Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μπράουνις με καραμέλα

Μπράουνις με καραμέλα


Υλικά
Για 4-6 άτομα

Για τα brownies
200 γραμμάρια σκούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη
150 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
3 αυγά, χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι
15 κομματάκια μπάρες μπισκότου με καραμέλα και σοκολάτα σπασμένα σε κομματάκια ή μπάρες twix

Για τη σως καραμέλας

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ κούπα κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Για τα brownies
Τοποθετείτε την σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και τα λιώνουμε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας στο 1 λεπτό.

Σε ένα μίξερ ανακατεύετε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε την λιωμένη κουβερτούρα μέσα στο μείγμα αυγού και ανακατεύετε.

Ανακατέψτε μέσα στο μείγμα αυγού, τη βανίλια και το αλεύρι. Ρίχνουμε σε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί τετράγωνο εναλλάξ το μείγμα των μπράουνις με τις μπάρες καραμέλας με σοκολάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (160 βαθμούς για δυνατό φούρνο με αέρα - 180 αντιστάσεις) για 30 λεπτά. Αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Όταν βγάλουμε απ' το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά και γαρνίρουμε με σως καραμέλας.

Για τη σως καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βουτυρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.

Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

Τι προκαλεί τις κύστες στο σώμα


Πώς να απαλλαγείτε από αυτές και πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, οι περισσότερες όμως είναι απλώς «αθώα» ογκίδια, που μπορεί να σας αναστατώσουν χωρίς λόγο.

Στο στήθος
Τι τις προκαλεί: Μπλοκαρισμένοι αγωγοί γάλακτος. Οι αδένες στο στήθος σου κρύβουν πάντα υγρά που μπορεί να περιέχουν σωματίδια τα οποία μπλοκάρουν τους μικρούς αγωγούς. Όταν συμβαίνει αυτό, ένας αγωγός γεμίζει με υγρό και μετατρέπεται σε μια απλή κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Απλώς περιμένετε. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος μέχρι να διασκορπιστεί το υγρό που περιέχουν οι κύστες. Στο μεταξύ, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της καφεΐνης μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο του στήθους που προέρχεται από τις κύστεις. Αν μια κύστη σας προκαλεί πιο έντονες ενοχλήσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να αφαιρέσει το υγρό με παρακέντηση.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα ορμονών στον ιστό του στήθους και από τα γονίδια – μερικές γυναίκες κληρονομούν την τάση δημιουργίας κυστών. Δε χρειάζεται, όμως, να απογοητεύεστε. Οι κύστεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις νεαρότερες ηλικίες κι όσο περισσότερο πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τόσο θα λιγοστεύουν, καθώς πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Είναι σημαντικό να εξετάζει οποιαδήποτε καινούργια κύστη παρουσιάζετε ο γιατρός σας, αλλά αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορείτε να ηρεμήσετε – οι κύστεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. Μια κύστη έχει την αίσθηση μιας ρόγας σταφυλιού την οποία μπορείτε να μετακινήσετε ελαφρώς πιέζοντάς την, ενώ ένας κακοήθης όγκος είναι σκληρός και δεν μετακινείται.

Στις ωοθήκες
Τι τις προκαλεί: Η ωορρηξία. Η πιο συχνή μορφή κυστών στις ωοθήκες (οι οποίες ονομάζονται λειτουργικές) εμφανίζεται σε 2 τύπους: οι θυλακικές κύστες, οι οποίες περιέχουν το ωάριο που δεν έχει απελευθερωθεί και οι κύστες ωχρού σωματίου (corpus luteum), οι οποίες είναι γεμάτες με υγρό και σχηματίζονται μόλις η ωοθήκη απελευθερώσει ένα ωάριο. Οι δεύτερες ενδέχεται να ξεπεράσουν και το μέγεθος από ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ και να προκαλούν οξύ πόνο.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην κάνετε τίποτα. Οι περισσότερες λειτουργικές κύστες εξαφανίζονται σε 8 με 12 εβδομάδες. Διαφορετικά ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει αντισυλληπτικά για να συρρικνώσει την κύστη ή λαπαροσκόπηση, εάν είναι τα πράγματα πιο σοβαρά.

