά πόσο η κισπεπτίνη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και ενδεχομένως να βοηθήσει αμέτρητα ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν».
Η κισπεπτίνη φάνηκε επίσης να συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενέσεις κισπεπτίνης δεν επηρέασαν τη θετική διάθεση, αλλά μείωσαν την αρνητική, επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται όχι μόνο με τη ρομαντική αγάπη, αλλά και τη μητρική αγάπη, ακόμη και την άνευ όρων αγάπη.
Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Δρ Αλέξανδρος Κομνηνός, επίσης από το Imperial College, δήλωσε:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κισπεπτίνη ενισχύει τη σεξουαλική και ρομαντική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα μειώνει την αρνητική διάθεση. Αυτό αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η κισπεπτίνη μπορεί να βρει χρήσεις στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών και της κατάθλιψης, οι οποίες αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συχνά μαζί. Βεβαίως, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν αυτές οι δυνατότητες».
Η ερευνητική ομάδα, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις της κισπεπτίνης σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες.
Πηγή: iatrikanews

Η καρδιά μας ζητά φίλους, συναναστροφές και κοινωνικότηταΔείτε γιατί η μοναξιά μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο.
Η ομάδα των Δανών ερευνητών διαπίστωσε ότι η μοναξιά συνδέεται με διπλό κίνδυνο θνησιμότητας στις γυναίκες και σχεδόν διπλάσιο στους άνδρες.
«Η μοναξιά είναι πιο κοινή σήμερα από ποτέ και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anne Vinggaard Christensen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία. «Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά αυτό δεν έχει ερευνηθεί σε ασθενείς με διαφορετικούς τύπους καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης – αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης μια πολύ χαμηλότερη ποιότητα ζωής γενικότερα.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο EuroHeart 2018, το ετήσιο συνέδριο νοσηλευτικής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Περιλάμβανε δεδομένα από 13.463 ασθενείς που είχαν είτε ισχαιμική καρδιακή νόσο, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή παθήσεις καρδιακών βαλβίδων.
Η ποιότητα του κοινωνικού τους δικτύου βαθμολογήθηκε μέσω της σύνδεσης δεδομένων από τα εθνικά μητρώα με τα αποτελέσματα της έρευνας DenHeart, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλους τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από πέντε κέντρα καρδιαγγειακής υγείας της Δανίας, μεταξύ Απριλίου 2013 και Απριλίου 2014.
Στην έρευνα ζητήθηκε από τους ασθενείς να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία τους και να δηλώνουν το επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης που έχουν. Η μοναξιά εξετάστηκε μέσω δύο ερωτήσεων: «Έχετε κάποιον να μιλήσετε, όταν το χρειάζεστε;» και «Νιώθετε μερικές φορές μοναξιά, ακόμη και αν είστε με κάποιον;».
Η Vinggaard Christensen πρόσθεσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να συγκεντρωθούν στοιχεία τόσο για τους ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους, όσο και για τους υπόλοιπους, επειδή όσοι ζουν μόνοι τους δεν νιώθουν απαραίτητα μοναξιά και ούτε όσοι ζουν με άλλους απαραιτήτως θωρακίζονται από την κοινωνική απομόνωση.

«Η μοναξιά είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας πρόωρου θανάτου, χειρότερης ψυχικής υγείας και χαμηλότερης ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις και πολύ ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας από το απλώς να ζει κάποιος μόνος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», ανέφερε. «Ζούμε σε μια εποχή που η μοναξιά είναι περισσότερο παρούσα και οι πάροχοι υγείας πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη κατά την αξιολόγηση των κινδύνων».

