Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Κριθαράκι

Recipe main 87140224 03653 nistia kritharaki nistisimo


Συστατικά
  • 1 κούπα κριθαράκι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγα ντοματίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 1 ντομάτα κονκασέ
  • Ελαιόλαδο




Μέθοδος Εκτέλεσης

Photo credit: G. Drakopoulos
Νηστίσιμο και νόστιμο κριθαράκι.. .. το ταχίνι του δίνει νοστιμιά και προσδίδει ακόμα περισσότερο στο πιάτο
  • Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα ντοματίνια.
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι, την ντομάτα, το νερό και τα μυρωδικά και στο τέλος το ταχίνι.
  • Μόλις πάρει βράση βάζουμε σε πυρέξ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά με αλουμινόχαρτο σκεπασμένο
Tip
Καβουρδίστε καλά το κριθαράκι... γίνεται πεντανόστιμο έτσι! 

Μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο

Καλησπέρα σας!! Τί θα λέγατε για ένα ...μοσχαράκι κοκκινιστό που κάνει τέλεια παρεούλα με πουρέ πατάτας;;; Δεν είναι ένα φαγάκι πολύ σπιτικό, μαμαδίστικο και ευπρόσδεκτο από τους περισσότερους,  μικρούς αλλά και μεγάλους. Θέλετε να δείτε μια παραλλαγή του;;; Κάποτε μ' αυτή τη σάλτσα έφτιαχνα ορτυκάκια και γινόταν τέλεια!!! Αυτή τη φορά έφτιαξα το μοσχαράκι μου και ήταν εξίσου νόστιμο!!!
Ελάτε, λοιπόν, στην κουζίνα μου να το μαγειρέψουμε παρεούλα...όχι βέβαια τέτοια ώρα που εγώ κατάφερα να σας τη δείξω...
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1.500 γρ. μοσχάρι σβέρκο ή ελιά, κομμένο σε κύβους
1 μελιτζάνα μικρή ψημένη στο γκριλ ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
3 μέτρια κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
2 φλ. τσ. κόκκινο κρασί
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 φλ.τσ. νερό (ή ζωμό λαχανικών)
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
3 κ.σ. αλεύρι για το κρέας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τους κύβους του κρέατος και τους πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τους κύβους κρέατος και τους αφήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε στο multi, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο, τη ψημένη μελιτζάνα και τις ντομάτες και τα πολτοποιούμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τα πολτοποιημένα λαχανικά, τον συμπυκνωμένο χυμό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο, τη δάφνη και τα 2 φλυτζάνια κρασί.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, περίπου ή έως ότου το κρέας μαλακώσει και η σάλτσα "δέσει" δηλαδή μείνει χωρίς περιττά υγρά.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

μοσχαράκι κοκκινιστό: πολύ ωραίο για αυτονόητο

μοσχαράκι κοκκινιστόΔιάλειμμα στην απουσία και νάμαι. Κι όχι, δεν έκανα γευστική απεργία αυτές τις μέρες ούτε είχα καθημερινές γενικές συνελεύσεις παρέα με τους ρυθμιστές των μέσων μεταφοράς, αν και -μεταξύ μας- πολύ θα τόθελα να δω εκ του σύνεγγυς πόσο σκέφτονται όλοι αυτοί που διαρκώς συσκέπτονται. Κάποιες φορές θέματα που με πρόθεση (κι ας ισχυρίζεσαι το αντίθετο) αναβάλεις, σου επιβάλλουν την προτεραιότητά τους δικτατορικά, οπότε η λύση είναι αναγκαστική και διόλου η προσωπική σου διάθεση μετράει.
Το καλό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η συσπείρωση του στενού περιβάλλοντος επειδή χρειάζεται μια έξτρα προσπάθεια για να διατηρηθεί η υπάρχουσα σταθερότητα, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από αυτό που βιώνουμε κάθε μέρα σαν πολίτες αυτής της χώρας. Επιπλέον δε, επίσης σε αντίθεση με τα ελλείμματα και τις κάθε είδους δημοσιονομικές μαύρες τρύπες, υπάρχει τελικά bonus, ναι καλά το είπα, γιατί πώς αλλιώς να δεις το θέμα όταν γυρίζεις σπίτι, όλα είναι στη θέση τους και υπάρχει ωραιότατο και δη σερβιρισμένο φαγητό.
Μια από αυτές τις μέρες με την κούραση στο κόκκινο, ο αέρας τόχε σκάσει απ’ την κουζίνα, κάποια παραζαλισμένα του μόρια έκοβαν βόλτες στο χώρο κάνοντας το σπίτι να μυρίζει κανέλα και μπαχάρι, στο τραπέζι πλάι σ’ ένα ποτήρι merlot καθόταν άκρως ελκυστικό το μοσχαράκικοκκινιστό, σκηνοθετημένη έκπληξη σκέφτηκα πρώτα, τί ωραία που υπήρχε κάτι να με περιμένει, κι έπειτα κατάλαβα πως ήταν περισσότερο από ‘κάτι’, το ‘κάτι’ έχει μια τσιγκούνικη διάσταση συναισθήματος στο όριο της υποτίμησης της πραγματικότητας. Καιρό είχα να δοκιμάσω την νοστιμιά του, απασχολημένη με τις απανταχού μαγειρικές περιπέτειες και καθώς το απολάμβανα έτοιμο, είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω εκ νέου την δεμένη γευστική του χάρη. Είπα λοιπόν, να ξαναγίνει το κοκκινιστό εγχείρημα και γράφω σήμερα γι’ αυτό, όχι γιατί πρόκειται για μια σπάνια συνταγή παρότι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά γιατί αξίζει τελικά να μην προσπερνάμε όσα ωραία έχουμε ή μας προσφέρονται με αγάπη, θεωρώντας τα απλώς δεδομένα και αυτονόητα.
Προετοιμασία: 10 λεπτά και σχεδόν 2 ώρες το μαγείρεμα, όπου ασχολείστε μαζί του περίπου το ένα τέταρτο. Είναι σημαντικό α) το κρέας να είναι εντελώς στεγνό, β) να μαγειρευτεί σε εξαιρετικά χαμηλή φωτιά. Εύκολη συνταγή. Aν δεν μπείτε στον πειρασμό να υπερβάλετε στο λάδι (πραγματικά δεν το χρειάζεται), το πιάτο θα είναι και σχετικά λάιτ.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
1,5 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (ή ποντίκι, αν σας αρέσει το ζελέ που έχει το συγκεκριμένο μέρος) κομμένο σε κομμάτια 5 εκατ. περίπου
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
100 ml κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα (βιολογική κατά προτίμηση, γιατί είναι γλυκιά και δεν θα χρειαστεί ζάχαρη)
1-2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
200 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχαράκι κοκκινιστόΕτοιμάζεται το κρέας: Στεγνώνετε καλά τα κομμάτια σκουπίζοντάς με χαρτί. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το λάδι και τσιγαρίζετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά. Το βγάζετε, βάζετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε άλλο 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί τελείως.
Κάνετε τη σάλτσα: Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζετε τη φωτιά στο ελάχιστο του ελάχιστου, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε έτσι για 1,5 – 2 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι μαλακό. Στη μία ώρα ελέγχετε τη σάλτσα σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή σε πιάτα (ζεστά ανάλογα με την εποχή) με ρύζι ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες. Το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι απλώς τέλειο.

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ







μοσχάρι σε μερίδες 1 κιλό (ελιά)
κριθαράκι 500 γρ.
κρεμμύδι τριμμένο 1
σκόρδο 1 σκ.
λευκό κρασί 1 κούπα
ντομάτες τριμμένες 2 κούπες
φρέσκια ρίγανη
μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Πλύντε καλά το κρέας και βράστε το για 15 λεπτά. Σουρώστε και στραγγίστε το. Βάλτε το σε γάστρα ή σε ένα πυρέξ. Περιχύστε με το λάδι , το κρασί και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει καλά στην γάστρα για 40 λεπτά . Κατόπιν βάλτε την ντομάτα , το σκόρδο, το μπαχάρι, την φρέσκια ρίγανη και το κρεμμύδι και αφήστε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέστε το κριθαράκι και όσο νερό χρειαστεί (περίπου 1 ποτήρι). Αφήστε το να βράσει μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι. Προσθέστε και άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί .Σερβίρεται ζεστό με τριμμένη ξερή μυζήθρα.

