Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Γιατί δεν μπορώ να αδυνατίσω; Πολύ συνηθισμέμενες τροφές μπορούν να ξεγελάσουν τον οργανισμό και να τον κάνουν να παχαίνει. Η τροφική δυσανεξία, η καινούργια τάση στη διαιτολογία, χρειάζεται τη σωστή αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Μαγειρικής, «η τροφική δυσανεξία είναι το φαινόμενο της δεκαετίας». Σχεδόν ένας στους τέσσερις, κυρίως γυναίκες, υποφέρει από αυτή τη διαταραχή. Η διάσημη αυστραλή διαιτολόγος Κάθριν Σάξελμπι λέει πως «δεν είναι πια στη μόδα να κάνεις δίαιτα, αλλά είναι πολύ τρέντι να έχεις κάποια διατροφική δυσανεξία». Η εταιρεία Immupro, η οποία πουλάει τεστ για δυσανεξία σε 271 «ύποπτες» τροφές, από κρέας στρουθοκαμήλου μέχρι κατσικίσιο τυρί, έχει τριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. «Η εξάπλωση της τροφικής δυσανεξίας αγγίζει πλέον τα όρια της επιδημίας» παρατηρεί η διευθύντριά της Τζούλι Γκόγιεν. «Το 45% του πληθυσμού έχει δυσανεξία σε μία συγκεκριμένη τροφή ή στην υπερβολική ποσότητά της. Οι πιο συνηθισμένες είναι στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά». Όσο πιο φτωχή γίνεται η διατροφή από την άποψη της ποιότητας, όσο πιο πολύ επιβαρύνεται με χημικά πρόσθετα και όσο η διατροφική αλυσίδα μολύνεται από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να μας ενοχλήσουν τροφές που είναι φαινομενικά αθώες.
Τροφική δυσανεξία είναι η ανικανότητα του οργανισμού να χωνέψει ορισμένα είδη φαγητού. Δεν είναι έντονη όπως η αλλεργία, η οποία εκδηλώνεται με δύσπνοια κι εξανθήματα, αλλά μπορεί να επιφέρει μία σειρά από διαταραχές όπως φούσκωμα, διάρροια, ναυτία, πρήξιμο, ημικρανία και παχυσαρκία. Σύμφωνα με την Σου Ντένγκεϊτ, ιδρύτρια του Food Intolerance Network, «οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγορούν για δυσανεξία το φαγητό που έφαγαν την ίδια μέρα που είδαν την αντίδραση, αλλά κάνουν λάθος. Η δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε κάτι που κατανάλωσαν πριν από δύο ή τρεις μέρες». Η ευαισθητοποίηση, μάλιστα, του οργανισμού εξαρτάται από την ποσότητα της ένοχης ουσίας που έχει συσσωρευτεί στο σώμα.
Η δίαιτα Harcombe βασίζεται σε αυτό που αποκαλεί η δημιουργός του «αληθινό» φαγητό. «Καταναλώνουμε τις τροφές στη μορφή που τις προσφέρει η φύση. Τις παρέχουμε σε απεριόριστες ποσότητες ώστε να ικανοποιήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες και σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην κάνουμε το σώμα να νοιώσει στέρηση και να μην το εξαναγκάσουμε να αποθηκεύσει λίπος. Δεν τρώμε επεξεργασμένες τροφές, γιατί έτσι θα ευαισθητοποιήσουμε τον οργανισμό». Οι κανόνες είναι οι εξής:
• Τρώμε όσο θέλουμε από τις προκαθορισμένες τροφές, έτσι ώστε να μείνουμε χορτάτοι για αρκετές ώρες.
• Μπορούμε να καταναλώσουμε 50γρ μαύρο ρύζι την ημέρα και 75γρ σούπας κουάκερ.
• Δεν επιτρέπεται η καφεΐνη. Πίνουμε τσάι και καφέ χωρίς καφεΐνη, αφεψήματα και 1,5 λίτρο νερό τη μέρα.
• Δεν καταναλώνουμε γλυκαντικές ουσίες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
• Μαγειρεύουμε με όποιον τρόπο θέλουμε: ψητά, τηγανητά, βραστά.
• Ανάμεσα στα γεύματα τρώμε σνακ από μπαστουνάκια λαχανικών ή ζωντανό γιαούρτι. Ωστόσο προσπαθούμε να χορταίνουμε με τα τρία κύρια γεύματα και να τα καταναλώνουμε την ίδια ώρα έτσι ώστε το σώμα να μην νοιώθει την ανάγκη να αποθηκεύει φαγητό.
• Μπορούμε να αλλάζουμε ώρα στα γεύματα. Εκείνο που δεν επιτρέπεται είναι να αυξήσουμε τις ποσότητες του ρυζιού και του κουάκερ.
• Καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες φρέσκου κρέατος, ψαριού, αυγών, σαλάτας και λαχανικών. Αποφεύγουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια. Επιτρέπονται οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι ντομάτες.
• Δεν αναμιγνύουμε τα λιπαρά με τους υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα. Αν το κάνουμε, το σώμα θα χρησιμοποιήσει του υδατάνθρακες για να αντλήσει ενέργεια και θα αποθηκεύσει τα λιπαρά για αργότερα.
• Αποφεύγουμε τις τροφές που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη μαγιά όπως το ξύδι, το τουρσί, τα μανιτάρια και το ροκφόρ.
• Μία τυπική μέρα: Πρωινό: 100 γρ δημητριακά από μαύρο ρύζι (χωρίς γλουτένη) με νερό, όχι γάλα. Μεσημεριανό: σαλάτα νισουάζ με τόνο. Αυγά σφιχτά, ελιές και αντσούγιες. Ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι. Δείπνο: κρέας (μπριζόλα μοσχαρίσια ή χοιρινή) με λαχανικά.

Δείτε την ανάρτηση στο facebook του Αλέξη Τσίπρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Mήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω facebook για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Εργαζόμενη, μάνα, άνεργη, επιστήμονας, σύζυγος, θύμα trafficking, αγωνίστρια, συνταξιούχα, αγαπημένη ή έκπτωτη, η γυναίκα, καθημερινά, δίνει μάχες για να οργανώσει την υποκειμενικότητά της μέσα σε ένα πατριαρχικά δομημένο κόσμο. Το λιγότερο που της οφείλουμε, είναι να αναγνωρίσουμε ότι, η ημέρα της γυναίκας είναι 365 φορές το χρόνο».

Δεν μπορείτε να πιστέψετε τι φταίει και μυρίζουν οι μασχάλες σας!

Κάνετε καθημερινά μπάνιο και έχετε δοκιμάσει κάθε αποσμητικό που κυκλοφορεί στην αγορά, όμως η κακοσμία επιμένει...



Τι μπορεί να φταίει;



Εν μέρει αυτό οφείλεται στο DNA σας, καθώς τα γονίδια καθορίζουν πόσο ιδρώτα παράγουν οι...

αδένες στις μασχάλες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται στην επιδερμίδα. Τα βακτήρια αυτά διασπούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον ιδρώτα, απελευθερώνοντας την άσχημη μυρωδιά.



Παρ' όλα αυτά, ο γιατρός και χημικός Τσαρλς Στιούαρτ υποστηρίζει πως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για την κακοσμία του σώματος που λίγοι γνωρίζουν!



Πρόκειται για ένα αγαπημένο λαχανικό που καταναλώνουμε καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό είναι η τομάτα!



Ο Δρ Στιούαρτ συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες εδώ και 20 χρόνια, αναζητώντας νέες θεραπείες για δερματοπάθειες όπως το έκζεμα.



Αρχικά παρατήρησε ότι στο κοτσάνι της τομάτας υπάρχει ένα δύσοσμο έλαιο. Το έλαιο αυτό περιέχει τερπένια, μια ομάδα ουσιών που προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά – όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια – τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση τους.



Ο ρόλος αυτών των ουσιών στην κακοσμία εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο διασπώνται από τα ένζυμα, καθώς κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται χημικές ουσίες που αντιδρούν με το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της τομάτας. Στη συνέχεια, παράγονται άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα.



Η μελέτη του Δρ Στιούαρτ στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses αναφέρει πως ακόμη και 50 με 100 γραμμάρια τομάτας είναι αρκετά για να «εξουδετερώσουν» το αποσμητικό ή την κολόνια σας. 
- See more at: http://ingossip.gr/?q=post%2F%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%88%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%82#sthash.JFjp2Z7H.dpuf

10 μυστικά για φυσικό αδυνάτισμα 10 φυσικοί τρόποι για να χάσουμε κιλά εύκολα και γρήγορα.

1. Ζεστό νερό και λεμόνι, οι καλύτεροί μας φίλοι
Βράζουμε μισό ποτήρι νερό και το ανακατεύουμε μαζί με μισή κούπα με κρύο νερό. Μέσα σε αυτό, στύβουμε μισό λεμόνι. Εάν μας γίνει συνήθεια να τα πίνουμε και τα δύο αυτά συστατικά κάθε πρωί (χωρίς ζαβολιές), τα αποτελέσματα θα είναι θαυματουργά. Αυτό, γιατί ο συνδυασμός βρασμένου νερού-λεμονιού ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα διαμορφώνοντας σε αυτό, ένα πιο αλκαλικό (και φιλικό προς την πέψη κάθε τροφής) περιβάλλον.  

2. Πρωτεΐνη και πάλι πρωτεΐνη…
..σε κάθε γεύμα, αλλά κυρίως στο πρωινό. Κατά κοινή ομολογία, η πρωτεΐνη χωνεύεται και απορροφάται από τον οργανισμό με βραδύτερο ρυθμό, κάτι που σημαίνει πως το ένοχο εκείνο αίσθημα της πείνας, θα αργήσει λίγο περισσότερο να επανεμφανιστεί. Εκτός των άλλων, προάγει και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας έτσι το σώμα να καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος (και όχι τη γλυκόζη, που εμποδίζει την καύση αυτού).

3. Συχνά γεύματα
Το «συχνά, αλλά μικρά γεύματα» είναι πιθανόν η αγαπημένη φράση των διατροφολόγων. Όχι και άδικα, αφού επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει πως εκείνοι που καταναλώνουν πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας, τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος και πιο φυσιολογικά επίπεδα μεταβολικών δεικτών από εκείνους που τα στερούνται. Και κάπως έτσι θα μας είναι αισθητά ευκολότερο να διαχειριστούμε το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Αντίο στο τσιμπολόγημα.

4. Λίγο από όλα
Κάθε γεύμα συνίσταται να περιλαμβάνει 1/4 πρωτεΐνη (στο μέγεθος της παλάμης μας), 1/4 σύνθετους υδατάνθρακες (1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι, κινόα, γλυκοπατάτα, κλπ) και ένα δεύτερο λαχανικά (εκτός και αν πρόκειται για πρωινό). Προσοχή μόνο στο βραδινό, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγονται οι υδατάνθρακες.

