Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Εγώ θέλω να το κάνω αυτό μαμά»

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Πως σας ακούγεται η φράση αυτή του παιδιού σας όταν προσπαθείτε να το βοηθήσετε και εκείνο αρνείται;
Η αλήθεια είναι πως οι μαμάδες θέλουν τόσο πολύ να βοηθήσουν τα παιδιά τους όταν είναι μικρά. Ωστόσο,  πολλές φορές η πρόθεση τους αυτή δεν γίνεται αποδεκτή. Ήδη στους πρώτους 8 μήνες γίνονται οι πρώτες απόπειρες ανεξαρτησίας. Το μωρό σας αρχίζει να κατανοεί τη χρησιμότητα των καθημερινών αντικειμένων και προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα, για παράδειγμα θέλει να πιάνει το μπιμπερό του και σε λίγους μήνες μπορεί να πίνει μόνο του το γάλα ή το νερό του. Ειδικά, μετά το πρώτο χρόνο τα παιδιά αρχίζουν να προσπαθούν να αυτονομηθούν. Στους 15 μήνες περίπου συνειδητοποιεί ότι είναι το είδωλό του αυτό που βλέπει στον καθρέφτη και δεν προσπαθεί πλέον να αγγίξει το άλλο μωράκι που είναι απέναντί του. Κάπου εκεί ξεκινά το ανένδοτο και ανυποχώρητο «όχι» για τα πάντα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που διαθέτει για να διακηρύξει την ανεξαρτησία του.
Όσο μεγαλώνει η επιθυμία να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες τους γίνεται πιο έντονη. Δεν θέλει να το ταΐζετε, προσπαθεί να ντύνεται μόνο του, να θέλει να κάνει μπάνιο κ.τ.λ. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να του αφήσετε την πρωτοβουλία καθώς και να ενθαρρύνετε την προσπάθεια του παιδιού σας.Τροποποιήστε το περιβάλλον του σπιτιού σας ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα τα πράγματα που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του. Ακόμα, μην ξεχνάτε να επαινείτε κάθε του προσπάθεια για αυτονομία. Με τον τρόπο αυτό το παιδί γινέται ανεξάρητο , υπεύθυνο και με αυτοπεποίθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...