Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Γιώργος Παπαπαύλου: «Παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε τις παθογένειες της εποχής μας»

giorgos-papapaulou

Μιλήσαμε με τον ηθοποιό για την παράσταση «Οιδίπους: Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες».

Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ θα παρουσιάσει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο την παράσταση «Οιδίπους: Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.
Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Για παράδειγμα οι Βαβυλώνιοι με το «Έπος του Γκιλγκαμές», οι Ινδοί με τη «Μαχαμπχαράτα» τους, οι Εβραίοι με τη «Γένεση», τα Σκανδιναβικά Έπη, κ.ά. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας  βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.
Στο ρόλο του Ετεοκλή θα δούμε τον Γιώργο Παπαπαύλου. «Ο Ετεοκλής είναι ο γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης που μετά την αυτοεξορία του πατέρα του αναλαμβάνει την εξουσία με τον αδελφό του Πολυνείκη υπό τον όρο να εναλλάσονται στην εξουσία ανά χρόνο. Όταν έρχεται όμως η ώρα ο Ετεοκλής να παραδώσει την εξουσία αρνείται και ο αδελφος του, Πολυνείκης ξεσηκώνει στρατό απο το Άργος και στρέφεται ενάντια στην πατρίδα του και στον αδελφό του. Στο τέλος πέφτουν και οι δύο νεκροί. Αυτό που δουλεύουμε στις πρόβες ειναι να φανούν οι ρωγμες του Ετεοκλή και ο τεράστιος φόβος που τον έχει κυριεύσει όταν αποφάσιζει ποιος θα σταθεί ενάντια σε ποιον στις 7 πύλες», αναφέρει ο ηθοποιός στο click@life, όπου μιλάει μεταξύ άλλων για την επιστροφή του στη πόλη του, την ιδιαιτερότητα της παράστασής τους και την επικαιρότητα των νοημάτων της.
Μετά από μία δραστήρια χειμερινή σεζόν -Αγαμέμνονας, Συλλέκτης, Γλάρος-, επιστρέφεις τώρα στη γενέτειρά σου, την Πάτρα για να κάνεις θέατρο. Ποια τα συναισθήματά σου;
Πράγματι η φετινή χρονιά ήταν η πιο δημιουργική και συναρπαστική χρονιά που είχα ποτέ επαγγελματικά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που εκτιμώ και να παίξω σπουδαίους ρόλους.Η σεζον λοιπον κλείνει με την επιστροφή μου στο ΔΗΠΕΘΕ Πατρας. Πάντα χαίρομαι γιατί η Πάτρα είναι ο τόπος μου οι άνθρωποι μου και επίσης έχει ένα υπέροχο αρχαίο ωδείο.Ανυπομονώ για την πρεμιέρα.
Ζώντας πλέον στην Αθήνα τι σου λείπει από την Πάτρα;

Οι φίλοι μου και η οικογενειά μου.Τα τελευταία χρόνια εχω 5 ανήψια τα οποια δεν τα βλέπω όσο θα ήθελα. Αυτό μου λείπει περισσότερο. Δεν μπορώ να πώ οτι μου λείπει κάτι άλλο.Την αγαπώ την Αθήνα και τη νιωθω πόλη μου επισης.

Θυμάσαι τη στιγμή που αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Στη δευτέρα Λυκείου η καθηγήτρια των γερμανικών μου είπε οτι θα επρεπε να γίνω ηθοποιός εξαιτίας μιας εξωστρέφειας εντονης που είχα και ενος χιούμορ που ξεσήκωνε την τάξη. Μέχρι εκεινη τη στιγμή δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Δημοσιογραφος ήθελα να γινω, παρόλ' αυτά απο την επόμενη κιόλας ημέρα έλεγα ότι θα γίνω ηθοποιός.

Στις 18 Ιουλίου λοιπόν ξεκινάτε την περιοδεία της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Οιδίπους: Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες». Τι πρόκειται να μας παρουσιάσετε;

