Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

15 Απίθανες και κομψές ιδέες για το καθιστικό σας


 Το Σαλόνι είναι το μέρος όπου μπορείτε να περάσετε πολύ χρόνοχαλαρώνοντας  με την οικογένεια και τους φίλους σας ή απλά  παρακολουθώντας τηλεόραση και ακούγοντας μουσική μόνοι σαςΑυτός είναι ο λόγος που ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι άνετος,όμορφος και λειτουργικός. Μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε  φρέσκα χρώματακαι υλικά μελεπτό φινίρισμα εκείΠρέπει να υπάρχουν εκεί κομμάτια επίπλων όπως καναπέςτραπεζάκι του καφέπολυθρόνες και πολλά ντουλάπια αποθήκευσηςΕδώ είναι μερικά δροσερά σχέδια μεκομψά σαλόνια που μπορεί να σας εμπνεύσουν για να δημιουργήσετε ένα πολύ καλό καιχαλαρωτικό χώρο στο σπίτι σας.















Images via:furnishism.com

Συγκλονιστική φωτογραφία από νεογέννητο μωρό (photo)



Ο Δρ Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook μια συγκλονιστική φωτογραφία.

Το νεογέννητο έχει γεννηθεί υγιέστατο με καισαρική τομή και βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα της μητέρας του.

Ο αμνιακός σάκος παραμένει άθικτος και το μωρό είναιι πλήρως έγκλειστο μέσα στο σάκο του. Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιγκρής, για ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός.
Η φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου και εύλογα έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 "likes" μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Το σχόλιο που έγραψε ο ίδιος στο προφίλ του:
"Μια σπάνια εικόνα... εξαιρετικά σπάνια θα έλεγα.... γέννηση μετά από καισαρική, με άθικτο τον σάκο, το μωράκι ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι γεννήθηκε.....είναι σαν να βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα, είναι γνωστή σαν ''πέπλο γέννησης'' και είναι συνηθέστερη αλλά εξίσου σπάνια στους πρόωρους τοκετούς, η πλήρης έγκλειση του νεογέννητου στον σάκο,δεν αφήνει το μωράκι να πνιγεί στο αμνιακό υγρό, γιατί αρχίζει να αναπνέει αμέσως μετά την αφαίρεση του ''πέπλου'',καθώς ο πλακούντας συνεχίζει να τροφοδοτεί το μωράκι με αίμα, η φύση ξεπερνά τον εαυτό της, αφήνοντας άφωνους ακόμα και τους μαιευτήρες...".


Πώς να αποφύγετε τον τσακωμό στις διακοπές


Πώς να αποφύγετε τον τσακωμό στις διακοπές
Το Πάσχα πλησιάζει και οι περισσότεροι σκέπτονται ήδη την μίνι-απόδρασή τους από την πόλη. Οι πιο τυχερή με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Αλλά και οι διακοπές κρύβουν μερικές παγίδες και μπορούν να σας χαλάσουν τα σχέδια.
Μικρό-παρεξηγήσεις μπορούν να δώσουν το έναυσμα για να ξεσπάσει ένας μεγάλος καβγάς, ξεχνώντας τις μέρες συγχώρεσης, κατάνυξης και αγάπης.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε πάρει μαζί σας όλη την ένταση και την πίεση της καθημερινότητας.Τις περισσότερες φορές ξεκινά κανείς το ταξίδι του μεγάλες προσδοκίες και στο τέλος απογοητεύεται. Τι συμβαίνει; Τα πράγματα είναι απλά. Την ώρα που είστε στο γραφείο και μετράτε τις μέρες που σας χωρίζουν από την «ελευθερία» να σκέφτεστε ρομαντικούς περιπάτους στις ακρογιαλιές, δείπνο και ποτό υπό το φως των κεριών. Ο σύντροφός σας να είναι ρομαντικός, διαχυτικός, τρυφερός μαζί σας. Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα και φυσικά ευπρόσδεκτα, αλλά μήπως δεν σχεδιάζονται; Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι, ο σύντροφός σας να είναι κουρασμένος, να θέλει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί αντί να τρέχει στις ακρογιαλιές. Εσείς από την άλλη να έχετε παγιδευτεί στη φαντασίωση σας, με αποτέλεσμα είστε απόμακρες, συγκρατημένες και να περιμένετε τον καημένο στη γωνία. Η ερώτηση «Τι έχεις»; μπορεί να πυροδοτήσει την κατάσταση. «Συγνώμη, ήρθαμε διακοπές για να κοιμάσαι»; «Καλύτερα, να μέναμε στην Αθήνα από το να έρθουμε εδώ για να κάνουμε μια από τα ίδια» και πάει λέγοντας. Εκείνος να σας κοιτά με απορία και εσείς να ωρύεστε μπροστά του. Αλήθεια, υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο; Δείτε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Ξεκινήστε χαρούμενες αφήνοντας απ’ έξω όλα αυτά που σας πρεσάρουν και σας στεναχωρούν. Σκεφτείτε πώς και οι δύο έχετε ανάγκη από ξεκούραση, διασκέδαση, να ανανεωθείτε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέζει ο ένας τον άλλον γιατί έτσι δεν θα περάσει κανένας σας καλά και το πιθανότερο να γυρίσετε με περισσότερα νεύρα από ότι φύγατε. Γι’ αυτό ψυχραιμία.
Αν ο φίλος σας νιώθει την ανάγκη να ξεκουραστεί, ενώ εσείς θέλετε να πάτε βόλτα στα μαγαζιά και να περιηγηθείτε στα σοκάκια μπορείτε να βρείτε μια λύση που να ικανοποιεί και τους δύο. Για παράδειγμα, εκείνος μπορεί να γυρίσει στο δωμάτιο να κοιμηθεί ενώ εσείς θα κάνετε μια βόλτα. Δώστε ραντεβού σε μια ώρα στη παραλία ή σε ένα καφέ. Πριν σκεφτείτε «μαζί έχουμε πάει διακοπές, όχι μόνες σας», δείτε τι κερδίζετε:
Χρόνο με τον εαυτό σας. Η πλειοψηφία των ανδρών αγανακτούν και δεν θέλουν καθόλου να τριγυρνούν στα μαγαζάκια χαζεύοντας. Το θεωρούν χάσιμο χρόνου. Από την άλλη, είναι πολύ όμορφο που και που να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, σας χαλαρώνει και ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας. Περπατήστε, παρατηρήστε τον κόσμο, σκεφτείτε διάφορα πράγματα.
Σας βοηθά να ανανεωθείτε ως ζευγάρι. Ο σύντροφός σας θα ξυπνήσει και θα θέλει να έρθει να σας συναντήσει, να πάτε βόλτα, για φαγητό και να κάνετε πράγματα μαζί.
Αν πάλι δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα πιο σοβαρό τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Είναι μια ευκαιρία που είστε μακριά από το σπίτι ή γενικότερα το οικείο περιβάλλον σας , να μιλήσετε με ανοιχτά χαρτιά. Προσπαθήστε να ακούσετε πολύ προσεκτικά τι έχει να σας πει. Εκφράστε τα παράπονα σας ή ότι σας απασχολεί. Προσοχή, επικεντρωθείτε στις συμπεριφορές και όχι σε χαρακτηρισμούς.
πηγή: jenny.gr.