γιουβετσακι σουπερ!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 1\2 μοσχαρι
1κρεμμυδι
1σκελιδα σκορδο αντε και 2
...1-2 καροτα
1 κιλο ντοματες
1φλυτζανι κρασι ασπρο[ρετσινα]
1 λιτρο ζεστο νερο
αλατοπιπερο
1 κ σ πελτε
1κγ ζαχαρη
λαδακι
1 πακετο κριθαρακι χονδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενω το κρεας το στραγγιζω η ,το σκουπιζω με χαρτι κουζινας.βαζω στην κατσαρολα το λαδι μισο φλυτζανι κ πιο λιγο,βαζω μεσα το κρεας κ το γυριζω για 10 λεπτα να παρει χρωμα,μετα ριχνω ,καροτο,σκορδο,κρεμμυδι ,ολοκληρα,τα γυρναω για 3 λεπτα και προσθετω το κρασι .τριβω στο τριφτη κ τις ντοματες ,μεσα κι αυτες ,μεσα προσθετω κ το πελτε κ την ζαχαρη,γυριζω για λιγο κ προσθετω και το νερο να φτασει επανω στην κατσαρολα ,το αφηνετε να βρασει στο χαμηλο για 40 λεπτα,αν τελειωσει το νερο[που δεν τελειωνει]να προσθεσετε παντα ζεστο,για να μην σφιξει στο τελος προσθεστε αλατι ,και πιπερι οσο θελετε ,μετα παιρνουμε την γαστρα ,η το ταψι ,ριχνουμε μισο κιλο κριθαρακι και πασπαλιζουμε με λιγο λαδακι,αδειαζουμε και το κρεας απο την κατσαρολα ,[αν ειναι πολυ το ζουμι κρατηστε το και θα σας πω .θελουμε να ειναι σκεπασμενο 3 δαχτυλα για να μην γινει πολυ πηχτο .το σκεπαζετε [αν δεν εχετε γαστρα με αλουμινοχαρτο ,κ το ψηνετε για περιπου 15 λεπτα,τωρα αν το ανοιξετε κι εχει πιει το ζουμακι ριξτε απο την κατσαρολα που εχει μεινει και ανακατεψτε ,δεν παθαινει κατι το φαγητο μας,αν παλι ειναι μελατο μην προσθετετε,[μην βαλετε στο ταψι ,το καροτο ,ιο κρεμμυδι ,κ το σκορδο,εκτος αν εχουν λιωσει ,εμεις την γευση θελουμε] γινεται πεντανοστιμο .κι ευκολο ,εγω στο ζουμακι που περισσεψε αυριο η,θα ριξω πατατουλες να τις κανω γιαχνι με φετουλα,η θα ριξω μακαρονια σκετα με τυρακι ,γιατι δεν ειναι να πεταμε τιποτα!! καλη επιτυχια κ καλη ορεξη!!!! [σεβιρουμε με τυρακι κεφαλογραβιερα ,η ,παρμεζανα,κ παει ωραια με μαρουλακι ,η αισμπεργκ.ειναι μαρουλι αλλα πιο νοστιμο
















Γιουβέτσι : με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο

Το γιουβέτσι όπως το σαχανάκι είναι δυο φαγητά που έχουν πάρει το όνομά τους από το σκεύος που μαγειρεύονταν. Τώρα βέβαια όταν ακούμε γιουβέτσι σπάνια πάει το μυαλό μας στο πήλινο σκεύος όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται το νόστιμο –συνήθως κυριακάτικο ή εορταστικό-  φαγητό. Όλοι μας θυμόμαστε κυριακάτικα τραπέζια με μαλακό κρέας ,αρνάκι, μοσχαράκι ή ακόμη και κοτόπουλο ή κουνέλι εδώ στην Κρήτη ,  νόστιμο κριθαράκι και μπόλικο τυρί  ή χωρίς τυρί. Όλο και κάποιο από τα παιδιά δεν ήθελε τυρί στα μακαρόνια ή στο γιουβέτσι του. Μη μου πείτε πώς δεν συνέβαινε στην οικογένειά σας!
Όπως λένε οι Ν. και Μ. Ψιλάκη στο "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα", το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας και καταγράφεται στα συνταγολόγια των αστικών σπιτιών των αρχών του εικοστού αιώνα, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασικά κυρικάτικα φαγητά τις δεκαετίες του 60 και 70. Συνήθως ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς. Οι νοικοκυρές πήγαιναν μαζί με το ταψί  και το κριθαράκι στο φουρνάρη που ήξερε πότε να το προσθέσει και πόσο νερό να βάλει για να μη λασπώσει το φαγητό αλλά ούτε να  γίνει και ξερό και άνοστο. Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος θέλει αρκετό χρόνο.
Θέλει να μαγειρευτεί αργά το κρέας με την ντομάτα , αν είναι δυνατόν στο φούρνο, και να προσθέσουμε το κριθαράκι με το ανάλογο νερό όταν σχεδόν έχει γίνει το κρέας.
 Επειδή το κρέας «το τρώει ο φούρνος»,  καλό είναι να μην είναι εντελώς άπαχο το κομμάτι που θα διαλέξουμε.  Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, καλό είναι αυτό να βράζει για να μη σταματά ο βρασμός του ζυμαρικού.
Τα τελευταία χρόνια σπάνια και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ακολουθώ αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία. Η διαφορά είναι ελάχιστη και η οικονομία χρόνου (και όχι μόνο!) τεράστια. Σε 60-70 λεπτά ανάλογα με το είδος του κρέατος  έχουμε ένα γιουβέτσι που δεν υστερεί πουθενά από το κλασικό. Έστω, υστερεί ελάχιστα και το καταλαβαίνουν μόνο πολύ εξασκημένοι ουρανίσκοι...
Υλικά:

1-1,5 κιλό κρέας (μοσχάρι από σπάλα ή μπροστινό, αρνάκι ή κοτόπουλο)

1 πιάτο τριμμένη ντομάτα

1 πακέτο κριθαράκι  μέτριο

1/2  - 3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος ( εξαιρετικά του πηγαίνει το στακοβούτυρο)

Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Επί το έργον:

Στη χύτρα ταχύτητας ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε να βράσει με μια κουταλιά νερό. Όταν τελειώσει το νερό και πριν κολλήσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά .Βάζουμε το κρέας και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτοπίπερο και 1-1,5 κούπα νερό (μη φοβάστε, το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως για το ζυμαρικό) και κλείνουμε τη χύτρα . Αφήνουμε να βράζει 5- 10 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που απαιτείται για το είδος του κρέατος  που έχουμε χρησιμοποιήσει.  Προς το τέλος αυτού του χρόνου, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα να βράζει νερό με λίγο αλάτι και μια κουταλιά λάδι για το κριθαράκι. 
Ανοίγουμε τη χύτρα προσθέτουμε στο κρέας την τριμμένη ντομάτα (καλύτερα χωρίς τα σποράκια, να είναι σκέτη ψίχα) ,  και στο νερό που βράζει το κριθαράκι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να βράσει το κριθαράκι το μισό χρόνο από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής.
Σε πυρίμαχο σκεύος, πυρέξ  ή γιουβέτσι, αδειάζουμε το κρέας με την ντομάτα και προσθέτουμε με τρυπητή κουτάλα το μισοβρασμένο κριθαράκι.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε το κριθαράκι, ίσα να καλύπτεται για να έχει περιθώριο να βράσει τελείως. 
Επίσης  αν θέλουμε βάζουμε τώρα  το βούτυρο. Βάζουμε το φαγητό μας στον προθερμασμένο φούρνο. Αν χρειάζεται  να προσθέσουμε νερό αυτό πρέπει να είναι καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
Σε λιγότερο από μισή ώρα είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να έχει λασπώσει το κριθαράκι και πρέπει να υπάρχουν λίγα υγρά στο ταψί , που θα λιγοστέψουν και θα απορροφηθούν στο μαρούβισμα.
Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός  και να μαρουβίσει όπως λέμε  το φαγητό, και σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο τυρί, κατά προτίμηση κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο. 

Παρατηρήσεις:

1)      Μια ενδιάμεση χρονικά  διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα αντί χύτρα   και να ολοκληρώσουμε πάλι το μαγείρεμα στο φούρνο.

2)      Κατά τη γνώμη μου το κρέας για το γιουβέτσι δεν πρέπει να είναι εντελώς άπαχο. Η ελαφριά λιπαρότητα διατηρεί στητό το κριθαράκι και το προστατεύει απο το να "λασπώσει" χωρίς να είναι άβραστο. Ακόμη κι αν ξαναζεσταθεί δεν είναι άσχημο. 

3)      Όταν θέλω να μην φαίνεται το κρεμμύδι στο φαγητό μου, το πρωτοβράζω ελαφρά με ελάχιστο νεράκι και μετά το σωτάρω με λάδι.

4)      Αν μείνει γιουβέτσι , για να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

5)      Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι από το πιο μικρό.

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...