Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ξεχωριστό είδος ήταν ο Homo floresiensis

Ξεχωριστό είδος ήταν ο Homo floresiensis
Τα συμπεράσματα ερευνητών τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS One.

Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων των «Χόμπιτ» στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτά τα αφανισμένα, πλέον, όντα. Η πιο πρόσφατη έρευνα, πάντως, καταλήγει στην αρχική επιστημονική υπόθεση για τα βραχύσωμα αυτά όντα της Ινδονησίας: ότι πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ξεχωριστού είδους του γένους Homo, που έζησε πριν από 17.000 χρόνια.

Υστερα από λεπτομερή μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μοναδικό κρανίο που είχε βρεθεί στο νησί Φλόρες είναι διαφορετικό από τα κρανία των υγιών σύγχρονων ανθρώπων. Ετσι, λένε οι επιστήμονες, το απολίθωμα πρέπει να ανήκει σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος και καλώς οι ερευνητές έδωσαν στο «Χόμπιτ» το όνομα «Homo floresiensis». Στο παρελθόν, πολλοί ειδικοί διατύπωσαν την άποψη ότι τα βραχύσωμα όντα ήταν μέλη της οικογένειας του Homo sapiens, τα οποία, ωστόσο, παρουσίαζαν αναπτυξιακά προβλήματα, όπως π.χ. υποθυρεοειδισμό, και το μικρό τους μέγεθος οφειλόταν ακριβώς σε αυτές τις διαταραχές.

Η προσέγγιση αυτή δεν ευσταθεί, λένε τώρα οι ερευνητές, στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One. Ειδικότερα, η δρ Κάρεν Μπάαμπ, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ του Λονγκ Αϊλαντ, επισημαίνει ότι τα νέα συμπεράσματα βασίστηκαν στην ακριβέστερη και πληρέστερη μελέτη του κρανίου του «Χόμπιτ». Στη συνέχεια, το κρανίο συγκρίθηκε με αυτό άλλων ανθρωπιδών, όπως ο Homo erectus αλλά και ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, καθώς και με κρανία σύγχρονων ανθρώπων που έπασχαν από διάφορα νοσήματα.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Χαρβάτη του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν της Γερμανίας και ο Kιέραν Μακνάλτι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το απολίθωμα που βρέθηκε στην Ινδονησία είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με τα κρανία των ανθρωπιδών παρά με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων που έπασχαν από διάφορα νοσήματα. Η δρ Μπάαμπ, μάλιστα, λέει ότι η ομάδα της κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσει μια πολύ πληρέστερη εικόνα του σχήματος του κρανίου που βρέθηκε στη Φλόρες και ότι τα συμπεράσματα της ομάδας συμπληρώνουν παλαιότερες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο Homo floresiensis ανήκει σε ξεχωριστό είδος.

Του JOHN NOBLE WILFORD/THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...