Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά

Ποιες φράσεις είναι σημαντικές στη ζωή μας;
«Σήμερα ήταν μια καλή μέρα»: Αρκεί να το πεις έστω μια φορά για να δεις τη ζωή σου πιο αισιόδοξα.
«Καταλαβαίνω»: Πιο σημαντικό από το να έχεις πάντα δίκιο, είναι το να έχεις πάντα επίγνωση.
«Σ’αγαπώ»: Όλοι θέλουν κατά βάθος να το πουν και όλοι θέλουν να το ακούσουν.
«Σε εμπιστεύομαι»: Όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους σε αυτή τη ζωή.
«Μπορώ και καλύτερα»: Μόλις το πεις, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή για να το κάνεις και πραγματικότητα.
«Έκανα το καλύτερο που μπορούσα»: Αν όντως είναι αλήθεια, θα νιώσεις πολύ περήφανος για τον εαυτό σου και όσα κατάφερες.
«Συγχαρητήρια»: Αν το πεις χωρίς ίχνος ζήλιας, θα σε εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο.
«Συγγνώμη»: Είναι πολύ λυτρωτικό όταν το λες και το εννοείς.
«Πήρα μια απόφαση»: Η ευθύνη που εμπεριέχει αυτή η φράση, μετατρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα από αγγαρεία σε συνειδητή επιλογή.
«Δεν έχω τελειώσει»: Μόνο εσύ αποφασίζεις πότε ένα κεφάλαιο έχει κλείσει στη ζωή σου.
«Αρκετά!»: Χρειάζεται να ξέρεις που να βάζεις ο ίδιος τα όριά σου.
«Δεν είναι πολύ όμορφο;»: Όσο περισσότερο παρατηρείς την ομορφιά του κόσμου που σε περιβάλλει, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθεις.
«Είσαι καταπληκτικός»: Άσε τον εαυτό σου να νιώσει θαυμασμό για κάποιον άλλο και θα νιώσεις πολύ πιο δυνατός.
«Πιστεύω σε αυτό»: Είτε πρόκειται για το θεό, είτε για μια απλή ιδέα, πρέπει να δείξεις πίστη σε κάτι στη ζωή σου.
«Δεν ξέρω πως να το κάνω»: Καλύτερα να παραδεχτείς την άγνοιά σου για κάτι και να μάθεις, παρά να προσποιηθείς ότι γνωρίζεις.
Σε ευχαριστώ που βοήθησες να γίνει πραγματικότητα αυτό»: Γιατί κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του σε αυτή τη ζωή και χρειάζεται να δείχνει ευγνωμοσύνη σε αυτούς που τον βοηθούν.
Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος; Τι πρέπει να αποφύγουμε;
Αποφύγετε:
– να κριτικάρετε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι συμβαίνει,
– να έχετε τύψεις γιατί δεν ανταποκριθήκατε σ’ αυτό που περίμεναν οι άλλοι,
– να έχετε αυξημένες προσδοκίες για τον εαυτό σας και τους άλλους
– και να ‘εκφράζεστε’ αρνητικά»
Για την αποφυγή του άγχους θα πρέπει κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης, να κάνει αυτοδιάλογο, να νιώθει ευτυχής με όσα έχει καταφέρει, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να βάλει δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή του.
«Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικά μόρια, όπως ‘μην’ ή ‘δεν’, και λέξεις με αρνητική χροιά, όπως το ‘πρέπει’. Οι σκέψεις σας συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τη συμπεριφορά σας.
Μιλήστε στον εαυτό σας είτε εξωτερικά, δηλαδή φωναχτά, είτε εσωτερικά, δηλαδή από μέσα σας, προσπαθώντας να τον χαλαρώσετε και να τον αποπροσανατολίσετε από αρνητικές σκέψεις.
Βρείτε αφορμές να γελάσετε ή παρακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση που σας κάνει να γελάτε. Αυτομάτως πηγαίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε καλά.
Θυμηθείτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, εκπνέοντας προς τα έξω κι έχοντας στο μυαλό σας μια όμορφη σκέψη ή εικόνα. Και, φυσικά, γυμναστείτε ή βάλτε κάποια δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή σας.
πηγή : on-news

Να βρεις ανθρώπους που δε σταματάνε να ονειρεύονταιΝα βρεις ανθρώπους που σε σέβονται και σε εκτιμούν πραγματικά γι’ αυτό που είσαι.

