Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;;; Από τι καθορίζεται το πόσους φίλους θα κάνεις;;; -

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που καθορίζει πόσους φίλους έχουμε στη ζωή μας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν έρευνα, προκειμένου να εξετάσουν πώς ο «βομβαρδισμός» κοινωνικών επαφών, επηρεάζει τους «φίλους» μας.

Για τις 

ανάγκες της μελέτης, παρακολούθησαν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους το ιστορικό επικοινωνίας 24 φοιτητών για ένα διάστημα 18 μηνών και ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν σε στάδιο μετάβασης από το σχολείο στο πανεπιστήμιο ή από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για δύο περιόδους κατά τις οποίες τείνουμε να γνωρίζουμε καινούργια άτομα και να κάνουμε νέους φίλους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ο «κύκλος» αυτός φαίνεται να διατηρείται σταθερός, καθώς κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι, με τους οποίους οι δεσμοί συσφίγγονται.

«Ο αριθμός στενών φίλων από άτομο σε άτομο ποικίλλει, ωστόσο αυτό που βλέπουμε σε γενικές γραμμές είναι ότι τείνουμε να διατηρούμε στενές σχέσεις με έναν μικρό αριθμό ατόμων - έτσι όταν προστίθενται στην παρέα νέοι φίλοι, παλαιότεροι, με τους οποίους δεν επικοινωνούμε πια, απλά "εγκαταλείπουν'' τον στενό κοινωνικό μας κύκλο», εξηγεί ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας Ρόμπιν Ντάνμπαρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα φυσικό «όριο» ως προς τον αριθμό των στενών φίλων που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλός μας.
onmed.gr - See more at: http://www.aniwthoi.net/2014/01/blog-post_3975.html#sthash.Bv4F1fxv.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου