Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Γιουβαρλάκια στο φούρνο

Περιγραφή

Πολύ νόστιμα γιουβαρλάκια με κρέμα γάλακτος και τυρί στο φούρνο.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3 μέτρια καρότα
  • μαϊντανό ψιλ/μένο
  • 1/2 φλ. ρύζι
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • πιπέρι μαύρο
  • αλάτι
  • 1 1/2 λίτρα νερό
  • 1 κύβο κότας ή λαχανικών

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο τριμμένα στο μούλτι, το αλεύρι ή φρυγανιά και το μπέικιν. Ρίχνουμε το αυγό, αλατοπίπερο, πάπρικα, μαϊντανό και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και το ρύζι καλά πλυμένο και στραγγισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Βήμα 2
2) Βάζουμε το νερό σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει μαζί με τον κύβο και πλάθουμε μέτρια γιουβαρλάκια. Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και τα σιγοβράζουμε 15-20 λεπτά.
Βήμα 3
3) Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ταψί.
Βήμα 4
4) Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί, πιπέρι και πάπρικα καλά.
Βήμα 5
5) Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια και πασπαλίζουμε ακόμη λίγο τυράκι απάνω.
Βήμα 6
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά να ροδίσουν.
Βήμα 7
7) Σερβίρουμε με πατάτες βραστές ή τηγανιτές.

Γιουβαρλάκια στο φούρνο



Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας!

Έχετε σκεφτεί πως μοιάζει ο εγκέφαλος των παιδιών μας; Σαν ένα σφουγγάρι. Κι αυτό το μικρό σφουγγάρι ρουφά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που εμείς τους δίνουμε καθημερινά μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Η Ph.D ψυχολόγος Melanie Greenberg από την Καλιφόρνια η οποία ειδικεύεται σε θέματα επικοινωνίας γονέων και σωστής ανατροφής των παιδιών, υποστηρίζει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο των παιδιών τους. Και προτείνει: ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις σωστά.
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου
Το να είσαι γονέας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον δύσκολους, σύνθετους και ουσιαστικούς ρόλους. Αυτό το γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, που έρχονται οι ειδικοί να μας μάθουν ή να μας θυμίσουν είναι ότι η επικοινωνία μας με τα παιδιά είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη τους.
Υποστηρίζει η Melanie Greenberg ότι ακολουθώντας μία αυταρχική συμπεριφορά με «μη» και «δεν πρέπει» ή μία συμπεριφορά σούπερ ανεκτική και υπομονετική, μαθαίνουμε το παιδί το τελείως αντίθετο απ' ότι προσδοκούμε. Η ειδικός εκτιμά ότι και τα δύο είδη συμπεριφοράς είναι ακραία και επηρεάζουν αρνητικά στα συναισθήματα του παιδιού. Ένας γονέας πρέπει να είναι δίκαιος, ευέλικτος, να σέβεται το παιδί, να το ακούει, να μην αδιαφορεί για τα συναισθήματά του και κυρίως να θέτει με σαφήνεια και καθαρότητα τα όρια και τους κανόνες.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε.
1. Να μιλάμε πολύ: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί μόνον τέσσερα είδη πληροφοριών κάθε φορά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα απευθύνουμε στο παιδί μία ή το πολύ δύο πληροφορίες, ώστε να μπορεί να τις κατανοήσει και να τις επεξεργαστεί. Δε λέμε ποτέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το εξής: «Ξέρεις δεν είμαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνουμε με το μπαλέτο και τον στίβο αυτήν την περίοδο.Καταλαβαίνεις ότι δε μπορείς να τα κάνεις και τα δύο διότι το μπαλέτο είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τις 6.30 και ο στίβος είναι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ίδιες ώρες. Το μυαλό σου θα κουραστεί, δεν θα έχεις καθόλου χρόνο παρά μόνον το Σάββατο. Πότε θα διαβάζεις, πότε θα συναντάς τους φίλους σου... μπλα, μπλα, μπλα».
Πόσες διαφορετικές πληροφορίες δώσατε στο παιδί σας; Πως θα μπορούσατε να το πείτε διαφορετικά; «Το πρόγραμμα σου θα είναι πολύ φορτωμένο αν κάνεις και μπαλέτο και στίβο. Μήπως να σκεφτούμε τι χρειάζεσαι περισσότερο από τα δύο;»
2. Να γκρινιάζουμε: Μήπως ανήκετε στους πολυάσχολους γονείς, με ένα ρολόι στο χέρι και γκρινιάζετε διαρκώς επειδή το παιδί δεν κοιμάται νωρίς, άρα δεν ξυπνάει νωρίς, δεν έχει φτιάξει την τσάντα του, δεν έχει τελειώσει την εργασία του και όλα τα υπόλοιπα; Με το να γκρινιάζετε και να είστε διαρκώς επικριτική καταφέρνετε το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Εκπαιδεύετε ένα παιδί στο να αγνοεί τα καθήκοντά του διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα του τα υπενθυμίσετε εσείς με την γκρίνια! Γιατί να τα κάνει μόνο του, όταν έχει έτοιμο... υποβολέα;
Δε λέμε: «Σε ξύπνησα νωρίτερα γιατί ποτέ δεν ξυπνάς στην ώρα σου. Ντύσου». Μετά από πέντε λεπτά δεν επαναλαμβάνουμε: «Ακόμη να σηκωθείς;»
Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο του αφαιρούμε τις δικές του αρμοδιότητες ενώ παράλληλα του περνάμε και το μήνυμα ότι γκρινιάζουμε διότι δεν το θεωρούμε υπεύθυνο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Carol Dweck καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, αυτού του είδους η ανατροφή είναι αρνητική και παρεμβατική και είναι πιθανό να οδηγήσει το παιδί σε μία παθητική και παράλληλα επιθετική συμπεριφορά.
Τι λέμε: «Φεύγουμε για το σχολείο σε μισή ώρα. Αν δεν είσαι έτοιμη και δεν έχεις ετοιμάσει σωστά τα πράγματα σου, θα πρέπει να εξηγήσεις στη δασκάλα σου». Ούτε γκρίνια, ούτε απειλή, ούτε τίποτα. Απλά δίνουμε στο παιδί να καταλάβει τη συνέπεια της μη συμμόρφωσής του στους κανόνες.
3. Να δημιουργούμε αισθήματα ενοχής και ντροπής: Τα περισσότερα παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα του δωματίου τους και την φροντίδα της υγιεινής τους. Και τις περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω -συμπεριλαμβανομένης και εμού- συχνά διαμαρτύρονται στα παιδιά γιατί αδιαφορούν για το χώρο τους, γιατί δε μαζεύουν τα παπούτσια τους, γιατί πετούν την τσάντα τους κτλ.
Δε λέμε: «Πάλι είναι το γραφείο σου χάλια; Δηλαδή τι περιμένεις, να έρθω εγώ από τη δουλειά κουρασμένη με τόσα προβλήματα που έχω στο κεφάλι μου και να στο καθαρίσω; Μόνον τον εαυτό σου σκέφτεσαι;» Οκ την πατήσαμε όλες μαζί. Με αυτήν την συμπεριφορά έχουμε εκπέμψει αρκετή αρνητική ενέργεια. Και μόλις κατηγορήσαμε το παιδί μας ότι σκέφτεται μόνον τον εαυτό του. Τι κάναμε; Βάλαμε ταμπελίτσες και δώσαμε την αρνητική πληροφορία στον εγκέφαλο του παιδιού ότι «δεν είναι αρκετά καλό».
Τι λέμε: «Βλέπω ότι ακόμη το γραφείο σου είναι ατακτοποίητο. Σε ένα τέτοιο γραφείο δε μπορείς να μελετήσεις σωστά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα τα πράγματα να βρίσκονται σε μία τάξη για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά.Τι θα έλεγες να μαζεύαμε όλα τα πράγματα που έχεις εκεί πάνω, να τα τοποθετούσαμε στην αυλή για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά;»
Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Τους θέτουμε τα όρια μας, του υπενθυμίζουμε τους κανόνες μας δίχως όμως να το γεμίσουμε ενοχές για ευθύνες που δεν του αναλογούν. Και φυσικά, δίχως να το τιμωρήσουμε με θυμό ή γκρίνια, του δίνουμε την πληροφορία της συνέπειας των πράξεων του... «όλα τα πράγματα έξω στην αυλή».
4. Να μην τα ακούμε: Ακούμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά επιζητούν την προσοχή μας και μας διακόπτουν διαρκώς. Πώς αντιδρούμε; Πετάμε την σταθερή ατάκα «μπράβο πουλάκι μου» και δεν το κοιτάζουμε καθόλου; Ή του λέμε «τώρα έχω δουλειά, μπορούμε να το συζητήσουμε σε δέκα λεπτά;».
Τι κάνουμε: Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχουμε οπτική επαφή με το παιδί και μέσω αυτής -ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε να του πούμε κάτι- του μεταφέρουμε την πληροφορία ότι δεν αδιαφορούμε γι' αυτό που μας λέει, ότι το ακούμε και ότι του δείχνουμε ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα στον εγκέφαλο του παιδιού ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς και ότι αξίζει φροντίδα και προσοχή. Είναι ένα είδος ενσυναίσθησης συντονισμού για τους ειδικούς και αυτό επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο...

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας!

Έχετε σκεφτεί πως μοιάζει ο εγκέφαλος των παιδιών μας; Σαν ένα σφουγγάρι. Κι αυτό το μικρό σφουγγάρι ρουφά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που εμείς τους δίνουμε καθημερινά μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Η Ph.D ψυχολόγος Melanie Greenberg από την Καλιφόρνια η οποία ειδικεύεται σε θέματα επικοινωνίας γονέων και σωστής ανατροφής των παιδιών, υποστηρίζει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο των παιδιών τους. Και προτείνει: ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις σωστά.
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου
Το να είσαι γονέας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πλέον δύσκολους, σύνθετους και ουσιαστικούς ρόλους. Αυτό το γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, που έρχονται οι ειδικοί να μας μάθουν ή να μας θυμίσουν είναι ότι η επικοινωνία μας με τα παιδιά είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη τους.
Υποστηρίζει η Melanie Greenberg ότι ακολουθώντας μία αυταρχική συμπεριφορά με «μη» και «δεν πρέπει» ή μία συμπεριφορά σούπερ ανεκτική και υπομονετική, μαθαίνουμε το παιδί το τελείως αντίθετο απ' ότι προσδοκούμε. Η ειδικός εκτιμά ότι και τα δύο είδη συμπεριφοράς είναι ακραία και επηρεάζουν αρνητικά στα συναισθήματα του παιδιού. Ένας γονέας πρέπει να είναι δίκαιος, ευέλικτος, να σέβεται το παιδί, να το ακούει, να μην αδιαφορεί για τα συναισθήματά του και κυρίως να θέτει με σαφήνεια και καθαρότητα τα όρια και τους κανόνες.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε.
1. Να μιλάμε πολύ: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί μόνον τέσσερα είδη πληροφοριών κάθε φορά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα απευθύνουμε στο παιδί μία ή το πολύ δύο πληροφορίες, ώστε να μπορεί να τις κατανοήσει και να τις επεξεργαστεί. Δε λέμε ποτέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το εξής: «Ξέρεις δεν είμαι σίγουρη για το τι πρέπει να κάνουμε με το μπαλέτο και τον στίβο αυτήν την περίοδο.Καταλαβαίνεις ότι δε μπορείς να τα κάνεις και τα δύο διότι το μπαλέτο είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τις 6.30 και ο στίβος είναι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τις ίδιες ώρες. Το μυαλό σου θα κουραστεί, δεν θα έχεις καθόλου χρόνο παρά μόνον το Σάββατο. Πότε θα διαβάζεις, πότε θα συναντάς τους φίλους σου... μπλα, μπλα, μπλα».
Πόσες διαφορετικές πληροφορίες δώσατε στο παιδί σας; Πως θα μπορούσατε να το πείτε διαφορετικά; «Το πρόγραμμα σου θα είναι πολύ φορτωμένο αν κάνεις και μπαλέτο και στίβο. Μήπως να σκεφτούμε τι χρειάζεσαι περισσότερο από τα δύο;»
2. Να γκρινιάζουμε: Μήπως ανήκετε στους πολυάσχολους γονείς, με ένα ρολόι στο χέρι και γκρινιάζετε διαρκώς επειδή το παιδί δεν κοιμάται νωρίς, άρα δεν ξυπνάει νωρίς, δεν έχει φτιάξει την τσάντα του, δεν έχει τελειώσει την εργασία του και όλα τα υπόλοιπα; Με το να γκρινιάζετε και να είστε διαρκώς επικριτική καταφέρνετε το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Εκπαιδεύετε ένα παιδί στο να αγνοεί τα καθήκοντά του διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα του τα υπενθυμίσετε εσείς με την γκρίνια! Γιατί να τα κάνει μόνο του, όταν έχει έτοιμο... υποβολέα;
Δε λέμε: «Σε ξύπνησα νωρίτερα γιατί ποτέ δεν ξυπνάς στην ώρα σου. Ντύσου». Μετά από πέντε λεπτά δεν επαναλαμβάνουμε: «Ακόμη να σηκωθείς;»
Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο του αφαιρούμε τις δικές του αρμοδιότητες ενώ παράλληλα του περνάμε και το μήνυμα ότι γκρινιάζουμε διότι δεν το θεωρούμε υπεύθυνο.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Carol Dweck καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, αυτού του είδους η ανατροφή είναι αρνητική και παρεμβατική και είναι πιθανό να οδηγήσει το παιδί σε μία παθητική και παράλληλα επιθετική συμπεριφορά.
Τι λέμε: «Φεύγουμε για το σχολείο σε μισή ώρα. Αν δεν είσαι έτοιμη και δεν έχεις ετοιμάσει σωστά τα πράγματα σου, θα πρέπει να εξηγήσεις στη δασκάλα σου». Ούτε γκρίνια, ούτε απειλή, ούτε τίποτα. Απλά δίνουμε στο παιδί να καταλάβει τη συνέπεια της μη συμμόρφωσής του στους κανόνες.
3. Να δημιουργούμε αισθήματα ενοχής και ντροπής: Τα περισσότερα παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν καμία σχέση με την καθαριότητα του δωματίου τους και την φροντίδα της υγιεινής τους. Και τις περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω -συμπεριλαμβανομένης και εμού- συχνά διαμαρτύρονται στα παιδιά γιατί αδιαφορούν για το χώρο τους, γιατί δε μαζεύουν τα παπούτσια τους, γιατί πετούν την τσάντα τους κτλ.
Δε λέμε: «Πάλι είναι το γραφείο σου χάλια; Δηλαδή τι περιμένεις, να έρθω εγώ από τη δουλειά κουρασμένη με τόσα προβλήματα που έχω στο κεφάλι μου και να στο καθαρίσω; Μόνον τον εαυτό σου σκέφτεσαι;» Οκ την πατήσαμε όλες μαζί. Με αυτήν την συμπεριφορά έχουμε εκπέμψει αρκετή αρνητική ενέργεια. Και μόλις κατηγορήσαμε το παιδί μας ότι σκέφτεται μόνον τον εαυτό του. Τι κάναμε; Βάλαμε ταμπελίτσες και δώσαμε την αρνητική πληροφορία στον εγκέφαλο του παιδιού ότι «δεν είναι αρκετά καλό».
Τι λέμε: «Βλέπω ότι ακόμη το γραφείο σου είναι ατακτοποίητο. Σε ένα τέτοιο γραφείο δε μπορείς να μελετήσεις σωστά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα τα πράγματα να βρίσκονται σε μία τάξη για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά.Τι θα έλεγες να μαζεύαμε όλα τα πράγματα που έχεις εκεί πάνω, να τα τοποθετούσαμε στην αυλή για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά;»
Τι πετυχαίνουμε με αυτό; Τους θέτουμε τα όρια μας, του υπενθυμίζουμε τους κανόνες μας δίχως όμως να το γεμίσουμε ενοχές για ευθύνες που δεν του αναλογούν. Και φυσικά, δίχως να το τιμωρήσουμε με θυμό ή γκρίνια, του δίνουμε την πληροφορία της συνέπειας των πράξεων του... «όλα τα πράγματα έξω στην αυλή».
4. Να μην τα ακούμε: Ακούμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά επιζητούν την προσοχή μας και μας διακόπτουν διαρκώς. Πώς αντιδρούμε; Πετάμε την σταθερή ατάκα «μπράβο πουλάκι μου» και δεν το κοιτάζουμε καθόλου; Ή του λέμε «τώρα έχω δουλειά, μπορούμε να το συζητήσουμε σε δέκα λεπτά;».
Τι κάνουμε: Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να έχουμε οπτική επαφή με το παιδί και μέσω αυτής -ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε να του πούμε κάτι- του μεταφέρουμε την πληροφορία ότι δεν αδιαφορούμε γι' αυτό που μας λέει, ότι το ακούμε και ότι του δείχνουμε ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα στον εγκέφαλο του παιδιού ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς και ότι αξίζει φροντίδα και προσοχή. Είναι ένα είδος ενσυναίσθησης συντονισμού για τους ειδικούς και αυτό επιδρά θετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο...

Cereal Killer Cafe: μια πρωτότυπη ιδέα καφέ στο Λονδίνο

Cereal Killer Cafe facebook page
Οι δίδυμοι αδερφοί Alan και Gary Keery αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν και άνοιξαν ένα νέο café στο Λονδίνο, το οποίο σερβίρει μόνο δημητριακά με διάφορα toppings και γάλα, προσελκύοντας όλους τους λάτρεις των δημητριακών κι όχι μόνο.
Το café αυτό είναι το πρώτο στο είδος του και άνοιξε μέσα στο Δεκέμβριο προσφέροντας 120 διαφορετικά είδη δημητριακών από όλο τον κόσμο, 20 toppings και 30 διαφορετικά είδη γάλακτος.
Οι δημιουργοί του σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε πουθενά ένα μέρος όπου κάποιος να μπορεί να πάει, να κάτσει και να φάει δημητριακά, γι’ αυτό και ξεκίνησαν την έρευνά τους, έψαξαν τα πάντα σχετικά με το πώς θα ήταν, από πού θα έβρισκαν τα δημητριακά τους και αν θα λειτουργούσε ως επιχείρηση και μετά από ενάμιση χρόνο άνοιξαν το Cereal Killer Cafe.
CEREAL KILLER CAFE FACEBOOK PAGE
Τους τοίχους του κοσμούν πολύχρωμα κουτιά δημητριακών μαζί με κάποιους φανταστικούς serial killers με διάφορα αντικείμενα (παιχνίδια, περιοδικά κ.λπ) από τα ‘80s και τα ‘90s, καθώς οι ίδιοι θέλησαν να του δώσουν νοσταλγικό χαρακτήρα και να κάνουν τους επισκέπτες του να νιώσουν ξανά παιδιά.
Το Cereal Killer Cafe σερβίρει επίσης κοκτέιλ δημητριακών για περισσότερη γεύση και πρωτοτυπία κι απ’ ό,τι φαίνεται η πρότασή του «τραβάει» τα βλέμματα.

Ο γύρος του κόσμου σε... 29+1 σάντουιτς


Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν σας ρίξει η μοίρα, παντού θα υπάρχει ένα σαντουιτσάδικο να σας χορτάσει. Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά του «δρόμου», έχει παρεισφρήσει στις περισσότερες γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου και κάθε χώρα έχει πια τη δική της παραλλαγή.

Τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν κρέας «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια, γαρνιρισμένο με λαχανικά και πίκλες, μερικά έχουν πατάτες, κάποια έχουν ανανά, κάποια ζάχαρη, κάποια ψάρι και κάποια… ωμό κιμά. Οι επιλογές δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνει κι όρεξη για ένα φρέσκο, παραγεμισμένο σάντουιτς!
1. Chacarero (Χιλή)
Το χιλιανό σάντουιτς αποτελείται από λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού ή χοιρινού, ντομάτα, πράσινα φασολάκια και πιπεριά τσίλι. Τα φασολάκια είναι που κάνουν τη διαφορά σε αυτή την περίπτωση.
2. Chip Butty (Αγγλία)
Το απλούστερο σάντουιτς θα το βρείτε στη χώρα της Βασίλισσας Ελισάβετ και το βασικό του συστατικό είναι οι πατάτες. Ένα στρογγυλό ψωμάκι ή δύο φέτες ψωμί του τοστ, μερικές τηγανιτές πατάτες και λίγη κέτσαπ είναι κατά βάση τα συστατικά αυτού του σάντουιτς. Σερβιριζόταν αρχικά στις pubs και αποτελούσε κολατσιό της εργατικής τάξης. Σήμερα μαζί με το γεύμα σας σε οποιαδήποτε pub, θα σας φέρουν και ένα ψωμάκι, για να φτιάξετε το δικό σας chip butty, με τις πατάτες που θα έχουν περισσέψει από το πιάτο.
3. Cemita (Μεξικό)
Cemita είναι το όνομα του στρογγυλού ψωμιού στο οποίο σερβίρεται το σάντουιτς, θυμίζει μπριός και από εκεί παίρνει και το όνομά του το ίδιο το σάντουιτς. Το cemita περιέχει, αβοκάντο, κρέας, λευκό τυρί, κρεμμύδια και κόκκινη σάλτσα. Το κρέας που συνήθως χρησιμοποιείται είναι λεπτό φιλέτο βοδινού, ενώ το τυρί είναι μια παραλλαγή μοτσαρέλας.
4. Barros Luco (Χιλή)
Όταν πρόεδρος της Χιλής ήταν ο Ramón Barros Luco, του άρεσε να τρώει το σάντουιτς μόνο με βοδινό κρέας και λιωμένο τυρί και έτσι ακριβώς το συνήθιζε να το παραγγέλνει από το κυλικείο του Κογκρέσου. Έκτοτε, το σάντουιτς αυτό σερβίρεται σε όλη τη χώρα και έχει πάρει και το όνομα του καλοφαγά προέδρου.
5. Chivito (Ουρουγουάη)
Chivito σημαίνει μεν μικρή κατσίκα, αλλά το σάντουιτς ούτε μικρό είναι, από θέμα γέμισης, ούτε κατσικίσιο κρέας περιλαμβάνει. Είναι φτιαγμένο από φέτες βοδινού συνοδευμένες από μοτσαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, μαύρες ή πράσινες ελιές, μπέικον, τηγανιτά ή βρασμένα αυγά και ζαμπόν.
6. Choripán (Νότιος Αμερική)
Το choripán πρωτοδημιουργήθηκε στην Αργεντινή αλλά ολόκληρη η νότιος Αμερική το καταβροχθίζει χωρίς δεύτερη σκέψη. Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και περιέχει λουκάνικο τσορίθο, που είναι είδος χοιρινού λουκάνικου, κομμένο κατά μήκος μαζί με σάλτα chimichurri. Η σάλτα chimichurri φτιάχνεται από μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι.
7. Donkey Burger (Κίνα)
Το κινέζικο «βρώμικο» περιέχει κρέας από γάιδαρο, μαζί με λίγο λάχανο ή πιπεριές μέσα σε τραγανό ψωμάκι. Μπορεί να είναι κατεξοχήν σπεσιαλιτέ του δρόμου αλλά σερβίρεται και στα γκουρμέ εστιατόρια της χώρας.
8. Doubles (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)
Το δημοφιλές σνάκ στο μακρινό Τρινιντάντ φτιάχνεται από φρυγανισμένο ψωμί και ρεβίθια αρωματισμένα με κάρυ. Πολλοί προσθέτουν και μάνγκο, αγγούρι, καρύδα, ταμάρινθο και σάλτσα πιπεριάς. Το doubles οι ντόπιοι το τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και αργά το βράδυ.
9. Dyrlagens natmad (Δανία)
Το δανέζικο σάντουιτς είναι ανοιχτό και μεταφράζεται ως «το μεταμεσονύχτιο σνακ του κτηνίατρου» για κάποιο λόγο που μόνο οι Δανοί γνωρίζουν. Αποτελείται από μια φέτα ψωμί σίκαλης, πηχτή, παστό βοδινό και ένας είδος σκανδιναβικού πατέ.
10. Döner Kebab (Τουρκία)
Ο τούρκικος γύρος δεν έχει και πολλές διαφορές από τον ελληνικό. Το σουβλάκι των γειτόνων περιέχει ντομάτα, κρεμμύδι, λάχανο, αγγουράκι τουρσί και τσίλι και είναι ιδανικό για τους πότες του μεσονυχτίου.
11. Fischbrötchen (Γερμανία)
Το γερμανικό αυτό σάντουιτς είναι παραγεμισμένο με ρέγγα και ωμά κρεμμύδια. Υπάρχει όμως και η εκδοχή με τη μαρινάτη ρέγγα που τυλίγεται γύρω από μια γευστική γέμιση και μετά τοποθετούνται μέσα στο σάντουιτς.
12. Gatsby (Νότιος Αφρική)
Το τεραστίων διαστάσεων νοτιοαφρικανικό σάντουιτς έχει μεγάλη ποικιλία στα συστατικά του, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός, αλλά πάντα περιλαμβάνει τηγανιτές πατάτες. Πολλοί βάζουν κοτόπουλο, λουκάνικο ή ακόμα και καλαμάρι. Είναι τόσο μεγάλο που συνηθίζεται να κόβεται στα τέσσερα!
13. Leberkässemmel (Γερμανία)
Leberkässe είναι ένα είδος αλλαντικού, που ουσιαστικά αποτελείται από παστό βοδινό, χοιρινό, μπέικον και κρεμμύδια. Το αλλαντικό κομμένο σε φέτες μαζί με λίγη μουστάρδα τοποθετούνται ανάμεσα σε στρογγυλό ψωμάκι και φτιάχνουν ένα νόστιμο σάντουιτς.
14. Katsu-sando (Ιαπωνία)
Το σάντουιτς των Ιαπώνων είναι ανάλογης μινιμαλίστικης φιλοσοφίας με την ιαπωνική κουζίνα και περιέχει παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και τεμαχισμένο λάχανο. Ιδιαίτερα απλό και εύκολο αλλά πιθανόν όχι και τόσο χορταστικό.
15. Medianoche (Κούβα)
Το κουβανέζικο σάντουιτς, του οποίου η ονομασία σημαίνει «μεσάνυχτα» επειδή σε εκείνη ακριβώς την περίοδο του 24ώρου το καταναλώνουν οι περισσότεροι, είναι γεμισμένο με ψητό χοιρινό, ζαμπόν, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και πίκλες. Σε αυτό τον τομέα έχει κατακτήσει η Κούβα την Αμερική και θα βρείτε το εν λόγω «βρώμικο» σε όλες τις ΗΠΑ.
16. Pan-bagnat (Γαλλία)
Η γαλλική εκδοχή του γρήγορου φαγητού θα ήταν σίγουρα φινετσάτη. Το pan-bagnat περιέχει τόνο ή αντζούγιες, φέτες βρασμένου αυγού, λαχανικά και ελαιόλαδο. Το ψωμί συνήθως είναι με προζύμι, που το κάνει ακόμα πιο γευστικό. Ποτέ όμως, μην κάνετε το λάθος να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με μαγιονέζα...
17. Mettbrötchen (Γερμανία)
Το mettbrötchen, περιέχει μαριναρισμένο ωμό χοιρινό κιμά, φρέσκα κρεμμυδάκια και λευκό πιπέρι και τρώγεται πάντα κρύο.
18. Pljeskavica (Σερβία)
Το βαλκανικό αυτό πιάτο, είναι ουσιαστικά ένα γενναίο μπιφτέκι και περιέχει διαφόρων ειδών κιμά, ανάλογα με τις διαθέσεις του σεφ και συνήθως σερβίρεται στο ψωμάκι του μπέργκερ. Μπορείτε όμως να το βρείτε και σε πίτα μαζί με σάλτσα πιπεριάς και βουβαλίσια κρέμα γάλακτος.
19. Pork Chop Bun (Μακάου, Κίνα)
Χοιρινή μπριζόλα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
20. Bánh mì (Βιετνάμ)
Το Βιετνάμ έχει να παρουσιάσει ένα αρκετά φτηνό αλλά εγγυημένα εύγευστο σάντουιτς. Περιλαμβάνει χοιρινό ή πατέ χοιρινού, αγγούρι, κόλιαντρο και ξιδάτο καρότο μέσα σε γαλλική μπαγκέτα.
21. Roti John (Μαλαισία)
Το πρωινό σάντουιτς των Μαλαισιανών που φτιάχνεται στο τηγάνι είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιχτή, σκεπασμένη με ομελέτα με κρεμμύδι. Ποικιλίες του πιάτου, περιλαμβάνουν και κάποιο είδος κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο ή το βοδινό ή ακόμα και σαρδέλες με σάλτσα από τσίλι.
22. Rou jia mo (Κίνα)
Ένα σάντουιτς που θα γευθείτε στους δρόμους της Κίνας αποτελείται από τεμαχισμένο κρέας, συνήθως χοιρινό, πιπεριές και μπαχαρικά. Το χοιρινό βράζεται για πολλές ώρες με πληθώρα μπαχαρικών και καρυκευμάτων και σερβίρεται σε επίπεδο ψωμί για σάντουιτς.
23. Arepa (Βενεζουέλα)
Arepa λέγεται το λευκό και αφράτο ψωμί από καλαμπόκι αλλά το ίδιο όνομα έχει και το σάντουιτς που φτιάχνεται με αυτό το ψωμί. Η γέμιση περιλαμβάνει τυρί, χοιρινό, αβοκάντο αλλά σε αυτό το σάντουιτς, σημασία έχει περισσότερο το ψωμί παρά η γέμιση.
24. Kaya Toast (Σιγκαπούρη)
Kaya είναι ένα επάλειμμα από καρύδα και ζάχαρη και μαζί με ένα αυγό, αποτελεί τη γέμιση για αυτό το τοστ της Σιγκαπούρης. Σερβίρεται ανάμεσα σε δυο φέτες λευκού ψωμιού του τόστ.
25. Toast Hawaii (Γερμανία)
Το χαβανέζικο τοστ θα το βρείτε στη Γερμανία και αποτελείται από ζαμπόν, ανανά, λιωμένο τυρί και ένα κεράσι μαρασκίνο και με αυτήν ακριβώς τη σειρά από κάτω προς τα πάνω, ενώ στο πάνω μέρος είναι ανοιχτό.
26. Yakisoba-pan (Ιαπωνία)
Οι Ιάπωνες επέλεξαν στο μακρόστενο ψωμάκι του hot-dog να βάλουν ρυζομακάρονα ή αλλιώς noodles, γαρνιρισμένα με πίκλες και μαγιονέζα.
27. Zapiekanka (Πολωνία)
Η πολωνέζικη συμμετοχή στη λίστα είναι μια μπαγκέτα κομμένη στη μέση και ανοιγμένη, γαρνιρισμένη με μανιτάρια, λιωμένο τυρί και ζαμπόν. Μερικοί προσθέτουν και πάπρικα, κρεμμύδι ή κέτσαπ.
28. Vada Pav (Ινδία)
Το vada pav είναι ίσως το μόνο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Είναι πικάντικο, όπως όλα τα ινδικά και αποτελείται από έναν πατατοκεφτέ μέσα σε ψωμάκι του μπέργκερ μαζί με πιπεριές τσίλι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα.
29. Fluffernutter (ΗΠΑ)
Οι ΗΠΑ κάνουν και πάλι τη διαφορά με το δεύτερο χορτοφαγικό σάντουιτς της λίστας. Τα υλικά είναι απλά, αμερικανικά και αν έχετε δοκιμάσει έστω ένα από τα προαναφερθέντα σάντουιτς, το fluffernutter θα σας φανεί μάλλον, αστείο και θα το προσπεράσετε γελώντας. Δυο φέτες ψωμί του τοστ. Η μία αλειμμένη με φυστικοβούτυρο και η άλλη αλειμμένη με κρέμα από λιωμένα ζαχαρωτά marshmallow. …
30. Greek σουβλάκι
Για το τέλος, κρατήσαμε το λατρεμένο μας σουβλάκι, τυλιχτό σε λαδωμένη πίτα, με έξτρα δόση τζατζίκι, γύρο ή καλαμάκι και ντομάτα. Έχετε κάτι καλύτερο;