Να βρεις ανθρώπους που σου κάνουν χώρο στη ζωή τους και δε σε βάζουν να στριμωχτείς.
Να βρεις ανθρώπους που δεν προσπαθούν να σε αλλάξουν για να μοιάσεις σε αυτό που εκείνοι έχουν ονειρευτεί.
Να βρεις ανθρώπους που σε κοιτάνε λες και είσαι κάτι το μαγικό.
Να βρεις ανθρώπους που δεν κουτσομπολεύουν, που δε θέλουν το κακό κανενός, που δε χαίρονται με τα προβλήματα των άλλων.
Να βρεις ανθρώπους που στις σχέσεις τους έχουν μόνο σκηνή και ποτέ παρασκήνιο.
Να βρεις ανθρώπους διάφανους. Που λένε αυτό που νιώθουν και που νιώθουν αυτό ακριβώς που λένε.
Να βρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου και τα καταφέρνουν.
Να βρεις ανθρώπους που προσπαθούν ακόμα να κάνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καλύτερο.
Να βρεις ανθρώπους που δε σταματάνε να ονειρεύονται και δε συμβιβάζονται με το άσχημο και το άδικο.
Να βρεις ανθρώπους που δεν τους αρέσει να κρίνουν και να λογοκρίνουν του άλλους.
Να βρεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να παραμένεις σιωπηλός, χωρίς να νιώθει κανείς αμηχανία.
Να βρεις ανθρώπους που επιμένουν να βλέπουν πάντα το καλό στους άλλους. Πάντα. Ακόμα και αν θα έπρεπε να ξέρουν πια καλύτερα.
Να βρεις ανθρώπους που ποτέ δε θα σε πληγώσουν επίτηδες.
Να βρεις ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σπίτι σου.
Να βρεις ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις μέσα σου ζέστη.
Να βρεις ανθρώπους όμορφους. Από μέσα.
Αν δεν τους έχεις βρει, συνέχισε να ψάχνεις.
Βρίσκονται ανάμεσά μας. Ναι. Είμαι σίγουρη.
Και, όταν τους βρεις, να κάνεις τα πάντα για να τους κρατήσεις στη ζωή σου και για να είναι ευτυχισμένοι. Και να μην τους αφήσεις ποτέ να νιώσουν μόνοι. (Ξέρεις, οι άνθρωποι που περιγράφω νιώθουν εύκολα μόνοι).
Να τους θαυμάζεις- γιατί το αξίζουν. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Από σκέτο θαυμασμό δεν ευτύχησε ποτέ κανείς. Όταν τους βρεις, να τους αγαπάς και να τους το δείχνεις κάθε στιγμή. Να τους το δείχνεις, γιατί δεν το θεωρούν δεδομένο, γιατί δεν το ξέρουν. Να τους το λες αλλά, κυρίως, να τους το δείχνεις.
Και πάντα να θυμάσαι τι έχουν περάσει οι άνθρωποι αυτοί: Οι άνθρωποι αυτοί είναι μειονότητα. Και είναι δύσκολο να ζεις πάντα ως μειονότητα.
πηγές : [awaken][loukini]

Η αγάπη είναι ευγένεια της ψυχής και δεν την έχουν όλοι

Η αγάπη είναι ευγένεια της ψυχής και δεν την έχουν όλοι.

