Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Νέο σκάνδαλο στο ΑΠΘ: Δίνουν 32.000 ευρώ την ημέρα για ...σκούπισμα

Σε οριακή κατάσταση το Αριστοτέλειο


Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το ΑΠΘ, το οποίο παραμένει για 14η μέρα χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης.
 
Μάλιστα, σήμερα συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις σχολών και τμημάτων, όπου θα καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα και το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου. 

Ογκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της Πανεπιστημιούπολης εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιών των 600 εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο διοίκησης από τις 24 Σεπτεμβρίου ζητώντας να βρεθεί λύση, ώστε να μη μείνουν χωρίς δουλειά. 

Η Οδοντιατρική Σχολή, με απόφαση της γενικής της συνέλευσης, ανέστειλε για αυτήν την εβδομάδα κάθε δραστηριότητά της, καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής. Το Πρυτανικό Συμβούλιο σε πρόσφατη κοινή συνεδρίασή του με την Επιτροπή Κοσμητόρων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την καταβολή του ποσού των 5,2 εκατ. ευρώ άμεσα, προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης του ιδρύματος μέχρι το τέλος του 2012. 

Κάλεσαν, δε, τα θεσμικά όργανα και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην διεξαγάγουν σήμερα εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις σχολών και τμημάτων και να συζητηθούν οι έκτακτες συνθήκες ανάγκης που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ. Αφού καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα ανά σχολή, το θέμα θα απασχολήσει τη Σύγκλητο, που συνεδριάζει αύριο το πρωί. Ενα σημαντικό μέρος των διοικητικών λειτουργιών του ΑΠΘ έχει «νεκρώσει», αφού εργολαβικοί υπάλληλοι δεν απασχολούνται μόνο στην καθαριότητα και τη φύλαξη, αλλά και σε γραμματείες τμημάτων. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν χτες καθηγητές του Αριστοτελείου και του ΤΕΙ, διοικητικοί, εργολαβικοί υπάλληλοι και φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς για τις περικοπές στους μισθούς. Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ είχε εξαγγείλει για χτες 24ωρη απεργία και συνεχίζει σήμερα τις κινητοποιήσεις με διήμερη αποχή από τα ακαδημαϊκά καθήκοντα, καθώς και με παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. 

Εκεί θα καταθέσει πρόταση για τριήμερη αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου «λόγω αδυναμίας λειτουργίας υπό τις παρούσες συνθήκες». Επιπλέον, ο ΕΣΔΕΠ θα εισηγηθεί στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος την αποτροπή διενέργειας των εκλογικών διαδικασιών για τα Συμβούλια Διοίκησης και τη δυναμική διεκδίκηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Πολιτείας προς το πανεπιστήμιο. «Είμαστε στον... αέρα. Δεν έχει βρεθεί λύση και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για 14η μέρα. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό ασφαλείας, τηρούμε το νόμο. 

Για παράδειγμα, στις κλινικές της Κτηνιατρικής εργάζονται καθαρίστριες και ζωοκόμοι που τρέφουν τα ζώα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Εργολήπτες, Σιδέρης Κωνσταντινίδης. 

Οπως αναφέρουν οι εργολαβικοί του ΑΠΘ, βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «εργασιακής ομηρίας», ύστερα και από την ανακοίνωση της Πρυτανείας πως θα προβεί σε παύση πληρωμών από το Σεπτέμβρη, ενώ θα αναγκαστεί να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εργολαβίας, λόγω των περικοπών στα κονδύλια του πανεπιστημίου, αλλά και της μη καταβολής της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...