Πώς να φτιάξετε νόστιμα σάντουιτς με 10 κόλπα

Αν το καλοσκεφτείτε, τα σάντουιτς είναι ένα ολόκληρο γεύμα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε σε 2 λεπτά και να το φάμε οπουδήποτε. Είναι, δηλαδή, απόλυτα πρακτικά και μπορούμε εύκολα να συμπεριλάβουμε τροφές από όλες τις ομάδες, από λαχανικά μέχρι γαλακτοκομικά και από κρεατικά μέχρι δημητριακά.
Πολλές φορές, όμως, η γεύση τους χαλάει για διάφορους λόγους ή βαριόμαστε τα ίδια και τα ίδια και τα απαρνιόμαστε. Με τα παρακάτω 10 κόλπα, όμως, θα τους ξαναχαρίσετε τη χαμένη τους… αίγλη, στη στιγμή.
Βάλτε το ψωμί στη φρυγανιέρα με… κόλπο
Θέλετε το σάντουιτς να γίνει τραγανό, διατηρώντας και τη μαλακιά του υφή εσωτερικά; Βάλτε και τις 2 φέτες του ψωμιού στη μία θέση της φρυγανιέρας. Έτσι θα πετύχετε να είναι τραγανές στην εξωτερική τους πλευρά και μαλακές στην εσωτερική.
«Στραγγίξτε» το
Διώξτε την υγρασία και προστατέψτε το σάντουιτς από το να αποκτήσει την ενοχλητική υγρή αίσθηση που του χαλάει τη γεύση, στραγγίζοντας σε χαρτί κουζίνας π.χ. τις φέτες ντομάτας, καθώς ετοιμάζετε το υπόλοιπο σάντουιτς. Έτσι θα το απαλλάξετε από την υγρασία τους και τις επιπτώσεις της.
Δοκιμάστε άλλου τύπου… ψωμί
Φτιάξτε ένα διαφορετικό σάντουιτς, στο οποίο αντί για ψωμί του τοστ, θα χρησιμοποιήσετε βάφλα! Βάλτε τη γέμιση της αρεσκείας σας, γλυκιά ή αλμυρή, και απογειώστε το!
Φτιάξτε σάντουιτς-γίγα
Πάρτε μισό κιλό ψωμί ή μισή φρατζόλα και αρχίστε να κόβετε φέτες, όχι, όμως, μέχρι κάτω, αφήνοντας τη βάση του ψωμιού ανέπαφη. Στα ανοίγματα που δημιουργήθηκαν προσθέστε την αγαπημένη σας γέμιση με αλλαντικά, τυρί και βάλτε το για λίγο στο φούρνο. Προσθέστε τα λαχανικά και τη σος σας και είστε έτοιμοι!
Χρησιμοποιήστε τριμμένο τυρί
Μόλις ολοκληρώσετε το σάντουιτς, πασπαλίστε λίγο τριμμένο, κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα στην πάνω φέτα και βάλτε το στο φούρνο. Μαντέψτε τι θα γίνει!
Φτιάξτε τη δική σας σπιτική μαγιονέζα για τη γέμισή του
Ρίξτε σε ένα μπολ ένα αβγό και τον κρόκο από άλλο ένα (φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι και χτυπήστε τα με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε 130ml ελαιόλαδο, σε χαμηλή ροή, καθώς χτυπάτε το μείγμα, βλέποντάς το να πήζει. Συνεχίστε το χτύπημα με άλλα 100 ml ελαιόλαδο και όταν σταματήσετε, προσθέστε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Τέλος, προσθέστε και το μισό χυμό ενός λεμονιού και ανακατέψτε λίγο ακόμη, μέχρι η γεύση του να γίνει όπως την επιθυμείτε. Βάλτε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, καλύπτοντάς τη με διάφανη μεμβράνη, και τοποθετήστε τη στο ψυγείο όπου διατηρείται περίπου 5 μέρες με 1 εβδομάδα.
Χρησιμοποιήστε την τοστιέρα… αλλιώς
Λιώστε στην τοστιέρα σας τυρί του τοστ μαζί με σπανάκι και χρησιμοποιήστε το όλο μαζί για μια τραγανή γέμιση.
Βάλτε τις σος στο σωστό σημείο
Μην απλώνετε τις σος απευθείας πάνω στο ψωμί, γιατί έτσι θα αποκτήσει πάλι υγρή αίσθηση. Προτιμήστε να τις προσθέτετε μέσα στις στρώσεις της γέμισης.
Αξιοποιήστε τα αποφάγια
Σας περίσσεψε χοιρινό ή κοτόπουλο από το προηγούμενο βράδυ; Κόψτε το σε μπουκίτσες, αναμείξτε το με λαχανικά και φτιάξτε μια υπέροχη γέμιση για το σάντουιτς που θα πάρετε στη δουλειά, γεμάτη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Τελειοποιήστε το
Δεν το συνηθίζουν πολλοί, αλλά λίγο αλάτι και πιπέρι ή μυρωδικά και βότανα, όπως βασιλικός ή κόλιανδρος, είναι ικανά να απογειώσουν το σάντουιτς και να... ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας.

Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στη θάλασσα κάθε χρόνο

Shutterstock
Το 2010 εισήλθαν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών, από πλαστικά μπουκάλια και περιτυλίγματα έως σύριγγες, συνθετικά σχοινιά και κάδοι.


Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, με τη μορφή πλαστικών μπουκαλιών, σακούλων, παιχνιδιών και άλλων μικρών σκουπιδιών.
Λόγω των δυσκολιών υπολογισμού της ακριβούς ποσότητας, καθώς μεγάλο ποσοστό της να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι έως και 12,7 εκατομμύρια τόνοι.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής της Τζένα Τζάμπεκ, πραγματοποίησε μετρήσεις σε 192 χώρες, συλλέγοντας δεδομένα για την παραγωγή και τη διαχείριση απορριμμάτων. Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των πλαστικών στα απορρίμματα και πόσο βρίσκεται σε απόσταση 30 μιλίων από τις ακτές.
«Το 2010 εισήλθαν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών, από πλαστικά μπουκάλια και περιτυλίγματα έως σύριγγες, συνθετικά σχοινιά και κάδοι», δήλωσε η Γιάμπεκ.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με περίπου 155 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών να εκτιμάται πως θα απορριφθούν στους ωκεανούς έως το 2025.
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 25 τοις εκατό όλων των πλαστικών στους ωκεανούς, απορρίποντας έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους ανά έτος. Την Κίνα ακολουθούν η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα, εν μέρει λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τους. Απεναντίας οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά το μεγάλο όγκο πλαστικών σκουπιδιών που παράγουν, χάρις στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των χωματερών δε συνεισφέρουν στη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά παρά μόνο κατά 77.000 τόνους το έτος, λιγότερο από ένα τοις εκατό.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο μόνο για 20 λεπτά, όμως χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν.

Οι μεγάλες ξηρασίες του μέλλοντος θα διαρκούν δεκαετίες

NASA's Goddard Space Flight Center
Για να προβλέψουν τη δριμύτητα των μελλοντικών ξηρασιών, οι ερευνητές έκαναν εκτιμήσεις επίσης για τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, και η ανάλυσή τους έδειξε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αρκετά πριν το 2100, κυρίως για τις κεντρικές και νοτιοδυτικές πολιτείες.

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας που θα διαρκούν δεκαετίες, ενώ οι πρώτες περιοχές που θα πληγούν θα είναι οι νοτιοδυτικές και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιούν επιστήμονες της NASA.
«Αντί να διαρκούν έως δέκα χρόνια, αυτές οι μεγάλες ξηρασίες θα φτάνουν τα 20, 30 ίσως και 40 έτη διάρκειας», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Κουκ του Ινστιτούτου Goddard της NASA, επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες θα είναι τεράστιες, καθώς απαιτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού, και ενδεχομένως θα πυροδοτηθούν πολεμικές συγκρούσεις με στόχο την εξασφάλιση υδάτινων πόρων.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τις προβλέψεις της αφού ανέλυσε τις συνθήκες ξηρασίας στη βόρεια Αμερική τα τελευταία 2000 χρόνια, βασιζόμενη σε δεκάδες χιλιάδες δείγματα κορμών δέντρων. Η παρουσία ευρέων κύκλων στο εσωτερικό των κορμών των δέντρων υποδηλώνει υγρή περίοδο, ενώ η παρουσία πιο στενών κύκλων αποτελεί ένδειξη μίας πιο ξηρής περιόδου.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να υπολογίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ξηρασίας και της δριμύτητάς τους για τα επόμενα εκατό χρόνια. Στο υπολογιστικό τους μοντέλο έλαβαν υπ’ όψιν 17 διαφορετικές κλιματικές προβλέψεις και συνέκριναν δύο διαφορετικά σενάρια για την παγκόσμια υπερθέρμανση, ένα με τις τωρινές τάσεις και ένα όπου υποθετικά έχει επιτύχει η μείωση των εκπομπών αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα.
Για να προβλέψουν τη δριμύτητα των μελλοντικών ξηρασιών, οι ερευνητές έκαναν εκτιμήσεις επίσης για τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, και η ανάλυσή τους έδειξε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αρκετά πριν το 2100, κυρίως για τις κεντρικές και νοτιοδυτικές πολιτείες.
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε οι ξηρασίες αυτές θα είναι οι χειρότερες της τελευταίας χιλιετίας, συμπεριλαμβάνοντας την περίοδο μεταξύ 1100 και 1300, τη λεγόμενη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο.

Νεκρές 100 φάλαινες που ξεβράστηκαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας

EPA/New Zealand DOC/Matt Nalder
Σχεδόν 200 φάλαινες εξόκειλαν χθες στην παραλία του Φάργουελ στα βόρεια της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας.