«Στα μάτια του ανθρώπου καθρεφτίζεται η ψυχή του …
είναι η ψυχή που μου λέει να σε ακολουθήσω …
στην εύθραυστη μελαγχολία που κρύβει το βλέμμα σου …
στο άγριο πέλαγος των χειλιών σου …
στο αύριο που δεν έχει έρθει ακόμη …
στο δρόμο σου που περνάει απ την καρδιά μου …
Η αγάπη και η φιλία είναι η δίδυμη ψυχή του ανθρωπισμού.
Ακτινοβολεί ασταμάτητα φως στην ομίχλη και το σκοτάδι της τόσο απάνθρωπης , άφιλης και εγωιστικής εποχής μας. Σήμερα οι άνθρωποι  διακατέχονται από αμφιθυμικά συναισθήματα . Κλεισμένοι ερμητικά στον ιδιωτικό τους χώρο δεν θέλουν να έχουν επαφές με κανέναν . Ενδόμυχα όμως εύχονται να εισβάλει κάποιος και να σπάσει το κλουβί της μοναξιάς τους με ένα χαμόγελο .
Μαθαίνουμε από μικρά παιδιά να συλλαβίζουμε πρώτα το εγώ και το όχι. Μεγαλώνοντας ίσως ποτέ να μην μάθουμε να λέμε το εσύ και το ναι στην αγάπη. Μένοντας έτσι στην ουσία δέσμιοι του εαυτού μας. Βασιλιάδες σε ένα Βασίλειο μοναχικό .
Αμέτοχοι να κοινωνήσουμε το μυστήριο της αγάπης και να γίνουμε υπήκοοι στην χώρα της ανθρωπιάς.
Τόσοι αιώνες πέρασαν ώστε η κραυγή του ανθρώπου να γίνει ομιλία, και για τους περισσότερους δεν φτάνει μια ολόκληρη ζωή η ομιλία να γίνει συνομιλία .
Γινόμαστε συνεχώς απόμακροι και αποξενωμένοι απ την ζωή από τους άλλους από την ίδια την αγάπη και στην ουσία αδυνατούμε να δούμε ότι με αυτό τον τρόπο αποξενωνόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό απ’ την ίδια μας την φύση. Γινόμαστε όντα αφύσικα.
Όσο ποιο μεγάλη είναι η προσκόλληση στο εγώ μας τόσο πιο πολύ χάνουμε τον εαυτό μας.
“Τα κλειδιά της ειρήνης τα ψάχνουν παντού οι άνθρωποι και δεν βλέπουν πως τα χει η αγάπη περασμένα στην ζώνη της.
“Η αγάπη είναι ένας ψυχικός δεσμός συμπάθειας στοργής και αφοσίωσης με ανιδιοτελή χαρακτήρα .
Μπορεί να διατηρηθεί χωρίς αμοιβαιότητα και να αγκαλιάζει τους πάντες . Κι αυτό γιατί η αγάπη είναι ένα υπαρξιακό γεγονός, ένα βαθύ συναίσθημα με απέραντη δύναμη και τρυφερότητα. Αποτέλεσμα αυτού συναισθήματος είναι να αναβλύζει από την ψυχή του ανθρώπου ένα αίσθημα ευφορίας και ασφάλειας, αλλά και να κομίζει ένα νόημα στην ζωή του ανθρώπου .
Η αγάπη αρχίζει με μια καλημέρα ,με μια χειραψία, με ένα ζεστό βλέμμα, με ένα χαμόγελο με μια γλυκιά κουβέντα στο ξεκίνημα της κάθε μας ημέρας, δημιουργώντας με τις εκρήξεις της σύμπαντα αγάπης και ανθρωπιάς που κάνουν τον βίο του ανθρώπου βιωτό.
Στην αγάπη όποιος αγαπάει αληθινά και σωστά ψυχολογεί και σέβεται τον άλλο και ακόμα πιο πολύ τον βοηθάει να εξελιχτεί σύμφωνα με την δική του φύση .
Το άνθος της αγάπης πολλές φορές οι άνθρωποι το μετατρέπουν σε σαρκοβόρο άνθος που εγκλωβίζουν τον πλησίον, τον αγαπημένο και τον απομυζούν. Ιδιωτικοποιούνται την ψυχή του στο όνομα της αγάπης .
Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Αυτοί που ξέρουν να αγαπούν αληθινά , δεν θέλουν να εξουσιάζουν, αλλά μελετούν και ψυχολογούν με προσοχή τον άλλο περικλείοντας τον με το ενδιαφέρον τους, ώστε να τον βοηθήσουν αν χρειαστεί και πάντα με στοργή και τρυφερότητα .
Γιατί η αγάπη είναι Ευγένεια Ψυχής. Η αγάπη είναι μια σύμμειξη με τον άλλο όπου ο καθένας διατηρεί ακέραιη και ανόθευτη την ατομικότητα του. Μια αγάπη που το άτομο δεν βλέπει το αγαπημένο πρόσωπο  σαν προέκταση του εαυτού του. Παρόλο που είσαι το μισό κομμάτι μιας σχέσης πρέπει να παραμένεις ολόκληρος σαν άτομο ,πέρα από την σχέση .
Εμφύσημα πνοής , που αντί να εξαντλεί, να ενδυναμώνει το ενιαίο του αισθήματος της αγάπης μας ,ν να το τονώνει και να το αναπαράγει , να το εξελίσσει και να εξελίσσει και εμάς μαζί . Η αγάπη να μην στέκεται εμπόδιο, απομονώνοντας μας από τον κόσμο.
Γιατί αυτή η ανεδαφική φυγή από τους ανθρώπους όταν διαιωνίζεται και γίνεται τρόπος ζωής, ακόμη και όταν ξεκινάει ως αγάπη, δεν έχει μέλλον. Η αγάπη είναι μια φωτιά που τροφοδοτείται, όχι μόνον από τον άλλο, αλλά και από τους άλλους.
Η τέχνη της αγάπης είναι πίσω από την κουρτίνα της ζωής.
Αυτή που αδυνατούν να επιλέξουν οι άνθρωποι. Αυτή που είναι εμπρός στα μάτια τους και πεισματικά την αγνοούν. εμπρός τους είναι και αυτοί ψάχνουν. Το πιό εύκολο και απλό το κάνουν να φαντάζει δύσκολο και ανυπέρβλητο, αδύνατο. Κάνουν την αγάπη ανύπαρκτη στην ζωή τους.
Γίνονται ανέραστοι και ανίκανοι ευνουχίζοντας την ίδια τους την ύπαρξη. Στερούν από τον εαυτό τους την ευτυχία. Ψάχνουν παντού εκτός από εκεί που πρέπει..
Μα είναι τόσο απλό. Μην χάνεστε μέσα σε λόγια και σκέψεις, σε πολύπαθες αναζητήσεις, μάταια δεν θα το βρείτε. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι ένας. Αυτός που φέρνει την ζωή .
και ο τρόπος για να το βρεις είναι πάλι ένας και μοναδικός.
Θέλεις να στον πω ; Σιώπα και άκου την ζωή, άκου τον χτύπο που ηχεί ρυθμικά. Άκου.
Άκουσες ; πίσω από αυτή την κουρτίνα κρύβονται όλα τα φανερά μυστικά. Είναι τόσο απλό και όμορφο .
Ο χτύπος της καρδιάς σου είναι. Μάθε να τον ακούς, ζήσε την μελωδία
χόρεψε στον ρυθμό του. Ζήσε σου λέει. Αλλά δεν έχει λόγια να στο πει . Πρέπει να μάθεις να μιλάς την γλώσσα του .
Ανθρωπιά λέγεται. Και την μιλούν οι άνθρωποι .
Αυτοί που έμαθαν απ’ την ζωή να την ακούν.»