Ρομαντισμός στις σχέσεις


Ρομαντισμός στις σχέσεις
Η εικόνα των ανδρών ως των πλασμάτων εκείνων που η Κίρκη τόσο ακριβοδίκαια μετέτρεψε σε γουρουνάκια, θέση από την οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να εξέλθουν, καθότι αποτελούν το απολύτως φυσικό τους περιβάλλον, είναι ξεκάθαρα διαμορφωμένη στο μυαλό σου. Κι αν δεν τους προσομοιάζεις με το συμπαθές τετράποδο, τότε και πάλι δεν απέχεις ιδιαίτερα από την αντίληψη τους ως διπόδων επικεντρωμένων στις σαρκικές απολαύσεις, στην αμνησία θεμελιωδών γεγονότων, όπως γενεθλίων, επετείους κτλ και στη διαμόρφωση ενός προφίλ που κάθε άλλο παρά ρομαντικό το λες και το εκλαμβάνεις.
Εκφυλόμουτρα του σεξ, λοιπόν, συλλήβδην και ανεξαιρέτως, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν βλέπω την ώρα, ομολογώ, να σε γκρεμίσω από τον χρυσοποίκιλτο θρόνο της ηθικώς προεξάρχουσας, και πάντως αγνής και όχι πονηρής στο μυαλό και στη σκέψη, που τόσο τέλεια έχεις πλάσει ως ειδυλλιακή εικόνα. Και όχι μόνος μου, αλλά με την βοήθεια μίας από τις λατρεμένες μου έρευνες, που αποδεικνύει των λόγων μου το αληθές: και αυτό είναι ότι ναι, είμαστε απείρως ρομαντικότεροι από εσάς!
Έχω γερή τεκμηρίωση και χιλιάδες κόσμου πίσω μου. Για την ακρίβεια, ολόκληρη επιστημονική εργασία, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 70000 ανθρώπων την τελευταία τριετία, και πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα όλων των εποχών, αναφορικά με τις ρομαντικές σχέσεις και γενικότερα τις σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών. Το μέγεθος της φαίνεται και από το ότι τα αποτελέσματα χρειάστηκαν ολόκληρο τόμο για να δημοσιευτούν, υπό τον τίτλο “The Normal Bar” και την προσωπική επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Chrisanna Nothrup, Pepper Schwartz και James Witte του Πανεπιστημίου του George Mason της Βιρτζίνια.
Ερωτηματολόγια με συνολικά 1300 (!) υπεραναλυτικές σε εξαντλητικό βαθμό ερωτήσεις διανεμήθηκαν, ακριβώς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ψευδών απαντήσεων, με συνεχείς διασταυρώσεις από την ερευνητική ομάδα, που συγκροτούσε περί τα 300 άτομα, με σκοπό να παραδώσει πραγματικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα, όσον αφορά τη ρομαντικότητα που διακατέχει ή μη τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και τη σοβαρότητα που αποδίδεται ή όχι στις σχετικές πτυχές της ζωής τους. Και αυτά, δυστυχώς για σένα, είναι συντριπτικά: συνολικά το 48% των ανδρών δήλωσαν ότι έχουν ερωτευθεί με την πρώτη ματιά, έναντι μόλις του 21% των γυναικών! Και όσον αφορά τις επετείους σημαντικών γεγονότων, καθώς και το ενδιαφέρον σχετικά με αυτές, οι ίδιες οι κοπέλες βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 8.22 στη 10βαθμια κλίμακα τα αγόρια τους, έναντι του πτωχότατου 6.89 με το οποίο σας φιλοδώρησαν τα αγόρια!
πηγή: marymary.g

Για ένα Σαββατοκύριακο όλο σεξ &αγάπη στο κρεβάτι


Για ένα Σαββατοκύριακο όλο σεξ &αγάπη στο κρεβάτι
  1. Ανάπτυξε μια ρουτίνα όταν είστε μαζί στο κρεβάτι. Είτε απλώς αγκαλιάζεστε και διαβάζετε τα βιβλία σας είτε ανταλλάσσετε τα νέα της ημέρας, οι τελετουργίες που συνδέονται με την ώρα αυτή βοηθούν πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικειόττηα, αλλά και να κοιμηθούν πιο εύκολα.
  2. Συγχρονιστείτε: Ο χρόνος που περνάτε στο κρεβάτι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά- κρίμα που μόλις το 50% των ζευγαριών ξαπλώνουν για ύπνο με το πολύ 15 λεπτά διαφορά. Αν δεν μπορείτε να συγχρονιστείτε ως προς την ώρα που κοιμάστε, αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε βράδυ για χάδια και αγκαλιές, πριν αυτός που κοιμ΄ται γρηγορότερα αποκοιμηθεί!
  3. Αν και το 78% των ζευγαριών έχουν υπέρδιπλα΄κρεβάτια, οι περισσότεροι θεωρούν τη σωματική επαφή απαραίτητη για τη διατήρηση της οικειότητας. Γι' αυτό προτίμησε ένα κανονικό, διπλό κρεβάτι: με λιγότερο διαθέσιμο χώρο, σίγουρα θα νιώσετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον.
  4. Κοιμηθείτε γυμνοί. Τα ζευγάρια που κοιμούνται γυμνά αισθάνονται ελεύθερα, ενώ απολαμβάνουν και την άμεση επαφή των σωμάτων τους. Αν έχετε παιδιά και φοβάστε μη σας δουν, μπορείτε πάντα να έχετε δίπλα στο κρεβάτι μια ρόμπα ή μια μακριά μπλούζα.
  5. Το σημαντικότερο όλων: Επικοινωνήστε! Θέλεις ένα παραπάνω μαξιλάρι, ή μήπως η τηλεόραση που παίζει διαρκώς σε τρελαίνει; Είναι σημαντικό να μάθετε ο ένας στον άλλον τι χρειάζεστε προκειμένου να κοιμηθείτε άνετα. Το κρεβάτι αποτελεί μια έκφραση της θέσης του ζευγαριού στον κόσμο, λένε οι ειδικοί. Γι' αυτό μίλα του!
 πηγή:shape.gr 

Τι μαρτυρά για το χαρακτήρα του αγοριού σας η αγαπημένη του στάση στο sex;


Τι μαρτυρά για το χαρακτήρα του αγοριού σας η αγαπημένη του στάση στο sex;
Η αλήθεια είναι ότι η γυναικεία φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάλυση και δη την υπερανάλυση των πραγμάτων! Γιατί είπε αυτό που είπε, γιατί με κοίταξε έτσι και τελοσπάντων γιατί δεν μπορώ να βρω το τζιν που μου αρέσει στο νούμερό μου; Ερωτήσεις που θέτουμε καθημερινά όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στις φίλες μας περιμένοντας απλά να μας πουν αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και ποτέ μα ποτέ την αλήθεια! Όσον αφορά στους άντρες και δη στο sex, εκτός του ότι έχουμε μελετήσει κάθε ίνα του κορμιού τους και κυρίως του πέους τους, προκειμένου να είμαστε σε θέση να το περιγράψουμε λεπτομερώς στα κορίτσια μας, τις φίλες μας δηλαδή, έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε την μετά sex συμπεριφορά του, το γιατί δεν μας κάνει στοματικό ακόμα και γιατί δεν μας παίρνει τηλέφωνο μετά την καυτή μας συνέρευση. Ήρθε η ώρα λοιπόν, μιας και έχουμε πλεον αγγίξει επίπεδα... πανεπιστημιακά, να αναλύσουμε την αγαπημένη του στάση και τι αποκαλύπτει για το χαρακτήρα του! Ξεχάστε όνομα και ζώδιο. Από δω και πέρα θα ρωτάτε όνομα και στάση! Δώστε βάση λοιπόν...
1. Γυναίκα από πάνω: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι τεμπέλης και να προτιμά να είναι αραχτός. Αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό, που παίζει πολύ πάντως να το ξέρετε, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν λάτρη του γυναικείου στήθους καθώς μάλλον το προτιμά από τα οπίσθιά σας! Λατρεύει να έχει θέα του στήθους σας την ώρα που αυτός είναι απλά ξαπλωμένος και δεν κάνει και κάτι ουσιαστικό, ενώ αν ανατρέξουμε και πιο βαθιά στην... ψυχή του, είναι ένας άντρας που αγαπάει να παίρνει η γυναίκα την πρωτοβουλία! Με λίγα λόγια τον έλκουν τα δυναμικά κορίτσια, με χιούμορ και ευστροφία. Το σημαντικό είναι ότι είναι πλήρως απαλλαγμένος από ανασφάλειες και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τον βάλει κάτω η παρτενέρ του και να του δείξει τι εστί... βερίκοκο!
2. Στα τέσσερα: Η συγκεκριμένη, μπορούμε να πούμε ότι είναι η εντελώς αντίθετη από την προηγούμενη στάση. Με λίγα λόγια, εκτός του ότι ο παρτενέρ σας είναι φαν των οπισθίων και αδιαφορεί θα λέγαμε, για το στήθος σας, είναι για να το πούμε και απλά, ο άντρας ο βαρύς που θέλει να έχει τον έλεγχο! Και δεν εννοούμε μόνο στο sex αλλά και γενικότερα. Οι άντρες λοιπόν που αγαπούν τη στάση αυτή, και είναι και οι περισσότεροι γαι να είμαστε ειλικρινείς, λατρεύουν να βλέπουν τη γυναίκα σαν το παιχνιδάκι τους, με την καλή πάντα έννοια μη διαμαρτύρεστε, καθότι είναι και αυτοί που καθορίζουν τα πάντα: διείσδυση, ρυθμό ακόμα και οργασμό. Όχι ότι δεν τους αρέσουν και οι άλλες στάσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε στη συγκεκριμένη έχουν μία ιδιαίτερη αδυναμία!
3. Ιεραποστολικό: Όσες βρήκατε τον άντρα που προτιμάει τη στάση αυτή, καπαρώστε τον και παντρευτείτε τον! Η συγκεκριμένη στάση λοιπόν, προυποθέτει οι δύο εραστές να είναι πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που από μόνο του είναι γλυκούλι και αγαπησιάρικο! Το αγόρι αυτό λοιπόν, είναι το αγόρι της διπλανής πόρτας και ο άντρας που όλες οι μαμάδες θα ήθελαν για τις κορούλες τους. Είναι γλυκός, σίγουρα ερωτευμένος και πάντα κάνει sex με συναίσθημα! Καλό θα ήταν να μην του κάνετε κουβέντα, ειδικά τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας, για στριπτίζ, δεσίματα και dirty talking γιατί πολύ πιθανό να τον τρομάξετε! Είπαμε, αφού τον βρήκατε κάντε μαζί του οικογένεια και παιδιά. Θα είναι ιδανικός...
4. Ποικιλία: Αν οι παραπάνω κατηγορίες δεν σας διαφώτισαν, τότε σας έχουμε και μία μπόνους η οποία μάλλον είναι για εσάς! Υπάρχει και ο άντρας που αγαπάει όλες τις στάσεις, ή έστω τις περισσότερες και μάλιστα είναι ικανός να σπαταλήσει άπλετο χρόνο προκειμένου να μπορέσει να δώσει αυτό το κάτι στο sex του! Αν ο καλός σας λοιπόν δεν λέει να κάτσει στα αβγά του και κάθε τρεις και λίγο πειραματίζεται με κάτι νέο, να ξέρετε ότι με τον συγκεκριμένο δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείτε... και τις δύο εβδομάδες που θα είστε ζευγάρι! Ναι καλά καταλάβατε... Ο τύπος αυτός είναι περιπετειώδης, απρόβλεπτος και καθόλου μα καθόλου σταθερός χαρακτήρας. Θα περάσετε εξαιρετικά μαζί του, θα συγκεντρώσετε εμπειρίες χρόνων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ίσως και κάποιες θλάσεις στην προσπάθειά σας να κάνετε το ανάποδο χταπόδι, αλλά γάμους και εκκλησίες ξεχάστε τα! Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε...

Η κατάλληλη διατροφή αναλόγως με το επάγγελμα


Η κατάλληλη διατροφή αναλόγως με το επάγγελμα
Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν επηρεάζει μόνον την σιλουέτα του, αλλά και την εργασία του. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται ολοένα περισσότεροι ερευνητές, οι οποίοι μελετούν τις επιδράσεις της διατροφής σε πλήθος επαγγελμάτων. Όπως λένε, με μερικές απλές αλλαγές σε ό,τι τρώει και ό,τι πίνει, μπορεί ένας επαγγελματίας να κάνει την διαφορά στις επιδόσεις του στην δουλειά, βελτιώνοντας την νοητική οξύτητά του, καταπολεμώντας την κόπωση και αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορσή του.

Στην νεώτερη από τις μελέτες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βορείου Ντακότα ήλεγξαν αν η διατροφή ενός πιλότου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης του και το πόσο καλά λειτουργεί μέσα στο αεροπλάνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς», του Λονδίνου, την μελέτη χρηματοδότησε ο αμερικανικός στρατός και επικεφαλής της ήταν η καθηγήτρια Γκλέντα Λίντσεθ, διευθύντρια του Κολεγίου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου.

Η μελέτη διήρκησε συνολικά τέσσερα χρόνια. Κάθε μήνα, οι πιλότοι που συμμετείχαν ακολουθούσαν για μία εβδομάδα ένα αυστηρό διαιτολόγιο, το οποίο άλλοτε τους παρείχε πολλές πρωτεΐνες και άλλοτε πολλά λίπη ή υδατάνθρακες ή άλλα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως οι ίδιοι να γνωρίζουν ποιο από τα θρεπτικά συστατικά που έτρωγαν ήταν αυτό στο οποίο είχε δοθεί η έμφαση.

Μετά το πέρας της εβδομάδας, οι πιλότοι υποβάλλονταν σε απαιτητικά τεστ, όπως η χρήση εξομοιωτή πτήσης για να ελεγχθούν οι πτητικές ικανότητές τους και η πνευματική τους κατάσταση. Συμπλήρωναν επίσης τρία γραπτά ερωτηματολόγια, τα οποία αξιολογούσαν τη μνήμη, την τρισδιάστατη αντίληψή τους και την ικανότητά προσοχής τους.

Παρ' ότι η ανάλυση των στοιχείων της μελέτης δεν έχει ακόμη τελειώσει, έχει ήδη διαπιστωθεί πως ορισμένες παράμετροι της διατροφής επιδρούν αρνητικά στην ψυχική διάθεση και τις ικανότητές τους, ενώ άλλες έχουν θετική επίδραση.

Στα πρώτα πειράματα, λ.χ., διαπιστώθηκε πως οι πιλότοι που πετούσαν δύο ή τρεις ώρες έπειτα από ένα ελαφρύ γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες, είχαν υψηλότερη πνευματική εγρήγορση και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ναυτία στη διάρκεια της πτήσης σε σχέση με όσους πετούσαν με άδειο στομάχι.

«Διαπιστώσαμε πως είναι καλύτερα να τρώνε οι πιλότοι πριν την πτήση μικρές ποσότητες ζυμαρικών, ψωμιού ή δημητριακών ολικού αλεύρου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά», λέει η δρ Λίντσεθ. «Αντιθέτως, καλό είναι να αποφεύγουν πλούσια σε λίπη τρόφιμα, όπως τυρί, ζαμπόν και μπέικον, διότι είναι πιο δύσπεπτα και καταναλώνουν πολλή ενέργεια την οποία ο πιλότος πρέπει να διαθέσει για να οδηγήσει σωστά το αεροπλάνο του».

Οι αστροναύτες
Η προσαρμογή της διατροφής ώστε να ταιριάζει με το εργασιακό περιβάλλον έχει μελετηθεί επισταμένα και στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών. Τα νεώτερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αστροναύτες αποδίδουν τα μέγιστα στις διαστημικές πτήσεις όταν ακολουθούν μία διατροφή που περιέχει φράουλες.

Σε μελέτες σε αρουραίους, ο καθηγητής Μπέρναρντ Ράμπιν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, ανακάλυψε πως οι κατεψυγμένες ή βαθιάς ψύξης φράουλες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία των ζώων που εκτίθενται στην εργαστηριακή μορφή της κοσμικής ακτινοβολίας.

Δημοσιεύοντας το εύρημα αυτό στην επιθεώρηση «Nature», ο δρ Ράμπιν έγραψε ότι μολονότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πως ακριβώς δρουν οι φράουλες, η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτές φαίνεται πως είναι η πιο ωφέλιμη επιλογή για τους ταξιδιώτες του διαστήματος.

Οι οδηγοί

Ακόμα, όμως, και όσοι από εμάς έχουν πιο... προσγειωμένα επαγγέλματα μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους με την βοήθεια της διατροφής. Ο καθηγητής Τζιμ Χόρν, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Λώφμπρω, μελέτησε τις επιδράσεις της κόπωσης σε ανθρώπους που διανύουν μεγάλες αποστάσεις οδηγώντας, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων πωλήσεως και των φορτηγατζήδων.

«Οι εργαζόμενοι αυτοί συχνά καταναλώνουν ροφήματα και σνακ με ζάχαρη όταν νιώθουν κουρασμένοι, πιστεύοντας λανθασμένα ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ενεργητικότητά τους», λέει. «Αυτό που στ' αλήθεια χρειάζονται είναι μια-δυο γουλιές από έναν "δυνατό" καφέ και στη συνέχεια έναν υπνάκο για 20 λεπτά, ώστε να προλάβει η καφεΐνη να δράσει».

Εργαζόμενοι με ακατάστατα ωράρια

Όπως εξηγεί ο δρ Χορν, όσοι δεν έχουν συγκεκριμένες ώρες εργασίας κάθε μέρα διότι εργάζονται σε βάρδιες, καθώς και όσοι εργάζονται ακατάστατες ώρες, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς «στην κατανάλωση λάθος τροφίμων τις πιο ακατάλληλες ώρες, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως γαστρεντερικών διαταραχών και παχυσαρκίας».

Μελέτες έχουν δείξει πως η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται την τροφή αλλάζει αναλόγως με την ώρα της ημέρας - και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι σε βάρδιες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο αναπτύξεως πεπτικών προβλημάτων, όπως το έλκος.

Τί μπορούν να κάνουν; «Να τρώνε ελαφρά υδατανθρακούχα γεύματα το βράδυ αντί να τσιμπολογάνε, και να αποφεύγουν τα πολλά λίπη και τις πρωτεΐνες όπως το κρέας και το τυρί», απαντά ο δρ Χορν.

Εργαζόμενοι σε γραφεία

Για τους εργαζόμενους σε γραφεία, ένα... γενναίο πρωινό γεύμα, που θα περιέχει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, έχει ζωτική σημασία.

Όπως ανέφερε προσφάτως η δρ Μπάρμπρα Στιούαρτ, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ, στην Ιρλανδία, οι φοιτητές που τρώνε το πρωί ψημένο ψωμί με τυρί αποδίδουν καλλίτερα στα τεστ νοητικής ικανότητας και συγκέντρωσης απ' όσο οι φοιτητές που τρώνε σκέτο ψωμί.

Βέβαια, «και οι δύο περιπτώσεις είναι καλλίτερες από το να μην τρώει ένας φοιτητής τίποτα για πρωινό, αλλά ο συνδυασμός του ψωμιού με τυρί είναι πιο αποδοτικός», τονίζει.

Και επειδή οι εργαζόμενοι στα γραφεία είθισται να έχουν τις ίδιες νοητικές απαιτήσεις με τους φοιτητές, τα ευρήματα ισχύουν και για τους μεν και για τους δε.

Τα ναι και τα όχι ανά επάγγελμα

* Πιλότοι
Ναι: Ελαφρύ γεύμα 2-3 ώρες πριν από την πτήση (λίγα ζυμαρικά, ψωμί ή δημητριακά ολικού αλεύρου και φρέσκα φρούτα και λαχανικά)
Όχι: Πλούσια σε λίπη τρόφιμα (λ.χ. τυρί, ζαμπόν, μπέϊκον)

* Οδηγοί
Ναι: Μια-δυο γουλιές δυνατός καφές και μετά 20 λεπτά ύπνος (για να δράσει η καφεϊνη)
Όχι: Ροφήματα και σνακ με ζάχαρη

* Εργαζόμενοι σε βάρδιες
Ναι: Ελαφρά γεύματα με υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά ολικού αλεύρου) το βράδυ
Όχι: Τσιμπολόγημα, λίπη, πρωτεϊνες (λ.χ. κρέας, τυρί, πρόχειρα φαγητά)

* Εργαζόμενοι γραφείου / ΦοιτητέςΝαι: Πρωινό με υδατάνθρακες και πρωτεϊνες (λ.χ. ψημμένο ψωμί με τυρί)
Όχι: Αποφυγή του πρωινού

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Απειλή για τα έμβρυα το κάπνισμα του πατέρα

Απειλή για τα έμβρυα το κάπνισμα του πατέρα


Οι μέλλοντες πατέρες πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν σε χώρους όπου βρίσκεται η έγκυος σύντροφός τους, εάν θέλουν να προστατεύσουν το μωρό που περιμένουν από τη θνησιγένεια και τις γενετικές ανωμαλίες, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας 19 προγενέστερες, διεθνείς μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν μια έγκυος γίνεται παθητική καπνίστρια εξαιτίας του συντρόφου της, αυξάνεται κατά 23% ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό της νεκρό – και κατά 13% ο κίνδυνος να γεννηθεί με κάποια γενετική ανωμαλία.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, οι οποίες ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα ερευνών από Βόρειο Αμερική, Νότιο Αμερική, Ασία και Ευρώπη.

Όλες οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε μη καπνίστριες εγκύους, οι οποίες γίνονταν παθητικές καπνίστριες λόγω του συντρόφου τους ή λόγω των συναδέλφων τους που κάπνιζαν στη δουλειά.

Τα συνδυασμένα στοιχεία δείχνουν πως η έκθεση στον καπνό από μόλις 10 τσιγάρα την ημέρα είναι αρκετή για να αρχίσουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι για αγέννητα μωρά.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιας συγκεκριμένης γενετικής ανωμαλίας, αλλά γενικώς όλων.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι έγκυοι που καπνίζουν εκθέτουν το μωρό τους σε αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος ή πρόωρα, καθώς και να πάσχει από γενετικές ανωμαλίες, όπως το λαγόχειλο (χειλεοσχιστία) και καρδιολογικά προβλήματα.

Η παρούσα μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Απριλίου της επιθεωρήσεως «Pediatrics», δείχνει πως και το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου επικίνδυνο.

Πηγή:tanea.gr

Διατροφικοί κανόνες υγιεινής για μια έγκυο


Διατροφικοί κανόνες υγιεινής για μια έγκυο

Τι να αποφεύγετε και τι να κάνετε

Οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται πολλές φορές σε σύγχυση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό παρατίθενται μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από τις μέλλουσες μαμάδες.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.

Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε.

Μην τρώτε μαλακά τυριά και γενικά να αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Θα πρέπει να προσέχετε τα φρέσκα τυριά και γαλακτοκομικά, ειδικά αν είναι μη τυποποιημένης προέλευσης.

Μην αφήνετε φαγητά εκτός ψυγείου. Εξαιτίας της ζέστης οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών. Επίσης, οι μύγες είναι μεταφορείς μικροβίων, που πολύ εύκολα εναποθέτουν σε εκτεθειμένα φαγητά.

Μην εμπιστεύεστε οποιαδήποτε πηγή, πηγάδι ή στέρνα για την ενυδάτωσή σας. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό που είναι τυποποιημένο και μικροβιολογικά ελεγμένο. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να σας συμβεί είναι μια γαστρεντερίτιδα από κακής ποιότητας νερό.

Τις ζεστές ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά, όπως τηγανητά, σάλτσες με κρέμα γάλακτος και γλυκά. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, φυσικούς χυμούς που αποτελούν δροσιστικές λύσεις και σας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά.

Όταν επιλέγετε να φάτε σε μία ταβέρνα οι αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε που τρώτε και τι.

Προς την κατεύθυνση αυτή: 

Να προτιμάτε βραστά λαχανικά και να αποφεύγετε ωμά φυλλώδη, όπως το μαρούλι, που απαιτούν καλό πλύσιμο.
Να παραγγέλνετε φαγητά της ώρας και το κρέας και τα πουλερικά να τα ζητάτε «καλοψημένα».
Αποφεύγετε ωμά θαλασσινά, όπως μύδια, στρείδια, κυδώνια κ.α.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Σύμμαχος κατά της γήρανσης το ασβέστιο

Σύμμαχος κατά της γήρανσης το ασβέστιο


Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση

To ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο δεν προστατεύει μόνο τα οστά μας, αλλά επιβραδύνει και τα καταστροφικά συμπτώματα της γήρανσης σύμφωνα με έρευνες.

Η δράση του

- Βοηθά στη σωστή σκελετική ανάπτυξη και υγεία των οστών.

- Προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

- Έχει αποτελεσματική δράση κατά της κακής χοληστερόλης, μιας και αποκλείει μερικώς την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τη γαστρεντερική οδό.

- Έχει αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.

- Προστατεύει από την οστεοπόρωση -σε συνεργασία με το μαγνήσιο-, ενώ συμβάλλει στη σωστή συντήρηση των δοντιών, των νυχιών, των μαλλιών, στη φυσιολογική πήξη του αίματος και τη σύσπαση μυών όπως η καρδιά.

Πού θα το βρείτε

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, κονσερβοποιημένες σαρδέλες και σολομός, το τόφου (εναλλακτικό είδος τυριού σόγιας), το σουσάμι, καθώς και τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί, τα δημητριακά και το ψωμί.

Πόσο είναι αρκετό;

- 1000 mg περίπου ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας
- 1 ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει 400 mg ασβεστίου
- τα σκληρά τυριά όπως γραβιέρα, φέτα, κ.α. είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο σε σύγκριση με τα πιο μαλακά τυριά.

Προσοχή!

Οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Πηγή: omorfamystika.gr

Ο καρκίνος «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Ο καρκίνος «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες


Αλκοόλ, τσιγάρο οι πιθανότερες αιτίες

Οι άνδρες είναι όχι μόνο πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σαρόκχ Σαριάτ του Ιατρικού Κολεγίου Weill του πανεπιστημίου Κορνέλ μελέτησαν στοιχεία για τα περιστατικά καρκίνου στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 2003 - 2012 και βρήκαν ότι συστηματικά σε κάθε ένα από αυτά τα χρόνια οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν όλα τα είδη καρκίνου εκτός αυτών που εμφανίζονται μόνο σ’ ένα φύλο (π.χ. του προστάτη στους άνδρες ή των ωοθηκών στις γυναίκες). Όπως διαπίστωσαν, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τις διαγνώσεις καρκίνων έχει μειωθεί κατά 10% περίπου, οι θάνατοι των ανδρών είναι σταθερά μεγαλύτεροι από τους θανάτους των γυναικών. «Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει», τόνισε ο Σαρόκχ Σαριάτ.

