Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τραγούδα για να βρεις την υγειά σου! Η μουσική κάνει τη ζωή σου καλύτερη

Τραγούδα για να βρεις την υγειά σου! Η μουσική κάνει τη ζωή σου καλύτερη


Αισθάνομαι στεναχωρημένος ή κουρασμένος; Ένα μουσικό κομμάτι ίσως μου φτιάξει τη διάθεση ή μου απαλύνει τον πόνο. Η χαρά μου δεν περιγράφεται; Τότε ανοίγω τη μουσική στη διαπασών και γιορτάζω ακούγοντας το αγαπημένο μου κομμάτι. Έχετε βρεθεί και σεις σε παρόμοιες καταστάσεις; Τελικά μήπως η μουσική έχει όντως ευεργετικές ικανότητες; 
Από ότι φαίνεται η μουσική και πιο συγκεκριμένα το τραγούδι επιδρά πολύ θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό προσπάθησε να αποδείξει μία έρευνα που εκπονήθηκε στην Νορβηγία. Στον «πείραμα» αυτό έλαβαν μέρος οι εργαζόμενοι ενός νοσοκομείου και κλήθηκαν, όλοι μαζί, να συμμετέχουν σε μία χορωδία για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εργαζόμενοι ήταν περισσότερο χαρούμενοι και μάλιστα είχαν μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά. «Οι κοινωνικοί δεσμοί που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια πολιτιστικών δραστηριοτήτων (όπως το τραγούδι) έχουν θετική επίδραση στην αντίληψη, την ευεξία και την γενική υγεία των συμμετεχόντων», δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Jonas Vaag. Μάλιστα με την Νορβηγική έρευνα έρχεται να συμφωνήσει και μια Βρετανική, η οποία υποστηρίζει ότι το τραγούδι  προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, οι οποίες  προωθούν συναισθήματά όπως ευτυχία και χαρά.

Εμείς δεν έχουμε παρά να σας δώσουμε 5 τρόπους με τους οποίους η μουσική θα σας εξασκήσει αλλά και θα σας κάνει να νιώσετε πιο όμορφα:

Φτιάξε στιχάκια και γίνε πιο δημιουργική

Εντάξει δεν είπαμε να γίνεις και αστέρι της στιχουργίας αλλά αν ασχοληθείς λίγο μπορεί να καταφέρεις να φτιάξεις ορισμένα στιχάκια. Αν δεις ότι τα καταφέρνεις κιόλας και μπορείς να αυτοσχεδιάζεις αυθόρμητα και με λυρικό τόνο (όπως οι ράπερς) ακόμα καλύτερα. Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης δεσμεύει τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου σου, που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργική σκέψη. Έτσι αφήνοντας τον εγκέφαλό σου να κατεβάζει ιδέες, χωρίς να στέκεσαι και να κάνεις κρίσεις, σε βοηθάει να γίνεις πιο δημιουργική.

Συγκεντρώσου με κλασσική μουσική

Η κλασσική μουσική είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και οι συμφωνίες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ το μυαλό μας, να εστιάσει στις πληροφορίες που θέλει να κρατήσει, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στο Stanford University. Όταν το μυαλό μας λοιπόν περιμένει να ακούσει κάτι και εκπλήσσεται από μια απρόβλεπτη χορδή αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οξυνθούν οι περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την προσοχή και την αναμονή.

Οι γρήγοροι ήχοι αυξάνουν την ενεργητικότητα σου

Προπονείσαι και θες να πας πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Γέμισε το mp3 σου με «γρήγορα» μουσικά κομμάτια (τα λεγόμενα μπιτάκια!) και ξεκίνα. Σίγουρα το ξέρεις και από δική σου εμπειρία  ότι η «γρήγορη» μουσική βοηθάει να αποκτήσεις ρυθμό στην εκγύμναση ενώ αποσπά την προσοχή σου από την δυσκολία και την κόπωση. Σε αυτό συμφωνεί και μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου και απέδειξε πως  η μουσική βοήθησε τους ποδηλάτες να κάνουν πετάλι γρηγορότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μείωσε την νευρικότητα μεταξύ των παικτών του μπάσκετ. Ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι και νιώθεις καλύτερα

Όταν παίζει το αγαπημένο σου κομμάτι απελευθερώνεται ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, που αυξάνει την ευχαρίστηση που παίρνεις από αισθησιακές εμπειρίες, όπως τα τρόφιμα και το σεξ, υποστηρίζει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill.  Άρα όπως αποδεικνύουν και οι επιστήμονες δεν είναι απλά η ιδέα μας ότι νιώθουμε να πετάμε στα σύννεφα όταν ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι.

Ορισμένες χορδές επουλώνουν τον πόνο

Ναι καλά διαβάσατε και δεν το λέμε εμείς αλλά οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κεντάκι που πραγματοποίησαν την παρακάτω μελέτη. Οι συμμετέχοντες ήταν ασθενείς ενός οδοντιατρείου. Κάποιοι άκουγαν μουσική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι πρώτοι ανέφεραν μειωμένο πόνο και άγχος αλλά και τους χορηγήθηκαν λιγότερα παυσίπονα από ότι σε αυτούς που δεν άκουσαν μουσική. «Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική καλύπτει τους άσχημους ήχους και τους ενοχλητικούς θορύβους και ο ασθενής συμμετέχοντας συναισθηματικά δεν δίνει τόση σημασία στον πόνο», υποστηρίζει ο Lori Gooding, διευθύντρια της μουσικοθεραπείας στο Κεντάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...