 https://www.clickatlife.gr

4+1 πράξεις ψυχολογικής φροντίδας του εαυτού μαςΓράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος.
Η καθημερινότητά μας είναι συνήθως αδυσώπητη. Απαιτητική. Δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, αρκετό stress και πολλή πίεση για να ανταπεξέλθουμε. Σαν να μιλάμε για μια μηχανή που δουλεύει ασταμάτητα, παράγει αδιάκοπα... μια μηχανή χωρίς ζωή! Αυτός είναι ο κίνδυνος της ρουτίνας: Να αποκοπούμε από την ίδια μας τη ζωή, να αποκοπούμε από τον εαυτό μας. Αλλοτρίωση. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μικρά ψήγματα καθημερινής φροντίδας για τον καθένα.
Μην ξεχνάτε τον ήλιο: Το φως του ήλιου, η λάμψη του, καθημερινά μας λούζει ζωή και εμείς τον αγνοούμε, δεν του ρίχνουμε μια ματιά.
Μην ξεχνάτε το γέλιο, έστω το χαμόγελο, την ευφορική έκφανση της ανθρώπινης υπόστασης.
Μια βόλτα με έναν καλό φίλο μπορεί να βελτιώσει την διάθεση μια μέρα που όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά.  
Μην ξεχνάτε το κλάμα, το δάκρυ, τη έκφραση του πόνου, της θλίψης, της στεναχώριας, του θυμού... που εγκλωβίζονται μέσα μας και μας στενα/χωρούν, μας κατα/θλίβουν, μας μελαν/χολούν.
Μην ξεχνάτε την ανάπαυση, την χαλάρωση, τον ύπνο. Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση, ο νους χρειάζεται αγρανάπαυση, το πνεύμα χρειάζεται αποφόρτιση.
Μην ξεχνάτε τους φίλους, μια συζήτηση, μια έξοδο, έναν περίπατο, μια παράσταση ή μια ταινία, έναν καφέ, ένα ποτό, δύο κουβέντες...
Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας. Καθημερινές, μικρές πράξεις φροντίδας, μια υπενθύμιση της αξίας μας, μια περιποίηση, στοιχειώδης των αναγκών μας...


Γιάννης Ξηντάρας 
Πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος & του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

/www.clickatlife.gr/

Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους...

Φωτογραφία της Maria Ioannidou.


«Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους. Tριγυρίζουν εκεί. Mπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους, την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΪ κι ακούει το νερό να κοχλάζει, σα να σπουδάζει τον ατμό και τον χρόνο.
Πάντα εκεί.
Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένεμα και πλάτεμα, σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή καταμεσής καλοκαιριού στα ερημικά χωράφια.
Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά.
Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ΄τα πλευρά μας δεν είναι πια απ΄τη στέρηση, μα από την αύξηση.
Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,
είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι...»
Γιάννης Ρίτσος.
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ..


Τα λόγια τόσο φτωχά για να πεις οτιδήποτε για όλο αυτό που συνέβη..κάηκαν άνθρωποι,οικογένειες αγκαλιασμένες,παιδιά,ηλικιωμένοι..ακούμε κάθε μέρα συγκλονιστικά πράγματα! μακάρι να μην είχε συμβεί τίποτα .. ο πόνος και η θλίψη τεράστια..διαλύθηκαν οικογένειες..
εύχομαι αυτός που προκάλεσε όλο αυτόν τον πόνο και πήρε τόσες αθώες ζωές να βρεθεί και να τιμωρηθεί όπως ακριβώς του αξίζει..
Ξέρω ότι ο  πόνος του θανάτου ποτέ δεν ξεπερνίεται ούτε ξεχνιέται επουλώνεται λίγο λίγο σιγά σιγά..καλή δύναμη σε όσους επέζησαν απο αυτό το φρικτό θέαμα που έζησαν και θα τους στοιχειώνει παντοτινά!
καλό παράδεισο σε όλες τις αθώες αυτές ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα..

Βιταμίνη D: τι κάνει και πώς να μην μας λείψειΚάθε χειμώνα, η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.
Το πρόβλημα των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό πρόβλημα κυρίως στις βόρειες χώρες, αλλά η έλευση του χειμώνα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα ακόμη και για εμάς τους μεσογειακούς λαούς.
«Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι καθοριστική για το επίπεδο των μετάλλων στον οργανισμό, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος», εξήγησε η διατροφολόγος Rhiannon Lambert. «Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση ισχυρών οστών».
Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος – η υπεριώδης ακτινοβολία Β από το ηλιακό φως μπορεί να αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη D3, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Η Lambert λέει ότι υπάρχουν τέσσερα κύρια οφέλη της βιταμίνης D: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενισχύει τα οστά, βελτιώνει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία σε ενήλικες. Άλλες ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορούν να εκδηλωθούν σε κοινά προβλήματα υγείας, όπως συνεχή βήχα και κρυολογήματα, κόπωση, εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κακή υγεία των οστών και των δοντιών και κακή διάθεση.
Η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι ελαφρώς αμφισβητούμενη και όπως επισημαίνει η Lambert, «κάθε άτομο είναι μοναδικό, επομένως η απαιτούμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανά άτομο».
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνουμε, για να αυξήσουμε τα επίπεδά της, όταν δεν μας βλέπει και πολύ ο ήλιος; Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι και ο καλύτερος είναι η σωστή διατροφή.
Βασικές πηγές βιταμίνης D μέσω της διατροφής είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολωμός και οι σαρδέλες), ο χυμός πορτοκάλι, τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, ο κρόκος του αυγού και το τυρί.
Βεβαίως, υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης D, όμως, όπως με όλα τα σχετικά προϊόντα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας: αυτός θα κρίνει αν έχετε όντως έλλειψη βιταμίνης D και τι ποσότητα απαιτείται να λάβετε.