Κατά μέσο όρο, οι καρκινοπαθείς άνδρες με οποιαδήποτε μορφή της νόσου είναι 6% πιθανότερο να πεθάνουν από την πάθησή τους σε σχέση με τις γυναίκες καρκινοπαθείς. Όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν την ίδια μορφή καρκίνου, τότε η ψαλίδα σε βάρος των ανδρών αυξάνεται έως 12%. Από τις δέκα πιο κοινές μορφές καρκίνου, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν, μόνο στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η νέα μελέτη δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις αιτίες πίσω από αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά ως πιθανές εξηγήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο των ανδρών προβάλλονται το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ. Παράλληλα, οι άνδρες κάνουν αραιότερες επισκέψεις στους γιατρούς σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια συχνά οι καρκίνοι των ανδρών να διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, άρα να έχουν και λιγότερες ελπίδες θεραπείας.

Οι ορμόνες επίσης εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο όσον αφορά το διαφορετικό τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των δύο φύλων και λειτουργεί ο μεταβολισμός τους. Πάντως οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους μέχρι να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει το υποτιθέμενα «ισχυρό» φύλο πιο ευάλωτο στον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα θέματα υγείας τους.

Προάγγελος διαβήτη τα πολλά αναψυκτικά

Προάγγελος διαβήτη τα πολλά αναψυκτικά


Για κάθε 340ml ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 22%

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Κάθε αναψυκτικό παραπάνω που πίνει κάποιος μέσα στην ημέρα, αυξάνει ανάλογα ο σχετικός κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντόρα Ρομαγκουέρα του Imperial College του Λονδίνου, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 350.000 ατόμων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε έξτρα 340 ml καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη (δηλαδή περίπου όσο ένα αναψυκτικό), ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται κατά 22% σε σχέση με όσους πίνουν μόνο ένα αναψυκτικό το μήνα ή λιγότερο. Η κατανάλωση φρουτοχυμών δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

«Με δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθούν στον πληθυσμό σαφή μηνύματα για τις ανθυγιεινές συνέπειες αυτών των ποτών», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Η ευρωπαϊκή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα από προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ, που έχουν συμπεράνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η συγκεκριμένη χρόνια πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλήττει πάνω από 310 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν κάνουν καλό. Δεν έχουν θρεπτική αξία και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Πάτρικ Γουλφ από το University College του Λονδίνου.

«Από μόνα τους, τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν μόνο ένα μέρος της όλης εικόνας, έναν μόνο από τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Από τη στιγμή όμως που κανείς μπορεί εύκολα να εξαλείψει αυτόν τον παράγοντα, προτιμώντας αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, βγάζοντάς τα τελείως από τη διατροφή του, έχει πράγματι νόημα να το κάνει», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ο δρ Μάθιους Χομπς, επικεφαλής ερευνών της βρετανικής οργάνωσης για το διαβήτη Diabetes UK, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, ανέφερε πως αν και ο αυξημένος κίνδυνος λόγω των αναψυκτικών δεν φαίνεται να προκαλείται μόνο επειδή αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες και άρα αυξάνουν το σωματικό βάρος, «δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόδειξη πως τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 για κάποιον άλλο λόγο πέρα από την αύξηση του βάρους που επιφέρουν».

Πώς αναγνωρίζεται η νοθεία σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης

Πώς αναγνωρίζεται η νοθεία σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης


Πρωτοποριακή μέθοδος με βάση το DNA

Μία νέα μέθοδος ανίχνευσης του ενδεχομένου πρόσμιξης (νοθείας) σε προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ) έχει αναπτυχθεί πρόσφατα στο ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ, με στόχο την προστασία παραγωγών, εταιρειών και του καταναλωτικού κοινού. 

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από την ερευνητική ομάδα του Δρ. Παναγιώτη Μαδέση και βασίζεται στην εξέταση μικρών περιοχών στο DNA των φυτών (DNA barcoding) με την οποία μπορεί να διεξαχθεί η ιχνηλασιμότητα τυχόν προσμίξεων, ακόμα και 1% από άλλα είδη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ταυτοποίηση ειδών, αλλά και εμπορικών προϊόντων, που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η μέθοδος βρίσκει εφαρμογή στην αναγνώριση ειδών ή ακόμη και ποικιλιών τόσο σε μη επεξεργασμένα, όσο και σε πλήρως επεξεργασμένα τρόφιμα, αποκαλύπτοντας τη μοριακή ταυτότητα του προϊόντος και εξασφαλίζοντας τη γνησιότητά του. Ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην ταυτοποίηση της φάβας Σαντορίνης και αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα η εφαρμογή της μεθόδου γίνεται μέχρι σήμερα μόνο στα εργαστήρια του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ.

Τα νωπά προϊόντα, τα οποία πωλούνται χωρίς καμία επεξεργασία μπορούν να ταυτοποιηθούν με διάφορες αναλυτικές τεχνικές ή ακόμη και οπτικά. Όμως οι περισσότερες τροφές υφίστανται μικρού ή μεγάλου βαθμού επεξεργασία πριν καταλήξουν στο ράφι, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η αναγνώριση των ειδών από τα οποία προήλθαν. Παρόλα αυτά, το DNA των ειδών παραμένει στα προϊόντα, όμως είναι κατακερματισμένο σε μικρά θραύσματα και με τη βοήθεια της μεθόδου που εφαρμόζεται στο ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ μπορεί να ανιχνευθεί. 