5. Φρούτα και λαχανικά
Το μεσημεριανό και το βραδινό θα πρέπει πάντα (οι διατροφολόγοι το τονίζουν, ΠΑΝΤΑ) να περιλαμβάνουν άφθονα λαχανικά (ιδανικά, στον ατμό ή ψημένα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς λάδι). Τα φρούτα είναι εύκολο να καταναλωθούν στο πρωινό ή σαν σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων. Να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε σε ανεξέλεγκτες ποσότητες (ιδανικά, μέχρι δύο την ημέρα) λόγω της φρουκτόζης, καθώς και με γεμάτο στομάχι, κάτι που θα προκαλέσει ανεπιθύμητες ζυμώσεις. 

6. Δύο με τρία λίτρα νερό, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Δύσκολο αν δεν έχουμε συνηθίσει στην κατανάλωση πολλών υγρών, αλλά τόσο σημαντικό. Αν και το ίδιο το νερό δεν εξουδετερώνει απαραίτητα τις τοξίνες, τα νεφρά το έχουν ανάγκη για να διώχνουν από τον οργανισμό όλα τα περιττά εκείνα στοιχεία που εισβάλουν σε αυτόν. Εκτός των άλλων, ερευνητές στη Γερμανία βρήκαν πως εκείνοι που έπιναν ακόμη και μισό λίτρο κρύο νερό, παρουσίαζαν μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό μέχρι και 30%.

7. Όχι στις επεξεργασμένες τροφές

Τέλος στα αναψυκτικά, τις σοκολάτες, τα πατατάκια, το λευκό ρύζι και το άσπρο αλεύρι. Οι τροφές αυτές, εισερχόμενες στο σώμα προκαλούν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Έτσι προκαλούνται αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που ανεβάζουν με τη σειρά τους τους ρυθμούς με τους οποίους αυξάνεται η ινσουλίνη. Βρώμη και πράσινα λαχανικά, for ever.

8. Αλκόολ, τέλος

Εξαιρούνται τα σαββατοκύριακα, αλλά και τότε περιορίστε το σε φυσιολογικές ποσότητες. Έχει άλλωστε σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος και η αυξημένη κατανάλωσή του συχνά εκτοπίζει άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Παν μέτρον άριστον.

9.  Άσκηση
30-45 λεπτά καρδιαγγειακών και ενδυναμωτικών ασκήσεων, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Yoga, Pilates και tai chi βοηθούν επίσης.

10. Ξεκούραση
Πότε μην υποτιμάτε έναν καλό βραδινό ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7,5 (ιδανικά 8) ώρες τη μέρα. Ο βραχύς ύπνος έχει συσχετιστεί με αλλαγές σε ορμόνες που ελέγχουν την πείνα: τα επίπεδα της λεπτίνης (ουσία που μειώνει την όρεξη) χαμηλώνουν, ενώ της γρελίνης (ουσία που ενεργοποιεί την όρεξη) ανεβαίνουν.

Τι θέλουν οι άντρες στο κρεβάτι; 6 αγόρια μας αποκάλυψαν…

ceec03405507c75a987c0e77d4a1736d_L

Τι θέλουν οι άντρες στο κρεβάτι; 6 αγόρια μας αποκάλυψαν…

Όσο καυτό, υπέροχο, τρελό είναι το σεξ που κάνεις με τον σύντροφό σου θα πρέπει να παραδεχτείς κάτι… Πάντα αναρωτιέσαι αν υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει από σένα στην κρεβατοκάμαρα… Και οι πιθανότητες λένε πως κάτι δεν σου λέει… Είτε επειδή ντρέπεταιείτε επειδή σκέφτεται πως θα τον παρεξηγήσεις.
Ρωτήσαμε 6 αγόρια να μας πουν τι θέλουν από τις παρτενέρ τους στο κρεβάτι, αλλά σπάνια ζητάνε…
«Να με κυριαρχεί, να παίρνει πρωτοβουλίες, να μην χρειάζεται να της ζητάω πράγματα. Να τα κάνει εκείνη από μόνη της. Το να τα ζητάω μικραίνει την επιθυμία μου.
Αλέξης. 30 ετών
«Πάντα ήθελα να πάρω ένα μαντίλι και να δέσω τα χέρια της κοπέλας μου στο κρεβάτι. Αλλά πάντα έχω αναστολές να το κάνω. Μπορεί να το πάρει άσχημα».
Βασίλης, 21 ετών
«Απολαμβάνω τις στιγμές που η γυναίκα γίνεται δημιουργική, επιθετική και αυτοσχεδιάζει. Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να της πώς να γίνει πιο αυθόρμητη γιατί μπορεί να θεωρήσει πως δεν μου αρέσει το σεξ που ήδη κάνουμε».
Αντρέας, 27 ετών
«Η κοπέλα μου θέλω να μου κάνει όσο πιο συχνά μπορεί στοματικό σεξ. Επειδή δεν ξέρω αν εκείνη θεωρήσει υπερβολικά πολλές τις φορές που εγώ το θέλω αφήνω την πρωτοβουλία πάνω της».
Γιάννης, 32 ετών
«Μου αρέσει να της λέω συγκεκριμένες λέξεις και εκείνη το ίδιο σε μένα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα αισθανθεί άσχημα. Δεν ξέρω πώς να κάνω το πρώτο βήμα για το πολύ dirty talking που μου αρέσει».
Θωμας, 25 ετών.
«Δεν θέλω να της ζητάω να με αγκαλιάσει μετά το σεξ! Μερικές γυναίκες θεωρούν πως οι άντρες δεν θέλουν χάδια μετά τη συνεύρεση και έτσι δεν το τολμούν… Αλλά σε κάποιους,όμως, αρέσουν».
Σωτήρης, 29 ετών
Πηγή: queen.gr

Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία

Ένα σύντομο τεστ που περιλαμβάνει μόλις 10 ερωτήσεις μπορεί να φανερώσει εάν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τη μελλοντική σωματική υγεία.
Κατά τη δεκαετία του ’80, ο Δρ Vincent Felitti ξεκίνησε να μελετά πώς τα βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν ή να προβλέψουν την εκδήλωση ανεπιθύμητων επιπλοκών στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή. Ο Felitti και ο συνεργάτης του Δρ Robert Anda σχεδίασαν το Τεστ Δυσμενών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (Adverse Childhood Experiences Test – ACE Test).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, του οποίου τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόγνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε ενήλικες, από παχυσαρκία και διαταραχές του θυρεοειδούς έως καρκίνο.
Οι ερωτήσεις εστιάζουν κυρίως σε θέματα κακοποίησης και παραμέλησης. Ορισμένες από αυτές θίγουν εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα.
Οι ερωτήσεις του ACE Test είναι οι εξής:
1. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έβριζε, σας μείωνε ή σας ταπείνωνε συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως η συμπεριφορά του εν λόγω ενήλικα σας δημιουργούσε ανησυχίες για πιθανή σωματική βλάβη προς εσάς;
2. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έσπρωχνε, σας άρπαζε απότομα, σας χαστούκιζε ή σας πετούσε πράγματα συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως ο εν λόγω ενήλικας σας χτύπησε κάποια στιγμή τόσο δυνατά ώστε να δημιουργηθούν στο σώμα σημάδια ή να προκύψει σοβαρός τραυματισμός;
3. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ένας ενήλικας ή ένα άτομο τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερο σας άγγιξε ή σας χάιδεψε ή σας ζήτησε να τον/την αγγίξετε ερωτικά; Ή μήπως το εν λόγω άτομο επιχείρησε να εκκινήσει οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής;
4. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι κανείς στην οικογένειά σας δεν σας αγαπά ή ότι δεν πιστεύει πως είστε σημαντικοί/ξεχωριστοί; Ή μήπως τα μέλη της οικογένειάς σας δεν προστάτευαν και υποστήριζαν το ένα το άλλο και δεν ένιωθαν κοντά το ένα στο άλλο;
5. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι δεν είχατε αρκετό φαγητό, ότι αναγκαστήκατε να φοράτε βρώμικα ρούχα και ότι δεν υπάρχει κανείς να σας προστατεύσει; Ή μήπως οι γονείς είχαν υποπέσει σε καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σας φροντίσουν ή να σας πάνε στο γιατρό όταν έπρεπε;
6. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, χάσατε την επαφή με έναν εκ των δύο βιολογικών γονέων λόγω διαζυγίου, εγκατάλειψης ή για κάποιο άλλο λόγο;
7. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου η μητέρα ή η μητριά ερχόταν συχνά ή πολύ συχνά αντιμέτωπη με σωματική βία (σπρώξιμο, χαστούκι, εκτόξευση αντικειμένων, γροθιές, κλωτσιές, δαγκωματιές, επίθεση με σκληρό αντικείμενο, απειλή με όπλο ή μαχαίρι);
8. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, ζούσατε κάτω από την ίδια στέγη με άτομο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά;
9. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, αντιμετώπισε κάποιο μέλος της οικογένειας κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια ή έκανε απόπειρα αυτοκτονίας;
10. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση κάποιο μέλος της οικογένειας;
Σε κάθε θετική απόκριση στις παραπάνω δηλώσεις αντιστοιχεί 1 βαθμός. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή.
Μελέτες δείχνουν ότι η βαθμολογία πάνω από 4 συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άτομα που πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.
Οι γυναίκες που πετυχαίνουν βαθμολογία από 5 και πάνω αντιμετωπίζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.
Οι υψηλές βαθμολογίες στην κλίμακα ACE συνδέονται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο αλκοολισμού, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εμβρυϊκού θανάτου, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ηπατοπάθειας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.α.
Πηγή: onmed.gr

Τι θυμούνται τα μωρά;

Τι θυμούνται τα μωρά;

Πότε ένα μωρό αρχίζει να θυμάται; Και πώς διαμορφώνονται οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία; 

Ο τρόπος που σκέφτεται, καταγράφει, αναλύει και συσχετίζει δεδομένα ο εγκέφαλος ενός μωρού έχει τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για κάθε ενήλικα. Πότε αρχίζει πραγματικά να θυμάται ένα παιδί; Πώς διαμορφώνεται η μνήμη του; Με ποιο τρόπο δημιουργεί τους πρώτους συνειρμούς; Και επιπλέον, αυτό που θεωρούμε «πρώτες αναμνήσεις» έρχονται αυθόρμητα ή ενεργοποιούνται με την παρεμβολή των γονιών; Η επιστήμη μάς δίνει τις απαντήσεις.
Οι πρώτες μου αναμνήσεις
Η πρώτη εικόνα που απομνημονεύει ένα βρέφος είναι το πρόσωπο της μαμάς του. Αυτό είναι για εκείνο ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του. Από εκεί και πέρα το μικρό «σφουγγαράκι» δουλεύει αδιάκοπα, αποθηκεύει δεδομένα και πληροφορίες που έρχονται στις αισθήσεις του με καταιγιστικό ρυθμό και δεν του ξεφεύγει τίποτα. Όλα όσα συμβαίνουν γύρω του πρέπει να γίνουν αντιληπτά και να καταγραφούν. Δεν σταματά ούτε καν όταν κοιμάται. Αυτή η ικανότητα του μωρού να έχει τις… κεραίες του σε εγρήγορση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο προέρχεται από την ενδομήτρια ζωή του. Όσο είναι ακόμα μέσα στην κοιλιά της μητέρας του ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με αυτή του ύπνου REM, που σημαίνει ότι ο εγκεφαλικός φλοιός εργάζεται και καταγράφει χωρίς διάλειμμα. Για το λόγο αυτό το βρέφος μπορεί να «ακούει» και να αναγνωρίζει τη φωνή της μαμάς του και στη διάρκεια του ύπνου του. Αυτή η αδιάκοπη εργασία του εγκεφάλου μειώνεται σταδιακά και εξαφανίζεται γύρω στον δέκατο μήνα. Μέχρι τότε, όμως, το μωρό έχει ήδη καταγράψει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον, κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό.

Πόσο καθορίζει η μαμά του τη μνήμη του;
Η μνήμη αναπτύσσεται μέσω της σύνδεσης των ερεθισμάτων που έχει λάβει το παιδί μέσα από τις αισθήσεις του και έχει αποθηκεύσει στον εγκέφαλό του. Ο ρόλος της μητέρας σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικός, γιατί η πιθανότητα να συγκρατήσει το μωρό τα ερεθίσματα εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο τα αποκτά. Μάλιστα, όσα συνδέονται με θετικά συναισθήματα είναι ακόμα πιο πιθανό να συγκρατηθούν. Για παράδειγμα, το μωρό θα μάθει πιο γρήγορα να αποκοιμιέται και να ξυπνάει σε συγκεκριμένες ώρες εάν η διαδικασία συνοδεύεται από ευχάριστες συνθήκες για τις αισθήσεις του, όπως τραγουδάκια, φιλιά και χάδια. Εάν πάλι η μαμά θέλει να καθυστερήσει λίγο την ώρα του φαγητού, θα το κάνει πιο εύκολα εάν του δείξει πως έχει καταλάβει ότι πεινάει, το πάρει αγκαλιά και το χαϊδεύει όσο περιμένει να ετοιμαστεί το φαγητό του. Εάν η πράξη αυτή επαναλαμβάνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, το μωρό θα δεχτεί ευκολότερα την καθυστέρηση, γιατί ξέρει ότι η αγκαλιά της μαμάς του είναι μια ευχάριστη «εισαγωγή» για την ώρα του φαγητού.

Παίζω και θυμάμαι!
Γύρω στον δέκατο με δωδέκατο μήνα, το μωρό εξακολουθεί να αποθηκεύει πληροφορίες και να τις συνδέει μεταξύ τους, αλλά επιπλέον αρχίζει και τη διαδικασία παγίωσης και ανάκτησης των δεδομένων που έχει αποκτήσει. Πώς συμβαίνει αυτό; Μέσω της βασικής του απασχόλησης, του παιχνιδιού! Κάνοντας συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις –όπως, για παράδειγμα, να βάζει τα τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο και μετά να τα γκρεμίζει ή να πατάει ένα πλήκτρο και να ακούει τη φωνή ενός ζώου– επανενεργοποιεί και παγιώνει μέσα του τα δεδομένα.

Γιατί οι τούμπες το βοηθούν να θυμάται
Καθώς οι πληροφορίες που έχει καταγράψει αυξάνονται, το παιδί δεν τις συνδέει απλώς, αλλά τις επεξεργάζεται. Τότε αρχίζει ουσιαστικά η διαδικασία της απομνημόνευσης. Η μνήμη εξελίσσεται με όχημα τις εμπειρίες που το παιδί αποκτά καθώς αναπτύσσεται. Δύο πολύ σημαντικά στάδια της ανάπτυξής του είναι η δυνατότητα αυτόνομης κίνησης και η ικανότητα να εκφράζεται μέσω της γλώσσας. Μέσω της κίνησης το παιδί παγιώνει τα κινητικά σχήματα: μαθαίνει ότι για να σκαρφαλώσει στον καναπέ ή για να ανέβει στην καρέκλα πρέπει να βάλει πρώτα το ένα ποδαράκι εδώ και μετά το άλλο εκεί. Το σημαντικότερο είναι ότι συνειδητοποιεί πως πρέπει να το θυμάται εάν θέλει να το ξανακάνει χωρίς να πέσει! Η ομιλία, από την άλλη, το βοηθάει να παγιώσει τις αναμνήσεις, γιατί ενεργοποιεί τις νοερές εικόνες, προσώπων, πραγμάτων και ζώων. Για να πει «γάτα», πρέπει να έχει στη μνήμη του μια εικόνα γάτας και η επανάληψη της λέξης προκαλεί αμέσως το συσχετισμό.

