Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ανέλπιστο δώρο για την Ελλάδα η μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ

Ανέλπιστο δώρο για την Ελλάδα η μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ

Οι Financial Times εκτιμούν από τη μία πως ''την μείωση τουεπιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καλωσορίσουν θερμά οι πολιτικοί κι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ελλάδας''και από την άλλη πως αποδεικνύει ότι είναι τελείως αβέβαιη η οικονομική ανάκαμψη.
Σε ανεξερεύνητα εδάφη η ΕΚΤ - Γιατί πανηγυρίζει ο Νότος
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναγνωριστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αιφνιδιαστική απόφαση μείωσης του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.
Πρώτον, αντέδρασε όπως πρέπει στις επίσημες στατιστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στους 17 της ευρωζώνης διολισθαίνει σε ακραία χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου ήταν 0,7% και αναμένεται να διολισθήσει περαιτέρω στους ερχόμενους μήνες. Είναι συντελεστής χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «υπό αλλά πλησίον του 2%».
Η ΕΚΤ έχει πλέον κάθε λόγο να ισχυριστεί ότι είναι μια κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη όχι μόνο από τις πολιτικές πιέσεις, αλλά και ανεξάρτητη από την μεταπολεμική εμμονή της γερμανικής Bundesbank με τον πληθωρισμό
Δεύτερον, η ΕΚΤ έχει δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι δεν είναι απλώς μια «παραδοσιακού στυλ» κεντρική τράπεζα που καταπολεμά τον πληθωρισμό, αλλά ένα θεσμικό όργανο που παίρνει πολύ στα σοβαρά το αξίωμα ότι, την σταθερότητα τιμών μπορούν να υπονομεύσουν τόσο ο πληθωρισμός, όσο και ο αποπληθωρισμός.
Η ΕΚΤ εισέρχεται έτσι σε ανεξερεύνητα εδάφη. Στην 15ετή ιστορία της ως διαμορφωτή των επιτοκίων της ευρωζώνης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιτοκιακή απόφαση που να σχετίζεται τόσο στενά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Την μείωση των επιτοκίων είναι βέβαιο ότι θα καλωσορίσουν θερμά οι πολιτικοί κι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων οικονομικά ευάλωτων κρατών
Η ΕΚΤ έχει πλέον κάθε λόγο να ισχυριστεί ότι είναι μια κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη όχι μόνο από τις πολιτικές πιέσεις, αλλά και ανεξάρτητη από την μεταπολεμική εμμονή της γερμανικής Bundesbank με τον πληθωρισμό.
Την μείωση των επιτοκίων είναι βέβαιο ότι θα καλωσορίσουν θερμά οι πολιτικοί κι επιχειρηματικοί κύκλοι της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων οικονομικά ευάλωτων κρατών. Η επικρατούσα άποψη σε αυτές τις χώρες ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε υπερβολικά επιφυλακτικά στην κρίση χρεών και τραπεζών της Ευρώπης, διευρύνοντας την απόκλιση ανάμεσα στον βορινό πυρήνα όπου οι εταιρίες έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και την νότιο περιφέρεια, όπου τα δάνεια είναι απείρως πιο ακριβά.
Η σημερινή μείωση επιτοκίων δεν θα γιατρέψει, από μόνη της, τις αποκλίσεις στις πιστωτικές συνθήκες της ευρωζώνης. Αλλά μαζί με τα άλλα αντι-συμβατικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει πλήρη επίγνωση ότι η «οικονομική ανάκαμψη» για την οποία μίλησε λίγο παλαιότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...