Έτσι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία σας!!!Έτσι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία σας.

Από την αγνή απόλαυση μέχρι την ακραία μιζέρια, οι άνθρωποι βιώνουν μια τεράστια ποικιλία συναισθημάτων που δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό αίσθημα μέσα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος απελευθερώνει διαφορετικά χημικά ως απάντηση στα πράγματα που βιώνουμε. Για παράδειγμα, όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη θέτει το σώμα σας σε μια κατάσταση που σκέφτεται την επιβίωση του. Ωστόσο, όταν είστε απίστευτα ευτυχισμένοι, ο εγκέφαλος σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και σεροτονίνη.
Φυσικά, υπάρχουν επίσης φορές που έχετε αρνητικές σκέψεις. Πως αντιδρά το σώμα σας;
Τι γίνεται με τις φορές που έχετε θετικές σκέψεις; Και υπάρχουν στιγμές που δεν νιώθετε απαραίτητα αρνητικά ή θετικά. Πως επηρεάζει αυτό το σώμα σας;
Θετικότητα εναντίων αρνητικότητας
Ενώ η δυαδικότητα είναι παρούσα στον κόσμο μέχρι ένα βαθμό, πρώτα ορίζουμε και κρίνουμε τα πράγματα ως θετικά ή αρνητικά. Καθώς ορίζουμε το πώς σκεφτόμαστε κάτι ή το πως θα έπρεπε να είναι, ο εγκέφαλος μας αρχίζει να εμφανίζει τα συναισθήματα μας στον κόσμο. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι οδηγείτε στην εθνική οδό και κάποιος σας μπλοκάρει. Αυτή την μέρα, μπορεί να ήσασταν έντονα θυμωμένοι και χωρίς να το συνειδητοποιείτε, είχατε κακή διάθεση και αισθανόσασταν αρνητικά για τα πάντα. Την επόμενη μέρα, η ίδια ιστορία μπορεί να συμβεί αλλά απλώς πατάτε φρένο και αποφεύγετε την σύγκρουση. Αυτό οδηγεί σε μια ερώτηση: είναι τα πράγματα έντονα αρνητικά και θετικά ή τα ορίζουμε εμείς ως αρνητικά και θετικά;
Αναθεωρήστε τις αντιλήψεις σας:
Αφού το σκεφτείτε για λίγο ίσως συνειδητοποιήσετε πως δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα αρνητικές ή θετικές εμπειρίες παρά αυτές που ορίζουμε ως τέτοιες. Ως αποτέλεσμα, είναι η αντίληψη μας για μια κατάσταση ή η εμπειρία που έχουν την εξουσία για το πώς αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης και το πώς επηρεάζεται το σώμα μας από αυτή. Παρόλο που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τους ορισμούς μας για κάθε εμπειρία και να την χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε, ίσως να μην είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να εκτιμήσουμε πως τα συναισθήματα μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.
Ο Ιπποκράτης είχε πει:
«Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμος να απαλλαχθεί από τις αιτίες της ασθένειας του. Μόνο τότε μπορεί να βοηθηθεί.»
CLICK TO TWEETΗ σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό
Αν και δεν μπορούμε να τη δούμε, η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό είναι ισχυρή.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στη σωματική υγεία. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές μας προκλήσεις και να έχουμε θετική ψυχική στάση για να δημιουργήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής ή μπορούμε να αγνοήσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα και να έχουμε αυτοκαταστροφικές σκέψεις για να δημιουργήσουμε έναν αρνητικό τρόπο ζωής. Για ποιο λόγο;
Ουσιαστικά, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα μας είναι ενέργεια που αποθηκεύεται στην κυτταρική μνήμη του σώματος μας. Έχετε περάσει ποτέ κάτι που άφησε ένα συναισθηματικό σημάδι σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος σας; Περιστασιακά νιώθετε ότι ακόμα μπορείτε να αισθανθείτε το γεγονός; Είναι πιθανό επειδή αυτή η περιοχή του σώματος σας έχει διατηρήσει την ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτή την εμπειρία. Παρακάτω αναφέρουμε πιθανές περιοχές του σώματος σας που μπορεί να επηρεάζονται από διαφορετικά συναισθήματα.
Περιοχές πόνου και πιθανές αιτίες:
Λαιμός: Αρνείστε να δείτε τις άλλες πλευρές του προβλήματος. Είστε πεισματάρηδες και άκαμπτοι.
Ώμοι: Αντιπροσωπεύουν την ικανότητα να κουβαλάμε τις εμπειρίες της ζωής μας με χαρά. Κάνουμε την ζωή φορτίο με την στάση μας.
Σπονδυλική στήλη: Αντιπροσωπεύει την υποστήριξη στη ζωή.
Πάνω μέρος της πλάτης: Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν, φοβάστε την αγάπη.
Μέση: Νιώθετε ενοχές και είστε κολλημένοι στο παρελθόν.
Χαμηλότερο μέρος της πλάτης: Φόβοι για τα χρήματα, έλλειψη οικονομικής υποστήριξης.
Αγκώνες: Αντιπροσωπεύουν την αλλαγή προσανατολισμού και την αποδοχή νέων εμπειριών.
Καρποί: Αντιπροσωπεύουν την κίνηση και την ευκολία.
Γοφοί: Φοβάστε να κάνετε μεγάλες αποφάσεις. Δεν έχετε κάτι για να προχωρήσετε.
Γόνατα: Πεισμώνετε με την υπερηφάνεια και τον εγωισμό σας. Φοβάστε. Είστε άκαμπτοι και δεν υποχωρείτε.
Αστράγαλοι: Ακαμψία και ενοχή. Οι αστράγαλοι αντιπροσωπεύουν την ικανότητα να δεχόμαστε απολαύσεις.
Κάλοι: Έλλειψη χαράς για τις νέες εμπειρίες της ζωής.
Άλλες συνδέσεις:
Αρθρίτιδα: Νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν. Κρίνετε και έχετε μνησικακία.
Σπάσιμο κοκάλων/ κατάγματα: Επανάσταση ενάντια στην εξουσία.
Θυλακίτιδα: Καταπιεσμένος θυμός.
Φλεγμονές: Φόβος. Νευριάζετε εύκολα.
Πόνος στις αρθρώσεις: Αντιπροσωπεύουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση της ζωής και την ευκολία αυτών των κινήσεων.
Έλλειψη ισορροπίας: Δεν έχετε βρει το κέντρο σας. Διάσπαρτες σκέψεις.
Ισχιαλγία: Υποκρίνεστε. Φόβος για τα χρήματα και για το μέλλον.
Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου: Είστε αναποφάσιστοι. Νιώθετε εντελώς ανυποστήρικτοι.
Διαστρέμματα: Δεν θέλετε να πάτε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στη ζωή. Είστε θυμωμένοι και αντιστέκεστε.
Ακαμψία: Δεν υποχωρείτε και δεν αλλάζετε τον τρόπο σκέψης σας.
Αδυναμία: Ανάγκη για πνευματική ξεκούραση.
Όταν νιώθετε πόνο ή σφίξιμο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, συχνά συνδέεται με κάτι συναισθηματικό που νιώθετε μέσα σας. Ενώ μπορεί να μην φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά επειδή συνήθως δεν είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, συχνά είναι αλήθεια.
Όταν νιώθετε πόνο, σφίξιμο ή ακόμα και ότι αρρωσταίνετε, συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ζητά να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και να βρείτε ξανά τη γαλήνη με το περιβάλλον και με εσάς. Είναι απλώς μια αυξανόμενη έκφραση που μαθαίνεται και δεν πρέπει να την φοβόμαστε ούτε να την κρίνουμε.
Έχετε την δύναμη:
Στο «The Sacred Balance», ο David Suzuki έγραψε: «τα συμπυκνωμένα μόρια της εκπνοής από λεκτικές εκφράσεις θυμού, μίσους και ζήλιας περιέχουν τοξίνες. Συσσωρευμένες για 1 ώρα αυτές οι τοξίνες είναι αρκετές για να σκοτώσουν 80 ινδικά χοιρίδια!». Τώρα σκεφτείτε το κακό που κάνετε στο σώμα σας όταν διατηρείτε μη επεξεργασμένες συναισθηματικές εμπειρίες ή αρνητικά συναισθήματα μέσα σε αυτό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως έχετε την δύναμη να ξεπεράσετε οτιδήποτε συναντάτε στη ζωή. Αντί να βάζετε ετικέτες στις έννοιες του θετικού και του αρνητικού με τις αντιλήψεις σας, όπως σχετίζονται με τις εμπειρίες της ζωής σας, επιλέξτε να δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Μετά αναρωτηθείτε: «Πως μπορεί να με βοηθήσει αυτό στο να μάθω κάτι; Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να αλλάξω την αντίληψη μου;».
Αντί να αντιδράτε γρήγορα, σταματήστε και παρατηρήστε. Θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε τα εργαλεία να επεξεργαστείτε την ασθένεια και τα συναισθήματα γρήγορα όταν τα δείτε στην πραγματικότητα γι αυτό που είναι και τα εξερευνήσετε μόλις εμφανιστούν. Αν νομίζετε ότι πάντα θα είστε άρρωστοι ή ότι θα πονάτε επειδή όλα είναι εκτός ελέγχου, θα συνεχίσετε να τα έχετε όλα αυτά μέχρι να καταλάβετε τελικά ότι έχετε τον έλεγχο στα περισσότερα από αυτά έλκονται μέσα στο σώμα σας.
ΠΗΓΗ: www.awakengr.com