Η καλή όραση ξεκινάει από το πιάτοΑπό την μεγάλη λίστα των τροφών που έχουν ευεργετική επίδραση στην όραση, αυτές είναι οι πέντε πιο σημαντικές τροφές που θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για μάτια υγιή.
Αυγά
Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει λουτεΐνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών. Η πρόσληψη λουτεΐνης μέσω της διατροφής βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία σοβαρής απώλειας όρασης στον δυτικό κόσμο.  Κάνουμε έρευνα σχετικά με τον τύπο των αυγών που αγοράζουμε, καθώς μερικά αυγά περιέχουν περισσότερη λουτεΐνη από άλλα.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλό επίπεδο βιταμίνης Ε, η οποία, όπως και η λουτεΐνη, επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε συνιστάται για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε πολλά  ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Λάχανο
Το λάχανο είναι μια άριστη πηγή Β-καροτίνης, καθώς επίσης και λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Η Β-καροτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την καλή όραση. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία αποδεδειγμένα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Από σαλάτες μέχρι ροφήματα, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  προσθέτοντας  λάχανο στη διατροφή μας.

Πορτοκάλια
Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, και ταπορτοκάλια (καθώς και άλλα εσπεριδοειδή) είναι πλούσια  σε αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη σωστή λειτουργία των ματιών, καθώς επίσης και στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών που χρειάζονται τα μάτια. Άλλα εσπεριδοειδή που περιέχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C είναι τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιέχοντας DHA), τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν σημαντικά στη μείωση  του κινδύνου ωχροπάθειας. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στα συμπτώματα μιας επώδυνης κατάστασης, της ξηροφθαλμίας λόγω βλεφαρίτιδος. Χαμηλά επίπεδα DHA στον αμφιβληστροειδή έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Δρ Κωνσταντίνος Καραμπάτσας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, FEBOphthMRCOphth (London), FRCS(Ed)OphthΕπ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διδάκτωρ (PhD) & Lecturer Ιατρικής Πανεπ. Bristol Αγγλίας
www.karabatsas.gr

Πηγή: iatrikanews

Να γιατί δεν πρέπει να εμποδίζουμε ένα φτέρνισμαΈχει αναφερθεί και το παρελθόν η προειδοποίηση των γιατρών να μην προσπαθούμε να καταπνίξουμε το φτέρνισμα κλείνοντας σφιχτά το στόμα και τη μύτη, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής σωματικής βλάβης. Ένα περιστατικό επαναφέρει τη σύσταση.
Ένας 34χρονος άνδρας στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις ή προτίμησε να τις αγνοήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στον λάρυγγα, που προκλήθηκε όταν προσπάθησε να συγκρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα.
Χωρίς να βρίσκει διέξοδο από πουθενά, η πίεση εξαπλώθηκε μέσω του μαλακού ιστού και, παρότι τέτοια περιστατικά είναι στην πραγματικότητα σπάνια, οι γιατροί λένε ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τον πιθανό κίνδυνο. Η παρεμπόδιση ενός φτερνίσματος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά ή ακόμη και να διαρρήξει ένα ανεύρυσμα στο εγκέφαλο, όπως προειδοποιούν οι γιατροί στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, όπου δημοσιεύθηκε το περιστατικό.
Ο άνδρας δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν κάτι να έφυγε από τη θέση του στον λαιμό του όταν συνέβη το περιστατικό και αμέσως μετά ένιωσε έντονο πόνο και δυσκολία να καταπιεί και να μιλήσει. Όταν οι γιατροί τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι είχεοίδημα στον λαιμό του και γύρω από αυτόν. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του λαιμού του μέσω του σκισίματος που είχε προκληθεί.
Ο 34χρονος τρεφόταν επί επτά μέρες μέσω σωλήνα, ώστε να επουλωθεί ο τραυματισμός του, και τελικά ανάρρωσε πλήρως. Οι γιατροί του δήλωσαν: «Το να σταματήσουμε ένα φτέρνισμα, κλείνοντας το στόμα και τη μύτη είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται».
Το φτέρνισμα ωστόσο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες, οπότε αν και είναι καλό να το αφήνουμε να εκδηλώνεται, θα πρέπει να το «παγιδεύουμε» σε ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας. Με την εποχιακή γρίπη να είναι στα φόρτε της αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην σκορπάμε μικρόβια γύρω μας.
Πηγή: iatrikanews