Γιατί επανεμφανίζονται: Αν δεν ανήκετε στις γυναίκες με ενδομητρίωση οι οποίες τείνουν να εμφανίζουν περιοδικά κύστεις, τότε μπορείτε απλώς να κατηγορήσετε την… κακή σας τύχη. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τι είναι αυτό που κάνει μερικές γυναίκες να έχουν προδιάθεση για δημιουργία λειτουργικών κυστών.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αφού οι λειτουργικές κύστεις δεν αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Αν ο γιατρός σας εντοπίσει κάτι ανησυχητικό στην ωοθήκη σας, μπορεί να το εξετάσει με υπέρηχο και αν βρίσκεστε μετά την εμμηνόπαυση ή πριν αλλά διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, μπορείτε να κάνετε την εξέταση αίματος CA-125, η οποία εντοπίζει την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα.

Στο δέρμα
Τι τις προκαλεί: Τις περισσότερες φορές, κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας τρίχας. Το δέρμα σας αποτελείται από διάφορα στρώματα και αυτά που βρίσκονται πιο πάνω συνήθως προσπαθούν να “ξεφορτωθούν” οτιδήποτε περιττό. Όταν, όμως, παγιδευτεί μια τρίχα ή ένα κομμάτι δέρματος μπλοκάρει τον αδένα, τότε το δέρμα δημιουργεί κύστη.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτές: Μην τις πιέσετε! Μπορεί να σπάσουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονή, μόλυνση και ουλή. Λόγω του ότι δεν μπορείτε να τις αφαιρέσετε, θα γεμίζουν συνεχώς με υγρό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το δερματολόγο σας να σας τις αφαιρέσει κάνοντας μια μικρή τομή, η οποία πιθανότατα δε θα αφήσει σημάδι.

Γιατί επανεμφανίζονται: Λόγω γονιδίων, ηλικίας (οι επιδερμικές κύστεις εμφανίζονται συχνότερα μετά τα 30 και τα 40) και ακμής. Από την άλλη, στις γυναίκες οι πιθανότητες εμφάνισης είναι λιγότερες, καθώς οι άντρες τις εμφανίζουν 2 φορές πιο συχνά.

Χρειάζεται να ανησυχείτε; Όχι, αν και όταν παρατηρήσετε μια κύστη στο δέρμα σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι κύστεις αυτές είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνες, αλλά μην βασίζεστε στη δική σας διάγνωση.

Πηγή: omorfamystika

Οι τροφές της μακροζωίας

Οι τροφές της μακροζωίας


Μας βοηθούν να διατηρήσουμε λαμπερό δέρμα και νεανικό σώμα

Ποιες τροφές μας βοηθάνε στο να διατηρήσουμε το δέρμα και το σώμα μας λαμπερό και νεανικό για περισσότερα χρόνια; Υπάρχουν μυστικά στη διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας που καταφέρουν με ευκολία και πλησιάζουν τα 90 έτη;

Διαβάστε την παρακάτω λίστα και σιγουρευτείτε ότι δεν ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε τα παρακάτω «ελιξίρια» στη διατροφή σας...

Το ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Είναι καρδιοπροστατευτικό και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συνεισφορά του στην αύξηση της HDL χοληστερόλης («καλής») είναι μεγαλύτερη από εκείνη που επιτυγχάνεται αντίστοιχα με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Επιπλέον το ελαιόλαδο όπως και οι ελιές, εμφανίζουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Εμφανίζει τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η χρήση του να συνιστάται ως η βασική πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή.

Αντιοξειξωτικά: Όσες τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν στη μακροζωία, διότι δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα και ευθύνονται για τη γήρανση.

Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή είναι διάφορες βιταμίνες όπως οι C, E, Q10, το B-καροτένιο, το λυκοπένιο, το σελήνιο και βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το ρόδι, το καρπούζι, τα μούρα κα.

Επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα θεωρούνται τουλάχιστον 3-4 μερίδες από την κάθε ομάδα αντίστοιχα. Επιπλέον αντιοξειδωτικά περιέχονται στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες, και για το λόγο αυτό συνιστάται η κατανάλωση ενός ποτηριού μαζί με το γεύμα.

Λαχανικά: Τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό με φυτικές ίνες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσια σε νερό για την ενυδάτωση του σώματος και αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την προστασία του από την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Για παράδειγμα, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α για την προστασία των ματιών και του δέρματος, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, η πατάτα είναι πηγή καλίου για τη ρύθμιση της πίεσης και το μπρόκολο πηγή ασβεστίου για γερά οστά.

