Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Τουλάχιστον ο Γιωργάκης από την Ελλάδα έφαγε ολόκληρο το φαγητό του», τα τελευταία λόγια μικρού Αφρικανού που πέθανε από ασιτία

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου, 2014
afriki paidakiaΤην ικανοποίησή του που ο μικρός Γιωργάκης από το Παγκράτι ολοκλήρωσε ακόμη ένα γεύμα του μέχρι και την τελευταία μπουκιά, εξέφρασε ο μικρός Καλόνζο από το Ναϊρόμπι της Κένυας, λίγες στιγμές πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από ασιτία, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Όπως είναι γνωστό και έχουμε δει κατά καιρούς σε αρκετά ντοκιμαντέρ του National Geographic, τα μικρά παιδιά στην Αφρική μεγαλώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας καθημερινά τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Τα κυριότερα άγχη που βιώνουν καθημερινά είναι η εύρεση τροφής και νερού, η αποφυγή κάποιας θανατηφόρας ασθένειας και η έγνοια για το αν τα παιδάκια στη χώρα μας ολοκληρώνουν το φαγητό τους.  Το γεγονός αυτό είναι φυσικά γνωστό σε όλες τις Ελληνίδες μάνες, οι οποίες σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν στήσει ειδική ιστοσελίδα, η οποία ενημερώνεται μόλις ένα παιδί από την πατρίδα μας ολοκληρώσει το φαγητό του. Αν το παιδί έχει καταναλώσει όλο του το φαγητό τότε συνήθως στήνεται ένα μικρό γλέντι στους δρόμους των παραγκουπόλεων της Αφρικής ενώ σε περίπτωση που δεν τα έχει καταφέρει τότε το κλίμα είναι βαρύ και η χαρά δίνει τη θέση της στο πένθος.
Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας το γνωστό σκηνικό επαναλήφθηκε. Η μητέρα του μικρού Γιωργάκη από το Παγκράτι ετοίμασε σπανακόρυζο για τον κανακάρη της και ολόκληρο το Ναϊρόμπι στήθηκε με αγωνία στις λιγοστές οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή που υπάρχουν στην πόλη, περιμένοντας το αποτέλεσμα. «Το σπανακόρυζο είναι δύσκολος αντίπαλος. Αν ήταν μακαρόνια ή έστω μπιφτέκια θα ήμασταν αισιόδοξοι, αλλά το σπανακόρυζο σπάνια τρώγεται ολόκληρο» τόνισε μιλώντας στο «Κουλουρι» παριστάμενος, μεταφέροντας το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στην Κένυα και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την προσπάθεια του μικρού Γιωργάκη για να συνεχίσει:
«Έφαγε γρήγορα το μισό του πιάτο και προς στιγμήν νομίζαμε ότι θα σταματήσει. Συνέχισε όμως απτόητος και κάπου εκεί το πιστέψαμε. Κάθε μπουκιά ήταν και μια μικρή νίκη, έτρωγε και χορταίναμε εμείς. Όταν η τελευταία κουταλιά κατέληξε στον ουρανίσκο του ολόκληρο το Ναϊρόμπι άρχισε να πανηγυρίζει. Έχω να δω τέτοιες εικόνες από την ημέρα που κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας», αφηγείται χαρούμενος και θυμάται με συγκίνηση τον μικρό Καλόνζο. «Είδα τον Καλόνζο να ξεψυχάει χαμογελαστό, σχηματίζοντας με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης. Γιωργάκη σε ευχαριστούμε».
Όπως μας μετέφερε ο παριστάμενος, άλλα παιδιά που υποφέρουν από ασιτία τόνιζαν πανηγυρίζοντας πως πλέον αντιμετωπίζουν τις κακουχίες τους με αισιοδοξία, αντλώντας δύναμη από το χαμόγελο που προσέφερε ο Γιωργάκης στον Καλόνζο. Τέλος, πληροφορίες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα προσκάλεσε τον Γιωργάκη στη χώρα ενώ σύντομα στην κεντρική πλατεία της πόλης θα ανεγερθεί ένα γλυπτό στο οποίο θα απεικονίζεται η εικόνα της τελευταίας μπουκιάς του σπανακόρυζου καθώς εισχωρούσε στην στοματική κοιλότητα του μικρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...