Η παράσταση είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».
Εκτός από τις σκηνές από τις επτά τραγωδίες, θα παρουσιάσετε και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δώσε μας μερικά παραδείγματα.
Στην αρχαία τραγωδία ποτέ δεν παρουσιάζονταν επί σκηνής οι φόνοι για να μην προκαλέσουν τους θεατές αλλα εξιστορούνταν είτε απο τους αγγελιοφορους είτε απο το χορό. Στην παραστασή μας όλα θα γίνονται επι σκηνής αλλά δεν θα παρουσιάζονται με μια ρεαλιστικη αναπαράσταση αλλα με μια αφηγηματική ποιητικότητα. Αδόκιμος όρος αλλα για να σου δωσω να καταλάβεις θα δούμε επί σκηνής τον Αίμονα να πεθαινει με εναν αφαιρετικό τρόπο χωρίς να περιγράφουμε ακριβώς τον τρόπο που αυτοκτόνησε ο Αίμονας, όπως αυτός περιγράφεται απο τον αγγελιοφορο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Ποια ερμηνευτική κατεύθυνση σας έχει δώσει ο Σταύρος Τσακίρης;
Το ζήτουμενο του Σταύρου και αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχαία τραγωδία είναι το αφηγηματικό θέατρο. Να αφηγηθώ τους ρόλους χωρίς  να παίξω καμία κατάσταση, αλλά η κατάσταση και η συγκίνηση να προκύψει μεσα απο την αφήγηση του ρόλου. Αυτό για να γίνει κατανοήτο θέλει πρακτική εφαρμογή και δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί σε μερικές γραμμές.

Ποια είναι η επικαιρότητα των νοημάτων του έργου;
Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.
Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου: ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σκηνικά: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ
Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
Κίνηση: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Φωτογραφίες παράστασης: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ

Ιοκάστη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
Οιδίπους: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
Κρέων: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Αντιγόνη: ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
Ετεοκλής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ 
Πολυνείκης: ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
και
Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ
Info: Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Αναλυτικά οι σταθμοί περιοδείας εδώ.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ

Οι καλύτερες τροφές του καλοκαιριού για να αποφύγετε ελλείψεις και αφυδάτωση

ntomates

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας προετοιμάζει για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια, χωρίς ελλείψεις.

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα η καλύτερη εποχή στο μυαλό μας για ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδανική και για αλλαγή της διατροφής μας. Το γεγονός ότι είμαστε έξω πιο συχνά και ιδρώνουμε, σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όπως αφυδάτωση, δερματικές ευαισθησίες και ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα. Ποια είναι η πιο απλή (και νόστιμη) λύση; Να τρώτε φρούτα και λαχανικά ντόπιας παραγωγής και εποχής. Τα θρεπτικά τους συστατικά βρίσκονται στο μέγιστο τώρα και μέσα σε όλα θα σας βοηθήσουν να δείχνετε και να νιώθετε καλύτερα.
Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C και ταυτόχρονα περιέχουν ωφέλιμα φυτοχημικά όπως λυκοπένιο, το οποίο δρα κατά των χρόνιων παθήσεων, όπως  ο καρκίνος. Συν τοις άλλοις είναι ενυδατικές με 95% περιεκτικότητα σε νερό.
Πορτοκάλια
Τα γλυκά αυτά εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που μας είναι απαραίτητο το καλοκαίρι, καθώς το χάνουμε με τον ιδρώτα, κάτι που μας βάζει σε κίνδυνο για μυϊκές κράμπες. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα πορτοκάλια μας παρέχουν περίπου 80% νερό, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C, με ένα μέτριο πορτοκάλι να μας παρέχει 70mg.
Σέλερι
Η αίσθηση φουσκώματος όταν ετοιμαζόμαστε για παραλία δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το σέλερι, όπως και ο μάραθος, όμως, δρουν ως διουρητικά και μας βοηθούν να χάσουμε έξτρα βάρος από υγρά, χωρίς να παθαίνουμε αφυδάτωση. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά τους ενεργοποιούν τα νεφρά, προκαλώντας τα να διώξουν τα έξτρα υγρά και απόβλητα από τον οργανισμό, μειώνοντας το πρήξιμο στην κοιλιά.
Κολοκυθάκια
Το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό περιέχει μια φυτική ίνα που ονομάζεται πεκτίνη και συνδέεται με αυξημένη καρδιακή υγεία και μείωση της χοληστερόλης. Έχει περιεκτικότητα 95% σε νερό, ενώ μας παρέχει κάλιο, βιταμίνη C, μικρή ποσότητα βιταμίνης Α, όπως και ποσότητες μαγνησίου και σιδήρου.
Μούρα
Μούρα όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, φτάνοντας τα 8 γραμμάρια ανά ποσότητας φλιτζανιού. Ακόμη, η βιταμίνη C τους είναι υψηλή και γενικά είναι άκρως αντιοξειδωτικά και δροσερά, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Στην οικογένεια ανήκουν και οι φράουλες και τα μύρτιλα, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Στα πλεονεκτήματά τους προσθέστε και το ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως, κάτι που συμβάλλει σε καλύτερη εμφάνιση, υφή και δομή του δέρματος. Άλλες καλές πηγές φλαβονοειδών είναι και οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, το θυμάρι και ο άνηθος.
Καρπούζι
Το αγαπημένο αυτό καλοκαιρινό φρούτο αυτό είναι σούπερ ενυδατικό, με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο εκτός του ότι μας ενυδατώνει, μας δροσίζει και μας κρατά χορτάτους, μειώνοντας τις λιγούρες μας. Μέσα σε όλα περιέχει και λυκοπένιο, που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας.
Πεπόνι
Το πεπόνι είναι επίσης διουρητικό και είναι πολύ ωφέλιμο για τις γυναίκες, οι οποίες επηρεάζονται πολύ από ορμονικές αλλαγές. Ακόμη, παρέχει αρκετή βιταμίνη C και βιταμίνη Α, ενώ έχει περιεκτικότητα και σε κάλιο.
Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια
Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα νεκταρίνια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που σας βοηθούν να ελέγξετε την πείνα σας και το τσιμπολόγημα, ενώ κάνουν καλό στην εντερική υγεία.Τόσο τα νεκταρίνια, όσο και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και την αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη, ενώ τα ροδάκινα περιέχουν αρκετή βιταμίνη C, για να περάσετε το καλοκαίρι σας προστατευμένοι.
Καλοκαιρινές πράσινες σαλάτες
Τα ωμά, φρέσκα, σκουρόχρωμα, πράσινα λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για την καλοκαιρινή σας σαλάτα. Το ωμό σπανάκι, για παράδειγμα, και η λαχανίδα κάνουν καλό στο δέρμα, με τα καροτενοειδή τους, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, να προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία. Μειώνουν την ευαισθησία στη UV ακτινοβολία και επιδιορθώνουν το ξηρό δέρμα, ενδυναμώνοντας τις άμυνες του δέρματος. Ενισχύστε τη σαλάτα σας και με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως καρότα, βερίκοκα, πεπόνι, ντομάτα, πιπέρι καγιέν κ.ο.κ.
Σύκα
Αργούν να μπουν στο πιάτο μας και μένουν για λίγο, γι’ αυτό όσο είναι η εποχή τους, απολαύστε τα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δρουν σαν ήπια καθαρτικά, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουν πολύ στις διακοπές σας, αν η αλλαγή περιβάλλοντος σας προκαλεί προβλήματα δυσκοιλιότητας. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και αποτελούν φυσικό… αφροδισιακό!
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
FBpage: Getactive

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Οι τέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 30

Μια γυναίκα στα 32 ή στα 35 της είναι ακόμη πολύ νέα και ακμαία, ωστόσο στο σώμα της αρχίζουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζει για να προστατεύσει την υγεία της τόσο σε αυτή τη φάση της ζωής της όσο και στο μέλλον.
1. Η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται
Η ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας ολοκληρώνεται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και μετά τα 30 σταδιακά ο σκελετός αρχίζει να αποδυναμώνεται. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση από τους άντρες (λόγω ορμονικών παραγόντων αλλά και επειδή τα οστά τους είναι πιο μικρά), πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση της σκελετικής τους υγείας. Βασικά μέτρα που πρέπει να υιοθετεί κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 30 ετών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, καθώς και η συστηματική γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης.
2. Το σωματικό βάρος αυξάνεται
Εκτός από οστική μάζα, οι γυναίκες μετά τα 30 χάνουν και μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή –δηλαδή καίει θερμίδες– επομένως η διατήρηση ή η αύξησή της συνεπάγεται και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Για να αντισταθμίσουν οι γυναίκες τη φυσική απώλεια μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών, πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να κάνουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη.
3. Ο κύκλος της περιόδου αλλάζει
Για τις περισσότερες γυναίκες, οι αλλαγές της περιόδου είναι εμφανείς όταν πλησιάζουν τα 40, καθώς ήδη από την ηλικία αυτή ξεκινούν οι πρώτες επιδράσεις της περιεμμηνόπαυσης. Επίσης, στις γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους είναι ιδιαίτερα κοινή η ενδομητρίωση, η οποία επηρεάζει τη διάρκεια της περιόδου και επίσης χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς πόνους κατά την έμμηνο ρύση. Από την άλλη, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί σε αυτή την ηλικία συχνά διαπιστώνουν μείωση της έντασης του πόνου που βιώνουν στην περίοδό τους.
4. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα
Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και αυτό συνεπάγεται πως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αργούν να αντικατασταθούν με καινούρια. Κατά συνέπεια, το δέρμα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και τείνει να γίνεται πιο ξηρό. Ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγή φυσικών ενυδατικών στοιχείων στο δέρμα, όπως το υαλουρονικό οξύ. Έτσι, οι γυναίκες πρέπει να εντείνουν το πρόγραμμα ενυδάτωσης του δέρματός τους τόσο με τη χρήση προϊόντων περιποίησης κατάλληλων για τον τύπο του δέρματός τους όσο και με μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πολύ νερό.
 Medical Daily  

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Η κατακράτηση νερού, επίσης γνωστή ως κατακράτηση υγρών, αναφέρεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς του σώματος, ή τις κοιλότητές του.

Κατακράτηση υγρών - Έως και το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Υπάρχει νερό, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων του σώματός μας. Το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό, όπως και τα όργανα και οι μυς μας.

Μία μέθοδος αντιμετώπισης είναι και η αλλαγή σε ορισμένες πτυχές της διατροφής σας. Στόχος είναι η απελευθέρωση του περιττού νερού μέσω της ούρησης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν με την τόνωση της λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες.

Η διατροφή αυτή ονομάζεται “Waterfall Diet” και το όνομά της οφείλεται προφανώς στον σκοπό που εξυπηρετεί. Επί της αρχής βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τυχόν τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης. Το σέλινο και ο μαϊντανός, καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε κουμαρίνη είναι βασικές για αυτήν τη δίαιτα, καθώς η κουμαρίνη βοηθά τα μακροφάγα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) να διαλύσουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν εισρεύσει στον ιστό.
https://www.madata.gr

Η γυναικεία γκρίνια μερικές φορές κάνει καλό!

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι άνδρες είναι παντρεμένοι ή απλά συζούν με κάποια γυναίκα, αναζητούν ιατρική φροντίδα για τα καρδιακά τους προβλήματα νωρίτερα από τους διαζευγμένους, τους χήρους ή τους ελεύθερους άνδρες!
Τα «οφέλη» του γάμου στην υγεία, ιδιαίτερα για τους άνδρες, ήταν γνωστά από καιρό. Όμως, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, όσοι είναι παντρεμένοι και αισθάνονται κάποιο καρδιακό ενόχλημα, έναν έντονο πόνο στο στήθος ή οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό, έχουν περίπου 75,3% πιθανότητες να φθάσουν σε ένα νοσοκομείο και να εξεταστούν μέσα σε διάστημα έξι ωρών, εξαιτίας της γκρίνιας της συντρόφου. Εν αντιθέσει, όσοι είναι μόνοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν στο νοσοκομείο στο ίδιο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Ο χρόνος αυτός, μέσα στον οποίο μια σύζυγος μπορεί να «πρήξει» με τη μουρμούρα της τον άντρα της, με αποτέλεσμα εκείνος -για να την κάνει να σταματήσει- να πάει στο νοσοκομείο μια ώρα αρχύτερα, είναι πολύ κρίσιμος για την εξέλιξη μιας καρδιοπάθειας και τη σωστή θεραπευτική της αντιμετώπιση.
Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι παντρεμένες ή συζούν με το σύντροφό τους, δεν έχουν το ίδιο «όφελος» υγείας όπως και οι άνδρες, αφού φαίνεται ότι οι πρώτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν το ρόλο του φροντιστή από ότι το –κατά τα άλλα- «ισχυρό» φύλλο!
Τέλος, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι, «η ταχύτερη ιατρική περίθαλψη μπορεί να αποτελεί και έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι παντρεμένοι άνδρες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας από εκείνους που είναι μόνοι τους στη ζωή».
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Candian Medical Association (CMAJ).
πηγή: capitalhealth.gr

Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!

Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!

Ένας Γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου με το ψευδώνυμο OakOak εκπλήσσει ευχάριστα τους συμπολίτες του με μια πολύ απλή αλλά συνάμα εμπνευσμένη κίνηση.
Ο OakOak ενσωματώνει με μαεστρία την τέχνη του στο καθημερινό περιβάλλον, δίνοντας σε διάφορα αντικείμενα νέες, διαφορετικές έννοιες. Με… καμβά το δρόμο και τις λευκές λωρίδες καταφέρνει να δημιουργήσει διασκεδαστικούς χαρακτήρες και καταστάσεις.
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
Perierga.gr - Δημιουργικές διαβάσεις στους δρόμους!
https://perierga.gr

H διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!

perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!

Στο δυτικό κόσμο τα πρότυπα και τα στάνταρ της γυναικείας ομορφιάς είναι καθορισμένα και έχουν να κάνουν κυρίως με έναν συγκεκριμένο τύπο εξωτερικής εμφάνισης που συνοδεύεται από ένα όμορφο πρόσωπο και ένα καλλίγραμμο σώμα. Αν και η έννοια της ομορφιάς είναι υποκειμενική και εξαρτάται κάθε φορά από το μάτι του θεατή, από το πώς αντιλαμβάνεται δηλαδή ο κάθε άνθρωπος την έννοια του ωραίου. Και αυτό είναι, βέβαια, πέρα για πέρα αληθινό εάν ρίξετε μια ματιά στους διαφορετικούς ορισμούς της ομορφιάς ανά τον κόσμο. Αυτό που κάποιος βρίσκει όμορφο κάποιος άλλος μπορεί να το θεωρήσει άσχημο ή εξωφρενικό. Άλλωστε δεν ζούμε όλοι σύμφωνα με τις ίδιες προδιαγραφές και αρχές. Είμαστε διαφορετικοί. Έτσι είναι και η ομορφιά… Σε άγνωστους λαούς του πλανήτη η έννοια «γυναικεία ομορφιά» είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από ό,τι εμείς οι «πολιτισμένοι» γνωρίζουμε. Και οι γυναίκες που ακολουθούν θεωρούνται «πολύ όμορφες» στους πολιτισμούς τους.
1. The Mursi, Αιθιοπία

perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Όσο πιο μεγάλος είναι ο δακτύλιος που τοποθετούν στα χείλη τους οι γυναίκες Mursi στην Αιθιοπία τόσο πιο καταξιωμένες, σεξουαλικές και ισχυρές προσωπικότητες είναι.
2. The Kayan, Ταϊλάνδη
perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Η ομορφιά εδώ έχει να κάνει με τον μακρύ λαιμό. Με το πέρασματων χρόνων οι γυναίκες τοποθετούν δακτυλίους στο λαιμό τους με σκοπό να κερδίσουν την προτίμηση των αρσενικών.
3. The Masai, Κένυα
perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Όλα εδώ έχουν να κάνουν με τα αυτιά και πιο συγκεκριμένα με τις… γεγάλες τρύπες στα αυτιά των γυναικών. Όσο μεγαλύτερες τόσο το καλύτερο και για τις ίδιες αλλά και για τους άντρες.
4. Αμαζόνιος
perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Βασικό κριτήριο ομορφιάς στις γυναίκες του Αμαζονίου είναι το body painting. Χρησιμοποιώντας αίμα ζώων αλλά και διάφορα φυτά οι γυναίκες συμπεριφέρονται στο σώμα τους σαν να είναι ένας ζωντανός καμβάς.
5. Μέση Ανατολή

perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Κρυμμένη ομορφιά! Από τις λίγες περιπτώσεις στον κόσμο που η ομορφιά δεν έχει πρόσωπο και δεν είναι αυτό που βλέπει κάποιος εξωτερικά σε μια γυναίκα, αλλά αυτό που υπάρχει κάτω από τα τεράστια φορέματα και τις σκουρόχρωμες μπούργκες.
6. The Maori, Νέα Ζηλανδία
perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Όσο πιο πολύ χρώμα υπάρχει στα χείλη και το πηγούνι τόσο πιο ελκυστική είναι μια γυναίκα Maori. Τα τατουάζ στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου είναι απαραίτητα στις γυναίκες της εν λόγω πολυνησιακής φυλής.
7. Μαυριτανία
perierga.gr - Η διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς στον κόσμο!
Η ομορφιά εδώ έχει να κάνει με το… βάρος. Όσο πιο παχουλή είναι μια γυναίκα τόσο πιο ποθητή γίνεται. Οι μητέρες μάλιστα προσπαθούν να παχύνουν τα κορίτσια τους από τη νεαρή ηλικία δίνοντάς τους μεγάλες ποσότητες από γάλα καμήλας καθημερινά.
http://perierga.gr
]

Πώς δημιουργείται ένα κύμα καύσωνα

Perierga.gr - Πώς δημιουργείται ένα κύμα καύσωνα;

ίγοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν απέναντι σε ένα κύμα καύσωνα, κι αυτό γιατί συνήθως καλύπτουν μια ευρεία γεωγραφική περιοχή. Αν τύχαινε ολόκληρος ο κόσμος βέβαια να βιώσει κάποια στιγμή ένα κύμα καύσωνα, οι επιλογές για την αντιμετώπισή του θα ήταν ανύπαρκτες.
Η επιστημονική εξήγηση για τα κύματα καύσωνα
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για τα κύματα καύσωνα δεν υπάρχει επίσημος ορισμός. Γενικά, ένα κύμα καύσωνα συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλές ημέρες ή εβδομάδες με υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες για μια περιοχή, κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου του έτους.
Για μια περιοχή, όπως για την Οτάβα των ΗΠΑ μπορεί οι 35 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο να θεωρηθούν ως κύμα καύσωνα, αλλά για το Τέξας να είναι μια μέση θερμοκρασία των καλοκαιρινών μηνών.
Τα θερμικά αυτά κύματα συμβαίνουν επομένως, όπου αναπτύσσεται ένα σύστημα υψηλής πίεσης σε μια περιοχή. Αυτό το σύστημα υψηλής πίεσης σχηματίζει ένα «καπάκι» πάνω από την πληγείσα περιοχή, παγιδεύοντας τη θερμότητα που διαφορετικά θα ανέβαινε ψηλότερα στον αέρα και θα κρύωνε. Αυτό το φαινόμενο μειώνει επομένως την πιθανότητα σχηματισμού βροχοπτώσεων και παράλληλα συνεχίζει να «κρατά» τη θερμότητα που έχει αναπτυχθεί πάνω από μια περιοχή.
Perierga.gr - Πώς δημιουργείται ένα κύμα καύσωνα;
Αυτά τα συστήματα υψηλής πίεσης κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς και αλλάζουν δυσκολότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα μπορεί να παραμένει για μέρες πάνω από μια περιοχή.
Για παράδειγμα, το κύμα καύσωνα που έπληξε τις ΗΠΑ το 2012, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν καταγραφεί πάνω από 8.000 θερμοκρασίες-ρεκόρ, παρέμεινε στη μέση της χώρας, επειδή οι άνεμοι ήταν αδύναμοι στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, για να μετακινήσουν αυτά τα κύματα. Η μετακίνηση ενός τέτοιου συστήματος υψηλής πίεσης και άρα η πτώση της θερμοκρασίας συντελείται επομένως, μόνο όταν υπάρχουν ισχυρά ρεύματα αέρα.
Ο ανθρώπινος παράγοντας
Το παγκόσμιο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και την Αμερική αυτό το καλοκαίρι μπορεί να αποδοθεί επομένως σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Αφενός, στην έλλειψη τέτοιων δυνατών ανέμων και αφετέρου στον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πέρα από την επιστημονική λοιπόν εξήγηση, που συνοδεύει την ύπαρξη ενός κύματος καύσωνα, η γενικότερη τάση των υψηλότερων θερμοκρασιών που διαρκούν μεγαλύτερες περιόδους αποδίδεται και σε διάφορα αέρια που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Μαρτίου του 2018, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Climate Change», οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον ανθρώπινο παράγονται θα ξεπεράσει τις φυσικές αιτίες ως κύρια πηγή της έντονης θερμότητας μέσα στο 2020 με 2030.
https://perierga.gr

Η αγάπη για εμένα...



«Ο έρωτας είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, η αγάπη έχει πολλές μορφές. Ο έρωτας είναι σαφέστερος και ειλικρινέστερος από την αγάπη. Η αγάπη είναι μια λέξη η οποία προσφέρεται για πάρα πολλές χρήσεις. Αγάπη μητρική, συζυγική, αγάπη προς τον ανήμπορο ή προς αυτό που ονειρευόμαστε. Η αγάπη έχει πάντα τις εξηγήσεις της. Ο έρωτας δεν τις έχει. Αυτή η αγάπη δεν μας παρατάει σύξυλους να φύγει όπως μας παρατάει ο έρωτας. Είναι λέξη μεγάλης αντοχής. Δεν τη βλέπεις ξαπλωμένη κάτω και διαψευδόμενη όπως βλέπεις τον έρωτα. Η αγάπη είναι κι αυτή ένα αίσθημα που δε συμβαίνει ποτέ ταυτόχρονα και στους δύο και πεθαίνει πριν προλάβει να γεράσει. Αγάπη και έρωτας είναι μια διεκδίκηση, όχι μια κατάκτηση. Είναι μια πάλη». Κική Δημουλά
Όταν μου ζητήθηκε να γράψω αυτό το άρθρο για την αγάπη μέσα στο καλοκαίρι, σκέφτηκα να μιλήσω για καλοκαιρινούς έρωτες βουτηγμένους στην αλμύρα της θάλασσας και στον καυτό ήλιο που εξελίχθηκαν σε αληθινή αγάπη, όμως αυτό έμοιαζε τόσο ουτοπικό τότε. Έτσι λοιπόν, οι μήνες πέρασαν, το άρθρο ξεχάστηκε (πως θα το εξηγούσε αυτό ο Φρόυντ ψυχαναλυτικά;) και σήμερα που καταπιάνομαι έχουν αρχίσει ήδη τα κρύα.
Με αυτό το άρθρο ασχολούμαι τόσους μήνες, γράφω και σβήνω και δεν μπορώ να το ολοκληρώσω. Αναρωτιέμαι, αν τελικώς, είναι τόσο δύσκολο να μιλήσουμε για την αγάπη; Ίσως να είναι τόσο δύσκολο γιατί δεν έχουμε βιώσει την πραγματική αγάπη. Τι είναι η όμως η αγάπη σύμφωνα με την άποψη της ψυχολογίας;
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από την αρχαιότητα. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές για την λέξη αγάπη, όπως η φιλία, την οποία αντιλαμβάνονταν ως μια βαθιά αλλά χωρίς σεξουαλική διάσταση, οικειότητα, ανάμεσα σε στενούς φίλους ή μέλη μιας οικογένειας. Από την άλλη στην αρχαία Ρώμη, το Ludus, που περιγράφει τη διαδικασία του φλερτ. Επομένως, η αγάπη για τους αρχαίους, ήταν ένας πιο γενικευμένος όρος και δεν είχε να κάνει με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τους ανθρώπους. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως για να μπορέσουμε να νοιαστούμε για τους άλλους, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τον εαυτό και να αγαπήσουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας.
Παλιότερα όταν θα μου ζητούσαν να μιλήσω για την αγάπη θα περιέγραφα αυτά που κάνω εγώ, δηλαδή τον τρόπο που δείχνω εγώ την αγάπη μου στους άλλους. Τώρα όμως νιώθω την ανάγκη να μιλήσω για την αγάπη που εισπράττω τον τελευταίο καιρό, για τον απόλυτο, ολοκληρωτικό και καθηλωτικό έρωτα που έχει μετατραπεί σε αγάπη αληθινή. Η αγάπη φαίνεται στις πράξεις, γιατί στα λόγια όλοι καλοί είμαστε, όταν χρειάζεται όμως να την αποδείξουμε εκεί υστερούμε. Αγάπη είναι να ακούει μια μικρή δόση μελαγχολίας στον τόνο της φωνής σου και να έρχεται να σε δει, ακόμη κι αν δούλευε δώδεκα ώρες συνεχόμενα. Να νιώθει τόσα πολλά συναισθήματα που να τρομάζει κι ο ίδιος και να τα στριμώχνει σε μια τούρτα σοκολάτα και ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα. Να σου ζητάει να του χαϊδέψεις τα μαλλιά και να τον παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά σου. Αγάπη είναι οι σιωπές, η οικειότητα που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων που ήταν άγνωστοι και τώρα έχουν γίνει ένα. Αγάπη είναι να γελάμε με τα ίδια αστεία, να έχουμε τον δικό μας κώδικα επικοινωνίας και να μιλάμε με μια ματιά. Αγάπη είναι να κάνεις όνειρα για το κοινό μέλλον, να γίνεσαι μελό και να αναθεωρείς όλη την κοσμοθεωρία σου. Αγάπη είναι να παθαίνεις όλα τα παραπάνω, χωρίς να αλλοτριώνεσαι, χωρίς να χάσεις στιγμή την προσωπικότητα σου, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.
Όπως διάβασα πριν μερικούς μήνες σε ένα άρθρο και ταυτίστηκα αμέσως: «Η καρδιά θέλει φωνές, ψίθυρους κι ουρλιαχτά στα πιο βαθιά σκοτάδια της νύχτας και στα πρώτα φώτα της μέρας. Θέλει σύντροφο και φίλο να ακούει, να αντιδρά, να μαλώνει και να ανέχεται. Να μοιράζεται αναποδιές, τρικλοποδιές κι επιτυχίες. Να στέκεται δίπλα χωρίς να βαρυγκωμάει και να είναι παρών ακόμη κι όταν είναι απών. Η καρδιά θέλει να περνάει καλά. Δε τη νοιάζει ο χρόνος κι ο χώρος, οι συνθήκες ή ο κόσμος. Η καρδιά θέλει άνθρωπο».

Στον άνθρωπο μου, με αγάπη…

«Τροφή για σκέψη»… κυριολεκτικά όμως!



Οι θεραπευόμενοι συχνά με ρωτούν ‘τι να πάρω για το άγχος που με εμποδίζει να κοιμηθώ;’… ‘υπάρχουν κάποιες αντικαταθλιπτικές τροφές;’… ‘πώς θα βελτιώσω τη μάθηση – μνήμη – απόδοση με καλή διατροφή;’… ‘είναι αλήθεια πως οι ψυχώσεις επηρεάζονται από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών;’…. ‘θα ξεπεράσω τις κρίσεις πανικού με συμπληρώματα βιταμινών;’….

Για τέτοιου τύπου ερωτήματα, υπάρχουν τα καλά νέα και τα κακά νέα:
Τα καλά νέα είναι ότι ναι, με τη δίαιτα που επιλέγουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ν’ αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη φάση, να χαλαρώσει, αλλά και να διατηρεί γενικά την υγεία του και την καλή του διάθεση. Τα κακά νέα είναι πως η καλή διατροφή, δεν συνιστά αυτοτελή θεραπεία, όταν ήδη έχουμε μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή ή ένα γνωστικό έλλειμμα.
Με απλά λόγια ας δούμε ένα παράδειγμα: ναι μπορεί να νιώθουμε ‘πεσμένοι’, ανήσυχοι, χωρίς ενέργεια και διάθεση, απαθείς, βαριεστημένοι ή ακόμα και ‘καταθλιπτικοί’ ως αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής που στερείται συστηματικά βασικών θρεπτικών συστατικών.
Αλλά δυστυχώς όχι, δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε μια εγκατεστημένη κατάθλιψη ούτε με συμπληρώματα, ούτε με υπερδοσολογία θρεπτικών συστατικών. Όσο καταπληκτική κι εμπλουτισμένη να είναι η διατροφή μας, από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος μας είναι έτσι φτιαγμένος που επηρεάζεται από την έλλειψη, αλλά δεν ωφελείται εξίσου από το πλεόνασμα.
Ο εγκέφαλος μας αποτελείται από πάρα πολλά νευρικά κύτταρα που λειτουργούν σε πολύπλοκα δίκτυα κι εκκρίνουν χημικές ουσίες που ρυθμίζουν αυτή τη λειτουργία. Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες μας λένε τι συμβαίνει εάν υπάρχει έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού στον οργανισμό, π.χ. ένα αμινοξύ, κάποια βιταμίνη.
Η λειτουργία του εγκεφάλου μας επηρεάζεται αρνητικά σχετικά σύντομα, για παράδειγμα η σκέψη μας μπορεί να μην είναι καθαρή, να μη λειτουργεί καλά η μνήμη και η μάθηση, μόνο μετά από ένα μήνα ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών Β. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών θα δούμε άμεσα θεαματική βελτίωση στις γνωστικές μας λειτουργίες.
Ούτε υπάρχουν μαγικές τροφές που θα μας κάνουν άμεσα πιο αποδοτικούς. Για παράδειγμα, υπάρχει πληθώρα τίτλων στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς η σοκολάτα βελτιώνει τη μνήμη μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Η ποσότητα όμως που χρειάζεται ημερησίως για να παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή, είναι αδύνατον να την φάει ένας φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς να κάνει άλλη ζημιά στην υγεία του – μιλάμε για κιλά και όχι γραμμάρια σοκολάτας! Επιπλέον, τα ίδια αντιοξειδωτικά βρίσκουμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η τρυπτοφάνη, που διαφημίζεται ως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, που ελέγχει μεταξύ άλλων τη διάθεση. Αν λοιπόν η διατροφή μας δεν έχει αρκετή τρυπτοφάνη, η διάθεση μας θα επηρεαστεί αρνητικά. Και το αντίστροφο; Όχι απαραίτητα. Γιατί ακόμα κι αν έχουμε περίσσεια τρυπτοφάνης και κατ’ επέκταση σεροτονίνης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί από τον εγκέφαλο με τον τρόπο που θα θέλαμε.
Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ψυχοσωματική μας υγεία με όσο πιο φυσικούς τρόπους μπορούμε. Η καλής ποιότητας τροφή είναι απαραίτητη για να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενώ το σώμα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με κάτι λιγότερο, το πνεύμα χρειάζεται και κάτι περισσότερο, ξεκινώντας από το πιάτο μας.

Όπως όμως σε όλα τα ζητήματα υγείας, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική!


http://www.xamogelakia.com



Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...