Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ζητούν την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων

Ζητούν την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων


Διεθνής συμμαχία στοχεύει στη θέσπιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας

«Πόλεμο» για την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων, έχει εξαπολύσει η οργάνωση Human Rights Watch με τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας με τίτλο «Καμπάνια για να Σταματήσουμε τα Ρομπότ - Δολοφόνους».

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη, οι μηχανές με την ικανότητα να χτυπούν στόχους χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση πρέπει να απαγορευτούν πριν αναπτυχθούν για χρήση στα πεδία των μαχών. Έτσι, η οργάνωση στοχεύει στη θέσπιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα δεσμεύει τα κράτη να μην αναπτύξουν αυτόνομα ρομπότ – δολοφόνους.

Η οργάνωση προειδοποιεί για μια μελλοντική «κούρσα ρομποτικών όπλων», αν έστω και μια χώρα κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Φονικά οπλισμένα ρομπότ που θα μπορούν να στοχεύουν και να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δεν πρέπει ποτέ να κατασκευαστούν. Κάποιος άνθρωπος θα πρέπει πάντα να είναι υπεύθυνος, όταν λαμβάνονται αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Τα ρομπότ - δολοφόνοι θα παραβούν τα ηθικά και νομικά όρια και πρέπει να απορριφθούν ως αποτροπιαστικά από την κοινή γνώμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Human Rights Watch, στην παρουσίαση της συμμαχίας που οργανώθηκε στο Λονδίνο.



Η καμπάνια περιλαμβάνει διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν αντιτάχθηκαν με επιτυχία στις νάρκες κατά προσωπικού, στα λέιζερ που τυφλώνουν και σε άλλα όπλα. 

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην εισαγωγή ρομπότ στις ένοπλες δυνάμεις τους και ήδη έχουν παρουσιαστεί επανδρωμένα αεροσκάφη που εξοντώνουν με στοχευμένο τρόπο εχθρούς από τον αέρα. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτά τα σκάφη κατευθύνονται από ανθρώπινο προσωπικό που βρίσκεται σε κάποια απομακρυσμένη βάση.

Άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Βρετανία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch, μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν το δρόμο των ΗΠΑ. Η οργάνωση εκτιμά ότι πλήρως αυτόνομα ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης μέσα στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια ή και πιο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...