Το σεξ και η λοίμωξη του ουροποιητικού στις γυναίκεςΟι γυναίκες που ουρούν πριν από το σεξ ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, όπως ισχυρίζεται ένας ειδικός.
Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές για τις γυναίκες σε σχέση με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, η ούρηση πριν από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά απ’ όσο συνειδητοποιείτε.
Ο David Kaufman, ένας ουρολόγος από τη Νέα Υόρκη, μίλησε για να διαλύσει τον μύθο που βάζει πολλές γυναίκες σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Kaufman, η ούρηση πριν από το σεξ, είναι η πρώτη αιτία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, γνωστή και ως ουρολοίμωξη των νεόνυμφων. «Τα βακτήρια έχουν μικροσκοπικές αρθρώσεις που δρουν ως Velcro, οι οποίες τους επιτρέπουν να γατζώνονται στην επένδυση της ουρήθρας», εξήγησε.
Πηγαίνοντας στην τουαλέτα μετά το σεξ, δίνεται η ευκαιρία να αποκολληθούν τα βακτήρια, εμποδίζοντας τα να μετακινηθούν στην ουροδόχο κύστη.
Όμως, ενώ πολλές γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι είναι πρακτικό να ουρήσουν και πριν από το σεξ, αυτό θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητές για την ανάπτυξη λοίμωξης του ουροποιητικού, καθώς, αν κρατηθούν για μετά, τότε θα έχουν αποθηκεύσει αρκετά ούρα, ώστε να απομακρυνθούν περισσότερα βακτήρια.
Ωστόσο, αρκετοί γιατροί δίνουν στις γυναίκες πολύ διαφορετικές οδηγίες σχετικά με τη ρουτίνα τους πριν από το σεξ.
Η Δρ Hilda Hutcherson, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας, δήλωσε ότι παρόλο που δεν υποστηρίζει ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να ουρούν πριν από το σεξ, συνήθως τις συμβουλεύει να το κάνουν τόσο πριν, όσο και μετά την επαφή, για να μειώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρό πόνο στην κατώτερη κοιλία και μερικές φορές πυρετό. Στατιστικά, τουλάχιστον μία στις δύο γυναίκες θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κάποια στιγμή στη ζωή της.

Πηγή: iatrikanews

Τα θετικά του σωματικού λίπουςΤέτοιες μέρες, όλοι διαμαρτυρόμαστε για το επιπλέον βάρος που βάλαμε χάρη στην υπερκατανάλωση κουραμπιέδων και μελομακάρονων. Ωστόσο, μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στο λίπος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση των μολύνσεων από το σώμα μας.
Μια ομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. πραγματοποίησε έρευνα σε ποντίκια και πιθήκους, για να αναλύσει τα κύτταρα που είναι αποθηκευμένα στο λίπος.
Η ανώτερη ερευνητής Yasmine Belkaid και η ομάδα της ανακάλυψαν την παρουσία ενός τύπου ανοσοκυττάρων στο σωματικό λίπος των ποντικών, που ονομάζονται Τ- κύτταρα μνήμης. Αυτά, μαθαίνουν να καταπολεμούν μια μόλυνση από την προηγούμενη έκθεση του οργανισμού στον παθογόνο παράγοντα. «Αφού εκτίθενται σε έναν παθογόνο οργανισμό, δημιουργούν μια ισχυρότερη απάντηση την επόμενη φορά που το συναντούν», αναφέρει η έκθεση.
Τα ποντίκια δεν ήταν τα μόνα ζώα που καταγράφηκαν να αποθηκεύουν Τ-κύτταρα μνήμης στο σωματικό τους λίπος. Τα ίδια κύτταρα ανιχνεύθηκαν και  στο σωματικό λίπος των πιθήκων, στους οποίους επίσηςμάλιστα φάνηκε να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.
Αυτό σημαίνει ότι τα Τ-κύτταρα μνήμης που είναι αποθηκευμένα στο λίπος μας μπορεί να έχουν μια πιο σημαντική λειτουργία από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. «Ο λιπώδης ιστός δεν είναι μόνο μια δεξαμενή για τα Τ-κύτταρα μνήμης, αλλά και ότι αυτά τα κύτταρα έχουν ενισχυμένη λειτουργία», δήλωσε η Belkaid. «Ο λιπώδης ιστός είναι σαν ένα μαγικό φίλτρο που μπορεί να ενεργοποιήσει ακόμη καλύτερα τα Τ-κύτταρα μνήμης».
Ο Anthony Ferrante, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το λίπος πρέπει να θεωρείται ως ανοσολογικό όργανο, δίπλα σε άλλα ανοσολογικά όργανα, όπως οι λεμφαδένες.
Ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο να έχουμε σωματικό λίπος, το υπερβολικό βάρος μπορεί ακόμη να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία μας: «Γνωρίζουμε τώρα ότι το σπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι κυρίως μέσα και γύρω από όργανα, όπως το συκώτι, διαφέρει από το υποδόριο λίπος και οδηγεί υπερβολικά στη μείωση της ευαισθησίας που έχει το σώμα μας στην ινσουλίνη», δήλωσε ο Δρ Matthew Capehorn. «Με επιπλέον βάρος ή υπερβολικό βάρος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος, καθιστώντας το πρόβλημα πολύ χειρότερο».
Πηγή: iatrikanews