Περισσότερες από 100 φάλαινες - πιλότοι που ξεβράστηκαν σε μία παραλία της Νέας Ζηλανδίας πέθαναν, με τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες να εκφράζουν φόβους για την επιβίωση ακομη 90 θηλαστικών.
Σχεδόν 200 φάλαινες εξόκειλαν χθες στην παραλία του Φάργουελ στα βόρεια της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας.
Εκμεταλλευόμενα την παλίρροια δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων προσπάθησαν να τις οδηγήσουν πίσω στα βαθιά. Όμως, τα θηλαστικά άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν και πάλι προς τις ακτές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ο θάνατος των 103 (φαλαινών) έχει επιβεβαιωθεί και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις υπόλοιπες στη ζωή» είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. «Περίπου 150 εθελοντές τις φροντίζουν όσο το δυνατόν» κυρίως ψεκάζοντάς τις με νερό, εξήγησε.
Πάντως, ανέφερε ότι οι υπηρεσία προετοιμάζεται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, καθώς κάθε φορά που παγιδεύονται στην άμμο η υγεία τους επιδεινώνεται ραγδαία.
Οι εθελοντές θα προσπαθήσουν εκ νέου να στείλουν τις φάλαινες στα βαθιά αργότερα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τους κάνουν ευθανασία στην περίπτωση που οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Υποκατάστατο ξύλου από ανακυκλωμένο πλαστικό και τεκίλα



Plastinova
Το τελικό προϊόν είναι ισχυρότερο από το ξύλο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Plastinova, και διατίθεται σε κομμάτια που μπορούν να κοπούν ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή.

Μία εταιρεία ανακύκλωσης στο Μεξικό συνδύασε ανακυκλωμένο πλαστικό και απόβλητα παρασκευής τεκίλας για να δημιουργήσει ένα νέο υλικό κατασκευών με μεγαλύτερη αντοχή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκελετός για πάγκους, τραπέζια ή καρέκλες.
Η νεοϊδρυθείσα εταιρεία Plastinova στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας συμπυκνώνει αγαύη βαγάσσης, μία ινώδης βιομάζα που παράγεται κατά την παρασκευή τεκίλας και άλλων προϊόντων από φυτά, για να σχηματίσει στη συνέχεια ένα υποκατάστατο ξύλου, αφού ενσωματώσει επίσης ανακυκλωμένο πλαστικό. Το τελικό προϊόν αποτελείται από 10 με 35 τοις εκατό αγαύη.
Για να παρασκευαστεί το υλικό, η βαγάσση αγαύης πρέπει να μην περιέχει αλκοόλ και ζάχαρη, αλλά μόνο ίνες που στη συνέχεια ξηραίνονται και αλέθονται σε σκόνη, στην οποία έχει προστεθεί ένας χημικό παράγοντας, επιτρέποντάς της να ενσωματώσει χωρίς προβλήματα το ανακυκλωμένο πλαστικό.
Το τελικό προϊόν είναι ισχυρότερο από το ξύλο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Plastinova, και διατίθεται σε κομμάτια που μπορούν να κοπούν ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή.
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μπορούν να επεξεργαστούν εκατό κιλά αγαύης μέσα σε 36 ώρες, ενώ χρειάζονται ακόμη μία ημέρα για το τελικό στάδιο της παρασκευής του υποκατάστατου.
Η εταιρεία εξετάζει επίσης την αντικατάσταση της βαγάσσης αγαύης με ίνες καρύδας, καθώς αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και επειδή η αγαύη βαγάσσης είναι δύσκολο να αγοραστεί από εταιρείες παρασκευής τεκίλας που τη χρησιμοποιούν ως καύσιμο για τους λέβητες των αποστακτηρίων.

Διαβάτες Σκύρου: Η νησίδα με τις σαύρες κανίβαλους

Οι ευνοϊκές συνθήκες οδήγησαν σε ισχυρότερο ανταγωνισμό εντός του ίδιου είδους σαυρών



Η μικρή νησίδα των Έξω Διαβατών, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σκύρου, αποτελεί θεωρητικά ιδανικό περιβάλλον για τις σαύρες του είδους Podarcis gaigeae που φιλοξενεί, λόγω της αφθονίας τροφής και της παρουσίας λιγότερων φυσικών εχθρών και ανταγωνιστών σε σχέση με τη Σκύρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σαύρες της νησίδας να φτάνουν το τριπλάσιο βάρος από το κανονικό και να επιτίθενται συχνά ή ακόμα και να τρώνε νεαρότερες σαύρες του ίδιου είδους.
«Ο κανιβαλισμός εις βάρος νεαρότερων σαυρών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τις υπερμεγέθεις σαύρες να εξουδετερώνουν μελλοντικούς ανταγωνιστές και την ίδια στιγμή να καταναλώνουν ένα θρεπτικό γεύμα», δήλωσε ο Παναγιώτης Παφίλης, Επίκουρος Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας για τις σαύρες των μικρών νησίδων γύρω από τη Σκύρο είχε δείξει πως είναι 20 φορές πιο πιθανό να βρεθούν στο στομάχι τους κομμάτια από τα σώματα νεαρών σαυρών, σε σχέση με τις αντίστοιχες σαύρες στη Σκύρο, όπου η ύπαρξη φιδιών, πτηνών και ορισμένων θηλαστικών διατηρούν τον πληθυσμό σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, η απουσία αρπακτικών στους Διαβάτες οδηγεί στην αύξηση της πυκνότητας πληθυσμού αλλά και του όγκου των σαυρών.
Συνεχίζοντας την έρευνα, η ομάδα του καθηγητή Παφίλη τοποθέτησε μία πεινασμένη ενήλικη σαύρα σε εγκλεισμό με μία νεαρότερη. Πάνω από τα δύο τρίτα των σαυρών από τους Διαβάτες επιτέθηκε στη νεαρή σαύρα, ενώ μόλις το 17 τοις εκατό των σαυρών από τη Σκύρο πραγματοποίησε το ίδιο. Επιπλέον, ο χρόνος αναμονής πριν την επίθεση ήταν σχεδόν έξι φορές μικρότερος για τις σαύρες από τη νησίδα.

Ο κανιβαλισμός των σαυρών υποδεικνύει μία  επιλογή για ταχεία ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτείται από την υψηλή αφθονία τροφίμων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την εξέλιξη του γιγαντισμού, καταλήγει η έρευνα.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...