Η τάξη βοηθάει τη μνήμη
Η μνήμη δεν είναι παρά μια διαδικασία επεξεργασίας εννοιών. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να οργανώσει τα ερεθίσματα με όσο το δυνατόν πιο απλό και γραμμικό τρόπο. Γι’ αυτό, εάν θέλουμε να διευκολύνουμε το μωρό μας να θυμάται καταστάσεις και να συγκρατεί γνώσεις, πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργούμε γύρω του ένα περιβάλλον που ενώ δεν αλλάζει υπερβολικά, την ίδια στιγμή παρουσιάζει αρκετά καινούργια και διαφορετικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέσα στο σπίτι να του εξασφαλίσουμε τον δικό του χώρο –αρκεί μια γωνιά όπου ξέρει ότι μπορεί να βρει τα παιχνίδια του. Ακόμα κι αν στη διάρκεια της ημέρας τα σκορπάει σε όλο το σπίτι, είναι σημαντικό πριν τον βραδινό ύπνο να τα τακτοποιείτε μαζί σε ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να απομνημονεύσει τη θέση τους. Έτσι, θα ξέρει πού θα τα βρίσκει όταν τα θέλει. Όταν μεγαλώσει λίγο, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλα δικά του πράγματα, όπως με τα ρούχα του.

Πως μπορώ να βελτιώσω τη μνήμη του;
Ξέρετε γιατί τα παιδιά θυμούνται με τόση ευκολία τα τηλεοπτικά μηνύματα; Επειδή είναι σύντομα, περιλαμβάνουν λίγες λέξεις που επαναλαμβάνονται και συνοδεύονται από μια εύληπτη μελωδία. Ακολουθήστε, λοιπόν, την ίδια μέθοδο. Όταν διαβάζετε ένα παραμύθι, φροντίστε να είναι μικρό και  με ωραίες εικόνες. Όταν διαβάζετε, να τονίζετε με τη φωνή σας τα κρίσιμα σημεία και να υποδύεστε τη φωνή κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Εάν γίνετε πειστικοί, το επόμενο βράδυ θα ζητήσει το ίδιο παραμύθι. Μέχρι να το μάθει απ’ έξω.


Τι θυμούνται τα μωρά;
Σε μια έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές επιχείρησαν να διαπιστώσουν τι ακριβώς θυμάται ένα μωρό ηλικίας δώδεκα μηνών. Στην αρχή έδειξαν σε μια ομάδα από μωρά πέντε διαφορετικά παιχνίδια και από έναν τρόπο για να παίξεις με το καθένα για είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια, απομάκρυναν τα παιχνίδια από το χώρο. Μετά, έδειξαν ξανά τα παιχνίδια στα μωρά σε τρεις διαφορετικές φάσεις και παρατηρούσαν τις αντιδράσεις τους. Έτσι συμπέραναν ότι:
- Μετά από ένα διάλειμμα τριών λεπτών τα μωρά θυμούνταν το 70% όσων είχαν δει.
- Μετά από μία εβδομάδα θυμούνταν περισσότερο από το 50%.
-Μετά από ένα μήνα θυμούνταν το 50%.

Με τη συνεργασία της Λωρέττας Θωμαΐδου (καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής).

Συμβουλές για να γίνετε καλός συγγραφέας

Συμβουλές για να γίνετε καλός συγγραφέας


19 σημεία που πρέπει να προσέξετε από τον μάστερ του είδους Στίβεν Κινγκ

Ο διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έχει γράψει βιβλία που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και που του αποφέρουν από δικαιώματα 17 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Στα απομνημονεύματά του ο Στίβεν Κινγκ μοιράζεται σημαντικές συμβουλές για το πώς να γίνει κανείς καλύτερος συγγραφέας: 

1. Η πρώτη συμβουλή που δίνει στους επίδοξους συγγραφείς είναι να σταματήσουν να βλέπουν τηλεόραση και να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο. Όπως λέει ο διάσημος συγγραφέας, η τηλεόραση καταστρέφει τη δημιουργικότητα.

2. Να προετοιμαστείτε για περισσότερες αποτυχίες και κριτική από αυτή που μπορείτε να αντέξετε. Ο Στίβεν Κινγκ περιγράφει το να γράφει κανείς ένα βιβλίο με το να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με μπανιέρα... Και προσθέτει ότι «θα πρέπει να συνεχίσετε να γράφετε ακόμη και αν δεν έχετε πια διάθεση».

3. Μη χάνετε χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους. Όπως λέει «η αγένεια θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει».

4. Γράψτε πρώτα απ' όλα για τον εαυτό σας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι άρχισε να γράφει, επειδή του έδινε χαρά. Και, όπως λέει, αν κάτι σας κάνει χαρούμενους, θα το κάνετε για πάντα.

5. Ασχοληθείτε με ό,τι είναι πιο δύσκολο να γράψετε, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα πιο σημαντικά πράγματα είναι και πολύ δύσκολο να ειπωθούν.

6. Όταν γράφετε, αποσυνδεθείτε από τον υπόλοιπο κόσμο. Το γράψιμο είναι μία απολύτως εσωτερική και προσωπική διαδικασία. Βάλτε το γραφείο σας σε μία γωνία του δωματίου και εξαλείψτε τους περισπασμούς, από τηλέφωνα έως ανοιχτά παράθυρα. Ο Στίβεν Κινγκ συμβουλεύει: Γράψτε με την πόρτα κλειστή, ξαναγράψτε με την πόρτα ανοιχτή.

7. Αποφύγετε τα επιρρήματα και τις μεγάλες παραγράφους. 

8. Μην κολλάτε στη γραμματική, σκοπός σας είναι να γοητεύσετε, δε σας απασχολεί η ακρίβεια.

9. Μάθετε την τέχνη της περιγραφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πετυχημένος συγγραφέας, «η περιγραφή ξεκινάει στη φαντασία του συγγραφέα, αλλά πρέπει να τελειώσει στο μυαλό του αναγνώστη».

10. Μην προδίδετε πολλές πληροφορίες.

11. Πείτε ιστορίες για πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί ο συγγραφέας, οι χαρακτήρες θα είναι πραγματικοί.

12. Να ρισκάρετε.

13. Να συνειδητοποιήσετε ότι δε χρειάζεστε ναρκωτικά για να γίνετε καλός συγγραφέας.

14. 
Να πάρετε το γράψιμό σας στα σοβαρά. Μπορείτε να πλησιάσετε τη διαδικασία με νευρικότητα, με ενθουσιασμό ή με απόγνωση. Κάντε το όπως νομίζετε, μην είστε όμως ανάλαφροι, τονίζει ο Στίβεν Κινγκ.

15. Να γράφετε κάθε μέρα. «Όταν ξεκινάω κάτι, δε σταματάω και δεν επιβραδύνω, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη», δηλώνει ο Στίβεν Κινγκ και εξηγεί ότι αν δε γράψει καθημερινά, τότε οι χαρακτήρες θα αρχίσουν να ξεφτίζουν στο μυαλό του.

16. Να τελειώσετε το πρώτο χειρόγραφο σε τρεις μήνες. Ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ γράφει 10 σελίδες την ημέρα. Μέσα σε τρεις μήνες, μπορεί να γράψει περίπου 180.000 λέξεις.

17.
 Όταν τελειώσετε το γράψιμο, αποστασιοποιηθείτε. Ο Κινγκ προτείνει έξι εβδομάδες ανάρρωσης για να καθαρίσει το μυαλό.

18. Να έχετε τα κότσια να κόψετε τα κομμάτια που είναι βαρετά, ακόμη και αν τα αγαπάτε πολύ.

19. Να μείνετε παντρεμένοι, να είστε υγιείς και να κάνετε καλή ζωή. Ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ αποδίδει την επιτυχία του στην καλή του υγεία και το γάμο του, καθώς όπως λέει είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στη ζωή.

Γιουβαρλάκια προετοιμασία: 20ʹ μαγείρεμα: 35ʹ

Γιουβαρλάκια

Υλικά για 4-5 άτομα
Για τα γιουβαρλάκια
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ζωμό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ρύζι γλασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μαζί με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ρύζι, τη δάφνη και τα γιουβαρλάκια.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
Tips
  • Τα γιουβαρλάκια είναι πολύ πιο νόστιμα αυγοκομμένα: Χτυπάμε σε ένα μπολ 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι και 1 κ.σ. άνηθο και σιγά-σιγά 2-3 κ.σ. από το ζωμό της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού.
  • Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μέσα στο νερό ρίχνουμε 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 κλωναράκι σέλινου, 2 καρότα σε ροδέλες και 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

DIY: Ένα υπέροχο πιάτο για πρωινό!

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η Samantha Lee δεν είναι επαγγελματίας σεφ και ποτέ δεν έχει πάει σε σχολή μαγειρικής. Είναι απλά μια μαμά δύο κοριτσιών από την Μαλαισία, πουκαταφέρνει να δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα, ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά ακόμα περισσότερο εντυπωσιακά. 
Κόβει ψωμάκια, φρούτα και λαχανικά, τ' αλείφει με μερέντα, μαρμελάδα ή βούτυρο, χρησιμοποιεί τη φαντασία της και ό,τι άλλο υπάρχει από υλικά στο ψυγείο της και φτιάχνει -όπως θα δείτε- μικρά αριστουργήματα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 χρόνια όταν της πρωτοήρθε η ιδέα να φτιάξει το πρώτο πιάτο για την κόρη της.  Από τότε… η φήμη και η δημοσιότητά της έκαναν...limit up. Με πάνω από 300.000 οπαδούς στο Instagram, άρθρα στην Daily Mail και τη Huffington Post, η Samantha Lee έγινε πηγή έμπνευσης για τις μαμάδες όλου του κόσμου.

DIY
Παρακάτω θα δείτε βήμα βήμα πως θα μπορούσατε και εσείς να φτιάξετε για το μικρό σας ένα από τα πιάτα της.

Ξεκινάμε λοιπόν!




Παίρνουμε ένα στρογγυλό λευκό ψωμάκι και το κόβουμε στην μέση.



Το πάνω μέρους του ψωμιού το κόβουμε σύμφωνα με το σχέδιο της φωτογραφίας.



Τοποθετούμε τα κομμένα κομμάτια του ψωμιού γύρω από το στρογγυλό ψωμάκι για να φτιάξουμε το πρόσωπο και τα μαλλιά.



Αλείφουμε με βούτυρο το στρογγυλό ψωμάκι (πρόσωπο)...



...και με μερέντα τα υπόλοιπα ψωμάκια (μαλλιά).



Κόβουμε το αχλάδι για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το σώμα.



Τοποθετούμε το αχλάδι κάτω από το πρόσωπο.
Για να ολοκληρώσουμε την διακόσμηση του πιάτου (χέρια, μάτια, κλπ) επιλέγουμε λίγες ρώγες σταφυλιού ή berries και για στόμα, λίγο μέλι.



Τέλος, τοποθετούμε μισό μήλο (ή κάποιο άλλο φρούτο) στην άκρη του πιάτου και ένα μικρό μπολ με δημητριακά και γάλα.

Έτοιμο το πρωινό του. Σίγουρα θα ενθουσιαστεί!