Επίσης τα λαχανικά που είναι πλούσιες πηγές φιλικού οξέως (σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) έχει βρεθεί ότι ασκούν προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός μηχανισμού μείωσης της ομοκυστεϊνης στο αίμα.

Άγρια φυλλώδη λαχανικά: Η ελληνική διατροφή είναι πλούσια και σε αρκετά άγρια λαχανικά και άγρια χόρτα (πχ γλιστρίδα), που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές, και αποτελούν εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, μια από τις σπουδαιότερες κατηγορίες αντιοξειδωτικών.

Τα άγρια αυτά χόρτα, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών από την αντίστοιχη ποσότητα που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι που συνήθως προτιμώνται στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σκόρδο: Έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, αλλά και στα κύτταρα του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό πιστεύεται ότι συμβάλει στη μακροζωία.

Είναι αποτοξινωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και να βοηθά στην πηκτικότητα του αίματος.

Μια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Η ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως.

Φράουλες και μούρα: Και τα δύο φρούτα αποτελούν πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύοντας από διάφορες εκφυλιστικές νόσους όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Καταναλώστε τα όταν είναι η εποχή τους είτε σε φρουτοσαλάτες, είτε σε φρέσκους χυμούς.

Ω-3 λιπαρά οξέα και ψάρια: Αρκετά ψάρια (σαρδέλα, σολωμός, ρέγκα, πέστροφα) αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και αποτελούν πολύ βασικό συστατικό για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση άνοιας.

Ξηροί καρποί: 
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι πλούσια σε γ-τοκοφερόλες αλλά και βιταμίνη Ε που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης για να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών με σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Ολικής άλεσης δημητριακά: Προτιμήστε τα ολικής άλεσης δημητριακά σε σχέση με τα λευκά, διότι έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να διατηρούν μεγαλύτερη από τη διατροφική τους αξία.

Το ψωμί ολικής άλεσης, τα μακαρόνια και το ρύζι μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ασκώντας προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορα είδη καρκίνου, στο διαβήτη και στην καρδιαγγειακή νόσο.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, εμπλουτίζεται το διαιτολόγιο με περισσότερες φυτικές ίνες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μεσογειακό μοντέλο διατροφής: Από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, και συχνά μάλιστα στην Ικαρία που παρατηρείται το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ελλάδα, έχει βρεθεί ότι συνολικά η γενικότερη υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, έναντι ενός αντίστοιχου δυτικού τύπου, εξασφαλίζει την μακροβιότητα.

Στις έρευνες αυτές βρέθηκαν υψηλές τιμές στο σκορ υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής (με λιγότερο κρέας και περισσότερο ψάρι, με άφθονο ελαιόλαδο, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών και με διατήρηση ενός υγιούς βάρους) από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν όλοι ηλικίας μεγαλύτερης από 80 ετών.

Πηγή: iatronet.gr

Τεχνητά νεφρά δίνουν ελπίδες στους νεφροπαθείς

Τεχνητά νεφρά δίνουν ελπίδες στους νεφροπαθείς


Μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία σε ζώα

Νεφρά που δημιουργήθηκαν στο επιστημονικό εργαστήριο από αμερικανούς ερευνητές, μεταμοσχεύθηκαν στη συνέχεια σε πειραματόζωα, όπου άρχισαν να λειτουργούν παράγοντας ούρα, αν και σε μικρότερη ποσότητα από τη φυσιολογική.

Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο όργανο που έχει «καλλιεργηθεί» και μεταμοσχευθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής προσφέρει μεγάλες υποσχέσεις στο μέλλον για τους νεφροπαθείς, οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί κατάλληλο όργανο δότη για μεταμόσχευση. Θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια έως ότου η νέα τεχνική εφαρμοστεί σε ασθενείς, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρ. Χάραλντ Οτ, ανέφεραν ότι προς το παρόν το εργαστηριακό όργανο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το φυσιολογικό στο φιλτράρισμα του αίματος, όμως η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη.

