Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ρωσία: Μετεωρίτης σκορπά τον τρόμο


Η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμη και τα καλύτερα σενάρια ταινιών επιστημονικής δράσης και φαντασίας. Κομμάτια από μετεωρίτη σκίζουν τον ουρανό.
Τρόμο, πανικό, χάος, τραυματίες και καταστροφές προκάλεσαν οι καυτές πέτρες του μετεωρίτη στην ευρύτερη περιοχή των Ουραλίων στην κεντρική Ρωσία.
Με δέος οι κάτοικοι τουλάχιστον έξι πόλεων παρατηρούσαν τα ίχνη από τη βροχή των κομματιών που έπεφταν διαρκώς.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές ότι παρενέβη η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας με ομοβροντία πυραύλων που έσπασε τον τεράστιο μετεωρίτη σε μικρότερα τμήματα σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες.
Πέραν των εμφανών υλικών ζημιών σε δεκάδες κτίρια οι αρχές χτενίζουν σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων με επίκεντρο το Τσελιαμπίσκ για να εντοπίσουν υπολείμματα.
Μονάδες ραδιοβιοχημικής προστασίας τέθηκαν σε συναγερμό κάνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Την ώρα της καταιγίδας μετεωριτών σημειώθηκε προσωρινή διακοπή κάθε τηλεπικοινωνιακού μέσου, τα οποία επανήλθαν αργότερα.
Ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει η Ρωσία από την πτώση μετεωρίτη στην πόλη Τσελιαμπίνσκ κοντά στα Ουράλια.
Τα όσα είδαν και έζησαν οι κάτοικοι της πόλης ξεπερνούν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Το τι συνέβη την ώρα της πτώσης κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο από σχολική τάξη στην πόλη, την στιγμή μάλιστα που ήταν γεμάτη με παιδιά.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι υπήρξαν καταστροφές σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διέταξε άμεση διερεύνηση του περιστατικού καθώς και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών που υπέστησαν ζημιές.
Οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν συγκλονισμένοι από αυτό που έζησαν.
Υπολογίζεται ότι 1.200 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 200 παιδιά, από τα γυαλιά που έσπαγαν όταν τα θραύσματα του μετεωρίτη έπεφταν σε κτίρια της πόλης.
Τριακόσια κτίρια υπέστησαν φθορές, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής έκανε λόγο για ζημιές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα κομμάτι του μετεωρίτη διέσχισε τον πάγο της λίμνης Τσερμπακούλ μια μεγάλη τρύπα στην επιφάνεια του πάγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...