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η Samantha Lee δεν είναι επαγγελματίας σεφ και ποτέ δεν έχει πάει σε σχολή μαγειρικής. Είναι απλά μια μαμά δύο κοριτσιών από την Μαλαισία, πουκαταφέρνει να δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα, ιδιαίτερα θρεπτικά αλλά ακόμα περισσότερο εντυπωσιακά. 
Κόβει ψωμάκια, φρούτα και λαχανικά, τ' αλείφει με μερέντα, μαρμελάδα ή βούτυρο, χρησιμοποιεί τη φαντασία της και ό,τι άλλο υπάρχει από υλικά στο ψυγείο της και φτιάχνει -όπως θα δείτε- μικρά αριστουργήματα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 χρόνια όταν της πρωτοήρθε η ιδέα να φτιάξει το πρώτο πιάτο για την κόρη της.  Από τότε… η φήμη και η δημοσιότητά της έκαναν...limit up. Με πάνω από 300.000 οπαδούς στο Instagram, άρθρα στην Daily Mail και τη Huffington Post, η Samantha Lee έγινε πηγή έμπνευσης για τις μαμάδες όλου του κόσμου.

DIY
Παρακάτω θα δείτε βήμα βήμα πως θα μπορούσατε και εσείς να φτιάξετε για το μικρό σας ένα από τα πιάτα της.

Ξεκινάμε λοιπόν!




Παίρνουμε ένα στρογγυλό λευκό ψωμάκι και το κόβουμε στην μέση.



Το πάνω μέρους του ψωμιού το κόβουμε σύμφωνα με το σχέδιο της φωτογραφίας.



Τοποθετούμε τα κομμένα κομμάτια του ψωμιού γύρω από το στρογγυλό ψωμάκι για να φτιάξουμε το πρόσωπο και τα μαλλιά.



Αλείφουμε με βούτυρο το στρογγυλό ψωμάκι (πρόσωπο)...



...και με μερέντα τα υπόλοιπα ψωμάκια (μαλλιά).



Κόβουμε το αχλάδι για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το σώμα.



Τοποθετούμε το αχλάδι κάτω από το πρόσωπο.
Για να ολοκληρώσουμε την διακόσμηση του πιάτου (χέρια, μάτια, κλπ) επιλέγουμε λίγες ρώγες σταφυλιού ή berries και για στόμα, λίγο μέλι.



Τέλος, τοποθετούμε μισό μήλο (ή κάποιο άλλο φρούτο) στην άκρη του πιάτου και ένα μικρό μπολ με δημητριακά και γάλα.

Έτοιμο το πρωινό του. Σίγουρα θα ενθουσιαστεί!

Εύκολη τούρτα με γκοφρέτες


Εύκολη τούρτα με γκοφρέτες

Μια πανεύκολη και πολύ οικονομική συνταγή για τούρτα σοκολάτας, που ετοιμάζεται σε μισή ώρα και το κυριότερο; Δε θα χρειαστείτε το φούρνο σας!

Ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο της κουζίνας σας, είναι πεντανόστιμη και τα παιδιά θα τη λατρέψουν.

Υλικά
10-12 γκοφρέτες
Μους σοκολάτας
Υλικά για τη μους
200 γρ.  κρέμα γάλακτος παγωμένη
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια
100 γρ. φρέσκο γάλα
Εκτέλεση για τη μους
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ ή στο χέρι με σύρμα μέχρι να σφίξει.
Ρίχνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε το μείγμα με τη σοκολάτα στο μπολ με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομειογενές μείγμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να πήξει.
Εκτέλεση για την τούρτα
Στρώνουμε σε ένα δίσκο μία στρώση γκοφρέτες. Απλώνουμε από πάνω τη μους και ξαναστρώνουμε μία στρώση γκοφρέτες. Απλώνουμε από πάνω άλλη μία δόση μους, καλύπτοντας όλη την τούρτα, γύρω-γύρω. Στολίζουμε με σοκολατένια καραμελάκια.
Ανάλογα με το μέγεθος της τούρτας, προσαρμόζουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε σε γκοφρέτες και τη μους που θα φτιάξουμε, δηλαδή εάν θα ετοιμάσουμε μία ή δύο δόσεις

Εύκολοι σπιτικοί λουκουμάδες με τρία υλικά!

Εύκολοι σπιτικοί λουκουμάδες με τρία υλικά!

Πρόκειται για μια εύκολη και  υγιεινή συνταγή, που θα λατρέψουν τα παιδιά μας! 

Υλικά
1 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε έναν πηχτό χυλό.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ μας και αφήνουμε για περίπου μια ώρα να φουσκώσει το μείγμα μας.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι να ζεστάνει.
Με ένα κουτάλι της σούπας αφού πρώτα το βρέξουμε παίρνουμε λίγο από το μείγμα μας και με ένα άλλο κουτάλι βρεγμένο το ρίχνουμε στο τηγάνι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
Με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τουςλουκουμάδες μας και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες μας με μέλι, κανέλα και τριμμένο καρύδι, ή τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα

Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα

Είναι γρήγορη, εύκολη οικονομική, λαχταριστή Κι εννοείται ότι θα τη λατρέψουν τα παιδιά μας!  Τι άλλο να περιμένουμε από ένα γλυκό;  
Υλικά

1 πακέτο μαργαρίνη  
4 αυγά
1 βανίλια
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα -
3/4 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
2 κουταλιές σούπας κονιάκ (προαιρετικό)
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό).
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στο φλιτζάνι.
Σερβίρεται ζεστή.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...