Γιατί η σοκολάτα πάει πακέτο με την περίοδο;Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι όταν πλησιάζει η ώρα της περιόδου, η λαχτάρα για σοκολάτα είναι σχεδόν ακατανίκητη. Πόσες όμως γνωρίζουν πραγματικά γιατί θέλουν να τρώνε σοκολάτα εκείνες τις ημέρες του μήνα;
Η Melanie McGrice, διαιτολόγος από την Αυστραλία, έχει δημοσιεύσει ένα κείμενο στο blog της που εξηγεί τις διάφορες θεωρίες που διερευνούν οι ερευνητές για να εξηγήσουν το αίνιγμα της σοκολάτας.
Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στις ορμονικές ανισορροπίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων πέφτουν στην αρχή της περιόδου, οι γυναίκες πεινούν περισσότερο. Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν επίσης, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται σταθερά.
Η μείωση της ορμόνης της ευτυχίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ορμόνης του στρες, οδηγεί τις γυναίκες στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τα επίπεδα σεροτονίνης τους και να ευθυμήσουν.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί πείθονται από αυτή τη θεωρία, η McGrice παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη ότι οι ανισορροπίες των ορμονών παίζουν ουσιαστικά ρόλο στην επιθυμία για σοκολάτα κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές αποφάσισαν να εμβαθύνουν στους πιθανούς ψυχολογικούς λόγους της λαχτάρας για σοκολάτα. Ο McGrice ανέφερε μια μελέτη του 2004, στην οποία συγκρίθηκε η επιθυμία για σοκολάτα λατινοαμερικανών και βορειοαμεριακανών γυναικών, πολλές από τις βορεοαμερικανίδες επέλεξαν τον έμμηνο κύκλο τους ως την πιο πιθανή στιγμή που θα αισθανόταν την επιθυμία να φάνε σοκολάτα. Από την άλλη πλευρά, αρκετές λατινοαμερικανίδες δήλωσαν ότι λαχταράνε σοκολάτα μετά το δείπνο ή στη δουλειά, σε αντίθεση με τις ημέρες της περιόδου που δεν έχουν την ίδια επιθυμία.
Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιθυμία για σοκολάτα προκαλείται από το ότι πολλές γυναίκες συσχετίζουν την περίοδό τους με την κατανάλωση σοκολάτας, γι’ αυτό και αυτομάτως τη λαχταρούν είτε πριν είτε κατά τη διάρκειά της.
«Μετά την ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας, καταλήγω ότι η λαχτάρα για σοκολάτα είναι ένα μείγμα φυσιολογίας, ψυχολογίας και πολιτισμικών συνθηκών», κατέληξε η McGrice. «Οι ορμονικές αλλαγές κατά τις ημέρες που οδηγούν στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως μας κάνουν να αισθανόμαστε αγχωμένες και κουρασμένες, αισθήματα που προσπαθούμε να εξαλείψουμε καταφεύγοντας στα αγαπημένα μας comfort foods».