Δείτε τι θα γίνει σε λίγες μέρες αν «κόψετε μαχαίρι» τα αναψυκτικά…Για πολλούς ανθρώπους τα αναψυκτικά είναι ένα είδος εξάρτησης, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αισθάνονται πολύ ωραία, όταν πίνουν αναψυκτικά, αλλά όπως και κάθε άλλη κατάχρηση, έτσι και αυτή προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Ένας τρόπος για να πειστεί κανείς (αν και δεν θα έπρεπε να χρειάζεται αυτό) να περιορίσει (τουλάχιστον ) τα αναψυκτικά που πίνει, είναι να γνωρίζει τι θα συμβεί στο σώμα του, αν το κάνει…

Καρδιά

Έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα ζαχαρούχα ποτά (όπως τα αναψυκτικά) αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για χρόνια καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που έπιναν πολλά αναψυκτικά 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, και μάλιστα με τρόπο ανάλογο με την ποσότητα αναψυκτικών που καταναλώνει.

Εγκέφαλος

Η ζάχαρη και η καφεΐνη που παίρνετε από ένα αναψυκτικό, σαφώς και θέτει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και σας βοηθάει προσωρινά να αυξήσετε την προσοχή/εστίασή σας. Αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Μια μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς. Διάφορες άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αναψυκτικών και του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Δόντια

Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του 2013, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις αυτή η ζημιά στα δόντια μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη ενός εξαρτημένου από την μεθαδόνη ατόμου. Το κιτρικό οξύ στα αναψυκτικά διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο μαλακά και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και το κιτρίνισμα.

Κύστη

Τα αναψυκτικά είναι διουρητικά, κατ ‘ουσίαν, πράγμα που σημαίνει ότι σας κάνουν να θέλετε να κατουρήσετε επειγόντως και συχνότερα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι ερεθίζουν και οξύνουν τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ή του γενικότερου ουροποιητικού συστήματος.

Οστά

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών θα μειώσει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επίσης, όσο λιγότερα αναψυκτικά πίνετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί ο οργανισμός σας να μετατρέψει το γάλα (ή άλλες τροφές που κάνουν καλό στα οστά) σε ασβέστιο.

Νεφροί

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών και να οδηγήσει τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πολλά αναψυκτικά καθημερινά είχαν μειωμένη ηπατική λειτουργία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά.

Διαβήτης τύπου-2

Όπως είναι γνωστό, ο διαβήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών (και άρα ζάχαρης) συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Τα χρόνια περνούν, μεγαλώνεις.. Γίνεσαι όλο και πιο επιλεκτικός κι ανέχεσαι λιγότεραΜεγαλώσαμε, λέμε κι έτσι αβίαστα κολλάμε κι από δίπλα ένα «Ωριμάσαμε» για να υπάρχει.

