Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Το λάθος του ΔΝΤ σε αριθμούς: 9 δισ. ευρώ η ζημιά για την Ελλάδα από την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου

Το λάθος του ΔΝΤ σε αριθμούς: 9 δισ. ευρώ η ζημιά για την Ελλάδα από την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου
Το πρώτο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής απέτυχε παταγωγδώς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να το παραδέχεται κάνοντας λόγο για ...λάθος που έγινε με την περίπτωση της Ελλάδας! Το κόστος από αυτό το λάθος όμως ήταν η βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε βαθιά ύφεση που είχε ως αποτέλσμα την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα με τίτλο “Η Οικονομική Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογής” η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκυρη οικονομική επιθεώρηση “Applied Economic Letters”. Την αποκαλυπτική μελέτη υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Παναγιώτης Τσίντζος.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής που παρουσιάζει αυτήν την έρευνα, οι τρεις οικονομολόγοι στηρίζονται στην ταυτότητα του ΑΕΠ, η οποία αποσυνθέτει το πραγματικό ΑΕΠ μιας χώρας σε πέντε συστατικά στοχεία: την παραγωγικότητα της εργασίας, τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό απασχόλησης, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργάσιμη ηλικία. Λαμβλανοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, συγκρίνουν τους στόχους και τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου με τα πραγματικά αποτελέσματά του. Έτσι καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση επηρέασε σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στοίχισε περίπου 3 δισ. Στην πληγωμέη ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας άγγιξε τα 9 δισ. Ευρώ.

Μεταξύ άλλων οι οικονομολόγοι του ΚΕΠΕ και του ΔΠΘ τονίζουν στην επιστημονική τους εργασία: “Το αρχικό πρόγραμμα εκτιούσε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% το 2010, στο 2,6% το 2011 και θα ακολουθήσουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 1,1% το 2012 και του 2,2% το 2013. Ωστόσο το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,9% το 2010, κατά 7,1% το 2011, κατά 6% το 2012 και ανμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,2% το 2013”.

Μάλιστα στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του, κάνοντας λόγο για ύφεση 4,9% φέτος και 1,4% το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έπεσαν έξω και όσον αφορά την ανεργία αφού το αρχικό πρόραμμα προέβλεπε κορύφωση της ανεργίας το 2012 με το ποσοστό στο 14,8%, τελικά η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 24,8% και πλέον φλερτάρει με τι 27%.

Καταστροφικές οι συνέπειες του πρώτου Μνημονίου στην οικονομία της χώρας μας

Ως συμπέρασμα η μελέτη παρατηρεί: “Οι στόχοι και οι προβλέψεις του αρχικού προγράμματος, καθώς κι εκείνοι των προγραμμάτων που ακολούθησαν, δεν επιτεύχθηκαν. Ύστερα από πολλές αναθεωρήσεις και βελτιώσεις (π.χ αναδρομική μείωση επιτοκίων δανεισμού και παράταση των λήξεων του χρέους), χρειάστηκ εένα δεύτερο πρόγραμμα. Επιπλέον ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία (Μ'αρτιος 2012), την οποία διαδέχθηκαν η επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων (Δεκέμβριος 2012), μια εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με μεγάλες περικοπές μιθών και συντάξεων, σωρεία τεχνοκρατών που παρείχαν τεχνική βοήθεια, τρεις εθνικές εκλογές, πάνω από 20 σχετικές ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής κ.α, η εληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε ποολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα”.

Όπως αποδεικνύεται, όλες οι προβλέψεις τόσο του Πολ Τόμσεν και του ΔΝΤ, όσο και του Όλι Ρεν και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία ήταν εκτός πραγματικότητας και οι πολιτικές που επέβαλαν στη χώρα μας αποδείχτηκαν καταστροφικές.

πηγή:newsit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...