Ο βασικός πλέον στόχος των επιστημόνων είναι να πάρουν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο νεφρό και να το «απογυμνώσουν» από όλα τα παλαιά κύτταρά του, αφήνοντας απλώς μια «σκαλωσιά» από πρωτεϊνες κολλαγόνου, πάνω στην οποία θα καλλιεργηθούν και θα αναγεννηθούν νέα νεφρικά κύτταρα, με βάση μια «μαγιά» κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή. 

Με αυτό τον τρόπο αφενός θα αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων και αφετέρου το νέο νεφρό θα γίνει πιο εύκολα ανεκτό από τον οργανισμό του λήπτη, οπότε δεν θα χρειάζονται φάρμακα που καταστέλλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός του, αλλά έχουν παρενέργειες.

Σήμερα, τα νεφρά είναι τα όργανα με την μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις διεθνώς, όμως η προσφορά τους από δότες είναι ανεπαρκής, ενώ συχνά απορρίπτονται από τον οργανισμό των ασθενών ως μη συμβατά (περίπου το 40% απορρίπτονται μέσα σε μια δεκαετία μετά την επέμβαση). Στο μέλλον, τα νεφρά που θα απορρίπτονται μετά από μια μεταμόσχευση, θα μπορούν πιθανώς να χρησιμοποιούνται ως «σκαλωσιές» για τα αναγεννημένα όργανα του εργαστηρίου.

Οι αμερικανοί πήραν νεφρό αρουραίου, από το οποίο, με μια ειδική καθαρτική χημική ουσία, αφαίρεσαν τα παλαιά κύτταρα. Μετά πάνω στην «σκαλωσιά» που απέμεινε, πρόσθεσαν κύτταρα αρουραίων και ανθρώπων. Καλλιέργησαν, έτσι, νέα πλήρη νεφρά μέσα σε μερικές μέρες. Η παραγωγή ούρων από το εργαστηριακό όργανο, πριν γίνει η μεταμόσχευση, έφθασε σε ποσοστό 23% των φυσιολογικών νεφρών, ενώ μετά την μεταμόσχευση στο ζώο η αποδοτικότητά του έπεσε μόλις στο 5%, δηλαδή αρκετά μικρότερη από ό,τι θα έπρεπε.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον δρα Χάραλντ Οτ, ακόμα και μια μικρή αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών θα μπορούσε να αποδειχτεί επαρκής. Όπως είπε, αν επιτυγχανόταν από το νέο όργανο μια παραγωγή ούρων της τάξης τουλάχιστον του 15%, οι νεφροπαθείς θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν από το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, η οποία σήμερα αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη για τους ασθενείς εναλλακτική λύση εκτός από τη μεταμόσχευση.

Όμως, θα χρειασθούν πολλές ακόμα έρευνες και δοκιμές αρκετών ετών, έως ότου η τεχνική γίνει πιο αποτελεσματική και θεωρηθεί ώριμη για εφαρμογή σε ανθρώπους. Κατ’ αρχήν, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι δυνατή η αναγέννηση του νεφρού από το μηδέν, καθώς προαπαιτείται ένα παλιότερο νεφρό (από άνθρωπο ή χοίρο) προκειμένου να λειτουργήσει ως «σκαλωσιά» για το νέο όργανο.

Ακόμα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το μεταμοσχευμένο εργαστηριακό όργανο θα λειτουργεί όντως για αρκετό χρόνο στον ασθενή. Επίσης, επειδή το ανθρώπινο νεφρό είναι μεγαλύτερο από ό,τι ενός αρουραίου, θα είναι ίσως πιο δύσκολο να καλλιεργηθούν όλα τα νέα ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα στις σωστές θέσεις τους γύρω από τη «σκαλωσιά».

Η αναγέννηση οργάνων βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της, όμως οι έως τώρα πρόοδοι δίνουν ελπίδες για το μέλλον. Χάρη στην καλλιέργεια οργάνων στο εργαστήριο, έχει ήδη καταστεί εφικτή η μεταμόσχευση σε ανθρώπους άλλων οργάνων, όπως ουροδόχου κύστης (από το 2006) και τραχείας. Σε ζώα, έχουν μεταμοσχευθεί καρδιές και πνεύμονες εργαστηρίου, αν και τα πειραματόζωα έζησαν μόνο για λίγο.

Και άλλες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν νέους τρόπους αναδημιουργίας οργάνων, ιδίως νεφρών, μέσω εναλλακτικών τεχνικών, όπως π.χ. της τρισδιάστατης εκτύπωσής τους.

Η επίδραση του κακάο στη διάθεσή μας

Η επίδραση του κακάο στη διάθεσή μας


Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη της σοκολατένιας σκόνης

Η σοκολάτα και η «γλυκιά» της επίδραση στη διάθεσή μας και στην ψυχολογία μας πάντα προσελκύει το... διατροφικό επιστημονικό ενδιαφέρον! Άραγε είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα και τα προϊόντα με κακάο συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση; Ή απλά αγαπάμε τη σοκολάτα και βρίσκουμε δικαιολογίες για να την καταναλώνουμε πιο συχνά;

Η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται! Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας αποδίδονται στο κακάο, το οποίο είναι το άπαχο συστατικό των φασολιών του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans) και αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), το οποίο προορίζεται για ροφήματα και στην ζαχαροπλαστική.

Το Cocoa liquor λοιπόν, περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται και στη συσκευασία της σοκολάτας.

Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς, αρώματα, και άλλα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών.

Πολλά είναι τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτή τη... σοκολατένια σκόνη. Το κακάο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών φυτοχημικών συστατικών, που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή, κυρίως με τη μορφή της επικατεχίνης, τα οποία κυρίως ευθύνονται για την επίδρασή τους στην ψυχολογική μας διάθεση.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά εμφανίζουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον εγκέφαλο. Καθώς εισέρχονται στο εγκέφαλο, προάγουν μία διέγερση στην αιμάτωση του εγκεφάλου.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη μορφολογία νευρώνων, κυρίως σε περιοχές που εμπλέκονται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Συγκεκριμένα, η επικατεχίνη βελτιώνει διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε ζώα και σε ανθρώπους. Η σοκολάτα προκαλεί επίσης θετικές επιδράσεις στη διάθεση και για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται υπό συναισθηματική πίεση.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες, παράλληλα με την αντιγήρανση και τη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους.

Το κακάο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Η σοκολάτα είναι δημοφιλές τρόφιμο και πάντα συνδέεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Έχει αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και διάθεσης είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Συνδυάζονται οι ψυχοφαρμακολογικές επιδράσεις του κακάο με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Σε μία σχετική έρευνα μελετήθηκε η διαφορά του αποτελέσματος στην διάθεση και κατά πόσο οφείλεται στη γεύση. Η συγκεκριμένη ή έρευνα συνέκρινε δύο περιπτώσεις:

- αν η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει αμέσως αρνητικά, αλλά όχι θετικά ή ουδέτερα τη διάθεσή μας
- αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στη γεύση της σοκολάτας.

Στο πείραμα 1 εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας και 1 ποτηριού νερού σε αρνητικές, θετικές και ουδέτερες ψυχολογικές καταστάσεις, μετά από την προβολή αντίστοιχων ταινιών.

Τρώγοντας σοκολάτα λοιπόν, φάνηκε ότι μειώθηκαν τα αρνητικά συναισθήματα συγκριτικά με την κατανάλωση νερού, και αντίστοιχα δεν φάνηκαν διακυμάνσεις σε ουδέτερα ή θετικά συναισθήματα.

Στο πείραμα 2 συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα που έχει μία πολύ νόστιμη σοκολάτα σε σχέση με μία άγευστη, καθώς και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Η αρνητική διάθεση μειώθηκε περισσότερο τρώγοντας τη νόστιμη σοκολάτα και το αποτέλεσμα διήρκησε 3 λεπτά.

Και στα 2 πειράματα, η βελτίωση της αρνητικής διάθεσης συσχετίστηκε με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Δηλαδή, τρώγοντας κάτι γλυκό και νόστιμο βελτιώνεται η ψυχολογική μας διάθεση και αυτό οφείλεται στη γεύση του φαγητού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άμεση επιρροή του φαγητού στη διάθεση συμβάλλει και στη συνήθεια της κατανάλωσής του για να αντιμετωπίζουμε το άγχος.

Μέσα από μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών, καταλήγουμε στο «ευχάριστο» συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων με κακάο πλούσιων σε φλαβονόλες ευνοούν θετικά τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση σχετικών ερευνών, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην εξακρίβωση του τρόπου δράσης του κακάο στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

Ένας ασφαλής και διαιτητικός τρόπος είναι να καταναλώνουμε ένα ρόφημα κακάο, όταν επιθυμούμε γλυκό, γλιτώνοντας και τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης. Και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το κακάο και τα προϊόντα του αποτελούν δώρο ερωτευμένων και συχνά από τον άντρα στη γυναίκα.

Πηγή: mednutrition.gr

Το Κάμα Σούτρα τρισδιάστατο στο κινητό σας



Νέα εφαρμογή υπόσχεται να λύσει όλες σας τις απορίες

Το Κάμα Σούτρα συναντά τις νέες τεχνολογίες με μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στα ζευγάρια να «μελετούν» διάφορες σεξουαλικές πόζες σε τρισδιάστατη μορφή.

Οι εικονογραφήσεις του διάσημου ερωτικού εγχειριδίου μεταμορφώνονται σε ολογράμματα που εμφανίζονται στις οθόνες των «έξυπνων» κινητών ή των ταμπλετών για να προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να μελετήσουν τις ερωτικές στάσεις από όλες τις οπτικές γωνίες και να… λύσουν όλες τις απορίες τους.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν μαζί με μια νέα εκδοχή του κειμένου, που βασίζεται σε αρχαίες ινδουϊστικές φιλοσοφίες γραμμένες στα Σανσκριτικά πριν από 2.000 χρόνια.


Δύο σημαντικές διακρίσεις για ΟΤΕ και COSMOTE

Δύο σημαντικές διακρίσεις για ΟΤΕ και COSMOTE


Βελτίωση των υπηρεσιών με μείωση τιμών

Δύο σημαντικές διακρίσεις κατέκτησαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE στο θεσμό των Tech Excellence Awards που διοργανώνει το περιοδικό τεχνολογίας PC Magazine. «Πάροχος Υπηρεσιών Internet (ISP) της Χρονιάς» αναδείχτηκε ο ΟΤΕ, ενώ ως «Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χρονιάς» για το 2012 ξεχώρισε η COSMOTE. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές, «ανταμείβοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εγχώριων χρηστών internet, ο Όμιλος ΟΤΕ αναβαθμίζει την ποιότητα και την ευχρηστία των υπηρεσιών του, βελτιώνει την υποστήριξή του προς τους συνδρομητές του και αυξάνει τις ταχύτητες σύνδεσης (μέσα στο 2012, άλλωστε, λανσαρίστηκαν και οι υπηρεσίες VDSL)».

«Η βελτίωση των υπηρεσιών, η σχεδόν πλήρης κάλυψη της χώρας με 3G δίκτυο, το λανσάρισμα για πρώτη φορά του 4G/LTE στην Ελλάδα, αλλά και η μείωση των τιμών διατήρησαν την COSMOTE στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Η εμπιστοσύνη των αναγνωστών του PC Magazine, αλλά και της πλειοψηφίας των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη χρονιά», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του διαγωνισμού στο PC Magazine.

Είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται ο θεσμός των Tech Excellence Awards υπό την αιγίδα του περιοδικού τεχνολογίας PC Magazine. Μέσα από τον θεσμό αυτό οι αναγνώστες του περιοδικού, αλλά και όλοι οι φίλοι της τεχνολογίας έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις κορυφαίες εταιρείες και προϊόντα της περασμένης χρονιάς.

Οι υποψήφιοι επιλέχτηκαν σε κάθε κατηγορία από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, ενώ η ανάδειξη των νικητών έγινε μέσω online ψηφοφορίας του κοινού, η οποία διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου 2013, μέσω μιας ειδικής, πρωτοποριακής πλατφόρμας για smartphones.

Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου

Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου


Πώς να τις αυξήσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Γνωστές και ως εδώδιμες ίνες, οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα από τα διάσημα θρεπτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και συνδέονται άμεσα με την υγεία του εντέρου μας!

Φυτικές ίνες και υγεία του εντέρου!

Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται, δηλαδή περνούν από το γαστρεντερικό μας σωλήνα ανέπαφες. Μάλιστα αυτή τους η «ιδιαιτερότητα» είναι που τις κάνει και τόσο σημαντικές για την υγεία. Αναλυτικότερα, στη διαδρομή της τροφής στο γαστρεντερικό σύστημα, οι φυτικές ίνες δεν διαλύονται από τα γαστρικά υγρά του στομάχου. Αντίθετα, δημιουργούν ένα είδος πλέγματος, το οποίο εσωτερικά συγκρατεί θρεπτικά συστατικά (νερό, λιπίδια, υδατάνθρακες), επιβραδύνοντας έτσι τη μεταφορά της τροφής από το στομάχι στο έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια, το πλέγμα αυτό περνά στο λεπτό έντερο όπου και καθυστερεί την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι εγκλωβισμένα σε αυτό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι φυτικές ίνες συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Ο τελευταίος σταθμός στο γαστρεντερικό σωλήνα είναι το παχύ έντερο, όπου τα «φιλικά» βακτήρια της περιοχής, χρησιμοποιούν τις φυτικές ίνες ως τροφή με αποτέλεσμα την παραγωγή ωφέλιμων παραπροϊόντων, διαδικασία η οποία έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους οι φυτικές ίνες, ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και διευκολύνοντας την εκκαθάριση του εντέρου από τα διάφορα προϊόντα της πέψης γεγονός που συνδέεται με την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αναγνωρίζοντας τις φυτικές ίνες στα τρόφιμα

Φυτικές ίνες συναντούμε σε τρόφιμα που ανήκουν στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το εάν διαλύονται στο νερό, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες.

Διαλυτές ίνες συναντούμε στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή, φράουλες) και τα λαχανικά, ενώ αδιάλυτες στο αλεύρι ολικής άλεσης και τα προϊόντα του, στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους, στη φλούδα των φρούτων και στα περισσότερα λαχανικά. Η πρώτη κατηγορία έχει συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και τη βελτίωση της υφής των κοπράνων, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην διευκόλυνση των κενώσεων. Αντίστοιχα, οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και συνεισφέρουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες στην καθημερινή μας διατροφή

Καθημερινά, σύμφωνα με τις συστάσεις ισορροπημένης διατροφής, οι ανάγκες μας σε φυτικές ίνες κυμαίνονται μεταξύ 25-35γρ. Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την ποσότητα φυτικών ινών στην καθημερινή μας διατροφή; Ακολουθώντας τις εξής απλές κινήσεις:

- Αντικαταστήστε το 50% των αμυλούχων και των δημητριακών που καταναλώνετε με ακατέργαστα δημητριακά και δημητριακά ολικής άλεσης. Προσθέστε τρόφιμα όπως νιφάδες βρώμης, πίτυρο βρώμης, μούσλι και ψωμί ολικής άλεσης. Έτσι εξασφαλίζετε ποικιλία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.

- Αντικαταστήστε τις αμυλούχες τροφές με «έξυπνες» τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι το πλιγούρι και το σπαγγέτι ολικής άλεσης.

- Φροντίστε να καταναλώνετε 2-3 μερίδες φρούτων καθημερινά. Για ποικιλία και διευκόλυνση κάποιες ημέρες της εβδομάδας ανταλλάξτε τα ωμά φρούτα με αποξηραμένα δίνοντας προσοχή στην ποσότητα που τα καταναλώνετε

- Προσθέστε τα λαχανικά σε κάθε γεύμα με τη μορφή σαλάτας ή μέσα στο πιάτο σας.

- Ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας τα όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ χρησιμοποιήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς ως ένα εναλλακτικό σνακ ή ως πηγή πρωτεΐνης στις σαλάτες σας το βράδυ μερικές φορές την εβδομάδα.

- Επιλέξτε ανάλαφρα και υγιεινά σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ρυζογκοφρέτες με σουσάμι, με γιαούρτι και πορτοκάλι, με σοκολάτα ή με γεύση μπάρμπεκιου για κάτι πιο πικάντικο.

Πηγή: nutrimed.gr

Στον Φιντέλ Κάστρο ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Στον Φιντέλ Κάστρο ο Ντιέγκο Μαραντόνα


Είχε βρεθεί στην Κούβα και το 2000 για αποτοξίνωση

Ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα, επισκέφτηκε σήμερα τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του χαμογελαστού Μαραντόνα να σφίγγει στο χέρι του Φιντέλ Κάστρο που φορά ένα μπλε αθλητικό μπουφάν.

Η εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, Granma, έγραψε για μία ζωηρή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο παλιών φίλων.