Καμία ωριμότητα, όμως, δεν ήρθε απλώς επειδή πρόσθεσες μερικά παραπάνω κεριά στην τούρτα σου ή στριμώχτηκες σε πιο σοβαρά παπούτσια.
Με τα χρόνια άλλαξες, είναι η αλήθεια. Όχι εξωτερικά, για άλλη αλλαγή μιλάω, εσωτερική κι επώδυνη. Ναι, σε ωρίμασε ο πόνος, η προδοσία, τα λάθη, οι αναχωρήσεις χωρίς επιστροφή, τα όμορφα λόγια που δε βρέθηκε μία πράξη να τα συνοδέψει. Έβαλες πολλές φορές νερό στο κρασί σου μέχρι που δεν πινόταν πια κι έτσι έσπασες το ποτήρι. Ωρίμασες γιατί δεν είχες άλλη επιλογή, μπήκες –ή σε ρίξανε– στα βαθιά και κολύμπησες.
Λες πιο συχνά «Όχι» και πολύ πιο σπάνια «Ναι». Οι καταφάσεις σου είναι μετρημένες και πρώτα σκέφτεσαι να μη χαλάσεις χατίρι στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. Σε άφησες κάτω στην τραμπάλα πολλές φορές, καιρός να σηκωθείς.
Με τα χρόνια και τις ήττες σου –από ανθρώπους που δεν ήξεραν τι ήθελαν και το έψαχναν στη ζωή σου– αποφάσισες πως οι παρουσίες δε σου είναι τόσο απαραίτητες τελικά -ιδιαίτερα αυτές οι περιστασιακές. Κλείνεις την πόρτα σου ευκολότερα και την ανοίγεις πλέον με μεγάλη προσοχή και καχυποψία.
Αντίστοιχα έπαψες πια να κρύβεσαι πίσω από πόρτες μισόκλειστες και συναισθηματικές χαραμάδες. Όταν κάτι τελειώνει, φεύγεις μακριά. Η εμπειρία σου σού απέδειξε πως σπάνια –ως ποτέ– αποδίδουν οι δεύτερες ευκαιρίες και πως οι μισοτελειωμένες ιστορίες, σε τελειώνουν όσο περιμένεις να τις ξαναρχίσεις.
Συνειδητοποίησες πια πως δε θες στη ζωή σου όποιον δε σε χρειάζεται στη δική του και πως τα αισθήματα έχουν νόημα μονάχα όταν είναι αμοιβαία. Έχασες πολύ χρόνο περιμένοντας, προσπαθώντας να καταλάβεις τι θέλουν, ακόμα κι αν θέλουν. Έγινες αποκούμπι για ανθρώπους που σε άδειασαν στην πρώτη δυσκολία.
Συμφιλιώθηκες με τη μοναξιά κι είναι πολλές πια οι φορές που την επιλέγεις. Την προτιμάς από ψεύτικους φίλους και χλιαρούς ερωτάκους, από ανούσιες φωνές κι άχαρα αγγίγματα. Ένα ποτήρι κρασί, μουσική που γουστάρεις κι ένα καλό βιβλίο αρκούν για να χαμογελάσει η ψυχή σου.
Εμπιστεύεσαι δύσκολα πια∙ για όλες εκείνες τις φορές που καθυστέρησες το βήμα σου ή έκανες πίσω για να μετριάσεις τη διαφορά, μα σε προσπέρασαν με την πρώτη ευκαιρία κι ούτε έριξαν ξανά το βλέμμα τους προς το μέρος σου. Ακόμα βέβαια κάνεις πίσω, είπαμε άλλαξες, δεν έγινες δα κι άλλος άνθρωπος. Όμως προτιμάς πια τουλάχιστον οι πιθανότητες να ‘ναι με το μέρος σου.
Δεν πέφτεις με τα μούτρα ούτε τα δίνεις όλα, κρατάς κάτι και για σένα. Εξάλλου αυτό που θα κουβαλάς πάντα είναι ο εαυτός σου, ε, ήταν καιρός να αρχίσεις να τον προσέχεις. Ανέχεσαι λιγότερα και σταμάτησες να σε πουλάς φτηνά. Αυτοσεβασμός κι αξιοπρέπεια κι ας το βαφτίζουν οι άλλοι εγωισμό. Αν δε σ’ αγαπήσεις εσύ, είναι ανώφελο να περιμένεις κάποιον άλλον να το κάνει, το έμαθες.
Παίρνεις τηλέφωνα και χτυπάς κουδούνια, όμως στη δεύτερη άρνηση κι αμφιβολία, τα παρατάς. Δεν έχει νόημα να κερδίσεις την προσοχή κάποιου με το ζόρι ούτε θες μικροποσότητες συναισθήματος από οίκτο. Ό,τι δε σου χαρίζεται απλόχερα, δεν πρόκειται να το ζητιανέψεις -όχι πια.
Έμαθες πως η ποσότητα δεν προσφέρει τίποτα, μάλλον σε κουράζει κι έτσι αναζητάς την ποιότητα. Στους ανθρώπους, στις σχέσεις, στις κουβέντες σου, ακόμα και στο φαγητό σου. Επιλέγεις πια κι αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να μη στριμώχνεσαι στα κουτάκια άλλων, να μη γίνεσαι χαμαιλέοντας για να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις, αλλά να ορίζεις εσύ το περιβάλλον σου.
Έπαψες να ενθουσιάζεσαι με το παραμικρό και προσπαθείς ακόμα να βάλεις χαλινάρι στον αυθορμητισμό σου. Κρατάς χαμηλά τις προσδοκίες σου για να αποφύγεις κάπως την απογοήτευση.
Ξέρεις πια πως ο χρόνος σου είναι δώρο πολύτιμο χωρίς κάρτα αλλαγής, γι’ αυτό τον φυλάς και τον χαρίζεις μόνο εκεί που αξίζει. Άδειασες τις σκέψεις σου από περαστικούς και σταμάτησες να κάνεις υπομονή. Ποτέ δεν τη συμπαθούσες, δεν μπορείς να περιμένεις. Ό,τι θες, το θες τώρα, το διεκδικείς κι αν δεν το πετύχεις, πείθεις τον εαυτό σου πως δεν το ήθελες και τόσο. Σου επιτρέπεις να πονέσεις μόνο για δυο μέρες, μετά σου χρωστάς να χαμογελάσεις.
Κλαις πολύ και γελάς ακόμα περισσότερο. Πλέον τα όριά σου τα σχεδιάζεις εσύ και την ευτυχία σου τη χρωματίζεις όπως θέλεις. Δεν περιμένεις κανέναν, προχωράς κι όσοι θέλουν, θα σε προλάβουν.
Συντάκτης: Πωλίνα Πανέρη
https://www.giatros-in.gr
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Οι άνθρωποι σε μειώνουν όταν οι ίδιοι μειονεκτούν.

Εκείνοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά, σαν παιδιά που δυστυχώς διδάχτηκαν ορισμένα μόνο μαθήματα. Κάποιοι δεν τους κάλυψαν την ύλη, δεν τους έδωσαν ένα βασικό μάθημα που θα αποτελούσε εφόδιο για τη ζωή τους.ο μάθημα αυτό είναι δύσκολο και έχει περισσότερες απαιτήσεις απ’ αυτόν που θα το διδάξει παρά από αυτόν που θα το διδαχθεί. Γι’ αυτό, η παιδεία που έχει κανείς έχει πολλές φορές να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, τους μέντορές του αν είχε, τους ανθρώπους εκείνους που βρέθηκαν μπροστά του κ.ά.
Οι άνθρωποι σε μειώνουν όταν οι ίδιοι μειονεκτούν και δεν μπορούν να το αποδεχτούν, ώστε να διώξουν το αίσθημα μειονεξίας απ’ το οποίο διακατέχονται, αλλάζοντας και προχωρώντας. Άρα το μάθημα έχει να κάνει με το πως πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς αυτούς τους ανθρώπους που οι ίδιοι υποφέρουν αλλά και πως να μην επηρεάζεται απ’ τις κουβέντες τους και απ’ τις κακίες τους.
Το μάθημα λέγεται «ΣΕΒΑΣΜΟΣ». Αυτή η λέξη αν υπήρχε στο λεξιλόγιο και στη ζωή όλων δε θα υπήρχαν φαινόμενα που υποτιμούν τον άνθρωπο. Εκείνον που δε σέβεται και χωρίς λόγο ρίχνει την ψυχολογία του άλλου δεν αξίζει να κάθεται κανείς και να τον ακούει. Άρα όποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να αισθάνεται έτσι.
Εκείνοι που τον οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση προφανώς και είχανε πρόβλημα με τον εαυτό τους. Το θέμα είναι αυτή η νοοτροπία να μη συνεχίζεται, να μη δίνονται μαθήματα που μειώνουν και ταυτόχρονα πληγώνουν. Γιατί υπάρχουν και καρδιές σ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο που ζούμε πολύ ευαίσθητες που χρειάζονται δύναμη και λόγια που θα ακουμπούν απαλά την ψυχή τους και δεν θα τους πονάνε.
Η ευθύνη πέφτει στους δασκάλους και δάσκαλοι αυτού του μαθήματος οφείλουμε να είμαστε όλοι, ο καθένας στη γειτονιά του, στο χώρο της εργασίας του, στην καθημερινότητά του. Κι αυτό γιατί όποιος τη μάθει αυτή τη λέξη και ξέρει να σέβεται, τότε είναι δάσκαλος γι’ αυτόν που ακόμα δεν την γνωρίζει.
Πόπη Κλειδαρα
www.fumara.gr/