Η σημαντικότητα της μεθόδου ενισχύεται από την μετά τα πρόσφατα διατροφικά σκάνδαλα, την ανάπτυξη του εμπορίου και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή τροφίμων κατά τη τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με βάση τα φυτά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για την ανίχνευση του ενδεχομένου νοθείας με είδη κατώτερης ποιότητας.

Η σωστή αντιμετώπιση των λιπωμάτων

Η σωστή αντιμετώπιση των λιπωμάτων


Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τα αφαιρούμε

Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώµατα στο δέρµα µας. Κάποιες φορές όµως απαιτούν την προσοχή µας.

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Κάποια λιπώµατα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε ακόµα και να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εµφάνισής τους σε γενικές γραµµές παραµένει άγνωστη.

Πότε πρέπει να τα βγάλω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση

Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος.

Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.

Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί

Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.

Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εµφανιστεί ή όχι (µπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέµβαση).

Μάθετε ότι...

- Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.

- Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.

Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μήπως δεν είναι λίπωµα;

Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να µας εµποδίζουν να νιώσουµε καλά µε την εικόνα µας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.

Πηγή: myworld.gr

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλεί 170.000 θανάτους κάθε χρόνο

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλεί 170.000 θανάτους κάθε χρόνο


Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Και φέτος, λοιπόν, Συνομοσπονδία Οργανώσεων κατά της Μηνιγγίτιδας (CoΜΟ) και τα μέλη της αποσκοπούν στην ενημέρωση των ατόμων, των οικογενειών τους και της κοινότητας σχετικά με τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, τη σημασία της άμεσης θεραπείας, αλλά ακόμα και της πρόληψης, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του εμβολιασμού κατά ορισμένων μορφών μηνιγγίτιδας.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις μήνιγγες (δηλ. στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο), καθώς και το υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Οι μηνιγγίτιδες διακρίνονται σε οξείες, χρόνιες και κεραυνοβόλες. Τα αίτια που προκαλούν τις μηνιγγίτιδες είναι πολλά, όμως συνηθέστερα οφείλονται σε ιούς ή βακτήρια.

Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες παρουσιάζονται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη γενικότερη έξαρση των ιώσεων, και συνήθως έχουν καλή πρόγνωση.

Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία και συνήθως έχουν πολύ πιο σοβαρή πρόγνωση. Ο αιμόφιλος της γρίπης, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο πευμονιόκοκκος είναι τα τρία μικρόβια που ευθύνονται συνήθως για τις βακτηριακές μηνιγγίτιδες.

Ο αιμόφιλος της γρίπης προκαλεί συχνότερα μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μηνιγγίτιδα σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει μικρο-επιδημίες. Και τα τρία μικρόβια φιλοξενούνται συχνά στο ρινοφάρυγγα υγιών ατόμων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Η μετάδοση της μηνιγγίτιδας γίνεται με τα σταγονίδια που εκπέμπουν οι υγιείς φορείς αυτών των μικροβίων. Τα μικρόβια από το ρινοφάρυγγα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί φτάνουν μέχρι τους μήνιγγες. Σπανιότερα η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από άλλες λοιμώξεις (π.χ. από ωτίτιδες).

Οι κλινικές εκδηλώσεις που προκαλούν οι μηνιγγίτιδες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση του ατόμου και το είδος του μικροβίου. Στα βρέφη η συμπτωματολογία είναι ασαφής και η διάγνωση πολύ δύσκολη.

Η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί στα πρώιμα στάδια, και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες τα κύρια συμπτώματα που προειδοποιούν για μηνιγγίτιδα είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η ευερεθιστότητα, ο εμετός, η κεφαλαλγία, η δυσκαμψία του αυχένα, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στα πόδια. Σπανιότερα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και δερματικό εξάνθημα, κάτι που συνήθως υποδηλώνει βαριά νόσο.

Αν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε ο ασθενής μπορεί να πέσει ακόμα και σε κώμα. Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας πρέπει να γίνεται πάντοτε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι και η έκβαση της νόσου.

Στατιστικά Στοιχεία

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από μηνιγγίτιδα, ή πάσχουν από αναπηρίες που προκαλούνται από τη μηνιγγίτιδα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι η πιο σοβαρή και κοινή μορφή, προκαλεί περίπου 170.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι επιζώντες της μηνιγγίτιδας βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ως αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ασθένειας, οι οποίες μπορεί να είναι κώφωση, εγκεφαλικές βλάβες, κλπ.

Ενώ η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια, ούτε γνωρίζουν ότι πολλοί τύποι της μηνιγγίτιδας προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Εμβολιασμός


Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από όλα τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα.

Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, υπάρχουν εμβόλια για τους τύπους A και C καθώς και το πολυδύναμο εμβόλιο για τους τύπους A,C,Y και W-135. Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της ομάδας Β που προκαλεί και τα πιο πολλά κρούσματα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Εάν κάποιος αρρωστήσει και υπάρξει εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος που απομονώθηκε ήταν ομάδας A ή C, η χορήγηση του εμβολίου γίνεται σε άτομα «υψηλού κινδύνου» και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις εφόσον το κρίνουν οι γιατροί.

Εμβόλιο για τον αιμόφιλο της ομάδας b υπάρχει στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το μικρόβιο προκαλεί μηνιγγίτιδα σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Το εμβόλιο αποτελεί τώρα μέρος του συνηθισμένου προγράμματος εμβολιασμού για όλα τα μωρά.

Εμβόλια που προστατεύουν από την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα υπάρχουν, αλλά συνιστώνται μόνο για άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άτομα που έχουν υποστεί σπληνεκτομή.

Πηγή: vita.gr

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...