Οι δύο άντρες γνωρίζονται από την πρώτη φορά που ο Μαραντόνα επισκέφτηκε την Κούβα το 1986, ενώ σημειώνεται ότι ο ποδοσφαιριστής έζησε για αρκετά χρόνια στο νησί όταν το 2000 έκανε θεραπεία για να αποτοξινωθεί.

ΓΙΑΤΙ...

Συνταγή: Πεντανόστιμος χυμός που εξαφανίζει το λίπος της κοιλιάς


ximos lipos grigorakis orig Συνταγή: Πεντανόστιμος χυμός που εξαφανίζει το λίπος της κοιλιάς
Ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μίλα» και προτείνει έναν εύκολο στην παρασκευή χυμό με τον οποίο μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.

Ο χυμός αυτός καίει το λίπος καθώς είναι εξαιρετικά ενεργειακός και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Ο χυμός καίει το λίπος εκεί που το συσσωρεύουμε. Αν εσύ συσσωρεύεις το λίπος στην κοιλιά, θα κάψεις λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Φουντούκια – σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
Χυμός πορτοκάλι – πλούσιος σε βιταμίνη C
Μήλο- Πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες
Μπανάνα- πλούσια σε κάλιο
Μέλι- χαρακτηρίζεται ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
Κανέλλα- αντιοξειδωτικό με μηδέν θερμίδες
Πάγος
Ο χυμός δεν υπερβαίνει τις 150 θερμίδες/ ποτήρι. Δοκίμασέ τον ως πρωινό ή δεκατιανό γεύμα
Εις Υγείαν

ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ...

Τα κατοικίδια και τα 8 οφέλη τους για την υγεία μας!


Τα κατοικίδια και τα 8 οφέλη τους για την υγεία μας!
Εκτός από τη συντροφιά που προσφέρουν τα κατοικίδια, προάγουν την υγεία του ιδιοκτήτη τους και βοηθούν σημαντικά σε συναισθηματικές «επιπλοκές». Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν, προκαλούν έκπληξη ακόμη και στους γιατρούς!
1. Μειώνουν το στρες
Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη και ένα ψάρι στο ενυδρείο να κολυμπά, για να αισθανθεί κάποιος λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνει.
2. Ρυθμίζουν την πίεση
Ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίζει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Σε μελέτη που έγινε σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, οι ιδιοκτήτες τους είχαν χαμηλότερη πίεση και μικρότερο καρδιακό ρυθμό, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν κατοικίδιο. Σε έτερη μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά με υπέρταση που είχαν ζώα που τα φρόντιζαν είχαν χαμηλότερη πίεση, ειδικότερα όταν τα χάιδευαν.
3. Κατεβάζουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι μειωμένα σε ιδιοκτήτες σκύλων. Σε μελέτη που έγινε η παρατήρηση αυτή ίσχυε για όλες τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι τους βοηθά ο τρόπος ζωής του σκύλου, δηλαδή η βόλτα του έχει οφέλη και για το αφεντικό (φυσικά) και η προσοχή στη διατροφή του κάνει το αφεντικό να σκέπτεται περισσότερο και τον εαυτό του.
4. Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία
«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, η πιθανότητες επιβίωσή τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Συμπερασματικά οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν από καρδιολογικό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.
5. Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη
Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ «συνταγογραφούν» σκύλους σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Δηλαδή προτείνουν ως σημαντικό μέρος μιας θεραπείας. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και εάν αυτοί τα χτυπούν, δεν τα βγάζουν βόλτα, ή γενικότερα τα βασανίζουν. Επίσης, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν τους κάνεις, δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ.
6. «Φτιάχνουν» το σώμα
Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερα υπέρβαρα. Βγάζοντας τον σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, θέτεις και τον εαυτό σου στην υποχρεωτική ημερήσια κίνηση που θέτουν οι ειδικοί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν 30 λεπτά την ημέρα.
7. Βοηθούν τον εγκέφαλο
Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους, το βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης δηλαδή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, κι αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο, ειδικά για όσους απασχολούνται πολύ με τη δουλειά τους και οι καθημερινές συζητήσεις τους είναι διεκπαιρεωτικές.
8. Κατά των αλλεργιών στα παιδιά
Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν και αναπτυχθούν σε σπίτι όπου υπάρχει σκυλί ή γάτα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.
tanea.gr

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...