Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Δώδεκα μονόφυλλα με ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη


Μια καλαίσθητη σειρά μονόφυλλων με ποιήματα του Κωνσταντίνου Π.Καβάφη και σχέδια εικαστικών καλλιτεχνών εγκαινιάζουν οι εκδόσεις Νεφέλη.


Με αφετηρία τη συνήθεια του ίδιου του ποιητή να τυπώνει τα ποιήματά του σε μονόφυλλα και στη συνέχεια να συνθέτει με αυτά συλλογές, τα δώδεκα μονόφυλλα, ένα για κάθε μήνα του 2013, θα διευρύνουν το διάλογο ανάμεσα στην ποίηση του Καβάφη και σε εικαστικούς καλλιτέχνες.
Με τη συνεργασία δώδεκα εικαστικών καλλιτεχνών, επιλεγμένα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή ξαναδιαβάζονται και γίνονται η αφετηρία νέων εικαστικών έργων, κυρίως σχεδίων. Υπερβαίνοντας τη συμβατική εικονογράφηση, οι καλλιτέχνες διεισδύουν στην ατμόσφαιρα των ποιημάτων και αποτυπώνουν μια δική τους ανάγνωση. Ο διάλογος ανάμεσα στο ποίημα και το σχέδιο, στο κείμενο και την εικόνα, ανανεώνει τη σχέση ποίησης και εικαστικών τεχνών, αλλά και την πρόσληψη του καβαφικού σύμπαντος.
Ο σχεδιασμός κάθε μονόφυλλου επιτρέπει την αποκοπή του εικαστικού έργου χωρίς να επηρεάζει τη ροή των σελίδων τίτλου και ποιημάτων, ενώ αργότερα θα υπάρξει η δυνατότητα για παραγγελία μιας χειροποίητης θήκης για τη φύλαξη της ολοκληρωμένης συλλογής.
Ο κατάλογος των εικαστικών καλλιτεχνών που συμμετέχουν βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων (με αλφαβητική σειρά): τη Λένα Αθανασοπούλου, τον Νικόλα Αρβανίτη, τη Μαίρη Ζυγούρη, τον Γιώργο Κομνηνάκη και τον Γιώργο Σαπουντζή. Στις πρόσφατες κυκλοφορίες των μονόφυλλων συγκαταλέγονται τα ποιήματα: «Στα 200 π.Χ.» (εικαστικός Β. Γκόκας) και «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» (εικαστικός Φ.Τσιτσόπουλος). Επιλογή ποιημάτων σειράς: Βασίλης Αμανατίδης, Ροδούλα Παππά. Εικαστική επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου. Σχεδιασμός: Περικλής Δουβίτσας. Τυπογραφική διόρθωση: Αρετή Μπουκάλα
Πληροφορίες: Δώδεκα μονόφυλλα: «Στα 200 π.Χ.» (εικαστικός Β. Γκόκας) και «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» (εικαστικός Φ.Τσιτσόπουλος), εκδ. Νεφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου